Dodaj do ulubionych

Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator

04.04.08, 16:34
www.clubber.pl/converter?widthMax=550&heightMax=385&img=/upload/wysiwyg/img/G126_16340_Czerwon
yPazdziernik6.JPG

Nie ma najmniejszego problemu by w Polsce zrobić knajpę z
bolszewickim wystrojem. Nietrudno sobie wyobrazić co stałoby się
gdyby urządzić knajpę a'la III Rzesza. Skąd ta różnica w
niejdnakowym traktowaniu totalitaryzmów?
Obserwuj wątek
    • kozaki_wiesi Poprawny link: 04.04.08, 16:35
      tiny.pl/4nvx
    • dziwny_gosc Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 09:51
      Też mnie to nieraz dziwi. Polega to chyba na tym, że z Hitlerem nie kolaborowało
      tak wielu rodaków. To były niechlubne wyjątki i w ogólnej świadomości nazizm od
      samego początku kojarzył się bardzo źle. Z komunizmem sprawa jest trochę inna,
      wielu obecnych autorytetów, ale i zwykłych ludzi wiernie służyło komunie, po
      trosze też wierząc w ten ustrój. Stąd wizerunek komunizmu w świadomości (a także
      w mediach) jest zdecydowanie lepszy.
    • feurig59 Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 14:05
      porównywanie stalinizmu(1924-1953) i hitleryzmu (1933-1945) jest
      całkiem na miejscu, reszta to już naciągana bzdura.
      • dziwny_gosc Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 16:47
        Nie chodzi tylko o dyskusje historyczne, ale też o stan prawny. Wg kodeksu
        propagowanie faszyzmu a także każdego innego totalitarnego systemu jest
        przestępstwem. Za propagowanie komunizmu jednak w Polsce nie skazują.
    • klarek_i No bo za dużo tzw autorytetów w Polsce i 05.04.08, 18:00
      Europie, a pewnie i w USA zostałoby napiętnowanych za sprzyjanie komunie. Proste.
      • lech.niedzielski Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 18:07
        Zwiężle, lakonicznie , zgodnie z prawdą.
      • karbat Re: No bo za dużo tzw autorytetów w Polsce i 05.04.08, 18:09
        feurig59 napisał:

> porównywanie stalinizmu(1924-1953) i hitleryzmu (1933-1945) jest
        > całkiem na miejscu, reszta to już naciągana bzdura.

porownanie stalinizmu i faszyzmu w wydaniu Hitlera jest
        wymozdzone ,chodzby z tego wzgledu ,ze dzieki Stalinowi uniknelismy
        aby zrobiono z nas mydlo .
        Obecne granice Polski do niedawna gwarantowali nam ruscy .
        (chyba ,ze komus sie marza granice z kilku milionowa ukrainska
        mniejszoscia narodowa ).Gdyby nie ruscy inaczej by wygladaly granice
        w Polsce , Wroclaw nazywalibysmy dzis Breslau ...tego nie mozna
        wykluczyc .
        • dziwny_gosc Re: No bo za dużo tzw autorytetów w Polsce i 05.04.08, 18:15
          > porownanie stalinizmu i faszyzmu w wydaniu Hitlera jest
          > wymozdzone ,chodzby z tego wzgledu ,ze dzieki Stalinowi uniknelismy
          > aby zrobiono z nas mydlo .

Mimo wszystko stalinizm ma na swoim koncie znacznie więcej ofiar. Wiem, że to
          strasznie niepoprawne, ale może główna różnica polega na tym, że Stalin w
          przeciwieństwie do Hitlera nie mordował Żydów (ze względu na ich narodowość).
          • tornson Powtarzasz prohitlerowskie kłamstwa. 05.04.08, 19:06
            Prohitlerowskie bo oczernianie Stalina bardziej niż ten na to zasługiwał służyć
            miało usprawiedliwieniu IIWŚ, hitlerowskich zbrodni, uległej polityki Zachodu
            wobec Hitlera i wsparciu wielkiej finansjera dla dojścia Hitlera do władzy.
            Według odtajnionych raportów NKWD liczba ofiar Stalina sięga około 1,5mln
            (większość to członkowie KPZR i kadra oficerska Armii Czerwonej), Hitler
            wymordował około 20mln ludzi, a wojna przez niego rozpętana doprowadziła do
            50mln ofiar.
            • kel62 Idioto! 05.04.08, 19:19
              IIWŚ wybuchła wskutek hitlerowsko-sowieckiego paktu zwanego
              Ribbentrop-Mołotow. Do 41 roku byli to sojusznicy, którzy dokonali
              rozbioru Polski.
              • tornson Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 19:42
                i potem sojusz hitlerowsko-sanacyjny w rozbiorze Czechosłowacji.
                • 0skar Jeszcze wcześniej było polowanie na mamuty 05.04.08, 19:43
                  Nie zbaczaj z tematu, debilu.
                • dziwny_gosc Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 20:17
                  Nie bronię sanacji, ale mimo wszystko radziłbym coś poczytać na temat historii
                  Zaolzia a nie opierać się na propagandzie PRL.
                  • tornson Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 20:45
                    dziwny_gosc napisał:

> Nie bronię sanacji, ale mimo wszystko radziłbym coś poczytać na temat historii
                    > Zaolzia a nie opierać się na propagandzie PRL.
                    Tak samo warto przejrzeć jak wyglądał skład etniczny tzw. Kresów Wschodnich tuż
                    przed wybuchem IIWŚ zamiast opierać się na faszystowskiej propagandzie i wierzyć
                    w sojusz Rzeszy i ZSRR.
                    Jeśli chodzi o mnie to o Zaolziu mówię tylko wtedy gdy słyszę irracjonalne
                    brednie jakoby to ZSRR wszczęło IIWŚ. W moich poglądach jestem konsekwentny
                    uważam że zarówno Polacy mieli pełne prawo zająć Zaolzie ratując swoich rodaków
                    przed okupacją w podbitej Czechosłowacji, jak i ZSRR miał pełne prawo zająć
                    etniczne ziemie ukraińskie i białoruskie gdy Polska przechodziła pod okupację
                    Hitlera. Oddzielam sam fakt zajęcia Zaolzia czy Kresów od późniejszych represji
                    wobec Czechów czy Polaków na zajętych ziemiach, które rzecz jasna są godne
                    napiętnowania.
                    • 0skar Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 20:52
                      > Jeśli chodzi o mnie to o Zaolziu mówię tylko wtedy gdy słyszę
                      irracjonalne
                      > brednie jakoby to ZSRR wszczęło IIWŚ.

Więc czym był, debilu, pakt Ribbentrop-Mołotow?
                    • dziwny_gosc Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 20:57
                      > Tak samo warto przejrzeć jak wyglądał skład etniczny tzw. Kresów Wschodnich tuż
                      > przed wybuchem IIWŚ

Przepraszam, ale co ma do zbrodni stalinowskich skład narodowościowy kresów?

zamiast opierać się na faszystowskiej propagandzie i wierzy
                      > ć
                      > w sojusz Rzeszy i ZSRR.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale kwestionujesz istnienie paktu Ribbentrop -
                      Mołotow?

> Jeśli chodzi o mnie to o Zaolziu mówię tylko wtedy gdy słyszę irracjonalne
                      > brednie jakoby to ZSRR wszczęło IIWŚ.

II RP zajmując Zaolzie odebrała to, co Czesi bezprawnie zabrali 1920 r. gdy
                      Polska znajdowała się w krytycznym położeniu, podczas wojny z bolszewikami.
                      Uważam, że nie był to szczęśliwy moment na odbieranie tego co swoje, ale swoje
                      racje II RP miała.

W moich poglądach jestem konsekwentny
                      > uważam że zarówno Polacy mieli pełne prawo zająć Zaolzie ratując swoich rodaków
                      > przed okupacją w podbitej Czechosłowacji, jak i ZSRR miał pełne prawo zająć
                      > etniczne ziemie ukraińskie i białoruskie gdy Polska przechodziła pod okupację
                      > Hitlera. Oddzielam sam fakt zajęcia Zaolzia czy Kresów od późniejszych represji
                      > wobec Czechów czy Polaków na zajętych ziemiach, które rzecz jasna są godne
                      > napiętnowania.

Takie samo prawo jak Hitler napadając na większość Europy.
                      • tornson Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 21:31
                        dziwny_gosc napisał:

> zamiast opierać się na faszystowskiej propagandzie i wierzy
                        > > ć
                        > > w sojusz Rzeszy i ZSRR.
                        >
                        > Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale kwestionujesz istnienie paktu Ribbentrop
                        > -
                        > Mołotow?
                        Kwestionuję debilne nazywanie tego układu granicznego sojuszem, tylko w Polsce
                        istnieje tak debilna interpretacja tego paktu. Poza tym nie można mówić o pakcie
                        R-M w oderwaniu od Paktu Monachijskiego, bo był on jego naturalną konsekwencją.
                        Gdyby Stalin nie podpisał z Hitlerem paktu o nieagresji i nie zgodził się
                        sprzedawać Hitlerowi surowców, Hitler dogadałby się z Zachodem i od razu
                        ruszyłby na ZSRR.

> II RP zajmując Zaolzie odebrała to, co Czesi bezprawnie zabrali 1920 r. gdy
                        Tak jak ZSRR odebrało to co Polska bezprawnie zabrała w 1920.

> Polska znajdowała się w krytycznym położeniu, podczas wojny z bolszewikami.
                        ZSRR znajdował się w jeszcze gorszym położeniu, wojna domowa, interwencje
                        wszystkich ówczesnych mocarstw.

> Uważam, że nie był to szczęśliwy moment na odbieranie tego co swoje, ale swoje
                        > racje II RP miała.
                        No właśnie, tak samo w kwestii Kresów rację miało państwo federacyjne gdzie na
                        równych prawach egzystowali m.in. Ukraińcy i Białorusini. Nie mówiąc już o
                        szczycie sqrwysyństwa jakim było zajęcie Wilna.

> W moich poglądach jestem konsekwentny
                        > > uważam że zarówno Polacy mieli pełne prawo zająć Zaolzie ratując swoich r
                        > odaków
                        > > przed okupacją w podbitej Czechosłowacji, jak i ZSRR miał pełne prawo zaj
                        > ąć
                        > > etniczne ziemie ukraińskie i białoruskie gdy Polska przechodziła pod okup
                        > ację
                        > > Hitlera. Oddzielam sam fakt zajęcia Zaolzia czy Kresów od późniejszych re
                        > presji
                        > > wobec Czechów czy Polaków na zajętych ziemiach, które rzecz jasna są godn
                        > e
                        > > napiętnowania.
                        >
                        > Takie samo prawo jak Hitler napadając na większość Europy.
                        Czyli porównujesz zajęcie Zaolzia i Kresów do wojny w imię "lebensreaum", do
                        próby wymordowania połowy niearyjskiego świata a z drugiej połowy zrobienia
                        niewolników dla "rasy panów"??
                        Gdzieś ty się qu... kształcił człowieku????
                        • dziwny_gosc Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 21:51
                          Skoro pakt R-M w tajnym protokole ustalał granice stref wpływów, to dlaczego nie
                          można nazwać go granicznym?
                          Jeśli uznajesz kryterium narodowe na jedynie słuszne, to Zaolzie należało się
                          Polsce a Czechosłowacja w ogóle nie powinna powstać, lub w zdecydowanie
                          skromniejszych. Czesi stanowili w niej zaledwie ok. połowę obywateli. ZSRR
                          również, przecież nie było to państwo narodowe, tylko internacjonalistyczne.
                          • tornson Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 21:59
                            dziwny_gosc napisał:

> Skoro pakt R-M w tajnym protokole ustalał granice stref wpływów, to dlaczego ni
                            > e
                            > można nazwać go granicznym?
                            Podział strefy wpływów tym bardziej nie jest sojuszem.

> Jeśli uznajesz kryterium narodowe na jedynie słuszne,
                            Ciekawe gdzie ja coś takiego napisałem?

> to Zaolzie należało się
                            > Polsce a Czechosłowacja w ogóle nie powinna powstać, lub w zdecydowanie
                            > skromniejszych. Czesi stanowili w niej zaledwie ok. połowę obywateli. ZSRR
                            > również, przecież nie było to państwo narodowe, tylko internacjonalistyczne.
                            ZSRR to było państwo federacyjne, a Ukraińcy i Białorusini to jedne z nacji
                            tworzących tą federację, więc Kresy należały się ZSRR.
                            • dziwny_gosc Re: Wcześniej był pakt monachijski 05.04.08, 22:11
                              Nazywaj to sobie jak chcesz, faktów nie zmienisz.
                              Ukraina i Białoruś (jak i kilkadziesiąt innych nacji) przystąpiły do tej
                              federacji całkowicie dobrowolnie. Agresja i złamanie pokoju ryskiego było jak
                              najbardziej zgodne z obowiązującym prawem międzynarodowym. Mimo wszystko dzięki
                              za rozmowę. Pokazuje co z ludzkimi mózgami robi totalitaryzm. Pozdrawiam
                    • 0skar Re: Wcześniej był pakt monachijski 06.04.08, 08:48
                      zamiast opierać się na faszystowskiej propagandzie i wierzy
                      > ć w sojusz Rzeszy i ZSRR.

Nawet GW nie ośmiela się kłamać w sprawie sowiecko-hitlerowskiego
                      sojuszu. Czytaj, debilu:

"Dla brytyjskich polityków i wojskowych podpisanie paktu Ribbentrop -
                      Mołotow, niemiecko-sowiecki rozbiór Polski i strategiczny sojusz
                      Stalina z Hitlerem są potężnym szokiem. Konstruowane w Londynie
                      przed sierpniem 1939 roku scenariusze zatrzymania niemieckiej
                      agresji wzięły w łeb. Brytyjski rząd liczył przede wszystkim na
                      skuteczność blokady ekonomicznej III Rzeszy. Niemieckiej machinie
                      wojennej chronicznie brakowało paliw silnikowych. Brytyjska blokada
                      miała przede wszystkim odciąć wszelkie dostawy ropy naftowej do
                      Niemiec i sparaliżować hitlerowskie lotnictwo, flotę wojenną, wojska
                      pancerne i zmotoryzowane. Tymczasem od kilku miesięcy z sowieckich
                      pól naftowych w rejonie Baku płyną do Niemiec ogromne dostawy ropy"
                      www.gazetawyborcza.pl/1,86176,5068948.html
    • stranger.pl Dlaczego stalinizm OK a nazizm (hitleryzm) "fe"? 05.04.08, 18:22
      Odpowiedz jest banalnie prosta - stalinizm to czas zbrodni "naszych"
      czyli ojców duchowych Lewicy nadającej ton w dzisiejszej UE!

W Polsce do tego dochodzi fakt, że licencjonowana opozycja np. KOR
      to było towarzystwo skupiające... komunistów obrażonych na PZPR za
      brak komunizmu w PZPR...
      To były dzieci i wnuki dawnych aktywistów KPP i PPR (agentury ZSRR)

Dziś te osobniki niby wstydzą się swoich ojców i dziadków - ale nie
      mogą pozwolić na ich potępienie - bo potępienie stalinizmu
      (komunizm) znaczyłoby że urodzili się i wychowali się w bandyckich
      rodzinach!

A największą ironią jest to, że nazizm (brunatny socjalizm) ma
      wielokrotnie mniej na sumieniu niż jego siostrzyca bolszewizm
      (czerwony socjalizm).
      • karbat Re: Dlaczego stalinizm OK a nazizm (hitleryzm) 05.04.08, 18:28
        dziwny_gosc napisał:

>
        > Mimo wszystko stalinizm ma na swoim koncie znacznie więcej ofiar.
        Wiem, że to strasznie niepoprawne, ale może główna różnica polega na
        tym, że Stalin w
        > przeciwieństwie do Hitlera nie mordował Żydów (ze względu na ich
        narodowość).

Stalin wymordowal wiecej Polakow niz Hitler ,
        skad to wiesz ,od ksiundza ?

• dziwny_gosc Re: Dlaczego stalinizm OK a nazizm (hitleryzm) 05.04.08, 18:49
          Ja napisałem, że Stalin wymordował więcej Polaków? Chyba mam sklerozę, więc bądź
          tak łaskawy i przypomnij mi gdzie to napisałem.
      • tornson Stalinizm wcale nie był gorszy od XIX wiecznego 05.04.08, 18:58
        dzikiego kapitalizmu czy kolonializmu. Porównywanie go do hitleryzmu to czysty
        debilizm.
        • 0skar Debilu, jesteś zwykłym, załganym komuszym ścierwem 06.04.08, 08:52

• paczula8 Trafnie to ujałeś, Stranger. 06.04.08, 17:22
        stranger.pl napisał:

> Odpowiedz jest banalnie prosta - stalinizm to czas
        zbrodni "naszych"
        > czyli ojców duchowych Lewicy nadającej ton w dzisiejszej UE!
        >
        > W Polsce do tego dochodzi fakt, że licencjonowana opozycja np. KOR
        > to było towarzystwo skupiające... komunistów obrażonych na PZPR za
        > brak komunizmu w PZPR...
        > To były dzieci i wnuki dawnych aktywistów KPP i PPR (agentury ZSRR)
        >
        > Dziś te osobniki niby wstydzą się swoich ojców i dziadków - ale
        nie
        > mogą pozwolić na ich potępienie - bo potępienie stalinizmu
        > (komunizm) znaczyłoby że urodzili się i wychowali się w bandyckich
        > rodzinach!
        >
        > A największą ironią jest to, że nazizm (brunatny socjalizm) ma
        > wielokrotnie mniej na sumieniu niż jego siostrzyca bolszewizm
        > (czerwony socjalizm).
    • tornson Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobójstwa 05.04.08, 18:57
      porównać można tylko eksterminację Indian w obu Amerykach i wybijanie całych
      nacji w imię wiary katolickiej, więc nie ośmieszaj się oszołomie.
      • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobó 05.04.08, 19:13
        Przyjaciel naszego prezia, Gruzja graniczy z: Rosją, Armenią, Turcją oraz Azerbejdżanem. Gruzja wydała na Świat największego morderce w dziejach Świata, Józefa Stalina , właściwie nazwisko Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili. Stalin jest winny wymordowania ponad 50 milionów obywateli sowieckiego imperium.

michalstanislawdezieleskiewicz.salon24.pl/45698,index.html
        michalstanislawdezieleskiewicz.salon24.pl/57859,index.html
        • tornson Jakie 50mln, 100mln!! 05.04.08, 19:37
          belgijska.kielbasa.wyborcza napisał:

> Przyjaciel naszego prezia, Gruzja graniczy z: Rosją, Armenią, Turcją oraz Azerb
          > ejdżanem. Gruzja wydała na Świat największego morderce w dziejach Świata, Józef
          > a Stalina , właściwie nazwisko Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili. Stalin jest w
          > inny wymordowania ponad 50 milionów obywateli sowieckiego imperium.
          >
          > michalstanislawdezieleskiewicz.salon24.pl/45698,index.html
          > michalstanislawdezieleskiewicz.salon24.pl/57859,index.html
      • karbat Re: Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobó 05.04.08, 19:16
        dziwny_gosc napisał:

> Ja napisałem, że Stalin wymordował więcej Polaków? Chyba mam
        >sklerozę, więc bądz tak łaskawy i przypomnij mi gdzie to napisałem.

Rozczulajaca jest twoja troska o cierpienia narodow pod panowaniem
        sowietow i CCCP .
        Wybacz to oni sami musza sobie poradzic ze swym spadkiem
        historycznym .
        Mnie interesuje to co robil Stalin i barbarzynca Hitler w Polsce
        a porownywanie tego jest wymozdzone .
        Poprzez to porownywanie , relatiwizujesz , pomniejszasz zbrodnie
        ludobojstwa Hitlera a to jest bledne, NIEDOPUSZCZALNE.

• dziwny_gosc Re: Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobó 05.04.08, 19:58
          Nigdzie w tym wątku nie wyrażałem troski o ofiary obu totalitaryzmów, ale
          owszem, te zbrodnie mną wstrząsają. I nie uważam, że narody które znalazły się
          pod panowaniem CCCP w mniejszym stopniu zasługują na troskę. Pod panowaniem CCCP
          znalazł się też częściowo naród polski, do którego należę. Przykro to mówić, ale
          mój naród rzeczywiście z trudem radzi sobie z tym spadkiem historycznym,
          świadczy o tym choćby ta dyskusja.

Co do samej liczby Polaków zamordowanych przez Stalina, to trudno nawet o jakieś
          sensowne szacunki, więc nie przesądzaj z góry, że liczby te aż tak diametralnie
          się różnią. Pamiętaj też, że podawane straty biologiczne Polski poniesione
          podczas II WŚ uwzględniają tylko zabitych Polaków i Żydów - obywateli polskich.
          Nie uwzględniają natomiast zamordowanych Ukraińców i Białorusinów posiadających
          przed wojną polskie obywatelstwo. Generalnie zbrodnie hitlerowskie są znacznie
          lepiej udokumentowane, w niszczeniu dowodów Stalin był po prostu lepszy.
          • tornson Re: Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobó 05.04.08, 20:52
            dziwny_gosc napisał:

> Co do samej liczby Polaków zamordowanych przez Stalina, to trudno nawet o jakie
            > ś
            > sensowne szacunki,
            Wcale nie tak znowu trudno.
            66.102.9.104/search?q=cache:LdLLvGaIaq8J:www.indeks.karta.org.pl/raport.pdf+represje+sowieckie+wobec+polak%C3%B3w&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a
            Na końcu jest tabelka. Kiedyś było to w PDF, ale fakty kłopotliwe dla polskiej
            prawicy, która ofiary represji mnoży w grube w miliony, jakoś dziwnie szybko
            znikają z netu.
            • dziwny_gosc Re: Do Hitlerowskiego masowego i planowego ludobó 05.04.08, 21:08
              Tak, rzeczywiście bardzo precyzyjne szacunki. Jedne mówią i o 900 tys.
              śmiertelnych ofiar samych tylko deportacji wśród obywateli polskich. Inne
              (sowieckie) o 15 tys.
              • tornson O czym ty bredzisz człowieku?? 05.04.08, 21:34
                dziwny_gosc napisał:

> Tak, rzeczywiście bardzo precyzyjne szacunki. Jedne mówią i o 900 tys.
                > śmiertelnych ofiar samych tylko deportacji wśród obywateli polskich. Inne
                > (sowieckie) o 15 tys.
                Masz przecież jak na tacy podane ostateczne ustalenia o w sumie 500tys w różny
                sposób represjonowanych w sumie 300tys deportowanych.
                • dziwny_gosc Re: O czym ty bredzisz człowieku?? 05.04.08, 22:03
                  Ostateczne ustalenia? Czyli dalsze badania na ten temat są już bezcelowe?
                  Przeczytaj cały tekst a nie tylko tabelę a jeśli już, to przeczytaj dokładnie:
                  "Liczba represjonowanych ustalona w badaniach". Niestety badania opierają się na
                  szczątkowych źródłach i los ogromnej liczby ludzi jest nieznany.
      • kel62 Tak, idioto 05.04.08, 19:17
        Zbrodnia katyńska nie była masowa ani planowana. Podobnie głód na
        Ukrainie, założenie systemu obozów czy likwidacja całych klas
        społecznych.
        • tornson Nie kompromituj głupku. 05.04.08, 19:36
          kel62 napisał:

> Zbrodnia katyńska nie była masowa ani planowana.
          W 1920 Polacy zamęczyli na śmierć znacznie więcej jeńców radzieckich niż potem
          zabito Polaków w Katyniu.

> Podobnie głód na Ukrainie,
          A gdzie tu zbrodnia? Głód to głód, w Irlandii głód swego czasu wyludnił 2/3
          mieszkańców Wyspy i jakoś nikt nie mówi o wielkiej zbrodni Brytyjczyków.
          • kel62 Re: Nie kompromituj głupku. 05.04.08, 19:37
            Chłopcze, jesteś analfabetą.
            • 0skar Re: Nie kompromituj głupku. 05.04.08, 19:38
              A skąd. To 'komunista kawiorowy' - za pieniądze tatusia. Zwykły
              gó..arz.
            • tornson Analfabetą jest to jest raczej ten który ślepo 05.04.08, 19:40
              wierzy w podaną mu jak na tacy propagandę, choćby nie wiem jak była debilna i
              irracjonalne.
              • 0skar Re: Analfabetą jest to jest raczej ten który ślep 05.04.08, 19:42
                Doceniam samokrytykę.
                • karbat Re: Licytacje 05.04.08, 19:56
                  kto byl wiekszym zbrodniarzem Stalin ,Hitler ... .
                  Ciesze sie zatroskaniem niektorych o tych ktorzy zgineli w
                  Gulagach ,smiercia glodowa za Stalina na terenach bylego CCCP .

Hitler byl ludobujca na skale Europejska , Stalin dyktatorem w
                  Sowietach .
                  Czemu sie nie martwicie ludzmi ,ktorzy zgineli pod panowaniem Mao
                  Tse Tunga ,bo co ? bo by sie okazalo ,ze Stalin to przy nim maly
                  pryszcz ?
                  • lech.niedzielski Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 20:36
                    Ch PiS W D !
                    • 0skar Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 20:39
                      A ktoś z twojej rodziny zginął walcząc z hitleryzmem bądź
                      stalinizmem?
                      • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 21:07
                        Adolf był dobrym człowiekiem, nikogo osobiście nie skrzywdził. Podawał nawet rękę dziadkowi w lazarecie w Gierłoży, ale ten zasnął i trudno go było zbudzić.
                        Za Polski Ludowej, Sowieci podłożyli atomowe ładunki wybuchowe w schronie "Wolfschanze" i zniszczyli 8 metrowej grubości stropy, co widać na zdjęciu.

mazury.info.pl/gierloz/
                        portalwiedzy.onet.pl/51917,,,,gierloz,haslo.html
                        • karbat Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 21:12
                          gdyby nie brzydki Stalin ,Hitler stworzylby potege swiatowa w
                          produkcji mydla .
                          • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 21:24
                            To mydło to zwykła reklama. Kartkowym mydłem można się było skaleczyć - szklista soda.

Niemki mówią, że on był porządnym człowiekiem, bo WALCZYŁ Z KOMUNĄ, tylko przez tego pijaka i kalekę wojnę przegrał. Komuniści i murzyni gwałcili Niemki. W latach 50 Adenauer odesłał do USA ponad 150.000 dzieci kolorowych. Aborcja była grzechem dla kawalera Zakonu NMP (czerwony krzyż na białym płaszczu), Helmuta Adenauera.
                            • karbat Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 05.04.08, 21:30
                              belgijska.kielbasa.wyborcza napisał:

> To mydło to zwykła reklama. Kartkowym mydłem można się było
                              skaleczyć - szklista soda.

Jaka reklama skoro piszesz ,ze mozna sie nim bylo mozna skaleczyc .
                              Produkcje mial okazje rozwinac ( miliony podludzi ) ale ten
                              straszny , brzadki Stalin mu pomieszal szyki .
          • dr.krisk Jaki ty jesteś głupi..... 06.04.08, 09:25
            To przekracza wszelkie granice. Poczytaj sobie o przyczynach głodu
            na Ukrainie, pożyteczny idioto.
            • tornson Czytałem, ale nie chciało już mi się pisać 06.04.08, 11:13
              o durnocie ciemnego chłopstwa które zarzynało zwierzynę i paliło płody rolne
              byle tylko państwu nie oddać.

dr.krisk napisał:

> To przekracza wszelkie granice. Poczytaj sobie o przyczynach głodu
              > na Ukrainie, pożyteczny idioto.
              • dr.krisk Niestety.... 06.04.08, 11:20
                tornson napisał:

> o durnocie ciemnego chłopstwa które zarzynało zwierzynę i paliło
                płody rolne
                > byle tylko państwu nie oddać.
                Jesteś albo:
                a) prowokatorem;
                b) bezdennym idiotą.
                Jakiś procent populacji ludzkiej dotknięty jest przypadłością b) -
                jeden pan na mojej ulicy uważa że do dziś Urząd Bezpieczeństwa chce
                go zabić. Ty natomiast wypisujesz dyrdymały o głodzie na Ukrainie.
                Poczytaj Babla - o batalionach zaporowych i rekwizycjach.
                • tornson To są niestety fakty tyczące klęski tej głodu. 06.04.08, 11:25
                  Czego nie można powiedzieć o irracjonalnych bredniach o zaplanowanym głodzie,
                  czy też o mnożeniu tych ofiar do totalnie irracjonalnych liczb (są psychole
                  którzy mówią o 15mln ofiar w 30mln wtedy Ukrainie!).
                  • dr.krisk Takie "fakty" jaka "Prawda". 06.04.08, 11:31
                    Prawda z "Prawdy" niekoniecznie jest prawdziwa.
                    Ukraina została przez bolszewików spacyfikowana i pozbawiona po
                    prostu żywności: to najłatwiejszy sposób pozbycia się kułactwa.
                    Ty oczywiście chętnie byś kogoś rozkułaczył, nieprawdaż?
                    Poczytaj tego Babla.
            • lech.niedzielski Re: Jaki ty jesteś głupi..... 08.04.08, 11:17
              dr.krisk napisał:

> To przekracza wszelkie granice. Poczytaj sobie o przyczynach głodu
              > na Ukrainie, pożyteczny idioto.
              A co ? Zupa była za słona ?
              • paczula8 Re: Jaki ty jesteś głupi..... 08.04.08, 13:01
                lech.niedzielski napisał:

> dr.krisk napisał:
                >
                > > To przekracza wszelkie granice. Poczytaj sobie o przyczynach
                głodu
                > > na Ukrainie, pożyteczny idioto.
                >
                > A co ? Zupa była za słona ?

<a
                href="img529.imageshack.us/img529/8235/gloddyg7.jpg"target="_b
                lank">tak, zupa była za słona</a>

"Historia zna zbrodnie... i zbrodnie. Jedne są głośno potępiane, o
                innych mówi się półgębkiem. Jeszcze inne przemilcza zupełnie. Do
                takich zalicza się sprowokowany przez Stalina głód lat
                trzydziestych."
                kasstor2222.webpark.pl/czarnaksiegakomunizmu.htm
    • ariadna-enta Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 22:46
      odpowiedż się wielu nie spodoba,ale myślę,że bierze się stąd,że
      hitleryzm jednoznacznie kojarzy się żle
      a komunizm miał dwa oblicza
      z jednej strony terror i mordy,a z drugiej jakby na to nie patrzeć
      tysiącom ludzi dał społeczny awans,prace i socjalne bezpieczeństwo
      i tak jak hitleryzm potępiają wszyscy niezależnie od poglądów
      to już komunizm nie wszyscy.
      • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 23:00
        Ee! Hitler, podobnie jak nasi politycy, rozwijał wizję dla robotnika niemieckiego: domek z ogródkiem, żona z dziateczkami i kościół. Stąd zwrot: kkk = Kindern,Kuche, Kirche.
        Należało solidnie i odpowiedzialnie pracować, utrzymywać porządek. Ordnung muss sein. Potem, naród niemiecki powinien zdobyć rynki zbytu dla swoich towarów przy światowym bojkocie. Skoro świat zastosował bojkot towarów, to wystąpił z hasłem przestrzeni życiowej dla narodu niemieckiego. Pamiętać należy o tym, że w Imperium Brytyjskim słońce nie zachodziło, Francja, Holandia, Belgia, Hiszpania, Portugalia, Włochy miały swoje kolonie. Oj, szykuje się cała Unia Europejska więc sie zatrzymam z wyliczaniem. Niemcy nie miały kolonii odebranych im po I wojnie światowej. Potrzebowały, tak jak i teraz, rynków zbytu.
      • barnacle.bill.the.sailor Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 23:03
        A komu Polska zawdzięcza najwiekszą część autostrad ?...

;-P
      • man_sapiens Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 05.04.08, 23:41
        Przez dziesiątki lat zachodni intelektualiści pieli hymny na cześć cudownego
        życia w kraju rad pod światłym przywództwem Stalina. Nie wypadało prawdziwemu
        intelektualiście nie być choć trochę komunistą. Ile w tym naiwności,
        marzycielstwa, wpływu sowieckiej propagandy a ile działania KGB to inna
        historia. Nawet dzisiaj tacy intelektualiści jak Andre Glucksmann (krytykuje
        m.in. ludobójstwo w Czeczenii) są zakrzykiwani przez "wiecznie postępowych". U
        nas w Polsce (i w ogóle dawnym bloku sowieckim) te ślady są może nie bardziej
        głębokie niż na zachodnich uniwersytetach, ale obejmują niemal cały naród. Jak
        rzadko używa się nazwy nazizm (czyli narodowy socjalizm) a zamiast tego mówi
        faszyzm? Nazizm poznaliśmy na własnej skórze w czasie wojny, faszyzm np. włoski
        to w porównaniu z nazizmem niemal niegroźna choć błędna ideologia.
        • tornson Żal ci dupę ściska że twoich faszystowskich idoli 06.04.08, 00:01
          nikt poza garstką oszołomów nie wychwalał?
          • man_sapiens Re: Żal ci dupę ściska że twoich faszystowskich i 06.04.08, 11:41
            spadaj chamie, ściskaj swoją dupę i nie zaśmiecaj internetu wyzwiskami
      • institoris1 Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 07.04.08, 01:16
        ariadna-enta napisała:

> odpowiedż się wielu nie spodoba,ale myślę,że bierze się stąd,że
        > hitleryzm jednoznacznie kojarzy się żle
        > a komunizm miał dwa oblicza

owszem, odpowiedz mi sie nie podoba, bo jest wynikiem kompletnej ignorancji.

> z jednej strony terror i mordy,a z drugiej jakby na to nie patrzeć
        > tysiącom ludzi dał społeczny awans,prace i socjalne bezpieczeństwo

Hitleryzm w znacznie wiekszym stopniu niz komunizm dal tysiacom ludzi, jak
        piszezsz, spoleczny awans, prace i socjalne bezpieczenstwo.

> i tak jak hitleryzm potępiają wszyscy niezależnie od poglądów
        > to już komunizm nie wszyscy.
        • tornson Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 07.04.08, 15:05
          institoris1 napisał:

> Hitleryzm w znacznie wiekszym stopniu niz komunizm dal tysiacom ludzi, jak
          > piszezsz, spoleczny awans, prace i socjalne bezpieczenstwo.
          Twój ukochany ustrój dałby nawet dziesiątkom milionów pod warunkiem że byłeś
          aryjczykiem, tyle że zarazem setki milionów puściłby z dymem pieców
          krematoryjnych a pozostałe miliardy pracowałyby na ten dobrobyt garstki
          "ubermenschów".
          Żeby tyle lat powojnie, gdy nawet w Niemczech nikt poważny nie odważyłby się
          wybielać Hitlera, w Polsce trafiały się poyebane szmaty wychwalające ten
          zbrodniczy system.
          • kozaki_wiesi Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 07.04.08, 15:28
            Z kolei twój ukochany komunizm niszczył całe klasy społeczne. Niczym
            więc nie różnił się od systemu, który niszczył rasę (Żydzi, Cyganie,
            Polacy itd.).
            • tornson Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 07.04.08, 18:59
              ozaki_wiesi napisała:

> Z kolei twój ukochany komunizm niszczył całe klasy społeczne.
              Ano zniszczył. Zniszczył klasę analfabetów kształcąc ich w szkołach, zniszczył
              klasę nędzarzy dając im pracę i mieszkania, zniszczył klasę
              nierobów-arystokratów posyłając ich do roboty. No naprawdę cóż za zbrodniczość...

> Niczym
              > więc nie różnił się od systemu, który niszczył rasę (Żydzi, Cyganie,
              > Polacy itd.).
              Ty naprawdę chora jesteś.
    • barnacle.bill.the.sailor Widziałem niedawno Nyskę z szyldem 05.04.08, 22:55
      "Nowa Huta Tours" i piękną czerwoną gwiazdą na drzwiach. Proponuję aby wycieczki
      do Oświęcimia były obsługiwane przes autokary ze swastyką...
      ;-/
    • stranger.pl Powiadaja mądrzy ludzie że róznica jest taka, iż 05.04.08, 23:29
      nazizm to była patologia "tylko" dla jednego wybranego narodu a
      komunizm to patologia bez granic.

I dlatego lokalny Hitler (Schicklgruber) przegrał i jest "fe" a
      koszulki z podobizną bandyty/mordercy "Che" dalej się szyje.

Porównąjąc to do choroby można z grubsza ująć to tak: nazizm nie był
      zaraźliwy a komunizm jest.
    • czesio666 Stalin kochał żydów a Hitler ich tępił 06.04.08, 02:11
      nie rozumiesz pusta pało! że żydzi żądzą światem
      Niemcy dały już dla Izraela 100 miliardów dolarów
      A Stany dwa razy tyle i jeszcze Tyle......
      • lech.niedzielski Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 06.04.08, 15:34
        czesio666 napisała:

> nie rozumiesz pusta pało! że żydzi żądzą światem
        > Niemcy dały już dla Izraela 100 miliardów dolarów
        > A Stany dwa razy tyle i jeszcze Tyle......

Cesiek !
        Śwenta racja. Same Zydy nami rzondzom. Wszystkie paierze to Zydy.
        Jedynie nasz Ojciec Przenajśwentszy Tadeusz Rydzyk jest 150 @
        Polakiem z krwi i szpiku !!!
        • czesio666 Ja nie jestem żydem ale przeciwko zydom nic nie ma 06.04.08, 16:29
          Ja nie jestem żydem ale przeciwko zydom nic nie mam.
    • paczula8 dobre pytanie! 06.04.08, 17:18
      kozaki_wiesi napisała:

>
      > Nie ma najmniejszego problemu by w Polsce zrobić knajpę z
      > bolszewickim wystrojem. Nietrudno sobie wyobrazić co stałoby się
      > gdyby urządzić knajpę a'la III Rzesza.

Inny przykład: Ezra Pound, wybitny amerykański poeta, za to, że
      opowiedział sie po stronie faszyzmu włoskiego, został wsadzony do
      klatki przeznaczonej dla małp. Trzymany był w niej do momentu
      ułaskawienia, a następnie przeniesiony został do szpitala dla psych.
      chorych. Jak podaje Józef Mackiewicz, za opowiedzenie sie podczas
      wojny za sojuszem z Niemcami, do szpitala wariatów trafił tez jeden
      z największych prozaików literatury światowej - Knut Hamsun. M/w w tym samym czasie, inny
      wybitny pisarz, Tomasz Mann, wygłasza słowa: "Najwiekszym
      szaleństwem swiata jest antykomunizm" ... i nikt o utratę zdrowych
      zmysłów go nie podejrzewa ...

> Skąd ta różnica w
      > niejdnakowym traktowaniu totalitaryzmów?

No własnie, skąd? Jak to sie stało, że w procesie norymberskim
      zbrodniarze sądzili zbrodniarzy, a świat milcząco sie temu
      przygladał?
      • polobolo2 Re: dobre pytanie! 06.04.08, 17:28
        snij to zdanie, bo ni erozumie:"No własnie, skąd? Jak to sie stało,
        że w procesie norymberskim
        zbrodniarze sądzili zbrodniarzy, a świat milcząco sie temu
        przygladał?"
        • paczula8 Re: dobre pytanie! 06.04.08, 18:53
          Czego nie zrozumiałes Polobolo? czy mam wyjasniać, ze w Trybunale
          Sprawiedliwości zasiedli przedstawiciele kraju, który mógłyby
          podlegać niemal kazdemu punktowi oskarżenia?

Dla przypomnienia, akt oskarżenia poszczególnych procesów obejmował:

- podżeganie i przygotowanie wojny,
          - dokonanie zbrodni przeciwko pokojowi,
          - dokonanie zbrodni wojennych,
          - dokonanie zbrodni przeciwko ludzkości.

Na początek kilka faktów ...
          Wszechrosyjska Komisja Nadzwyczajna do Walki z Kontrrewolucją i
          Sabotażem (tzw. Czeka) w ciagu jednego tylko roku 1918-1919 i tylko
          na obszarze południowej Rosji, wymordowała 1.700.000 ludzi. Więźniów
          ustawionych nad otwartym grobem mordowano szablami (Kubań), wsadzano
          do starych barek, stłoczonych razem mężczyzn, kobiety i dzieci, a
          nastepnie topiono w Wołdze (Carycyn), poddawano tortutom poprzez
          skalpowanie i sciaganie tzw. 'rękawiczek' (Charków) ... itd, itp .

Obozy koncentracyjne (wynalazek komunistów skopiowany przez
          Hitlera) - powstały dekretem o ustanowieniu 'obozów pracy
          przymusowej' podpisanym przez przewodniczącego Wszechrosyjskiego
          Centralnego Komitetu Wykonawczego, M.J.Kalinina 15.04.1919roku.
          W samym 1919 roku, na terenia Zw. radzieckiego, powstało 97 obozów
          koncentracyjnych...
          - to tylko fragmenty zbrodni sowieckich.

W kwestii przygotowań do wojny - mam pisac o tajnej klauzuli do
          paktu Ribbentrop – Mołotow, będącej podstawą IV rozbioru Polski?
          Dziwnym trafem ta sprawa - wyciagnięta przez obrońców niemieckich -
          stawiająca Rosjan na równi z Niemcami w roli agresorów, została
          zamieciona pod dywan, a dokumenty wycofano. Podobnie było ze sprawą
          katyńską...
          Obiektywna sprawiedliwość, w procesie norymberskim, została
          PODEPTANA.

• polobolo2 Re: dobre pytanie! 07.04.08, 01:13
            Zwyciezcy tworza prawo. USA uznala zwyciestwo aliantow, w tym Rosji,
            wiec?

Poza tym, jeskli chcesz tworzyc prawo , musisz zaczac zwyciezac, nie
            przegrywac ciagle. Nikt powazny nie bedzie podwazal Norymbergi. Na
            jej podstawie stworzono Hage i gdy pobito Milosewicza, to tam go
            sadzono. Uciekl od sprawiedliwosci umierajac.
            • paczula8 więc? 07.04.08, 12:03
              polobolo2 napisała:

> Zwyciezcy tworza prawo. USA uznala zwyciestwo aliantow, w tym
              Rosji, wiec?

... więc nie o tworzeniu prawa tu piszę, tylko o obiektywnej
              sprawiedliwości, a własciwie jej braku, czyli sytuacji kiedy
              zbrodniarze sądzili zbrodniarzy. Bo taka jest prawda!

> Poza tym, jeskli chcesz tworzyc prawo , musisz zaczac zwyciezac,
              > nie przegrywac ciagle.

Taaak? to ciekawe co piszesz, bo w tym miejscu przypomniała mi sie
              ekwilibrystyka retoryczna Adama Michnika, który w 10-ta rocznice
              Stanu Wojennego przemawial z trybuny sejmowej słowami:

'Lękam się procesu politycznego, w którym zwycięzcy sądzić będą
              pokonanych.' (!!!)

- dalej tez było ciekawie:
              'Parę razy oglądałem takie procesy, nie chciałbym tego więcej
              zobaczyć. Czasem myślę, że do głogu sprawiedliwości, który jest
              obecny w żądaniach potępienia stanu wojennego, dołącza się głód
              zemsty.'

- a wszystko po to, żeby na koniec powiedzeć:
              'Zwracam się do Posłów Sejmu Rzeczypospolitej, by uznając w imię
              prawdy stan wojenny za nielegalny, uchwalili ustawę abolicyjną dla
              jego architektów[...]'

Mówisz, że zwycięzcy tworza prawo? To niewykluczone ...
              juz kiedys o to pytałam, ale zapytam jeszcze raz: KTO w 89 roku byl
              zwycięzcą, a kto przegranym?

> Nikt powazny nie bedzie podwazal Norymbergi.

Ja jej nie podważam, ja ją oceniam ... i najwyższa pora, żeby
              zrobiła to historia.

• doc.torov Odpowiedż bardzo prosta 07.04.08, 00:59
        Wasz Pan Prezydent jest bardzo
        wielkim sojusznikiem Gruzji i Gruzinów.
    • elwer-pancerfaust44 Re: Stalinizm - OK. Hitleryzm - prokurator 07.04.08, 01:14
      Chyba stalinizm nie chciał wprowadzić kategorii podludzi opartych na kryteriach
      rasowych.Vide Ustawy Norymberskie.Po wtóre stalinizm w Polsce w latach 44-56(12
      lat)nie spowodował tylu ofiar w Polsce co hitleryzm w latach 39-45.Zresztą
      pamiętam okupację niemiecką i okupację(?) radziecką.Kto chce stawiać między nimi
      znak równości to jwst albo głupcem albo człowiekiem wyjątkowo podłym!
      "Okazją dla złodzieja może tak samo być IDEA"
      • paczula8 Elwer, nie wiem kiedy i z jakich ksiązek uczyłes 07.04.08, 11:34
        sie historii, ale ...

> Chyba stalinizm nie chciał wprowadzić kategorii podludzi opartych
        na kryteriach rasowych.

komunizm wprowadzil kategorie podludzi ze względu na przynależnośc
        klasową oraz światopogląd (wróg klasowy). Niewłasciwe urodzenie bylo
        wystarczającym powodem do oczyszczenia ziemi rosyjskiej z 'psów i
        wieprzów obumierającej burzuazji' (Lenin).
        'To zupełnie naturalne, że władza robotnicza i chłopska zabija
        swoich wrogów jak wszy' - pisal Maksym Gorki w 1926 roku. W czasie
        wojny podobnej retoryki* używali Niemcy w stosunku do Żydów, ale jak
        widac nie byli pierwsi. To nie Niemcy jako pierwsi odebrali swoimi
        wrogom, wróć! ludziom, których uznali za wrogów, cechy
        człowieczeństwa nazywając ich: gadami, wszami, świniami, psami,
        śmierdząca padliną, sępami. To nie faszyści jako pierwsi wprowadzili
        terror pod pretekstem uwalniania swiata od 'zgnilizny i
        degeneracji'. Język i metody terroru stosowane przez faszyzm były
        wtórne wobec języka i metod stosowanych przez komunistów. Nie
        wybielając faszystów, chce zwrócic uwage na jedna róznicę miedzy
        omawianymi tu -izmami, otóz faszyści doszli do władzy w sposób
        demokratyczny podczas, gdy komunistycznym rządom przemoc i strach
        towarzyszyły od poczatku do końca, różna była tylko skala tej
        przemocy -> począwszy od masowych egzekucji, rozstrzeliwania jeńców,
        czystek, torturowania więźniów, fingowania procesów pokazowych
        pokazowych, zsyłek, deportacji, ponizania człowieka uznanego z
        wroga, itd ... polecam Czarną Księgę Komunizmu, to tutaj francuski historyk Pierre'a
        Chaunu obie ideologie nazwał "bliźniętami dwujajowymi". Róznica
        miedzy nimi polegała na tym, że nazizm niczego nie ukrywał (Hitler
        w "Mein Kampf" napisał, do czego zmierza), komunizm zaś był
        monumentalnym kłamstwem, któremu uwierzyły miliony...

> Po wtóre stalinizm w Polsce w latach 44-56(12
        > lat)nie spowodował tylu ofiar w Polsce co hitleryzm w latach 39-
        45.Zresztą
        > pamiętam okupację niemiecką i okupację(?) radziecką.Kto chce
        stawiać między nim
        > i znak równości to jwst albo głupcem albo człowiekiem wyjątkowo
        podłym!

Boszszzz, trzeba być wyjątkowym ignorantem, zeby pisac takie
        rzeczy ...
        okupacja radziecka oficjalnie trwała od 17. 0939 r. do 22 czerwca
        1941, czyli do momentu kiedy III Rzesza dokonała zbrojnej agresji
        na ZSRR -> już 30 lipca 1941 ambasador ZSRR w Wielkiej Brytanii,
        podpisał w Londynie z szefem rządu polskiego na emigracji gen.
        Władysławem Sikorskim, układ o wzajemnej pomocy w wojnie z
        hitlerowskimi Niemcami i utworzeniu na terytorium ZSRR polskiej
        armii. Od tej pory sowieci przestali byc okupantem, a stali się 'naszymi braćmi'.

--
        * w kwestii retoryki - pisuary, kartofle, dożynanie watahy, kacze
        odchody ... mam dziwne skojarzenie ...
        • lech.niedzielski Re: Kaczyzm = hitleryzm + stalinizm ! 07.04.08, 17:29
          I to byłoby na tyle.
          • paczula8 tak kochanie, a teraz powiedz ... 07.04.08, 17:46
            lekcje juz odrobione? bo niedługo dobranocka, potem siusiu i
            spać ... :)

ciocia paczula
            • lech.niedzielski Re: tak kochanie, a teraz powiedz ... 07.04.08, 22:36
              paczula8 napisała:

> lekcje juz odrobione? bo niedługo dobranocka, potem siusiu i
              > spać ... :)
              >
              > ciocia paczula
              >
              >
              Pie.. lekcje, ciociu. Tylko paciorek i lulu.
              • paczula8 Re: tak kochanie, a teraz powiedz ... 08.04.08, 00:45
                > Pie.. lekcje, ciociu. Tylko paciorek i lulu.

No widzisz, nie uczysz sie , a na forum chcesz głos zabierac ...
                dobranoc skarbie,
                i rączki na kołderkę proszę :)
        • elwer-pancerfaust44 Re: Elwer, nie wiem kiedy i z jakich ksiązek uczy 07.04.08, 19:24
          Paczula szacunek dla Twojego myślenia,każdy powinien myśleć,to pierwsza zasada
          człowieczeństwa.Ale myśleć według swojego rozumu człeczego(homo sapiens),a nie
          według cudzych agitek(indoktrynacji).Replay mojej myśli i
          doświadczenia.Powtarzam jako ten który przeżył dwie okupacje:Radziecką i
          niemiecką,opcja okupacji słowiańskiej(?)jest mi bliższa, lepsza(chyba muzycznie
          też,od opcji tych którzy Słowian a priori,uważali za untermenschów!Av tak na
          marginesie,moje córki i wnuki są od wielu lat(gebursort)Teutoni,Tedesco itd.A
          mnie uu.....!
          • paczula8 Elwer, przepraszam ... 07.04.08, 20:47
            troche mnie poniosło. Juz chocby z racji wieku nalezy Ci się mój
            szacunek, do tego dochodzi doświadczenie ... jednakowoż, żebysmy sie
            dobrze zrozumieli ... piszesz, że przeżyłeś okupację radziecką - czy
            możesz uścislić miejsce i czas? to nam z pewnościa ułatwi
            znalezienie przyczyny nieporozumienia.

pozdrawiam
            paczula
            • elwer-pancerfaust44 Re: Elwer, przepraszam ... 07.04.08, 22:48
              Proszę,mójHeimat(strony rodzinne), schlesisch(Górny Śląsk).Dziwne?
              • paczula8 Dziwne o tyle, że 08.04.08, 00:41
                elwer-pancerfaust44 napisał:

> Proszę,mójHeimat(strony rodzinne), schlesisch(Górny Śląsk).Dziwne?

Śląsk nie znajdował sie pod okupacją radziecką. Dla dokonania
                porównań należy przyjac zblizone parametry, tak? czyli jeśli piszesz
                o okupacji niemieckiej to porównaj ją z wojenną okupacja sowiecką, a
                dokladnie z tym co działo sie miedzy wrześniem 39, a lipcem 41roku
                na terenach zajetych przez Rosjan.
                A to co sie tam wówczas działo mozna okreslic trzema słowami:
                unicestwienie, deportacja, przesiedlenie. Na zagarnietych ziemiach
                władza radziecka skutecznie niszczyła wszelkie przejawy polskości.
                Mówisz, że tego doswiadczyłes? chyba jednak nie ...
                • lech.niedzielski Kaczyzm jako emanacja wszystkiego co syfiaste, ... 08.04.08, 10:54
                  ... załgane i chore.
                  Np. ciocia piczula8. Biedna ofiara wadliwie skonstruowanego
                  wibratora. Ale cóż. W szkole jej nie szło ... .
                  • paczula8 w szkole ... 08.04.08, 12:54
                    nie uczono i nadal nie uczy sie prawdy o komunizmie ...

Komunizm ma na swoim koncie eksterminacje milionów ludzi, liczba
                    stale zamkniętych w sowieckich obozach wahała sie od 10 do 20 mln.

Komunizm zniewalał ludzi nie tylko fizycznie, ale co gorsze -
                    zniewalał ich umysły ... zrobił to na tyle skutecznie, że do dziś
                    wypada byc antyfaszystą, można być 'ofiara stalinizmu', ale nie
                    wypada być otwrtym wrogiem antykomunizmu!

Komunizm jest systemem totalnie zakłamanym i stąd bierze się jego
                    siła...
                    • paczula8 errata 08.04.08, 12:58
                      > ale nie wypada być otwrtym wrogiem antykomunizmu!

powinno być:

ale nie wypada być otwartym wrogiem komunizmu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka