iza.bella.iza 18.09.08, 21:59 Gwiazda i odkrycie przez niego TW i esbecy. p.s. Kopernik był kobietą czy agentem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabia.m.c Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:04 Moja droga 1 w końcu przyjmij do tego "pustego łba", że kopernik to pseudonim Lecha Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:06 A pan się uspokój i zauważ, że nic nie napisałam o Koperniku. Nic a nic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
v.t.s Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:08 sie zamaskował skubany Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:09 iza.bella.iza napisała: > A pan się uspokój i zauważ, że nic nie napisałam o Koperniku. > Nic a nic :-) > > A pytanie o agenta to pis:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:10 hrabia.m.c napisał: > A pytanie o agenta to pis:))) > No tak! I jeszcze to połączenie z kobietą! Aleś mnie pan w tri miga rozszyfrował:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_contenti [...] 18.09.08, 22:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 22:08 hrabia.m.c napisał: > Moja droga 1 > w końcu przyjmij do tego "pustego łba", że kopernik > to pseudonim Lecha Kaczyńskiego. :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin najgorzej jak blĄdynki pisza watki. Otoz Wolszczan 18.09.08, 22:33 nie zaslynal odkryciem zadnych gwiazd tylko planet: "We wrześniu 1990 roku za pomocą radioteleskopu w Arecibo (Portoryko) odkrył pierwsze 3 planety poza Układem Słonecznym, krążące wokół pulsara PSR B1257+12 w konstelacji Panny. Odkrycie zostało oficjalnie zaprezentowane na zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Astronomicznego w Atlancie w styczniu 1992 i opublikowane w naukowym czasopiśmie - Nature w dniu 9 stycznia 1992 roku.[2] W 1992 roku otrzymał Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej za odkrycie pierwszego pozasłonecznego układu planetarnego." Jesli autorka watku nie rozumie roznicy pomiedzy planeta a gwiazda radze przeleciec sie na Slonce moze zrozumie ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Odezwał się nie-blondyn, ale łysy z warkoczem:) 18.09.08, 22:41 I walnął tym warkoczem o parapet:) O czymś takim jak licentia poetica nigdy nie słyszał, ale się nadął i poucza! www.slownik-online.pl/kopalinski/768B12F30F291F9EC12565EE006BF754.php Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Ty i licentia poetica to jak Walesa i umiejetnosc 18.09.08, 22:44 sklecenia zdania w poprawnym (w miare chociaz) jezyku polskim ;) AWYKONALNE .... iza.bella.iza napisała: > I walnął tym warkoczem o parapet:) O czymś takim jak licentia poetica nigdy nie > słyszał, ale się nadął i poucza! > > www.slownik-online.pl/kopalinski/768B12F30F291F9EC12565EE006BF754.php > > Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Franusiu, nienaostrzony obuchu od siekiery:) 18.09.08, 22:50 Wałęsa w języku polskim kleci bardziej poprawne zdania od ciebie, a potwierdzi to każdy, kto czyta twoje wpisy - primo. A subtelniejszy i lepiej wychowany od ciebie też jest - secundo. Poza tym nie kocham cię, więc przestań za mną łazić - tertio:) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin A, y, uuuu oki zycze nie udania sie do psychiatry 18.09.08, 22:55 po lekturze dziel zebranych Walesy ;) to bylo primo. Secundo - tu jesli nie wiesz (znowu musze tlumaczyc oczywiste rzeczy jak to, ze Wolszczan nie odkryl zadnych gwiazd) jest forum ogolnodostepne wiec kazdy moze zalozyc kazdy watek i kazdy moze komentowac kazdy watek. Tertio - lazic za toba ? Czy ja wygladam na masochiste ? "rotfl" iza.bella.iza napisała: > Wałęsa w języku polskim kleci bardziej poprawne zdania od ciebie, a potwierdzi > to każdy, kto czyta twoje wpisy - primo. A subtelniejszy i lepiej wychowany od > ciebie też jest - secundo. Poza tym nie kocham cię, więc przestań za mną łazić > - > tertio:) > > Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Franuś - ja nie sąd 18.09.08, 23:06 Nie jestem sądem (ani wysokim ani niskim), więc nie musisz się przede mną głupio tłumaczyć i dalej pogrążać.No, ale to wolne forum, jak piszesz, więc się kompromituj do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Po tym poscie zauwazylem jednak, ze uwazne 18.09.08, 23:15 lektury Walesy robia straszliwe spustoszenia. Sad ? Jaki sad ? - no, ale w poetyce jego licentia miesci sie walniecie ni z gruchy ni z pietruchy o czymkolwiek ;) Widac autorka postu zaczytana w Walesie tym nasiakla ;) A i nawet zauwazyla, ze to wolne forum ;) Ufffff jak to mowil twoj ulubiony klasyk ? Miala byc demokracja a tu kazdy mowi co chce. Czy cos w tym stylu. Gratuluje jednym slowem ajdolllla ;) iza.bella.iza napisała: > Nie jestem sądem (ani wysokim ani niskim), więc nie musisz się przede mną głupi > o > tłumaczyć i dalej pogrążać.No, ale to wolne forum, jak piszesz, więc się > kompromituj do woli. > > Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Franuś, a może coś ad meritum raz napiszesz? 18.09.08, 23:22 I może przestaniesz walić ni z gruchy ni z pietruchy o czymkolwiek? To nie jest wątek ani o Wałęsie, ani o mnie, ani o tobie. A lektury Wałęsy mnie nie obchodzą. Nie wtrącam się ani w to, co czyta były prezydent, ani w to co czytasz ty. Jeśli zaś szkodzi ci czytanie "dzieł" Wałęsy, to po prostu zaprzestań tego zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.cunt A fakt, iż dzielny Aleksander W. oparł 18.09.08, 22:38 się SB i nie kablował brata za marne Popularne, ino za Carmeny nie wzbudza u towarzyszki podziwu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Pomyliłaś adresata, komunistko. 18.09.08, 22:45 Nigdy nie byłam z nikim per towarzyszu/ko - z tobą też nie zamierzam, więc poszukaj sobie do tej roli kogoś innego, najlepiej wśród dawnych kolegów z PZPR-a. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.cunt [...] 18.09.08, 22:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Pomyliłaś adresata, komunistko. 18.09.08, 23:10 Pogadaj sobie z Jasińskim, Karskim i innymi pezetpeerowcami z PiS. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84852172&a=84854635 Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 22:56 astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze. wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu. pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to dla mnie to jego prywatny problem Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:08 I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz. A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:16 petrokles napisał: > I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz. > A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze > bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie. Galileusz tez nie poszedł na współpracę i spłonął na stosie. I może przez to pewne odkrycia zdarzyły się ludzkości wiele lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 Re: o czym POlszewio przeczytalas 18.09.08, 23:23 w ktorym z marksistowskich 'podrecznikow' do historii?? he,he! > Galileusz tez nie poszedł na współpracę i spłonął na stosie. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: pierwszy trafiony! 18.09.08, 23:31 Nie ma czego gratulować - facet ma rację. Galileusz poszedł na współpracę i przed sądem inkwizycji wszystko odwołał. Nie zaparł się siebie i swoich poglądów Giordano Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 Re: wolszczana meczyli SBcy 18.09.08, 23:37 za jego tezy?? grozili mu smiercia za jego poglady?? coz za POpaprana analogia,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: wolszczana meczyli SBcy 18.09.08, 23:43 berkowicz4 napisał: > za jego tezy?? grozili mu smiercia za jego poglady?? coz za POpaprana analogia, > he,he Faktycznie - twoja analogia jest wyjątkowo popaprana. Moja była inna:) Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: pierwszy trafiony! 18.09.08, 23:45 iza.bella.iza napisała: > Nie ma czego gratulować - facet ma rację. Galileusz poszedł na współpracę i > przed sądem inkwizycji wszystko odwołał. Nie zaparł się siebie i swoich poglądów Giordano Bruno. > no - to jasne. sadzilem ze chloszczesz oponentow biczem ironii Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:21 petrokles napisał: > I mamy tu przykład dwójmyślenia - wybitny naukowiec i zwykły wszarz. > A to, że się współpracy z SB nie wstydzi, pogrąża go jeszcze > bardziej. Kariera za współpracę - fatalnie. inny przyklad dwojmyslenia: co prawda balwan ale przyzwoity. bo jak przyzwoity - to musi byc przeciez madry. a jak jest madry to musi byc piekny. a jak piekny to na pewno swietnie biega na setke i jeszcze na drutach robi przy okazji mowiac krotko - wysokiej klasy dorobku naukowego nie da sie podwazyc wskazujac na niedostatki postawy etycznej autora. dla przykladu - szereg niemieckich uczonych (wiekszosc) w niemczech nazistowskich wspolpracowala z rezimem. najslynniejszym przyladem jest heisenberg. co prawda pamieta sie o tym do dzis - ale to jednak drugorzedne Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:13 bush_w_wodzie napisał: > > astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze. > wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu. > pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to dla mnie to jego prywatny problem > No właśnie. I dlatego napisałam wyżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84852172&a=84855431 Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:27 iza.bella.iza napisała: > bush_w_wodzie napisał: > > > > > astronom pierwsza klasa i nikt mu tego nie zabierze. > > wspolpraca z sb to zdaje sie wyraz pragmatyzmu i oportunizmu. > > pewnie ze to niepiekne - ale - jesli naprawde nikomu nie zaszkodzi - to d > la > mnie to jego prywatny problem > > > > No właśnie. I dlatego napisałam wyżej: gwiazda jaki jest - kazdy widzi. raczej nie pulsar na pewno nie czerwony olbrzym i nie supernova - ale moze bialy karzel by pasowal (o ile ten termin nie jest zastrzezony dla niwielkich gwiazd wystepujacych w ukladach podwojnych). a moze po prostu szeregowy gwiazda z ciagu glownego? przyznam jednak szczerze ze martwi mnie przeszlosc wolszczana. szansa na nagrode nobla na polaka odsuwa sie choc biorac pod uwage co gadaja walesie szymborskiej i miloszu - to moze jest wrecz przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: odkrycia to jedno a charakter to drugie 18.09.08, 23:37 bush_w_wodzie napisał: > > przyznam jednak szczerze ze martwi mnie przeszlosc wolszczana. szansa na nagrode nobla na polaka odsuwa sie Mnie też to martwi, ale to nie pierwszy taki przypadek w historii. Żądza wiedzy i przekonanie o własnym geniuszu nieraz pchały ludzi w różne niesympatyczne sytuacje. Jednak prawdziwie wielcy w nauce (szczególnie w przyrodoznawstwie i naukach ścisłych) wielkimi pozostają, nawet jeśli w życiu prywatnym byli szujami. Nie zostawiłabym na Wolszczanie suchej nitki, gdyby był np. filozofem. > choc biorac pod uwage co gadaja walesie szymborskiej i miloszu - to moze jest wrecz przeciwnie? Ja myślę, że komitet noblowskim ma w głębokim poważaniu naszą lustrację. Wolszczan będzie oceniany za dorobek naukowy a nie za moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte Twardowski podpisał cyrograf diabłu 19.09.08, 00:07 żeby móc prowadzić badania Myslę, ze nie odmówicie Wolszczanowi odwagi cywilnej Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Twardowski podpisał cyrograf diabłu 19.09.08, 00:24 Twardowski to legenda. Wolszczan to żyjący, wybitny naukowiec i odkrywca na miarę co najmniej Skłodowskiej. Podpisał esbekom cyrograf, żeby móc wyjechać do wolnego świata i wolnej nauki, gdzie mógł się rozwijać i spokojnie pracować. Czy Polacy i w ogóle wszyscy ludzie mieliby większy pożytek z Wolszczana, gdyby nie podpisał i zmarnował swój potencjał w PRL-u? Jeśli kogoś skrzywdził swoją współpracą z esbecją, to niech się ci skrzywdzeni z nim rozliczają i niech go osądzają. Nikt inny nie ma do tego prawa. Wolszczan nie jest politykiem, moralistą, kapłanem, ani nikim innym w tym rodzaju, więc dajmy mu święty spokój. I tak więcej przebywa w USA niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Gwiazda wielkim człowiekiem był:( 18.09.08, 23:02 I wielkość swoją zmarnował, bo nie rozumiał ducha czasu. Wolszczan wielkim naukowcem jest i niezbyt chwalebna jego przeszłość tego nie przekreśla. A czy był niebezpiecznym donosicielem, który swoimi donosami skrzywdził, to się dopiero okaże. Jeśli tak, to niech go pokrzywdzeni osądzają. Wam nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:12 Twój osobisty ranking na kim ma wywrzeć wrażenie? Przykro mi, Piotrusiu, ale na mnie na pewno nie jest w stanie.:( Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:29 To trzymaj sie mocno tych gwiazd. Nic Ci innego nie pozostalo.... Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 18.09.08, 23:42 Piotrusiu - ja bardzo doceniam to, że się o mnie martwisz. Jednak robisz to zupełnie niepotrzebnie. Mnie to nie zbawi, a Tobie siwych włosów przysporzy. Zajmij się sobą i swoim zdrowiem oraz zbawieniem. Mówię Ci to ze szczerego serca, naprawdę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Stąpał dumnie po Mlecznej Drodze i zleciał na pysk 19.09.08, 00:21 iza.bella.iza napisała: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazdy ---> ... bo zapomniał, że nie jest nieskończona ... tak jak i on. :) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Poeta, tylko głowa nie ta:) 19.09.08, 00:27 Wolszczan nie wygląda na takiego, co zleciał na pysk. Ani śniaczka, ani żadnej rysy na jego fizys nie widać:) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Infantylne podejście do problemu kablowania 19.09.08, 09:57 iza.bella.iza napisała: Wolszczan nie wygląda na takiego, co zleciał na pysk. Ani śniaczka, ani żadnej rysy na jego fizys nie widać:) ---> ... nie jest ani siniaczkiem ani rysą??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Tak, masz rację:) 19.09.08, 17:28 Twoje podejście do problemów (wszelkich) jest zazwyczaj bardzo niedojrzałe. Jednak nie podejrzewałam, że kiedykolwiek sam to zauważysz. Robisz postępy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 07:59 Radują się pisiackie miernoty, mogąc wdeptać w ziemię światowej sławy uczonego. Kurtyka chce zaistnieć jako Dzierżyński naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa.alfa4 Nie gwiazdy a planety a i to teraz stoi pod znakie 19.09.08, 11:09 znakiem zapytania czy to nie jest jakaś fałszywka SBcka Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Za to ty, gwiazdą jesteś z pewnością:) 19.09.08, 17:31 Gwiazdą wśród forumowych pisdziochów:) Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Kolejny który rękami SBecji odsiał konkurencję 19.09.08, 18:05 aby sam błyszczeć jako wybitny naukowiec. Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan, Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą wobec PRLowskich włądz? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Asieńko, berecik ci się przekrzywił:) 19.09.08, 18:12 a-siek napisała: > Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan, > Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą wobec PRLowskich włądz? > Wyczuwam w twoim poscie pretensję, że w/w nie dali ci szans na rozwój i zrobienie kariery. Gdyby nie oni pewnie byłabyś dziś wybitną osobistością polskiej nauki lub kultury zamiast pisać dyrdymały na FK:) Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Ktoś musi robić za głąba 19.09.08, 18:36 żeby Bella Izabella mogła choc przez chwilę poczuć się jak intelektualistka. iza.bella.iza napisała: > a-siek napisała: > > > > Ciekawe ilu wybitnych ludzi skazali w niebyt tacy jak Wolszczan, > > Dzieduszycki czy Kapuściński swoimi donosami i uległą postawą wobec > PRLowskich włądz? > > > > Wyczuwam w twoim poscie pretensję, że w/w nie dali ci szans na rozwój i > zrobienie kariery. Gdyby nie oni pewnie byłabyś dziś wybitną osobistością > polskiej nauki lub kultury zamiast pisać dyrdymały na FK:) > > Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 18:43 a-siek napisała: > żeby Bella Izabella mogła choc przez chwilę poczuć się jak > intelektualistka. > Nie musisz się tak poświęcać. W przeciwieństwie do ciebie nie cierpię na kompleks niższości. Mam nadzieję, że i ty się kiedyś od niego uwolnisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:17 iza.bella.iza napisała: > Nie musisz się tak poświęcać. W przeciwieństwie do ciebie nie cierpię na > kompleks niższości. Mam nadzieję, że i ty się kiedyś od niego uwolnisz:) To taka cięta riposta miała być? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:22 a-siek napisała: > To taka cięta riposta miała być? Jak miała być to wiem ja, ty oceniasz jaka jest. Podzielisz się opinią? Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:30 iza.bella.iza napisała: > a-siek napisała: > > > > To taka cięta riposta miała być? > > Jak miała być to wiem ja, ty oceniasz jaka jest. Podzielisz się opinią? > > Jaka miała być to jedno, a jaka wyszła - to zupełnie inna historia. Ale nie zrażaj się, trening czyni mistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Ale dlaczego wlaśnie ty? 19.09.08, 19:51 a-siek napisała: > Jaka miała być to jedno, a jaka wyszła - to zupełnie inna historia. No więc powiesz wreszcie jaka wyszła? Nie wstydź się wyrazić swojej opinii. Ja się krytyki nie boję:) > Ale nie zrażaj się, trening czyni mistrza. > Ostatnio niczego nie trenuję. Jesienna pluch nie sprzyja:( Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: @iza.bella.iza 19.09.08, 21:39 pro.filutek1 napisał: > Jakim jesteś człowiekiem? Takie pytanie zadała Niemczyckiemu Begerowa w komisji "rywinowej" :) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Musisz i Ty mieć sporo grzeszków na sumieniu, że 19.09.08, 18:25 zamazujesz różnice między postępowaniem ocenianym wg. kryteriów moralnych a wynikami pracy naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Jeśliś jest bez grzechu, to rzuć we mnie kamieniem 19.09.08, 18:30 homosovieticus napisał: > zamazujesz różnice między postępowaniem ocenianym wg. kryteriów > moralnych a wynikami pracy naukowej. A potem wyjaśnij o co ci chodzi w powyższym zdaniu. Po wolsku nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Wiem,że nie jesteś tak pojętna jak pyskata. 19.09.08, 18:41 Zacierasz świadomie różnicę pomiędzy pracą naukową - jej wynikami- a postępowaniem naukowca w stosunku do swojego otoczenia. Profesor donosząc na swoich kolegów i znajomym zachował się niegodnie i słusznie jest za to napiętnowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Faktycznie - bardziej jestem pojętna:) 19.09.08, 18:48 homosovieticus napisał: > Zacierasz świadomie różnicę pomiędzy pracą naukową - jej wynikami- a > postępowaniem naukowca w stosunku do swojego otoczenia. > Profesor donosząc na swoich kolegów i znajomym zachował się > niegodnie i słusznie jest za to napiętnowanym. A ty, gdybyś sobie zadał trud przeczytania wszystkich moich wpisów w tym wątków nie wyskakiwałbyś tu ze swoim mnisim pouczeniem. Nie najlepiej świadczy o dyskutancie, gdy włącza się wymiany zdań bez zorientowania się jak ona przebiegała i co już zostało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Zanim napisałem, przeczytałem. Zdania nie zmieniam 19.09.08, 18:51 Znam Twoje polityczne sympatie. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza To znaczy, że nie czytałeś ze zrozumieniem ;) 19.09.08, 18:53 homosovieticus napisał: > Znam Twoje polityczne sympatie. Nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Gdybym nie rozumiał sensu Twoich postów w tym 19.09.08, 18:56 watku to milczałbym lub o sens zapytał. Wolę kawiarenkę niż magiel. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Ależ nie rozumiesz-zobaczy to każdy, to przeczyta 19.09.08, 19:10 je uważnie i ze zrozumieniem. Problem z Tobą jest taki, że z góry wyrabiasz sobie o czymś/kimś opinię i potem nawet wbrew oczywistym faktom idziesz w zaparte. Jeśli zaś chodzi o twoje opinie o mnie i o moich postach, to chyba nie myślisz, że ja lub ktokolwiek inny się nimi przejmuje. W końcu to tylko takie mnisie bajanie o tym, że białe jest czarne:) homosovieticus napisał: > Wolę kawiarenkę niż magiel. To czemu robisz z forum magiel? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Nie jesteś ani Bogiem, ani nawet bożkiem. 19.09.08, 19:13 Nie znasz mnie. A o moich fascynacjach możesz mieć co najwyżej bardzo blade pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 18:43 Szkoda że astronomowie zamiast gwiazd nie odkrywają zbioru zastrzeżonego w IPN.Ale by tam znależli meteoryty polskiej opozycji ;patriotycznej:. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 19:59 Ciekawe czy ci, którym załatwiał praktyki na najlepszych uniwersytetach, teraz się tego wstydzą. A którzy z nich oddadzą z obrzydzeniem swoje dyplomy? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Ezra Pound także postępował nikczemnie w życiu, 19.09.08, 20:03 poeta był jednak uznanym i wysoko cenionym w kręgach zachodnich intelegentów. Nie nalezy mieszać talentu z postępowaniem wobec otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Podany przyklad nie przystaje do tyt. przypadku 19.09.08, 20:21 homosovieticus napisał: > poeta był jednak uznanym i wysoko cenionym w kręgach zachodnich > intelegentów. Poeci i w ogóle wszelcy literaci wpływają swoją literaturą na swoich czytelników i dlatego ewentualny rozdźwięk między ich postępowaniem w życiu osobistym a postulowanymi przez nich ideałami i postawami w ich dziełach można oceniać w kategoriach moralnych. To samo w/g mnie tyczy się czasem naukowców i badaczy z dziedzin humanistycznych - socjologów, psychologów, historyków, filozofów itp. Napisałam z resztą o tym wyżej, tyle że bardziej lapidarnie. Mądrej głowie dość po słowie, a Maniusiowi trzeba tłumaczyć jak krowie na granicy:( > Nie nalezy mieszać talentu z postępowaniem wobec otoczenia. Nie należy mylić talentu (zwłaszcza literackiego) z wymiernymi osiągnięciami i odkryciami w dziedzinie nauk ścisłych. Poza tym talent to tylko potencjał - dopiero w połączeniu z pracą i nauką może zaowocować prawdziwym i wielkim dziełem. Nie trwoń więc swego talentu na forum, skoro pragniesz prawdy i wielkości, Maniuś:) Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:25 Paweł z Tarsu został nawet świętym.W Polsce rzecz niemożliwa,a podobno to katolicki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:27 za donoszenie swietym zostal? Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:41 michal00 napisał: > za donoszenie swietym zostal? Nie,za mniejszego kalibru zbrodnie,za mordowanie wyznawców Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Ezra Pound także postępował nikczemnie w życ 19.09.08, 20:43 chyba jednak za cos zupelnie innego. powinienes zmienic zrodla informacji. kapitan piotrowski slabym zrodlem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego uczniów. 19.09.08, 20:48 Do Sanhedrynu donosił. I zgłosił się ochotnika do ich prześladowań. Gdyby Żydzi mieli wtedy IPN, to późniejsza postawa Pawła nie miałaby znaczenia. Zostałby nazwany zdrajcą i agentem na wieki wieków. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 20:53 Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal. Nie mowil, ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly czasy, nie mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac swoje uczynki i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest czczony jako swiety kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:07 michal00 napisał: > Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal. I dlatego Bóg i ludzie mu wybaczyli. Wałęsie, Jurczykowi i wielu innym, którzy niegdyś donosili, a potem się tego wyrzekli i pracowali z narażeniem w opozycji się nie wybacza. Oni na zawsze już będą naznaczeni piętnem zdrajcy i agenta. Naznaczający napiszą własną historię - historię zdrady i przegranej. I to by było na tyle z mej strony w temacie zdrady, odkupienia i wybaczenia. > Nie mowil, > ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly czasy, nie > mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac swoje uczynki > i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest czczony jako swiety > kosciola. A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:19 Walesie i innym by sie wybaczylo i 100 razy, gdyby nie szedl bezczelnie w zaparte. Pewnie by sie znalazlo troche "nieprzejednanych", ktorzy nigdy i za nic nie wybaczaja, ale co do zasady mialby wybaczone. Pare dni temu czytalem watek sprzed paru lat na temat Walesy i jego "bolkizmu". Dominowal poglad, ze jego donosicielstwo nie jest najwazniejsze, ze ma on swoje zaslugi, a jednoczesnie zal, ze sie przyznac nie chce. Bralas udzial w tej dyskusji. I to nie jako wybaczajaca. > A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze? to bylo twoje porownanie, nie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Zaraz, 19.09.08, 21:25 a do czego Wałęsa ma się przyznać? Przeciez już lata całe powiedział, że podpisał kwity i był na SB. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:31 Do tego, ze donosil sb. Kwity rozne mozna podpisywac, ale nie kazdy kwit to donos. nawiasem mowiac walek wycofal z mediow pamietnego dnia swoje oswiadczenie o tych rzekomo niewinnych kwitach. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:34 Na kolegow z pracy. Polecam ksiazke Gontarczyka i Cenckiewicza (tak, wiem, ze to oszolomy). Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:38 Książki nie kupię, więc i nie przeczytam :) Wałęsa po latach mówił "coś tam im na odczepnego mówiłem". Mnie to wystarczy. Nie mam żadnych zatrzeżen do Wałęsy przed '89 rokiem. A na marginesie - nie podoba mi się, że prof. Wolszczan dziś nie widzi niczego złego w tym, że na tę współpracę z SB poszedł. Tylko tyle mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Zaraz, 19.09.08, 21:45 > Książki nie kupię, więc i nie przeczytam :) Chcesz mi dac do zrozumienia, ze mam ja sprezentowac? :-) > Wałęsa po latach mówił "coś tam im na odczepnego mówiłem". Mnie to > wystarczy. Jestes malo wymagajaca. > Nie mam żadnych zatrzeżen do Wałęsy przed '89 rokiem. ach! > A na marginesie - nie podoba mi się, że prof. Wolszczan dziś nie > widzi niczego złego w tym, że na tę współpracę z SB poszedł. Tylko > tyle mi się nie podoba. Tak, to bardzo nieprzyjemna sprawa. nie pierwsza zreszta tego typu. najgorszy jest ten brak skrupulow. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:48 > Chcesz mi dac do zrozumienia, ze mam ja sprezentowac? :-) Hmmm... miałabym z tym pewien kłopot :) > Jestes malo wymagajaca. Realnie wymagająa. Nie wymagam od innych ludzi więcej, niż od siebie, bo byłoby to nieuczciwe. Też mam na sumieniu grzeszki, do których się nie przyznałam - i nie przyznam. > Tak, to bardzo nieprzyjemna sprawa. nie pierwsza zreszta tego typu. > najgorszy jest ten brak skrupulow. Otóż to. Choć, rozumiem, jest to trudne. Dlatego cenię Michała Boniego. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:46 woda.woda napisała: > a do czego Wałęsa ma się przyznać? Przeciez już lata całe > powiedział, że podpisał kwity i był na SB. Do tego, że ukradł kwity ze swojej teczki. Tak twierdzą bliźniaki, więc to MUSI być świnto prawda, a un się zaparł i nie chce tej prawdy potwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:53 woda.woda napisała: > Ja mówię o czasie sprzed '89 roku. A oni mówią o wszystkim. Jak znajdą dziennik z klasy Wałęsy, w którym będzie napisane, że naskarżył na Kowalskiego, to też będą mu to wypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 21:54 Tyle, że ja mam gdzieś, co "oni" mówią o Wałęsie:) Mam własne zdanie co do jego osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Zaraz, 19.09.08, 21:58 woda.woda napisała: > Tyle, że ja mam gdzieś, co "oni" mówią o Wałęsie:) > Mam własne zdanie co do jego osoby. I bardzo dobrze. Ja też się onymi nie przejmuję. Chciałam Ci tylko wytłumaczyć, dlaczego u onych Wałęsa na wieki wieków będzie zdrajcą i agentem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Zaraz, 19.09.08, 22:01 Ale ja wiem, dlaczego Wałęsa będzie zwsze dla 'nich" zdrajcą. Takie podziały już były w '80 roku, żadna nowość. I wiem, jaki interes ma w tym Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:43 michal00 napisał: > Bralas udzial w tej dyskusji. I to nie jako wybaczajaca. Możesz zalinkować ten wątek? > > A coś ci wiadomo o tym, że Wolszczan ma być wyniesiony na ołtarze? > > to bylo twoje porownanie, nie moje. na pewno nie. Na przykład Pawła powołał się Elwer i to ty wyjechałeś mu ze świętością. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:52 > Możesz zalinkować ten wątek? Moge, ale nie dzisiaj, bo szukac mi sie nie chce. cierpliwosci. > na pewno nie. Na przykład Pawła powołał się Elwer i to ty wyjechałeś mu ze > świętością. > Racja, nie ty rozpoczelas, ale ty nawiazywalas do naszej gadki pseudoteologicznie. Swoja droga sadze ze jestesmy zgodni co do postulatu oddzielenia osiagniec naukowych od postaw obywatelskich, moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:55 michal00 napisał: > > Możesz zalinkować ten wątek? > > Moge, ale nie dzisiaj, bo szukac mi sie nie chce. cierpliwosci. OKI > Swoja droga sadze ze jestesmy zgodni co do > postulatu oddzielenia osiagniec naukowych od postaw obywatelskich, > moralnych. Przecież ja w kilku miejscach tego wątku o tym pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 21:23 Nie mówił jak TW Boney M że na nikogo nie donosił,nikogo nie skrzywdził i nie przyznał się dopiero po 20 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 22:00 Nie zacytowałeś postu, do którego się odnosisz a drzewko już zrobiło się długie, więc nie wiem do czego pijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Paweł w młodości donosił na Jezusa i jego ucz 19.09.08, 22:07 Nie piję do czegoś tylko piję za coś czyli za prawdę.Prawdę o Bonim który dopiero gdy musiał(wchodził do rządu)nowa ustawa lustracyjna,przyznał się do bycia TW.A bronił się latami o posądzanie go o to.Nawetr J Kuroń wyzywał kiedyś ludzi od oszołomów i kłamców,za to że posądzali Boniego o bycie TW,mimo że wiedział o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:36 to zalezy pod jakim wzgledem. Gdybym chcial sie dowiedziec czegos na temat Gwiazd - wybralbym Wolszczana. Gdybym chcial sie zwierzyc komus z tajemnicy - wybralbym Gwiazde. A cp dp samych odkryc - jako nieprzystajace sa slabo porownywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:42 Większej miary są odkrycia gwiazd poza układem słonecznym niż odkrycie fałszywych gwiazd podziemnej opozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:46 to zalezy od nauki, ktora sie zajmujemy. Dla historii wazniejsze sa "falszywe gwiazdy", dla astronomii - odkryte nowe gwiazdy i planety. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:50 michal00 napisał: > to zalezy od nauki, ktora sie zajmujemy. Dla historii wazniejsze > sa "falszywe gwiazdy", dla astronomii - odkryte nowe gwiazdy i > planety. A dla społeczeństwa co jest ważniejsze?Gwiazdy oddalone o lata świetlne czy fałszywe gwiazdy fałszywych autorytetów u władzy,tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:01 A ty jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 20:51 Wszyscy fajni ale Mengele najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:11 michal00 napisał: > Szawel wyrzekl sie swojej postawy i mocno za nia zalowal. Nie >mowil, ze go do donoszenia zmuszono, nie mowil, ze takie byly >czasy, nie mowil, ze nikomu nie szkodzil. Chcial szczerze zmazac >swoje uczynki i udalo mu sie to uczynic. Dlatego slusznie jest czczony jako swiety kosciola. on niewiele mowil ,on tylko sledzil ,kapowal ,donosil gorliwie .Fakt .Dobrowolnie za kase ,nie wiemy i tyle . Kapus swietym KK ,tez fakt . Jego zasluga ,z wiara Jezusa zrobil wiare w Jezusa . Wprowadzil tez do obiegu znak marketingowy katolikow ,krzyz . Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:29 Judasz siedział obok Jezusa,Piotr się zaparł.Więc Polacy mają godne przykłady do naśladowania.Szkoda że tylko jeden się obwiesił,gdyby zrobił to też drugi,nie byłoby stosów,mroków średniowiecza,polskiego Ciemnogrodu, et cetera. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: A jak nie znam legendy jezusowej ?? 19.09.08, 21:46 Nie jestem Polką?? Tak się pytam , bo nie wiem jak tłumaczyć sejmową Golgotę Wschodu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Lepszy Wolszczan i odkryte przez niego gwiazd 19.09.08, 21:50 w kraju katolikow chyli sie czola przed prawdami ksiedza , cudowne prawdy profesora sa w katolandzie problematyczne :o Odpowiedz Link Zgłoś