Dodaj do ulubionych

Majewski ośmiesza spotomanię

06.05.09, 08:35
lepszy był spot PISu xdd
Obserwuj wątek
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 09:52
      Niezależnie od preferencji partyjnych osób oglądających, każdy przyzna: ten o PiS był bardziej dopracowany, choć obydwa treściowo trafione.
    • buzzraider Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 09:55
      Rozumiem ze Pan Rafał Garpiel, tłumaczy nam "ciemnej masie" jak mamy odbierać ten spot i żeby bron Boże nie przyszło nam do głowy, że przedstawia on niestety faktyczna sytuacje w Polsce... heh to dopiero 'trik perswazyjny' i działanie wg. "prymitywnego schematu manipulacyjnego" :/
    • plastelina2005 Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 11:41
      4 % uznało, że lepsze spoty PiS. Mam nadzieję, że na tę partię zagłosuje nie więcej.
    • el3ment Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 12:08
      #czarny_bono: Mi się wydaje, że to tylko takie złudzenie, spowodowane tym, że PiS wypuścił 'podobny' spot (w sensie "mechaniki" nie wiem jak inaczej to ująć ;) )
    • mileg Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 12:21
      PO nie produkuje spotów. Bo i po co, skoro za nich robią to polskojęzyczne media.
    • wolny_czlowiek_online Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 12:55
      mileg:

Nie, Platforma po prostu ma poparcie. Ludzie sami ją reklamują w ten czy inny sposób. Nawet PiS ostatnio nieźle PO reklamuje ; ).
      Ja ich popieram w dalszym ciągu, choć nie jestem człowiekiem "jednej partii". Wybieram to, co aktualnie uważam za najlepsze, a w tym momencie jest to ewidentnie PO.
    • wolny_czlowiek_online Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 13:01
      PO zachowuje balans między pieniactwem PiSu a snobizmem i zimowaniem lewicy.

Są po prostu normalni, nie zgrywają mesjaszy, potrafią się przyznać do błędu i je naprawiać. Poza tym spokojniej jest z nimi niż kiedykolwiek wcześniej, a jednak mamy spore sukcesy tak na arenie międzynarodowej jak i wewnątrz. Polska się zmienia na lepsze. Psy szczekają jak zawsze, ale karawana jedzie dalej.

Naprawdę uważam, że o ile ktoś po tych rządach nie odwróci wszystkiego do góry nogami, to jesteśmy naprawdę w dobrej sytuacji. Na naszych oczach uzyskujemy w Europie status jakiego nigdy nie mieliśmy po wojnie. A jeśli w Europie, to i na świecie.

Polityka to nie wojna, to sztuka mediacji, dyplomacji, działania i czasem mądrego kompromisu. Tutaj PO wyznacza nam nową jakość, jakiej u nas nigdy nie było.
      Owszem, popełniają błędy - aż mi czasem wstyd za nich, bo na nich głosowałem. Ale zaraz potem jestem z nich dumny. To tylko ludzie i cudów nie oczekuję, ale to co widzę napawa optymizmem i dużym spokojem : ).
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 13:07
      buzzraider - nie odniosłem takiego wrażenia. Fakty są takie, że PO spotów nie robi, a PiS tak. I te Majewskiego przypominają spoty PISu. PiS używa prostych chwytów i Majewski je kopiuje. Nie widzę więc w artykule manipulacji czytelnikiem. Jeżeli czujesz się jednak zmanipulowany, zgłoś się na policję:)
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 13:10
      wolny_czlowiek_online - nie przesadzaj. PO nie przyznaje się do błędu podobnie jak nie czyni tego PiS.

Z rosnącym znaczeniem Polski w Europie po krótkich rządach PO-PSL też jedziesz zdecydowanie za daleko. Po prostu rządy PiS i ich nadpobudliwych przyjaciół z Samoobrony i LPR wywoływały cofanie Polski w rozwoju, stąd zastój za PO-PSL sprawia wrażenie rozwoju.
    • alter_maska Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 13:28
      A czy ktoś pamięta jak Majewski parodiował spot PO pt. "Razem" (tytuł parodii "Nie tym razem")? Było to w trakcie kampanii do wyborów, które wygrał PiS. Może PO wyciągnęło wnioski.
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 13:38
      Choć PO ma swoje wady i chciałoby się od tej partii więcej, na razie nie ma lepszej partii od niej.

I przynajmniej ludzie popierający PO są normalni. Ludzie popierający PiS są wypełnieni nienawiścią, bluzgają cię na każdym kroku. Jeśli popierasz PO, to według nich jesteś manipulowany przez media, jesteś komunistą albo coś w tym stylu. Nie mówiąc o innych obelgach, jakich otrzymujesz. Nie może do nich dojść fakt, że po prostu uważa się, iż ta partia jest lepsza?

PiS to partia dla prostych ludzi. Bardzo prosto jest popierać PiS: kto nie jest z nami, ten jest przeciwko nam; co chwilę Kaczyński robi konferencje prasowe, na którym "tłumaczy" swoim wyborcom co się dzieje na scenie politycznej. Tłumaczy nam np. dlaczego przegrywa sprawy sądowe (bo w sądzie siedzą "młode damy" bez doświadczenia), dlaczego jest większe poparcie PO (bo manipulują ankietami i sondażami) i dlaczego PiS nie jest pokazywany w pozytywnym świetle w dużej części stacji telewizyjnych (bo "nie ma wolnych mediów", tudzież jest to telewizja na zagranicznym kapitale, a jak wiemy to media masońskie, hihi). Na prawdę, nie trzeba myśleć, wszystko jest na tacy, a Jaruś nam ładnie wytłumaczy jak cokolwiek rozumieć.

I tak zaraz ktoś powie, że "zostałem zmanipulowany" etc. :>
    • devales Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 14:55
      Bigbezet - typowy produkt mediów polskojęzycznych...
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 16:54
      Haha, a nie mówiłem ;D A przeczytałeś dziecko ze zrozumieniem mój komentarz? Bo ironicznie potwierdziłeś to co napisałem :)

Macie po prostu kompleksy. Wam łatwiej jest powiedzieć, że jak ktoś popiera PO bo jest "produktem mediów", "jest zmanipulowany" etc., bo czujecie się z tym lepiej. I zresztą łatwiej jest to napisać, bo na merytoryczną krytykę z "waszej" strony to chyba nie można liczyć. To zarazem śmieszne i smutne.
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 17:06
      Nie - devales - nie. Typowe jest używanie określeń takich jak "polskojęzyczny" po to tylko, żebyśmy wszyscy pytali: "dlaczego nie polskich?" a Ty mógł odpowiedzieć, bo to nie są media polskie tylko, żydowskie, niemieckie, marsjańskie czy jakie tam sobie chcesz, ale nie polskie. To jest typowe.

Typowe jest potrzeganie ludzi z innymi poglądami jako ludzi o innej narodowości. Albo po prostu niecnych spiskowców. To wszystko jest typowe. Na szczęście nie typowe tylko dla Polaków, ale Typowe dla niektórych Polaków.
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 17:10
      czarny_bono: Bardzo trafnie ujęte. Pozdrawiam.
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 17:31
      A panu buzzraider, który twierdzi, iż interpretacja Garpiela spotów Majewskieg jest "manipilują ludźmi", i który chyba (chyba!) sam nie rozumie tychże spotów, polecam przeczytanie w encyklopedii hasło "pastiż", a następnie "satyra".
    • devales Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 19:38
      Śmiejcie się Targowiczanie, nadstawiajcie tyłek NIemcowi, ale to my będziemy się śmiać ostatni. PiS wróci i was hołoto rozliczy, co do ostatniego ;D I wtedy zobaczymy, kto się będzie śmiał ostatni...
    • pumpernikiel.pl same sie glupki osmieszaja 06.05.09, 19:44
      za pieniadze glupich podatnikow
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 20:05
      Zaczynam się zastanawiać devales, czy ty piszesz na serio czy to tylko pastiż typowych zwolenników PiSu? :>
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 06.05.09, 21:06
      Dokładnie taka sama myśl zrodziła się w mojej głowie. Jak dla mnie devales prowokuje:)
    • buzzraider Re: Majewski ośmiesza spotomanię 07.05.09, 08:52
      Panie Bigbezet: ja nie twierdze ze Pan Garpiel nie rozumie spotów, juz On rozumie je bardzo dobrze, problem w tym ze sytuacja wyglada tak: Szymon Majewski robi spot uderzajacy w PIS, (jakos Pan Garpiel sie wtedy nie wypowiadał jak mamy ten spot odbierac), teraz ze "stajni" Szymona Majewskiego wychodzi kolejny spot tym razem osmieszajacy PO (i tu włacza sie do gry Pan Garpiel i mowi nam jak mamy ten spot odczytywac). nie sadzisz ze to troche dziwne? wlasnie w tym upatruje manipulacji.

dziekuje za odeslanie mnie do encyklopedii do haseł "pastiż oraz "satyra" potwierdzily tylko ze znam znaczenie tych slów, i nijak niestety nie odnosza sie do wypowiedzi pana Garpiela
    • czarny_bono Re: Majewski ośmiesza spotomanię 07.05.09, 09:36
      Mam nieodparte wrażenie, że gdyby Garpiel opisał spot parodiujący PiS, nie pozostawiając na nim suchej nitki, byłoby to oznaką manipulacji. Nie opisał - też jest oznaką manipulacji:>

Jako stały czytelnik mogę jedynie powiedzieć, że odnosi się on dość sprawiedliwie do PiS i PO.

Tak czy owak, polemika z buzzraiderem jest na daleko wyższym poziomie niż z devalesem:)
    • buzzraider Re: Majewski ośmiesza spotomanię 07.05.09, 10:18
      Panie czarny_bono: Tak jak pisałem juz wczesniej problem tkwi w tym ze jeden spot zostal skomentowany, a drugi spot nie, moje pytanie brzmi w jakim celu w takim razie Pan Garpiel komentuje spot którego przesłaniem jest osmieszenie PO i robi to tak ze właściwie spot anty PO jest (wg interpretacji Pana Garpiela i to wlasnie zostaje zasugerowane czytelnikowi w dosc ukryty sposób w tym artykule) anty PiS

przypomina to troche sytuacje:
      mamy kolor biały
      mamy kolor czarny
      a po interpretacji Pana Garpiela wygląda tak;
      mamy kolor biały
      mamy kolor: właściwie tez biały bo czarny to taki biały ale bez światła.
    • bigbezet Re: Majewski ośmiesza spotomanię 07.05.09, 18:48
      @buzzraider: Słuchaj, chyba (chyba!) nadal nie rozumiesz spotów. Oba spoty zostały stworzone jako pastiż spotów PiS (ta sama kompozycja, ten sam charakterystyczny sposób prezentowania faktów). Pierwszy spot "uderza" w PiS, drugi w PO, ale oba są pastiżem prymitywnej techniki, jaką wykorzystał PiS przy produkcji swoich spotów. I to jest skomentowane pod koniec artykułu - wcale nie wynika z niego, że ten spot "anty-PO" jest "anty-PiS".

Inna sprawa to pytanie "dlaczego akurat ten spot skomentowano, a poprzedni nie". Doszukiwanie się tutaj manipulacji jest conajmniej dziwne, jak nie śmieszne. Po pierwsze poprzedni spot również był komentowany (i to wielokrotnie), choć może nie przez pana Garpiela. Po drugie artykuł podsumowuje zarówno spoty PiS, spot numer jeden Majewskiego oraz spot numer dwa. Naturalnie najwięcej uwagi jest poświęcone najnowszemu spotowi (bo to spot najnowszy). Naprawdę, uważanie to za manipulację jest według mnie dziwne i dalekoidącą interpretacją. Ale jak zauważył czarny_bono, przynajmniej z tobą rozmawia się normalnie i po ludzku, nie jak z ludźmi pokroju devales, za co serdecznie dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka