Dodaj do ulubionych

Przerażony Romek!

02.06.07, 11:47
Z onetu:

Przeczytałem "Trans-Atlantyk" Witolda Gombrowicza dopiero trzy miesiące temu,
gdy dowiedziałem się, że to jest lektura obowiązkowa. Byłem przerażony, gdy
zobaczyłem co tam jest napisane - powiedział Roman Giertych na spotkaniu z
dziennikarzami.
Minister edukacji powiedział, że porównywanie Gombrowicza i Henryka
Sienkiewicza to absurd, ponieważ Sienkiewicz stoi na dużo wyższym poziomie.
Przyznał również, że "Trylogię" przeczytał kilkanaście razy.

Lider LPR powiedział również, że jedyną osobą, która w państwie jest
przeciwko obecności Sienkiewicza w kanonie lektur jest Adam Michnik, ponieważ
chce kreować antypatriotyczną i trockistowską wizję Polski. - Z tego samego
powodu promuje Gombrowicza, ponieważ jest wrogi Polsce - powiedział Giertych.

Zagadka: w jakim kraju kretyn jest mistrem oświaty?
Obserwuj wątek
    • wujek.kiszczaka Re: Przerażony Romek! 02.06.07, 11:50
      Przecież to Ty jesteś kretynem i Twoim koledzy z "gazetki".
    • woda.woda Trzy miesiące temu ... 02.06.07, 11:53
      > Przeczytałem "Trans-Atlantyk" Witolda Gombrowicza dopiero trzy miesiące temu,

Takie są właśnie skutki wychoania przez ojca endeka poputczyka komuny.

To nie jest wyłaczna wina Giertycha, że jest niewykształcony.
      • t-800 Re: Trzy miesiące temu ... 02.06.07, 11:54
        Za mało czyta "Wyborczej".
        • dr.krisk On chyba w ogóle za mało czyta. 02.06.07, 11:59
          Czytanie to w Wolsce niepopularne zajęcie. No chyba że chodzi o teczki w IPN.
          • t-800 Re: On chyba w ogóle za mało czyta. 02.06.07, 12:00
            Pamiętam jak Twoi koledzy czytali i podniecali się teczką M. Giertycha.
            • ross128 Re: On chyba w ogóle za mało czyta. 02.06.07, 12:05
              o, piecyk to teraz teczki przestały być ważne? Od kiedy wam się tak porobiło? :)))
            • zablokowany1 Teologa już spreparowałeś czy czekasz na wytyczne? 02.06.07, 12:28
              Zapomniało się już co tuba propagandowa wypisywała na głownej stronie?
          • woda.woda Teczek też nie czyta, chyba. 02.06.07, 12:05
            Za grubaśne, no i nie ma tam niczego o rycerzach.
      • dr.krisk Ale "Trylogię" czytał "kilkanaście razy"! 02.06.07, 11:57
        Zapewne wieczorami w domu Giertychów odbywało się głośne czytanie: senior rodu
        Xięgę ze skrzyni wyjmował, całował, po czym rozina zasiadała na ławach i
        słuchała owych opowieści cudnych o rycerzach niezłomnych, królach mądrych,
        hetmanach bitnych... Serca krzepiały, a i śloza nierzadko skapnęła na suknię
        zgrzebną.....
        • joella.r sursum corda! sursum corda! 02.06.07, 12:00
          a nie jakieś
          "śliwki na śliwce rosły, więc jedną zjadłem"
          • 440417mz Re: sursum corda! sursum corda! 02.06.07, 14:31
            Sursum concordat!W rodzinie Giertychów czytano tylko:Księgi Pielgrzymstwa
            Polskiego.No to Mickiewicza brała w grobie(Konstantynopol)cholera,bo u
            Giertychów więcej świętoszków niz u Moliera.Ciekawe że MEN nie wyrzucił z listy
            obowiązkowych lektur:Pana Tadeusza!Bo Mickiewicz w 1824 podpisał lojalkę
            carskiej Ochranie.Mickiewicz miał też legion Żydowski.Mickiewicz chwalił
            socjalizm!To sa fakty historyczne,naprawdę.Gdy Giertych się o tym dowie,to
            obwieszczy że Adam wieszczem polskim nie był,nawet nie był poetą!!!!
        • woda.woda Wiesz, 02.06.07, 12:04
          myśmy nasze dzieci, gdy były malutkie, wychowali na "Balladynie", "Trzech
          budrysach", ojcu, co to nie wraca ranki i wieczory, "Pieśni Alpuhary"
          oraz "Słoniu Trąbalskim". Jakoś upodobania do rycerstwa nie miały, wredne
          dzieci.
        • trouble_maker Re: opowieści cudnych o rycerzach niezłomnych 02.06.07, 17:08
          No i czyż nie jest to fantastyczny pisarz ?...

Dla młodzieży, oczywiście ;)
    • daktylek Re: Przerażony Romek! 02.06.07, 12:01
      Głupi Romek - w POlsce nie mam obowiązkowych lektur!
      W Informatorze maturalnym (obowiązującym od 2005 roku) wyraźnie zapisano,
      że "Trans-atlantyk" jest wymagany dla przystępujących do matury na poziomie
      rozszerzonym :))

www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/polski.pdf
      str 27-29
    • frank_drebin Samokrytyka :) Jestem kretynem. Nigdy nie czyta- 02.06.07, 12:09
      lem Gombrowicza. Pare razy sie zabieralem jakos mi zwyczajnie nie podchodzil.
      Nic, ze przeczytalem tysiace ksiazek. Nic, ze lubie Kafke. Nie czytalem
      Gombrowicza - wiec jestem kretynem. Jakos poradze sobie z ta trauma ;)
      • daktylek Re: Samokrytyka :) Jestem kretynem. Nigdy nie czy 02.06.07, 12:11
        Dobrze, że się przyznałeś, nie weźmiemy cię na ministra edukacji :)
        • frank_drebin Nalezy wpisac do ustawy, ze minister edukacji musi 02.06.07, 12:13
          przeczytac chociaz jedna ksiazke Gombrowicza ? ;) I dlaczego akurat Gombrowicza
          a nie ja wiem Zdzislawa O., ktory byc moze dzis niedoceniony za 2 lata dostanie
          Nobla ?
          daktylek napisał:

> Dobrze, że się przyznałeś, nie weźmiemy cię na ministra edukacji :)
          • daktylek Re: Nalezy wpisac do ustawy, ze minister edukacji 02.06.07, 12:15
            Z pewnością należy wpisać, że powinien mieć zaświdczenie od psychiatry.
            • frank_drebin Ale jakie zaswiadczenie ? Psychiatra moze tez wy- 02.06.07, 12:17
              dac zaswiadczenie, ze ktos jest chory psychicznie. Rodzaju zaswiadczenia nie
              okresliles ;P
              daktylek napisał:

> Z pewnością należy wpisać, że powinien mieć zaświdczenie od psychiatry.
              • daktylek Re: Ale jakie zaswiadczenie ? Psychiatra moze tez 02.06.07, 12:22
                No właśnie, jak sobie premier świadomie bierze do rządu osobę chorą, to
                dlaczego obywatel ma na tym cierpieć?
                • frank_drebin Rodzaj zaswiadczenia poprosze :)))) 02.06.07, 12:26
                  daktylek napisał:

> No właśnie, jak sobie premier świadomie bierze do rządu osobę chorą, to
                  > dlaczego obywatel ma na tym cierpieć?
                  • daktylek Re: Rodzaj zaswiadczenia poprosze :)))) 02.06.07, 12:27
                    Od premiera się domagaj, a nie ode mnie :PPP
          • ross128 Re: Nalezy wpisac do ustawy, ze minister edukacji 02.06.07, 12:16
            powinien znać sie na tym, na temat czego się wypowiada:) I ze uzasadnieniem do
            zmiany programu nauczania w szkole powszechnej powinno być coś więcej niż
            przerażenie pana ministra, który własnie odkrył swoje własne niedouczenie:)))
          • woda.woda Minister oświaty poiwinien być wykształcony. 02.06.07, 12:18
            A to oznacza, między innymi, znajomośc polskiej literatury.
            • daktylek Re: Minister oświaty poiwinien być wykształcony. 02.06.07, 12:20
              oraz niekierowanie się własnymi sympatiami i antypatiami - również literackimi.
              • t-800 Re: Minister oświaty poiwinien być wykształcony. 02.06.07, 12:21
                Zapewne jest wykształcony lepiej od Ciebie.
                • daktylek Re: Minister oświaty poiwinien być wykształcony. 02.06.07, 12:26
                  No jasne, najpierw kazał oglądać młodzieży nieistniejący pomnik w Toruniu w
                  ramach wycieczek patriotycznych, teraz przypisał "Obronę Sokratesa"
                  Arystotelesowi, wczoraj w trójce "zapomniał", że wykreślił Herlinga-
                  Grudzińskiego - to właśnie jest to jego wykształcenie:))
              • woda.woda Gdyby był wykształcony i mądry, 02.06.07, 12:21
                nie byłoby w ogóle takiego problemu.
                • t-800 Re: Gdyby był wykształcony i mądry, 02.06.07, 12:22
                  Jak to by nie było? Przecież on jest z LPR, a na sam dźwięk tej nazwy "GW" i
                  demokraci.pl dostają palpitacji serca.
            • frank_drebin I cacy - poprosze o jakies warunki brzegowe okre- 02.06.07, 12:21
              slenia "znajomośc polskiej literatury". :)))))
              I kto ma decydowac co to jest ta znajomosc. Tylko konkrety poprosze, a nie
              jakies ogolniki :)
              woda.woda napisała:

> A to oznacza, między innymi, znajomośc polskiej literatury.
              • woda.woda Proszę bardzo: 02.06.07, 12:22
                > I kto ma decydowac co to jest ta znajomosc.

Najlepsi lteraturoznawvy w kraju.
                Czyli łże-elity.
                • frank_drebin No, ale ktos te rade literaturoznawcow i tak mu- 02.06.07, 12:25
                  sialby ustanowic - wiec i tak byloby uznaniowe. I czekam na warunki brzegowe
                  okreslenia jw. :))))
                  woda.woda napisała:

> > I kto ma decydowac co to jest ta znajomosc.
                  >
                  > Najlepsi lteraturoznawvy w kraju.
                  > Czyli łże-elity.
                  >
                  • woda.woda Oni są ustanowieni. 02.06.07, 12:26
                    W PANie i na uniwesytetach.
                    • frank_drebin Woda czyli lubisz plywac jak widze ;) Zero konkre- 02.06.07, 12:27
                      tow :))))) Wiec dyskusja mija sie z celem.
                      woda.woda napisała:

> W PANie i na uniwesytetach.
                      • daktylek Re: Woda czyli lubisz plywac jak widze ;) Zero ko 02.06.07, 12:28
                        Skoro tak uważasz, to sam wskaż:)
                      • woda.woda Czego nie rozumiesz znowu? 02.06.07, 12:31
                        Przeciez napisała: PAN
                        www.ibl.waw.pl/index.php?strona=182
                      • gniewko_syn_ryba Re: Woda czyli lubisz plywac jak widze ;) 02.06.07, 16:29
                        Teraz to odkryłeś ???... W koncu jej nick nie jest przypadkowy... ;-)
                        • woda.woda Niestety, panowie, 02.06.07, 16:32
                          jesteście obaj ciency jak włosek jesli chodzi o logikę.
                          • gniewko_syn_ryba Hahaha, nauczycielka logiki się znalazła ! ;)))))) 02.06.07, 16:35
                            Najpierw odpowiedz na moje pytania z wątku o belfrach... ;-PPP
                            • woda.woda Przykro mi, ale 02.06.07, 16:37
                              to jest przwda, co napisałam wyżej.

Zgadzam się tu z twoim rozmówcą z wzmiankowanego watku: problemy z logiką.
                              • gniewko_syn_ryba Re: Przykro mi, ale 02.06.07, 16:53
                                ja nie pytam, czy się zgadzasz, czy nie ale proszę o odpowiedź na moje pytania
                                tam zadane... Potem możemy podyskutować o logice...
                                • woda.woda Re: Przykro mi, ale 02.06.07, 16:55
                                  Powinieeneś przyjąc do wiadomości to, że pisałam już dwukrotnie, iz w tamtym
                                  watku powiedziałam już wszystko, co miałam do powiedzenia.
                                  • gniewko_syn_ryba Re: Przykro mi, ale 02.06.07, 16:56
                                    w takim razie niewiele miałaś do powiedzenia...
                                    • woda.woda Wystarczy, 02.06.07, 16:57
                                      Obawiam się, że nie dość uwaznie przeczytałeś.
                                      • gniewko_syn_ryba Masz rację, że nie doczytałem 02.06.07, 17:01
                                        np. jakie są różnice pomiędzy wymaganiami wobec nauczycieli niemieckich i
                                        polskich - możesz mi wskazać gdzie o tym napisałaś w tamtym wątku ?...
                                        • woda.woda Re: Masz rację, że nie doczytałem 02.06.07, 17:06
                                          Nie bardzo chce mi się o tym szczegółowo pisać, ale - z grubsza - niemiecki
                                          nauczyciel, zanim nie zacznie uczyć dzieci musi się długo kształcić, jest
                                          weryfikowany w czasie praktyk oraz co i rusz ma jakiś egzamin. W skrócie - musi
                                          zdobyć cos na kształt naszego doktoratu, ale potem ma silną pozycję i dobre
                                          zarobki.

Jak cie to bardziej interesuje, poszukaj sobie w guglach
                                          • gniewko_syn_ryba A jednak miałaś cośjeszcze do powiedzenia... ;-P 02.06.07, 17:50
                                            woda.woda napisała:

> Nie bardzo chce mi się o tym szczegółowo pisać, ale - z grubsza - niemiecki
                                            > nauczyciel, zanim nie zacznie uczyć dzieci musi się długo kształcić, jest
                                            > weryfikowany w czasie praktyk oraz co i rusz ma jakiś egzamin. W skrócie -
                                            musi zdobyć cos na kształt naszego doktoratu, ale potem ma silną pozycję i dobre
                                            > zarobki.

Takie cuś znalazłem:

"Niemiecki nauczyciel przez pięć lat musi studiować trzy kierunki – przedmioty,
                                            których będzie nauczał, i do tego blok pedagogiczny. Tylko po takich studiach
                                            można pracować w szkole. Ich absolwenci mają jednak małe szanse na pracę w innym
                                            zawodzie. Dlatego młodzież chętniej wybiera inne kierunki."
                                            wiadomosci.wp.pl/kat,18371,wid,8478613,prasaWiadomosc.html?ticaid=13da9
                                            Wynikałoby z tego, żw w Niemczech po 5-letnich studiach uzyskuje się "cos na
                                            kształt naszego doktoratu" (a u nas ledwie magistra... :-((( )... ? ;))) Tak czy
                                            owak to zdecydowanie za mało by uzasadnić ok. 10-krotną różnicę w zarobkach...
                                            Czekam na więcej...
                                            • gniewko_syn_ryba Czekam też na odpowiedzi na pozostałe 02.06.07, 17:52
                                              pytania...
                                              • woda.woda Nie czekaj. 02.06.07, 17:56
                                                Skończyłam rozmowe na ten temat.
                                                • gniewko_syn_ryba Trochę to nietaktowne kończyć rozmowę 02.06.07, 18:01
                                                  nieudzieliwszy odpowiedzi na pyatnia rozmówcy... ;-P
                                                  • woda.woda Re: Trochę to nietaktowne kończyć rozmowę 02.06.07, 18:02
                                                    Jakos to przezyjesz.

Nietaktownie jest byc tak namolnym, jak ty
                                                  • gniewko_syn_ryba Przeżyję ale niesmak pozostanie... 02.06.07, 18:15
                                                    woda.woda napisała:

> Jakos to przezyjesz.
                                                    >
                                                    > Nietaktownie jest byc tak namolnym, jak ty

Gdybyś odpowiedziała od razu nie musiałbym być, a poza tym mylisz "namolność" z
                                                    "dociekliwością"...
                                            • woda.woda Re: A jednak miałaś cośjeszcze do powiedzenia... 02.06.07, 17:56
                                              www.forumakad.pl/archiwum/2004/04/13-za-edukacja_nauczycieli_w_europie.htm
                                              W bogatszym kraju zarabia sie więcej
                    • daktylek Re: Oni są ustanowieni. 02.06.07, 12:27
                      Równie dobrze może być Rada Języka Polskiego
                      • frank_drebin Teraz mnie z lekka zalamales akurat oni zajmuja 02.06.07, 12:32
                        z lekka czym innym i nie siedza tm sami spece od literatury ;)
                        "W skład 38-osobowej Rady wchodzą ludzie nauki (językoznawcy i przedstawiciele
                        innych dyscyplin: fizyki, informatyki, medycyny, literaturoznawstwa, historii
                        sztuki, filozofii, logiki, prawa) i kultury (pisarze, aktorzy, dziennikarze).
                        Osobą zasłużoną dla powstania Rady jest jej pierwszy przewodniczący (1996-
                        2000), prof. dr hab. Walery Pisarek. Od maja 2000 r. przewodniczącym Rady jest
                        prof. dr hab. Andrzej Markowski.

Rada, jako "instytucja opiniodawczo-doradcza w sprawach używania języka
                        polskiego" (art. 12., p. l Ustawy o języku polskim) zakresem swego działania
                        obejmuje wszelkie sprawy dotyczące używania i rozwoju języka polskiego. Do
                        zadań Rady należy m.in. stała dbałość o język polski i jego ochrona jako
                        ogólnonarodowego dobra kultury i dziedzictwa narodowego oraz upowszechnianie
                        wiedzy o polszczyźnie w prasie, radiu i telewizji, a także na konferencjach
                        naukowych i popularnonaukowych oraz za pomocą własnych publikacji. Rada
                        wypowiada się we wszystkich istotnych kwestiach dotyczących współczesnej
                        polszczyzny, współtworzy politykę językową państwa, analizuje i krytycznie
                        ocenia polszczyznę używaną publicznie."
                        www.rjp.pl/?mod=informacje
                        Myslalem, zes chlopie madrzejszy ;)

daktylek napisał:

> Równie dobrze może być Rada Języka Polskiego
      • humbak Re: Samokrytyka :) Jestem kretynem. Nigdy nie czy 02.06.07, 14:38
        Nie przypadł Ci do gustu? A byłeś przerażony tym, co napisał?
    • zapijaczony_ryj Ten przygłup myśli nie tym co trzeba 02.06.07, 12:50
      koti.mbnet.fi/y-t/pics/hot_ebony_ass.jpg
      "Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na
      żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.)
    • dr.krisk Dalsze Przerażonego Romka wynurzenia.... 02.06.07, 14:17
      Mówi Przerażony Romek:

"Giertych po raz kolejny zapowiedział w sobotę, że w kanonie lektur muszą się
      znaleźć cztery książki Sienkiewicza: "W pustyni i w
      puszczy", "Potop", "Krzyżacy" i "Quo vadis". - Dlatego ten autor, bo zbudował
      nowoczesny polski patriotyzm. Jego książki stanowią tak istotny element
      kultury, że nawet posługiwanie się językiem polskim bez znajomości tych książek
      byłoby niezrozumiałe - tłumaczył Giertych."

Sienkiewicz "zbudował nowoczesny polski patriotyzm".... Oraz że bez
      Sienkiewicza nie mówilibyśmy po polsku... O rany!

Pytanie: W jakim kraju minister oświaty jest kretynem???
      • joella.r biedaczek chyba nie czytał "Listów z podróży 02.06.07, 14:31
        do Ameryki" Sienkiewicza, to mogłoby nieco nim zachwiać ;)
      • woda.woda Giertych ma na myśli to, 02.06.07, 14:32
        że nie znając Sienkiewicza nie moglibyśmy mu (Giertychowi) powiedzieć: "Kończ
        waść, wstydu oszczędź".
    • zapijaczony_ryj Za pierwszym i drugi nie zrozumiał ? 02.06.07, 14:24

> Przyznał również, że "Trylogię" przeczytał kilkanaście razy
      >
      > Zagadka: w jakim kraju kretyn jest mistrem oświaty?

"Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na
      żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.)

• allspice Re: Przerażony Romek! 02.06.07, 14:25
      Żeby się biedny nie rozchorował z nadmiaru emocji:)
    • goniacy.pielegniarz A więc co mamy na sucho, bez emocji: 02.06.07, 15:15
      Trzydziestosześcioletni minister edukacji, który ukończył dwa kierunki
      humanistyczne, trzy miesiące temu przeczytał pierwszy raz Gombrowicza i lektura
      go przeraziła.
    • gniewko_syn_ryba Nie bójta żaby, lewaki... 02.06.07, 16:27
      Jak tylko SLD przejmie władzę (a to jest oczywiste bo to jedyna realna opozycja
      w PRL IV przeca), to podniesie pensję minimalną do 1400 zł i przywróci tow. płk.
      Janusza Przymanowskiego do kanonu lektur obowiązkowych...
      • woda.woda Gdy rządziło SLD, Przymanowski był lekturą? 02.06.07, 16:29
        Skoro mają przywrócić ...
        • obraza.uczuc.religijnych No i pono Łybacka wyrzuciła Sienkiewicza... 02.06.07, 16:30

• gniewko_syn_ryba Re: No i pono Łybacka wyrzuciła Sienkiewicza... 02.06.07, 16:33
            I wtedy dzisiejsi obrońcy literatury nie krzyczeli o cenzurze i "indeksie
            Łybackiej"...
            • woda.woda A wyrzuciła? 02.06.07, 16:34

• gniewko_syn_ryba A nie ?... 02.06.07, 16:55
                • woda.woda A tak? 02.06.07, 16:57
                  Napisz, jakie tytuły wyrzuciła.
                  • gniewko_syn_ryba Napisałem co miałem do powiedzenia 02.06.07, 17:12
                    (C)(P) woda.woda 2007
            • obraza.uczuc.religijnych Hehehe ale śmieszny jesteś. 02.06.07, 16:35

• gniewko_syn_ryba Nie, gdy Przymanowski był lekturą 02.06.07, 16:31
          SLD nie rządziło... ;-P
          • woda.woda Więc te bzdury 02.06.07, 16:32
            piszesz z nudów?
            • gniewko_syn_ryba Jakie bzdury ?... 02.06.07, 16:55
              woda.woda napisała:

> piszesz z nudów?
              • woda.woda Re: Jakie bzdury ?... 02.06.07, 16:56
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=63514832&a=63526953
                • gniewko_syn_ryba Uważasz podniesienie pensji minimalnej 02.06.07, 16:58
                  do 1400 zł za bzdurę ?
                  • woda.woda Uważam słowo "przywróci" 02.06.07, 17:04
                    za bzdurę, bo - jak sam przyznałeś - gdy był Przymanowski, nie było SLD.

Logika się kłania :)
                    • gniewko_syn_ryba Z jakiego podręcznika uczyłaś się logiki ? 02.06.07, 17:20
                      woda.woda napisała:

> za bzdurę, bo - jak sam przyznałeś - gdy był Przymanowski, nie było SLD.
                      >
                      ROTFL !

Znaczy się, musi to zrobić PZPR gdy dojdzie do władzy ?... ;))))))))))
      • obraza.uczuc.religijnych Co to za histeria Giertycha z tym Sienkiewiczem? 02.06.07, 16:29
        Na mózg mu się rzuciało? To pewnie ta choroba zwana patriotyzmem.
        • trouble_maker Żadna histeria - Romek liczy na to, że Sienkiewicz 02.06.07, 17:12
          ...załatwi mu tych parę punktów (do przeskoczenia progu ;)
        • 440417mz Re: Co to za histeria Giertycha z tym Sienkiewicz 02.06.07, 18:11
          Liga Rodzin to patriotyzm?Ojczulek Rydzyk przewodzi tej sforze....Smutno mi
          Boże!Bo oni bliżej są swojego Boga,gdy płonie cudza synagoga.smutno mi Boże!Dla
          nas na Zachodzie Unia przyrzeka czas nowych narodzin,tępo bodzie Liga Rodzin ta
          siła fatalna,a kto szefuje tej sforze?Smutno mi Boże!Naród kiedyś był jak
          lawa,ale wystygł,więc licho z nami szarakami ze statystyk!!No to mamy krajobraz
          jak po bitwie(sitwie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka