inna57 17.03.09, 16:49 przeciwko próbom wprowadzenia obowiązku nauczania religii od września. Nie dajmy się rządowej dewotce. Nauka etyki to fikcja. Zasypmy URM e-mailami niech wiedzą że państwo wyznaniowe nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pollack5 Re: Protestujmy 17.03.09, 16:56 inna57 napisała: Wio koniku, a jak się postarasz.... ... to może od października?????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Protestujmy 17.03.09, 17:01 przeciez obowiązek i tak praktycznie jest. Jesli protestowac, to przeciw religii w szkole w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Protestujmy 17.03.09, 17:23 nie do końca tak jest, przecież dziś rodzice mają prawo zdecydować żeby dziecko nie uczestniczyło w lekcjach religii. Lekcje etyki to fikcja a szkoły w których są można policzyć na palcach. Wiem że w małych miejscowościach presja społeczna jest tak wielka że i tak większość chodzi na religię ale godzenie się na takie jawne łamanie Konstytucji nie powinno przejść. Dziś zgodzimy się na OBOWIĄZEK nauczania religii jutro obowiązkowy będzie chrzest albo ślub kościelny. To jest próba przemycenia reguł państwa wyznaniowego jakie marzy się facetom ganiającym na co dzień w kieckach. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Dzieci są mądrzejsze, niż się klechom wydaje. 17.03.09, 19:29 Nie miałam ani przez chwilę wątpliwości, że mogę podpisać zgodę na uczestnictwo syna w lekcjach religii. Chciał zobaczyć na WŁASNE oczy, jak to wygląda. Już po miesiącu, czy dwóch zaniepokoiło mnie pytanie, dlaczego siostra powiedziała, że nie jest dzieckiem bożym. Wzniosłam się na wyżyny swego intelektu i wyjaśniłam, że przecież siostra uczy ich, że Bóg jest ojcem wszelkiego stworzenia. Oczywiście dodałam, że z tych lekcji może zrezygnować w KAŻDEJ chwili. O dalszych przebojach napiszę później, jeśli Was to będzie interesowało. inna57 napisała: > nie do końca tak jest, przecież dziś rodzice mają prawo zdecydować żeby dziecko > nie uczestniczyło w lekcjach religii. Lekcje etyki to fikcja a szkoły w których > są można policzyć na palcach. Wiem że w małych miejscowościach presja społeczna > jest tak wielka że i tak większość chodzi na religię ale godzenie się na takie > jawne łamanie Konstytucji nie powinno przejść. Dziś zgodzimy się na OBOWIĄZEK > nauczania religii jutro obowiązkowy będzie chrzest albo ślub kościelny. To jest > próba przemycenia reguł państwa wyznaniowego jakie marzy się facetom ganiającym > na co dzień w kieckach. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Dzieci są mądrzejsze, niż się klechom wydaje. 17.03.09, 19:36 A skąd katabasy mają o tym wiedzieć,przecież większość z nich nie ma dzieci,ale swoich s nie tych bożych. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Dzieci są mądrzejsze, niż się klechom wydaje. 18.03.09, 09:15 zoil44elwer napisał: > A skąd katabasy mają o tym wiedzieć,przecież większość z nich nie ma dzieci,ale > swoich s nie tych bożych. Ci zaś, co własne mają traktują je na ogół jak dopust boży. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Protestujmy 17.03.09, 17:41 nie ma obowiązku uczenia się religii. I nikt go nie zamierza wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Polecam lekturę 17.03.09, 17:46 wiadomosci.onet.pl/1526905,240,1,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Polecam lekturę 17.03.09, 18:25 Trybuna? I jakiś bałwanek z kanapowej partyjki? Bądźmy poważni. Z tym nie ma sensu dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Nie chodzi o artykuł 17.03.09, 18:33 tylko o program obowiązkowy. Widziałeś prawdziwego nauczyciela etyki ? Wyobrażasz sobie że etyki będzie uczył katecheta jak to przewiduje instrukcja ministerstwa ? Chcesz tego ? Ja zdecydowanie NIE !!! Chcę państwa neutralnego światopoglądowo, nowoczesnego i sprawnego gdzie dni nie odlicza się świętymi patronami ale pracą dla siebie, dla innych, dla ogółu. Nie chcę biskupów wciskających się do naszej świadomości przy każdej okazji, to są ludzie z innej rzeczywistości, którzy zapomnieli że Jezus Chrystus mówił o owieczkach w owczarni a dziś mamy leniwych pasibrzuchów w pałacach. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie chodzi o artykuł 17.03.09, 18:41 Lekcje etyki (lub elementy filozofii, etyki i religioznawstwa) powinny być obowiązkowe dla każdego. Na razie nie widzę żadnych elementów przymuszania do czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
w111mil mozesz wierzyc ze Pana Boga nie ma 18.03.09, 10:38 ale dlaczego nazywasz to neutralnoscia swiatopogladową? inna57 napisała: > Chcę państwa neutralnego > światopoglądowo, nowoczesnego Czy uwazasz ZSRR i III rzesze za panstwa "nowoczesne"? Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 dla mnie możesz wierzyć że pan bóg istnieje 18.03.09, 11:02 to twoja sprawa czy uważasz Islamską Republikę Iranu i Afganistan talibów za państwa nowoczesne ? III Rzesza była bardzo związana z Watykanem i hierarchią kościelną, pamiętasz ich sztandarowe hasło "Gott mit Uns" Nie potrafisz sobie wyobrazić państwa w którym kościół, meczet, synagoga będą oddzielnymi bytami, nie będą wpływać na prawodawstwo, szkolnictwo i inne aspekty życia obywateli. Przecież nikt ci nie zabrania wierzyć w co tylko chcesz i modlić się do kogo tylko chcesz, to jest twoja PRYWATNA sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
w111mil Misiu o Bardzo Małym Rozumku, żyłem w takim państw 18.03.09, 19:33 ie, Twoi rodzice też mogą ci o tym opowiedzieć a dziadka zapytaj o wrazenia z rzadów narodowych socjalistów podczas II wojny inna57 napisała: > Nie potrafisz sobie wyobrazić państwa w którym kościół, meczet, >synagoga będą > oddzielnymi bytami, nie będą wpływać na prawodawstwo, szkolnictwo >i inne aspekt > y > życia obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Widzisz Prosiaczku tym sie od siebie różnimy 18.03.09, 19:49 że ja nie mam w zwyczaju obrażać adwersarza (ty zacząłeś). Poczytaj sobie trochę historii to dowiesz się czegoś nowego o ścisłych związkach Watykanu z III Rzeszą. To że nie gustujesz w jedzeniu żab i ślimaków, no cóż o gustach się nie dyskutuje. Znam z autopsji różnicę pomiędzy państwem neutralnym i wyznaniowym. Mamy zapisane w Konstytucji że Polska jest państwem świeckim i takim powinno pozostać. Twoja wiara, twój wybór, ale nie zmuszaj innych do bicia pokłonów twoim bożkom. Odpowiedz Link Zgłoś
w111mil chodzi ci o mordowanie ksiezy w obozach koncentra 18.03.09, 20:03 cyjnych? inna57 napisała: > Poczytaj sobie trochę historii to dowiesz się czegoś nowego o >ścisłych związkach Watykanu z III Rzeszą. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Nie chodzi mi o zakonnice i księży 18.03.09, 20:08 dzielnie defilujących w równych szykach, z hailująco wzniesionymi łapkami przed papieżem, poszukaj są takie zdjęcia. A to że w obozach koncentracyjnych ginęli również księża jest faktem historycznym któremu nikt nie przeczy. Ja tylko proszę żebyś nie wybielał całej kasty bo akurat w tej sprawie kościół nie ma czystych rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Co mówi konstytucja? 17.03.09, 17:52 Co mówi konstytucja? Art. 53 Konstytucji RP: p. 1 – Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. p. 3 – Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami p. 6 – Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. p. 7 – Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych, lub wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Co mówi konstytucja? 17.03.09, 18:34 Konstytucja? A kto sie nia w Polsce przejmuje? To tylko ksiązeczka. Zawartoscia sie nikt nie przejmuje, a juz najmniej administracja rządowa i samorządowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Protestujmy 17.03.09, 18:08 Chodziłem do szkoły podstawowej w czasach gdy w klasach wisiały krzyże w;towarzystwie;portretów Stalina,Rokossowskiego,Bieruta i odbywały się lekcje religii katolickiej.Ba,kierownikiem szkoły był organista z pobliskiego kościoła.Paradoksalnie,w bierutowskich czasach prześladowań(?)kościoła katolickiego, atmosfera i nastawienie nauczycieli i otoczenia do nie uczęszczających na lekcje religii katolickiej była podobna do dzisiejszej.Sekowanie takich uczniów jako wrogów Krk i Ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Protestujmy 17.03.09, 18:27 Ja chodziłam do szkoły w której na ścianach nie było ani portretów przywódców ani krzyży. Doskonali nauczyciele uczyli nas prawdziwej historii, łącznie z prawdą o Katyniu, na lekcjach rosyjskiego tak znienawidzonego przez większość czytaliśmy Bułchakowa i słuchaliśmy piosenek Wysockiego. Na lekcje religii chodziło się do kościoła, bo tam jest miejsce gdzie można odszukać prawdziwe sacrum. Przywróćmy społeczeństwo prawo do neutralności światopoglądowej, bez wciskania się przedstawicieli kościoła do każdego miejsca i każdej instytucji. Niech wierzący skupiają się w swoich kościołach. Może właśnie przez sprofanowanie wiary poprzez narzucenie jej w szkołach doprowadziliśmy do brutalizacji szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Protestujmy 17.03.09, 19:02 zoil44elwer napisał: > Chodziłem do szkoły podstawowej w czasach gdy w klasach wisiały krzyże > w;towarzystwie;portretów Stalina,Rokossowskiego,Bieruta i odbywały się lekcje > religii katolickiej.Ba,kierownikiem szkoły był organista z pobliskiego > kościoła.Paradoksalnie,w bierutowskich czasach prześladowań(?)kościoła > katolickiego, atmosfera i nastawienie nauczycieli i otoczenia do nie > uczęszczających na lekcje religii katolickiej była podobna do > dzisiejszej.Sekowanie takich uczniów jako wrogów Krk i Ojczyzny. Zoli, myślisz że ktoś Ci uwierzy że tak było? Ja też te czasy pamiętam i też zajęcia rozpoczynały się od modlitwy i lekcji religii ale ludzie ponoć tak długo nie żyją jak my. A zresztą w komunie to było nie możliwe. To był sarkazm. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Protestujmy 17.03.09, 19:13 zoil44elwer napisał: > Pisałem o latach przed 56. Religia w szkole skończyła się w roku 1960. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Protestujmy 17.03.09, 19:19 Tow Wiesław nie był taki religijny jak liberał Tusk,nie mówiąc już o Gowinie,też podobno z partii liberalnej.Tow Wiesław nie był też tak relogijny jak Olejniczak i Napieralski, dzisiejsi liderzy postkomunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: a gdzie dowod na te proby? 17.03.09, 19:02 ramowy program nauczania na rok szkolny 2009/2010 Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Walcz dzielnie 17.03.09, 19:08 akurat ciebie bereciaro nie proszę o pomoc, dla ciebie nauczanie powinno zacząć się w 15-stym roku życia i w tym samym się skończyć, i powinno obejmować jedynie religię. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Wow! Uwazaj, zeby Ci żyłka nie pękła z tego napięc 17.03.09, 19:10 inna57 napisała: > akurat ciebie bereciaro nie proszę o pomoc, dla ciebie nauczanie powinno zacząć > się w 15-stym roku życia i w tym samym się skończyć, i powinno obejmować jedyni > e > religię. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Protestujmy 17.03.09, 19:17 A protestuj... Koniecznie od września trzeba protestować, nie można wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Protestujmy 17.03.09, 19:33 .1.-Będziemy uczyć dzieci religii w salkach katechetycznych. 2.-Będziemy uczyć religii w szkołach za darmo. 3.-Katecheci to też pedagodzy,należy się im zapłata. 4.-religia to też przedmiot nauczania,więc oceny na świadectwach. 5.-Matura z przedmiotu religia.Dobrowolny wybór. 6.-Obowiązkowa matura z religii. 7.-??????? Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Protestujmy 18.03.09, 10:20 budowa iranu europy idzie w najlepsze!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trzyszcz Przy takim apelu, powinien być adres URM!! 18.03.09, 10:42 Bo ludziom nie chce się szukać. Mnie też. Jak dasz adres, to wyślę protest. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Faktycznie jesteś "inna" 18.03.09, 11:36 skoro wierzysz w mail'ową demokrację. Czy ty widziałaś kiedykolwiek w naszym kraju by w sprawie o podstawowym znaczeniu dla obywateli ktoś ich zapytał o zdanie. Co się dzieje jak się domagają w sprawie aborcji np. referendum? Odzywa się np. jakiś uszaty lub brzuchaty biskup i mówi NIE! I co się dzieje? Nie muszę ci chyba mówić. I nie chce mi się nic więcej " w tym temacie" i podobnych pisać. Powiedz to Rydzykowi. Nie wiem ile masz lat. Ale jeżeli jesteś jeszcze wystarczająco młoda możesz dożyć czasów gdy młodsze pokolenia uzyskają status decydentów i coś się zmieni - jeżeli się w międzyczasie nie zmoherzą i będą traktować czaqrnosukienkowych jak wszystkich pozostałych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
shmulka I jeszcze 18.03.09, 19:57 należy koniecznie doprowadzić do impeachmentu Ratzingera bo to stamtąd wszelkie zło płynie. Ale najpierw maile:BENEDICTXVI@VATICAN.VA Może sam zrezygnuje dla dobra nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 A to już sobie sami 18.03.09, 20:01 załatwcie, wasz kościół, wasz papież, ja nie chcę tylko aby moje wnuki były przymusowo indoktrynowane w szkole, o ich etyczne wychowanie potrafię zadbać sama. Odpowiedz Link Zgłoś
w111mil ktos cie wprowdzil w bład 18.03.09, 20:04 inna57 napisała: > przymusowo indoktrynowane w szkole nie ma zadnego przymusu Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: ktos cie wprowdzil w bład 18.03.09, 20:12 jeszcze nie, za chwilę może być, poczytaj sobie plany programowe na rok szkolny 2009/2010 gdzie nie będzie już wyboru, nauka "etyki" ma być obowiązkowa (zamiennie z religią), jeżeli szkoła nie będzie miała nauczyciela etyki to zajęcia z tego przedmiotu maja prowadzić katecheci. próbujesz mi wmówić że to będą uczciwe lekcje etyki, nie żartuj. wybacz ale o etyczne wychowanie moich dzieci i wnuków potrafię zadbać sama bez pomocy kościelnych funkcjonariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś