Dodaj do ulubionych

Pamięci ofiar holokaustu

31.03.01, 17:15
Z zażenowaniem czytam opinie ludzi mających się za antysemitów. Z zażenowaniem
i zakłopotaniem. Zażenowaniem bo nie wiem co powiedzieć i jak zareagować na ten
jad nienawiści, zakłopotaniem zaś bo jestem członkiem narodu, w którym ci
antysemici funkcjonują. W Europie w XXI wieku, w kraju doświadczonym wojnami,
totalitaryzmami, kraju, który był pozbawiony swojej państwowości tyle
nienawiści i to do kogo do "naszych starszych braci w wierze"!? Na nic nauki
papieskie, na nic doświadczenia nienawiść rozprzestrzenia się z szybkością
pożaru. Powinniśmy przeciwstawić się jej wszelkimi możliwymi sposobami.
Przybliżać zajadłym antysemitom katastrofę jakiej doznał naród żydowski w
czasie II wojny, mówić o obozach zagłady, gettach mordach i pogromach. Mówić
mówić i mówić. Coś z tego w ich głowach zostanie. Ja sam oddaję hołd wszystkim
Żydom zamordowanym na naszej ziemi, zamordowanym w imię jakiejkolwiek ideologi
na całym świecie i proszę o przebaczenie za zbrodnie popełnione na tym narodzie
przez nas Polaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wlodek Re: Pamięci ofiar holokaustu IP: *.200.152.13.cm-upc.chello.se 01.04.01, 09:58
      Klaniam sie.
      Nie jest Pan sam.
      Moja pierwsza reakcja na mase slepego jadu byl ogromny
      smutek. Po kilku dniach znajomosci z tym forum zaczynam
      rozpoznawac niektórych.

Pan jest Czlowiekiem.

(czlowieczkiem jest latwiej byc)
      Nie mi jest jednak sadzic kogokolwiek...
    • Gość: CCC Nie wolno nam niczego przemilczeć !!! IP: 213.77.91.* 02.04.01, 14:11
      biglag napisał(a):

> Z zażenowaniem czytam opinie ludzi mających się za antysemitów. [...]
      Zgadzam się. Może warto zrobić "czystkę" i usunąć z forum antysemickie teksty.

>Powinniśmy przeciwstawić się jej wszelkimi możliwymi sposobami.
      > Przybliżać zajadłym antysemitom katastrofę jakiej doznał naród żydowski w
      > czasie II wojny, mówić o obozach zagłady, gettach mordach i pogromach.

W odróżnieniu od Ciebie nie boję, się tego ,że holokaust zostanie w Polsce
      zapomniany. Chyba ,że wcześniej zapomnimy o zbrodniach dokonanych na Polakach
      przez niemieckich nazistów. Myślę ,że jeżeli będziemy pamietać o tym ,że prawie
      każdy Polak nie żydowskiego pochodzenia stracił w tej wojnie kogoś z rodziny
      będzie nam łatwiej zrozumieć i ocenić czym był holokaust.

Pułapka w jaką obecnie wpada wiele osób (nie neguję dobrej woli przynajmniej
      niektórych z nich) polega na przemilczaniu ofiar po Polskiej stronie. Efekty
      takiego postępowania powoli zaczynają być widoczne. Coraz więcej ludzi próbuje
      zaprzeczać, że holokaust się odbył. Jeszcze 10 lat temu w ogóle nie słyszałem
      takich głosów.
      > Mówić
      > mówić i mówić.

Należy mowić nie tylko dużo ale także mądrze. Nie wiem jak to wyrazić ale
      czuję ,że jeżeli spróbujemy zrobić z siebie "naród kolaborantów" którzy
      są "współwinni" to coś stracimy. Nie powinniśmy tego robić nawet jeżeli nam się
      to opłaci.
      Nie wiem jaką część naszego społeczeństwa stanowiły osoby, które kolaborowały z
      Niemcami w jakiejkolwek formie.
      Zabijanie i wydawanie w ręce niemieckie Żydów było po prostu formą kolaboracji i
      zdrady. Żydów nie zabiło państwo Polskie (obowiązywało prawo karzące śmiercią za
      takie zbrodnie) nie zabiło ich też Polskie społeczeństwo. Zabili ich konkretni
      ludzie, zdradzili nasz kraj i złamali nasze prawa.
      Wiem ,że byli Polakami i przykro mi z tego powodu. Wiem ,że byli także Polacy
      którzy ginęli z rąk Nazistów i walczyli z nimi. Wiem ,że byli też Polacy którzy z
      narażeniem życia ukrywali Żydów. I czuję się z ich powodu dumny. Będę o nich
      pamiętał i przekażę tą pamięć swoim dzieciom. Myślę ,że kiedyś znowu zacznie się
      o nich mówić. Dla niektórych osób będzie to większy szok niż Jedwabne.

Pozdrowienia CCC

• Gość: Kirk Re: Nie wolno nam niczego przemilczeć !!! IP: *.tele2.pl 02.04.01, 14:56
        Zgadzam sie z przedmowcami, tylko proponuje nie uzywac slowa holocaust bo to
        oznacza o ile wiem zaglade...a wiec nie pozostaje nikt przy zyciu. Holocaustem
        mozna nazwac zaglade kilku duzych plemion indianskich w Canadzie lub USA. W ich
        przypadku nie ma zadnych spadkowbiercow, ktorzy by procesowali sie ze
        zbrodniarzami...tak wiec to byl holocaust. W przypadku Zydow lepiej uzywac
        stwierdzenia: proba zaglady.

Choc zal Indian ze nie maja swory zadnych pieniedzy prawnikow, a co
        najwazniejsze potomkow ktorzy mogliby postarac sie o zadoscuczynienie.
        • Gość: Wlodek Moze o to idzie by skonczyc? IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 02.04.01, 15:14

> Choc zal Indian ze nie maja swory zadnych pieniedzy...
          ...proba holocaustu...<
          (...sfory...- po polsku.)

A moze powiemy: "takie mniej udane, male zabijanie"?
          Moze zaczniemy dzielic zapalke na osiem a wlosek na
          szesnascie. Powoli nie bedzie o czym mówic.
          Bo i po co?

Przepraszam, ale juz dawno sie z tego forum obiecalem
          wycofac.
          Juz dawno z tego wszystkiego wyjechalem.
          I goni to za mna...
          • Gość: Kirk Re: Moze o to idzie by skonczyc? IP: *.tele2.pl 02.04.01, 15:44
            W takim razie siedz w tej swojej tolerancyjnej i zaklamanej Szwecji co
            handlowala zydowskim zlotem i oddala Stalinowi Estonczykow, bo widze ze ta
            dyskusja cie przerasta! I nie wkladaj mi w usta slow w rodzaju "moze o to idzie
            by skonczyc"? Przeczytaj uwaznie co napisalem, a poza tym gratuluje
            doskonalosci ortograficznej, czy szwedzki znamy na podobnym poziomie?

Pozdrawiam
    • Gość: josek Nikt cie to nie trzyma, spierd...laj do Israela. IP: *.orlando-02rh15rt.fl.dial-access.att.net 02.04.01, 16:58
      Nikt cie to nie trzyma.
      Spierdalaj do Israela.

Tam mozesz szerzyc
      swoja zydowska propagande.

========================
      biglag napisał(a):

> Z zażenowaniem czytam opinie ludzi mających się za antysemitów. Z zażenowaniem
      > i zakłopotaniem. Zażenowaniem bo nie wiem co powiedzieć i jak zareagować na ten
      >
      > jad nienawiści, zakłopotaniem zaś bo jestem członkiem narodu, w którym ci
      > antysemici funkcjonują. W Europie w XXI wieku, w kraju doświadczonym wojnami,
      > totalitaryzmami, kraju, który był pozbawiony swojej państwowości tyle
      > nienawiści i to do kogo do "naszych starszych braci w wierze"!? Na nic nauki
      > papieskie, na nic doświadczenia nienawiść rozprzestrzenia się z szybkością
      > pożaru. Powinniśmy przeciwstawić się jej wszelkimi możliwymi sposobami.
      > czasie II wojny, mówić o obozach zagłady, gettach mordach i pogromach. Mówić
      > mówić i mówić. Coś z tego w ich głowach zostanie. Ja sam oddaję hołd wszystkim
      > Żydom zamordowanym na naszej ziemi, zamordowanym w imię jakiejkolwiek ideologi
      > na całym świecie i proszę o przebaczenie za zbrodnie popełnione na tym narodzie
      >
      > przez nas Polaków.

• Gość: Alex Jesli holocast istnial prosze mi wyjasnic ........ IP: *.orlando-02rh15rt.fl.dial-access.att.net 02.04.01, 17:14
      Ja nie wiem skad "biglog" bierze
      te idiotyzmy o holokascie.

To jest jasne z historycznych faktow
      ze nigdzie nie bylo zydowskiego
      holokastu, z wyjatkiem w ich zydowskich
      lbach.

Jesli holocast naprawde istnial, prosze
      mi wyjasnic z kand sie wzielo tyle zydow,
      skurwysynow w Nowym Yorku.

I ty "biglog" nie jestes członkiem narodu
      polskiego, ty jestes nowojorkim zydem.

============================
      biglag napisał(a):

> Z zażenowaniem czytam opinie ludzi mających się za antysemitów. Z zażenowaniem
      > i zakłopotaniem. Zażenowaniem bo nie wiem co powiedzieć i jak zareagować na ten
      >
      > jad nienawiści, zakłopotaniem zaś bo jestem członkiem narodu, w którym ci
      > antysemici funkcjonują. W Europie w XXI wieku, w kraju doświadczonym wojnami,
      > totalitaryzmami, kraju, który był pozbawiony swojej państwowości tyle
      > nienawiści i to do kogo do "naszych starszych braci w wierze"!? Na nic nauki
      > papieskie, na nic doświadczenia nienawiść rozprzestrzenia się z szybkością
      > pożaru. Powinniśmy przeciwstawić się jej wszelkimi możliwymi sposobami.
      > czasie II wojny, mówić o obozach zagłady, gettach mordach i pogromach. Mówić
      > mówić i mówić. Coś z tego w ich głowach zostanie. Ja sam oddaję hołd wszystkim
      > Żydom zamordowanym na naszej ziemi, zamordowanym w imię jakiejkolwiek ideologi
      > na całym świecie i proszę o przebaczenie za zbrodnie popełnione na tym narodzie
      >
      > przez nas Polaków.

• Gość: aro Re: Jesli holocast istnial prosze mi wyjasnic ........ IP: *.telia.com 08.04.01, 23:03
        Jest taka mijscowosc , nazywa sie Oswiecim.
        Radze Panu to miejsce odwiedzic, bardzo dobrze zainwestowane pieniadze.
        Jezeli jeszcze potem bedzie Pan mial watpliwosci to bedzie Pan pierwszym tego
        typu czlowiekiem na tej planecie
        ARO
        • dago Re: Jesli holocast istnial prosze mi wyjasnic ........ 09.04.01, 01:46
          Gość portalu: aro napisał(a):

> Jest taka mijscowosc , nazywa sie Oswiecim.
          > Radze Panu to miejsce odwiedzic, bardzo dobrze zainwestowane pieniadze.
          > Jezeli jeszcze potem bedzie Pan mial watpliwosci to bedzie Pan pierwszym tego
          > typu czlowiekiem na tej planecie
          > ARO

Aro

Oboz koncentracyjny w Oswiecimiu byl zbudowany przez hitlerowcow w celu
          zgladzenia polskich intelekualistow (profesorowie U.J)
          Zyydzi gineli w swiekszosci w Brzezince
          I nie tylko zydzi. Mordowano Polakow .Wegrow, Rosjan. Nie nozna (a moze tak chca
          zydzi) zapominac o tym, ze oboe koncentracyjny w Oswiecimiu to nie tylko zydzi.
          • Gość: CCC Kto zaprzecza ten ......... !!! IP: 213.77.91.* 10.04.01, 14:41
            dago napisał(a):
            > Zydzi gineli w swiekszosci w Brzezince
            > I nie tylko zydzi. Mordowano Polakow .Wegrow, Rosjan. Nie nozna (a moze tak chc
            > a
            > zydzi) zapominac o tym, ze oboe koncentracyjny w Oswiecimiu to nie tylko zydzi.
            Nie wiem czego chcą Żydzi. Wiem ,że poświęcili wiele czasu i pieniędzy, żeby
            upamiętnić swoje ofiary. Jeżeli chcemy, żeby ktokolwiek na świecie wiedział o
            Polakach którzy zginęli w czasie wojny też powinniśmy coś zrobić.

Cieszę się ,że Bartoszewski w czasie swojego przemówienia w muzeum Holokaustu
            mówił o Polakach ratujących Żydów (myślę ,że było ich trochę więcej niż mówił).
            Powinien wspomnieć także o tym po czyjej srtonie walczyła Polska i o ofiarach
            wśród Polaków. Być może uznał to za zbyt oczywiste ??? Moim zdaniem popełnił
            błąd. Nie wiem kiedy będzie następna okazja.
            Pozdrowienia CCC
    • Gość: ted Re: Pamięci ofiar holokaustu IP: *.proxy.aol.com 10.04.01, 18:03
      Niech kazdy zada sobie pytanie dlaczego tak sie stalo i co bylo przyczyna?
      Dlaczego to sie powtarza ,czy nie lepiej to teraz naprawiac.Pomyslcie narodzie
      zydowski!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka