Dodaj do ulubionych

Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazdy niż

18.09.08, 21:59
Gwiazda i odkrycie przez niego TW i esbecy.

p.s. Kopernik był kobietą czy agentem? :-)
Obserwuj wątek
    • hrabia.m.c Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:04
      Moja droga 1
      w końcu przyjmij do tego "pustego łba", że kopernik
      to pseudonim Lecha Kaczyńskiego.
      • iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:06
        A pan się uspokój i zauważ, że nic nie napisałam o Koperniku.
        Nic a nic :-)
        • v.t.s Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:08
          sie zamaskował skubany
        • hrabia.m.c Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:09
          iza.bella.iza napisała:

> A pan się uspokój i zauważ, że nic nie napisałam o Koperniku.
          > Nic a nic :-)
          >
          >
          A pytanie o agenta to pis:)))
          • iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:10
            hrabia.m.c napisał:

> A pytanie o agenta to pis:)))
            >

No tak! I jeszcze to połączenie z kobietą! Aleś mnie pan w tri miga rozszyfrował:)))
        • mal_contenti [...] 18.09.08, 22:10
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pies_na_czarnych Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:08
        hrabia.m.c napisał:

> Moja droga 1
        > w końcu przyjmij do tego "pustego łba", że kopernik
        > to pseudonim Lecha Kaczyńskiego.

:))))))))))))))))))
    • frank_drebin najgorzej jak blĄdynki pisza watki. Otoz Wolszczan 18.09.08, 22:33
      nie zaslynal odkryciem zadnych gwiazd tylko planet:
      "We wrześniu 1990 roku za pomocą radioteleskopu w Arecibo (Portoryko) odkrył
      pierwsze 3 planety poza Układem Słonecznym, krążące wokół pulsara PSR B1257+12 w
      konstelacji Panny. Odkrycie zostało oficjalnie zaprezentowane na zjeździe
      Amerykańskiego Towarzystwa Astronomicznego w Atlancie w styczniu 1992 i
      opublikowane w naukowym czasopiśmie - Nature w dniu 9 stycznia 1992 roku.[2] W
      1992 roku otrzymał Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej za odkrycie
      pierwszego pozasłonecznego układu planetarnego."
      Jesli autorka watku nie rozumie roznicy pomiedzy planeta a gwiazda radze
      przeleciec sie na Slonce moze zrozumie ? ;)
      • iza.bella.iza Odezwał się nie-blondyn, ale łysy z warkoczem:) 18.09.08, 22:41
        I walnął tym warkoczem o parapet:) O czymś takim jak licentia poetica nigdy nie
        słyszał, ale się nadął i poucza!

www.slownik-online.pl/kopalinski/768B12F30F291F9EC12565EE006BF754.php
        • frank_drebin Ty i licentia poetica to jak Walesa i umiejetnosc 18.09.08, 22:44
          sklecenia zdania w poprawnym (w miare chociaz) jezyku polskim ;)
          AWYKONALNE ....
          iza.bella.iza napisała:

> I walnął tym warkoczem o parapet:) O czymś takim jak licentia poetica nigdy nie
          > słyszał, ale się nadął i poucza!
          >
          > www.slownik-online.pl/kopalinski/768B12F30F291F9EC12565EE006BF754.php
          >
          >
          • iza.bella.iza Franusiu, nienaostrzony obuchu od siekiery:) 18.09.08, 22:50
            Wałęsa w języku polskim kleci bardziej poprawne zdania od ciebie, a potwierdzi
            to każdy, kto czyta twoje wpisy - primo. A subtelniejszy i lepiej wychowany od
            ciebie też jest - secundo. Poza tym nie kocham cię, więc przestań za mną łazić -
            tertio:)
            • frank_drebin A, y, uuuu oki zycze nie udania sie do psychiatry 18.09.08, 22:55
              po lekturze dziel zebranych Walesy ;) to bylo primo.
              Secundo - tu jesli nie wiesz (znowu musze tlumaczyc oczywiste rzeczy jak to, ze
              Wolszczan nie odkryl zadnych gwiazd) jest forum ogolnodostepne wiec kazdy moze
              zalozyc kazdy watek i kazdy moze komentowac kazdy watek.
              Tertio - lazic za toba ? Czy ja wygladam na masochiste ? "rotfl"
              iza.bella.iza napisała:

> Wałęsa w języku polskim kleci bardziej poprawne zdania od ciebie, a potwierdzi
              > to każdy, kto czyta twoje wpisy - primo. A subtelniejszy i lepiej wychowany od
              > ciebie też jest - secundo. Poza tym nie kocham cię, więc przestań za mną łazić
              > -
              > tertio:)
              >
              >
              • iza.bella.iza Franuś - ja nie sąd 18.09.08, 23:06
                Nie jestem sądem (ani wysokim ani niskim), więc nie musisz się przede mną głupio
                tłumaczyć i dalej pogrążać.No, ale to wolne forum, jak piszesz, więc się
                kompromituj do woli.

• frank_drebin Po tym poscie zauwazylem jednak, ze uwazne 18.09.08, 23:15
                  lektury Walesy robia straszliwe spustoszenia.
                  Sad ? Jaki sad ? - no, ale w poetyce jego licentia miesci sie walniecie ni z
                  gruchy ni z pietruchy o czymkolwiek ;) Widac autorka postu zaczytana w Walesie
                  tym nasiakla ;)
                  A i nawet zauwazyla, ze to wolne forum ;)
                  Ufffff jak to mowil twoj ulubiony klasyk ? Miala byc demokracja a tu kazdy mowi
                  co chce. Czy cos w tym stylu.
                  Gratuluje jednym slowem ajdolllla ;)
                  iza.bella.iza napisała:

> Nie jestem sądem (ani wysokim ani niskim), więc nie musisz się przede mną głupi
                  > o
                  > tłumaczyć i dalej pogrążać.No, ale to wolne forum, jak piszesz, więc się
                  > kompromituj do woli.
                  >
                  >
                  • iza.bella.iza Franuś, a może coś ad meritum raz napiszesz? 18.09.08, 23:22
                    I może przestaniesz walić ni z gruchy ni z pietruchy o czymkolwiek?
                    To nie jest wątek ani o Wałęsie, ani o mnie, ani o tobie. A lektury Wałęsy mnie
                    nie obchodzą. Nie wtrącam się ani w to, co czyta były prezydent, ani w to co
                    czytasz ty. Jeśli zaś szkodzi ci czytanie "dzieł" Wałęsy, to po prostu
                    zaprzestań tego zajęcia.

• bio.cunt A fakt, iż dzielny Aleksander W. oparł 18.09.08, 22:38
      się SB i nie kablował brata za marne Popularne, ino za Carmeny nie wzbudza u
      towarzyszki podziwu? ;-)
      • iza.bella.iza Pomyliłaś adresata, komunistko. 18.09.08, 22:45
        Nigdy nie byłam z nikim per towarzyszu/ko - z tobą też nie zamierzam, więc
        poszukaj sobie do tej roli kogoś innego, najlepiej wśród dawnych kolegów z PZPR-a.
        • bio.cunt [...] 18.09.08, 22:50
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • iza.bella.iza Pomyliłaś adresata, komunistko. 18.09.08, 23:10
            Pogadaj sobie z Jasińskim, Karskim i innymi pezetpeerowcami z PiS.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84852172&a=84854635
    • bush_w_wodzie odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 22:56

astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze.
      wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu.
      pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to dla mnie
      to jego prywatny problem
      • petrokles Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:08
        I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz.
        A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze
        bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie.
        • iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:16
          petrokles napisał:

> I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz.
          > A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze
          > bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie.

Galileusz tez nie poszedł na współpracę i spłonął na stosie. I może przez to
          pewne odkrycia zdarzyły się ludzkości wiele lat później.
          • berkowicz4 Re: o czym POlszewio przeczytalas 18.09.08, 23:23
            w ktorym z marksistowskich 'podrecznikow' do historii?? he,he!

> Galileusz tez nie poszedł na współpracę i spłonął na stosie.
            • bush_w_wodzie pierwszy trafiony! 18.09.08, 23:29
              gratuluje konceptu iza ;)
              • iza.bella.iza Re: pierwszy trafiony! 18.09.08, 23:31
                Nie ma czego gratulować - facet ma rację. Galileusz poszedł na współpracę i
                przed sądem inkwizycji wszystko odwołał. Nie zaparł się siebie i swoich poglądów
                Giordano Bruno.
                • berkowicz4 Re: wolszczana meczyli SBcy 18.09.08, 23:37
                  za jego tezy?? grozili mu smiercia za jego poglady?? coz za POpaprana analogia,he,he
                  • iza.bella.iza Re: wolszczana meczyli SBcy 18.09.08, 23:43
                    berkowicz4 napisał:

> za jego tezy?? grozili mu smiercia za jego poglady?? coz za POpaprana analogia,
                    > he,he

Faktycznie - twoja analogia jest wyjątkowo popaprana. Moja była inna:)
                • bush_w_wodzie Re: pierwszy trafiony! 18.09.08, 23:45
                  iza.bella.iza napisała:

> Nie ma czego gratulować - facet ma rację. Galileusz poszedł na współpracę i
                  > przed sądem inkwizycji wszystko odwołał. Nie zaparł się siebie i swoich
                  poglądów Giordano Bruno.
                  >

no - to jasne. sadzilem ze chloszczesz oponentow biczem ironii
        • bush_w_wodzie Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:21
          petrokles napisał:

> I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz.
          > A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze
          > bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie.

inny przyklad dwojmyslenia: co prawda balwan ale przyzwoity. bo jak przyzwoity -
          to musi byc przeciez madry. a jak jest madry to musi byc piekny. a jak piekny to
          na pewno swietnie biega na setke i jeszcze na drutach robi przy okazji

mowiac krotko - wysokiej klasy dorobku naukowego nie da sie podwazyc wskazujac
          na niedostatki postawy etycznej autora. dla przykladu - szereg niemieckich
          uczonych (wiekszosc) w niemczech nazistowskich wspolpracowala z rezimem.
          najslynniejszym przyladem jest heisenberg.
          co prawda pamieta sie o tym do dzis - ale to jednak drugorzedne
      • iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:13
        bush_w_wodzie napisał:

>
        > astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze.
        > wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu.
        > pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to dla
        mnie to jego prywatny problem
        >

No właśnie. I dlatego napisałam wyżej:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84852172&a=84855431
        • bush_w_wodzie Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:27
          iza.bella.iza napisała:

> bush_w_wodzie napisał:
          >
          > >
          > > astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze.
          > > wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu.
          > > pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to d
          > la
          > mnie to jego prywatny problem
          > >
          >
          > No właśnie. I dlatego napisałam wyżej:

gwiazda jaki jest - kazdy widzi. raczej nie pulsar na pewno nie czerwony olbrzym
          i nie supernova - ale moze bialy karzel by pasowal (o ile ten termin nie jest
          zastrzezony dla niwielkich gwiazd wystepujacych w ukladach podwojnych). a moze
          po prostu szeregowy gwiazda z ciagu glownego?

przyznam jednak szczerze ze martwi mnie przeszlosc wolszczana. szansa na nagrode
          nobla na polaka odsuwa sie

choc biorac pod uwage co gadaja walesie szymborskiej i miloszu - to moze jest
          wrecz przeciwnie?
          • iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:37
            bush_w_wodzie napisał:

>
            > przyznam jednak szczerze ze martwi mnie przeszlosc wolszczana. szansa na
            nagrode nobla na polaka odsuwa sie

Mnie też to martwi, ale to nie pierwszy taki przypadek w historii. Żądza wiedzy
            i przekonanie o własnym geniuszu nieraz pchały ludzi w różne niesympatyczne
            sytuacje. Jednak prawdziwie wielcy w nauce (szczególnie w przyrodoznawstwie i
            naukach ścisłych) wielkimi pozostają, nawet jeśli w życiu prywatnym byli
            szujami. Nie zostawiłabym na Wolszczanie suchej nitki, gdyby był np. filozofem.

> choc biorac pod uwage co gadaja walesie szymborskiej i miloszu - to moze jest
            wrecz przeciwnie?

Ja myślę, że komitet noblowskim ma w głębokim poważaniu naszą lustrację.
            Wolszczan będzie oceniany za dorobek naukowy a nie za moralny.
            • ponte_aronte Twardowski podpisał cyrograf diabłu 19.09.08, 00:07
              żeby móc prowadzić badania
              Myslę, ze nie odmówicie Wolszczanowi odwagi cywilnej
              • iza.bella.iza Re: Twardowski podpisał cyrograf diabłu 19.09.08, 00:24
                Twardowski to legenda. Wolszczan to żyjący, wybitny naukowiec i odkrywca na
                miarę co najmniej Skłodowskiej. Podpisał esbekom cyrograf, żeby móc wyjechać do
                wolnego świata i wolnej nauki, gdzie mógł się rozwijać i spokojnie pracować. Czy
                Polacy i w ogóle wszyscy ludzie mieliby większy pożytek z Wolszczana, gdyby nie
                podpisał i zmarnował swój potencjał w PRL-u? Jeśli kogoś skrzywdził swoją
                współpracą z esbecją, to niech się ci skrzywdzeni z nim rozliczają i niech go
                osądzają. Nikt inny nie ma do tego prawa. Wolszczan nie jest politykiem,
                moralistą, kapłanem, ani nikim innym w tym rodzaju, więc dajmy mu święty spokój.
                I tak więcej przebywa w USA niż w Polsce.
    • iza.bella.iza Gwiazda wielkim człowiekiem był:( 18.09.08, 23:02
      I wielkość swoją zmarnował, bo nie rozumiał ducha czasu. Wolszczan wielkim
      naukowcem jest i niezbyt chwalebna jego przeszłość tego nie przekreśla. A czy
      był niebezpiecznym donosicielem, który swoimi donosami skrzywdził, to się
      dopiero okaże. Jeśli tak, to niech go pokrzywdzeni osądzają. Wam nic do tego.
    • iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:12
      Twój osobisty ranking na kim ma wywrzeć wrażenie? Przykro mi, Piotrusiu, ale na
      mnie na pewno nie jest w stanie.:(
      • pla_cebo Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:29
        To trzymaj sie mocno tych gwiazd. Nic Ci innego nie pozostalo....
        • iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:42
          Piotrusiu - ja bardzo doceniam to, że się o mnie martwisz. Jednak robisz to
          zupełnie niepotrzebnie. Mnie to nie zbawi, a Tobie siwych włosów przysporzy.
          Zajmij się sobą i swoim zdrowiem oraz zbawieniem. Mówię Ci to ze szczerego
          serca, naprawdę. :-)
    • 1normalnyczlowiek Stąpał dumnie po Mlecznej Drodze i zleciał na pysk 19.09.08, 00:21
      iza.bella.iza napisała: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazdy

---> ... bo zapomniał, że nie jest nieskończona ... tak jak i on. :)
      • iza.bella.iza Poeta, tylko głowa nie ta:) 19.09.08, 00:27
        Wolszczan nie wygląda na takiego, co zleciał na pysk. Ani śniaczka, ani żadnej
        rysy na jego fizys nie widać:)
        • 1normalnyczlowiek Infantylne podejście do problemu kablowania 19.09.08, 09:57
          iza.bella.iza napisała: Wolszczan nie wygląda na takiego, co zleciał na pysk.
          Ani śniaczka, ani żadnej rysy na jego fizys nie widać:)

---> ... nie jest ani siniaczkiem ani rysą??? :)))
          • iza.bella.iza Tak, masz rację:) 19.09.08, 17:28
            Twoje podejście do problemów (wszelkich) jest zazwyczaj bardzo niedojrzałe.
            Jednak nie podejrzewałam, że kiedykolwiek sam to zauważysz. Robisz postępy:))
    • koperczak5 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 07:59
      Radują się pisiackie miernoty, mogąc wdeptać w ziemię światowej
      sławy uczonego. Kurtyka chce zaistnieć jako Dzierżyński naszych
      czasów.
    • alfa.alfa4 Nie gwiazdy a planety a i to teraz stoi pod znakie 19.09.08, 11:09
      znakiem zapytania czy to nie jest jakaś fałszywka SBcka
      • iza.bella.iza Za to ty, gwiazdą jesteś z pewnością:) 19.09.08, 17:31
        Gwiazdą wśród forumowych pisdziochów:)
    • a-siek Kolejny który rękami SBecji odsiał konkurencję 19.09.08, 18:05
      aby sam błyszczeć jako wybitny naukowiec.

Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan,
      Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą wobec
      PRLowskich włądz?
      • iza.bella.iza Asieńko, berecik ci się przekrzywił:) 19.09.08, 18:12
        a-siek napisała:

> Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan,
        > Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą wobec
        PRLowskich włądz?
        >

Wyczuwam w twoim poscie pretensję, że w/w nie dali ci szans na rozwój i
        zrobienie kariery. Gdyby nie oni pewnie byłabyś dziś wybitną osobistością
        polskiej nauki lub kultury zamiast pisać dyrdymały na FK:)
        • a-siek Ktoś musi robić za głąba 19.09.08, 18:36
          żeby Bella Izabella mogła choc przez chwilę poczuć się jak
          intelektualistka.

iza.bella.iza napisała:

> a-siek napisała:
          >
          >
          > > Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan,
          > > Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą
          wobec
          > PRLowskich włądz?
          > >
          >
          > Wyczuwam w twoim poscie pretensję, że w/w nie dali ci szans na
          rozwój i
          > zrobienie kariery. Gdyby nie oni pewnie byłabyś dziś wybitną
          osobistością
          > polskiej nauki lub kultury zamiast pisać dyrdymały na FK:)
          >
          >
          • iza.bella.iza Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 18:43
            a-siek napisała:

> żeby Bella Izabella mogła choc przez chwilę poczuć się jak
            > intelektualistka.
            >

Nie musisz się tak poświęcać. W przeciwieństwie do ciebie nie cierpię na
            kompleks niższości. Mam nadzieję, że i ty się kiedyś od niego uwolnisz:)
            • a-siek Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:17
              iza.bella.iza napisała:

> Nie musisz się tak poświęcać. W przeciwieństwie do ciebie nie
              cierpię na
              > kompleks niższości. Mam nadzieję, że i ty się kiedyś od niego
              uwolnisz:)

To taka cięta riposta miała być?
              • iza.bella.iza Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:22
                a-siek napisała:

> To taka cięta riposta miała być?

Jak miała być to wiem ja, ty oceniasz jaka jest. Podzielisz się opinią?
                • a-siek Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:30
                  iza.bella.iza napisała:

> a-siek napisała:
                  >
                  >
                  > > To taka cięta riposta miała być?
                  >
                  > Jak miała być to wiem ja, ty oceniasz jaka jest. Podzielisz się
                  opinią?
                  >
                  >
                  Jaka miała być to jedno, a jaka wyszła - to zupełnie inna historia.
                  Ale nie zrażaj się, trening czyni mistrza.
                  • wprost.pl asiek, ze tez ci sie chce gadac z tym babuszonem. 19.09.08, 19:34
                  • iza.bella.iza Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:51
                    a-siek napisała:

> Jaka miała być to jedno, a jaka wyszła - to zupełnie inna historia.

No więc powiesz wreszcie jaka wyszła? Nie wstydź się wyrazić swojej opinii. Ja
                    się krytyki nie boję:)

> Ale nie zrażaj się, trening czyni mistrza.
                    >

Ostatnio niczego nie trenuję. Jesienna pluch nie sprzyja:(
                    • pro.filutek1 @iza.bella.iza 19.09.08, 21:21
                      Jakim jesteś człowiekiem?
                      • iza.bella.iza Re: @iza.bella.iza 19.09.08, 21:39
                        pro.filutek1 napisał:

> Jakim jesteś człowiekiem?

Takie pytanie zadała Niemczyckiemu Begerowa w komisji "rywinowej" :)
    • homosovieticus Musisz i Ty mieć sporo grzeszków na sumieniu, że 19.09.08, 18:25
      zamazujesz różnice między postępowaniem ocenianym wg. kryteriów
      moralnych a wynikami pracy naukowej.
      • iza.bella.iza Jeśliś jest bez grzechu, to rzuć we mnie kamieniem 19.09.08, 18:30
        homosovieticus napisał:

> zamazujesz różnice między postępowaniem ocenianym wg. kryteriów
        > moralnych a wynikami pracy naukowej.

A potem wyjaśnij o co ci chodzi w powyższym zdaniu. Po wolsku nie rozumiem.
        • homosovieticus Wiem,że nie jesteś tak pojętna jak pyskata. 19.09.08, 18:41
          Zacierasz świadomie różnicę pomiędzy pracą naukową - jej wynikami- a
          postępowaniem naukowca w stosunku do swojego otoczenia.
          Profesor donosząc na swoich kolegów i znajomym zachował się
          niegodnie i słusznie jest za to napiętnowanym.
          • iza.bella.iza Faktycznie - bardziej jestem pojętna:) 19.09.08, 18:48
            homosovieticus napisał:

> Zacierasz świadomie różnicę pomiędzy pracą naukową - jej wynikami- a
            > postępowaniem naukowca w stosunku do swojego otoczenia.
            > Profesor donosząc na swoich kolegów i znajomym zachował się
            > niegodnie i słusznie jest za to napiętnowanym.

A ty, gdybyś sobie zadał trud przeczytania wszystkich moich wpisów w tym wątków
            nie wyskakiwałbyś tu ze swoim mnisim pouczeniem. Nie najlepiej świadczy o
            dyskutancie, gdy włącza się wymiany zdań bez zorientowania się jak ona
            przebiegała i co już zostało powiedziane.
            • homosovieticus Zanim napisałem, przeczytałem. Zdania nie zmieniam 19.09.08, 18:51
              Znam Twoje polityczne sympatie.
              • iza.bella.iza To znaczy, że nie czytałeś ze zrozumieniem ;) 19.09.08, 18:53
                homosovieticus napisał:

> Znam Twoje polityczne sympatie.

Nie znasz.
                • homosovieticus Gdybym nie rozumiał sensu Twoich postów w tym 19.09.08, 18:56
                  watku to milczałbym lub o sens zapytał.
                  Wolę kawiarenkę niż magiel.
                  • iza.bella.iza Ależ nie rozumiesz-zobaczy to każdy, to przeczyta 19.09.08, 19:10
                    je uważnie i ze zrozumieniem. Problem z Tobą jest taki, że z góry wyrabiasz
                    sobie o czymś/kimś opinię i potem nawet wbrew oczywistym faktom idziesz w
                    zaparte. Jeśli zaś chodzi o twoje opinie o mnie i o moich postach, to chyba nie
                    myślisz, że ja lub ktokolwiek inny się nimi przejmuje. W końcu to tylko takie
                    mnisie bajanie o tym, że białe jest czarne:)

homosovieticus napisał:

> Wolę kawiarenkę niż magiel.

To czemu robisz z forum magiel?
            • homosovieticus Znam tez kulturowe fascynacje. Znam Cię. 19.09.08, 18:54
              • iza.bella.iza Nie jesteś ani Bogiem, ani nawet bożkiem. 19.09.08, 19:13
                Nie znasz mnie. A o moich fascynacjach możesz mieć co najwyżej bardzo blade
                pojęcie.
    • elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 18:43
      Szkoda że astronomowie zamiast gwiazd nie odkrywają zbioru zastrzeżonego w
      IPN.Ale by tam znależli meteoryty polskiej opozycji ;patriotycznej:.
      • zgred-zisko Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 19:59
        Ciekawe czy ci, którym załatwiał praktyki na najlepszych uniwersytetach, teraz
        się tego wstydzą. A którzy z nich oddadzą z obrzydzeniem swoje dyplomy?
    • homosovieticus Ezra Pound także postępował nikczemnie w życiu, 19.09.08, 20:03
      poeta był jednak uznanym i wysoko cenionym w kręgach zachodnich
      intelegentów.
      Nie nalezy mieszać talentu z postępowaniem wobec otoczenia.
      • iza.bella.iza Podany przyklad nie przystaje do tyt. przypadku 19.09.08, 20:21
        homosovieticus napisał:

> poeta był jednak uznanym i wysoko cenionym w kręgach zachodnich
        > intelegentów.

Poeci i w ogóle wszelcy literaci wpływają swoją literaturą na swoich czytelników
        i dlatego ewentualny rozdźwięk między ich postępowaniem w życiu osobistym a
        postulowanymi przez nich ideałami i postawami w ich dziełach można oceniać w
        kategoriach moralnych. To samo w/g mnie tyczy się czasem naukowców i badaczy z
        dziedzin humanistycznych - socjologów, psychologów, historyków, filozofów itp.
        Napisałam z resztą o tym wyżej, tyle że bardziej lapidarnie. Mądrej głowie dość
        po słowie, a Maniusiowi trzeba tłumaczyć jak krowie na granicy:(

> Nie nalezy mieszać talentu z postępowaniem wobec otoczenia.

Nie należy mylić talentu (zwłaszcza literackiego) z wymiernymi osiągnięciami i
        odkryciami w dziedzinie nauk ścisłych. Poza tym talent to tylko potencjał -
        dopiero w połączeniu z pracą i nauką może zaowocować prawdziwym i wielkim
        dziełem. Nie trwoń więc swego talentu na forum, skoro pragniesz prawdy i
        wielkości, Maniuś:)
      • elwer-pancerfaust44 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:25
        Paweł z Tarsu został nawet świętym.W Polsce rzecz niemożliwa,a podobno to
        katolicki kraj.
        • michal00 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:27
          za donoszenie swietym zostal?
          • elwer-pancerfaust44 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:41
            michal00 napisał:

> za donoszenie swietym zostal?

Nie,za mniejszego kalibru zbrodnie,za mordowanie wyznawców Jezusa.
            • michal00 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:43
              chyba jednak za cos zupelnie innego. powinienes zmienic zrodla
              informacji. kapitan piotrowski slabym zrodlem jest.
          • iza.bella.iza Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego uczniów. 19.09.08, 20:48
            Do Sanhedrynu donosił. I zgłosił się ochotnika do ich prześladowań. Gdyby Żydzi
            mieli wtedy IPN, to późniejsza postawa Pawła nie miałaby znaczenia. Zostałby
            nazwany zdrajcą i agentem na wieki wieków. Amen.
            • michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 20:53
              Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal. Nie mowil,
              ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly czasy, nie
              mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac swoje uczynki
              i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest czczony jako swiety
              kosciola.
              • iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:07
                michal00 napisał:

> Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal.

I dlatego Bóg i ludzie mu wybaczyli. Wałęsie, Jurczykowi i wielu innym, którzy
                niegdyś donosili, a potem się tego wyrzekli i pracowali z narażeniem w opozycji
                się nie wybacza. Oni na zawsze już będą naznaczeni piętnem zdrajcy i agenta.
                Naznaczający napiszą własną historię - historię zdrady i przegranej.

I to by było na tyle z mej strony w temacie zdrady, odkupienia i wybaczenia.

> Nie mowil,
                > ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly czasy, nie
                > mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac swoje uczynki
                > i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest czczony jako swiety
                > kosciola.

A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze?
                • michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:19
                  Walesie i innym by sie wybaczylo i 100 razy, gdyby nie szedl
                  bezczelnie w zaparte. Pewnie by sie znalazlo
                  troche "nieprzejednanych", ktorzy nigdy i za nic nie wybaczaja, ale
                  co do zasady mialby wybaczone. Pare dni temu czytalem watek sprzed
                  paru lat na temat Walesy i jego "bolkizmu". Dominowal poglad, ze
                  jego donosicielstwo nie jest najwazniejsze, ze ma on swoje zaslugi,
                  a jednoczesnie zal, ze sie przyznac nie chce. Bralas udzial w tej
                  dyskusji. I to nie jako wybaczajaca.

> A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze?

to bylo twoje porownanie, nie moje.
                  • woda.woda Zaraz, 19.09.08, 21:25
                    a do czego Wałęsa ma się przyznać? Przeciez już lata całe
                    powiedział, że podpisał kwity i był na SB.
                    • michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:31
                      Do tego, ze donosil sb. Kwity rozne mozna podpisywac, ale nie kazdy
                      kwit to donos. nawiasem mowiac walek wycofal z mediow pamietnego
                      dnia swoje oswiadczenie o tych rzekomo niewinnych kwitach.
                      • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:32
                        A donosił?
                        Na kogo?
                        • michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:34
                          Na kolegow z pracy. Polecam ksiazke Gontarczyka i Cenckiewicza (tak,
                          wiem, ze to oszolomy).
                          • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:38
                            Książki nie kupię, więc i nie przeczytam :)
                            Wałęsa po latach mówił "coś tam im na odczepnego mówiłem". Mnie to
                            wystarczy.
                            Nie mam żadnych zatrzeżen do Wałęsy przed '89 rokiem.

A na marginesie - nie podoba mi się, że prof. Wolszczan dziś nie
                            widzi niczego złego w tym, że na tę współpracę z SB poszedł. Tylko
                            tyle mi się nie podoba.
                            • michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:45
                              > Książki nie kupię, więc i nie przeczytam :)

Chcesz mi dac do zrozumienia, ze mam ja sprezentowac? :-)

> Wałęsa po latach mówił "coś tam im na odczepnego mówiłem". Mnie to
                              > wystarczy.

Jestes malo wymagajaca.

> Nie mam żadnych zatrzeżen do Wałęsy przed '89 rokiem.

ach!

> A na marginesie - nie podoba mi się, że prof. Wolszczan dziś nie
                              > widzi niczego złego w tym, że na tę współpracę z SB poszedł. Tylko
                              > tyle mi się nie podoba.

Tak, to bardzo nieprzyjemna sprawa. nie pierwsza zreszta tego typu.
                              najgorszy jest ten brak skrupulow.
                              • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:48
                                > Chcesz mi dac do zrozumienia, ze mam ja sprezentowac? :-)

Hmmm... miałabym z tym pewien kłopot :)

> Jestes malo wymagajaca.

Realnie wymagająa.
                                Nie wymagam od innych ludzi więcej, niż od siebie, bo byłoby to
                                nieuczciwe. Też mam na sumieniu grzeszki, do których się nie
                                przyznałam - i nie przyznam.

> Tak, to bardzo nieprzyjemna sprawa. nie pierwsza zreszta tego
                                typu.
                                > najgorszy jest ten brak skrupulow.

Otóż to. Choć, rozumiem, jest to trudne. Dlatego cenię Michała
                                Boniego.

• iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:46
                      woda.woda napisała:

> a do czego Wałęsa ma się przyznać? Przeciez już lata całe
                      > powiedział, że podpisał kwity i był na SB.

Do tego, że ukradł kwity ze swojej teczki. Tak twierdzą bliźniaki, więc to MUSI
                      być świnto prawda, a un się zaparł i nie chce tej prawdy potwierdzić.
                      • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:50
                        Ja mówię o czasie sprzed '89 roku.
                        • iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:53
                          woda.woda napisała:

> Ja mówię o czasie sprzed '89 roku.

A oni mówią o wszystkim. Jak znajdą dziennik z klasy Wałęsy, w którym będzie
                          napisane, że naskarżył na Kowalskiego, to też będą mu to wypominać.
                          • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:54
                            Tyle, że ja mam gdzieś, co "oni" mówią o Wałęsie:)
                            Mam własne zdanie co do jego osoby.
                            • iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:58
                              woda.woda napisała:

> Tyle, że ja mam gdzieś, co "oni" mówią o Wałęsie:)
                              > Mam własne zdanie co do jego osoby.

I bardzo dobrze. Ja też się onymi nie przejmuję. Chciałam Ci tylko wytłumaczyć,
                              dlaczego u onych Wałęsa na wieki wieków będzie zdrajcą i agentem.
                              • woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 22:01
                                Ale ja wiem, dlaczego Wałęsa będzie zwsze dla 'nich" zdrajcą. Takie
                                podziały już były w '80 roku, żadna nowość.
                                I wiem, jaki interes ma w tym Kaczyński.
                  • iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:43
                    michal00 napisał:

> Bralas udzial w tej dyskusji. I to nie jako wybaczajaca.

Możesz zalinkować ten wątek?

> > A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze?
                    >
                    > to bylo twoje porownanie, nie moje.

na pewno nie. Na przykład Pawła powołał się Elwer i to ty wyjechałeś mu ze
                    świętością.
                    • michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:52
                      > Możesz zalinkować ten wątek?

Moge, ale nie dzisiaj, bo szukac mi sie nie chce. cierpliwosci.

> na pewno nie. Na przykład Pawła powołał się Elwer i to ty
                      wyjechałeś mu ze
                      > świętością.
                      >

Racja, nie ty rozpoczelas, ale ty nawiazywalas do naszej gadki
                      pseudoteologicznie. Swoja droga sadze ze jestesmy zgodni co do
                      postulatu oddzielenia osiagniec naukowych od postaw obywatelskich,
                      moralnych.
                      • iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:55
                        michal00 napisał:

> > Możesz zalinkować ten wątek?
                        >
                        > Moge, ale nie dzisiaj, bo szukac mi sie nie chce. cierpliwosci.

OKI

> Swoja droga sadze ze jestesmy zgodni co do
                        > postulatu oddzielenia osiagniec naukowych od postaw obywatelskich,
                        > moralnych.

Przecież ja w kilku miejscach tego wątku o tym pisałam.
              • elwer-pancerfaust44 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:23
                Nie mówił jak TW Boney M że na nikogo nie donosił,nikogo nie skrzywdził i nie
                przyznał się dopiero po 20 latach.
                • iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 22:00
                  Nie zacytowałeś postu, do którego się odnosisz a drzewko już zrobiło się długie,
                  więc nie wiem do czego pijesz.
                  • elwer-pancerfaust44 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 22:07
                    Nie piję do czegoś tylko piję za coś czyli za prawdę.Prawdę o Bonim który
                    dopiero gdy musiał(wchodził do rządu)nowa ustawa lustracyjna,przyznał się do
                    bycia TW.A bronił się latami o posądzanie go o to.Nawetr J Kuroń wyzywał kiedyś
                    ludzi od oszołomów i kłamców,za to że posądzali Boniego o bycie TW,mimo że
                    wiedział o tym.
    • michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:36
      to zalezy pod jakim wzgledem. Gdybym chcial sie dowiedziec czegos na
      temat Gwiazd - wybralbym Wolszczana. Gdybym chcial sie zwierzyc
      komus z tajemnicy - wybralbym Gwiazde. A cp dp samych odkryc - jako
      nieprzystajace sa slabo porownywalne.
      • elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:42
        Większej miary są odkrycia gwiazd poza układem słonecznym niż odkrycie
        fałszywych gwiazd podziemnej opozycji?
        • michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:46
          to zalezy od nauki, ktora sie zajmujemy. Dla historii wazniejsze
          sa "falszywe gwiazdy", dla astronomii - odkryte nowe gwiazdy i
          planety.
          • elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:50
            michal00 napisał:

> to zalezy od nauki, ktora sie zajmujemy. Dla historii wazniejsze
            > sa "falszywe gwiazdy", dla astronomii - odkryte nowe gwiazdy i
            > planety.

A dla społeczeństwa co jest ważniejsze?Gwiazdy oddalone o lata świetlne czy
            fałszywe gwiazdy fałszywych autorytetów u władzy,tu i teraz.
            • michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:01
              A ty jak myslisz?
    • pro.filutek1 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:51
      Wszyscy fajni ale Mengele najlepszy.
      • karbat Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:11
        michal00 napisał:

> Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal. Nie
        >mowil, ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly
        >czasy, nie mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac
        >swoje uczynki i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest
        czczony jako swiety kosciola.

on niewiele mowil ,on tylko sledzil ,kapowal ,donosil
        gorliwie .Fakt .Dobrowolnie za kase ,nie wiemy i tyle .
        Kapus swietym KK ,tez fakt .

Jego zasluga ,z wiara Jezusa zrobil wiare w Jezusa .
        Wprowadzil tez do obiegu znak marketingowy katolikow ,krzyz .

• elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:29
          Judasz siedział obok Jezusa,Piotr się zaparł.Więc Polacy mają godne przykłady do
          naśladowania.Szkoda że tylko jeden się obwiesił,gdyby zrobił to też drugi,nie
          byłoby stosów,mroków średniowiecza,polskiego Ciemnogrodu, et cetera.
          • jola_iza Re: A jak nie znam legendy jezusowej ?? 19.09.08, 21:46
            Nie jestem Polką?? Tak się pytam , bo nie wiem jak tłumaczyć sejmową Golgotę
            Wschodu ??
          • karbat Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:50
            w kraju katolikow chyli sie czola przed prawdami ksiedza ,
            cudowne prawdy profesora sa w katolandzie problematyczne :o
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka