Dodaj do ulubionych

Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy.

05.09.08, 12:51
Jeżeli były, a mam nadzieję że były, to byłby dla mnie powód do dumy.
Jeżeli nasi politycy podjęli taką decyzję to ja ich rozgrzeszam.
Takim działaniem zdobywają moje zaufanie. Zrobili to co powinni
zrobić w takiej sytuacji. Mało tego, popieram nawet to, że się nie
przyznają do tego. W tej sprawie popieram nawet tych polityków,
których w innych sprawach uważam za wielkich politycznych
szkodników. „Obrońcy” prawa i zasad demokracji krzyczą – żądamy
prawdy. Niech Ci „obrońcy” tę prawdę włożą sobie do trumien
zabitych w zamachach terrorystycznych.
Państwo powinno mieć swoje tajemnice, ja takie też posiadam i nikomu
nic do nich.
Obserwuj wątek
    • trydzyk Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 12:54
      > Jeżeli były, a mam nadzieję że były, to byłby dla mnie powód do dumy.
      > Jeżeli nasi politycy podjęli taką decyzję to ja ich rozgrzeszam.
      > Takim działaniem zdobywają moje zaufanie. Zrobili to co powinni
      > zrobić w takiej sytuacji. Mało tego, popieram nawet to, że się nie
      > przyznają do tego. W tej sprawie popieram nawet tych polityków,
      > których w innych sprawach uważam za wielkich politycznych
      > szkodników. „Obrońcy” prawa i zasad demokracji krzyczą – żąda
      > my
      > prawdy. Niech Ci „obrońcy” tę prawdę włożą sobie do trumien
      > zabitych w zamachach terrorystycznych.
      > Państwo powinno mieć swoje tajemnice, ja takie też posiadam i nikomu
      > nic do nich.

No, to zycze ci, zeby cie kiedys w takim wiezieniu skutecznie przesluchali - jestem pewien, ze przyznalbys sie nie tylko do zamachu na WTC, ale i podpalenia Reichstagu.

Zalosna jest prymitownosc myslenia zwolennikow tortur, nie zwazajacych na to, ze wartosc zeznan wyciagnietych torturami w wiekszosci jest rowna 0.

F.
      • pozarski Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 13:01
        Po pierwsze nie wiem z pewnoscia,ze to mialo miejsce i nie wiem,czy
        jesli mialo,to wiezniowie byli torturowani,czy tylko przesluchiwani.
        Zgadzam sie,ze w wojnie z terroryzmem rekawiczki zostawiamy w holu,
        ale tez nie wymagajmy skandynawskich warunkow dla mordercow. Dumny
        nie musze byc,ale popieram.
        • taziuta Torturują czasem partyzantów, a nie terrorystów... 05.09.08, 13:07
          pozarski napisał:

...
          > Zgadzam sie,ze w wojnie z terroryzmem rekawiczki zostawiamy w
          > holu,

Pochwalasz bezprawie?!

> ... ale tez nie wymagajmy skandynawskich warunkow dla mordercow.

Zakładasz widzę, że każdy złapany i przesłuchiwany/torturowany przez
          Amerykanów to morderca. Wierzysz Bushowi, który napadł na Irak (przy
          naszym współudziale, niestety) pod fałszywym pretekstem?! Pamiętaj,
          że w Iraku Amerykanie jak kogoś złapią, to mamy do czynienia z
          partyzantami, a nie terrorystami!

• pozarski Re: Torturują czasem partyzantów, a nie terroryst 05.09.08, 13:15
            Juz ci nizej odpowiedzialem. I nie histeryzuj,czlowieku. To nie sa
            partyzanci. To czesto sa mordercy z planami komercyjno-
            ideologicznymi. Pieniadze i klanowe rozgrywki w Iraku (i nie tylko)
            to nie wojna narodowo-wyzwolencza,a mordercza ideologia i sposob na
            zycie. Przynajmniej dla niektorych.
            • taziuta Re: Torturują czasem partyzantów, a nie terroryst 05.09.08, 14:16
              pozarski napisał:

> ... I nie histeryzuj,czlowieku. To nie sa partyzanci. To czesto sa
              > mordercy z planami komercyjno-ideologicznymi. Pieniadze i klanowe
              > rozgrywki w Iraku (i nie tylko) to nie wojna narodowo-
              > wyzwolencza,a mordercza ideologia i sposob na zycie. Przynajmniej
              > dla niektorych.

Nie histeryzuję. To o czym piszesz to też rzeczywistość.
              Ale nie cała. Różnych motywacji jest wiele, wspólny czynnik jeden -
              to podbój Iraku przez squ..eli (myślę tu o politykach, oczywiście,
              a nie żołnierzach :), wyzwolił te wszystkie/różne motywacje...
              • pozarski Re: Torturują czasem partyzantów, a nie terroryst 05.09.08, 14:34
                Ziutku,zapominasz o tym,ze glownym motywem bylo wywalenie Husseina.
                Zapominasz o Kurdach i moczarowych Arabach (marsh Arabs) o
                morderstwach samego ojca i braci Hussein na wlasnej rodzinie i
                wszystkich dookola. Nie wiem skad tyle humanitaryzmu w tobie dla
                groznego dyktatora. Chyba tylko fakt,ze Ameryka w to weszla,a nie
                Chiny.;)
                • taziuta Re: Torturują czasem partyzantów, a nie terroryst 05.09.08, 14:37
                  pozarski napisał:

> Ziutku,zapominasz o tym,ze glownym motywem bylo wywalenie
                  > Husseina...

Co Ty powiesz?! A ja głupi myślałem, że ropa... :)

Ale jeśli jest jak mówisz, to dlaczego nie napadamy na inne kraje,
                  rządzone przez krwawych dyktatorów?!
                  • pozarski Re: Torturują czasem partyzantów, a nie terroryst 05.09.08, 14:59
                    A Panama? A Grenada? A Kosowo? A Serbia? A Haiti? A Somalia?
                    • taziuta Znowu pudło, Pozarski! :) 05.09.08, 15:14
                      pozarski napisał:

> A Panama? A Grenada? A Kosowo? A Serbia? A Haiti? A Somalia?

Co Ty wiesz o świecie, bidoku?! :)

Twój pierwszy z brzegu przykład - PANAMA:

Chodziło o usunięcie Noriegi, ale nie dlatego że był dyktatorem,
                      lecz za jego "związki (...) z kolumbijskim narkobiznesem i
                      organizacjami przestępczymi parającymi się przerzutem do USA
                      nielegalnych imigrantów. Prócz tego Amerykanie dążyli do
                      ugruntowania swojej pozycji i zapewnienia stabilności w Strefie
                      Kanału Panamskiego posiadającego kapitalne znaczenie gospodarcze i
                      militarne dla Stanów Zjednoczonych." (cytat z linku poniżej)

I ta druga przyczyna jest kluczem dla zrozumienia motywacji USA.
                      Nie jest nią chęć usuwania dyktatorów, lecz dbanie o własne
                      interesy. W Iraku interesem tym była ropa...

www.sciaga.pl/tekst/36074-37-amerykanska_interwencja_w_panamie
                      • pozarski Re: Znowu pudło, Pozarski! :) 05.09.08, 15:23
                        Niezupelnie, bidoku. To,ze byl wlasnie w narkobyznesie stanowilo
                        zagrozenie nie tylko dla Ameryki,ale i dla Panamczykow,ktorych
                        swobodnie pakowal do wiezien. Nic nie jest tak proste, jak w
                        lewicowych mrzonkach. Mam lepsze zrodla informacji od jakichs
                        polskich portali.;) Czy w Haiti Noriega tez mial biznys? A w Somalii?
                        (z ktorej Amerykanie uciekli), a w Serbii? Slaboch jestes Ziutku.;)
                        No i naturalnie: Interes Ameryki jest czesto zbiezny z naszym
                        interesem. Chcemy zyc w wolnym swiecie,gdzie rzadzi cywilizowane
                        prawo. Moze ty wolisz sharie; ja nie.
                        • taziuta Które tortury są ajka, a które be? :) 05.09.08, 15:39
                          pozarski napisał:

...
                          > No i naturalnie: Interes Ameryki jest czesto zbiezny z naszym
                          > interesem...

I tu dochodzimy do sedna!
                          Tortury stosowane w interesie Ameryki, i sojuszników, są ajka,
                          a tortury stosowane w interesie Chin, lub krajów arabskich, są be? :)

> Chcemy zyc w wolnym swiecie,gdzie rzadzi cywilizowane
                          > prawo. Moze ty wolisz sharie; ja nie.

Ja też nie, bo wolę cywilizowane prawo.
                          Ale tortury zdaje się nie są dozwolone przez nasze prawo? :)
                          • pozarski Re: Które tortury są ajka, a które be? :) 05.09.08, 15:48
                            Taziuto. Zmieniam zdanie o tobie. Pomylilem sie. EOT.
                            • taziuta Re: Które tortury są ajka, a które be? :) 05.09.08, 15:55
                              pozarski napisał:

> Taziuto. Zmieniam zdanie o tobie. Pomylilem sie. EOT.

To się cieszę!
                              Taką i miałem nadzieję, że uda mi się Ciebie przekonać,
                              że bezprawie to nie jest nasza droga! :)
          • woda.woda Taziuto, 05.09.08, 13:16
            myślisz, że 11 wrzesnia to fikcja?

Czy partyzantka?
            • socjalliberal Re: Taziuto, 05.09.08, 13:19
              To Al-Kaida była w Iraku przed interwencją amerykańską? I czy teraz z definicji każdy tam złapany to członek al-kaidy?
              • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:20
                Uważasz, że należało machnąć ręką na 11. września?
                • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:22
                  > Uważasz, że należało machnąć ręką na 11. września?

Zapewniam cie, ze ty na odpowiednim przesluchaniu w sprawie 11. wrzesnia tez
                  przyznalabys sie do tego. Tylko jaki faktyczny sens maja zeznania zdobyte od
                  ciebie w ten sposob?

F.
                  • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:25
                    Nigdzie nie napisałam, że jestem zwolenniczką tortur.

Musimy jednak mieć świadomość, że mamy do czynienia z terrorystami,
                    którzy prowadzą wojnę religijną oraz wojnę cywilizacyjną. I że nie
                    mają takich wątpliwości, jak my tutaj.

Dlatego jest to dylemat, nie zaś biało-czarna zasada.
                    • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:27
                      > Nigdzie nie napisałam, że jestem zwolenniczką tortur.
                      >
                      > Musimy jednak mieć świadomość, że mamy do czynienia z terrorystami,
                      > którzy prowadzą wojnę religijną oraz wojnę cywilizacyjną. I że nie
                      > mają takich wątpliwości, jak my tutaj.
                      >
                      > Dlatego jest to dylemat, nie zaś biało-czarna zasada.

Musimy miec tez swiadomosc, ze z terroryzmem nie wygramy na pewno stosujac tortury.
                      A propos - widzialas moze film "Rendition" ?

F.
                      • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:28
                        A czym wygramy z terrorystami?

---
                        Nie, nie widziałam, ale nie lubię mieszać fikcji z
                        rzeczywistością :)
                        • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:30

> A czym wygramy z terrorystami?
                          >

Tak jak z kadymi innym przestepcami.

> Nie, nie widziałam, ale nie lubię mieszać fikcji z
                          > rzeczywistością :)

Ale to nie jest fikcja niestety.

F.
                          • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:32
                            > Tak jak z kadymi innym przestepcami.

Czyki jak konkretnie chcesz wygrać z moslemskimi fundamentalistami?

> Ale to nie jest fikcja niestety.

To jest dokument?

• trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:40
                              > Czyki jak konkretnie chcesz wygrać z moslemskimi fundamentalistami?

Na pewno nie w ten sposob, ze bede po kolei wylapywal azjatyckich wiesniakow i
                              podlaczal ich do pradu.

> To jest dokument?

Nie dokument, ale przypadkow takich jak pokazany w filmie bylo kilka - dosc
                              szeroko opisanych w prasie swego czasu.

F.
                              • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:41
                                Ja nie pytam jak nie, tylko jak tak.
                                A ty odpowiadasz, jak nie robić :(

Pytam, jak wyobrażasz sobie pokonać islamski terroryz,
                                • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:44

> Pytam, jak wyobrażasz sobie pokonać islamski terroryz,

Prowadzac dzialania wywiadowcze, aresztujac (majac KONKRETNE podstawy), zabijac
                                  w walce, ograniczac mozliwosci ekspansji i poparcie w spoleczenstwach, blokowac
                                  mozliwosci finansowania.

F.
                                  • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:47
                                    Wydaje mi się, że islamscy fundamentaliści rozsiani po całym
                                    świecie to coś znacznie bardziej skomplikowanego, niż tu
                                    przedstawiasz...
                                    • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:49
                                      > Wydaje mi się, że islamscy fundamentaliści rozsiani po całym
                                      > świecie to coś znacznie bardziej skomplikowanego, niż tu
                                      > przedstawiasz...

No to rozwin moze bardziej, co ci sie wydaje.

F
                                      • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:50
                                        Że to nie zwylki przestępcy, jak napisałeś wyżej.
                                        • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 13:53
                                          > Że to nie zwylki przestępcy, jak napisałeś wyżej.

Nie napisalem, ze to zwykli przestepcy, powiedzialem tylko, ze nalezy stosowac
                                          normalne i sensowne metody walki.

F.
                                          • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:58
                                            Metody walki należy stosować przede wszystkim skuteczne.
                                            • trydzyk Re: Taziuto, 05.09.08, 14:04
                                              woda.woda napisała:

> Metody walki należy stosować przede wszystkim skuteczne.

A skad wiesz, ze tortury sa skuteczne?

F.
                                              • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 14:05
                                                A gdzieś tak napisałam?
                                                • absztyfikant Re: Taziuto, 06.09.08, 18:57
                                                  www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/
                                                  • pozarski Re: Taziuto, 06.09.08, 19:04
                                                    absztyfikant napisał:

> www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/

Tego "twardziela" nie przekonasz. Po prostu taki jest i inny nie budiet.;)
                                                  • absztyfikant Re: Taziuto, 06.09.08, 19:15
                                                    To nie o to chodzi Pozarski. Jeszcze kilka lat temu troche prychalem na Fallaci i bylem bardziej lewicowy, wiec doskonale rozumiem mentalnosc lewicowcow z krwi i kosci. Nie moge jednak zrozumiec jak tacy oswieceni i inteligentni ludze, a tego lewicy nie sposob odmowic, moga przymykac oczy na barbarie swuiata islamskiego. W tych krajach w najlepszym razie rzadzi w miare cywylizowana junta wojskowa, ludzie to w wieksozsci anafabeci i sa sprytnie manipulowani przez islamskich duchownych, a te diably kazde bestialstwo szybko i sprawnie wytlumacza odpowienim wersetem z Koranu, ktory w okrucienstwie przebija Mein Kampf.

poznajkoran.pl
                                                    Taaaaak, zawsze wtedy znajdzie sie szybka riposta pokazujaca podobne kawalki w Biblii, tylko problem polega na tym, ze Biblii nikt nie interpretuje doslownie. Obejrzyjcie sobie dumne islamskie matki, ktore w arabskich telewizorniach chwala sie tym, ze ich dzieci wysazily sie w powietrze zabierajac z tego swiata setki niewinnych istnien. Od Maroka po Indonezje.

Kolejnym problemem jest to, ze zidiociala lewica europejska wziela w objecia islamwkich fanatykow udzielajac im schronienia. - To polityczni uchodzcy! - mysleli wtedy. A dzisiaj w wielu europejskich miastach w miejscowych meczetach imamowi zagrzewaja do jihadu. nawet z Polski kilka lat temu wydalono pewnego imama, ktory nauczal swietej wojny w Poznaniu.

Komunistyczna Polska tez ma sporo na sumieniu:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47618&w=83860974
                                                    Sluchajcie tej Syryjki (material z Al-Jazeera) kochani lewicowcy i otworzcie oczy!

www.youtube.com/watch?v=dD_EfomgBOs&feature=related
                                                  • pozarski Re: Taziuto, 06.09.08, 20:05
                                                    Jak moga oswieceni i inteligentni ludzie wierzyc? Chca,to wierza. Tak jest
                                                    latwiej. Miec odpowiedz na wszystkie bolaczki tego swiata - kto by nie chcial?;)
                                                  • paczula8 Re: Taziuto, 07.09.08, 07:48
                                                    absztyfikant napisał:

> To nie o to chodzi Pozarski. Jeszcze kilka lat temu troche
                                                    prychalem na Fallaci
                                                    > i bylem bardziej lewicowy, wiec doskonale rozumiem mentalnosc
                                                    lewicowcow z krwi i kosci.

Dlaczego przeciwników wojny 'o ropę' nazywasz lewakami?
                                                    Po co to etykietowanie?
                                                  • paczula8 Absztyfikant 07.09.08, 07:43
                                                    absztyfikant napisał:

> www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/

co ten propagandowy link ma wspólnego z tematem wątku?
                                                  • absztyfikant Re: Absztyfikant 07.09.08, 20:13
                                                    Bardzo duzo, ale nie mam zamiaru Cie do czegokolwiek przekonywac.
                • socjalliberal Re: Taziuto, 05.09.08, 13:22
                  Czy jak zapytam o wojnę w Wietnamie to mnie zapytasz czy należało machnąć na III Rzeszę?
                  • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:26
                    Nie mieszaj w jednym garnku wielu potraw.
                    • socjalliberal Re: Taziuto, 05.09.08, 13:29
                      Jaki wg Ciebie miał Irak związek z 11 września? Serio w to wierzysz czy myli Ci się z Afganistanem?
                      • woda.woda Re: Taziuto, 05.09.08, 13:30
                        > Jaki wg Ciebie miał Irak związek z 11 września?

:)))
                        A kto według ciebie zniszczył WTC? :)
                        • socjalliberal Re: Taziuto, 05.09.08, 13:32
                          Terroryści z Al-Kaidy. To oni byli od Husajna??
                          • pozarski Re: Taziuto, 05.09.08, 13:38
                            Ech, mam nadzieje,ze bedziesz lepszym profesjonalem,niz specem od al
                            kaidy i Hussaina.;)
                • barnacle.bill.the.sailor Re: Taziuto, 05.09.08, 13:55
                  woda.woda napisała:

> Uważasz, że należało machnąć ręką na 11. września?

A co Irak miał wspólnego z 11 września ?...
              • pozarski Re: Taziuto, 05.09.08, 13:24
                Al Kaida to nie PZPR,zeby jej "czlonkowie" legitymowali sie
                kartonkami. To czesto luzne zwiazki terorystow,zawiazujacych sie ad
                hoc i afiliujacych sie z al kaida. I byli w Iraku przed 2003 rokiem.
                Tak jak WMD byly w Iraku, a czesc z nich na 5 minut przed 12 byla
                przetransportowana do Syrii. Teraz sie dowiadujemy szczegolow,a wtedy
                nie tylko USA w to wierzyly,ale caly zachodni(i nie tylko) swiat,
                ktory, wbrew lewackiej ideologii, nie jest czarno-bialy.
            • taziuta Wodo, pomyliły Ci się wojny! 05.09.08, 13:41
              woda.woda napisała:

> myślisz, że 11 wrzesnia to fikcja?
              >
              > Czy partyzantka?

Mylisz Irak z Afganistanem!
              NATO zaatakowało Afganistan, bo talibowie udzielali schronienia
              terrorystom z 11 września.
              Jak dzisiaj widać, może należało raczej zbombardować bazy
              terrorystów, i wszystkie wojskowe instalacje Afganistanu, ale tam
              nie włazić, bo teraz nie widać kiedy będziemy mogli wyjść...

Natomiast na Irak napadliśmy bez powodu, tj. dla ropy.
              Irak pod rządami Husajna nie miał nic wspólnego z Alkhaidą!
              • woda.woda Nie :) 05.09.08, 13:43
                Ja tu wciąż piszę o jednym: o islamskich terrorystach.
                I o tym, jakimi metodami można z nimi walczyć, a jakimi nie.

I to, owszem, jest pole do dyskusji.
                • taziuta OK., 11.09 - terroryści, Irak - partyzanci :) 05.09.08, 13:52
                  woda.woda napisała:

> Ja tu wciąż piszę o jednym: o islamskich terrorystach.
                  > I o tym, jakimi metodami można z nimi walczyć, a jakimi nie.
                  >
                  > I to, owszem, jest pole do dyskusji.

Pozwól, że przypomnę co napisałaś wyżej:

======
                  myślisz, że 11 wrzesnia to fikcja?

Czy partyzantka?
                  ======

W jednym poście pomieszałaś dwa zagadnienia...

11 września to oczywiście terroryści, ale nawet wobec nich
                  obowiązani jesteśmy przestrzegać prawa. Jeśli chcemy ich torturować,
                  to najpierw zmieńmy prawo, tak aby dopuszczało tortury!

Natomiast Irak, to podbój niewinnego (jeśli chodzi o 11 września)
                  kraju pod fałszywym pretekstem posiadania przez nich BRM.
                  I w Iraku, w związku z tym, mamy do czynienia z partyzantami
                  walczącymi z okupantem, a nie z terrorystami. Drobna różnica...
                  • woda.woda Rozumiem, 05.09.08, 13:57
                    że partyzantami nazywasz zwolenników Huajna (w uproszczeniu)?
                    • socjalliberal Re: Rozumiem, 05.09.08, 14:01
                      Ah żeby życie było takie proste. To teraz powiedz kim są ludzie Muktady al-Sadra. Husajna nienawidzą, al-kaidy nienawidzą, Amerykanów nienawidzą. To się wymyka Twojej klasyfikacji.
                      • woda.woda Re: Rozumiem, 05.09.08, 14:04
                        Nic nie jest proste :)

Dlatego mamy te dylematy.
                        • barnacle.bill.the.sailor Aj waj, dylematy... 05.09.08, 18:43
                          woda.woda napisała:

> Nic nie jest proste :)
                          >
                          > Dlatego mamy te dylematy.

Wszystkich do gazu i po dylematach...

;-P
                    • taziuta Strasznie upraszczasz, Wodo... :( 05.09.08, 14:09
                      woda.woda napisała:
                      Re: Rozumiem,

> że partyzantami nazywasz zwolenników Huajna (w uproszczeniu)?

Partyzantami nazywam wszystkich tych, którzy chcą walczyć z
                      okupantem. Jestem przekonany, ze gdyby dzisiaj jakieś imperium
                      napadło na nas aby zmienić siłą nasz rząd, to do obrony kraju (a nie
                      rządu!) murem stanęliby również zwolennicy opozycji, tak jak to
                      miało ostatnio miejsce w Gruzji...
                      • woda.woda Wiem. 05.09.08, 14:19
                        Natomiast nie rozumiem porównania naszego rządu do Husajna.

Gdyby rządził nami ktos taki, jak Husajn, nie miałabym nic
                        przeciwko temu, aby ktoś z zewnątrz pomógł go obalić.
                        • taziuta Re: Wiem. 05.09.08, 14:35
                          woda.woda napisała:

> Natomiast nie rozumiem porównania naszego rządu do Husajna.
                          >
                          > Gdyby rządził nami ktos taki, jak Husajn, nie miałabym nic
                          > przeciwko temu, aby ktoś z zewnątrz pomógł go obalić.

Nie porównuję rządu, bo zauważam (pewne) różnice! :)
                          Chociaż, skoro godzimy się na tortury, w tym (co nie uniknione)
                          czasami torturując niewinnych, to czym się różnimy od barbarzyńców,
                          przed którymi chcemy się zabezpieczyć?

Natomiast obalanie rządów przez zagranicę to już relikt przeszłości.
                          Prawo międzynarodowe chroni dyktatorów, niestety, ewentualne ich
                          usunięcie pozostawiając czasowi lub siłom wewnętrznym. Inna sprawa,
                          że można te siły wspomagać (z zagranicy), i czasami jest to robione,
                          ale to już rolą tubylców jest zmiana tubylczych rządów...
                          • woda.woda Re: Wiem. 05.09.08, 14:41
                            Nie podoba mi się stosowanie ani tortur, ani jakiejkolwiek przemocy
                            wobec kogokolwiek.

Zgadzam sie jednak z Pożarskim, że są sytuacje, gdy dla dobra
                            wyższego rzędu trzeba poświęcić dobro niższego rzędu.

Barbarzyństwo zaś jest wtedy, gdy używamy "ich" metod w sytuacjach
                            nieuzasadnionych dobrem wyższego rzędu.

Natomiast odrębną sprawą jest, czy powinniśmy wtrącać się do tych
                            państw, gdzie - w naszym mniemaniu - dzieje się ludziom krzywda.
                            Czy powinniśmy wtrącać się do życia sąsiadów z drugiego domu
                            wiedząc, że ktoś tam jest krzywdzony?
                            • taziuta Re: Wiem. 05.09.08, 14:55
                              woda.woda napisała:

> Zgadzam sie jednak z Pożarskim, że są sytuacje, gdy dla dobra
                              > wyższego rzędu trzeba poświęcić dobro niższego rzędu.

Nie sądzisz, że jednak to poświęcenie powinno być regulowane
                              odpowiednimi przepisami prawa? Czy też może jakiś taki Macierewicz
                              powinien decydować, na jakich zasadach i kiedy będziemy poświędali
                              jakieś dobro?...

> Natomiast odrębną sprawą jest, czy powinniśmy wtrącać się do tych
                              > państw, gdzie - w naszym mniemaniu - dzieje się ludziom krzywda.
                              > Czy powinniśmy wtrącać się do życia sąsiadów z drugiego domu
                              > wiedząc, że ktoś tam jest krzywdzony?

Świat nie jest doskonały, jak wiemy, i trudno uzyskać poparcie
                              całej RB ONZ dla takich akcji, ale wydaje mi się, że ewentualne
                              interwencje z zewnątrz dopuszczalne by były tylko w przypadku
                              zatwierdzenia ich przez ONZ lub inną organizację o zasięgu
                              światowym, na przykład grupującą demokracje zachodnie.

W przeciwnym razie może dochodzić do sytuacji jak w Iraku, gdzie dla
                              zdobycia dostępu do źródeł ropy, arbitralnie sięga się po taką
                              wymówkę (między innymi) jak chęć usunięcia dyktatora...
                              • woda.woda Re: Wiem. 05.09.08, 15:03
                                Nie mam wiary w to, że przepisy ochronią nas przed "macierewiczami".
                                Tak, jak nie ma wiary w to, że ludzie są dobrzy i szlachetni.

Będę jednak broniła prawa do obrony wartości wyższego rzędu
                                metodami... no, niekonwencjonalnymi. Przy czym, oczywiście, dobrze
                                jest wcześniej zdefiniować owe wartości. I myślę, że realnie nie
                                jest to możliwe. Choć może prawem wyższego rzędu będzie ochrona
                                zycia większej ilości ludzi, dla której nalezy poświęcić życie
                                jednostek? W końcu na tym polega wojna...

---
                                Rówienież nie wierzę w bezinteresowność mocarstw, faktem jest
                                jednak, że Huajn był ludobójcą.

• taziuta Re: Wiem. 05.09.08, 15:26
                                  woda.woda napisała:

...
                                  > Będę jednak broniła prawa do obrony wartości wyższego rzędu
                                  > metodami... no, niekonwencjonalnymi.

Metody niekonwencjonalne muszą być skodyfikowane. Co wolno, a czego
                                  nie wolno. W kraju praworządnym inaczej się nie da...

> Przy czym, oczywiście, dobrze jest wcześniej zdefiniować owe
                                  > wartości...

Jedną z nich jest potępienie tortur! :)))
                                  • woda.woda Re: Wiem. 05.09.08, 15:29
                                    > Metody niekonwencjonalne muszą być skodyfikowane. Co wolno, a
                                    czego
                                    > nie wolno. W kraju praworządnym inaczej się nie da...

Tak. Dlatego jeśli złamano prawo, ktoś powinien odpowiedzieć przed
                                    prawem właśnie.

Tylko czy my tu rozmawiamy o prawie?

> Jedną z nich jest potępienie tortur! :)))

Tak. Złe są tortury, kłamstwo, kradzież, zabójstwo. Jednak niekiedy
                                    można je usprawiedliwić.

• barnacle.bill.the.sailor Re: Wiem. 05.09.08, 18:48
                          woda.woda napisała:

> Gdyby rządził nami ktos taki, jak Husajn, nie miałabym nic
                          > przeciwko temu, aby ktoś z zewnątrz pomógł go obalić.

A gdyby podczas tego obalania zbombardował twoje miasto Łódź jako siedlisko
                          "Polische terroristen" i przy okazji powybijał twoją rodzinę, to dalej nie
                          miałabyś nic przeciwko temu ?...
                      • pozarski Re: Nie upraszczasz, Wodo... 05.09.08, 15:17
                        Zauwazylas Wodo, ze paw2 nie wypowiedzial sie ani razu po swoim
                        pierwszym poscie? Ciekawa dyskusja i nikt nie zostal wywalony. Moze
                        siwa spi,a giwi robi na drutach?;)
                        • woda.woda Trochę upraszczam, 05.09.08, 15:27
                          ale - moim zdaniem - ta rozmowa dotyczy czegoś więcej, niż tylko
                          kwestii dopuszczalności tortur w Polsce, czyli łamania polskiego
                          prawa.

Raczej dotyczy - według mnie - przyjrzenia się konieczności
                          wybierania niekiedy mniejszego zła.

Które przecież i tak pozostaje złem, czego nikt nie kwestionuje :)

---
                          Zauważyłam.

---
                          Dopóki nie wpadnie tu "normalny", może nikogo nie wywalą :)
                          • pozarski Re: Trochę upraszczam, 05.09.08, 15:32
                            No,chcialem zagrac na tytule postu Ziutka. Wszyscy upraszczamy,bo
                            inaczej pisalibysmy ksiazke na temat. Tylko w jakim absolutnym
                            systemie wartosci mozemy rozprawiac o wiekszym i mniejszm zlu. Nasza
                            strona nie jest zlem,to ich strona reprezentuje zlo. Nie twierdze,ze
                            stosowanie pozaprawnych metod jest dobrem,ale traktowanie tego jako
                            mniejsze zlo,czy zlo konieczne, nie odpowiada mi. To jest wojna,a na
                            wojnie dzialaja inne prawa niz w czasie pokoju.
                            • woda.woda Re: Trochę upraszczam, 05.09.08, 15:38
                              Nasza
                              > strona nie jest zlem,to ich strona reprezentuje zlo.

Zdajesz sobie sprawę, jak to jest równiez względne?

To jest sprawa między naszym światem, światem Zachodu a ich
                              światem - światem Wschodu. Nie kusiłabym o tak jednoznaczne
                              twierdzenie, gdzie jest zło, a gdzie dobro.

Bo to dobro my definiujemy zgodnie z naszą cywilizacją a oni
                              zgodnie ze swoją - i nie będzie tu między nimi a nami zgody.

W ogóle nie wierzę w uniwersalizm pojęcia "dobro" :)
                              • pozarski Re: Trochę upraszczam, 05.09.08, 15:50
                                Nie jestem zwolennikiem relatywizmu moralnego. Dobro jest dobrem
                                wszedzie; takoz i Zlo. Morderstwo jest zlem; zabojstwo jest mniejszym
                                zlem. Nie bedzie terror decydowal,co jest,a co nie jest zlem, Wodo.
                                • woda.woda Re: Trochę upraszczam, 05.09.08, 15:53
                                  Tak, ja też uważam, że nasze normy są dobre, a norma, w której
                                  wolno mordować jest zła. Dlatego myślę, że powinniśmy bronić
                                  naszych norm za wszelką cenę.

Jednak, aby nie dac złapać się w pułapkę fundamentalizmu muszę
                                  rozumieć również to, że strna przeciwna uważa inaczej...

I na tym właśnie polega ta wojna...
                • socjalliberal Re: Nie :) 05.09.08, 13:57
                  Przeczytaj jeszcze raz dyskusję, bo chyba masz problem z czytaniem. Irak za Husajna to fundamentalizm islamski?? To pewnie twierdzisz że wojny z Iranem nie prowadził wszak powinni się kochać z uwagi na identyczną ideologię. Zdajesz sobie sprawę jaką ignorancją się wykazałaś? Uznać, że bliskowschodni watażkowie-arabscy świeccy nacjonaliści, a islamscy fundamentaliści to jedno, podczas gdy to najwięksi wrogowie( jak myślisz czemu za Husajna nie było w Iraku al-kaidy a była u talibów w Afganistanie) to jeden z największych byków jaki można zrobić. To już prędzej bym wybaczył komuś komu się Iran z Irakiem z powodu nazwy myli. Nawet Bush nie był tak niemądry by uzasadniać inwazję tym że Osama np. ukrywa się w ruinach Babilonu, lecz bronią ABC. Ty mi twierdzisz coś w rodzaju "Hitler przeżył wojnę Stalin ukrywał go jako dobrego przyjaciela". I jeszcze mi wyjeżdzasz z 11 września??? Wybacz jakakolwiek dyskusja nie ma sensu, ze ślepym o kolorach nie pogadam.
      • taziuta Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:02
        trydzyk napisał:

...
        > Zalosna jest prymitownosc myslenia zwolennikow tortur, nie
        > zwazajacych na to, ze wartosc zeznan wyciagnietych torturami w
        > wiekszosci jest rowna 0.

Żałosna jest również wiara, że torturuje się tylko terrorystów.
        A już szczególnie "terrorystów" złapanych w Iraku. Dla mnie są to
        partyzanci, tak więc torturuje się partyzantów... :(

W każdym przypadku, po tortury sięgają prymitywy,
        które za nic mają prawo...
        • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:10
          To jest dylemat, Ziutek. Mam prawo wyciagnac z gardla XY lokalizacje
          brudnej bomby,czy chrzanic sprawe i poswiecic zycie tysiecy
          normalnych obywateli twojego miasta(moze i z toba wlacznie)? Tych w
          Iraku nazywasz partyzantami? Chyba za duzo Tygrysow w mlodosci
          przeczytales.
          • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:20
            > To jest dylemat, Ziutek. Mam prawo wyciagnac z gardla XY lokalizacje
            > brudnej bomby,czy chrzanic sprawe i poswiecic zycie tysiecy
            > normalnych obywateli twojego miasta(moze i z toba wlacznie)? Tych w
            > Iraku nazywasz partyzantami? Chyba za duzo Tygrysow w mlodosci
            > przeczytales.

Ale jak dlugo powinno trwac torturowanie, zanim mozna stwierdzic, ze ktos jest
            FAKTYCZNIE niewinny?

F.
            • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:26
              Nie badz smieszny.
              • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:29
                pozarski napisał:

> Nie badz smieszny.

Ale co jest smiesnzego w tym pytaniu? Bierzesz jakiegos wiesniaka zlapanego w
                afrykanskiej/azjatyckiej wiosce i zaczynasz przypalac i wypytywac o zwiazki z
                Al-Qaida. Do jakiej granicy mozna torturowac, zanim stwwierdzisz, ze on nie ma
                nic na sumieniu?

F.
                • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:32
                  Przypalac? O czym mowisz? Water boarding jest, czy raczej byl, metoda
                  stosowana oficjalnie przy przesluchaniach. Ja bym powiedzial: az do
                  skutku.
                  • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:38
                    > Przypalac? O czym mowisz?

O metodach stosowanych przez 'kraje zaprzyjaznione'.

> Water boarding jest, czy raczej byl, metoda
                    > stosowana oficjalnie przy przesluchaniach. Ja bym powiedzial: az do
                    > skutku.

Do skutku, tzn. az sie w koncu przyzna?

F.
                    • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:45
                      Do skutku,tzn az nie wskaze tego,o co jest podejrzany. Nie mysl
                      sobie,ze Amerykanie sa jak Hamas czy al kaida, a mam wrazenie,ze
                      wlasnie tak myslisz.
                      • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:47
                        > Do skutku,tzn az nie wskaze tego,o co jest podejrzany. Nie mysl
                        > sobie,ze Amerykanie sa jak Hamas czy al kaida, a mam wrazenie,ze
                        > wlasnie tak myslisz.

Amerykanie nie sa nieomylni. Bylo co najmniej kilka osob omylkowo aresztowanych,
                        przewiezionych do 'krajow zaprzyjaznionych' i tam torturowanych, zanim sie
                        okazalo, ze sa niewinni.

F.
                        • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:52
                          Zostali wypuszczeni i zostalo im wyplacone porzadne odszkodowanie. To
                          jest ryzyko,ktorego rzecz jasna nie pochwalam, ale w czasie wojny
                          niestety nieuniknione.
                          • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:55
                            > Zostali wypuszczeni i zostalo im wyplacone porzadne odszkodowanie.

No super. Wielka laska.
                            "A mogli przeciez zostac zabici" :))

> To
                            > jest ryzyko,ktorego rzecz jasna nie pochwalam, ale w czasie wojny
                            > niestety nieuniknione.

No wlasnie pochwalasz, skoro jestes takim entuzjasta torturowania.

F.
                            • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 14:23
                              Zupelnie jakbym czytal argumenty zatwardzialego komunistycznego
                              skryby. Nie wciskaj mi opinii,ktorych nie wyrazam. Nie jestem
                              zwolennikiem tortur,ale dopuszczam uzycie metod,ktore moga pomoc w
                              uzyskaniu informacji, ktore z kolei moga uratowac zycie innych. To
                              smieszne,zeby oddac pole prymitywnym, zadnym wladzy nad swiatem (nie
                              niedoceniaj islamistow)terrorystom, w wojnie na smierc i zycie,
                              stosujac metody skandynawskich reformistow prawa wojny. Ta wojna jest
                              inna od innych,prowadzonych przez armie i o tym musisz pamietac.
                              • trydzyk Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 14:33
                                pozarski napisał:

> Zupelnie jakbym czytal argumenty zatwardzialego komunistycznego
                                > skryby.

Sorry, ale bez takich argumentow, bo na poziomie wyzywania od lewakow i prawakow
                                nie chce mi sie pisac.

> Nie wciskaj mi opinii,ktorych nie wyrazam. Nie jestem
                                > zwolennikiem tortur,ale dopuszczam uzycie metod,ktore moga pomoc w
                                > uzyskaniu informacji, ktore z kolei moga uratowac zycie innych. To
                                > smieszne,zeby oddac pole prymitywnym, zadnym wladzy nad swiatem (nie
                                > niedoceniaj islamistow)terrorystom, w wojnie na smierc i zycie,
                                > stosujac metody skandynawskich reformistow prawa wojny. Ta wojna jest
                                > inna od innych,prowadzonych przez armie i o tym musisz pamietac.

Nie wiem o co ci chodzi ze skandywskimi reformistami.
                                ja nie uwazam,ze z terrorystycznym zagrozniem mozna zartowac, nie ma sie co z
                                nimi cackac, nalezy stosowac metody bezwgledne, jak najbardziej nawet zabijac -
                                ale tylko majac pewnosc, ze zabijamy wlasciwych.
                                Ale tortury nie sa skuteczna metoda na ralizacje tych celow.

F.
                                • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 14:51
                                  To znaczy, kill first,then ask questions? No,to by sie mijalo z celem
                                  . Skandynawscy reformisci chca, zeby w wojnach nie padaly trupy i
                                  proponuja prawa,ktore sa nierealizowalne. Oni sie wtedy czuja
                                  swietnie i moga dokopywac wszystkim,ktorzy chca bronic swoich praw.
                                  Powiem tak: To,co dzis sie nazywa tortura w amerykanskim wydaniu,
                                  jeszcze do niedawna nie bylo klasyfikowane jako tortura. Do niedawna
                                  wlasnie przypalanie papierosami, gwalty, szoki elektryczne, bicie,
                                  podwieszanie na hakach itp - to byly tortury. Pewien angielski
                                  dziennikarz (Christoper Hitchens)poddal sie na wlasne zyczenie water
                                  boarding. Opisal to w New Yorker. To nie jest przyjemne,a nawet
                                  bardzo nieprzyjemne. Ale jesli dzieki temu mialoby sie uratowac
                                  ciebie i mnie,to...Wiec nie porownuj rzeczy nieporownywalnych. Bush
                                  nie jest Husseinem ani Hitlerem, ani nawet Brezniewem.
                                  • absurdello "Najśmieszniejsze" jest to, że podobno większość 05.09.08, 21:34
                                    wykonawców 11 września pochodziła z ... Arabii Saudyjskiej (Benek
                                    Laden tyż) ...

Napad na Afganistan i Irak przypomina mi jako żywo piosenkę
                                    Młynarskiego o dwóch koniach: spokojnym i narowistym ....

"Po czym w stajni, już przy żłobie ten woźnica bat swój brał
                                    Brał go tęgo w dłonie obie i... grzecznego konia prał
                                    A do niegrzecznego mówił, strojąc głos na srogi ton:
                                    "Jak się będziesz draniu stawiał, to zarobisz tak jak on"
                                    Jupi, jupi, aj, jupi, aj, to zarobisz tak jak on "

• socjalliberal Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:27
              Nie ma niewinnych. Hehe. Beria wiecznie żywy. W Polsce.
              • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:29
                Bredzisz,ale powoduje toba logika lewaka. Zdejmij czerwony krawat,a
                od razu poczujesz sie wolny.;)
          • elwer-pancerfaust44 Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:25
            Takim gadaniem usprawiedliwiasz wszelkiej maści okupantów.Podobnej do twojej
            logiki używali Niemcy w czasie okupacji.Np zamach na Cafe Club dokonany przez AK
            okupanci słusznie nazywali polskim bandytyzmem?Przecież w tej kawiarni zginęli
            niewinni ludzie też, tylko dlatego że byli Niemcami.
            • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:28
              Okupacja to juz inny rozdzial. Miej na wzgledzie,ze mimo obecnosci
              obcych wojsk, w Iraku dziala legalny iracki rzad. Chyba nie chcesz
              powiedziec,ze w okupowanej Polsce istnial legalny, uznany przez
              wiekszosc krajow swiata,rzad?
              • taziuta Nie bądź śmieszny, Pozarski! 05.09.08, 13:32
                pozarski napisał:

> Okupacja to juz inny rozdzial. Miej na wzgledzie,ze mimo obecnosci
                > obcych wojsk, w Iraku dziala legalny iracki rzad. Chyba nie chcesz
                > powiedziec,ze w okupowanej Polsce istnial legalny, uznany przez
                > wiekszosc krajow swiata,rzad?

A słyszałeś może o rządzie Vichy w okupowanej przez Niemców Francji?
                I o tym, że tam też istniała partyzantka, a przecież był legalny
                (powołany przez okupanta, sic!) rząd?...
                • pozarski To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:35
                  Zla paralela. Rzad Vichy NIE byl uznanym rzadem,poza krajami Axis i
                  moze paroma neutralami jak Portugalia i Hiszpania (nie jestem pewny).
                  Wiec do kitu z ta propagandowa kaczka,Ziutek.
                  • taziuta Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:46
                    pozarski napisał:

> Zla paralela. Rzad Vichy NIE byl uznanym rzadem,poza krajami Axis
                    > i moze paroma neutralami jak Portugalia i Hiszpania (nie jestem
                    > pewny).
                    > Wiec do kitu z ta propagandowa kaczka,Ziutek.

Widzę, że nie zrozumiałeś...
                    Czepiasz się uznania przez inne kraje, natomiast analogia polega na
                    tym, że marionetkowy rząd został powołany przez okupanta, i tu i tu.
                    Różnica jest taka, że Hitler przegrał, a USA jest zwycięzcą, ale
                    poza tym tak samo zbójeckimi były napaści jednych i drugich (jeśli
                    chodzi o Irak). I tak samo jak we Francji istniała partyzantka
                    walcząca z okupantem, istnieje ona dziś w Iraku.

Przypominam, że Irak nie miał nic wspólnego z 11 września!
                    I nie tyło tam terrorystów, dopókiśmy go nie podbili...
                    • woda.woda Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:48
                      Myślisz, że Husajna nisłusznie skazali na śmierć?
                      • trydzyk Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:51
                        > Myślisz, że Husajna nisłusznie skazali na śmierć?

Hmm, ja tam po Husajnie nie plakalem, bydle bylo z niego straszliwe i kara
                        smierci to za malo.
                        Tylko czy zeby powiesic Husajna warto bylo rozpetywac kilkuletnia krwawa wojne,
                        ktora w dodatku poziom zagrozenia terroryzmem na swiecie raczej podniosla niz
                        zmniejszyla?

F.
                        • woda.woda Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:55
                          Być może ta wojna była błędem.
                          Ale atak na WTC, Pentagon to był atak na naszą cywilizację. Nic już
                          nie jest takie, jak było przed tym - cały świat się zmienił.

Czy gdyby tej wojny nie było, zagrożenie terroryzmem byłoby
                          mniejsze? Po WTC?
                          • elwer-pancerfaust44 Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:00
                            Atak na Pentagon,kształt budowli na modłę pięcioramiennej gwiazdy Dawida(?)to
                            był atak na cywilizację światową?Zawsze państwo aspirujące do roli światowego
                            żandarma i nim będące będzie atakowane.Tak jak było atakowane imperium zła-CCCP.
                            • woda.woda Wiesz, 05.09.08, 14:02
                              ja należę do cywilizacji zachodu, a ty - nie wiem do jakiej.
                              • elwer-pancerfaust44 Re: Wiesz, 05.09.08, 14:07
                                woda.woda napisała:

> ja należę do cywilizacji zachodu, a ty - nie wiem do jakiej.

Ja do tej cywilizacji która powstała tysiące lat wcześniej niż cywilizacja(?)USA
                                i jej służalczych sojuszników(np Polski).
                        • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:58
                          Trydzyk,przeciez gdyby nie rozpetano(jak piszesz) tej wojny, Hussein
                          dochrapalby sie w koncu A-bomby, z pomoca Rosjan, Niemcow i
                          Francuzow. Nie mowiac juz o Korei Pln i Chinach. Wtedy bylby z nim
                          problem i wtedy by sie mowilo o straconej okazji w 2003. Ale byloby
                          za pozno.
                          • absurdello Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem :) 05.09.08, 21:43

Proponuję (idąc tropem twojego wnioskowania) napadać na wszelki
                            wypadek na inne kraje, bo mogą się dochrapać A-bomby a także nie
                            wiadomo kto nimi będzie rządził w przyszłości ... więc lepiej ich za
                            wczasu w łeb.

Pomijam już ten drobny szczegół, że tzw. terroryści to
                            najczęściej "śpiochy" mieszkające wśród innych ludzi i budzące się
                            na rozkaz czy z powodu, że im bombardowaniem zamordowano rodzinę i
                            podejmujące swoją działalność na naszych terenach a nie w
                            Afganistanie czy Iraku. Bombardując tam nie tylko nie eliminujemy
                            rzeczywistych potencjalnych terrorystów a nawet ich produkujemy ...
                            :(
                      • elwer-pancerfaust44 Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:54
                        woda.woda napisała:

Okupanci zawsze skazują na śmierć schwytanych władców podbitego kraju.Od tysiącleci.
                      • taziuta Zabiliśmy Husajna i przy okazji 600.000 innych... 05.09.08, 13:57
                        woda.woda napisała:

Myślę, że w pełni zasłużył na najwyższy wymiar kary,
                        czyli na przykład na 100.000 lat więzienia.
                        Ale jestem przeciwny karze śmierci...

Natomiast na świecie jest kilkadziesiąt krajów rządzonych przez
                        dyktatorów, i jakoś na nie nie napadamy, zabijając przy okazji
                        kilkaset tysięcy tubylców, żeby usunąć jednego dyktatora.
                        Na Irak napadliśmy dla ropy, a nie aby ukarać Husajna!
                        • elwer-pancerfaust44 Re: Zabiliśmy Husajna i przy okazji 600.000 innyc 05.09.08, 14:04
                          Ale agresję na suwerenny kraj z powodu chęci kontroli nad ropą trzeba było
                          propagandowo ubrać w piękne szatki pax americana.Nawet Kwach przyznał że Bush
                          wpuścił go w maliny,a trudno Olka posądzać o wrogość do USA.
                        • absztyfikant MY zabilismy te 600.000????????? 06.09.08, 19:28
                          Chyba policzyles sunnitow wyrzynajacych szyitow i odwrotnie. Faktycznie, to My
                          im kazalismy sie mordowac.
                          Ile zamachow samobojczych bylo dzisiaj? Wiesz? Bo ja wiem:((((
                      • jola_iza Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:07
                        woda.woda napisała:

Ja tak myślę Podwójna.
                        • woda.woda Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:11
                          Mhm, a czemu?
                          • jola_iza Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:20
                            Bo nie mam dowodów Podwójna, że słusznie.
                            I to mi wystarczy.
                            • woda.woda Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:22
                              A jakich chciałabyś dowodów na masakrę 148 szyitów z Dudżailu ?
                              • jola_iza Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:27
                                Posłuchaj, gdyby nie interwencja " obrońców praw" nie byłoby wyroku.
                                Nie ma mojej zgody na zaglądanie innym do garów. Lud zbuntowany da sobie radę
                                sam, znamy to z historii.
                                • woda.woda Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:29
                                  > Nie ma mojej zgody na zaglądanie innym do garów.

Już tu o tym pisałam.
                                  Rozumiem więc, że uważasz, iż nie należy wtrącać się do sąsiadów, w
                                  rodzinie których - twoim zdaniem - ktoś jest krzywdzony.

Opinia równie uprawniona, jak każda inna :)
                                  • jola_iza Re: Nie Podwójna 05.09.08, 16:39
                                    Nie przekonasz mnie, złe porównanie.
                                    Nie pójdę prać sąsiada po mordzie tylko dlatego, że bije żonę, nie namówię do
                                    tego mojego męża. Mogę to tylko zgłosić organom uprawnionym, ewentualnie
                                    przekonać sąsiadkę by sama zgłosiła.
                                    A jeżeli twierdzisz, że USA i Polska to organy uprawnione, cóż nie zrozumiemy się.
                                    • woda.woda Dobre porównanie, 05.09.08, 16:45
                                      normę nalezy stosować jedną - i nie mam zamaiaru przekonywać cię do
                                      czegokolwiek.

Mówimy o zasadzie - jak piszesz - "niezaglądania do garów".

Jeśli tak, nie powinniśmy
                                      'zaglądac do garów' Husajnowi, który mordował szyitów orz sąsiadowi
                                      bijącemu żonę i dzieci.

Nie stosujmy podwójnych norm.
                                      • taziuta Re: Dobre porównanie, 05.09.08, 17:21
                                        woda.woda napisała:

...
                                        > Jeśli tak, nie powinniśmy
                                        > 'zaglądac do garów' Husajnowi, który mordował szyitów orz
                                        > sąsiadowi bijącemu żonę i dzieci.
                                        >
                                        > Nie stosujmy podwójnych norm.

Wodo, przecież Jola_Iza się z Tobą zgodziła, że zaglądajmy i
                                        zgłaszajmy to odpowiednim instytucjom. Ale nie szeryfom-uzurpatorom!
                                  • elwer-pancerfaust44 Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:42
                                    A gdy okupanci(?)sowieccy wtrącali się do polskiej ;sprawiedliwości;to było
                                    Be?Amerykańscy okupanci mogą,bo jest już dogmat o ich nieomylności?
                    • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 13:55
                      Nienienie. Ziutek. Mylisz sie,ze Hussein nie mial nic wspolnego z
                      terroryzmem. Abu Nidal dogorywal w Bagdadzie,a dzis juz wiemy,ze
                      Hussain mial kontaktty z al kaida. Nie wierz Trybunie. Czytaj
                      Commentary (nic mi za reklame nie placa,a szkoda).;)
                      • taziuta Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:03
                        pozarski napisał:

> Nienienie. Ziutek. Mylisz sie,ze Hussein nie mial nic wspolnego z
                        > terroryzmem. Abu Nidal dogorywal w Bagdadzie,a dzis juz wiemy,ze
                        > Hussain mial kontaktty z al kaida. Nie wierz Trybunie. Czytaj
                        > Commentary (nic mi za reklame nie placa,a szkoda).;)

Mylisz się, nie czytam Trybuny. A poza tym przypominam, że to
                        lewicowy rząd i prezydent posłali naszych żołnierzy do Iraku, więc
                        zgaduję, że Trubyna też to popierała. Oglądałem na bieżąco w 2003
                        roku wiadomości BBC i CNN oraz Fox News, które relacjonowały debaty
                        w Radzie Bezpieczeństwa ONZ i pokazywały "dowody" posiadania przez
                        Irak BMR. Przypominam, że RB ONZ nie upoważniła "koalicji chętnych"
                        do napaści na Irak. Byłem wściekły już wówczas, na Kwacha i Millera,
                        ale nic nie mogłem zrobić... Nie wiedziałem wówczas, że istnieje FK,
                        na którym można powiedzieć otwarcie co się myśli o rządzących. :)
                        • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:11
                          Wtedy, w czasie tej debaty w ONZ, wszyscy byli zgodni co do
                          niebezpieczenstwa Iraku dla pokoju SWIATOWEGO ( nie tylko
                          regionalnego). Potem wyszly machlojki wierchuszki ONZtowskiej z
                          Husseinem (oil for food)i wartosc tej organizacji spadla ponizej
                          krytyki. Kiedys, jak dorosniesz, wylysiejesz i opadniesz z sil,
                          przyznasz mi racje.;)
                          • taziuta Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:24
                            pozarski napisał:

> Wtedy, w czasie tej debaty w ONZ, wszyscy byli zgodni co do
                            > niebezpieczenstwa Iraku dla pokoju SWIATOWEGO ( nie tylko
                            > regionalnego). Potem wyszly machlojki wierchuszki ONZtowskiej z
                            > Husseinem (oil for food)i wartosc tej organizacji spadla ponizej
                            > krytyki. Kiedys, jak dorosniesz, wylysiejesz i opadniesz z sil,
                            > przyznasz mi racje.;)

Nie przyznam Ci racji, bo akurat ten temat mam dobrze
                            przestudiowany/prześledzony! Bardzo mnie to wówczas interesowało. :)

Wielu wierzyło w fałszywki przygotowane przez CIA, ale przypominam,
                            że raport Blix'a ich nie potwierdzał. Międzynarodowa Agencja Energii
                            Atomowej postulowała dalsze kontrole, ale USA ją olała i napadła na
                            Irak, nie dając im więcej czasu. I okazało się, że Blix miał rację!
                            • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:28
                              Blix, ten szwedzki urzedas. On by chcial wlasnie,zeby wszystko bylo
                              po staremu. Ja jestem zadowolony,ze stalo sie jak sie stalo. Kurdowie
                              zreszta tez.;)
                              • taziuta Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:48
                                pozarski napisał:

> Blix, ten szwedzki urzedas. On by chcial wlasnie,zeby wszystko
                                > bylo po staremu. Ja jestem zadowolony,ze stalo sie jak sie stalo.
                                > Kurdowie zreszta tez.;)

A co z rodzinami kilkuset tysięcy poległych Irakijczyków?
                                Sądzisz, że też są zadowolone?
                                • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:56
                                  Skad wy lewicowcy (zwaz,ze ciebie nie nazywam lewakiem) bierzecie te
                                  cyfry? To nie jest prawda. Nigdy pelnej prawdy nie poznamy (a co z
                                  rodzinami 300 000 Kurdow zamordowanych przez Husseina?),ale te
                                  cyfry,ktore przyznaja i Irakczycy mieszcza sie w granicach 50000. To
                                  jest duzo,ale tez nie mozesz przypisywac smierci w Iraku tylko
                                  Amerykanom. Oni sie tam rzna pieknie miedzy soba. Kazdy ma pulk
                                  swojej milicji. To jest skomplikowany krajobraz. Ani Manhattan,ani
                                  Saska Kepa.
                                  • taziuta Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 15:34
                                    pozarski napisał:

> Skad wy lewicowcy (zwaz,ze ciebie nie nazywam lewakiem) bierzecie
                                    > te cyfry? To nie jest prawda...

W roku 2004 było już 100.000 ofiar. Nie chce mi się dalej szukać.
                                    Patrz link:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2367579.html?skad=rss

> ... (a co z rodzinami 300 000 Kurdow zamordowanych przez
                                    > Husseina?),

A skąd ta liczba? :)

> ... ale tez nie mozesz przypisywac smierci w Iraku tylko
                                    > Amerykanom. Oni sie tam rzna pieknie miedzy soba. Kazdy ma pulk
                                    > swojej milicji. To jest skomplikowany krajobraz. Ani Manhattan,ani
                                    > Saska Kepa.

Jasne, ale ktoś ich kiedyś trzymał za pysk (nie żebym pochwalał
                                    metody, jakimi to robił :), i wówczas się nie wyrzynali...
                                    USA otworzyło w Iraku "puszkę z Pandorą"! :)
                                    • pozarski Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 16:08
                                      Te 300000 to sa dane z czasow post wojny 1991. Na pewno jest wyzsza.
                              • barnacle.bill.the.sailor Tak pożarski, jesteś śmieszny... 05.09.08, 19:05
                                pozarski napisał:

> Blix, ten szwedzki urzedas. On by chcial wlasnie,zeby wszystko bylo
                                > po staremu. Ja jestem zadowolony,ze stalo sie jak sie stalo. Kurdowie
                                > zreszta tez.;)

Ci z Turcji również ?...

;-P
                          • elwer-pancerfaust44 Re: To ty jestes smieszny. 05.09.08, 14:26
                            Husajn zagrażał(wszechmogący)światu atomem i chemią(podobno)to Jankesy miały
                            prawo zagarnąć suwerenny kraj.A gdy obywatel amerykański pełniący rolę
                            prezydenta na placówce w Gruzji atakuje rakietami(produkcji USA i
                            Izraela);swoich; obywateli(cywilów)w Osetii to jest OK.A gdy Rosja idzie tym
                            cywilom na pomoc,nazywa się to zbrodnią.Mali Kali już się zamlaskali w swych
                            bzdetach.
              • elwer-pancerfaust44 Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:38
                pozarski napisał:

> Okupacja to juz inny rozdzial. Miej na wzgledzie,ze mimo obecnosci
                > obcych wojsk, w Iraku dziala legalny iracki rzad. Chyba nie chcesz
                > powiedziec,ze w okupowanej Polsce istnial legalny, uznany przez
                > wiekszosc krajow swiata,rzad?

A w czasie sowieckiej ;okupacji;Polski(1945-1989)nie istniał istniał rząd
                uznawany przez wszystkie kraje świata?A wtedy podziemni opozycjoniści,dziś
                uznawani są za bohaterów narodowych!
                • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:43
                  Hm. Niespecjalnie rozumiem. Okupacja Polski byla zupelnie innego
                  rodzaju (na moj gust) od okupacji Iraku. Polska nie zagrazala swiatu;
                  Irak zagrazal. Polska nie okupowala Czechoslowacji (przed 1968), Irak
                  okupowal Kuwejt. Polska nie stosowala broni chemicznej na swoich
                  obywatelach(Kurdach), Irak tak.Itd.,itp. Zle porownanie. Szukaj
                  dalej.
                  • elwer-pancerfaust44 Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 13:51
                    pozarski napisał:

> Hm. Niespecjalnie rozumiem. Okupacja Polski byla zupelnie innego
                    > rodzaju (na moj gust) od okupacji Iraku. Polska nie zagrazala swiatu;
                    > Irak zagrazal. Polska nie okupowala Czechoslowacji (przed 1968), Irak
                    > okupowal Kuwejt. Polska nie stosowala broni chemicznej na swoich
                    > obywatelach(Kurdach), Irak tak.Itd.,itp. Zle porownanie. Szukaj
                    > dalej.

Irak zagrażał światu bronią atomową,chemiczną i Al Kajdą?Jankesy tych zagrożeń
                    szukały intensywnie i nie znalazły.Tylko Poloki-raby znalazły(?)lokajsko
                    Rolanda.To nawet Kwach przyznał się że Bush zrobił go w bambuko a ty dalej
                    nawijasz pentagońsko(patagońsko bo twoje prawdy pochodzą z Patagonii,czyli z
                    krańca świata tak są dalekie od prawdy).
                    • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 05.09.08, 14:17
                      Nie,nie, mylisz sie i sa na to dobitne dowody. Argument z Kwachem
                      jest prima. Ten aparatczyk zgodzi sie zawsze z kazdym,kto mu da
                      kawalek d.upy do wylizania. Z takim argumentem daleko nie
                      zajedziesz.
                      • barnacle.bill.the.sailor Re: Po tortury sięgają prymitywy! 06.09.08, 23:27
                        pozarski napisał:

> Nie,nie, mylisz sie i sa na to dobitne dowody

Nu, dawaj te dowody...

;-PPP
                        • pozarski Re: Po tortury sięgają prymitywy! 07.09.08, 00:54
                          www.husseinandterror.com/
                          Nie pierwszy raz sie okazuje,zes kompletny kabotyn,nie umiejacy sobie radzic z
                          mr.Google. Daje ci ten link na poczatek,ale potem radz sobie sam.
                          • pozarski I przy okazji: 07.09.08, 01:28
                            tinyurl.com/64gb2n
                          • barnacle.bill.the.sailor Re: Po tortury sięgają prymitywy! 07.09.08, 21:49
                            Po pierwsze primo, co ty mi tu podsyłasz jakieś propagandowe stronki ?... ;)))
                            Proszę o konkretne i obiektywne dane na temat rodzajów i ilości BMR znalezionej
                            w Iraku po inwazji amerykańskiej. Bo ja też potrafię znaleźć trochę stronek, że
                            Auschwitz to był ekskluzywny kurort dla bogatych Żydów, w którym byli otoczeni
                            wszechstronną i profesjonalną opieką... ;-PPP

Po drugie primo, w cywilizowanym świecie (który podobno reprezentujesz... ?)
                            obowiązuje zasada, iż to na twierdzącym spoczywa obowiązek udowodnienia jego
                            twierdzenia, zatem to ty wykazałes się kabotyństwem wymagając tego ode mnie... ;-PPP
    • allspice Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 12:57
      Dziwne upodobania i powody do dumy:)!
    • socjalliberal Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 13:16
      Uważaj przyjacielu co by te państwo sobie tych Twoich tajemnic nie wydarło z Ciebie podłączeniem Twoich jąder pod akumulator tudzież innymi sposobami imienia świętej pamięci generała Pinocheta.
      Pożyteczny idiota z Ciebie...
      • pav2 Dzieki za komplement i ostrzeżenie. 05.09.08, 15:28
        Będę uważał.
    • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 13:18
      Polska to 51 stan ojczyzny sekciarzy JezUSA ChrystUSA,ale gorzej traktowany niż
      stan Puerto Rico(Portoriko).
      • blue-big-boy Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 05.09.08, 14:36
        Wolałbym mieć inne powody do dumy, niż więzienie.. Może jakies centrum kultury
        czy nauki? Nawet nie mamy porządnego wesołego miasteczka...Może nam USA fundnie
        jakiś Disney world, albo chociaz Disney Land.
    • socjalliberal A tak w ogóle 05.09.08, 14:29
      to jak mamy bronić tzw. "cywilizacji Zachodu" metodami jej obcymi? Jak chcecie torturować i stosować inne "skuteczne"(bzdura) metody, to nie strójcie się w piórka obrońców cywilizacji, tylko jazda do Ugandy czcić swojego patrona, Udu(Idi? Ibi? Nie pamiętam) Amina, bo z Europą to gó.. macie wspólnego.
      • woda.woda Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:31
        Jeśli napadnie cię w ciemnym zaułku banda kiboli, to - oczywiście -
        będziesz kulturalnie im tłumaczył, że to nieładnie :)

No bo przeciez nie będziesz walczył z nimi ich metodami...
        • elwer-pancerfaust44 Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:35
          A jak na małe państwo napadnie światowe supermocarstwo to napadnięci mają się
          bronić w otwartej walce na polach bitewnych?Partyzantka znana jest już od
          wieków,tylko że agresor zawsze nazywa ich bandytami(terrorystami).
        • trydzyk Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:36

> Jeśli napadnie cię w ciemnym zaułku banda kiboli, to - oczywiście -
          > będziesz kulturalnie im tłumaczył, że to nieładnie :)

Ale skad. Pojde na najblizsze osiedle i bede chodzil po wszsytkich mieszkaniach,
          przypalajac i podtapiajac ich mieszkancow, az wreszcie ktorys sie przyzna, ze
          wie, kto mnie napadl. Tak?

F.
          • socjalliberal Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:42
            Podtapianie to oni stosują u siebie bo mogą. W tajnych więzieniach to raczej te techniki których nauczyli Pinocheta. Woda.woda pewnie z przyjemnością dowie się co tam robiono kobietom i dziecio, o pardon, lewackim terrorystkom i potencjalnym przyszłym małym terrorystom. W końcu czego się dla obrony zachodniej cywilizacji nie robi...
            • woda.woda Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:45
              Strasznie miło tak naocznie przekonać się, że fundamentaliści sa
              nie tylko u Rydzyka, ale i wśród "socjalliberałów" :)
              • socjalliberal Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:55
                A oto umiarkowana i rozsądna woda, co ze zrozumieniem podchodzi do tortur:):):) świetnie byś się dogadała z terrorystami. Oni też stawiają na skuteczność hehe. Żałosna jesteś. Zrozumiałaś już co Ci o Iraku Afganistanie i Iranie napisałem czy się po prostu boisz odpowiedzieć na coś czego nie możesz jednym zdaniem skwitować? Aha, no i jak, idziemy dresom wyrywać paznokcie i uszladzać genitalia, moja droga nie-fundamentalistko? W ciekawym lustrze się przeglądasz skoro masz siebie za umiarkowaną...
            • elwer-pancerfaust44 Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:48
              socjalliberal napisał:

> Podtapianie to oni stosują u siebie bo mogą. W tajnych więzieniach to raczej te
              > techniki których nauczyli Pinocheta. Woda.woda pewnie z przyjemnością dowie si
              > ę co tam robiono kobietom i dziecio, o pardon, lewackim terrorystkom i potencja
              > lnym przyszłym małym terrorystom. W końcu czego się dla obrony zachodniej cywil
              > izacji nie robi...

Woda woda jest chyba z grona tych co zawozili Pinochetowi ryngraf z Matką Bosą.
        • socjalliberal Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:38
          Prawdziwy "obrońca cywilizacji" pewnie będzie ich potem osobiście na własną rękę ścigał i jeden po drugim skutecznie, hehe eliminował, co? Bo policja to skrępowana przepisami(czemu cholera nie mogą kogoś spałować jak ten się poddaje wrr woda.woda już by się w takiej roli świetnie czuła) tylko głaszcze po główkach tak?, więc osobiście trzeba paznokcie im powyrywać jak na wyznawców Chrystusa przystało. Nie wiem co Ci dziś odbiło, a już że się wypowiadasz w temacie w którym mylisz podstawowe fakty. Brzydzisz mnie.
          • woda.woda Re: A tak w ogóle 05.09.08, 14:43
            Chyba nie zrozumiałeś mojej przenośni :)

> Brzydzisz mnie.

Ty mnie tylko śmieszysz :)

• socjalliberal Re: A tak w ogóle 05.09.08, 15:02
              I ja i jeszcze jedna osoba zrozumieliśmy ją doskonale. Ale skoro okazało się argumentem przeciwko twemu choremu myśleniu, to najprościej krzyknąć "nikt mnie wody zniuansowanej umiarkowanej nie-fundamentalistycznej nie rozumie buuuu!".
              Jednych tortury śmieszą, innych brzydzą. Nic nie poradzę, są ludzie i bydlęta. Albo i nie, nie będę obrażał bydła.
              Żegnam. Wpadasz na ignora do czasu aż uznam, że rozmowa z Tobą jednak jest bardziej estetyczna niż wizyta w masarni.
        • barnacle.bill.the.sailor Re: A tak w ogóle 05.09.08, 19:09
          woda.woda napisała:

> Jeśli napadnie cię w ciemnym zaułku banda kiboli, to - oczywiście -
          > będziesz kulturalnie im tłumaczył, że to nieładnie :)

To Irak napadł na USA w ciemnym zaułku ???...
      • pav2 Cywilizacja Zachodu to nie religia. 05.09.08, 16:35
        Przynajmniej dla mnie. Cywilizacja Zachodu to przede wszystkim
        racjonalizm(zdrowy rozsądek). Z tego wynikają prawa człowieka,
        wolność i wszelki rozwój myśli, nauki i techniki. Al Kaida uderzyła
        w podstawę naszej cywilizacji. Osiągnęła olbrzymi sukces. Obnażyła
        nasze ułomności i słabości. Dostali od nas sznur na którym nas
        wieszają. Prawo też nie powinno być religią. Ono nigdy nie przewidzi
        wszystkich sytuacji. Kiedy prawo jest bezużyteczne lub nieskuteczne
        powinniśmy kierować się zdrowym rozsądkiem. Dla jednego
        wystarczającą karą będzie surowsze spojrzenie a drugiemu i czapa nie
        pomoże.
    • tornson Dlaczego wątek nawołujący do tortur i nienawiści 05.09.08, 14:50
      nie wylądował jeszcze na oślej!!!
      • elwer-pancerfaust44 Re: Dlaczego wątek nawołujący do tortur i nienawi 05.09.08, 14:53
        Bo muzułmany nie są bliżnimi Giwi,wody wody,pożarskiego et consortes!
        • taziuta Re: Dlaczego wątek nawołujący do tortur i nienawi 05.09.08, 15:03
          elwer-pancerfaust44 napisał:

> Bo muzułmany nie są bliżnimi Giwi,wody wody,pożarskiego et
          consortes!

Myślę, że dobrze, że nie wylądował na Oślej. Wywołany został ważny
          temat. Jak widać wiele osób nie ma żadnego szacunku dla prawa. :(

Ale co się dziwić, nawet red. Lis popiera tortury, też pochwala
          bezprawie, jak widać...
      • pozarski Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:01

• elwer-pancerfaust44 Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:08
          Za to Panie Pozerski twoim bliżnim był Pinochet,bo był z twojej parafii?To udaj
          się na jego grób z pielgrzymką i zapal mu znicz oraz ozdób jego grób ryngrafem
          z Matką Bosą.
          • pozarski Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:13
            Widze,ze pancerfaust wystrzelil,ale ze slepego. No, postaraj sie o
            ostre naboje, rakietniku.;)
            • elwer-pancerfaust44 Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:15
              Jo żech je ;rekieter; od Che Guevarry!
              • pozarski Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:25
                Wiesz, w 1967 roku dostalem w prezencie pieska,ktorego nazwalem Che.
                Jaki bylem glupi,ale i mlody!;))
                • elwer-pancerfaust44 Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 15:27
                  No to młody już nie jesteś,ale....
                  • jola_iza Re:Cicho!:) 05.09.08, 16:15
                    Wróćmy do meritum ??
                    Obaj macie tyle samo lat z Pożarskim a zachowujecie się jakbyście dalej w
                    krótkich majtkach biegali ?? Na argumenty proszę, a nie tokować przed Podwójną.
                    • pozarski Re:Cicho!:) 05.09.08, 16:17
                      Ja nigdy nie tokuje przed kobieta. Albo traktuje ja powaznie,albo jak
                      kobiete (ale to w cztery oczy).;)
                    • woda.woda Re:Cicho!:) 05.09.08, 16:19
                      > a nie tokować przed Podwójną.

Że co, przepraszam?
                      Chyba się nie wyspałaś :)
                      • jola_iza Re:Podwójna:) 05.09.08, 16:23
                        Przecież to nie do Ciebie było, tylko do dwóch starszych Panów:)
                        A swoją drogą ,Maciek ma rację w sprawie Iraku, chyba coś pomyliłaś. To nie
                        grzech, nie musimy być encyklopediami, ale warto czasem młodym rację przyznać :)
                        • woda.woda Proszę więc 05.09.08, 16:26
                          nie mieszać mnie do swoich rozgrywek z "dwoma starszymi Panami" :)

Przyznam rację młodemu wówczas, gdy uznam, że ma on rację.
                          Nie przyznaję racji z uwagi na wiek rozmówcy.
                          • jola_iza Re: Ładnie prosisz 05.09.08, 16:29
                            Ale przykro mi nie mam rozgrywek. :)
                            Maciek ma rację, pomyliło Ci się wszystko, ale rozumiem nie honor się wycofać.
                            • woda.woda Och, Jolu_Izo :) 05.09.08, 16:37
                              Nie sądzę, aby Maciek potrzebował adwokata :)

On po prostu pisał o czym innym i ja o czym innym - i tyle. A że
                              poniosła go młodzieńcza buta i radykalizm w stronę nieelegancji -
                              to i nie mam pretensji :)
                              • jola_iza Re: Och, Podwójna:) 05.09.08, 16:41
                                Masz rację to nie Maciek atak z 11 września skojarzył z Irakiem :)
                                • woda.woda Re: Och, Podwójna:) 05.09.08, 16:46
                                  No właśnie. Maciek nie zrozumiał, że ja piszę o czymś szerszym, niż
                                  on pisze.
                  • pozarski Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 16:18
                    Tylko ci sie zdaje,bo zostales jaki byles.;)
                    • elwer-pancerfaust44 Re: Bo nim nie jest. 05.09.08, 16:25
                      pozarski napisał:

> Tylko ci sie zdaje,bo zostales jaki byles.;)

Ja zawsze w swych poglądach byłem stały,choć ustroje i rządy się zmieniały.Tak
                      samo za udział Polski w amerykańskiej agresji na suwerenny kraj winię
                      postkomuchów Kwacha i Millera jak solidarnościowców(?):Kaczora Donalda i tych 2
                      Kaczorów.
    • gurru powód do dumy i droga do Norymbergi bis 05.09.08, 16:09
      kto pojdzie tam pierwszy - Kwas, Miller, Tusk czy Kaczory?
      • elwer-pancerfaust44 Re: powód do dumy i droga do Norymbergi bis 05.09.08, 16:12
        Szkoda że teraz te nasze polytyki mogą najwyżej trafić przed Trybunał w Hadze.
        • cor-tex Re: powód do dumy i droga do Norymbergi bis 05.09.08, 16:14
          nie boj sie, czas globalnej zemsty sie zbliza, narody poludnia rosna
          w sile, a USA sie zapadaja pod rzadami sprzedajnych imbecyli
    • barnacle.bill.the.sailor Hehehe, czytam sobie tę dyskusję 05.09.08, 19:21
      i radocha ogarnia mnie wielka gdy widzę jak dotychczasowi sojusznicy Niagary na
      własnej skórze doświadczają jej mistrzostwa w odwracaniu kota ogonem...
      ;)))))))))))))))

A co do "skutecznych" metod proponowanych przez nią, to przypomniał mi się
      rysunek sprzed lat przedstawiający kosmitę anihilującego kosmicznym pistoletem
      leżącego pod drzewem pijaczka i podpis pod tym rysunkiem: "Pomóżmy ludziom
      zwalczyć alkoholizm"...

;-PPP
      • imperator.ck Czytasz, bo nic sensownego dodać nie umiesz! 05.09.08, 20:08
        Woda.woda jest najinteligentniejszą z rozmówczyń. Patrzeć na nią nie mogą tylko
        ci których rozniosła podczas dyskusji. Trafność jej spostrzeżeń, kontry i
        argumenty nie do zbicia uwierają was mocniej forumowe miernoty niż wasze
        przyciasne mieszanka z PRL-owskim wyszynkiem. Taki stary pirat może co najwyżej
        odpowiedzieć hehe. Żadnych argumentów. Powtarzam ŻADNYCH!

barnacle.bill.the.sailor napisał:

> i radocha ogarnia mnie wielka gdy widzę jak dotychczasowi sojusznicy Niagary na
        > własnej skórze doświadczają jej mistrzostwa w odwracaniu kota ogonem...
        > ;)))))))))))))))
        >
        > A co do "skutecznych" metod proponowanych przez nią, to przypomniał mi się
        > rysunek sprzed lat przedstawiający kosmitę anihilującego kosmicznym pistoletem
        > leżącego pod drzewem pijaczka i podpis pod tym rysunkiem: "Pomóżmy ludziom
        > zwalczyć alkoholizm"...
        • barnacle.bill.the.sailor Re: Czytasz, bo nic sensownego dodać nie umiesz! 05.09.08, 20:43
          imperator.ck napisał:

> Woda.woda jest najinteligentniejszą z rozmówczyń.

Uważaj bo se czoło zadrapiesz przy tej czołobitności... ;-PPP

Patrzeć na nią nie mogą tylko
          > ci których rozniosła podczas dyskusji.

To nie do mnie... ;-P W większości dyskusji ze mną poległa albo zrejterowała
          (chociaż czasami miała rację)...

Trafność jej spostrzeżeń, kontry i
          > argumenty nie do zbicia

Jak w p. 1... ;)))))))

> Taki stary pirat może co najwyżej
          > odpowiedzieć hehe.

Nie tylko tyle może (i nie taki znowu stary... chociaż dla produkujących się tu
          gimnazjalistów pewnie dziadek... ;-))) )...

Żadnych argumentów.

No właśnie - inne moje wpisy w tym wątku nie doczekały się odpowiedzi... ;-)))

Ale fakt, że dotychczasowi sojusznicy tak się tutaj żrą, napawa mnie dużą
          radością...
        • barnacle.bill.the.sailor Jeszcze jedno... 06.09.08, 23:32
          imperator.ck napisał:

> Woda.woda jest najinteligentniejszą z rozmówczyń. Patrzeć na nią nie mogą

Jeszcze nie widziałem Niagary ani w realu ani nawet na fotce, więc nie wiem, czy
          moge na nia patrzeć, czy nie... Sugerujesz, że jest taka szpetna ?...

;-)
    • paczula8 Do Wody, Pavia i Pozarskiego ... 05.09.08, 20:56
      pl.youtube.com/watch?v=lkAzslT7Ly8

... bujać to my, panowie szlachta.
      • taziuta Re: Do Wody, Pavia i Pozarskiego ... 05.09.08, 21:06
        paczula8 napisała:

> pl.youtube.com/watch?v=lkAzslT7Ly8
        >
        > ... bujać to my, panowie szlachta.

Najsmutniejsze jest to, że to politycy SLD wysłali nasze wojsko na
        zbójecką napaść na Irak, a potem zezwolili na tortury, czyli na
        sprzeniewierzenie się naszej Konstytucji...
        • paczula8 Taziuto, 05.09.08, 21:27
          > Najsmutniejsze jest to, że to politycy SLD

to bez różnicy, w tych sprawach wszyscy nas oszukują ...

nie pamietam w którym roku, bodajże 2003, była w Warszawie demonstracja antywojenna ... nie cierpię tłumu i zachowań stadnych, ale na tę demonstrację poszłam.

Specjalnie dla Wody mam jeszcze jedną piosenkę ...
          ada2008.wrzuta.pl/audio/8Bk3tngqrb/10_-_miroslaw_czyzykiewicz_-_piosenka_o_bosni_gina_ludzie

(nota bene Czyżykiewicza uwielbiam:))
          • paczula8 Re: Taziuto, 05.09.08, 21:33
            a to dla Ciebie :) - żeby nie było za smutno:)))

ada2008.wrzuta.pl/audio/p5emuRNF38/03_-_miroslaw_czyzykiewicz_-_gdy_wiatr_i_deszcz_bieg_lat
            • elwer-pancerfaust44 Re: Taziuto, 05.09.08, 21:41
              The best!Lepsze to o niebo niż miłość wody wody i pozerskiego do wojny,więzień i
              tortur.
              • jola_iza Re: Taziuto, 05.09.08, 21:46
                Nie do tego miłość a do zasad.
                Cokolwiek znaczą zasady. Ważne by takie ładne , hamerykańskie były:)
      • pozarski Re: Do Wody, Pavia i Pozarskiego ... 06.09.08, 00:14
        Ehm. Nie ogladam jutub. Wlasnymi slowami,Paczulko,albo wcale.;)
        • paczula8 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 01:30
          są niezgodne z polską Konstytucją.

Myślę, ze nic więcej nie trzeba dodawać.

Dobranoc Panie Pozarski ;)
          • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 01:33
            Fakt? Jesli w ogole cos takiego w Polsce mialo miejsce,to to rzecz jasna nie
            byly "wiezienia". Co najwyzej stacje przesiadkowe.
            • taziuta Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 03:32
              pozarski napisał:

> Fakt? Jesli w ogole cos takiego w Polsce mialo miejsce,to to rzecz
              > jasna nie byly "wiezienia". Co najwyzej stacje przesiadkowe.

Tortury w Polsce też są niezgodne z Konstytucją.
              Również tortury stosowane na stacjach przesiadkowych...
              • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 08:16
                Skad wiesz,ze tam "torturowano"? Byles tam?;)
            • paczula8 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 09:01
              pozarski napisał:

> Fakt? Jesli w ogole cos takiego w Polsce mialo miejsce,to to rzecz
              jasna nie
              > byly "wiezienia". Co najwyzej stacje przesiadkowe.

Rzecz jasna? Skąd to przekonanie, skoro nikt nic nie wie?
              No i w ogóle nie ma sie czym podniecać, w końcu to tylko
              terroryści ... nota bene 'terrorystą' był kiedys Piłsudski,
              wiedzialeś o tym?

A tak w ogóle, jeśli były to tylko 'stacje przesiadkowe' i jeśli
              były zgodne z prawem, dlaczego politycy udzielaja tak strasznie
              pokrętnych odpowiedzi? Przeczytaj choćby to ...

"Indagowany, czy może w obiektach cywilnych mogły takie więzienia
              się znajdować odparł: – Państwo dziennikarze za bardzo się tą sprawą
              podniecacie. Tych słynnych lotów CIA po Europie były setki. A poza
              tym pamiętajmy, że mówimy tu o terrorystach, którzy mają na sumieniu
              tysiące niewinnych istnień ludzkich - mówił Sikorski. Według
              ministra, "nie ma się co nad nimi specjalnie się użalać, i nie ma co
              wpadać w psychozę".
              Szef polskiej dyplomacji zaznaczył ponadto, że "nie ma cienia
              dowodów na łamanie prawa". Odpowiedział w ten sposób na pytanie o
              to, czy - w ramach współpracy wywiadowczej - warto byłoby się
              zgodzić np. na torturowanie więźniów. I dodał: - Ja studiowałem
              filozofię. To są dylematy etyczne, które studiuje się na pierwszym
              roku filozofii. Czy, aby zapobiec większemu nieszczęściu, można
              pójść na etyczne skróty? To są trudne decyzje."
              www.tvn24.pl/12690,1563831,0,1,sikorski-do-mediow-nie-podniecajcie-sie-tak,wiadomosc.html

Panie Pozarski, co to są etyczne skróty???
              • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 09:14
                Podoba mi sie to: Panie Pozarski. Czuje sie wazny,wiec i upowazniony do
                stwierdzenia,ze etyczne skroty to zdejmowanie rekawiczek. Radek chlapnal,ale w
                gruncie rzeczy ma przeciez racje. Wy, libertarnianie, nie chcecie nas
                bronic,najchetniej oddalibyscie sie od razu w etyczny jasyr shari (ale na
                szczescie nie macie jeszcze wladzy,zeby nas tam zapedzic), wiec musimy sie
                bronic sami (my - obywatelne panstw wolnego jeszcze swiata). O p. marszalku
                oczywiscie wiedzialem;kto by nie wiedzial, kiedy sie mu to wciska, jak reklame
                pasty kiwi, od lat? Byl tez dyktatorem. Pochwalasz jego metody?;)
                • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ...PS 06.09.08, 09:15
                  sharii
                • paczula8 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 08:06
                  pozarski napisał:

> Podoba mi sie to: Panie Pozarski. Czuje sie wazny,

Jestes moim rozmówcą, jestes ważny :)
                  poza tym 'pozarski' kojarzy mi sie z nazwiskiem, a jakos mi nie lezy
                  zwracanie sie do kogos po nazwisku, li tylko... ale oczywiscie mogę
                  sprobowac się przelamać ... ;)

> wiec i upowazniony do
                  > stwierdzenia,ze etyczne skroty to zdejmowanie rekawiczek. Radek
                  chlapnal ale w
                  > gruncie rzeczy ma przeciez racje.

W czym Pozarski (o widzisz, potrafię;)) Radek ma rację? że 'dla
                  sprawy' można przymknąc oko na działania niezgodne z prawem i
                  sumieniem?

> Wy, libertarnianie, nie chcecie nas
                  > bronic,

Przed czym, Słonko? Powiedz kto na Ciebie czycha?
                  A mówiąc poważnie, ja sie boję takich jak Wy ... którzy chcą nieść
                  demokrację ... na czołgach i lufach karabinów.
                  • taziuta Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 08:23
                    paczula8 napisała:

> A mówiąc poważnie, ja sie boję takich jak Wy ... którzy chcą
                    > nieść demokrację ... na czołgach i lufach karabinów.

I torturując partyzantów (czyli terrorystów, wg propagandy
                    najeźdźców), walczących z okupantem...
                    • paczula8 terroryzm, słowo klucz ... 07.09.08, 08:39

z zasady jest odpowiedzią na terror.

Broń Boże nie pochwalam terroryzmu, ale z założenia terroryzm jest
                      bronią słabszego. I tylko ten fakt wystarcza, żeby zastanowić się
                      zanim wydamy wyrok.

taziuta napisał:

> paczula8 napisała:
                      >
                      > > A mówiąc poważnie, ja sie boję takich jak Wy ... którzy chcą
                      > > nieść demokrację ... na czołgach i lufach karabinów.
                      >
                      > I torturując partyzantów (czyli terrorystów, wg propagandy
                      > najeźdźców), walczących z okupantem...

Tak Taziuto :) ciesze sie , że się zgadzamy :)
                    • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 09:28
                      Partyzantow, my ass.
                      • taziuta Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 09:37
                        pozarski napisał:

> Partyzantow, my ass.

Rozwiń tę "myśl", jeżeli chcesz aby ktokolwiek poza tobą ją
                        zrozumiał... :)
                        • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 09:49
                          Partyzanci - pic na wode, fotomontaz. Teraz juz, specjalnie dla ciebie,
                          rozwinieta (jak sztandar z haslem rownosci i braterstwa) mysl.;)))
                  • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 09:27
                    Demokracje na czolgach i karabinach...Paczulko, niedyskretne pytanie: bylas w
                    partii? To jest zdanie wyrwane z jakiejs partyjnej (a nie mysle tu wcale o tej
                    Qrwina) broszury o anglo-amerykanskim imperializmie. Wydawaloby sie zbyt
                    wulgarnymi nicmi szyte,zeby sie znalazlo w poscie czlowieka,dla ktorego wolnosc
                    jest najwyzsza wartoscia, no ale wlasciwie przeciez wiadomo,ze rozne ideologie i
                    szczytne idealy mieszcza sie dzis w ramach antyamerykanskiej krucjaty. Za
                    Pozarskiego dziekuje,choc nazywam sie inaczej.;)
                    • paczula8 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 10:29
                      pozarski napisał:

> Demokracje na czolgach i karabinach...Paczulko, niedyskretne
                      pytanie: bylas w
                      > partii?

Pozarski, nie próbuj dyskredytowac moich wypowiedzi insynuacjami,
                      bardzo proszę ... :)
                      • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 10:35
                        Nie mam wyjscia, Paczulko. Poslugujesz sie jezykiem,ktory nie przystoi myslacemu
                        czlowiekowi,a nawet kobiecie.;)))
                        • paczula8 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 15:00
                          pozarski napisał:

> Nie mam wyjscia, Paczulko. Poslugujesz sie jezykiem,ktory nie
                          przystoi myslacem u
                          > czlowiekowi,a nawet kobiecie.;)))

Użylam niewłaściwego języka? własciwie masz rację ... bo to zadna
                          demokracja jest ... :)

I nie napisałes przed czym Was (???) trzeba bronić?
                          • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 07.09.08, 15:04
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84349156&wv.x=2&a=84353084
                            poddanywujasama ci to wyjasni,bo mnie juz sie nie chce. Piszesz jezykiem
                            propagandy,a to indywidualistom nie przystoi.
                            • paczula8 nie zaszokujesz mnie ... 07.09.08, 15:22
                              Na przemoc chcesz odpowiadać mordowaniem niewinnych ludzi i
                              eskalacją konfliktu.
                              Poza tym, kto wyhodował Osamę bin ladena? hę?

Nie chcesz rozmawiać? nie dziwię się :)

pozarski napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84349156&wv.x=2&a=84353084
                              > poddanywujasama ci to wyjasni,bo mnie juz sie nie chce. Piszesz
                              jezykiem
                              > propagandy,a to indywidualistom nie przystoi.
            • elwer-pancerfaust44 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 11:53
              Bandyci też mają stacje przesiadkowe,tzw meliny,wspólnicy ich ukrywający,tak jak
              polskie władze trzymają to w tajemnicy.A propos,czym różnią się w świetle prawa
              także międzynarodowego,więzienia NKWD i więzienia CIA na terenie Polski?
              • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 12:07
                Mnie pytasz? Niestety skala porownawcza przeniesiona prosto z prl. Ale w paru
                slowach. NKWD dzialalo poza kontrola demokratycznych instytucji panstwa (kraj
                rad, jak wiadomo, mial najbardziej demokratyczna konstytucje na swiecie), CIA
                jest pod kontrola panstwa (kongresu). Wystarczy? NKWD nie uzywalo INNYCH
                metod,niz te, ktore i dzis napawaja nas obrzydzeniem i pogarda dla jej
                pracownikow; CIA nie jest co prawda zakonem urszulanek,ale metody tej
                organizacji, jak widac ostatnio, sa pod okiem czujnych administracji, mediow i
                organizacji pozarzadowych, w zwiazku z czym zbyt daleko od prawa odejsc nie moga.
                Co by tu jeszcze, pancerfauscie. Przeladuj na ostra,bo wciaz slabo jakos.;)
                • elwer-pancerfaust44 Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 12:18
                  CIA pod kontrolą?"Być może",była taka woda kolońska w PRL która tak samo
                  pachniała jak twoje argumenty.Być może tajne służby tajnie kontrolują,dlatego
                  zakazane prawem tortury uprawiają w poza granicami USA,czyli w Polsce,Rumunii
                  innych wasalnych kraikach(stanach).A tak na marginesie,masz tylko skłonności
                  sadystyczne(pochwała tortur),czy też masochistyczne(chętnie byś się poddał pod
                  próbę ognia,wody czy prądu).
                  • pozarski Re: 'Więzienia CIA w Polsce ... 06.09.08, 12:20
                    Jestem tylko sadysta.;)
      • pav2 Uwielbiam młodzieńczą naiwność i proste sądy. 06.09.08, 11:38
        Przypuszczam, że nie czytali Wiesława Kielara "Anus mundi", bo
        doświadczyć przecież tego nie mogli. Przypuszczam, że ten świat jest
        bardziej "urozmaicony".
        • pozarski Re: Uwielbiam młodzieńczą naiwność i proste sądy. 06.09.08, 11:50
          Przypuszczam,ze poza portalem sciaga.pl i oczywiscie dzielami wszystkimi
          Olejniczaka i Napier.alskiego, nie czytuja w ogole nic..;)
        • woda.woda Tu nic nie jest proste. 06.09.08, 12:08
          Jeśli okaże się, że złamano polskie prawo, winni powinni ponieść
          karę. Sprawa powinna więc byż zbadana.

Ale jest też druga płaszczyzna - jakimi metodami wolno, a jakimi
          nie wolno walczyć z terroryzmem.
          • pozarski Re: Tu nic nie jest proste. 06.09.08, 12:12
            woda.woda napisała:

jakimi metodami wolno, a jakimi
            > nie wolno walczyć z terroryzmem.

..glowia sie najwieksze umysly swiata tego. Terrorysci tymczasem nie zadaja
            sobie zadnych intrykatnych pytan w poszukiewaniu nie mniej skomplikowanych
            odpowiedzi. Robia tylko swoje.
            • woda.woda Tak. 06.09.08, 12:14
              Dlatego to nie oni mają problemy etyczne, tylko my.
              • pozarski Re: Tak. 06.09.08, 12:18
                Wlasnie. Dlatego tez wynik tej wojny nie jest przesadzony (na nasza korzysc) i
                dlatego napawa mnie to obawa o losy mlodziakow tu piszacych swoje spetryfikowane
                sady o dobru i zlu.
                • woda.woda Ich wygraną 06.09.08, 12:26
                  już dziś jest to, że musimy - wbrew chęciom - weryfikować nasze
                  systemy wartości, do których jesteśmy tak bardzo przywiązani...
                  • pozarski Re: Ich wygraną 06.09.08, 12:31
                    Niestety i to wlasnie dzieki propagandowej wojnie prowadzonej przez zachodnia, a
                    dzis i wschodnia, a moze wschodnio-zachodnia?;))lewice.
                    • woda.woda A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 12:34
                      ci, którzy bezwarunkowo bronią tych zasad, na których stoi dziś
                      Europa (nazywasz ich lewicą) tak właściwie bronią wartości - już -
                      konserwatywnych. Czyli takich, które Europa wypracowała sobie i
                      które są jej istotą.

Wszystko stanęło na głowie :)
                      • pozarski Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 12:42
                        Dziwisz sie? Konserwa byla zawsze zachowawcza,bo tez i historia pokazala,do
                        czego prowadza rewolucyjne zmiany, niezaleznie od tego,czy przychodza z lewa,czy
                        z prawa. Choc te z lewa byly zawsze krwawsze (w obronie praw czlowieka, czy
                        klasy robotniczo-chlopskiej). Czasami, jak czytam taziute, to jakbym wertowal
                        trockistowskie pomysly komandoskiej braci (marzec68). Wszystko niby plynie,ale w
                        tej kaluzy wciaz to samo.;)
                        • woda.woda Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 12:46
                          Nie ma niczego złego w konserwowaniu dobrych, sprawdzonych wartości.

Tyle, że nalezy umieć poddawać je w wątpliwość w obliczu zagrożenia
                          dla całego systemu, dzięki któremu mają one w ogóle rację bytu...

---
                          Cieszę się, że ktoś rozumie, o czym tu mówię :)
                          • pozarski Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 12:53
                            Oczywiscie. Zmiana nie jest domena lewicy. Zmienia sie i konserwa. Chodzi mi o
                            zmiany rewolucyjne,a do takich zmian prze islamska miedzynarodowka,gremialnie
                            popierana przez zarowno lewakow,jak i prawakow. Bo w antysemityzmie i
                            antyamerykanizmie wlasnie tam spotykaja sie oba nurty ideologiczne. Ich nic nie
                            obchodzi fakt,ze np nazisci mieli dokladnie te sama agende: pozbyc sie Ameryki i
                            Zydow. W ogole nie doceniaja idealizmu Ameryki, dzieki ktorej zyja dzis w
                            systemach prawnych gwarantujacym im mozliwosc walki z tym systemem. Sa to po
                            prostu glupcy, ktorzy nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji wlasnych,
                            wywrotowych dzialan. Smutne,ale prawdziwe.
                            • woda.woda Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 12:59
                              Ci, którzy nie doceniają idealizmu Ameryki prawdopodobnie mało o
                              niej wiedzą.

Zauważyłam, że nikt nie podejmuje tematu uczestnictwa udziału USA w
                              wojnie w Bośni. Tam też o ropę chodziło?
                              • pozarski Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 13:06
                                To sa takie lewackie erystyczne sztuczki. Oni zawsze prowadza dyskusje,jakby nie
                                sluchali argumentow przeciwnika. I takie tez zawsze sa rezultaty.;)
                                • taziuta Tortury to też pewie lewackie sztuczki? :) 06.09.08, 18:51
                                  pozarski napisał:

> To sa takie lewackie erystyczne sztuczki. Oni zawsze prowadza
                                  > dyskusje,jakby nie sluchali argumentow przeciwnika. I takie tez
                                  > zawsze sa rezultaty.;)

Wątek niniejszy dotyczy nielegalnych więzień i tortur.
                                  NIELEGALNYCH w Polsce. I jakich i ilu prawicowych erystycznych
                                  sztuczek byście nie stosowali, temu faktowi nie zaprzeczycie! :)
                                  • woda.woda No to jak, Taziuto, 06.09.08, 19:07
                                    jakie interesy miały USA w Bośni?
                              • barnacle.bill.the.sailor Re: A żeby było śmieszniej, 06.09.08, 23:52
                                woda.woda napisała:

> Zauważyłam, że nikt nie podejmuje tematu uczestnictwa udziału USA w
                                > wojnie w Bośni. Tam też o ropę chodziło?

A jaki był udział uczestnictwa USA w wojnie w Bośni ?...

;)))
                              • paczula8 Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortury 07.09.08, 08:23
                                walką z terrorystą (nota bene stworzonym przez USA) ...

woda.woda napisała:

> Ci, którzy nie doceniają idealizmu Ameryki prawdopodobnie mało o
                                > niej wiedzą.

opowiedz nam o tym ... idealizmie:) juz jest zabawnie, a czuję, że
                                bedzie jeszcze bardziej ... :)))

>
                                > Zauważyłam, że nikt nie podejmuje tematu uczestnictwa udziału USA
                                w
                                > wojnie w Bośni. Tam też o ropę chodziło?

Nikt nie podejmuje, bo w tym wątku nie o tym mowa.
                                • pozarski Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 09:33
                                  Paczulko. Woda pytala retorycznie,bo to wy twierdzicie,ze Ameryka wlazla do
                                  Iraku z dbalosci o merkantylne interesy. A co z Bosnia, muzulmanskim terytorium,
                                  wyzwolonym dzieki Ameryce, pyta Woda. (Ja tez, nawiasem mowiac.) Pytanie
                                  retoryczne, bo my znamy odpowiedz,ale wy, przygnieceni do muru ideologia, macie
                                  wciaz jedna i ta sama: ropa.
                                  • paczula8 Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 10:25

> bo to wy twierdzicie,ze Ameryka wlazla do
                                    > Iraku z dbalosci o merkantylne interesy.

Tak twierdzę i to podtrzymuję.

Wiele jest punktów zapalnych na świecie, Amerykanie zbombardowali
                                    Serbię ... i zapewne istnienie amerykańskiej bazy w Kosowie jest bez
                                    związku z tamtą interwencją.
                                    A skoro upieracie się, żeby o o Bośni ... Pozarski powiedz mi
                                    proszę, na mocy jakiego prawa Amerykanie zbombardowali Serbię?

I co sadzisz o tezie Wody:
                                    "Ci, którzy nie doceniają idealizmu Ameryki prawdopodobnie mało o
                                    niej wiedzą" - tez tak uważasz? :)

Na koniec odnośnie etykietek, czy człowieka z mojej sygnaturki tez
                                    nazwiesz lewakiem? I nie pisz, ze nie ogladasz jutuba ...
                                    Waglewskiego przeciez obejrzałes ... ;P
                                    • pozarski Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 10:28
                                      Zgadzam sie z Woda w 96% (dlaczego 96%? - domysl sie.;)),choc mialem
                                      ambiwalentne uczucia w zwiazku z bombardowaniem Belgradu. Dlaczego ambiwalentne?
                                      Moze kiedy indziej,bo to przeciez nie na temat.;))
                                      • paczula8 Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 10:36
                                        pozarski napisał:

> Zgadzam sie z Woda w 96% (dlaczego 96%? - domysl sie.;)),

zgadzasz się w kwestii idealizmu Ameryki? ... Pozarski, no prosze
                                        Cie ... ktoś tu pisał o młodzieńczej naiwności ... ;)))

I zeby była pełna jasność, wolę Amerykę niz Rosję i 'Brukselę', ale
                                        żeby idealizować <LOL>

> choc mialem
                                        > ambiwalentne uczucia w zwiazku z bombardowaniem Belgradu. Dlaczego
                                        ambiwalentne?
                                        > Moze kiedy indziej,bo to przeciez nie na temat.;))

Przed chwila na temat, teraz nie na temat ... ech Pozarski, fajnie
                                        się z Tobą gada ;)))
                                        • pozarski Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 10:44
                                          Nic nie pojmujesz moich aluzji. To ty domagasz sie od Wody,zeby pisala na temat
                                          (czyli o zwiazku Hameryki,ropy i Iraku),a nie o jakiejs Bosni. Ja nawiazalem do
                                          tego tematu, a ty nie zrozumialas mojej zlosliwosci. Trudno sie mowi. Co do
                                          samej Ameryki. Tak,od samego poczatku jej istnienia,zakladala idealiam w
                                          stosunkach miedzyludzkich i miedzypanstwowych.Nie zawsze idealizm idzie w parze
                                          z interesem wlasnym (to znasz pewnie i ze sfery prywatnej),ale zdecydowanie jest
                                          zasadnicza ingrediencja polityki zagranicznej USA.
                                          • paczula8 Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 15:10

> Tak,od samego poczatku jej istnienia,zakladala idealiam w
                                            > stosunkach miedzyludzkich i miedzypanstwowych.

pl.youtube.com/watch?v=IfjLvgpSGTk&feature=related
                                            Tak zakładała. Ale od swoich założeń daleko odeszła ...
                                            to co obecnie robi Ameryka, jest niezgodne z jej Konstytucją, o czym
                                            w filmie wyżej.

> Nie zawsze idealizm idzie w parze
                                            > z interesem wlasnym (to znasz pewnie i ze sfery prywatnej),ale
                                            zdecydowanie jest
                                            > zasadnicza ingrediencja polityki zagranicznej USA.

ingrediencja? nieczego nie pomyliłeś? :)
                                            • pozarski Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 15:14
                                              Przejelas maniere Absztyfa, a ja jutube olewam. Daj mi cos konkretnego i
                                              niezideologizowanego slowem pisanym.;)
                                              • paczula8 Re: Do Wody, usprawiedliwiającej przemoc i tortu 07.09.08, 15:25
                                                pozarski napisał:

> Przejelas maniere Absztyfa, a ja jutube olewam. Daj mi cos
                                                konkretnego i
                                                > niezideologizowanego slowem pisanym.;)

Gdzieś tu pytałam, na mocy jakiego prawa USA zbombardowała Serbię?
                                                Odpowiedziałeś, bo nie widzę?

a jutuba całkiem nie olewaj, fajny jest:)
                                            • pozarski Ingrediencja=skladnik 07.09.08, 15:14

• paczula8 Re: Ingrediencja=skladnik 07.09.08, 15:26
                                                ja wiem co to jest ingrediencja ... nie mieszaj tyle ... ;)
                    • taziuta Nie ma to jak świat wg Pozarskiego :) 06.09.08, 12:37
                      pozarski napisał:

> Niestety i to wlasnie dzieki propagandowej wojnie prowadzonej
                      > przez zachodnia,
                      > a dzis i wschodnia, a moze wschodnio-zachodnia?;))lewice.

Wszelkiemu światowemu złu jest winna lewica - i wszystko jasne! ;)
                      • woda.woda Zaprzeczysz, 06.09.08, 12:39
                        że prawa człowieka to idea lewicowa?
                        • taziuta Re: Zaprzeczysz, 06.09.08, 18:45
                          woda.woda napisała:

> że prawa człowieka to idea lewicowa?

Chcesz powiedzieć, że prawica ma prawa człowieka za nic?!
                          W sumie, sądząc po tym jak łatwo Tusk zrezygnował z przyjęcia całej
                          Karty Praw Podstawowych, coś w tym może i jest... :)
                          • woda.woda Re: Zaprzeczysz, 06.09.08, 19:02
                            Nie, nie to chcę powiedzieć.
                            • paczula8 Nie to, więc co? 07.09.08, 08:53
                              woda.woda napisała:

> Nie, nie to chcę powiedzieć.

Co chciałas powiedzieć pisząc: "prawa człowieka to idea lewicowa"?

I dlaczego nie odpowiedziałas Taziucie na pytanie o Kartę Praw
                              Podstwowych?
                              Przeciez jestes jej zwolenniczką - wiem, bo o tym kiedyś
                              rozmawiałysmy, no więc? dlaczego nie podjełas tematu?
                              Czyzbyś bała sie tego, na jaw wyjdzie Twój pokrętny sposób
                              rozumowania? Tego, że jestes 'za, a nawet przeciw' zaleznie od
                              sprawy, której akurat bronisz?
                              • paczula8 Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 09:10
                                Sorry, doczytałam, pytania o kartę nie było, jednak temat taktycznie
                                pominęłaś :)
                                • pozarski Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 09:36
                                  paczula8 napisała:

> Sorry, doczytałam, pytania o kartę nie było, jednak temat taktycznie
                                  > pominęłaś :)
                                  >

No,tu siegnelas szczytow, Paczulko.;))))
                                  • paczula8 Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 15:14
                                    Szczytem jest domaganie sie podpisania Karty Praw Podstawowych, a
                                    jednocześnie dopuszczanie do łamania prawa - w zalezności od
                                    okoliczności. Komunistyczna moralność sie kłania, Pozarski :)
                                    • pozarski Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 15:17
                                      Nie ma komunistycznej moralnosci, Paczula. Co do reszty - pasuje.
                                      • paczula8 Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 15:38
                                        pozarski napisał:

> Nie ma komunistycznej moralnosci, Paczula.

A sprawiedliwość społeczna jest? ;)

Wracając do m_k, nie sprzeczj się , bo nie masz racji:

moralność komunistyczna - Z punktu widzenie moralności
                                        komunistycznej, moralne jest wszystko to, co służy i przyczynia sie
                                        do zwycięstwa i umocnienia nowego komunistycznego społeczeństwa.
                                        /Politiczeskij Słowar - Moskwa,PWLP 1958r)

> Co do reszty - pasuje.

CZYŻBYśmy się w tym punkcie zgadzali???

:)
                                        • pozarski Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 15:40
                                          W palieticzieskim slawarie jest moralnosc komunistyczna,ale wyjrzyj przez okno.;)
                                          • paczula8 Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 16:46
                                            pozarski napisał:

> W palieticzieskim slawarie jest moralnosc komunistyczna,

i na FK tez jej nie brakuje ...:)

> ale wyjrzyj przez okno.
                                            > ;)

siedzę na tarasie ... zapowiada sie piękny wrześniowy wieczór ... ;)
                                            • pozarski Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 16:59
                                              Koniecznie to opisz,wskaz palcem i jednym slowem,wprowadz mnie w tajniki
                                              moralnosci komunistycznej. Bardzo jestem jej ciekaw.;)
                                              • paczula8 Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 17:22
                                                pozarski napisał:

> Koniecznie to opisz,wskaz palcem i jednym slowem,wprowadz mnie w
                                                tajniki
                                                > moralnosci komunistycznej. Bardzo jestem jej ciekaw.;)

poczytaj swoje i wody.wody posty ... :)
                                                • pozarski Re: Nie to, więc co? 07.09.08, 17:24
                                                  Raczej twoje i taziuty;.;))
                                                  • paczula8 Słonko, jeszcze raz ... 07.09.08, 17:34
                                                    bo chyba nie doczytałes :)

moralność komunistyczna - Z punktu widzenie moralności
                                                    komunistycznej, moralne jest wszystko to, co służy i przyczynia sie
                                                    do zwycięstwa i umocnienia nowego komunistycznego społeczeństwa.
                                                    /Politiczeskij Słowar - Moskwa,PWLP 1958r)

- czyż tortury nie służą Waszej sprawie i nie dlatego je
                                                    dopuszczacie?
                                                  • pozarski Re: Słonko, jeszcze raz ... 07.09.08, 17:40
                                                    Dech zapiera czytanie ciebie. Komunizm byl i jest monotematyczny. Dokladnie taki
                                                    sam jak islamizm i nazizm. Wladza i zniewolenie mas - to jest ich moralnosc.
                                                    Chyba nie porownujesz swiata euroatlantyckiego z tym swinstwem? Dalem ci link do
                                                    forumowicza,ktrory dokladnie, nie owijajac w bawelne,napisal w czym rzecz.
                                                    Przeczytalas,czy potrzebujesz,zebym ci to przesylabizowal?
                                                  • paczula8 Re: Słonko, jeszcze raz ... 07.09.08, 17:50
                                                    przesylabizuj ... ja w odpowiedzi wkleję Ci zdjęcia zamordownych
                                                    dzieci ... prawdopodobnie możemy tak długo, tylko po co?

I dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania ... a m.in. pytałam: kto
                                                    wyhodował Osamę i na mocy jakiego prawa USA bombardowało Serbię?
                                                  • pozarski Re: Słonko, jeszcze raz ... 07.09.08, 18:02
                                                    Osame wyhodowal pakistanski secret service,ktory szmal na mujahedinow dostawal
                                                    od Amerykanow. Nie wiem,czy pamietasz,ale w Afganistanie siedzieli wowczas
                                                    Rosjanie. Belgrad zas byl bombardowany jako srodek perswazji. Napisalem,ze
                                                    mialem ambiwalentne uczucia,ale jednak domyslalem sie,ze nie bylo innego
                                                    wyjscia. Co do zamordowanych dzieci. Uwazasz,ze Amerykanie (i ich alianci)
                                                    morduja dzieci? A w jakim celu, Paczulo, sloneczko? A teraz ide na piwo, wiec pa
                                                    na razie.
                                                  • paczula8 Re: Słonko, jeszcze raz ... 08.09.08, 10:45
                                                    pozarski napisał:

> Osame wyhodowal pakistanski secret service,ktory szmal na
                                                    mujahedinow dostawal
                                                    > od Amerykanow.

pakistański ss był rąką, mózgiem, była Ameryka, Osama miał być
                                                    narzędziem w walce z Armią Czerwoną. Natura zrobiła psikusa i
                                                    narzędzie stało sie mózgiem.

> Nie wiem,czy pamietasz,ale w Afganistanie siedzieli wowczas
                                                    > Rosjanie.

Nie tyle pamiętam, co teraz wiem :)

> Belgrad zas byl bombardowany jako srodek perswazji. Napisalem,ze
                                                    > mialem ambiwalentne uczucia,ale jednak domyslalem sie,ze nie bylo
                                                    innego
                                                    > wyjscia.

Ale jakim prawem? Bo wciąz nie napisałes?!

> Co do zamordowanych dzieci. Uwazasz,ze Amerykanie (i ich alianci)
                                                    > morduja dzieci?

Uważam, że w czasie wojen giną ludzie, w tym kobiety i dzieci.

> A w jakim celu, Paczulo, sloneczko?

władza albo kasa ... zresztą wychodzi na jedno

> A teraz ide na piwo, wiec pa
                                                    > na razie.

mam nadzieję, ze miło spędziłeś wieczór ;)
                                                    pozdrawiam:)
                                                  • pozarski Re: Słonko, jeszcze raz ... 08.09.08, 10:51
                                                    Nie zazdroszcze twojemu mezusiowi dyskusji z toba po programie tv z kaczunia
                                                    albo innym znawca prawa pracy. Dzieci gina na wojnie z roznych powodow. Sa
                                                    mordowane (a wiec premedytacja) albo zabijane (a wiec przypadek). Zasadnicza
                                                    roznica. Belgrad. Prawo? Prawo silniejszego. Pa,sloneczko. Ide na
                                                    obiat(pamietasz,czy wiesz?) z piveckem.;)))
                                                  • paczula8 Re: Słonko, jeszcze raz ... 08.09.08, 11:00
                                                    > Belgrad. Prawo? Prawo silniejszego.

nie zazdroszczę Twojej żonie ... :)

szczególnie, ze tak dużo pijesz ;)

pa, robaczku:)))
                                        • pozarski Zapomnialem doczepic do e ogonka.;)) 07.09.08, 15:41
                                          w "pasuje".
          • elwer-pancerfaust44 Re: Tu nic nie jest proste. 06.09.08, 12:42
            woda.woda napisała:

> Jeśli okaże się, że złamano polskie prawo, winni powinni ponieść
            > karę. Sprawa powinna więc byż zbadana.
            >
            > Ale jest też druga płaszczyzna - jakimi metodami wolno, a jakimi
            > nie wolno walczyć z terroryzmem.
            Z terroryzmem należy walczyć jak amerykański Gruzin Saakaszwili z
            Osetyńcami:ostrzałem artyleryjskim i rakietowym,amerykańskimi nalotami na
            Serbię(Belgrad),tak jak Rosjanie w Czeczenii,Jankesy w Iraku i
            Afganistanie,Chińczycy w Tybecie i Ujgurii,itd itp!
    • wariant_b Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 06.09.08, 11:47
      napisał pav2.

Dla PiSiora każda "naszość" jest powodem do dumy.
      Kali ukraść krowa - dobry uczynek.
      • paczula8 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 08:57
        wariant_b napisał:

> napisał pav2.
        >
        > Dla PiSiora każda "naszość" jest powodem do dumy.
        > Kali ukraść krowa - dobry uczynek.

Wariancie, dobrze sie czujesz?
        • wariant_b Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 12:33
          Kiedy czytam takie wypowiedzi jak pav2, nie.
          Nic nie usprawiedliwia współudziału w przestępstwach.

a może to czytałaś:
          pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%99zienie_Guantanamo
          Bazy na terenach "dzikich" państw, jak Polska, wynikały z faktu,
          że Guantanamo jest zbyt blisko Stanów Zjednoczonych.

Zwyczajnie daliśmy się idiotycznie wrobić.
          • paczula8 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 14:45
            wariant_b napisał:

> Kiedy czytam takie wypowiedzi jak pav2, nie.
            > Nic nie usprawiedliwia współudziału w przestępstwach.

ale po ci mieszasz do rozmowy partie polityczne?
            Ten wątek dowodzi jednego, że dla niektórych forumowiczów prawa
            człowieka - o których tak lubią mówić i które muszą mieć wypisane w
            punktach - są względne. Sympatie polityczne tu nie maja znaczenia.

> a może to czytałaś:
            > pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%99zienie_Guantanamo
            > Bazy na terenach "dzikich" państw, jak Polska, wynikały z faktu,
            > że Guantanamo jest zbyt blisko Stanów Zjednoczonych.
            >
            > Zwyczajnie daliśmy się idiotycznie wrobić.

Wrobić w przestepstwo, jak sam zauwazyłeś.

Mnie zastanawia inna rzecz, czy my jako społeczeństwo, wiedząc, ze
            politycy nas oszukują, możemy cokolwiek zrobić?
            • wariant_b Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 17:37
              paczula8 napisała:
              > ale po ci mieszasz do rozmowy partie polityczne?

Właściwie niepotrzebnie.
              Ale zawsze mnie wkurza taka głęboka ambiwalencja.
              My popełniamy niegodziwość - znaczy dobrze jest.

> Wrobić w przestepstwo, jak sam zauwazyłeś.

Do części chyba nie dotarły doświadczenia Guantanamo, a i nasze
              doświadczenia historyczne. Do pojemnika z napisem "terrorysta"
              beztrosko wrzucają ofiary ulicznych łapanek, a bezprawną działalność
              służb traktują jako walkę z terroryzmem. Tych, co do których
              były realne zarzuty nie musiano wozić - można ich było osądzić.
              Amerykańskie służby zwyczajnie uciekały przed amerykańskim prawem.

> Mnie zastanawia inna rzecz, czy my jako społeczeństwo, wiedząc, ze
              > politycy nas oszukują, możemy cokolwiek zrobić?

Nie popierać ugrupowań wodzowskich, antydemokratycznych,
              nie przestrzegających ustalonych procedur działania
              czy zawłaszczających dla siebie instytucje Państwa.
              Czyli w sumie niewiele.
              • paczula8 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 18:01
                wariant_b napisał:

> paczula8 napisała:
                > > ale po ci mieszasz do rozmowy partie polityczne?
                >
                > Właściwie niepotrzebnie.

własciwie tak, tym bardziej, że błędnie przypisałes partię :)

> > Mnie zastanawia inna rzecz, czy my jako społeczeństwo, wiedząc,
                ze
                > > politycy nas oszukują, możemy cokolwiek zrobić?
                >
                > Nie popierać ugrupowań wodzowskich, antydemokratycznych,
                > nie przestrzegających ustalonych procedur działania
                > czy zawłaszczających dla siebie instytucje Państwa.
                > Czyli w sumie niewiele.

czyli właściwie nic, bo w nastepnych wyborach znowu bedziemy
                wybierali mniejsze zło.
                A co ciekawe wybory w USA też w amerykańskiej polityce niewiele
                zmienią...
                • wariant_b Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 18:56
                  paczula8 napisała:
                  > własciwie tak, tym bardziej, że błędnie przypisałes partię :)

To będę musiał przeprosić za obraźliwą insynuację.
                  Styl mnie z lekka zmylił.

> czyli właściwie nic, bo w nastepnych wyborach znowu bedziemy
                  > wybierali mniejsze zło.

No a co nam zostało? Głosować na większe, bo może się poprawi?
    • indris Więzienia CIA w Polsce to hańba... 06.09.08, 14:06
      ...dla państwa polskiego. Hańba całkowicie zasłużona.
      • pav2 Hańba Polsce, a chwała talibom. 06.09.08, 23:17
        Zbudujmy pomniki terrorystom za ich wspaniałe sukcesy. Dajmy im
        prawo do obrony, do wolności głoszenia swoich idei. I niezłomnie
        pilnujmy, aby nikt tych praw im nie zabronił. W imię wolnosci
        zadbajmy o to, aby oni mogli żyć tak jak nakazują im ich zasady.
        Przestrzegajmy bezwzględnie nasze prawo. Przestrzegajmy w imię
        zasady "twarde prawo ale prawo". Uszanujmy ich zasadę "islam albo
        śmierć". Trudno - zasady obowiązują - inaczej okryjemy się hanbą.
        • elwer-pancerfaust44 Re: Hańba Polsce, a chwała talibom. 06.09.08, 23:46
          Dla ciebie powodem do dumy były by amerykańskie Al Ghraib lub Guantanamo w
          Polsce.Dziwne że kolejne rządy,lewicowe i prawicowe wstydzą się do tego
          przyznać.Jak myślisz,dlaczego?Może dlatego że to jest obciach i wstyd.A
          cywilizowanym świecie takie Ghraiby jakie mieli w Iraku Amerykanie,to hańba dla
          gatunku ludzkiego.Za jakiś czas na świecie będą pisać o polskich więzieniach
          tortur.Tak jak piszą o polskich obozach śmierci.Tylko że w czasie wojny Polska
          nie miała nic do gadania w ich lokalizacji.Dziś też?
          • pav2 Re: Hańba Polsce, a chwała talibom. 08.09.08, 09:52
            elwer-pancerfaust44 napisał:

> Dla ciebie powodem do dumy były by amerykańskie Al Ghraib lub
            Guantanamo w
            > Polsce

Jeszcze trochę, to przypiszesz mi dumę z „rzezi niewiniątek”.

>Dziwne że kolejne rządy,lewicowe i prawicowe wstydzą się do tego
            > przyznać.Jak myślisz,dlaczego?Może dlatego że to jest obciach i
            wstyd.

A skąd u kolegi taka wnikliwa wiedza, że rządy się wstydzą?

>A cywilizowanym świecie takie Ghraiby jakie mieli w Iraku
            Amerykanie,to hańba dla
            > gatunku ludzkiego.

Niech ten zhańbiony gatunek ludzki zapozna się z ideą, metodami,
            celem, filozofią, regułami, zasadami i skutkami miłujących boga
            talibów i im podobnych. Jak ten cywilizowany świat zachował się
            kiedy trwało ludobójstwo w jego własnym łonie(Bałkany). Europa
            przypominała mi przeciwnika zabijania zwierząt, jedzącego w tym
            samym czasie schabowego. Może znasz sposób aby nie ograniczając praw
            do wolności, swobody i nie mordując biedne zwierzę zjeść smacznego
            kotleta. USA wykonuje za nas czarną robotę, wykonuję pracę hodowcy i
            rzeźnika. To oni ograniczają narzucają zwierzęciu sposób życia i w
            końcu go mordują, a my narzekamy, ze kotlet za twardy.

>Za jakiś czas na świecie będą pisać o polskich więzieniach
            > tortur.Tak jak piszą o polskich obozach śmierci.Tylko że w czasie
            wojny Polska
            > nie miała nic do gadania w ich lokalizacji.Dziś też?

Podobno średnio w 62% kłamiemy. Postarajmy się wspólnie obniżyć tą
            średnią do 61%
    • pozarski Angielski znasz? No to przypomnij sobie 06.09.08, 14:58
      jaki byl poczatek wydawnictwa.;)))

The old Iskra—the first illegal Marxist newspaper in Russia. It was founded by
      V. I. Lenin in 1900, and played a decisive role in the formation of
      revolutionary Marxist party of the working class in Russia. Iskra’s first issue
      appeared in Leipzig in December 1900, the following issues being brought out in
      Munich, and then beginning with July 1902—in London, and after the spring of
      1903—in Geneva.
      • papac To nie Iskra a iskry 06.09.08, 17:10
        chociaz jest piękna powieść "Iskry" opisująca okres przygotowań do I rewolucji z
        niesamowitym wątkiem miłosnym
    • anathesis te więzienia to hanba 06.09.08, 18:26
      Polacy sami zostali zniewoleni przez globmafie, a teraz niewalaja
      inne narody.
      • hrabia.m.c Re: te więzienia to hanba 06.09.08, 19:19
        anathesis napisała:

> Polacy sami zostali zniewoleni przez globmafie, a teraz niewalaja
        > inne narody.

Taaak jak esbecy pałowali to zbrodnia była,
        a teraz to walka o wolność waszą i naszą:))))))
        • taziuta Re: te więzienia to hanba 07.09.08, 05:57
          hrabia.m.c napisał:

...
          > Taaak jak esbecy pałowali to zbrodnia była,
          > a teraz to walka o wolność waszą i naszą:))))))

To, że tamci pałowali, automatycznie daje nam prawo do pałowania
          dzisiaj? Cóż za logika, pogratulować!
        • atorma Polacy stali sie niewolnikami zbrodniarzy 07.09.08, 11:44
          wojennych i robia za nic brudna robote. Nie zdziwie sie, kiedy za
          tortury niewinnych Arabow kiedys skaza na smierc Polakow, a nie
          neoconsow. USA i tak chca nas gladzic swoimu tarczami
    • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 06.09.08, 19:57
      Wczoraj Moskwa dziś Waszyngton ale zawsze z Watykanem.Przecież w takiej
      geopolityce słucha się pana,no to teraz słuchają nowych panów a że dla katolika
      muzułmanin nie jest człowiekiem(bliżnim),to dla nich więzienia.A że w Polsce
      muzułmanów nie ma to dla sadysty Pozerskiego,wody wody,pavia ,należy ich
      dostarczyć do Kiejkut(Szyman).Niech polskie sługusy Jankesów wprawiają się w
      egzekwowanie prawa człowieka ,wymyslone w Guantanamo.
      • absztyfikant Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 06.09.08, 20:04
        To dla muzulmanina niewierny nie jest czlowiekim i mozna (a nawet nalezy) go zabic.

poznajkoran.pl
        A teraz troche bardziej powaznie: z terroryzmem trzeba walczyc ostro.
        • taziuta Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 06:02
          absztyfikant napisał:

> A teraz troche bardziej powaznie: z terroryzmem trzeba walczyc
          > ostro.

Bez oglądania się na przepisy prawa?

Uważam, że jeśli prawo jest złe, to należy je zmieniać,
          a nie olewać. Pozwól służbom specjalnym na działania pozaprawne,
          a potem się zadziwisz, co one (jeszcze) potrafią...
        • paczula8 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 09:08
          > A teraz troche bardziej powaznie: z terroryzmem trzeba walczyc
          ostro.

A zanim podejmie sie walkę trzeba myśleć.
          Przemoc rodzi przemoc, na miejsce jednego terrorysty pojawi sie
          dwóch ...

A poza tym, w Polsce terroryzmu nie było. W imię czego wciągacie nas
          w swoją brudną walkę?
        • atorma terroryzm jest dzielem neoconsow 07.09.08, 11:48
          i trzeba z nim i z nimi walczyc, tak.
          • pozarski Re: terroryzm jest dzielem neoconsow 07.09.08, 12:33
            Aurorka. Jak zwykle down to earth.;)
    • sobierobie [...] 06.09.08, 23:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • piotr7777 Re: "międzynarodowy terroryzm" to fikcja 07.09.08, 10:34
        ...a Bush przechodzi do historii jako najbardziej nieudaczny
        prezydent w historii USA. Zatem godząc się na więzienia CIA
        (abstahując od kwestii etycznych i prawnych) Kwaśniewski i Miller
        popełnili piramidalny błąd.
        • atorma Re: "międzynarodowy terroryzm" to fikcja 07.09.08, 11:51
          Bush przechodzi do historii jako zbrodniarz wojenny, ale on jest
          tylko marionetka w rekach prawdziwych ludobojcow, neoconsow.
    • qqazz Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 12:30
      bratnia pomoc Czechosłowacji.

pav2 napisał:
      > Państwo powinno mieć swoje tajemnice, ja takie też posiadam i nikomu nic do nich.

Owszem ale pod warunkiem ze nie jest to państwo demokratyczne, które z założenia
      nie może mieć tajemnic przed obywatelami.

pozdrawiam
      • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 12:35
        A gdzie tak stoi napisane,ze panstwo demokratyczne nie moze miec tajemnic przed
        obywatelami? Chyba tylko w konstytucji ZSRR.;))
        • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 14:52
          A państwo to nie obywatele?Dla Ciebie państwem to są kolejni
          państwo,Kaczyńscy,Kwaśniewscy czy Tuskowe państwo które ma tajemnice przed
          obywatelami,chyba wstydliwe tajemnice że robi je supertajnymi.
          • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 14:55
            Przeciez to jasne,ze obywatele kontroluja organy panstwowe swoim przedluzonym
            ramieniem w parlamentach wszelkiej masci. Ale prawda jest i to,ze nie wszystkie
            tajemnice sa dostepne wdziecznym masom, a czasami nawet i wybrancom narodu.
            Chyba nie jestes naiwniak,pancerfaust?
            • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:08
              Co,marszałek Komorowski,owe przedłużenie kontroli obywateli nad
              państwem,kontroluje premiera Tuska?Chyba nie jesteś aż tak naiwny?
              • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:12
                Poslowie sa przedluzonym ramieniem. Ich komisje sprawuja (a w kazdym razie taki
                jest ideal) kontrole nad agencjami wywiadowczymi. W amerykanskim kongresie tak
                jest, w angielskim parlamencie tak jest,wiec pewnie w polskim tak jest. W pewnym
                sensie wiec - tak. Komorowski moze kontrolowac Tuska. Chyba nie chcesz
                powiedziec,ze rzad jest poza kontrola parlamentu?
                • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:28
                  Gdyby marszałek Komorowski poważnie chciał skontrolować poczynania rządu Tuska
                  to nazajutrz nie byłby marszałkiem Sejmu(2 osobą w państwie?) do którego
                  obowiązków należy kontrolowanie.
                  • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:29
                    Ja tego nie wiem; skad wiesz?
                    • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:43
                      Otóż to jest właśnie ta tajemnica państwowa,ze względów na bezpieczeństwo
                      państwa ,no i moje.Więc nie zdradzę.
                      • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 15:48
                        I niech tak zostanie.
                        • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 17:01
                          Niech tak pozostanie,między nami Polakami czyli tajemnica poliszynela.
                          • pozarski Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 17:16
                            Nie jestem Polakiem.;))
                            • elwer-pancerfaust44 Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 17:19
                              pozarski napisał:

> Nie jestem Polakiem.;))

A ja tylko w jakimś tam ułamkowym procencie.
        • qqazz Re: Kiedyś powodem do dumy były bazy PGWAR i 07.09.08, 18:33
          pozarski napisał:
          > A gdzie tak stoi napisane,ze panstwo demokratyczne nie moze miec tajemnic przed
          > obywatelami? Chyba tylko w konstytucji ZSRR.;))

Bo w demokracji to lud ma władzę, a władca ma dostęp do wszelkich tajemnic. Lud
          jako suweren ma nieograniczone kompetencje a kompetencje strażników tajemnic
          mają swoje źródło w woli ludu który decyduje co i gdzie jest zapisane.

pozdrawiam
    • opornik5 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 17:04
      Też tak uważam.
      Moim zdaniem każdy, kto uważa inaczej obraża pamięć o tych
      kilkudziesięciu polskich żołnierzach, którzy zginęli w Iraku i w
      Afganistanie oraz o tych cywilach, którzy zginęli w zamachach na
      WTC, w Londynie i w Madrycie.
      • taziuta Popatrz ilu tu zdrajców lub głupców... 07.09.08, 17:11
        opornik5 napisała:

> Też tak uważam.
        > Moim zdaniem każdy, kto uważa inaczej obraża pamięć o tych
        > kilkudziesięciu polskich żołnierzach, którzy zginęli w Iraku i w
        > Afganistanie oraz o tych cywilach, którzy zginęli w zamachach na
        > WTC, w Londynie i w Madrycie.

Gratuluję dobrego/boskiego samopoczucia!
        • pozarski Re: Popatrz ilu tu zdrajców lub głupców... 07.09.08, 17:20
          Taziuta jest fossil leninowca. Ktos go powinien zapakowac do muzeum historii
          naturalnej.;)
      • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 17:22
        Zginęli w Iraku i Afganistanie w sojuszu z Georgiem,tak jak ginęli polscy
        żołnierze zajmując przed wojną(w sojuszu z Adolfem)Zaolzie.
      • paczula8 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 17:30
        opornik5 napisała:

> Też tak uważam.
        > Moim zdaniem każdy, kto uważa inaczej obraża pamięć o tych

nie zachowuj się jak hiena i nie wykorzystuj śmierci żołnierzy, jako argumentu
        w dyskusji.

> kilkudziesięciu polskich żołnierzach, którzy zginęli w Iraku i w
        > Afganistanie

a to jest kolejna sprawa, za którą politycy powinni ponieść konsekwencje.
    • venus99 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 18:47
      to prawda.w pełni popieram.terroryzm islamski musi być zwalczany
      solidarnie na cały świecie.nie można czekać aż będą naszym dzieciom
      podcinali gardła.
      • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 19:03
        Tylu tu was czujących dumę z powodu amerykańskich więzień w Polsce,amerykańskich
        agentów torturujących tu więżniów(w USA jest to zabronione)a wasze elity od lewa
        do prawa jakoś nie są dumne bo nabrali wody do gęby i milczą o waszej dumie.
        • piotr7777 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 19:51
          Po prostu niektóe przypadki buszyzmu są nieuleczalne. I tyle.
        • venus99 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 21:23
          są pewne różnice pomiędzy odczuwaniem dumy a potepianiem głupoty
          dziennikarskiej rodmuchującej wiadomości które w interesie
          bezpieczeństwa państwa powinny być tajne.użalanie się na mordercami
          nie jest zgodne z moimi przekonaniami.terroryści muszą być zwalczani
          środkami adekwatnymi do stanu zagrożenia.bez litości!
          • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 21:29
            Na takie twoje diktum:bez litości!Terroryści(partyzanci)odpowiedzą też bez
            litości.O to ci biega?
            • venus99 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 21:44
              pomyliłeś kolejność.to nie terror jest odpowiedzią na tortury tylko
              tortury służą walce z terrorystami.i oczywiście o to mi biega.
              nie miałbym odwagi używać określenia partyzanci w stosunku do
              masowych morderców.
              • elwer-pancerfaust44 Re: Więzienia CIA w Polsce to powód do dumy. 07.09.08, 22:01
                Sprowadzasz sytuację do pytania kto pierwszy zaczął?Cywilizacja ludzka zaczęła
                się na tych terenach gdy nie wiedziano jeszcze że istnieje Ameryka.No i chyba
                jankeska ekspansja(agresja)na te arabskie tereny(ropa)zaczęły się znacznie
                wcześniej niż atak na WTC./Nikt by niedżwiedziu o tobie nie wiedział gdybyś
                sobie w mateczniku siedział/a nie pchał łap po nie swoją ropę!
    • adalberto3 Jakie wiezienia ? Przeciez nikt ich nie widzial ! 07.09.08, 21:52
      A wspolpraca z CIA jest oczywista dla czlonka NATO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka