Gość: kuba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 10:41 Prosta sprawa - wyrzucić związki z zakładów, przestać utrzymywać działaczy i już mamy spokój Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rydzyk Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 10:42 HWDK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Kolejarze czemu wy niemyślicie??? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.12.03, 12:09 Macie fajne długie pociągi to stancie nimi na kilku przejazdach kolejowych, zablokujecie całą Polskę to może Ch. z rządu przestaną was w końcu wykręcać na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy My bronimy nie siebie ale pasażerów. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.12.03, 19:27 Gość portalu: SS napisał(a): > Macie fajne długie pociągi to stancie nimi na kilku przejazdach > kolejowych, zablokujecie całą Polskę to może Ch. z rządu > przestaną was w końcu wykręcać na kasę. Przecież jak będą zlikwidowane linie regionalne to czym te dwie bidule co dojeżdzają do pracy dojadą? A poza tym musicie (podatnicy rzecz jasna)dopłacić jeszcze górnikom,hutnikom,rolnikom,nauczycielom, pielęgniarkom,biednym lekarzom,listonoszom,sokistom,rowerzystom,no i rzecz jasna posłom i politykom(ale tylko tym co nic nie ukradli jeszcze-bo niezaradne chłopaki)i innym.Nie wiecie komu odebrać - proszę bardzo:emerytom i kandydatom na emerytów(projekt już jest) rencistom,bezrobotnym z zasiłkiem i bez prawa do zasiłków bo też tacy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYKOMUNISTA Re: My bronimy nie siebie ale pasażerów. IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 18.12.03, 21:05 Gość portalu: Siwy napisał(a): > Gość portalu: SS napisał(a): > > > Macie fajne długie pociągi to stancie nimi na kilku > przejazdach > > kolejowych, zablokujecie całą Polskę to może Ch. z rządu > > przestaną was w końcu wykręcać na kasę. > > Przecież jak będą zlikwidowane linie regionalne to czym te dwie > bidule co dojeżdzają do pracy dojadą? > A poza tym musicie (podatnicy rzecz jasna)dopłacić jeszcze > górnikom,hutnikom,rolnikom,nauczycielom, pielęgniarkom,biednym > lekarzom,listonoszom,sokistom,rowerzystom,no i rzecz jasna > posłom i politykom(ale tylko tym co nic nie ukradli jeszcze-bo > niezaradne chłopaki)i innym.Nie wiecie komu odebrać - proszę > bardzo:emerytom i kandydatom na emerytów(projekt już jest) > rencistom,bezrobotnym z zasiłkiem i bez prawa do zasiłków bo też > tacy są. Po co bylo to wszystko: Rok '56, Rok '68, Rok '70, Rok '81. Pozwoliliscie na panoszenie sie skur... systemu spoleczno-politycznego ktory doprowadza was do ruiny. Niech szlak trafi taka "demokracje" jaka macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMCe Re: My bronimy nie siebie ale pasażerów. IP: *.mmj.pl / 192.168.17.* 18.12.03, 22:30 a co cie to k*wa obchodzi? mieszkasz tu? nie. to sp*dalaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -=Elwood=- Na mordę wywalić wszystkich ZWIĄZKOWCÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 08:30 Sam Bóg raczy wiedzieć ile przez tych gnojków Polska starciła kontraktów bo im sie zachciewało od inwestora setek gwarancji dla każdego pracownika z nimi na czele...(rozpoczynając od rozmów z Wolksvagenem który mial u nas produkowac, a np. na Whirpoolu kończąc itd) Jak ktos ma sprawe do Rzadu to niech do niego jedzie i go szantarzuje a nie tuz przed swietami stawia tysiace osob w niepewnosci. Dobrze ze jest PKS (ktory o dziwo staje sie powoli tanszy od PKP) a jeszcze wchodza tanie linie lotnicze....by by PKP, na złom panowie Związkowi...spokojnych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Hurra, komuna gora!! IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.12.03, 09:48 tak was komuchy przerobily, ze przez kilkanascie lat nie dalo sie odwrocic. Zdechniecie w gnoju i nedzy, ale z czerwonym sztandarem d uschnietej rece. Juz mi was nie zal, sami sobie to robicie. Tylko ni proscie Polonii o wsparcie. Gość portalu: eMCe napisał(a): > a co cie to k*wa obchodzi? mieszkasz tu? nie. to sp*dalaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -=Elwood=- Re: Hurra, komuna gora!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 12:01 Gość portalu: to ja napisał(a): > tak was komuchy przerobily, ze przez kilkanascie lat nie dalo sie > odwrocic. Zdechniecie w gnoju i nedzy, ale z czerwonym sztandarem > d uschnietej rece. Juz mi was nie zal, sami sobie to robicie. > Tylko ni proscie Polonii o wsparcie. hmmm....z twojego tonu wnioskuję że to właśnie ciebie tak komuna przerobiła, ze postardałeś Pan rozum! Ale cóż demokracja pozwala na wypowiedzi także osobom z problemami osobowości. I za to ją kocham. A jeśli tacy jak ty teraz są przedstawicielami Polonii to lepiej żeby nie istniała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.domena.pl 18.12.03, 10:42 Współczuję kolejarzom. Niedługo przedstawiciele wszystkich profesji wyjdą na ulicę protestować. Ich protesty nie odniosą skutku, więc wytną w pień cały polski rząd. Ech porażka. Jak ja wyjadę na sylwestra ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tresgo Wreszcie. I tak nie chce im sie robic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 12:10 Teraz to przynajmniej k... bede wiedział, pracuja li oni czy nie. A swoja drogą, Śląsk w kapitalizmie umie tylko jedno - wywoływac strajki. Wiecznie niezadowoleni A termin? Przeciez są swięta, zona nie zrobi zakupów sama. Gdzie teraz czas zeby chodzic do pracy na jakies PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iffy Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.ci.uw.edu.pl 18.12.03, 10:42 To straszne i bezlitosne! przeciez oni doskonale wiedza, ze ludzie jada do domu na Swieta (mnie to rowniez dotyczy). do niedawna bylam w stanie ich zrozumiec, teraz tylko potepiam. poza tym- niezlych mamy rzadzacych, ktorzy nie potrafia zadbac o spokoj przed Swietami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.domena.pl 18.12.03, 10:45 Oni w ogóle nie bedą mieli świąt. Zanim zdechną z głodu ze swoimi rodzinami, chcą jeszcze zrobić coś, żeby mieć czyste sumienie, że zrobili wszystko co było w ich mocy, by poprawić swój los. Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 18.12.03, 11:05 Faktycznie, kurwa. Oflagowanie się, zagłodzenie i wyjście na tory, to najlepsze co można zrobić. Chyba wszyscy znamy stare przysłowie: "zrobię mamie na złość i odmrożę sobie uszy". Być może nie zauważyłaś, ale niewielu z rządu wozi się pociągiem. Na ogół samolotem lub samochodem i to za nasze podatnicze pieniądze. Problem tylko w tym, że rzadu nie interesują ani problemy moje, Twoje czy Józia, sprowadzające się do tego, że nie mamy jak i czym dojechać do domów na Święta. Rządu nie obchodzą ani problemy kolejarzy, ani problemy narodu. A rząd wszystkim obiecuje coś, z czego _nie zamierza_ się wywiązywać. Wychodzi więc na to, że kolejarze swój strajk kierują przeciwko zwyklym, szarym obywatelom. To komu należy współczuć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 12:07 ann.k napisała: dobre, jedni drugich zrobili w jajo. rząd obiecał coś kolejarzom, a potem ciach - nowy rozkład. wystawili 4 litery do wiatru i tyle. ale z koleją trzeba zrobić porządek. stare czasy minęły prawie wszedzie, nawet w hutach. zostaje jeszcze kolej i górnictwo. czy w ysobie woybrażacie ile to koasy pożera? starcyzło by na nowe szkoły, przedszkola, stadiony, bezplłatna opiekę medyczną itd... > Faktycznie, kurwa. Oflagowanie się, zagłodzenie i wyjście na tory, to najlepsze > > co można zrobić. Chyba wszyscy znamy stare przysłowie: "zrobię mamie na złość i > > odmrożę sobie uszy". > Być może nie zauważyłaś, ale niewielu z rządu wozi się pociągiem. Na ogół > samolotem lub samochodem i to za nasze podatnicze pieniądze. Problem tylko w > tym, że rzadu nie interesują ani problemy moje, Twoje czy Józia, sprowadzające > się do tego, że nie mamy jak i czym dojechać do domów na Święta. Rządu nie > obchodzą ani problemy kolejarzy, ani problemy narodu. A rząd wszystkim obiecuje > > coś, z czego _nie zamierza_ się wywiązywać. > Wychodzi więc na to, że kolejarze swój strajk kierują przeciwko zwyklym, szarym > > obywatelom. To komu należy współczuć? > Odpowiedz Link Zgłoś
noczelny Ile by kosztowało nieistnienie kolei w Polsce? 19.12.03, 13:18 Wiele jest tu głosów o tym, że wszyscy podatnicy zrzucają się na utrzymanie kolei. Jest to oczywiście prawda. Mniej osób zastanawia się nad tym, co by było, gdyby w Polsce nie było kolejnictwa. Osobiście jestem zwolennikiem rozwoju transportu szynowego. Szczególnie racjonalne wydaje się takie rozwiązanie w kraju takim jak Polska, gdzie od dawna istnieje (w znacznej części już zlikwidowana) gęsta sieć linii kolejowych, a przy tym brak krajowych i międzynarodowych dróg o dużej przepustowości i dobrej jakości. Uważam, że nie stać Polaków na budowanie sieci nowoczesnych autostrad w sytuacji kiedy mamy wciąż jeszcze rozbudowaną (choć przestarzałą) sieć kolejową. Za pieniądze, które mają być przeznaczone na budowę autostrad powinno się moim zdaniem raczej modernizować sieć kolejową i na kolej skierować maksimum transportu towarowego. I zamiast budować od zera autostrady, co kosztuje bajońsko, powinno się zmodernizować istniejące drogi. W efekcie uzyskalibyśmy poprawę bezpieczeństwa na drogach i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. Ale teraz jest moda na autostrady i ideologia autostradowa jest jedynie słuszna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 62.121.128.* 18.12.03, 11:55 Musisz dopisać sobie "bezmyślna" Małgosia. Przecież to wymuszanie polega na tym, że na kolei brak jest jakichkolwiek pomysłów na racjonalne zwiekszenie dochodów oraz ograniczenie zatrudnienia a cały czas dąży się do zwiększenia dotacji państwa ( czytaj zabrania pieniędzy tobie, mnie i innym). Ile jeszcze grup społecznych (po rolnikach, górnikach, tzw. rencistach i innych) ma być na utrzymaniu państwa. Oczywiśie tak też można tylko jest to zarzynanie kury, która znosi jajka (podatki) i grozi to upadkiem całych finansów kraju. A wtedy wszyscy będziemy mieli prawdziwą sprawiedliwość (socjalistyczną) i wszyscy po równo zdechniemy z głodu. Jak nie wierzysz to patrz na Argentynę. Nie można tylko podpierać się wrażliwością wobec innych ludzi ale trzeba jeszcze znaleźć środki na pomoc na ulżenie ich doli oraz aktywizacji do pracy tych, którym się poprostu nie chce ( pracować, myśleć, zmieniać zawodu, wyjechać za pracą gdzie indziej itp. Cos wiem na temat pracowitości Polaków bo poszukiwałem dziennej opiekunki do swej starej matki w duzym mieście.Horror!!! A święta ? A kto powiedział, że na święta trzeba koniecznie nażreć się i pohulać. Może poprostu należy je przeżyć bardziej duchowo a to nić nie kosztuje. To tyle skromnych dywagacji... teraz możesz mnie opluwać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virtual.insanity Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.ptr.net.pl 19.12.03, 00:06 W pełni popieram Twoje zdanie... Oprócz przeżycia duchowego świąt... Ja jestem Ateistą. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlag Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.03, 10:43 Kolejarze posługują sie symbolami Solidarności ,symbolami parti,która wpędziła ich w te kłopoty (Maniuś Krzaklewski i inni).Maniuś zawinił - Millera chcą wieszać. Ale jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 195.205.181.* 18.12.03, 11:34 NA ZBITY PYSK WYRZUCIĆ TĄ SOLIDARNOŚCIOWĄ BANDĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a mam wasze zadania w d... IP: 217.153.117.* 18.12.03, 10:45 Jak beda teraz strajkowac, to przysiegam ze bede jezdzic na gape pociagiem do konca zycia Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: mam wasze zadania w d... 18.12.03, 12:19 a kto ci broni? a mandaciki będą spływać i jeszcze na tą czarną listę trafisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RooK JEBAC PKP!!!! IP: *.euv 18.12.03, 15:52 Pozinni wyrzucic wszystkich zwiazkowcow na zbity pysk. Strajk przed swietami? Kiedy ludzie do domu wracaja? To nieludzkie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopeman To wariactwo IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 10:56 To haniebne by w walce o zalosna kolej ktorej usługi sa poniżej krytyki strakowac w czasie gdy ludzie spiesza do domow by cieszyc sie ze spotkan. Panowie Kolearze zastanowcie sie co robicie!!!!!!! Wasz strajk to strata kolenych pieniedzy. To obroci sie przeciwko Wam, bo ludzie Was znienawidza.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Nie wariactwo, szantaż 18.12.03, 11:42 Nazwijmy rzeczy po imieniu - kolejarze ogłaszający strajk w okresie przedświątecznym to terroryści biorący zakładników (czyli tych wszystkich, którzy Wigilię chcą spędzić z rodziną). W ubiegłym roku też pogotowie strajkowe ogłosili 20 XII. Znaczy - jest to najlepszy czas na szantażowanie społeczeństwa (bo nie rządu, ci z usług PKP nie korzystają) strajkami. I jeszcze jedno - skoro : "Drugim warunkiem odstąpienia od strajku jest przywrócenie starego rozkładu jazdy pociągów", ma znaczyć, że to rząd ułożył im rozkład jazdy? Panowie, mniej komizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biustonosz TO RZAD MA SIE ZAJAC ROZKLADEM JAZDY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 11:48 A nie slyszales wczorajszych wypowiedzi zwiazkowcow? Ja bylem wczoraj na ich konferencji prasowej i9 jeden z nich powiedzia tak "rzad i zwiazkowcy powinni sie spotakac i omowic wspolnie ktore pociagi trzeba przesunac a ktore trzeba dofinansowac wieksza suma pieniedzy". Czyli rzad ma sie zajac rozkladem jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: TO RZAD MA SIE ZAJAC ROZKLADEM JAZDY. IP: proxy / 192.168.11.* 18.12.03, 12:39 nie rząd, tylko samorząd... to on ma w swoich zadaniach organizację transportu publicznego na terenie swojego działania, czyli właśnie ułożenie rozkładu jazdy... a PKP Przewozy Regionalne jest tylko operatorem... równie dobrze mógłby to być Connex, ale on też chce dopłat do przewozów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biustonosz Re: TO RZAD MA SIE ZAJAC ROZKLADEM JAZDY. IP: *.acn.pl 18.12.03, 12:54 To ja to wiem, ale zwiazkowcy tego nie wiedza i wygaduja takie glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MogO Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 81.18.206.* 18.12.03, 10:46 No cóż, kiedyś "wolność przynoszono na bagnetach", teraz o pracę walczy się strajkami... Pogięta rzeczywistość... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.stc.stoelzle / 192.168.200.* 18.12.03, 10:47 Może tak my-pasażerowie zastrajkujemy i nie będziemy korzystać dopóty, dopóki warunki w pociągach odbiegną trochę chociaż od tych jakie panują w składach towarowych. Marzeniem ścientej głowy wydaje się by kiedyś ktoś kompetentny zaczął tym cudem zarządzać z sukcesem, a czas już najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 10:48 Ja mam to szczęście, że jestem z Warszawy i strajk, gdzieś w Tarnowskich Górach mnie nie interesuje. Nawet rodziny tam nie mam. Zresztą Śląsk jest deficytowy i można go odłączyć od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Jestem z Warszawy IP: *.domena.pl 18.12.03, 10:50 Może Cię zainteresuje jak zacznie strajować i Warszawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 10:54 Wątpie, u Nas ludzie myślą inaczej. Jesteśmy najlepiej rozwiniętym ekonomicznie regionem w Polsce. Strajkować się nikomu nie opłaca. Przez Śląsk czasem jeździmy w góry lub do Wiednia na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Jestem z Warszawy IP: *.domena.pl 18.12.03, 11:02 a blokada stolicy przez taksówkarzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 11:07 Nawet jej nie widziałem. Jeżdżę metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: Jestem z Warszawy IP: *.iczmp.edu.pl 18.12.03, 11:28 to jakis biedny z ciebie warszawiak skoro cie nie stac na samochod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 11:38 U mnie w domu jest dwa, ale w Warszawie prawie każdy ma samochód i jakby każdy chciał nim jździć np. do Centrum to cały czas przebywalibyśmy w korkach. W takiej sytuacji są również mieszkańcy Londynu, Paryża i innych najwiekszych europejskich metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Jestem z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 15:03 Taaa, Londyn, Paryz... No to rzeczywiscie masz do czego Wawe porownywac. Widac, ze tez macie kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Jestem z Warszawy IP: 213.17.162.* 18.12.03, 11:46 Gość portalu: rw napisał(a): > to jakis biedny z ciebie warszawiak skoro cie nie stac na > samochod. Hehe, jaki zaścianek. Jak ktoś nie ma samochodu, to biedak. A jak już jeździ komunikacją miejską to maksibiedak. Typowo polskie - jesteś tym czym jeździsz. Popieram przedmówcę, odłączyć Śląsk od Macierzy, przyłączyć do Białorusi, albo Ukrainy. I wszystkich innych warchołów też. Też Warszawiak, choć tylko na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez I CO Z TEGO ZE JESTES Z WARSAWY PACOLU? IP: *.acn.pl 18.12.03, 13:09 Ja tez jestem wiesniaku, ale nie musze tego wszystkim opowiadac i robic z siebie barana. PS. Nie bredz od rzeczy buraku, poniewaz robisz zla reklame nam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: I CO Z TEGO ZE JESTES Z WARSAWY PACOLU? IP: 213.17.162.* 18.12.03, 13:29 Gość portalu: ja tez napisał(a): > Ja tez jestem wiesniaku, ale nie musze tego wszystkim > opowiadac i robic z siebie barana. Przykro mi, ale zupełnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Co jest w jakimś sensie porażką autorą. Choć nie może on odpowiadać za stan umysłowy swych adwersarzy. A jak chcesz sobie powyzywać, to gdzie indziej bo ja do tego poziomu schodzić nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyzwoliciel.. [...] IP: 126.4.0.* 18.12.03, 16:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VITO Re: Jestem z Warszawy IP: 195.205.181.* 18.12.03, 11:40 Gość portalu: Małgosia napisał(a): > Może Cię zainteresuje jak zacznie strajować i Warszawa... MAŁGOSIU! TY CHYBA MASZ W GŁOWIE NASRANE!A MOŻE JESTEŚ JAKĄŚ SOLIDARNOŚCIOWĄ CIPĄ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: Jestem z Warszawy IP: 212.160.72.* 18.12.03, 11:59 boś głupi ja do warszawy na tę twoją wieś chce dojechać właśnie na nowy rok i jak mam to zrobić jak mi poznań i wrocław zablokują jak boga kocham kupie wcześniej bilety a potem podam do sądu sukinsynów za straty moralne i finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Jestem z Warszawy IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 12:04 Gość portalu: Wesley napisał(a): nie masz szczęscia, w Tarnowskich ma się zacząc, spoko, warszawka tez ozstanie zablokowana w jkaichś koluszkach albo skierniewicach, matóly ze wiazków juz o to zadbają > Ja mam to szczęście, że jestem z Warszawy i strajk, gdzieś w > Tarnowskich Górach mnie nie interesuje. Nawet rodziny tam nie > mam. Zresztą Śląsk jest deficytowy i można go odłączyć od > Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Jestem z Warszawy 18.12.03, 12:26 nie masz się czym chwalić. Ludzie tam to ostatnie chamy, tłok na ulicach, śmierdzi wszędzie i jeszcze te psie gówna na ulicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 12:40 Nie rozumiem kompleksów jakie macie względem Warszawy. Wy też jesteście potrzebni. W Waszych stronach jest zdrowszy klimat, jest zielono w lecie, sielsko, tańsze i ekologicznie czyste są produkty żywnościowe. Uwielbiam czasem pojechać w taką głuszę i odpocząć, tak normalnie po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Jestem z Warszawy IP: 213.17.162.* 18.12.03, 12:58 Gość portalu: Wesley napisał(a): > Nie rozumiem kompleksów jakie macie względem Warszawy. Zabawne, ale takie opinie właśnie stymulują stereotypy, kompleksy i nieporozumienia. Wskazówka dla nie-tylko-Warszawiaków - poza tą betonową pustynią jest jeszcze 99,9 % Polski. I to nie tylko "dzicz i głusza". Jak ja uwielbiam takie opinię. Typowy Warszawiak z Ciebie, to pewne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: Jestem z Warszawy IP: 212.160.72.* 18.12.03, 13:11 aleś przywalił chłopie ludziom ... rozumiem że Wawa to cywilizacja a reszta to taki wasz kurort wypoczynkowy... i dziwisz się że ludzie mają złe zdanie o warszawiakach... już nosa wyżej zadrzeć nie możecie co ?? :) ale wracając do tematu PKP musi się na coś zdecydować albo strajkują i mówią otwarcie że mają w nosie pasażerów że chodzi tylko o ich stanowiska pracy albo niech to będzie strajk z ludzką twarzą niech przewiozą w tym okresie ludzi za darmo oflagują pociągi rozdadzą ulotki zobaczysz ilu wtedy ludzi będzie płakać nad losem biednego kolejarza... a tak widzisz co się dzieje nie będą mieli społecznego poparcia jeżeli nie przestaną utrudniać życia zwykłym obywatelom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczki Re: Jestem z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 00:49 Przyznaj się, sam przyjechałeś z leśnej głuszy do stolicy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biustonosz Re: Jestem z Warszawy IP: *.acn.pl 18.12.03, 13:16 O tak "ludzie tam to ostatnie chamy", nie ma to jak ktos zna Warszawe. "Tlok na ulicach" to robia przyjezdni, zreszta znam bardziej zatloczone miasta, przy ktorych Warszawa wyglada jak pustynia np. Paryz, Dublin, Barcelona, Praga, Budapeszt, Mediolan i inne. Dziewczynko masz kompleksy i poslugujesz sie stereotypami. Jesli chodzi o smrod na ulicy to nie jest on wiekszy niz we Wroclawiu, Poznaniu, Krakowie, Katowicach, Chorzowie i wielu mniejszych miastach gdzie sie przetwarza celuloze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawa Re: Jestem z Warszawy IP: ukieproxy:* / 10.3.17.* 18.12.03, 14:58 przewoz_pw napisał: > nie masz się czym chwalić. > Ludzie tam to ostatnie chamy, tłok na ulicach, śmierdzi wszędzie > i jeszcze te psie gówna na ulicach... Nie to co malopolskim, pachnie nie ma gowien, nie ma tloku nie ma pracy i jest spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: Jestem z Warszawy IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.12.03, 13:11 Panie Warszawiak - Puknij sie Pan w glowe To Warszawe nalezaloby odlaczayc od reszty - w sumie to ona przezera wiekszosc kasy z podatkow. Te wszystkie nieudolnosci w zarzadzaniu wychodza wlasnie z Wawy. A co do rozwoju ekonomicznego i infrastruktury to zapraszam wszystkich Warszawiakow do Wroclawia, Poznania i Zielonej Gory. Jest na co popatrzec mimo ze nie maja tam sejmu i rzadu i dziur w drogach jakby troche mniej. rowniez Warszawiak McGoo Gość portalu: Wesley napisał(a): > Ja mam to szczęście, że jestem z Warszawy i strajk, gdzieś w > Tarnowskich Górach mnie nie interesuje. Nawet rodziny tam nie > mam. Zresztą Śląsk jest deficytowy i można go odłączyć od > Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 14:17 Dziur mniej bo społeczeństwo biedne i ma mało samochodów. A ci co mają to rzadko jeżdża, bo wiadomo PKN Orlen ciągle podnosi ceny benzyn i oleju napędowego. Duże szanse są przed Wami jak wstapimy do Unii Europejskiej. Z funduszy będziecie mogli rozpocząć inwestycje w drogi, szkoły, kina, teatry. Ale bądźcie przede wszystkim w zgodzie z naturą. To jest najwiekszy atut jaki macie, nawet na tle całej Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: Jestem z Warszawy IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.12.03, 14:45 Szanowny Panie Wesley - Pan chyba naprawde nie wychylil nosa z Wawy. Zapewniam Pana ze po Poznaniu i Wroclawiu jezdza, fury jakich na oczy Pan nie widzial w Wawie - zwyczajnie jest tam blizej do zachodu - zarowno mentalnie jak i strukturalnie - na tle tamtych miast Warszawa to niestety wciaz zacofana Polska B. Przykro to mowic ale wydaje sie to byc prawdziwe :). Tupanie nozka i samozadowolenie warszawiakow nic tu nie pomoze - a wytykanie komus, ze jest gorszy czy lepszy dlatego ze ma wiecej lub mnniej kasy jest na poziomie smierdzacego wagonu PKP :)(zeby tak na kwile nawiazac do tematu). Panskie zdanie na temat wyzszosci zamieszkiwania w miescie Warszawa uwazam za przejaw niewiedzy. Sa znacznie lepsze miejsca do pomieszkiwania (ze nie wspomne o Krakowie) niz Wawa. Wawa jest niestety smutna koniecznoscia i musimy sie tu jakos pomiescic wszyscy, bedac jednoczesnie otwarci na wspolziomkow spoza miasta stolecznego. Komentarze dotyczace slaska - te o odlaczeniu od Polski - uwazam za przejaw zupelnego braku zrozumienia tego co na Slasku dzieje. Byl juz jeden taki madrala (Kutz) co to pozjadal wszelkie rozumy. Sednem sprawy jest, ze w kraju brakuje kadry zarzadzajacej mimo iz mamy chyba najwiecej na swiecie Zarzadzania i Marketingu na wyzszych uczelniach. Niestety ksztalcenie na tych kierunkach to przewaznie pic na wode. W tym upatruje kleske gornictwa, kolei, sluzby zdrowia - brak kadry ktora potrafi zarzadzac. Nie ma ich ani z lewej ani z prawej - zreszta po co ja to wszystko pisze .. Pan pewnie znowu zacznie o nizszosci "prowincji" Gość portalu: Wesley napisał(a): > Dziur mniej bo społeczeństwo biedne i ma mało samochodów. A ci > co mają to rzadko jeżdża, bo wiadomo PKN Orlen ciągle podnosi > ceny benzyn i oleju napędowego. Duże szanse są przed Wami jak > wstapimy do Unii Europejskiej. Z funduszy będziecie mogli > rozpocząć inwestycje w drogi, szkoły, kina, teatry. Ale bądźcie > przede wszystkim w zgodzie z naturą. To jest najwiekszy atut > jaki macie, nawet na tle całej Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Jestem z Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 15:02 Nie przenoście nam stolicy do Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: Jestem z Warszawy IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.12.03, 15:05 Dobrze - nie przeniesiemy - chociaz nie od nas to zalezy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relatiwista Re: Jestem z Warszawy IP: 126.4.0.* 18.12.03, 16:21 Gość portalu: McGoo napisał(a): > Dobrze - nie przeniesiemy - chociaz nie od nas to zalezy :) Dzieki Bogu :D (mam wielki szacunek do tego co Pan napisal powyzej i jesli brac takiego Wieśleja za margines jaki w każdym mieście się zdarza - to Pan naprawde przywrócił mi wiarę w warszawiaków) Odpowiedz Link Zgłoś
stuard78 Re: Jestem z Warszawy 18.12.03, 21:28 Wpełni popieram przedmówcę!! A wszystkich Warszawiaków z syndromem metropilii Swiatowej proponuję potrzymać jakiś czas w Krakowie lub innym "wiejskim" mieście - niech nasiąkną inteligencją i kulturą, może wreszcie przestaną brać udział w swoim szczurzym wyścigu!! Moje życzenia dla wszystkich Polaków: atmosfera Krakowa w każdym Polskim mieście!!! stuard78 - z Poznania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (s)nail Re: Jestem z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 08:34 Też mi inteligencja. Kilku starych pryków na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Jestem z Warszawy IP: 195.136.36.* 18.12.03, 15:09 To co piszesz nie jest pozbawione sensu. I z niektórymi poruszonymi sprawami się zgadzam. Jednak Warszawa to jest stolica i tutaj się wszystko kręci, tutaj zapadaja najważniejsze decyzje dla kraju. Jeśli w Warszawie jest dobrze to i lepiej się dzieje innym ludziom w kraju. Stolica ma pierszeństwo w wielu sprawach. Tutaj jest śmietanka ludzi biznesu, najtęższych głów w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: Jestem z Warszawy IP: gnom:* / 172.20.6.* 18.12.03, 15:14 Ok - widze ze zaczynasz mowic po ludzku :) - ale z ta smietanka bym nie przesadzal :) pozdrawiam i koncze watek McGoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RT Re: Jestem z Warszawy IP: 126.87.140.* 19.12.03, 09:01 Gość portalu: Wesley napisał(a): > Ja mam to szczęście, że jestem z Warszawy i strajk, gdzieś w > Tarnowskich Górach mnie nie interesuje. Nawet rodziny tam nie > mam. Zresztą Śląsk jest deficytowy i można go odłączyć od > Polski. jesteś z Wa_wy co widać i słychać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Jestem z Warszawy IP: 195.205.129.* 19.12.03, 09:36 Dla wszystkich anty i za. W warszawie naprawde malo juz prawdziwych warszawiakow. To calkiem inni ludzie. Teraz to cala polska ktora uwaza, ze jak mieszka w wawie to juz wszystkie rozumy zjadla. To przez takich ludzi w wawa ma taka opinie. A co do kolei to nic innego jak terroryzm, wybarali sobie okres kiedy potrzeba ich naprawde. Zwiazki i zwiazkowcy to swinie siedza bo nic im nie mozna zrobic, kase biora a biedni durni pracownicy kolei stoja w zimnie na torach i ci wyleca z pracy a zwiazkowcy beda sobie dupy grzali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejkarz Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 10:50 A niech sobie strajkują ile tylko chcą. Tak śmierdzącej kolei jak PKP chyba nie ma na całym świecie. A obsługa pasażera wyjątkowo ordynarna. Doświadczyłem to wielokrotnie. Trzeba inwestować nie w kolej, ale w autostrady i drogi. A jeśli w kolej to taką jak we Francji czy Niemczech. Intercity niech będzie faktycznym intercity tzn. niech mnie wiezie od stacji początkowej do docelowej bez wszelkich innych przystanków. Nie żal mi wcale kolejarzy. Nic nie zmieniło się na lepsze w niej od czasu PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.net.leoburnett.com.pl 18.12.03, 10:52 Rozpędzić pałami wszystkich strajkujących nierobów!!! Jak dostanie po nerach jeden z drugim to może się nauczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.domena.pl 18.12.03, 10:56 Nieźle Paula. Wymordować wyszystkich bezrobotnych, bezdomnych i tych co walcza o pracę dla siebie. Niech zostaną tylko kxxxy i złodzieje. Ci zawsze byli cacy i wychodzili na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 11:24 Nie, no tak nie można ... Ja jestem za dialogiem i naprawdę jestem w stanie zrozumieć tych, co się boją o utratę pracy (moja mama jest bezrobotna - cała rodzina przeżywała ...). Z drugiej jednak strony jak słyszę, że strajkują, bo zlikwidowano 500 połączeń i argumentem jest "i przez to stracą miejsca pracy", a nie "i tylu ludzi nie będzie mogło dojechać do pracy/szkoły/szpitala/etc." to się zastanawiam czy to kolej jest dla kolejarzy czy może odwrotnie. A utrzymywać coś, co nie potrafi na siebie zarobić (choćby tyle, by wyjść na zero) nie ma sensu - więc nie ma sensu utrzymywać pustych przejazdów, byle tylko kolejarze mieli pracę. Ale kwestie ekonomiczno-polityczne zostawmy na boku ... Strajk przed świętami to jest wielka GRANDA! Nie chcąc w Warszawie samotnie spędzać świąt (no, przecież nie pójdę na Wigilię z kolejarzami na Dw.Centralny!) kupiłem już bilet na drugi koniec Polski. Jak pociąg nie pojedzie to praktycznie nie mam alternatywy (nie, zaraz! mogę wykonać przejazd kombinowany samolot+autobus za jakieś bagatelne 250-300PLN). Niech nie liczą - tak jak wcześniej taksówkarze - że ludzie będą im za to wdzięczni. W takich momentach ja też nie mam dla nich zrozumienia i chętnie dołączyłbym się do opinii pt. "spałować i rozgonić to tałatajstwo". Ludzie, opanujcie się i dajcie pożyć ... Wszystkim życzę pokoju i miłości na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.03, 11:16 Poparcie calkowite. A jak slysze jescze ze jak ktos nie ma pieniedzy lub pracy to ma prawo strajkowac to az mnie trzesie. To sa poglady realnego socjalizmu. A co do samych klejarzy i gurnikow - to byly swiete krowy komunizmu a teraz chca byc swietymi krowami kaptalizmu. Szkoda ze za czasow ZOMO nie protestowali - dostali by to na co te nieroby zasluzyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerjar Przed chwilą odprowadziłem kogoś do pustego pociągu, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 10:54 który odjeżdżał do z Warszawy do Łodzi. Chyba 7 wagonów, ciężkich, ogromnych z żelaza, stali. Na żądanie panów ze związków mamy utrzymywać dziennie dodatkowo jeszcze 500 takich pociągów. Mnie na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Sedno problemu 18.12.03, 11:13 Złote lata kolei były w XIX i na początku XX wieku. Wtedy nie było specjalnej alternatywy dla kolei. Obecnie kolej przegrywa z transportem samochodowym. I musi dostosować się do warunków rynkowych. Ale jeśli kolej z naszych pieniędzy utrzymuje połączenia, z których wpływy pokrywają kilka procent kosztów to jest to grube nieporozumienie. I po co jeżdzą pociągi z kilkoma pasażerami na pokładzie, jeśli przy takiej frekwencji to nawet autobus by zbankrutował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beldin Re: Sedno problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 11:52 Madrale z was straszne. Pieprzycie tu o jakims realnym socjalizmie i o tym ze nie powinni strajkowac. Popatrzcie sobie na kraje uni jak tam kolejarze bronia swoich miejsc pracy(strajki sa tam na porzadku dziennym).A co do tego idioty ktory napisal ze strajk jest pod flaga parti Solidarnosc to moze pokaszesz gdzie byla taka partia?. Ja ten strajk popieram calym sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: Sedno problemu IP: 212.160.72.* 18.12.03, 12:05 bo siedzisz z rodziną na dupsku i cię to nie obchodzi postaw się w sytuacji ludzi którzy muszą dojechać w Polsce jest jedna linia autobusowa która wozi po kraju dotego mocno niedorozwinięta ... gdyby był autobus z zielonej do wawki i z powrotem to nawet bym się nie interesował czy pozdychają z głodu czy zatrzymają całą polske na torach ale nie ma jestem skazany na kilku oszołomów w swoich brudnych maszynach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Sedno problemu IP: 213.17.162.* 18.12.03, 12:32 A popieraj sobie. Tylko nie za moje pieniądze. Masz rację co do jednego - UE jest dość mocno socjalizującym tworem. UE jako całość musi gonić USA. A więc: - deregulować - uwalniać rynki - znosić bariery dla pracodawców. I czy chcesz, czy nie, tak się będzie działo. Przemysł ciężki, górnictwo, koleje, cała ta związkowa krzykliwa martyrologia nie mają racji bytu w nowoczesnym społeczeństwie. To się musi reformować i w końcu zreformowane zostanie. Sęk w tym, że lepiej wcześniej niż później. Koleje w jakimś stopniu będą dotowane, bo przykład Wielkiej Brytanii ukazuje, że całkowicie wolny rynek nie bardzo tu działa. Ale na boga (czyjegokolwiek), nie w takiej formie i nie w takim stopniu jak u nas... Nie mam nic przeciw dopłacaniu (w rozsądnym zakresie) do szybkich, wydajnych, czystych i punktualnych pociągów. Czy ktoś kiedyś taki w Polsce widział? Ale utrzymywanie przy życiu niereformowalnego trupa? I tych wszystkich jęczących związkowych pyskaczy? Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
noczelny Wydaje Ci się 19.12.03, 13:34 jkwt napisał: > Złote lata kolei były w XIX i na początku XX wieku. Wtedy nie było specjalnej > alternatywy dla kolei. Obecnie kolej przegrywa z transportem samochodowym. > I musi dostosować się do warunków rynkowych. Ale jeśli kolej z naszych > pieniędzy utrzymuje połączenia, z których wpływy pokrywają kilka procent > kosztów to jest to grube nieporozumienie. I po co jeżdzą pociągi z kilkoma > pasażerami na pokładzie, jeśli przy takiej frekwencji to nawet autobus by > zbankrutował? Nie ma rzeczywistej konkurencji między transportem samochodowym, a kolejowym. Tu jest "sedno problemu". Nie ma jej ponieważ transport samochodowy jest o wiele bardziej dotowany niż kolejowy. Dzięki temu może zaproponować niższe ceny i kolej nie wyrabia. Budowa i utrzymanie dróg, po których jeżdżą TIRy kosztuje fortunę. Te koszty są pokrywane przez podatników. I ani winiety (które już obowiązują dla samochodów ciężarowych), ani podatki zawarte w cenie paliwa nie są w stanie zrekompensować kosztów utrzymania i naprawy dróg niszczonych przez ciężkie pojazdy. Ale o tym się mniej mówi, bo transport samochodowy jest taki "kapitalistyczny", a kolejowy "socjalistyczny", a więc budzi niemodne skojarzenia. Gdyby wszystko policzyć realnie, to okazało by się, że transport samochodowy ponadlokalny jest droższy od kolejowego. Powoduje też większe zanieczyszczenia środowiska, zagrożenia bezpieczeństwa, zmiany w krajobrazie, uciążliwy hałas itp. Nie bez znaczenia są też interesy lobby motoryzacyjnego, które jest bardzo silne. W innych państwach (np. UE) dotacje do transportu kolejowego są znacznie wyższe (% PKB) niż w Polsce. Dzieje się tak dla tego, że zdają sobie oni sprawę z zalet nowoczestnego kolejnictwa. Np. od 2005 roku nie będzie już możliwości przejazdu TIRem tranzytem przez Szwajcarię na kołach. Jedyna możliwość, to skorzystanie ze specjalnych pociągów przewożących TIRy na platformach. A my wciąż idziemy w odwrotnym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Przed chwilą odprowadziłem kogoś do pustego p 18.12.03, 12:29 teraz pojechał pusty, ale rano jak przyjechał z Łodzi, to pewnie był nabity. Teraz po prostu wraca, a za jakiś czas znowu przyjedzie do Wawy i znowwu z niej odjedzie, znowu nabity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Przed chwilą odprowadziłem kogoś do pustego p IP: *.u.mcnet.pl 18.12.03, 12:32 otóż to, najlepsze jest jednak to, ze ten sam pociąg z Warszawy do Łodzi o godz 17 czy 18 też ma tylko 7 wagonów, chociaż ludzi jedzie mnóstwo - jest taki tłok, że ludzie stoją w kiblu... Jak jedzie o 12 lub 15 też ma tyle samo wagonów, choć o tej porze jedzie kilka osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Immortal Skończcie do 29.12 IP: *.pl / 192.168.0.* 18.12.03, 11:29 Bo muszę czymś przecież dojechać... Lepiej, żebym swoją kasę wydał na jakiś PKS? A swoją drogą, to ceny biletów powinny być urealnione. Jeśli z powodu nadmiernych dotacji trzeba zamykać niektóre połączenia, to może najpierw lepiej byłoby wprowadzić tam rzeczywiste ceny na bilety, żeby ludzie zobaczyli, że rzeczywiście państwo dokłada do tego interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sundin Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 11:33 Gość portalu: kuba napisał(a): > Prosta sprawa - wyrzucić związki z zakładów, przestać utrzymywać > działaczy i już mamy spokój A co ty utrzymujesz działaczy?? czyli sam jestes czlonkiem ZZ bo w ten sposób sa one finansowane. Ah wy Polacy..... Odpowiedz Link Zgłoś
arystarch Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 18.12.03, 12:23 Sundin, nie trzba być w ZZ by utrzymywac grono "działaczy". Pracodawca MUSI płacić pensje działaczom związkowym w swoim zakładzie pracy, choć oni zajmują się tylko "działalnością" związkową, a nie praca dla zakładu. W ten sposób "działaczy:" ZZ na kolei czy w górnictwie utrzymujemy wszyscy. Składki związkowe idą m. in. na utrzymanie central związkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 13:22 Sam sobie jestem szefem i do żadnych ZZ nie należę. Z tego co wiem - a jeżeli wiem źle to proszę o sprostowanie - to w dużych instytucjach i zakładach, najczęściej pogrobowcach PRL, zakład zobowiązany jest do zapewnienia siedziby związkowi zawodowemu - w dużej firmie związków jest tak 5 do 15-tu - a działacze związkowi, których nb jedynym zajęciem jest organizacja wycieczek, festynów i innych popijaw są na tzw. oddelegowaniu - czyli ich płace obciążają fundusz płac firmy. Niezły burdel, co? Miałem okazję rozmawiać niedawno z jednym z szefów Coca Coli - na moje pytanie co by było gdyby w jego oddziale powstały związki odpowiedział prosto - rozwiązalibyśmy oddział, a obsługę terenu załatwiłby sąsiedzki oddział "niezawirusowany" Może to tak trzeba - nieodpowiedzialny związkowiec to przecież skrzyżowanie świętej krowy z terrorystą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belladon Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 195.117.149.* 18.12.03, 13:37 > Miałem okazję rozmawiać niedawno z jednym z szefów Coca > Coli - na moje pytanie co by było gdyby w jego oddziale > powstały związki odpowiedział prosto - rozwiązalibyśmy > oddział, a obsługę terenu załatwiłby sąsiedzki > oddział "niezawirusowany" Jasne, a spróbowałby tego triku w USA... Po pierwszym rachunku, jaki wystawiłby mu zarząd za odszkodowanie po przegranym procesie ze związkami, odechciałoby się mu żartów. Polska to to prawie kolonia dla dużych zachodnich firm, mogą tu robić to, czego w rodzinnych krajach nie ośmieliliby się zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Warcholstwo IP: 213.17.162.* 18.12.03, 11:34 Brawo chłopaki. Tak trzymać... Już teraz do Wrocławia z Warszawy taniej i wygodniej jest jechać samochodem (1 osoba), a od niedawna samolotem. Jeszcze trochę i wszyscy będziemy utrzymywać przy życiu to Wasze truchełko, a w swych pięknych maszynach będziecie na zmianę wozić węgiel (usypywany na tory), kibiców (może też by ich usypać, czasem?) no i powietrze (to chyba najprzyjemniejszy rodzaj ładunku - zero problemów). A więc woźmy powietrze rodacy! I cała naprzód do Europy. Przepraszam, ale muszę już lecieć. Taki kocioł, że nie mam kiedy taczek załadować. No ale przecież lubimy wozić powietrze. A może się oflaguję, pogłoduję i zażądam podwyżki? Hmm, to jest myśl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks Re: Warcholstwo IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 11:57 Gość portalu: ad napisał(a): Całkowicie popieram. Ad, zostań dyrektorem tego gówna, może wyciągniesz po 10 latach to na prostą? Albo rozwal to do końca, łatwiej bedzie a i związków nie bedzie > Brawo chłopaki. Tak trzymać... > > Już teraz do Wrocławia z Warszawy taniej i wygodniej jest jechać > samochodem (1 osoba), a od niedawna samolotem. Jeszcze trochę i > wszyscy będziemy utrzymywać przy życiu to Wasze truchełko, a w > swych pięknych maszynach będziecie na zmianę wozić węgiel > (usypywany na tory), kibiców (może też by ich usypać, czasem?) > no i powietrze (to chyba najprzyjemniejszy rodzaj ładunku - zero > problemów). > > A więc woźmy powietrze rodacy! I cała naprzód do Europy. > > Przepraszam, ale muszę już lecieć. Taki kocioł, że nie mam kiedy > taczek załadować. No ale przecież lubimy wozić powietrze. A może > się oflaguję, pogłoduję i zażądam podwyżki? Hmm, to jest myśl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Warcholstwo IP: 213.17.162.* 18.12.03, 12:21 Gość portalu: ksaks napisał(a): > Całkowicie popieram. Ad, zostań dyrektorem tego gówna, może > wyciągniesz po 10 latach to na prostą? Albo rozwal to do końca, > łatwiej bedzie a i związków nie bedzie Dzięki za zaufanie, ale nie skorzystałbym. Od zawsze pracuję w firmach prywatnych. Teraz w międzynarodowej korporacji. Sądzę, że szok organizacyjno-kulturowy byłby taki, że nie wytrzymałbym tam długo. Nie cierpię bezmózgowia, inercji niereformowalnych molochów i psychologii tłumu. Poza tym mam autokratyczno-konfrontacyjną naturę. Trochę nad tym pracuję, ale przypuszczam, że gdybym się znalazł w pekapie, to szanowni związkowcy przynajmniej raz mieliby czym napełnić taczkę. A to niezbyt dobrze wygląda w CV... :D Niewykluczone, że kolej musi umrzeć śmiercią naturalną. Potem powstanie kilka spółek, które sobie poradzą i zgodnie z rachunkiem ekonomicznym będą wozić towary i ludzi, a nie powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks Re: Warcholstwo IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 12:50 Gość portalu: ad napisał(a): Każdy, kto jest normalny i ma pojęcie o realiach wspólczesności uciekałby od takiej funcji do Chabarowska albo Irkucka. Tam chyba nie ma szans na stopniową restrukturyzację. Nawet sprzataczka jest w zwiazku. Chyba masz rację, że to musi umrzec samo. Choc skzoda, że do kolei nie garną się ludzie z wiedza i doświadczeniem, ale na ot chyba jest według mnie za pózno o 10 lat co najmniej. Wtedy była niepowtarzalna szansa. Teraz koleje byłyby już konkurencyjne i wychodziłiby na całego z dołka. I nie ma dobrego szefa bez cech autokratyczno-konfrontacyjnych. Ja to u ludzi bardzo cenię. nie ma nic lepszego niż bezpośrednia krytyka. wiesz co o tobie myslą, i coi wązniejsze, wiesz gdzie i jakie błądy robisz. A ta wiedza jest czasem niezastąpiona > Gość portalu: ksaks napisał(a): > > > Całkowicie popieram. Ad, zostań dyrektorem tego gówna, może > > wyciągniesz po 10 latach to na prostą? Albo rozwal to do końca, > > łatwiej bedzie a i związków nie bedzie > > Dzięki za zaufanie, ale nie skorzystałbym. Od zawsze pracuję w > firmach prywatnych. Teraz w międzynarodowej korporacji. Sądzę, > że szok organizacyjno-kulturowy byłby taki, że nie wytrzymałbym > tam długo. > > Nie cierpię bezmózgowia, inercji niereformowalnych molochów i > psychologii tłumu. Poza tym mam autokratyczno-konfrontacyjną > naturę. Trochę nad tym pracuję, ale przypuszczam, że gdybym się > znalazł w pekapie, to szanowni związkowcy przynajmniej raz > mieliby czym napełnić taczkę. A to niezbyt dobrze wygląda w > CV... :D > > Niewykluczone, że kolej musi umrzeć śmiercią naturalną. Potem > powstanie kilka spółek, które sobie poradzą i zgodnie z > rachunkiem ekonomicznym będą wozić towary i ludzi, a nie > powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Warcholstwo IP: 213.17.162.* 18.12.03, 13:45 Gość portalu: ksaks napisał(a): > Każdy, kto jest normalny i ma pojęcie o realiach wspólczesności > uciekałby od takiej funcji do Chabarowska albo Irkucka. Ale dlaczego do zarządzania koleją nie garną się ludzie z wiedzą? Bo to skrajnie upolityczniony moloch z wszechwładzą związków zawodowych. Być może udało by się to uratować, ale wymagałoby to dużej odwagi ekipy rządzącej. Trzeba stopniowo ograniczać wpływ związków zawodowych na funkcjonowanie przedsiębiorstw (wszędzie), a w takich dużych molochach w szczególności. Brałem kiedyś udział (z 7 lat temu) w prywatyzacji dużego zakładu pod Radomiem. Sprawa się "rypła" bo związki za dużo chciały. No i co? z 2000 ludzi zostało kilkaset, zakład jest na skraju bankructwa, ale obcemu nie sprzedaliśmy. Ja generalnie młody jestem. Ale do dziś pamiętam, jak przychodzili do mnie ludzie, ze 3 razy starsi wtedy, którzy mówili mniej więcej coś w stylu, że "załogę da się przekonać", tylko trzeba zagwarantować sukces (domyślcie się jaki) przekonującym. I to jest główna bolączka całej tej struktury związkowej. Przywódcy nie są zainteresowani kompromisem, tylko eskalacją konfliktu (wtedy mają uzasadnienie swojej racji bytu). A jeśli chcą kompromisu, to chętnie nadstawiają kieszenie nowym panom. I niech mi wybaczy tych paru uczciwych, bo tacy pewnie też są. Wiem, że upraszczam i przerysowuję. Ale tymi swoimi skrótami myślowymi z pewnością wyrządzam mniej szkody, niż Wy swoim strajkiem. A wracając do Irkucka, czy Chabarowska... Hmm, pracuję ze swoim rekruterem nad możliwościami relokacji swojej osoby, ale raczej w innym kierunku. Tam jest za zimno. :) Komentator spraw bieżących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks Re: Warcholstwo IP: *.mim.pcz.czest.pl 19.12.03, 09:02 Gość portalu: ad napisał(a): Oj, ty chyba jesteś normalny. Co muszę zrobić, aby dostać u ciebie pracę? > Gość portalu: ksaks napisał(a): > > > Każdy, kto jest normalny i ma pojęcie o realiach wspólczesności > > uciekałby od takiej funcji do Chabarowska albo Irkucka. > > Ale dlaczego do zarządzania koleją nie garną się ludzie z > wiedzą? Bo to skrajnie upolityczniony moloch z wszechwładzą > związków zawodowych. > > Być może udało by się to uratować, ale wymagałoby to dużej > odwagi ekipy rządzącej. Trzeba stopniowo ograniczać wpływ > związków zawodowych na funkcjonowanie przedsiębiorstw > (wszędzie), a w takich dużych molochach w szczególności. > > Brałem kiedyś udział (z 7 lat temu) w prywatyzacji dużego > zakładu pod Radomiem. Sprawa się "rypła" bo związki za dużo > chciały. No i co? z 2000 ludzi zostało kilkaset, zakład jest na > skraju bankructwa, ale obcemu nie sprzedaliśmy. > > Ja generalnie młody jestem. Ale do dziś pamiętam, jak > przychodzili do mnie ludzie, ze 3 razy starsi wtedy, którzy > mówili mniej więcej coś w stylu, że "załogę da się przekonać", > tylko trzeba zagwarantować sukces (domyślcie się jaki) > przekonującym. > > I to jest główna bolączka całej tej struktury związkowej. > Przywódcy nie są zainteresowani kompromisem, tylko eskalacją > konfliktu (wtedy mają uzasadnienie swojej racji bytu). A jeśli > chcą kompromisu, to chętnie nadstawiają kieszenie nowym panom. > > I niech mi wybaczy tych paru uczciwych, bo tacy pewnie też są. > Wiem, że upraszczam i przerysowuję. Ale tymi swoimi skrótami > myślowymi z pewnością wyrządzam mniej szkody, niż Wy swoim > strajkiem. > > A wracając do Irkucka, czy Chabarowska... Hmm, pracuję ze swoim > rekruterem nad możliwościami relokacji swojej osoby, ale raczej > w innym kierunku. Tam jest za zimno. :) > > Komentator spraw bieżących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Warcholstwo IP: 213.17.162.* 19.12.03, 12:53 Heh, normalność jest wartością względną. Co do zatrudnienia, to jestem kierownikiem średniego szczebla, powiedzmy. Tyle, że na mniej lub bardziej międzynarodową skalę. Tym wyraźniej z takiej pozycji widać niektóre nasze absurdy. Ale chyba bardziej lubię być konsultantem. I tak właśnie zamierzam pokierować swoją karierą na najbliższe kilka lat. A konsultant nie zatrudnia ludzi, tylko się wymądrza i bierze za to stosowne honorarium. W wymądrzaniu się jestem, mówiąc nieskromnnie, dość biegły... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżny Doga do klęski IP: *.isi.net.pl 18.12.03, 11:37 Strajkiem w okresie świątaczno-noworocznym, związkowcy doprowadzą do tego, że ta część społeczeństwa która popierała dotąd ich postulaty troszkę się obuży. W konsekwencji kolejarze będą mieli bardzo nikłe poparcie społeczne. A to ich pogrąży. Jakby nie było muszą w końcu zrozumieć, że srednia 1 podróżny na 1 przedział z ekonomią ma niewiele spólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 11:38 We wtorek jechałem z Wrocławia do Warszawy Intercity. Wstałem o 4 rano, żeby zdążyć na pociąg, który następnie stał w Poznaniu na stacji 2 godziny. Wracając do Wrocławia musiałem znieść ponad godzinę opóźnienia na ten sam Intercity (Fredro) wracający do Wrocławia. Choć nie przepadam za lataniem samolotem, to teraz jestem zmotywowany aby kupić bilet w AirPolonii, lub zaryzykować wyprawę samochodem. Sądzę, że coraz więcej osób jeżdżących pociągami Intercity i Express zastanowią się dwa razy zanim ponownie wydadzą 200 zł za bilet w dwie strony. Panowie Kolejarze, jeśli chcecie dobić swoją firmę to blokujcie własnie te pociągi i PKP cargo, które jeszcze jako tako zarabiają. Gratuluję poczucia humoru. A propos słyszałem opinię, iż na niektórych liniach regionalnych jeździ po kilka osób, i PKP podniosłaby sobie znacznie rentowność fundując tym osobom całoroczny abonament na taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 213.17.162.* 18.12.03, 12:07 Robię tą samą trasę kilkadziesiąt razy w roku (tyle, że w drugą stronę). Od jakiś dwu lat nie wsiadłem do pociągu, a dlaczego? A dlatego: 1. Napad w pierwszej klasie pociagu relacji Warszawa - Drezno 2. Płonący wagon pociągu Intercity (a jakże) 3. Notoryczne spóźnienia 4. Obsługa uprzejma inaczej 5. Mało konkurencyjne ceny 6. Notoryczne kłopoty z ciepłem / wentylacją / klimatyzacją. Jednym słowem żenada. Polecam samochód, samolot, autobus, ew. stopa. Kolej dla najwytrwalszych desperatów. Tylko czego muszę za to bagno płacić ze swoich podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
noczelny Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 19.12.03, 13:48 Gość portalu: Remi napisał(a): > A propos słyszałem opinię, iż na niektórych liniach > regionalnych jeździ po kilka osób, i PKP podniosłaby sobie > znacznie rentowność fundując tym osobom całoroczny abonament na > taxi. Oczywiście jest to prawda, ale tylko częściowa. A prawda częściowa, to niestety nieprawda. Sprawa polega na tym, że ludzie, którzy by chętnie jeździli koleją nie jeżdżą nią, ponieważ PKP ich do tego skutecznie zniechęca. Robi to np. poprzez brak skomunikowania pociągów oraz pociągów z innymi środkami komunikacji (autobusy), idiotyczne ustawianie rozkładu jazdy (jeden 15 wagonowy pociąg dziennie na danej stacji zamiast 15 pociągów jednowagonowych - szynobusów). Także poziom czystości i bezpieczeństwa w wagonach skutecznie odstrasza od podróżowania koleją. To motywuje ludzi do tego, aby kupować sobie samochody i kolej na dobre traci klientów. Wyobraź sobie, że mieszkasz na oddalonym osiedlu. Na to osiedle 2 razy dziennie dojeżdża komunikacja (autobus, tramwaj, metro, pociąg - wszystko jedno). Czy jeździsz wtedy 2 razy dziennie, czy też dajesz sobie spokój z taką komunikacją, czy też wyciągasz osatnie zaskórniaki + bierzesz kredyt i kupujesz auto? Czy gdyby pociągi dojeżdżały do Twojego osiedla często i mógłbyś tanio kupić bilet miesięczny, byłbyś tak samo skłonny do tego, aby się zapożyczać na samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 195.94.196.* 18.12.03, 11:54 Proszę o wpisywanie się na następującą listę: Kto jest za strajkiem na PKP i żeby przy okazji ten cały chlew upadł, to może na gruzach powstanie coś czym da się jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks dziadostwo i syf, nic więcej, łapówkarstwo.. IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 11:54 sprywatyzowac to jak najszybciej. ja do nich nie zamierzam dopłacac, a sam często niestety podróżuje w tym syfie. śmierdzi, brud, zimno lub za gorąca. Żadko który kontroler powie "dziendobry". jeżeli sa opóznienia - zawsze nie z ich winy - a jest tego co nie miara, np. na trasie wrocław- częstochowa - lublin. Są konduktorzy, którzy zwłaszcza w osobowych, biorą 5 zł do kieszeni zamiast biletu. I to oni sami siebie okradają. kolejarze sami sobie naszykowali wygodne łóżeczko. pora isę w nim w końcu przespać, lub z niego się wynosić. Może ktoś je jeszcze naprawi. Rozwalić ich w drobny puch. A nasz lewicowy rząd, sprzyjajacy masom pracującym, chyba już to dobrze zrobi. Mają doświadczenie chłopaki w robieniu ludzi w "jajo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 12:03 Zgadzam się z tymi którzy uważaja, że w tym całym kolejowym bałaganie nie chodzi o nas pasażerów a tylko o utrzymanie miejsc pracy na kolei.Nie można rozgraniczać obywateli na lepszych i gorszych. Wszyscy są ważni. Działacze Solidarności zapomnieli co znaczy to słowo, to nie jest ich prywatny polityczny folwark, ich decyzje uderzają w najuboższych tych bez samochodów i możliwości kupna biletu lotniczego. Kiedyś funkcjonowała ekonomia polityczna KC PZPR dzisiaj ekonomia polityczna KC Solidarność. Panowie ze styropianu chcieliście kapitalizmu a teraz robicie wszystko by socjalizm i jego socjalne zdobycze służyły waszym własnym ideom. Zamiast osiołkowi dajcie sobie siana i spróbujcie zreformować to wasze PKP nikt za was tego nie zrobi i nie łudźcie się że na nowej ekonomicznej kolei będzie tyle miejsc pracy co teraz. Wesołych podkładowo szynowych Świąt. A tak a pro po najlepiej blokuje się leżąc na brzychu i nic nie robiąc.P-anowie K-ończcie P- olitykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.home.net.pl 18.12.03, 12:10 Czy ktos policzyl, ile zaoszczedzimy z tytulu unieruchomienia deficytowej kolei? Rozumiem, ze jesli "nie jest jezdzone" to "nie jest placone" wiec sila rzeczy "nie jest tracone". Moze to jest sposob na oddluzenie kolei? I sprawa druga - pokazywali jakis glodujacych. Proponuje, aby wyznaczyc jednego, ktory w ramach glodowki zechce zejsc z tego swiata. Nie przypominam sobie bowiem sytuacji, aby w licznych protestach glodowych ktokolwiek w Polsce umarl. Tak wiec panowie kolejarze - pokazcie, ze wasz protest jest prawdziwy! Zadamy krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 08/15 Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.it-net.pl 18.12.03, 12:16 Gość portalu: koniu napisał(a): > I sprawa druga - pokazywali jakis glodujacych. Proponuje, aby > wyznaczyc jednego, ktory w ramach glodowki zechce zejsc z tego > swiata. Nie przypominam sobie bowiem sytuacji, aby w licznych > protestach glodowych ktokolwiek w Polsce umarl. Tak wiec panowie > kolejarze - pokazcie, ze wasz protest jest prawdziwy! Zadamy > krwi! dlaczego nie umierają? To proste. Szklanka soku owocowego ma 100 kalorii. Słodzonego nawet więcej. wypijasz 10 szklanek dziennie - to jest 2,5 litra i masz 1000 kalorii. A jak nic nie robisz tylko leżysz i politykujesz to i 600 ci wystarczy. Jak sądzisz, dlaczego oni piją soki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.home.net.pl 18.12.03, 12:40 > dlaczego nie umierają? To proste. Szklanka soku owocowego ma 100 kalorii. > Słodzonego nawet więcej. wypijasz 10 szklanek dziennie - to jest 2,5 litra i > masz 1000 kalorii. A jak nic nie robisz tylko leżysz i politykujesz to i 600 ci > wystarczy. Jak sądzisz, dlaczego oni piją soki? Czyli mamy klasyczny starj glodowy z przerwa na sniadanie, obiad, kolacje i podwieczorek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Lesny na drzewo! IP: *.nsm.pl / 192.168.150.* 18.12.03, 12:11 Niech min. Lesny spada na drzewo! Ja __chce__ ze swoich podatkow finansowac przewozy regionalne, i sadze, ze wiekszosc myslacych ludzi tez. Za to nie chce finansowac KRUSu, kopalni i hut, ale minister Lesny ma to gleboko w ... wiadomo czym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
noczelny Ja też chcę finansować 19.12.03, 13:55 Gość portalu: kuba napisał(a): > Niech min. Lesny spada na drzewo! Ja __chce__ ze swoich podatkow > finansowac przewozy regionalne, i sadze, ze wiekszosc myslacych > ludzi tez. Za to nie chce finansowac KRUSu, kopalni i hut, ale > minister Lesny ma to gleboko w ... wiadomo czym. Też chcę finansować ze swoich podatków przewozy kolejowe (chociaż korzystam bardzo żadko, ale uważam, że to ma sens). Nie chcę natomiast finansować oszustów z przedsiębiorstwa PKP. Ta firma jest przeżarta korupcją od prostego konduktora, który bierze złotówkę do kieszeni i nie wypisuje biletu np. na trasie Warszawa-Legionowo, aż po dyrekcję, gdzie robi się przekręty na grube miliony. Na początek powinno się więc zlikwidować PKP i utwożyć nową firmę, do której przyjęci byli by tylko pracownicy byłego PKP, co do których nie ma zastrzeżeń. Nieuczciwi kolejarze sami podcinają gałąź, na której siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks pożerają nasze pieniądze...... IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.12.03, 12:12 ...w zastraszających rozmiarach. wszystko sie zmienia, kolej i gónictwo m.in. ozstała taka sama, z tymi samymi ludźmi i metodami działania. czekista by podobnej rzeczy nie wymyślił, nie mówiąc o normalnych człowieku marzącym o pogodnych świętach. wyopbrźcie sobie, ile piniążków by było, gdyby udało nam się po prostyu pozbyć kolei i górnictwa? Dotacji starczyn a nowe miejsca poracy, przeszkolenia dla zwolnionych (skoro nie chcą- trudno), edukację, nowe stadiony, może i nawet na całkowcie bezpłatną służbe zdrowia. Dlaczego ma sie zabierać piniązki lekarzom a dawac tym, którzy nie potrafią najnormalniej myśleć w kategoriach rynkowych? A kolej i tak ma caoraz większa konkurencję. Im szybciej ta poczwara sie przemini, tym lepiej dla niej. Rozwalić to, a może wykluje się jakiś mały, ale sprawny i sliczny motylek........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Prywatyzacja PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 12:19 To jest jedyne co na to pomoze. Ta spolka nie powinna sie nazywac PKP, ale POiZKP- Polskie Opoznione i Zacofane Koleje Panstwowe. Opoznione: od pol roku wszystkie pociagi ktorymi podrozuje maja opoznienie min. 30 minut. Zacofane: najnowsze tabory kolejowe (IC,EC,EX) pochodza chyba z demobilu kolei zachodnich. Brak kultury kontrolerow i kolejarzy to nie wynik braku pieniedzy, tylko czyste chamstwo. Dlaczego mamy doplacac do takiego burdelu? Odpowiedz Link Zgłoś
jelle Re: Prywatyzacja PKP 18.12.03, 21:49 Gdzie tam PKP do Europy,pociag tzw."pospieszny" pedzi z predkoscia 50km/h,choc robi wrazenie rumotem,ze sie spieszy.Na zgnilym zachodzie coraz wieksze wziecie maja pociagi,z takiej Brukszli do Paryza-to cos ponad godzine,a na poludnie Francji -z 10h. Pomarzyc sobie mozna.. Odpowiedz Link Zgłoś