Gość: Ed IP: *.proxy.aol.com 11.12.03, 22:22 CZESC JEGO PAMIECI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zgrozek Rydz tez mogl byc dowodca polsko-niemieckiego IP: *.acn.waw.pl 12.12.03, 17:31 korpusa a nie chcial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Rydz tez mogl byc dowodca polsko-niemieckiego IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 17:53 Gość portalu: zgrozek napisał(a): > korpusa a nie chcial Zygmunt Sadowski urodził się w 1946 r. Ukończył Oficerską Szkołę Wojsk Pancernych w Poznaniu, Akademię Sztabu Generalnego i Akademię Wojsk Pancernych w Moskwie. W 1990 r. został szefem sztabu Śląskiego Okręgu Wojskowego. Rok później otrzymał nominację na generała brygady, a w 1999 r. - na generała dywizji. Kierował Zarządem Programowania Rozwoju Sił Zbrojnych Sztabu Generalnego Wojska Polskiego. W 1998 r. został dowódcą Korpusu Powietrzno- Zmechanizowanego w Krakowie. Po raz pierwszy Polak, gen. Zygmunt Sadowski, został dowódcą Wielonarodowego Korpusu Północny Wschód, stacjonującego w Szczecinie. Kierował sztabem jednostki, w której służy kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy z Polski, Niemiec i Danii. Stanowiska dowódców korpusu obsadzane są rotacyjnie. Pierwszym szefem tej jednostki był duński generał Henrik H. Ekmann. Dywizje stacjonujące w Szczecinie podlegają NATO, są przygotowywane do działań obronnych w ramach sojuszu, a także do akcji humanitarnych, pokojowych oraz do przeciwdziałania klęskom żywiołowym. Co oznacza twój bezmyślny sarkazm, nie chcę tego komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrozek Re: Rydz tez mogl byc dowodca polsko-niemieckiego IP: *.acn.waw.pl 14.12.03, 02:12 Moj bezmyslny sarkazm oznacza ze w 1939 oferta Niemcow byla uczciwa - zdobycze na wschodzie w zamian za udzial w wojnie. Mimo to Rydz, jaki byl taki byl, bronil polskiej niepodleglosci. W latach 2000-2006 Niemcy nie maja uczciwej oferty dla Polski - przejmuja kolonie za grosze bez zadnych rekompensat, dostaja zrodlo taniej sily roboczej, miejsce zrzutu odpadow i lokowania nadwyzek produkcyjnych jak to niedawno powiedzial jeden z niemieckich ministrow: NA ZAWSZE. Rowniez za sprawa klasy politycznej armia zostala zredukowana do sily jednego sprawnego pulku. Korpus oficerski zas przekupiony resztkami stanowisk. Przewiduje skromnie ze za 20 lat na tzw. ziemiach odzyskanych nie bedzie ani jednej szkoly z jezykiem polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Rydz tez mogl byc dowodca polsko-niemieckiego 14.12.03, 03:14 było: " Mimo to Rydz,jaki byl taki byl,bronil polskiej niepodleglosci " Ja: Marszałek Smigły-Rydz był nieslawnym dowódcą,ktory zostawił swoich żołnierzy, a sam dał nogę,przez przysłowiowe Zaleszczyki. Nie ma: 'jaki był taki był'-> U mnie dostałby pluton egzekucyjny. Mieszanie tej niesławnej postaci ze zmarłym Generałem Sadowskim to jest hucpa moralnomilitarna. -- > Damy radę ps. Przewidywania na za 20 lat mam przedziwnie przeciwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta z rawy Re: Gen. Sadowski nie żyje IP: *.proxy.aol.com 14.12.03, 02:49 A co on takiego zrobil dla kosciola katolickiego w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś