Gość: 123 IP: 213.77.21.* 20.05.03, 15:51 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pas wyjdzie szydło z... IP: *.acn.pl / 10.67.4.* 20.05.03, 15:54 ...nadętego do granic możliwości balona pełnego frazesów i pustych haseł o sojuszu, przyjaźni itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: wyjdzie szydło z... IP: *.mad.east.verizon.net 20.05.03, 16:11 Gość portalu: pas napisał(a): > ...nadętego do granic możliwości balona pełnego frazesów i > pustych haseł o sojuszu, przyjaźni itp... A o kim tak piszesz? Ktos Ci przeszkadza ucziwie przyjechac do USA? Wizy ciagle sa bo ciagle trafia sie jakis przyglup ktory mowi ze przyjezdza turystycznie, ale po kontroli bagazu okazuje sie ze do zwiedzania potrzebne sa mu czasem drelichy czy narzedzia. Szczerze mowiac rozumiem ucieczke z kraju gdzie sie praktycznie niewiele daje zrobic uczciwa praca. Natomiast sam osobiscie doloze reki do ukrocenia tych z Rodakow ktorzy tu poza praca przywiaza zlodziejskie przyzwyczajenia, agresje wobec ludzi, zawisc czy sklonnosci przestepcze. Gwarantuje! Nie ma tu na to miejsca i bajzel oraz swoje problemy prosze zostawic za oceanem jesli ktos planuje zaczynac nowe zycie. Pierdle amerykanskie sa duzo ciezsze a sady sie nie cackaja jak w Polsce. Jesli nawet ktos chce popracowac na czarno to radze poza tym juz wiecej nie robic innych nielegalnych rzeczy. Wielu z nas nie wynioslo sie tutaj by ciagnac za soba smrod. Pozdrawiam z USA, M. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriellacasey Miejsce Polaków jest w Polsce... 20.05.03, 16:33 Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się dopiero rozwijają... Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Miejsce Polaków jest w Polsce... 20.05.03, 16:36 gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... A od kiedy to do Wielkiej Brytanii trzeba mieć wizę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WanKuwer URODZONA W BUCKINGHAM PALACE? IP: *.sympatico.ca 20.05.03, 17:04 Zanim napiszesz "my tu w UK", zajrzyj do metryki. Czytam twoje posty i mam wrazenie, ze za wszelka cene chcesz zapomniec, za ktora stodole chodzilas siusiu robic. Efekt jest dokladnie odwrotny. Wladze USA z pewnoscia zywia cieple uczucia dla Polski za Irak, ale polityka imigracyjna, szczegolnie po 11 wrzesnia, jest izolacjonistyczna i taka pozostanie. Jestem obywatelem kanadyjskim od dwudziestu lat, mieszkam o godzine drogi od granicy amerykanskiej. Przez cale lata przejezdzalo sie te granice samochodem bez pokazywania zadnych dokumentow. To sie zmienilo, teraz czesto odsylaja do budynku Immigration and Naturalization Service na cos w rodzaju przesluchania, a samochod potrafia ogladac jak kiedys straznicy w NRD. Rozczarujesz sie Gabriello, ale z Polakami to nie ma nic wspolnego. Twoich nowych rodakow Irlandczykow drecza jeszcze gorzej. gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Miejsce Polaków jest w Polsce... IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.05.03, 17:10 gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... Po pierwsze wiz Polacy nie potrzebuja, po drugie badz laskawa nie wypowiadac sie 'My tu w UK', bo nie masz takiego prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
zarty_zartami Gabriela czy Gabriella? 20.05.03, 17:11 gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... ---------------------------- Ty jesteś naprawdę Gabriela C. ? Jej adres był przez jedno "l" no i głupot podobnych do twoich to ona nie wypisywała… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Gabriela czy Gabriella? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.05.03, 17:17 zarty_zartami napisał: > Ty jesteś naprawdę Gabriela C. ? Jej adres był przez jedno "l" no i głupot > podobnych do twoich to ona nie wypisywała… Masz racje 'zarty_zartami'! Przepraszam Gabriela za swoja odpowiedz, jesli to ktos sie podszyl pod Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Moze nie az tak agresywnie IP: *.mad.east.verizon.net 20.05.03, 17:35 gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... Ja tam bym nie okreslil kazdego Polaka pracujacego na czarno zlodziejem. To troche obrazliwe. Znam takich co po prostu chca zyc i poza praca na czarno nie kradna ani sie nie paraja innymi nielegalnymi rzeczami. W polsce nie mieli szansy nawet pracowac za jakiekolwiek pieniadze wiec jaki mieli wybor? Polakow pracujacych ucziwie nawet na czarno szanuje dokad nie zachowuja sie jak kradnacy i negatywnie do zycia nastawieni Polacy w kraju (tez nie wszyscy!). Po prostu sa regiony w Polsce ktore nie daja szans na normalne zycie. Uciekac do innego regionu o dziwo jest trudniej niz za granice a i w lepszych regionach kazdy pilnuje swego ze szans nowym nie daje. Radze to zrozumiec. Natomiast w USA jest takze to polskie bydlo ktore np. zyje nie splacajac kredytow (po prostu z defraudacji) kradnie, chroni sie przed prawem jak to scierwo z gangow polskich a najbardziej glupie jest w tym to ze to polskie bydlo nawzajem sie zwalcza z zawisci czyli przynosi swoje polskie choroby (polecam modlitwe z "Dnia Swira" Koterskiego ktora jest zapewne typowa polska modlitwa nawet tu za granica). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Miejsce Polaków jest w Polsce... 20.05.03, 17:38 gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... Sprytne ale trzeba się było bardziej postarać bo do podszywania się sam nick - nawet łudząco podobny - nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski Patriota Ty szmato IP: *.sup.waw.pl / 10.0.1.* 20.05.03, 17:39 Miejsce natomiast angoli i jankesozydow jest w ich odpowiednich krajach, wiec czemu sie panosza po Bliskim Wschodzie? Wiz tez im do Iraku nikt nie dal. gabriellacasey napisała: > Nie dziwię się Aneryce że nie wpuszcza Polaków bez wiz. My tu w UK tez nie > wpuszczamy Polaków bez wiz a i tak jest wiele złodziei, pracujących na czarno > itd... My w UK uważamy że wizy sa potrzebne dla obywateli państw które się > dopiero rozwijają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: wyjdzie szydło z... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 16:34 > Wizy ciagle sa bo ciagle trafia sie jakis przyglup ktory mowi ze > przyjezdza turystycznie, ale po kontroli bagazu okazuje sie ze do > zwiedzania potrzebne sa mu czasem drelichy czy narzedzia. Nie powiem, żeby Twoja wypowiedź nie miała sensu. Na temat występów naszych rodków za granicą mam też swoje zdanie. Ale zauważ, że poza Indianami,wszyscy tak zwani porządni Amerykanie przyjechali tam kiedyś z drelichami i narzędziami. A zbudowali potężny kraj. A więc nie pluj na tych z drelichami, bo u nich mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: wyjdzie szydło z... IP: *.mad.east.verizon.net 20.05.03, 18:27 Gość portalu: zgred napisał(a): > > Wizy ciagle sa bo ciagle trafia sie jakis przyglup ktory mowi ze > > przyjezdza turystycznie, ale po kontroli bagazu okazuje sie ze do > > zwiedzania potrzebne sa mu czasem drelichy czy narzedzia. > > Nie powiem, żeby Twoja wypowiedź nie miała sensu. Na temat występów naszych > rodków za granicą mam też swoje zdanie. Ale zauważ, że poza Indianami,wszyscy > tak zwani porządni Amerykanie przyjechali tam kiedyś z drelichami i > narzędziami. A zbudowali potężny kraj. A więc nie pluj na tych z drelichami, bo > > u nich mieszkasz. Toz nie potepiam do konca Poalkow przyjezdzajacych tu by pracowac. Znow popelniasz blad w swej krytyce nie wyczuwajac linii granicy. Ja nie pluje na tych co uczciwie pracuja by zyc. Takie prace jak sprzatanie, budowa, instalacje sa godne szacunku tak samo jak kazda inna praca. Praca jest praca a jakiego typu to zalezy od indywidualnego wyboru czlowieka. kazdy kieruje swym losem jak moze. Na tym - wydaje mi sie - polega wolnosc. Jak zbudowano ten kraj nie musisz mi opowiadac. Odnosze wrazenie ze nie byles w Stanach Zjednoczonych wogole lub moze bardzo krotko - turystycznie. Otoz kraj ten nie jest tak jednolity jak zaden kraj w Europie. tego sie nie da porownac z niczym. Tu po prostu nie ma faktycznie mniejszosci bo wszystko to sa przybysze z roznych regionow. To jest w zasadzie spoleczenstwo a nie narod. Ja osobiscie unikam okreslenia "Narod Amerykanski" bo ma ono bardzo specyficzne znaczenie jesli sie tu nie pozylo. Tak na marginesie to bedac i czujac sie Polakiem razem z kolegami z Polski, Rosji, Indii, Irlandii, Wlk. Brytanii, Chin i wielu innych krajow wlasnie budujemy ten kraj (scioslej mowiac technologie tego kraju). Czy moglbym to robic w Polsce? Chcialbym, ale juz kiedys probowalem i tego nie da sie zrobic jeszcze dlugo. Wybralem cos co daje lepsze rezultaty. Jestem oportunista? Tak, ale przynajmniej nie oszukuje innych, nie zabieram sie za rzadzenie innymi pod falszywymi haslami, nie biore lapowek etc. Zycie jest jedno i lepiej bedzie wszystkim jak sie zabiora za wlasna robote solidnie zamiast gadac o ojczyznie i historii. Lepiej patrzec w przyszlosc. Poza tym Polacy pracujacy na czarno nie sa najwiekszym problemem w USA. Najwieksza i najbiedniejsza emigracja zyjaca nielegalnie to przybysze z Ameryki Srodkowej i Poludniowej. Juz dzis drugim jezykiem uzywanym oficjalnie w tym kraju jest jezyk hiszpanski. To akurat nie jest zle, ale chodzi o to jak latwo toleruje i legalizuje sie naplyw biedoty z Ameryki poludniowej i srodkowej. Nawet najwieksze populacje jak ludzkie jak Chiny i Indie maja mniejsze szanse. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: wyjdzie szydło z... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 22:08 > Toz nie potepiam do konca Poalkow przyjezdzajacych tu by > pracowac. > > Znow popelniasz blad w swej krytyce nie wyczuwajac linii > granicy. Ja nie pluje na tych co uczciwie pracuja by zyc. > Takie prace jak sprzatanie, budowa, instalacje sa godne > szacunku tak samo jak kazda inna praca. Praca jest praca > a jakiego typu to zalezy od indywidualnego wyboru > czlowieka. kazdy kieruje swym losem jak moze. Na tym - > wydaje mi sie - polega wolnosc. > > > Jak zbudowano ten kraj nie musisz mi opowiadac. Odnosze > wrazenie ze nie byles w Stanach Zjednoczonych wogole lub > moze bardzo krotko - turystycznie. Otoz kraj ten nie jest > tak jednolity jak zaden kraj w Europie. tego sie nie da > porownac z niczym. Tu po prostu nie ma faktycznie > mniejszosci bo wszystko to sa przybysze z roznych > regionow. To jest w zasadzie spoleczenstwo a nie narod. > Ja osobiscie unikam okreslenia "Narod Amerykanski" bo ma > ono bardzo specyficzne znaczenie jesli sie tu nie pozylo. > > Tak na marginesie to bedac i czujac sie Polakiem razem z > kolegami z Polski, Rosji, Indii, Irlandii, Wlk. Brytanii, > Chin i wielu innych krajow wlasnie budujemy ten kraj > (scioslej mowiac technologie tego kraju). Czy moglbym to > robic w Polsce? Chcialbym, ale juz kiedys probowalem i > tego nie da sie zrobic jeszcze dlugo. Wybralem cos co > daje lepsze rezultaty. Jestem oportunista? Tak, ale > przynajmniej nie oszukuje innych, nie zabieram sie za > rzadzenie innymi pod falszywymi haslami, nie biore > lapowek etc. Zycie jest jedno i lepiej bedzie wszystkim > jak sie zabiora za wlasna robote solidnie zamiast gadac o > ojczyznie i historii. Lepiej patrzec w przyszlosc. > > > Poza tym Polacy pracujacy na czarno nie sa najwiekszym > problemem w USA. Najwieksza i najbiedniejsza emigracja > zyjaca nielegalnie to przybysze z Ameryki Srodkowej i > Poludniowej. Juz dzis drugim jezykiem uzywanym oficjalnie > w tym kraju jest jezyk hiszpanski. To akurat nie jest > zle, ale chodzi o to jak latwo toleruje i legalizuje sie > naplyw biedoty z Ameryki poludniowej i srodkowej. Nawet > najwieksze populacje jak ludzkie jak Chiny i Indie maja > mniejsze szanse. > > Pozdrawiam No widzisz, jak się głębiej zastanowisz, to zaczynasz widzieć rzeczy całkiem normalnie. Ja też nie mam klapek na oczach; ani czerwonych ani zielonych ani jakichkolwiek innych. W Stanach też owszem byłem i zauważyłem to samo co Ty. Niewyobrażalny tygiel narodowościowy, różne kultury, religie i rasy, żyjące tuż obok siebie. Ale jest to inny świat. Prawie nie podbny do Polski. I trudny do porównania. I dlatego trochę mnie śmieszy, kiedy słyszę rozmaitych "naprawiaczy" (to nie o Tobie) którzy coraz to próbują komentować sytuację w Polsce przez pryzmat układów amerykańskich. Polska nigdy nie będzie Ameryką. I Bogu dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy Sejm wezwie USA do zniesienia wiz dla Pol IP: 63.121.99.* 20.05.03, 16:05 Nie dla psa kielbasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Cyrk RP wzywa.... IP: *.mad.east.verizon.net 20.05.03, 16:25 "Sejm RP wzywa władze Stanów Zjednoczonych Ameryki do zniesienia obowiązku wizowego dla obywateli polskich" Strasznie sie tymi wezwaniami Kongres przejmie. Moze by tak Szanowni Panstwo zwani Sejm RP (w rzeczywistosci powinniscie sie nazywac Cyrk RP) zabrali za porzadki na wlasnym podworku zamiast gebkowac i wystosowywac wezwania do innych rzadow i wladz? Naprawde nie potrzeba za granica glupkow wysypujacych zboze na tory (tym bardziej ze czy to Lepper czy nie za takie akty sie idzie do wiezienia nie wspominajac juz jaka kare sie dostaje za uderzenie kogos czy nawet zamachniecie). Nie potrzeba tez cwaniaczkow z miodem w uszach ktorzy otworza "przedsiebiorstwo" produkcji amefetaminy i przemytu oraz zaklamanych i skorumpowanych politykow, ktorzy kierunki zmieniaja szybciej niz wiatr kierunek powiewania choragiewki tyle ze pod wplywem gotowki. Nie ma tez miejsca na narzekania i problemy osobiste w pracy. Strajki sa raczej rzadkie a jesli ktos blokuje firmy to czesto sie wywala takich nierobow sila. Jak sie nie podoba praca i placa to znajdz sobie inna a nie przeszkadzaj tym ktorzy chca dalej robic interesy i pracowac. To nie socjalizm. Cyrk RP niestety wciaz zyje przeszloscia i wiele rozwiazan ma zbyt mocno osadzonych w spaczonym socjalizmie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: Cyrk RP wzywa.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 16:52 > "Sejm RP wzywa władze Stanów Zjednoczonych Ameryki do zniesienia > obowiązku wizowego dla obywateli polskich" > Strasznie sie tymi wezwaniami Kongres przejmie. Drogi MaćkuS, skoro już wlazłeś na palmę to bądz uprzemy i nie próbuj wszystkich stamtąd obfajdywać. Nikt tu o Twoim Kongresie nie mówi tu jak o cyrku - choć parę pięknych występów komediantów w tej szacownej instytucji widzieliśmy. > Moze by tak Szanowni Panstwo zwani Sejm RP (w rzeczywistosci > powinniscie sie nazywac Cyrk RP) zabrali za porzadki na wlasnym > podworku zamiast gebkowac i wystosowywac wezwania do innych > rzadow i wladz? Na tym polegają stosunki międzynarodowe, że pewne rzeczy się ustala i o pewne wnioskuje. Rozumiem, że z wysokości Twojej nowej ojczyzny Polska stała się nagle malutka i marniutka ale dla nas to jest nasza Ojczyzna. I jeśli chcesz tu pisywać to bądź uprzemy przyzwoicie się zachowywać. Bo chamów nie lubimy. > >Nie potrzeba tez > cwaniaczkow z miodem w uszach ktorzy otworza "przedsiebiorstwo" > produkcji amefetaminy i przemytu oraz zaklamanych i > skorumpowanych politykow, ktorzy kierunki zmieniaja szybciej niz > wiatr kierunek powiewania choragiewki tyle ze pod wplywem > gotowki. Rozumiem, że są to zjawiska w Twoim nowym kraju nieznane. A może jeszcze nie nauczyłeś się angieskiego i nie wiesz o czym piszą w Twojej prasie? > Nie ma tez miejsca na narzekania i problemy osobiste w > pracy. Strajki sa raczej rzadkie a jesli ktos blokuje firmy to > czesto sie wywala takich nierobow sila. Jak sie nie podoba praca > i placa to znajdz sobie inna a nie przeszkadzaj tym ktorzy chca > dalej robic interesy i pracowac. To nie socjalizm. Koniecznie musisz tu przyjechać i opowiedzieć to naszym związkowcom (często szkolonym w USA). Ubezpiecz się tylko od kosztów leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Cyrk RP wzywa.... IP: *.mad.east.verizon.net 20.05.03, 17:59 Szanowny Zgredzie, Gość portalu: zgred napisał(a): > > Na tym polegają stosunki międzynarodowe, że pewne rzeczy się ustala i o pewne > wnioskuje. Rozumiem, że z wysokości Twojej nowej ojczyzny Polska stała się > nagle malutka i marniutka ale dla nas to jest nasza Ojczyzna. I jeśli chcesz tu > > pisywać to bądź uprzemy przyzwoicie się zachowywać. Bo chamów nie lubimy. Moja ojczyzna jest wciaz Polska choc z wygody zyje w Stanch Zjednoczonych. Ja z kolei nie toleruje bezczelnosci wmawiania czegos w stylu polskim z Polski - Twoim stylu. Otoz obserwujac z daleka kraj musze przyznac ze tak to wyhglada on z dystansu. Sejm RP jest Cyrkiem RP i jesli Ciebie pamiec nie myli to nawet niedawno istnialo realne zagrozenie jego rozwiazania. Byc moze zapomniales o faktach, ale rozumiem ze nauki wielu Rodakom przychodza z wielkim trudem - szczegolnie te historyczne. Dla Twej wiadomosci - bo widze ze jestes nowym czytelnikiem moich regularnych postow w GW - powiem ze Stany Zjednoczone nie sa jakimkolwiek moim idelalem i jestem bardzo krytycznym w stosunku do tego co sie dzieje tutaj. Jednakze zauwazam duza roznice w zyciu w Polsce, ktora do dzis odwiedzam i za granica - pominmy w tym miejscu Stany Zjednoczone bo jest wielu madrych Polakow zyjacych w innych zaktkach tego swiata, od ktorych moglbys sie czegos takze dowiedziec zamiast z gazet i ksiazek. > > > >Nie potrzeba tez > > cwaniaczkow z miodem w uszach ktorzy otworza "przedsiebiorstwo" > > produkcji amefetaminy i przemytu oraz zaklamanych i > > skorumpowanych politykow, ktorzy kierunki zmieniaja szybciej niz > > wiatr kierunek powiewania choragiewki tyle ze pod wplywem > > gotowki. > > Rozumiem, że są to zjawiska w Twoim nowym kraju nieznane. A może jeszcze nie > nauczyłeś się angieskiego i nie wiesz o czym piszą w Twojej prasie? Otoz sa to zjawiska znane dosc dobrze, ale nie tolerowane jak w Polsce do niedawna. Nie zauwazyles tej subtelnej linii granicy. Widze jednak ze jestes "nowy" jesli chodzi o moje posty wiec nie wiem skad ta bezdenna krytyka bez pokrycia, ze nie czytam polskich gazet. Zapene wynika ona z Twej niewiedzy ze od lat publikuje sie na Internecie GW, Wprost, Rzeczpospolita a gazety polskie sa takze drukowane badz sprowadzane do Stanow Zjednoczonych. Najblizszy sklep z nimi jest ode mnie okolo stu metrow. I jak lyso Ci juz? Tak owszem jezyka angielskiego nauczylem sie wyjatkowo dobrze lepiej niz jezyka niemieckiego, z ktorego kiedys zdalem mature oraz jezyka rozyjskiego, ktorego kazdy z nas uczyl sie przez wiele lat kiedys tam w kraju rodzimym. A Ty choc poslugujesz sie jednym z tych lub innych jezykow wystarczajaco biegle jak jezykiem polskim? > > > Nie ma tez miejsca na narzekania i problemy osobiste w > > pracy. Strajki sa raczej rzadkie a jesli ktos blokuje firmy to > > czesto sie wywala takich nierobow sila. Jak sie nie podoba praca > > i placa to znajdz sobie inna a nie przeszkadzaj tym ktorzy chca > > dalej robic interesy i pracowac. To nie socjalizm. > > Koniecznie musisz tu przyjechać i opowiedzieć to naszym związkowcom (często > szkolonym w USA). Ubezpiecz się tylko od kosztów leczenia. Tak oczywiscie zwiazkowcy moze sie szkola... na filmach. Natomiast w swej karierze zawodowej - a mozesz mi wierzyc ze staje sie ona bogata - w Stanach Zjednoczonych bardzo sporadycznie spotyka sie czlowiek z tym zjawiskiem poniewaz wiekszosc ludzi wie ze ich szansa jest wieksza, gdy zmienia prace a nie oczekuja na wysluge lat i krysztal na trzydziestolecie kariery PRL-owskiej - o przepraszam teraz sie tego nie robi, ale wciaz ludziom sie wydaje ze siedzenie w tej samej firmie do konca zycia cos da. Tak nawiasem zebys nie mial watpliwowsci pochodze z przecietnej pogmatwanej polskiej rodziny, w ktorej ojciec byl komunista a syn antykomunista (niektorzy z synow sa dosc mocnymi kapitalistami i wszystko osiagneli wlasna praca a nie komunistycznymi ukladami). Pozdrawiam, Szanowny Zgredzie, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: Cyrk RP wzywa.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 21:50 Szanowny MaciekS. Zaczynam Cię lubić, choć trochę mi przykro, że się całkim pogubiłeś. Otóż musisz się zdecydować: albo czujesz się Polakiem, albo recenzentem. Jeśli to co się dzieje w kraju chcesz oceniać jako Polak to nie używaj tonu faceta który patrzy na to z góry z pozycji wszystkowiedzącego Amerykanina. Przedstawiasz się jako człowiek światowy, a uważasz że parlament jest cyrkiem, bo groziło mu rozwiązanie. Otóż parlamentów którym groziło rozwiązanie było w najnowszej historii wiele i wiele z nich było faktycznie rozwiązanych. Piszesz, że z Polski do USA wędrują narkotyki lub ich producenci. Otóż narkotyki przywędrowały ze Stanów do Polski, a nie na odwrót. Czy oznacza to, że powinniśmy przestać wpuszczać tu Amerykanów? Nigdzie nie napisałem, że nie czytasz polskich gazet, tylko że nie czytasz lub nie rozumiesz amerykańskich. Bo przecież o narkomanii, kombinacjach wyborczych, przekrętach związków zawodowych itp. amerykańska prasa pisze od wielu lat. A wiem to stąd że ją czytam. Czytam również niemiecką i francuską i to nie tylko obrazki. Parę krajów też w życiu zwiedziłem. Więc tym akurat mi nie zaimponujesz. Twoja rada, aby ludzie którzy nie mają pracy lub są z obecnej niezadowolni przenieśli się gdzie indziej, jest naiwna. Otóż gdzie indziej też nie ma pracy. To nie Stany tylko Polska. Jeśli jesteś tak doświadczony i wszechstonnny, to wróć do kraju i naucz tych swoich tępych rodaków jak to się robi. Naucz ich demokracji i zaradności. Będą Ci wdzięczni. Ale nie pluj na nich z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo USA powinny znieść wizy dla Polaków IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 16:52 Nie ulega żadnej wątpliwości,że do USA winny być zniesione wizy dla naszych rodaków.Polska wykazała w ostatnich latach solidarność z władzami amerykańskimi w najtrudniejszych dla nich momentach.To należy naszemu krajowi za ten sojusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadyjczyk To glupia rezolucja - konsekwencjami zniesienia IP: *.sympatico.ca 20.05.03, 17:03 bylby najazd na USA wszelkiego rodzaju niebieskich ptakow, majstrow spod budki z piwem itp.; zepsuliby - juz i tak nierewelacyjna - opinie Polakom do szczetu. W tej chwili trzeba sie wykazac albo rodzina (dajaca jakis punkt oparcia) albo odrobina motywacji i przedsiebiorczosci zeby wjechac do USA; w interesie "milczacej wiekszosci" lezy, zeby status Polakow nie spadl ponizej statusu Meksykanow czy Portorykanczykow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: To glupia rezolucja - konsekwencjami zniesien IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.05.03, 17:15 Chyba wprost przeciwnie. Jak byly wizy dla Polakow w Europie, to i tak olbrzymia grupa Polakow jezdzila do pracy i opinia o Polsce byla taka sobie. Teraz jak nie ma wiz, to jezdzi wielu ludzi turystycznie i opinia o Polakach poprawia sie. Ja akurat mam wize amerykanska (prawda ze wyrobiona w UK), ale zrobilem ja dopiero jak musialem z powodu interesow, do tego momentu nic mnie nie moglo zmusic do poddawania sie upokarzajacym dla mnie przesluchaniom. Sadze ze jest o wiele wiecej takich ludzi jak, ktorzy pojada do USA zeby cos zobaczyc ale nie kosztem stania w kolejce po wize i bycia traktowanym jak cos gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re:MYSLALEM,ZE POLSKA GLUPOTA JUZ MNIE NIE IP: *.ipt.aol.com 20.05.03, 17:53 zakoczy!!Jednak jak sie okazuje NIC nie jest dla niej niemozliwe!!!Smiac sie tylko chce z buractwa tych nadetych "parlamentczykow",ktorzy podobne idiotyzmy wypisuja,podpisuja i jeszcze maja zamiar wysylac(chyba tylko po to aby do reszty Polske skompromitowac)Jako niby to "europejczycy" powinni wiedziec,ze istnieje specjalny program dla krajow ubiegajacych sie o ruch bezwizowy do USA- jest on na tyle restrykcyjny,ze w przewidywalnej przyszlosci Katoland NIE MA ZADNYCH SZANS spelnic chocby 1/3 warunkow,i chocbyscie wyslali cala "tem armiem mninstrantow" do Iraku,czy gdzie wskaze George Dablju-GOWNO WAM TO POMOZE- najwyzej amerykanscy kongresmani nabawia sie zajadow ze smiechu czytajac takie sazniste brednie jakie wlasnie szykujecie sobie do "wyslaniecia".Jesli chcecie wprowadzajcie sobie na zasadzie retorsji wizy dla Jankesow-znowu ich ubawicie po pachy,bo do tej kupy gnoju miedzy Odra a Bugiem ZADEN majacy klepki na swoim miejscu Amerykanin nie przyjezdza(w sprawach biznesowych JUZ nie maja po co)-a Polonia i tak waszych zasranych wiz NIE POTRZEBUJE!!!!Pierdolcie wiec dalej pelni samozadowolenia jakie to my som sojuzniki dla USA(kon by sie usmial- znaleziono zaledwie 200 "zolnierzow" umiejacych szczylac z czego innego niz proca) Juz chyba pol roku temu Pastuszek wydurnil sie z podobnym "pysemem"-ale zeby TAKICH durniow znalazlo sie wiecej....oni chyba chca udowodnic,ze POTRAFOM SIEM PODPYSAC tym 'parkerem" czy inszym "waterklozetem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re:MYSLALEM,ZE POLSKA GLUPOTA JUZ MNIE NIE IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.05.03, 05:05 Boze! skad sie biora tacy glupcy i aroganci jak Ty !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re:MYSLALEM,ZE POLSKA GLUPOTA JUZ MNIE NIE IP: *.ipt.aol.com 21.05.03, 14:28 Gość portalu: zbych napisał(a): > Boze! skad sie biora tacy glupcy i aroganci jak Ty !? *********************** -Kr. Sposrod WAS,kochanienki,sposrod WAS!!!!Jesli nie masz NIC do powiedzenia MERYTORYCZNIE-"daj se siana" i nie mecz kompa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re:MYSLALEM,ZE POLSKA GLUPOTA JUZ MNIE NIE IP: 168.143.123.* 22.05.03, 02:17 Gość portalu: Kraken napisał(a): > zakoczy!!Jednak jak sie okazuje NIC nie jest dla niej niemozliwe!!!Smiac sie > tylko chce z buractwa tych nadetych "parlamentczykow",ktorzy podobne idiotyzmy > wypisuja,podpisuja i jeszcze maja zamiar wysylac(chyba tylko po to aby do > reszty Polske skompromitowac)Jako niby to "europejczycy" powinni wiedziec,ze > istnieje specjalny program dla krajow ubiegajacych sie o ruch bezwizowy do USA- > jest on na tyle restrykcyjny,ze w przewidywalnej przyszlosci Katoland NIE MA > ZADNYCH SZANS spelnic chocby 1/3 warunkow,i chocbyscie wyslali cala "tem armiem > > mninstrantow" do Iraku,czy gdzie wskaze George Dablju- GOWNO WAM TO POMOZE- > najwyzej amerykanscy kongresmani nabawia sie zajadow ze smiechu czytajac takie > sazniste brednie jakie wlasnie szykujecie sobie do "wyslaniecia".Jesli chcecie > wprowadzajcie sobie na zasadzie retorsji wizy dla Jankesow-znowu ich ubawicie > po pachy,bo do tej kupy gnoju miedzy Odra a Bugiem ZADEN majacy klepki na swoim > > miejscu Amerykanin nie przyjezdza(w sprawach biznesowych JUZ nie maja po co)-a > Polonia i tak waszych zasranych wiz NIE POTRZEBUJE!!!! Pierdolcie wiec dalej > pelni samozadowolenia jakie to my som sojuzniki dla USA (kon by sie usmial- > znaleziono zaledwie 200 "zolnierzow" umiejacych szczylac z czego innego niz > proca) > Juz chyba pol roku temu Pastuszek wydurnil sie z podobnym "pysemem"-ale zeby > > TAKICH durniow znalazlo sie wiecej....oni chyba chca udowodnic,ze POTRAFOM > SIEM PODPYSAC tym 'parkerem" czy inszym "waterklozetem" Jest to jedyna tutaj wypowiedz rozsadna,szkoda ze tylko jedna,ale widocznie wiecej zabraklo? Wezwanie Parlamentu RP do czegos takiego jak zniesienie wiz dla Polakow swidczy o kompletnej glupocie tej instutucjii; a moze to ci poslowie chca sobie wyjechac kiedy chca ,pomyc troche kibelkow w usa i wkrocic w lepszej kondycji do swej zasranej pracy? Takie posuniecie jest poprostu nierealne,bo spowodowloby naplyw tysiecy Polakow,ktorzy pozostawali by tu tak dlugo az ich by policja z ulic sciagala spiacych na trawnikach i w dodatku pijanych. Wydaje mi sie ze sluzby porzedkowe w usa maja dosc pracy aby jeszcze zajmowac sie dodatkowo ta cholota? Juz od kilku lat sa wprowadzone pomiedzy usa i polska dosc duze ulatwienia wizowe w porownanie z poprzednimi, i tak wydawane sa dosc latwo wizy typu B1/B2 wazne na okres 10 lat,przy czym wladze usa wymagaja przy tym rowniez pojscia na reke i respektowania przepisow zwiazanych z nimi, a wiec na wizie B1 (biznes) czas popytu na terenie usa jest ograniczony do 3 miesiecy, a na wizie B1 (turystycznej) do pol roku. Polacy zas przyjezdzajacy w poprzednich tych latach na te wizy (szczegolnie B1) przekraczali termin pobytu nie o kilka tygodni czy miesiecy,ale lat!!! Jak zatem w tej sytuacji wprowdzic bezwizowy wjazd, ktory rowniez dla wszytskich obywateli swiata ma okreslony termin pobytu na terenie usa? Tyle tylko ze obywatele innych krajow stosuja sie do tych przepisow,podczas gdy Polacy maja to poprostu gdzies;a zatem i gdzie maja to obecnie wladze usa, ktore ostatnio, szegonie po 9/11 zaostrzyly te polityke. A zatem wydaje mi sie,ze teraz bedzie dla Polakow wrecz odwrotna;bardzo trudno bedzie poprostu dostac wize do usa wogole! No,chyba ze ktos najpierw pojedzie do iraku i tam pokaze co potrafi dla usa?wtedy moze nawet dostanie od razu w nagrode amerykanskie obywatelstwo. A zatem decyzja polskiego parlamentu jest poprostu smieszna i mam nadzieje,ze spotka sie z odpowiednia odpowiedzia departamentu stanu usa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re:MYSLALEM,ZE POLSKA GLUPOTA JUZ MNIE NIE IP: *.gen.twtelecom.net 22.05.03, 03:47 Chialbym wniesc poprawke,bo w tym moim ostatnim poscie dwa razy pod koniec mowienia o wizach pomylies sie mowiac o B2 wizie a napisalem B1. Przy okazji chialbym powiedziec,ze z otrzymaniem wizy do usa nikt nigdy nie mial problemu,jezeli tylko chcial robic to oczym mowil konsulowi; takie jest moje doswiadczenie,i nie sadze aby bylo inaczej; a zatem jakiekolwiek obostrzenia sa czy moga byc,ale ludzie z polski ktorzy chca wyjechac do usa moga to zawsze zrobic;tylko ci co klamia nie moga,bo klamcow w usa jest dosyc i po co przyjmowac nowych? Pracownicy amerykanskich placowek konsularnych sa w tym wzgledzie na tyle dobrze przeszkoleni,ze dadza wize kazdemu,kto tylko nie oszukuje! powodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś