Dodaj do ulubionych

Pomostówki nauczycieli

13.11.08, 19:55
Dlaczego nikt nie mówi o tym ,że ok.70% nauczycieli po przejściu na
wcześniejszą emeryturę pracuje dalej na 17/18 etatu?
I mają pensję x2. Nie czują się wypaleni?
Obserwuj wątek
    • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 19:57
      A kto ma mówić? ZNP?
      • maciej1909 Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 19:59
        Jestem za zabraniem pomostówek, nauczycieli jako grupy zawodowej nie znosze, ale
        patrzac na bachory szwedajace sie po osiedlach i klatkach schodowych nie watpie
        ze nauczyciele pracuja w trudnych warunkach...
        • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:01
          A jak trudne warunki muszą mieć rodzice tych "bachorów".
          • maciej1909 Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:02
            rodzice to pewnie takie same menele skoro nie umieja bachorstwa wychowac
            • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:03
              A to menel nie może mieć trudnych warunków?
              • maciej1909 Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:04
                oczywiscie ze moze ale takich powinno sie w gettach pozamykac
    • ewa8a Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:28
      Trudno się wypalić , pracując dziennie po 3,5 godz. A...prawda,
      zapomniałam o klasówkach, codziennych przygotowaniach do lekcji i
      zebraniach z rodzicami.
    • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:44
      Tjaaa, jak zawsze najwięcej do powiedzenia na temat pracy nauczycieli mają ci,
      którzy znają ją li tylko z opowiadań i własnych odległych wspomnień. Popracujcie
      sobie w tym fachu przez choćby rok, albo niech Wasz współmałżonek, rodzic, albo
      dziecko popracuje (tak, żebyście dużo wiedzieli na temat ich codziennej pracy) i
      zobaczymy czy wtedy też będziecie tak skorzy do wygłaszania swoich
      sarkastycznych komentarzy.
      • elfhelm Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 20:47
        Każda praca wiąże się z jakąś uciążliwością.

Praca nauczyciela zbliżona jest jednak bardziej do pracy urzędniczej niż do
        pracy hutnika przy piecu grzewczym.
      • bebe3 Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:01
        Czy nasi nauczyciele sa jacyś gorsi?
        W Anglii pensum nauczyciela wynosi 35-40 godz. Godzina lekcyjna trwa 35 minut, a
        nauczyciel musi obowiązkowo przebywać w szkole przez 32,5 godz. tygodniowo. W
        Holandii tydzień pracy nauczyciela wynosi 40 godz., w tym 29 jest przeznaczonych
        na zajęcia dydaktyczne. Pensum w Niemczech wynosi 27 godz., a jedna lekcja trwa
        45 min. Natomiast we Francji nauczyciel szkoły średniej musi przepracować 18-21
        godz. dydaktycznych, ale godzina lekcyjna wynosi 60 min (55 min nauki i 5 min
        przerwy).

Nas nie przekonajom że, białe jest białe,
        a czarne jest czarne J.Kaczyński
        • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:29
          Znajdź może nieco danych dotyczących wysokości zarobków i późniejszych emerytur
          wśród nauczycieli w krajach, o których piszesz. Wtedy, mam wrażenie, że ogląd
          sytuacji nieco Ci się zmieni.

Holenderski, niemiecki czy duński nauczyciel może pracować nieco więcej, ale
          zarabia tyle, że po zakończeniu swojej dziennej pracy nie musi gnać na lekcje
          prywatne, na chałtury na kursach dla maturzystów, do szkół językowych czy
          gdzie-tam-jeszcze, a po przejściu na emeryturę ma ją na tyle wysoką, że ani mu w
          głowie dorabiać sobie do niej.

Można powiedzieć, że polski nauczyciel też nie musi, problem w tym, że
          często-gęsto ma rodzinę, której chciałby zapewnić możliwy byt, a to nie jest
          możliwe przy obecnych pensjach.

Wielu chętnie pracowałoby tyle, co np. ich niemieccy koledzy, ale za niemieckie
          pieniądze i późniejszą niemiecką emeryturę.
          • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:31
            Znaczy, nauczyciele nie chcą na wcześniejszą emeryturę?
            • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:45
              A powiedziałem coś takiego? Bardzo nie lubię, kiedy wciska mi się w usta słowa,
              które nigdy z nich nie padły. Natomiast odnośnie do meritum pytania: Ci, którzy
              mają ją w zasięgu ręki, oczywiście, że chcieliby. Po prostu dotychczasowe prawo
              dawało im tę możliwość i utrzymanie status quo jest im na rękę.

Ja natomiast obracam się raczej w towarzystwie trzydziesto- i
              trzydziestokilkulatków, którzy mało myślą na temat emerytur pomostowych, ale
              zwyczajnie mają dość obiegowych i wypaczonych opinii na temat środowiska
              nauczycielskiego i jego codziennego życia.
              • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:46
                Poniekąd powiedziałeś.
                Wcześniejsza emerytura to mniej pieniędzy, a ty wszak mówisz, że
                nauczyciele mają pieniędzy niewiele.
                • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:58
                  W obecnej sytuacji (stosunkowo niewysokich emerytur w ogóle) różnica między
                  emeryturą pomostową i zwykłą nie jest wyjątkowo duża, co oznacza, że czasami
                  możliwość odejścia z aktywnego życia zawodowego jest lepszą opcją.
                  • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:00
                    Czyli - pomimo tego, że tak mało zarabiają, chcieliby mieć jeszcze
                    mniej pieniędzy?
                    Rozumiem, są wypaleni. Czyli na emeryturze mają zamiar odpoczywać,
                    nie pracować...
                    • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:10
                      A to wypalony nauczyciel nie może sobie w domu robić tłumaczeń, edycji i
                      redakcji tekstów, czy samemu tworzyć i publikować materiałów dydaktycznych?
                      Świetna i spokojna praca bez hałasu, za to dająca możliwość wykorzystania
                      zdobytego przez lata doświadczenia.
                      • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:13
                        Krakowskim targiem - można pozwolić na wcześniejszą emeryturę pod
                        warunkiem zakazu pracy w szkole. Na emeryturze nauczyciel mógłby
                        otworzyć działalność gospodarczą.
                        • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:24
                          Nie znam nauczyciela (a znam ich sporo), który wróciłby do szkoły po oficjalnym
                          przejściu na emeryturę. Jedynymi wyjątkami było kilka osób, które rzeczywiście
                          było na tyle wybitnymi pedagogami, że definitywne zaprzestanie przez nich
                          działalności zawodowej byłoby naprawdę dużą stratą dla oświaty.

Nie wiem skąd autor wątku wziął dane o 70% i 17/18 etatu, ale moje własne
                          doświadczenie każe mi podchodzić do nich z dużą rezerwą - chciałbym więc
                          wiedzieć skąd owe dane pochodzą i na ile są rzetelne.
                          • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:26
                            Ja z kolei znam kilkaosób, które po przejściu na wcześniejszą
                            emeryturę dalej pracują w tych samych szkołach.
                            • elfhelm Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:29
                              To akurat norma. Często są to osoby w granicach 50-tki. Sorry, ale przy
                              zwiększeniu się średniej długości życia, poprawie warunków zdrowotnych,
                              starzeniu się społeczeństwa to jest po prostu szkodliwe.
                              • woda.woda Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:31
                                Szkodliwe i nieuczciwe.
                              • saxo.grammaticus Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:40
                                Unikałbym szafowania słowami "norma", "większość" kiedy nie podpiera się tego rzetelnymi i obiektywnymi danymi (a te do tej pory nie zostały przytoczone). W ten sam sposób ja sam mógłbym twierdzić, że problem nie istnieje, bo nie stwierdziłem samodzielnie jego istnienia. Tak czy owak, czekam na wyjaśnienia autora dotyczące źródła i rzetelności przytoczonych danych.
          • teofil.awers Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 22:46
            Nie żartuj sobie, kolego. Gdyby polscy nauczyciele pracowali tyle, co
            holenderscy, to zarabialiby 2-3 razy więcej niż teraz. A gdyby
            zarabiali 2-3 razy węcej, niż teraz, i trochę później kończyli pracę,
            to i emeryturę dostawaliby kilkakrotnie wyższą. Pensje i emerytury
            prawdopodobnie nie byłyby na poziomie zachodnioeuropejskim (wskąż mi
            zresztą proszę jakikolwiek zawód, w którym pracownicy w Polsce
            zarabiają tyle, co ich koledzy w Niemczech), ale mogłyby być znacznie
            wyższe niż teraz. To naprawdę dość banalny rachunek.
    • etta2 Re: Pomostówki nauczycieli 13.11.08, 21:10
      Nie bujajmy w obłokach, a już na pewno nie bujajmy w kaczych
      obłokach (wrrrrrrrrrrrr...). Praca belfra jest naprawdę uciążliwa,
      wiem coś o tym (23 lata "pod tablicą"), ale....
      jeden się wypali, drugi spali, a trzeci może nadal....
      Wystarczy prosty zabieg prawny: jesli wcześniejsza emerytura, to bez
      prawa do dorabiania na 17/18. I już!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka