Dodaj do ulubionych

Wywiad z Michnikiem

06.07.07, 13:58
www.forum-znak.org.pl/index.php?t=ludzie&id=97
Moze sie przydac niektorym PPP.;)
Obserwuj wątek
    • buffalo_bill Lichy ten wywiad 06.07.07, 14:13
      "Wiele razy odwiedzałeś Izrael. Kiedy lądujesz w Izraelu, czy masz wrażenie,
      że to twoja druga ojczyzna?

Polska jest moją jedyną ojczyzną. Przyglądam się sprawom Izraela jako
      przyjaciel - Polak, Europejczyk."
      www.forum-znak.org.pl/index.php?t=ludzie&id=97

Michnikożercom zda się psu na budę. Nie masz jakiego wywiadu, w którym Michnik
      przyznaje się do przerabiania chrześcijańskich niemowląt na macę?
      • pozarski Re: Lichy ten wywiad 06.07.07, 14:15
        Niestety.Moze w IPNie sie cos znajdzie?
        • wan4 Re: Lichy ten wywiad 07.07.07, 10:47
          pozarski napisał:
          > Niestety.Moze w IPNie sie cos znajdzie?

a jak nie znajdzie to Kurtyka "znajdzie"
      • marouder Lichy ten wywiad..to wez buffalo i udziel lepszego 06.07.07, 14:21
        ..kto ciebie broni udzielac?
        • pozarski Re: Lichy ten wywiad..to wez buffalo i udziel lep 06.07.07, 14:25
          W jakim sensie - lichy?Mnie sie podoba.
          • marouder Lichy ten wywiad..to wez buffalo i udziel lep 06.07.07, 14:34
            No wiesz, szczyty to to nie sa.
            Wysoki poziom ogolnosci przekazu sprawia, ze tekst zaczyna pelnic funkcje ekranu
            na ktory kazdy moze rzutowac to, co mu odpowiada.
            Hasla (tezy) przewazaja nad argumentami.
            • pozarski Re: Lichy ten wywiad..to wez buffalo i udziel lep 06.07.07, 14:40
              Ile trwal ten wywiad?Kwadrans,moze.To jest taka okolicznosciowa rozmowka,a ty
              bys pewnie chcial,zeby Michnik zadeklarowal swoje zyciowe credo.Mnie,choc jestem
              daleki od opcji Michnika,zupelnie wystarcza.
    • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 14:25
      "Ostatnio wróciłeś z serii wykładów w USA. Spotkałeś się tam z wrogością w
      stosunku do Izraela?

Zetknąłem się z ogromną wrogością w stosunku do Georga Busha. Amerykańska
      lewica traktuje prezydenta jak nowego Hitlera. Nie dostrzega największego
      zagrożenia, jakim jest fanatyczny islam. Nienawiść do Busha przytępia ostrość
      widzenia elit społeczeństwa, przekonanych, że wszystkim problemom winne są
      Stany Zjednoczone i Izrael. Z wielu wypowiedzi, które słyszałem, unosił się
      znajomy zapach antysemityzmu. To jest coś, co wyczuwa się od razu. Niektóre
      wypowiedzi dotyczące Izraela miały wyraźny wydźwięk antysemicki, którego nie
      można pomylić z niczym innym."

Hmm, czyżby pochodzenie czyniło człowieka ślepym?...
      Michnik dostrzega (tylko) islamski fanatyzm, a nie dostrzega problemu
      podsycania, karmienia tego fanatyzmu przez izraelski terroryzm państwowy, czy
      takie akcje USA jak napaść na Irak (pod fałszywymi pretekstami...).

Jestem rozczarowany tą wypowiedzią Michnika!
      Myślałem że to niezależny intelektualista, a tu wychodzi z niego fanatyk,
      tyle że z drugiej strony barykady?
      • pozarski Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 14:28
        taziuta napisal:
        >>>>>>>>>>>>>>>>>>>
        Bredzisz jak skrajnie lewicowy amerykanski fanatyk.O takich wlasnie mowi Michnik.
        • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 14:37
          pozarski napisał:

> Bredzisz jak skrajnie lewicowy amerykanski fanatyk.O takich wlasnie mowi
          > Michnik.

Nie widzisz problemu podsycania tego fanatyzmu, zamiast usiłowania
          neutralizowania jego wpływów?! Toś taki sam terrorysta jak Izraelczycy... :-)
          • woda.woda Nie zgadzasz się 06.07.07, 14:43
            z teza Michnika, że największym zagrożeniem dla świata jest fanatyczny islam?
            • taziuta Re: Nie zgadzasz się 06.07.07, 14:57
              woda.woda napisała:

> z teza Michnika, że największym zagrożeniem dla świata jest fanatyczny islam?

Uważam, że w takim samym stopniu jak debilizm administracji Busha...
              • woda.woda Re: Nie zgadzasz się 06.07.07, 14:59
                Porównywałes terrozryzm islamski do terroryzmu izraelskiego - uważasz, że oba
                sa równie groźne dla świata?
                • marouder Nie w tym rzecz, moim zdaniem. 06.07.07, 15:04
                  Michnik glupstwa prawi o Izraelu silnym, budujacym nowa jakosc etc.
                  Kazdy glupi widzi kryzys tego panstwa na plaszczyznie politycznej i wojskowej a
                  Michnik glupi nie jest.
                  • woda.woda Nie ma takiego mądrego na świecie, 06.07.07, 15:08
                    który wiedziałby, jak rozwiązać kryzys izraelsko-palestyński.
                    Moim zdaniem w tej małej rozmowie chodziło o zagrożenie dla świata przez
                    islamski terroryzm.

A pochwałę Izraela rozumiem jako kurtuazję wobec gospodarza, który własnie
                    przyznał nagrodę :)
                  • pozarski Re: Nie w tym rzecz, moim zdaniem. 06.07.07, 15:14
                    Izrael jest w skomplikowanej sytuacji,ale nie jest slaby.To,co wiemy o Izraelu,
                    wiemy czesto z mediow,ktore wykrzywiaja obraz sytuacji tego kraju.Dla mnie np
                    wazne jest to,ze mimo stalego zagrozenia ze strony nie tylko islamskich
                    fanatykow,ale i politycznie korektnej Europy,Izrael nie stoczyl sie na pozycje
                    autorytarne,lecz pozostaje demokracja.Jasne,ze istnieje ryzyko zmiany sytuacji i
                    wina bedzie lezala wlasnie w niezrozumieniu tego faktu,ktory Michnik w wywiadzie
                    podkresla:islamski fanatyzm nie jest lokalnym niebezpieczenstwem a ogolnoswiatowym.
                    • marouder Re: Nie w tym rzecz, moim zdaniem. 06.07.07, 15:21
                      Ma racje, co do zagrozen zewnetrznych, ale juz nie mowi o Liebermannach,
                      Gaydamakach etc., ktorzy, gdyby dorwali sie byli do wladzy, staliby sie
                      wiekszym, bo wewnetrznym zagrozeniem dla bytu Izraela..pisze za to o Amosie Oz,
                      jako o swoim idolu...no matkoboskajerozolimska, no:((
                      Facet ma rozrzut.
                      • pozarski Re: Nie w tym rzecz, moim zdaniem. 06.07.07, 15:27
                        Eeee,przesadzasz.On przeciez mowi,ze jest Polakiem,nie Izraelczykiem.Ruska
                        emigracja w Izraelu ma swoje dobre i zle strony.A w ogole swięci i nieskazitelni
                        zyja jedynie w glowach wspolczesnie nam panujacych wladcow pisPolski.
                • taziuta Wodo, skup się! 06.07.07, 15:18
                  woda.woda napisała:
                  Re: Nie zgadzasz się

> Porównywałes terrozryzm islamski do terroryzmu izraelskiego - uważasz, że oba
                  > sa równie groźne dla świata?

Skup się proszę i postaraj zrozumieć! Pozwól, że powtórzę :-)

"Michnik dostrzega (tylko) islamski fanatyzm, a nie dostrzega problemu
                  podsycania, karmienia tego fanatyzmu przez izraelski terroryzm państwowy, czy
                  takie akcje USA jak..."

Gdzie tu jest napisane, że są równie groźne?

Twierdzę, że fanatyzm islamski był swego czasu tak samo groźny jak każdy inny
                  fanatyzm, np. katolicki czy protestancki (patrz irlandzki terroryzm).
                  Natomiast USA porusza się w świecie jak słoń w składzie porcelany, a w ich
                  ślady idzie Izrael. Ich akcje przyczyniają się do popularyzacji fanatycznego
                  islamu (jako jedynego, który potrafi się przeciwstawić "zbrodniom" Izraela czy
                  USA), a co za tym idzie, do wzrostu zagrożenia islamskim terroryzmem na świecie.

Nie widzisz tego związku przyczynowo-skutkowego?
        • rotepirat P. pożarski przeczytaj uważnie wywiad z Michnikiem 06.07.07, 14:40
          Nic nie wskórasz, taziuta trafnie określił postawę Michnika.

• ginusia Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:26
        taziuta napisał:

>>
        > Hmm, czyżby pochodzenie czyniło człowieka ślepym?...
        > Michnik dostrzega (tylko) islamski fanatyzm, a nie dostrzega problemu
        > podsycania, karmienia tego fanatyzmu przez izraelski terroryzm państwowy, czy
        > takie akcje USA jak napaść na Irak (pod fałszywymi pretekstami...).

Boj sie Boga Taziuta, co Ty wypisujesz!! Jakbym czytala gazety w latach
        siedziemdziesiatych :-)).
        >
        > Jestem rozczarowany tą wypowiedzią Michnika!
        > Myślałem że to niezależny intelektualista, a tu wychodzi z niego fanatyk,
        > tyle że z drugiej strony barykady?
        >
        • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:34
          ginusia napisała:

> taziuta napisał:
          >
          > >>
          > > Hmm, czyżby pochodzenie czyniło człowieka ślepym?...
          > > Michnik dostrzega (tylko) islamski fanatyzm, a nie dostrzega problemu
          > > podsycania, karmienia tego fanatyzmu przez izraelski terroryzm państwowy,
          > czy
          > > takie akcje USA jak napaść na Irak (pod fałszywymi pretekstami...).
          >
          > Boj sie Boga Taziuta, co Ty wypisujesz!! Jakbym czytala gazety w latach
          > siedziemdziesiatych :-)).

Nie rób takich ócz! Znasz moje poglądy nie od dziś! :-)

1. Izraelski terroryzm państwowy jest faktem. Niektórzy twierdzą, że jest
          usprawiedliwiony, ale dla mnie strzelanie rakietami w tłum, żeby zabić jednego
          terrorystę, jest nie do obrony. Każda taka rakieta, która zabija kilka
          niewinnych osób powoduje postęp fanatyzmum islamskiego...

2. USA napadły na Irak, pod dwoma fałszywymi pretekstami. Raz, że Husajn ma
          program budowy broni masowego rażenia (a nie miał), dwa, że Irak jest
          współodpowiedzialny za atak na WTC z 11/09/2001, a nie był.
          Za Husajna w Iraku ginęli ludzie (mniej niż za czasów okupacji USA), ale nie
          było tam fanatyzmu islamskiego. Dzisiaj jest. I tyle.
          Michnik tego nie widzi?!
          • ginusia Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:47
            taziuta napisał:

> Michnik tego nie widzi?!

Te argumenty juz znam. Nie ma tutaj miejsca na wypisanie historii stosunkow
            izraelsko-arabskich, no i arabsko-arabskich tez, bo przeciez Arabowie wyrzynaja
            sie miedzy soba bez pomocy Zydow ale wyjaca lewica amerykanska - europejska
            oczywiscie tez - tego nie chce slyszec. Michnik to widzi, on wszystko widzi i
            przewiduje ;-). Dlatego tez wypowiada sie w taki sposob.
            No masz, w swojej "lewackosci" posuwasz sie tak bardzo na lewo,ze bedziesz
            teraz wygadywal na redaktora Michnika - tak jak Twoi ulubiency kaszysci :-).
            • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 17:03
              ginusia napisała:

...
              > No masz, w swojej "lewackosci" posuwasz sie tak bardzo na lewo,ze bedziesz
              > teraz wygadywal na redaktora Michnika - tak jak Twoi ulubiency kaszysci :-).

Jak zasłuży, to czemu nie?!
              Nie jestem politykiem, i nie muszę dbać o poprawność polityczną. :-)
    • goldenwomen3 Nie ma???? Hm...........praktycznie????? 06.07.07, 14:32
      Mimo, że kongregacja żydowska w Polsce liczy tylko 3500 osób, nie przestaje się
      tu mówić o Żydach i ich wpływach.

To prawda. Mimo że Żydów w Polsce praktycznie nie ma, ich cień jest cały czas
      tu obecny. Zniknięcie Żydów dokucza jak brak ręki, którą amputowano. Ala ja
      właśnie widzę w ostatnich latach zmianę w stosunku Polaków do Żydów, jakby
      część rozrachunku narodu polskiego z przeszłością.
      • marouder Gołdzia, idzcie se pospluwajcie gdzie indziej/nt 06.07.07, 14:35

• pozarski Re: Gołdzia, idzcie se pospluwajcie gdzie indziej 06.07.07, 14:42
          Marouderze,to przeciez z mysla o nich puscilem ten wywiad.Dla PPP.;)))
      • goldenwomen3 Re: Nie ma???? Hm...........praktycznie????? 07.07.07, 09:18
        goldenwomen3 napisała:

raportnowaka.pl/news.php?typ=news&id=266
    • joannabarska Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:18
      Wywiad ma ponad rok. Po co go przywołujesz? Ja mam to na dysku od dawna.
      • pozarski Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:21
        Moze po to,zeby i inni sobie poczytali,nie tylko ty.
    • gniewko_syn_ryba Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 15:58
      "Moja rodzina zginęła w Holokauście."

A parę linijek niżej:

"Mama zmarła w 1969 roku, kiedy miałem być zwolniony z więzienia. Ojciec zmarł w
      1982 roku"

Raz, że cosik długo ten "Holokaust" trwał, a dwa, że teraz wiadomo, kto
      odpowiadał za tenże Holokaust w 1982 roku ! ;))) A Ojciec Nadredaktor uważa go
      za "Człowieka Honoru" !!! :-0
      • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 16:39
        gniewko_syn_ryba napisał:

> "Moja rodzina zginęła w Holokauście."
        >
        > A parę linijek niżej:
        >
        > "Mama zmarła w 1969 roku, kiedy miałem być zwolniony z więzienia. Ojciec
        > zmarł w 1982 roku"
        >
        > Raz, że cosik długo ten "Holokaust" trwał, a dwa, że teraz wiadomo, kto
        > odpowiadał za tenże Holokaust w 1982 roku !...

U rybów rodzina sprowadza się do mamy i taty, ale u normalnych ludzi również
        liczy się do niej dziadków, kuzynów, itd...
        • gniewko_syn_ryba Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 18:39
          taziuta napisał:

> U rybów rodzina sprowadza się do mamy i taty

U ciebie do taty i taty ?... ;-P

, ale u normalnych ludzi również
          > liczy się do niej dziadków, kuzynów, itd...

Dziadkowie to chyba nie dożyli II WS, a co do kuzynów, to do jakiego stopnia
          pokrewieństwa zalicza się ich do rodziny ?... Dodam jeszcze (co zresztą
          wszystkim zainteresowanym wiadomo), że starszy brat AM żyje sobie w Szwecyji i
          ma się całkiem dobrze...
          • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 21:46

> taziuta napisał:
            >
            > > U rybów rodzina sprowadza się do mamy i taty
            >
            > U ciebie do taty i taty ?... ;-P

O! Homofob?!
            Nie Gniewaj się, nie wiedziałem żeś taki drażliwy!... :-)

> , ale u normalnych ludzi również
            > > liczy się do niej dziadków, kuzynów, itd...
            >
            > Dziadkowie to chyba nie dożyli II WS, a co do kuzynów, to do jakiego stopnia
            > pokrewieństwa zalicza się ich do rodziny ?... Dodam jeszcze (co zresztą
            > wszystkim zainteresowanym wiadomo), że starszy brat AM żyje sobie w Szwecyji i
            > ma się całkiem dobrze...

Widzę, że nie tylko homofob z ciebie...
            • gniewko_syn_ryba Re: Wywiad z Michnikiem 06.07.07, 22:43
              taziuta napisał:

> O! Homofob?!

> Widzę, że nie tylko homofob z ciebie...
              >
              I antysemita... ;-PPP
              • taziuta Re: Wywiad z Michnikiem 07.07.07, 09:44

> taziuta napisał:
                >
                > > O! Homofob?!
                >
                > > Widzę, że nie tylko homofob z ciebie...
                > >
                > I antysemita... ;-PPP

Nie wiem, nie znam Cię... :-)
    • chavezita Michnik i wolnosc slowa to najwieksze szyderstwo 06.07.07, 16:51
      lub humor
      • pozarski Re: Michnik i wolnosc slowa to najwieksze szyders 06.07.07, 17:00
        To zdradz mi,jak Michnik ogranicza zakres twojej wolnosci slowa.;)))
        • gniewko_syn_ryba A gdzie ona pisze o JEJ wolności słowa ?... 06.07.07, 18:49
          • pozarski Ano w tytule swoje postu.Bo niby jak Michnik ogra- 06.07.07, 18:53
            nicza czyjakolwiek wolnosc slowa?Tzn jej,twoja i kazdego innego obywatela tego
            globu?
            • gniewko_syn_ryba Jakoś nie widzę tam słowa "moją", 06.07.07, 19:32
              które sugerowałoby, że chodzi o jej wolność słowa....

Moją ?... Np. poprzez wycinanie moich postów na tym forum i ban na zakładanie
              wątków za rzekome "naruszanie regulaminu", chociaż nie mogę się doprosić ich
              wykazu...
              • pozarski Moze idz do doktora? 06.07.07, 19:52
                Nie mędz,tylko naucz sie czytac ze zrozumieniem.
                • gniewko_syn_ryba Sądząc po twojej pisowni, to raczej ty masz 06.07.07, 20:04
                  problemy z j. polskim, nie ucz więc ojca robić dzieci :-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka