Dodaj do ulubionych

Do pachuli8 ku rozwadze - porażające

07.06.07, 12:15
Czy ktoś zabije człowieka gdy zostanie o to poproszony?

Takie padanie opisuje Philip G Zimbrardo i Floyd L. Ruch w podręczniku
Psychologia i życie. Wyniki eksperymentów Stanleya Migrama były porażające.

Okazało się, źe jeśli pojawi się jakiś pseudo autorytet i weźmie na siebie
odpowiedzialność. Tak on jeden. To większość ludzi zabije innego człowieka
bewz wyrzutów sumienia. Ten moment jeszcze w IV RP nie nastąpił. Ale jest już
blisko.

Jeśli badany wahał się lub protestował, nie chcąc wymierzyć następnego
wstrząsu, eksperymentator mówił mu: "Nie masz innego wyboru: musisz działać
dalej! Twoje zadanie polega na karaniu ucznia za popełnianie błędów".
Przykłady kar z ekpsrymentu

"Podano 180 woltów. Badany On nie może tego wytrzymać. Nie myślę zabić tego
człowieka! Czy nie słyszysz, że on krzyczy? On krzyczy. Co będzie jeśli mu się
coś stanie? (prowadzący eksperyment) Biorę to na swoją odpowiedzialność.
Badany - W porządku. Itd.

Okazało się, że z badanych prawie dwie trzecie doszła (62%) naciskało po kolei
wszystkie przełączniki, aż do ostatniego przycisku, który załączał 450 V.
Najwyższą możliwą karę. Gdy eksperyment powtórzono przy większej charyzmie
prowadzącego do zabicia posunęłoby się 85% badanych.

Ku rozwadze Paczulo. Miej serce i patrzaj w serce. Właśnie po to ta nasza
akcja jest potrzebna. W 85% ludzi drzemią bestie. Jeśli je ktoś obudzi mamiąc
je czymś zgotujemy sobie piekło.
Obserwuj wątek
    • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 13:15
      > Okazało się, że z badanych prawie dwie trzecie doszła (62%) naciskało po kolei
      > wszystkie przełączniki, aż do ostatniego przycisku, który załączał 450 V.
      > Najwyższą możliwą karę. Gdy eksperyment powtórzono przy większej charyzmie
      > prowadzącego do zabicia posunęłoby się 85% badanych.

Gdzieś na ten temat czytałam ... to rzeczywiście przerażające jak łatwo
      sterowalną istotą jest człowiek.
      BTW z tego co pamietam żadnego pradu tam nie było, ale ludzie wciskający
      guziki o tym nie wiedzieli ... brrr

> Ku rozwadze Paczulo. Miej serce i patrzaj w serce. Właśnie po to ta nasza
      > akcja jest potrzebna. W 85% ludzi drzemią bestie. Jeśli je ktoś obudzi mamiąc
      > je czymś zgotujemy sobie piekło.

Miej serce, ale miej tez rozum, bo 'to rozum ma spuszczać emocje ze smyczy, a
      na gwizdnięcie emocje maja sie znaleźć przy nodze' (pozdrawiam miszcza;)) ...
      tak jest znacznie bezpieczniej.

A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?

Ja proponuje emocje odłożyć na bok, tylko spokój i rozsadek mogą nas
      uratować ;))

pozdrawiam:)
      • hummer Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 13:26
        paczula8 napisała:

> > Okazało się, że z badanych prawie dwie trzecie doszła (62%) naciskało po
        > kolei
        > > wszystkie przełączniki, aż do ostatniego przycisku, który załączał 450 V.
        > > Najwyższą możliwą karę. Gdy eksperyment powtórzono przy większej charyzmi
        > e
        > > prowadzącego do zabicia posunęłoby się 85% badanych.
        >
        > Gdzieś na ten temat czytałam ... to rzeczywiście przerażające jak łatwo
        > sterowalną istotą jest człowiek.
        > BTW z tego co pamietam żadnego pradu tam nie było, ale ludzie wciskający
        > guziki o tym nie wiedzieli ... brrr

Bo chodziło o sprawdzenia ludzkich zachować a nie o zabicie człowieka. To taki
        poligon. :)

> > Ku rozwadze Paczulo. Miej serce i patrzaj w serce. Właśnie po to ta nasza
        > > akcja jest potrzebna. W 85% ludzi drzemią bestie. Jeśli je ktoś obudzi ma
        > miąc
        > > je czymś zgotujemy sobie piekło.
        >
        > Miej serce, ale miej tez rozum, bo 'to rozum ma spuszczać emocje ze smyczy, a
        >
        > na gwizdnięcie emocje maja sie znaleźć przy nodze' (pozdrawiam miszcza;)) ...
        > tak jest znacznie bezpieczniej.
        >
        > A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?

Jak to nie wiesz? Ten który krzyczy agent i czerwony oraz Ci co mu wierzą bez
        dowodów.

Bo chrześcijanami czy Semitami to oni nie są - "Nie będziesz miał Bogów
        cudzych przede Mną"

> Ja proponuje emocje odłożyć na bok, tylko spokój i rozsadek mogą nas
        > uratować ;))

Toż o to piję. urodziłem się w 1972 roku. Już sama data wskazuje, że byłem
        wysokim urzędnikiem PZPR sprawującym kierownicze stanowiska. :)

I właśnie dlatego bronię ludzi pomawianych zbiorowo o zbrodnie. Pomawianych na
        razie bezkarnie.
        • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 13:43
          > > A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?
          >
          >
          > Jak to nie wiesz? Ten który krzyczy agent i czerwony oraz Ci co mu wierzą bez
          > dowodów.

Może ten ... a może ten który krzyczy 'bolszewik'?
          a moze wszyscy mamy w sobie cos z bestii? przytoczony przez Ciebie eksperyment
          wyraźnie na to wskazuje.
          ... i co z definicja 'bolszewika, bedzie?:)

> Bo chrześcijanami czy Semitami to oni nie są - "Nie będziesz miał Bogów
          > cudzych przede Mną"

jeśli nie są, to nie ma o czym mówić ... ale za to możemy porozmawiac o
          europejskich wartościach, wszak oboje czujemy sie Europejczykami, prawda?

> > Ja proponuje emocje odłożyć na bok, tylko spokój i rozsadek mogą nas
          > > uratować ;))
          >
          > Toż o to piję. urodziłem się w 1972 roku. Już sama data wskazuje, że byłem
          > wysokim urzędnikiem PZPR sprawującym kierownicze stanowiska. :)

tak włąsnie sobie to wyobrażałam:) ale dobrze, że zgadzamy sie w kwestii
          zachowania rozsądku:)

> I właśnie dlatego bronię ludzi pomawianych zbiorowo o zbrodnie. Pomawianych na
          > razie bezkarnie.

Pełna zgoda ... zbiorowo i indywidualnie.
          • hummer Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 13:58
            paczula8 napisała:

> > > A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?
            > >
            > >
            > > Jak to nie wiesz? Ten który krzyczy agent i czerwony oraz Ci co mu wierzą
            > bez
            > > dowodów.
            >
            > Może ten ... a może ten który krzyczy 'bolszewik'?
            > a moze wszyscy mamy w sobie cos z bestii? przytoczony przez Ciebie eksperyment
            >
            > wyraźnie na to wskazuje.
            > ... i co z definicja 'bolszewika, bedzie?:)

Ekperyment pokazuje to co od dawna było wiadome. W społeczeństwach jest 15
            procent elity i reszta bezrozumnych moherków. Dlatego żaden rząd totalitarny
            również sanacja II RP nie stawiał na edukację. Dlaczego młodzież ma np. czytać
            Niemyte Dusze witkacego? :) Pyta Giertych :)

> > Bo chrześcijanami czy Semitami to oni nie są - "Nie będziesz miał Bogów
            > > cudzych przede Mną"
            >
            > jeśli nie są, to nie ma o czym mówić ... ale za to możemy porozmawiac o
            > europejskich wartościach, wszak oboje czujemy sie Europejczykami, prawda?

Czy tylko o europejskich zajrzyj do Konfucjusza
            www.gavagai.pl/chiny/kongzi.php
            Przeczytaj Koran i Torę Mitologie grecką, rzymską, germańską, skandynawską,
            słowiańską itd. Wtedy można rozmawiać o europejskich wartościach.

"Szlachetny wielkie sobie stawia cele, prostak ku małym zdąża."

> Pełna zgoda ... zbiorowo i indywidualnie.

Ludzi można oceniać tylko indywidualnie a i tu jest reżim czasowy.

" O sprawach dokonanych nie należy rozprawiać. Nie należy też rad udzielać, gdy
            rzecz już zbyt daleko zaszła, ani wyrzutów czynić, gdy już coś minęło."
            • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:20
              > Ekperyment pokazuje to co od dawna było wiadome. W społeczeństwach jest 15
              > procent elity i reszta bezrozumnych moherków.

... i wykształciuszków gotowych uwierzyc we wszystko w co - wydaje im sie - ze
              wierzy elita:)

> Dlatego żaden rząd totalitarny
              > również sanacja II RP nie stawiał na edukację. Dlaczego młodzież ma np. czytać
              > Niemyte Dusze witkacego? :) Pyta Giertych :)

Powiem szczerze, nie sledziłam tej sprawy dokładnie i dlatego nie chce się
              wypowiadac ... jedyne co moge napisać, to to, ze Witkacy był bardzo krytyczny
              wobec sowietów - rewolucje radziecka obserwował z bliska, więc wiedział czym to
              pachnie - dlaczego Giertych miałby go wyrzucac z kanonu lektur, nie rozumiem :)

> Czy tylko o europejskich zajrzyj do Konfucjusza
              > www.gavagai.pl/chiny/kongzi.php

dzięki, zajrzę , troszke później bo teraz musze kończyc ... ale skoro lubisz
              cytaty, pozwól, ze wkleje Ci mój ulubiony: "Są idee, które nas przywołują, a
              potem znów odchodzą jak nocne uderzenie skrzydła w okienną szybę. Musimy
              usłyszeć to "nocne uderzenie skrzydła". Człowiek jest milczącym podróżnym
              pomiędzy misteriami, przejeżdża przez kraj nieznanego monarchy."
              - to Nicolas Gomez Davila:)
              • hummer Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:30
                paczula8 napisała:

> > Ekperyment pokazuje to co od dawna było wiadome. W społeczeństwach jest 1
                > 5
                > > procent elity i reszta bezrozumnych moherków.
                >
                > ... i wykształciuszków gotowych uwierzyc we wszystko w co - wydaje im sie - ze
                > wierzy elita:)

Nawet w I RP gdzie nobilitacje rozdawano hurtem liczba szlachciców nie
                przekroczyła 11%. Dodam, że przez ponad 300 lat żaden poseł nie dał się
                przekupić i nie było liberum veto. Honor zobowiązywał.

> Powiem szczerze, nie sledziłam tej sprawy dokładnie i dlatego nie chce się
                > wypowiadac ... jedyne co moge napisać, to to, ze Witkacy był bardzo krytyczny
                > wobec sowietów - rewolucje radziecka obserwował z bliska, więc wiedział czym to

Czytałaś Niemyte Dusze? Jesli nie posiadasz wypożyczę Ci tylko podaj adres.
                Żyjemy w prawej IV RP nie masz więc czego się obawiać.

>
                > dzięki, zajrzę , troszke później bo teraz musze kończyc ... ale skoro lubisz
                > cytaty, pozwól, ze wkleje Ci mój ulubiony: "Są idee, które nas przywołują, a
                > potem znów odchodzą jak nocne uderzenie skrzydła w okienną szybę. Musimy
                > usłyszeć to "nocne uderzenie skrzydła". Człowiek jest milczącym podróżnym
                > pomiędzy misteriami, przejeżdża przez kraj nieznanego monarchy."
                > - to Nicolas Gomez Davila:)

"Mój stary nie ważne co będziesz robił. Malował przepiękne obrazy, czy rozwoził
                bułki po Zakopanem lub gnój na polach oskidował miej tylko piękną i wzniosłą
                duszę." Cholera nie pamiętam już tego cytatu ojca Witkacego po zdanej przez syna
                maturze. Prawie 20 lat minęło jak to czytałem.
          • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:00
            > ... i co z definicja 'bolszewika, bedzie?:)

hej! to chyba nie Ciebie prosiłam o definicję bolszewika, ale zdaje sie , że
            gdzies tu o bolszewiku pisałeś, wiec tez możesz wyjaśnić co rozumiesz pod tym
            pojęciem ... :)
            • hummer Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:03
              paczula8 napisała:

> > ... i co z definicja 'bolszewika, bedzie?:)
              >
              > hej! to chyba nie Ciebie prosiłam o definicję bolszewika, ale zdaje sie , że
              > gdzies tu o bolszewiku pisałeś, wiec tez możesz wyjaśnić co rozumiesz pod tym
              > pojęciem ... :)

Z Konfucjusza
              " O sprawach dokonanych nie należy rozprawiać. Nie należy też rad udzielać, gdy
              rzecz już zbyt daleko zaszła, ani wyrzutów czynić, gdy już coś minęło."

Chiny stosując się do tej zasady mają 6 tys. lat historii. Bolszewicy nie
              przetrwali nawet 100 choć ich niedobitki jeszcze krążą po świecie.

"Nie smućcie się, że nie piastujecie stanowisk. Troszczcie się o to, by być
              stanowisk godnymi." :)
              • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:24

> "Nie smućcie się, że nie piastujecie stanowisk. Troszczcie się o to, by być
                > stanowisk godnymi." :)

no własnie, nie smućcie sie, hej!;)

miłego popołudnia:)
                • hummer Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 07.06.07, 14:32
                  paczula8 napisała:

>
                  > > "Nie smućcie się, że nie piastujecie stanowisk. Troszczcie się o to, by b
                  > yć
                  > > stanowisk godnymi." :)
                  >
                  > no własnie, nie smućcie sie, hej!;)

Podeślij to Tuskowi i Rokicie :)

> miłego popołudnia:)

Wzajemnie
      • marac Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 08.06.07, 21:18
        > > Ku rozwadze Paczulo. Miej serce i patrzaj w serce. Właśnie po to ta nasza
        > > akcja jest potrzebna. W 85% ludzi drzemią bestie. Jeśli je ktoś obudzi ma
        > miąc
        > > je czymś zgotujemy sobie piekło.
        >
        > Miej serce, ale miej tez rozum, bo 'to rozum ma spuszczać emocje ze smyczy, a
        >
        > na gwizdnięcie emocje maja sie znaleźć przy nodze' (pozdrawiam miszcza;)) ...
        > tak jest znacznie bezpieczniej.
        >
        > A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?

Moze ten, kto sieje nienawisc, milosniczko Prawych i Sprawiedliwych?
        • paczula8 Re: Do pachuli8 ku rozwadze - porażające 08.06.07, 23:24
          marac napisał:

> > > Ku rozwadze Paczulo. Miej serce i patrzaj w serce. Właśnie po to ta
          > nasza
          > > > akcja jest potrzebna. W 85% ludzi drzemią bestie. Jeśli je ktoś obu
          > dzi ma
          > > miąc
          > > > je czymś zgotujemy sobie piekło.
          > >
          > > Miej serce, ale miej tez rozum, bo 'to rozum ma spuszczać emocje ze smycz
          > y, a
          > >
          > > na gwizdnięcie emocje maja sie znaleźć przy nodze' (pozdrawiam miszcza;))
          > ...
          > > tak jest znacznie bezpieczniej.
          > >
          > > A co do bestii ... skad możemy wiedzieć kto nią jest naprawdę ?
          >
          > Moze ten, kto sieje nienawisc, milosniczko Prawych i Sprawiedliwych?

??? ja nie kocham, ale tez i nie nienawidze, a Ty?
    • do.ki niessamowite 07.06.07, 18:18
      Zeby nawet starenkie eksperymenty Milgrama (nie Migrama, jak piszesz) zaprzac do waszej akcji...

Kojarzy mi sie... slon a sprawa polska.

Przy okazji mocno nagiales znaczenie doswiadczen Milgrama i roznych jego wariantow, ale rozumiem, ze bez naginania do niczego by sie nie przydaly.
      Wywnioskowales, ze w nas drzemia bestie, choc drzemia w nas po prostu konformisci, nie bestie, i tego dowodzil Milgram. Zreszta krytyka metodologii jest obszerna. Rownie dobrze moglbys powolac sie na serial "Zagubieni".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka