Gość: MiNeToR Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.03, 08:29 z Szacunku dla mnie zatrzymaliscie pociagi dziekuje ... za taki szacunek perspektywa nie spotkania sie zrodzina w swieta jest dla mnie bardzo mila jak dla mnie moze byc jak w Angli rozgonic bande i gornikow i kolejarzy ... banda nic wiecej z wyrazami szacunku TrainBuster Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks uwalić tych związkowców IP: *.mim.pcz.czest.pl 19.12.03, 08:32 Odrobina odwagi, pozbyć sie tych warchołów liczących na zyski z rozwalania ludziom swiąt. GW pisze o strajku, napiszcie o ludziach, którzy to organizują. Na pewno coś ciekawego się znajdzie. Prywatyzacja jest nieunikniona; strajkuje ten, który się jej obawia. Kto straci na prywatyzacji pkp i górnictwa - tylko związki, bo pracownicy mogą jedynie zyskać. Tylko w ten sposób mogą jeszcze walczyć o swoje interesy. nic nie robić, nie mieć zmartwień, w takim związku sobie być...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kóbóś Póhatek Re: uwalić tych związkowców IP: *.pik.gliwice.pl 19.12.03, 08:43 Zgadzam się z przedmówcą. Każdy związkowiec na kopalni kasuje 3x-6x większą pensję od szeregowego pracownika. Oczywiście "Panowie ze związków" nigdy nie mają czasu na pracę, bo zajmują się bardziej "niebiańskimi" sprawami. Zwolnić ich nie można (przynajmniej nie jest to łatwe i wymaga prawnych wybiegów). Piotr P.S. Taka jedna generalna uwaga - gdyby policzyć nicki osób, które pomstują na rząd RP tylko w tym portalu, okazałoby się pewnie, że możnaby zmienić układ sił w Parlamencie. Gdzie ci wszyscy ludzie byli w czasie wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mailman Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.centrala.kbsa / 10.1.13.* 19.12.03, 08:43 Prosty sposób na związki zawodowe. Na początek zasada - nie pracujesz (tylko strajkujesz) to za ten czas Ci nie zapłacimy. A druga sprawa - straty jakie ponosi przedsiębiorstwo z tytułu takiego strajku - powinien zapłacić związek zawodowy który to organizuje. I będzie po sprawie. Jeden dzień strajku na koleji i "Solidarność" trzeba będzie rozwiązać bo nie będą wypłacalni. Czas skończyć z dyktaturą związkowców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotto53 Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.prv.tebo.net 19.12.03, 08:48 Kogut nie kucaj!!!!!!! Tylko Wy mozecie wykoleić ten nie-rząd złodziei i bandytów. Trzeba zablokować tych towarzyszy bo do końca nas rozkradną. Po prywatyzacji i rozdrobnieniu PKP juz w tym kraju nikt nie bedzie w stanie skutecznie zaprotestować. Najwyzszy czas wywalić Millera i tę jego bandę i to ostatni dzwonek. Ludzie jesteśmy z Wami pomimo trudności z dojazdem. 3majcie się i NIE KUCAJCIE !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 09:10 Chyba Cię porąbało ... G... obchodzi mnie - pasażera z wykupionym biletem na 23.12. - co ma z tym wspólnego Miller czy inni. Kupiłem bilet i chcę dojechać do domu na święta. A jak nie to niech PKP w ramach rekompensaty wykupi mi taxi lub samolot na drugi koniec kraju. Swoja droga - czy NAPRAWDE nie ma srodkow prawnych by żądać odszkodowań z tytułu nie wywiązania się z zawartej umowy (wykupienie biletu z miejscówką na konkretny dzień)??? Niech się odezwie jakiś prawnik ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.stacje.agora.pl 19.12.03, 09:26 Srajk, nie żartujcie. Kolejarze strajkują ale oni wcale nie mają tak źle jak mówią. Przecież ich rodziny maja dotowane bilety i jeżdź prawie za darmo. Czy oni nie widzą, że dostają kasę od podatników a nie od państwa. nie strajkują Ci, którzy mają mniej od kolejarzy. Chyba kolej przesadza. Nikt mi nie będzie wpierał, że dbają o pasażera, bo jakby dbali, to by obniżali ceny biletów i komfort jazdy. A jak na razie to nic yakiego nie ma miejsca, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 09:29 Jak to nie? ;-) Oczywiście, że obniżają komfort jazdy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imre Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:33 Jest to typowa walka o forse lobby związkowego. Sprawe załatwi zmiana ustawu o Związkach Zawodowych. Działacze powinni utrzymywac się ze składek swoich członków , nie dostawac ciepłe pieniążki z zakładu pracy. Czemu koszty utrzymania związków zawodowych są kosztem uzyskania przychodu pomniejszającym zysk Firmy. Przecież to paranoja. Nasze związki tak bardzo walczyły o kapitalistyczne reguły gry, a rozwiązania sobie korzystne pozostawiły z socjalizmu. Może sami pracownicy PKP przeanalizują ile kosztuje ich Zakład utrzymywanie,a co za tym idzie nasze społeczeństwo, tej farsy.( i nie tylko u nich - górnicy to samo. Problem ze zwiazkami zawodowymi może skończy sie bardzo szybko. Trzeba wyprowadzić je poza bramy zakładów, stworzych duże organizacje dbające o ogól interesów pracowniczych w Polsce a nie tylko o swój tyłek. Przecież ja który nie dojechał do pracy i musiał płacić za Taxi też jestem związkowcem choć nie kolejarzem. A z drugiej strony jak mam jechac pociągiem tylko w towarzystwie konduktora bo nikt inny nim nie jedzie to też zastanawiam sie gdzie logika. Przecież busem szybciem , taniej i cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 19.12.03, 09:53 Imre dużo jest racji w tym co napisałeś a pomysł, by związki zawodowe reprezentowały ogół pracowników najemnych ... tak, ale inna struktura niż obecnie ta obecna jest "chora" i chroni wybrane grupy zawodowe według też sobie tylko wiadomych kryteriów mam z nimi osobiście też "na pieńku" d_nutka niezrzeszony związkowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeloo Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.phys.sinica.edu.tw 19.12.03, 09:50 " - Tylko jaki podróżny będzie planował podróż pociągiem, który nie wiadomo, czy wyruszy? - powątpiewali związkowcy." Ci ludzie chyba nie jezdza pociagami. Pociagiem podrozuja teraz tylko desperaci lub ci ktorzy naprawde nie maja innej aleternatywy. Prosty przyklad: Czestochowa - Warszawa - Czestochowa. Nawet ze znizka place prawie 40 zl w obie strony. Bilet oczywiscie 2 klasy. Komfort podrozy - bez komentarzy. Nieraz bylem swiadkiem gdy do pociagu wsiadali zlodzieje lub klienci izby wytrzezwien. O toaletach nie wspomne. Od pewnego czasu te trase pokonuje autobusem. Za 45 zl w obie strony mam pelen komfort, kawe na pokladzie i gwarancje ze nie dostane przypadkiem od zlodzieja po glowie. Gosci pod gazem wogole nie wpuszczaja na poklad. Narod ktory nie ma znizek na PKP kozysta praktycznie tylko i wylacznie z autobusow. Taniej, wygodniej i bezpiecznie. A ze konkurencja na rynku duza, totez ceny leca na leb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 09:51 Na torach palone są opony! Dlaczego odpowiedzialne za ochronę środowiska instytucje tolerują to?! To skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZBYSZEK SKONCZYC Z NIMI . IP: 62.111.207.* 19.12.03, 09:52 PROSTE , NIECH STRAJKUJĄ DO CALKOWITEGO UPADKU TEGO MOLOCHA PKP , OGLOSI SIE UPADLOSC FIRMY - BANKRUCTWO , NIECH NIE JEZDZA ,STRAJKUJA TYLKO CI KTORZY MAJA CZYM SZANTAZOWAC , A LUDZIE W PRYWATNYCH FIRMACH PO PROSTU PRACUJA , U PRYWATNEGO WLASCICIELA JEST PROSTA PILKA NIEPODOBA SIE = TAM SA DRZWI . MAM DOSC TYCH WSZYSTKICH NIEZADOWOLONYCH , KTO IM KAZE DO KONCA ZYCIA PRACOWAC NA PKP ? JAK MI SIE NIEPODOBA ZMIENIAM PRACE . JAK NIE MAM KWALIFIKACJI , WIEKU TO SIEDZE CICHO I PRACUJE . Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: SKONCZYC Z NIMI . 19.12.03, 10:11 Gość portalu: ZBYSZEK napisał(a): > PROSTE , NIECH STRAJKUJĄ DO CALKOWITEGO UPADKU TEGO MOLOCHA > PKP , OGLOSI SIE UPADLOSC FIRMY - BANKRUCTWO , NIECH NIE > JEZDZA ,STRAJKUJA TYLKO CI KTORZY MAJA CZYM SZANTAZOWAC , A > LUDZIE W PRYWATNYCH FIRMACH PO PROSTU PRACUJA , U PRYWATNEGO > WLASCICIELA JEST PROSTA PILKA NIEPODOBA SIE = TAM SA DRZWI . MAM > DOSC TYCH WSZYSTKICH NIEZADOWOLONYCH , KTO IM KAZE DO KONCA > ZYCIA PRACOWAC NA PKP ? JAK MI SIE NIEPODOBA ZMIENIAM PRACE . > JAK NIE MAM KWALIFIKACJI , WIEKU TO SIEDZE CICHO I PRACUJE . czy ty idioto wiesz ile kosztuje (nie tylko pieniędzy, ale przede wszystkim czasu) WYKSZTAŁCENIE bardzo dobrego fachowca? powiem ci idioto jak chcesz sobie co rok zmieniać zawód, to WYBITNYM, a nawet DOBRYM fachowcem NIGDY nie będziesz w skompikowanym zawodzie a jesli jesteś od prostych czynności jak "zamiatanie ulicy" to bież i pensje zamiatacza d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Re: SKONCZYC Z NIMI . IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 10:17 Wiesz, moja droga, najpierw naucz się języka polskiego ... Ta uwaga co do czasu kształcenia to chyba nie pod Twoim własnym adresem, co? A poza tym to faktycznie - fachowcy od ostukiwania kół, fachowcy od sprawdzania biletów ... lata nauki ... zaiste ... Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: SKONCZYC Z NIMI . 19.12.03, 10:19 Gość portalu: Dobromir napisał(a): > Wiesz, moja droga, najpierw naucz się języka polskiego ... > > Ta uwaga co do czasu kształcenia to chyba nie pod Twoim własnym adresem, co? > > A poza tym to faktycznie - fachowcy od ostukiwania kół, fachowcy od sprawdzania > > biletów ... lata nauki ... zaiste ... następny idiota, specjalista od "mowy polskiej" dla fachowca-zawodowca lata kształcenia trwają całe jego życie d_nutka zawodowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Re: SKONCZYC Z NIMI . IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 10:28 Droga sfrustrowana kobieto! Czy w Twoim ubogim słowniku nie ma innego epitetu niż "idiota"? Jeśli sama się uważasz za specjalistę lepszego ode mnie to spójrz do słownika j. polskiego co ten wyraz oznacza. P.S. A w jakiej dziedzinie jesteś zawodowcem, słonko? Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: SKONCZYC Z NIMI . 19.12.03, 11:26 Gość portalu: Dobromir napisał(a): > Droga sfrustrowana kobieto! > > Czy w Twoim ubogim słowniku nie ma innego epitetu niż "idiota"? > Jeśli sama się uważasz za specjalistę lepszego ode mnie to spójrz do słownika > j. polskiego co ten wyraz oznacza. > > P.S. A w jakiej dziedzinie jesteś zawodowcem, słonko? sfrustrowana? a jakże! mam powody zawodowe do ....prawie 100% frustracji "idioty" często nie używam, nawet go nie czytałam d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja przy ktorej szosie pracujesz, zawodowcu damski? IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.12.03, 11:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 10:06 Bardzo dobrze, że strajkują. Rząd obecny w ogóle nie liczy się z ludźmi i myśli, że wszystko ujdzie mu bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 193.193.181.* 19.12.03, 10:12 Kolejarze, dzięki. Może wasz strajk przyniesie wam szmal. Zabrany nam z budżetu, bo wy go strajkami nie wzmocnicie napewno. Tylko inni stracą, bo nie będą mogli się bronić. Bogu ducha winni ludzie stoją na peronach, może niektórzy przez was stracą pracę nie mogąc dojechać inaczej jak koleją. Warchoły związkowe won z zakładów! Do roboty się brać a nie za politykę. Krzaklewski już jest historią a myślał tak jak wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sachmet I kto na tym cierpi? IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 19.12.03, 10:17 STUDENCI!!! Studenci cierpia najbardziej i w najwiekszej liczbie. Wlasnie zblizaja sie Swieta i zapracowani zacy pragna wrocic do domow, a tu kolej mowi "Nie ma mowy! Swieta spedzacie w akademikach i na stancjach!". Tylko dlaczego my, studenci, mamy cierpiec przez to, ze kolejarze nie dostaja tego, czego chca? Co my im zrobilismy? Ehh szkoda gadac... Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: I kto na tym cierpi? 19.12.03, 10:24 Gość portalu: Sachmet napisał(a): > STUDENCI!!! Studenci cierpia najbardziej i w najwiekszej > liczbie. Wlasnie zblizaja sie Swieta i zapracowani zacy pragna > wrocic do domow, a tu kolej mowi "Nie ma mowy! Swieta spedzacie > w akademikach i na stancjach!". Tylko dlaczego my, studenci, > mamy cierpiec przez to, ze kolejarze nie dostaja tego, czego > chca? Co my im zrobilismy? Ehh szkoda gadac... studencie bardzo ci współczuję-naprawdę ale gdyby inni studenci nie mieli "własnych środków transportu" to być może nie martwiłbyś się dziś jak na święta dojechać do domu może pocieszy ciebie, studencie, fakt, że nie wszyscy twoi równie zdolni rówieśnicy niestety nie mają i takiego kłopotu jak ty dzisiaj, bo.... bo naprawdę nie ze swojej winy "tego kłopotu" nie mają. d_nutka już nie studentka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeeee Co zrobić z PKP? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 19.12.03, 10:35 1. Teraz lockout i zwolnienie dyscyplinarne wszystkich strajkerów 2. Jutro: prywatyzacja PKP 3. Pojutrze: masowe zwolnienia wuaahahahahaha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podspodem.art.pl Pingwin Bałtycki - sensacja!!! podspodem.art.pl IP: *.iqs 19.12.03, 10:42 Sensacyjna wiadomość: pingwin bałtycki w Polsce. Szczegóły juz w przyszłym tygodniu na www.podspodem.art.pl Dowiedz się, czemu przez całe lata ukrywano prawdę o pingwinie bałtyckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.12.03, 10:59 Podobno oni to wszystko robią dla Nas:-)))))))))) Więc nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się, że pociągi nie jeżdżą, że stoimy na peronach i nie mamy jak wrócić ze studiów do własnych domów. Związkowcy powinni wreszcie zrozumieć, że świat nie obraca się wokół nich i że są też inni ludzie. A tak swoją drogą to jak tak dalej będą postępować to ludzie zaczną jeździć PKSami, które już teras są tańsze, bezpieczniejsze i przyjemniejsze w podróży. A wtedy drodzy związkowcy zostaniecie zupełnie na lodzie i nikt się o was nie zatroszczy, no chyba, że tak jak wy dzisiaj troszczycie się o swoich pasażerów (żywicieli). Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 19.12.03, 11:05 Gość portalu: jack napisał(a): > > Związkowcy powinni wreszcie zrozumieć, że świat nie obraca się > wokół nich i że są też inni ludzie. A tak swoją drogą to jak > tak dalej będą postępować to ludzie zaczną jeździć PKSami, > które już teras są tańsze, bezpieczniejsze i przyjemniejsze w > podróży. A wtedy drodzy związkowcy zostaniecie zupełnie na > lodzie i nikt się o was nie zatroszczy, no chyba, że tak jak wy > dzisiaj troszczycie się o swoich pasażerów (żywicieli). a ja lubię swoją SKM-kę i w podróż po Polsce wolę wybrać się Intercity niż PKS-em d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Poparcie społeczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:19 Zgadzam się z tą opinią. Wczoraj w radiu jakiś związkowiedz mówił, że czuję poparcie społeczne. Ja tego związkowca nie popieram, w moim kregu znajomych nie znam nikogo który by poperał ten straj. Wiec niech pan zwązkowiec wybije sobie z głowy poparcie całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 141.145.176.* 19.12.03, 11:06 zamknac kolej, na torach wybudowac autostrady, a kolejarzy zatrudnic do pracy przy ich budowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eb Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.normanet.pl 19.12.03, 11:12 chłopaki tak trzymać tylko nie pod sztandarami solidarności macie swoje zwjązki tasolidarnośc wszystkich zgubiła pierwsze problemy z bezrobociem zaczoł pan walęsa gdy wygonił ruskich ateraz to jest nie komuna tylko bagno pokomunistyczne itrzeba wszystkich rozpędzić irozliczyć niedajcie sję skończcie jusz z tymi nieudacznikami zrządu cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 157.25.31.* 19.12.03, 11:12 Może wystarczyłoby żeby konduktorzy przestali brać w łapę za bilety i wtedy skonczylyby się problemy finansowe PKP.Dojeżdżam codziennie pociągami do pracy i widzę ilu pasażerom konduktorzy nie wypisują biletów a należność chwają do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 19.12.03, 12:36 Mam jedno marzenie: niech jaknajszybciej PKP upadnie, cała banda dyrektorków i związkowców oraz planistów pójdzie na bruk albo do pierdla, a przewozami zajmie się DeutscheBahn albo coś innego. Płacę 300zł za bilet kwartalny, pociąg jest dla mnie jedyną możliwością, żeby dostać do i z pracy. Mieszkam pod Warszawą (nie stać mnie było na kupno mieszkania w Warszawie, pod Warszawą wyszło trochę taniej), nie mam samochodu, PKS jeździ nieregularnie grzęznąc w korkach (około 1,5 godziny w jedną stronę), do WKD mam ponad półgodziny piechotą (zimą nie polecam). Tak więc jeżdżę EKD, bo nie mam żadnej innej alternatywy. Za te 300zł mam: - brud w pociągach - pociągi nie trzymające się rozkładu - wieczorem lęk, że ktoś mnie (albo moją narzeczoną) napadnie - zapach szczyny i widok na dewastację na wszystkich stacjach - nowy rozkład, który mógł wymyślić tylko szaleniec. Owe idiotyzmy w rozkładzie to: a) zmniejszenie kursowania w porannym szczycie (z 10 minut na 20) b) zmniejszenie kursowania w popołduniowym szczycie (z 5/10 minut na 15/20 minut) c) połowa pociągów i tak się spóźnia, więc w rzeczywistości popołudniu przyjeżdżają dwa w odstępie 3 minut, a potem pół godziny nic nie jedzie d) jeśli (co zdarza mi się co najmniej raz w tygodniu) zostanę w pracy do 22 z okładem, to mam do wyboru: albo nocować w robocie, albo bulić kasę na WKD i zapieprzać parę kilometrów do domu - tylko dlatego, że PKP zlikwidowało ostatnie połączenie o 23.40 i ostatni pociąg mam o 22.37. Oczywiście w takiej sytuacji pójście na imprezę, czy do kina / teatru na seans późniejszy niż 20.00 jest niemożliwe. e) przy tym wszystkim widzę takie kwiatki, jak zostawienie w dni świąteczne pociągów kursujących poza Warszawę bladym świtem (4.00 - 5.30) co pół godziny. Nóż mi się w kieszeni otwiera, jak słyszę ględzenie niejakiego Detlaffa z Mazowieckiej PKP, który ośmiela się twierdzić, że to dla dobra pasażera, że teraz będzie ekonomicznie, a jeśli nie, to będą alternatywne połączenia PKS. Napisałem do PKP, żeby mi powiedzieli, jak mam wracać do domu po pracy W RAMACH WYKUPIONEGO DO LUTEGO BILETU, ale oczywiście nikt mi nie odpisał. Powtarzam: niech tych idiotów szlag trafi!!! A jeszcze te palanty mają zamiar strajkować! I właśnie nie dlatego, żeby zrobić cokolwiek w interesie pasażerów, tylko w swoim! Jak zrobią ten strajk, ja ogłoszę własny i nie będę w ogóle przejmował się kanarami, tzn. nie mam zamiaru pokazywać im biletu. Albo jeszcze przygotuję sobie 5zł i jak kanar spróbuje je wziąć, z miejsca wydrę się na cały pociąg: UWAGA, ZŁODZIEJ! Ps. ktoś w tym wątku płakał, że strajki są np. na Śląsku. W Warszawie takie strajki, blokady i demonstracje są przynajmniej raz w tygodniu. Więc proszę mi nie wyjeżdżać z biadoleniem tego typu - zobaczcie sobie, jakie to przyjemne mieć strajk pod nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrozio Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.ds7.univ.gda.pl 19.12.03, 12:56 nie mozna rezygnowac z organizacji - jak by nie bylo;) broniacej prawa pracownikow... ale niech dzialacze zwiazkowi nie maja takich atrakcyjnych i pewnych posad w firmie... takiemu to dobrze - namaci w glowach pracownikom, podjudzi ich do strajku, a jak cos nie wyjdzie to i tak ma sprawe z glowy bo nie jest latwo wyrzucic zwiazkowca w przeciwienstwie do normalnego pracownika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joko Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 217.11.139.* 19.12.03, 13:48 Całkowicie popieram pomysł wyprowadzenia ZZ z zakladów, bo biorac kasę od dyrektora siła rzeczy nie mogą być lojalni w stosunku do pracownikow. muszą prowadzic podwójną gre i prowadzą - a cierpia tylko pasazerowie. Zaden Rząd w Polsce nawet pod przwodnictwem MAO nie jest w stanie zrobic porządku w tym kraju bowiem kazda próba uporządkowania jakiejkolwiek branzy napotyka na opór tzw mieszaczy. Wszystko sie sypie wiec może najlepiej z tego kraju wyjechac wlasnym samochodem jak tylko TIRY nie beda strajkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejorz Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 195.205.131.* 19.12.03, 13:50 Niewiele w tej dyskusji sensownych głosów. W sedno trafia jedynie noczelny (poniżej) z którym zgadzam się w 100%. Dochodzą jeszcze koszty społeczne, śmierć i wypadki setek tysięcy ludzi rocznie. W Europie powoli wraca moda na kolej i Polska jest przestrzegana przed ślepym zapatrzeniem w autostrady. Polityka transportowa jest niestety populistyczna (autostrady - jak to dumnie brzmi, kolej - nie przysparza procentów). Do tego dochodzi lobbing motoryzacyjny. No i oczywiście fiskalizm państwa- czyli ogromne kwoty w pozycji przychody w budżecie z paliwa (bilansu strat i zysków długoterminowego nikt oczywiście nie zrobi). Co kolejarze, będacy jedyną grupą nacisku mogącą realnie wpłynąć na politykę rządu w tej sprawie, mają zrobić. Ich strajk uważam za całkowicie słuszny i służący Polsce. Jako jeden z nielicznych zresztą. "Wiele jest tu głosów o tym, że wszyscy podatnicy zrzucają się na utrzymanie kolei. Jest to oczywiście prawda. Mniej osób zastanawia się nad tym, co by było, gdyby w Polsce nie było kolejnictwa. Osobiście jestem zwolennikiem rozwoju transportu szynowego. Szczególnie racjonalne wydaje się takie rozwiązanie w kraju takim jak Polska, gdzie od dawna istnieje (w znacznej części już zlikwidowana) gęsta sieć linii kolejowych, a przy tym brak krajowych i międzynarodowych dróg o dużej przepustowości i dobrej jakości. Uważam, że nie stać Polaków na budowanie sieci nowoczesnych autostrad w sytuacji kiedy mamy wciąż jeszcze rozbudowaną (choć przestarzałą) sieć kolejową. Za pieniądze, które mają być przeznaczone na budowę autostrad powinno się moim zdaniem raczej modernizować sieć kolejową i na kolej skierować maksimum transportu towarowego. I zamiast budować od zera autostrady, co kosztuje bajońsko, powinno się zmodernizować istniejące drogi. W efekcie uzyskalibyśmy poprawę bezpieczeństwa na drogach i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. Ale teraz jest moda na autostrady i ideologia autostradowa jest jedynie słuszna..." Odpowiedz Link Zgłoś
j2844 Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 19.12.03, 13:53 Całkowicie się zgadzam - wyrzucic ZZ na własny garnuszek. Jak biora kase od dyrektora to nie moga działac na rzecz pracowników. Dualizm i rozdwojenie jaxni.Zaden rząd nie posklada w całośc tego systemu. Wszystko sie sypie w grupach partykularnych interesów. My szaraczki może pojedziemy w inne kraje, tylko jak ? bo na granicach tez blokada cięzarowek. Dajcie normalnie zyc !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i105n2k Dlaczego tak się stało ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 14:06 Witam !!! Kolej była jest i będzie potrzebna !!! Dla kolei nie ma alternatywy. To rząd tak genialnie ją zreformował. Wyobraźcie sobie, że jedna spółka PKP została podzielona na 56 spółek. I teraz mamy 56 prezesów (można w ich roli posadzić swoich ziomków) 56 sekretarek, samochodów itp. itd. Ale co śmieszniejsze została wydzielona jedna dochodowa spółka, która dostała lokomotywy, maszynistów i ULTRA DOCHODOWE PRZEWOZY TOWAROWE, wszyscy inni mają wynajmować o niej to wynajmować. Ja osobiście NIE WYOBRAŻAM sobie jak przewieźć ze Śląska na wybrzeże 50 mln. ton węgla inaczej niż koleją, bo pytam się czym ??? Ciężarówkami po 15 ton ??? Przyczyną kłopotów PKP jest głównie głupia reforma (autor chyba z księżyca albo i z marsa spadł !!!~Za takie pomysły to powinno się na dożywotnie przymusowe roboty w kamieniołomach skazywać) ale i też: nieudolna polityka przewozowa (głównie rozkład) nieudolne rządy władz (w tym miejscu chciałbym pozdrowić genialnych eksporterów serii ST44 z Białegostoku !!! więcej takich pomysłów to będziecie rowerami jeździć) P.S. PKP się zwija ale pojawiają się nowi przwoźnicy tacy jak np. CTL, któremu opłacało się ściągnąć z MAROKA wyeksportowane tam przez polskę lokomotywy !!! Przykładów bezgranicznej głupoty na kolei jest więcej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś