Dodaj do ulubionych

SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!!

24.02.13, 15:16
Chciałbym zaproponować Państwu akcję, która miałaby na celu wzajemną pomoc sobie nawzajem mieszkańcom gminy Serock, przede wszystkim , ale nie tylko.
Każdy z Nas zauważa że życie codzienne,staje się coraz bardziej trudne i skomplikowane ze względu na podwyżki, redukcje etatów.....
Rosnące z dnia na dzień koszty utrzymania gospodarstwa domowego, przysparzają wielu rodzinom coraz więcej problemów i dylematów.

W związku z tym proponuję państwu akcję po nazwą ,,SEROCK SIĘ WSPIERA,,.

Propozycja sama w sobie jest bardzo prosta.
Mianowicie podam przykład:

-Posiadam sprawną lodówkę, nie zniszczone ubrania po dzieciach, w dobrym stanie zabawki.
-Wysyłam na maila serock.sie.wspiera@o2.pl , z wyżej wymienioną informacją co posiadam do oddania, gdzie mieszkam, numer telefonu.

-z drugiej strony zostaje wysłany na adres serock.sie.wspiera@o2.pl mail z zapotrzebowaniem na tego typu rzeczy.

W tym momencie zaczynają działać osoby , które na początek, conajmniej dwa razy w miesiącu odbiorą i dowiozą potrzebującym przekazane rzeczy.

Nie trzeba podawać pełnych danych osobowych, wystarczy napisać np;

,,Hej tu Monika mam do oddania sprawna pralkę, wózek spacerowy i kurtkę dla chłopca na 156 cm,podaję nr tel i adres obioru, nie musi być zamieszkania,,

Ta sama zasada obowiązuje osoby ,które poszukują potrzebnych rzeczy, to znaczy można podać miejsce odbioru a nie zamieszkania, z numerem telefonu koniecznie.

Bardzo ważne jest aby przy odzieży podawać rozmiary i przeznaczenie ubrań (damskie czy męskie).
Rzeczy, które chcemy przekazać powinny być sprawne , czyli oddajemy komuś coś co jest sprawne i można to używać , a nie coś co jest zepsute i zawala nam garaż, czy szafę, w związku z czym zależy nam jedynie tylko na pozbyciu tego nie nadających się do niczego ,, fantów,,.

Do ewidencji zostanie utworzona baza osób ofiarujących i potrzebujących.
Przy przekazywaniu ofiarowanych przedmiotów obowiązywała będzie zasada kolejności zgłoszenia zapotrzebowania.

Mam nadzieję że wspólnie uda się nam pomóc Sobie na wzajem.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • victor2541 Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 25.02.13, 21:34
      jestem na TAK ... mam nadzieję, że się przyjmie wink
      • trzyosoby Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 25.02.13, 23:03
        Jak najbardziej popieram, w wielu krajach funkcjonuje taki system, moze sie uda wprowadzić go i u nas ! ... oby to jednak pomysł na darmowe pozbycie sie rupieci !
        • trzyosoby Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 25.02.13, 23:06
          przepraszam zabrakło "...nie był ..."
    • zulka01 Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 14.03.13, 12:33
      Akcja bardzo fajna,ale chyba trzeba podwiesić ten wątek - bo ginie wśród innych.
      • tomasztdi Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 21.03.13, 20:52
        tez jestem na tak
        podejrzewam tylko ze osoby ubogie i na prawde potrzebujace moga nie miec internetu i dodarcie do nich z info co chcemy oddac moze byc problemem
        no i co na to urzad skarbowy? przeciez nie od dzis wiadomo ze to najbardziej pazerny potwor.
        chyba wszyscy znaja historie np piekarza ze nie moze oddac za darmo biednym chleba ktory mu zostaje
        • forumowicz44 Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 21.03.13, 23:05
          piekarz nie może bo jest przedsiebiorcą a w tej sprawie chodziło o podatek vat
          u nas chodzi o darowiznę - kwota wolna od podatku to chyba 4900 PLN - ale darowiznę trzeba zgłosić do US. Oczywiście nikt nie zgłasza że dostał kilkuletnią pralkę czy lodówkę - taki martwy przepis. Ale kasa to już podatek dochodowy smile Jak dostaniemy to trzeba zgłosić i to mniejsze kwoty wink Oj, żeby tak dostać... nawet mogłabym to zgłosić.
          • oknonabug Re: SEROCK SIĘ WSPIERA !!!!! 22.03.13, 14:19
            ]...wchodzę w to..........,może założyć stronę e-mailową,bo tu temat zginie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka