bhojczyzna
24.02.13, 15:16
Chciałbym zaproponować Państwu akcję, która miałaby na celu wzajemną pomoc sobie nawzajem mieszkańcom gminy Serock, przede wszystkim , ale nie tylko.
Każdy z Nas zauważa że życie codzienne,staje się coraz bardziej trudne i skomplikowane ze względu na podwyżki, redukcje etatów.....
Rosnące z dnia na dzień koszty utrzymania gospodarstwa domowego, przysparzają wielu rodzinom coraz więcej problemów i dylematów.
W związku z tym proponuję państwu akcję po nazwą ,,SEROCK SIĘ WSPIERA,,.
Propozycja sama w sobie jest bardzo prosta.
Mianowicie podam przykład:
-Posiadam sprawną lodówkę, nie zniszczone ubrania po dzieciach, w dobrym stanie zabawki.
-Wysyłam na maila serock.sie.wspiera@o2.pl , z wyżej wymienioną informacją co posiadam do oddania, gdzie mieszkam, numer telefonu.
-z drugiej strony zostaje wysłany na adres serock.sie.wspiera@o2.pl mail z zapotrzebowaniem na tego typu rzeczy.
W tym momencie zaczynają działać osoby , które na początek, conajmniej dwa razy w miesiącu odbiorą i dowiozą potrzebującym przekazane rzeczy.
Nie trzeba podawać pełnych danych osobowych, wystarczy napisać np;
,,Hej tu Monika mam do oddania sprawna pralkę, wózek spacerowy i kurtkę dla chłopca na 156 cm,podaję nr tel i adres obioru, nie musi być zamieszkania,,
Ta sama zasada obowiązuje osoby ,które poszukują potrzebnych rzeczy, to znaczy można podać miejsce odbioru a nie zamieszkania, z numerem telefonu koniecznie.
Bardzo ważne jest aby przy odzieży podawać rozmiary i przeznaczenie ubrań (damskie czy męskie).
Rzeczy, które chcemy przekazać powinny być sprawne , czyli oddajemy komuś coś co jest sprawne i można to używać , a nie coś co jest zepsute i zawala nam garaż, czy szafę, w związku z czym zależy nam jedynie tylko na pozbyciu tego nie nadających się do niczego ,, fantów,,.
Do ewidencji zostanie utworzona baza osób ofiarujących i potrzebujących.
Przy przekazywaniu ofiarowanych przedmiotów obowiązywała będzie zasada kolejności zgłoszenia zapotrzebowania.
Mam nadzieję że wspólnie uda się nam pomóc Sobie na wzajem.
Pozdrawiam.