aganiok32 03.09.06, 14:57 Czy jest ktoś kogo chcielibyście widzieć na tym stanowisku? Nie wiadomo do końca kto będzie kandydować, ale może macie jakieś sugestie? Oczywiście nie traktuję pytania jako elementu kampani wyborczej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brock4 Re: Nowy Burmistrz 03.09.06, 15:28 Oczywiście! Już w poprzednich swoich wypowiedziach wskazywałem i podtrzymuję swoje zdanie, że najlepszym kandydatem na stanowisko Burmistrza jest Pan Sławomir Osiwała. Wszystkim, którzy poważnie myślą o przyszłości naszej gminy polecam poparcie jego kandydatury. Jest to człowiek, który ma doświadczenie w pracy samorządowej i jest gwarantem zmian. Z tego co się zorientowałem, to ma duże poparcie nie tylko w Serocku, ale również w terenie. Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 03.09.06, 23:15 Jeśli wolno sprostować - chyba to poparcie jest w Zegrzu , czy w Serocku - takiej pewności nie mam do końca. Ale wracając do osoby , tak , człowiek w porządku, chociaż powinien być bardziej stanowczy na sesjach rady tzn. nie obawiać się mieć inne zdanie ( jeśli ma rację ) . Mógłby wytłumaczyć Panu Burmistrzowi prostą zasadę - "prawdziwa cnota krytyki się nie boi ". Już starożytni grecy wymyślili , że jeśli na 10 osób aż 6 myśli tak samo to nazywa się to demokracja a nie anarchia i te 4 nie muszą być wrogami. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 04.09.06, 10:13 Dokładnie. Moim zdaniem Osiwała w Serocku poparcia nie ma. Ja np w ogóle go nie znam a chyba powinnam skoro był przewodniczącym Rady. Na dodatek krążą plotki ( nie wiem przez kogo rozsiewane), że dogadał się z Burmistrzem i nie będzie kandydować. Jak będzie? Czas pokaże. Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 04.09.06, 20:56 aganiok32 napisała: > Dokładnie. Moim zdaniem Osiwała w Serocku poparcia nie ma. Ja np w ogóle go nie > > znam a chyba powinnam skoro był przewodniczącym Rady. > Na dodatek krążą plotki ( nie wiem przez kogo rozsiewane), że dogadał się z > Burmistrzem i nie będzie kandydować. Jak będzie? Czas pokaże. Mam nadzieję, że się mylisz co do poparcia dla tego kandydata. Ja uważam, że ci którzy naprawdę interesują się sprawami naszego miasta i gminy dobrze poznali przewodnioczącego rady i mają wyrobione o nim zdanie. Przecież wystarczy iść na sesję rady i samemu się przekonać, lub iść i porozmawiać osobiście. Jest jeszcze czas to uczynić, co niniejszym polecam. Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 04.09.06, 20:40 Mówiąc o poparciu w Serocku, opieram swoje przypuszczenia na opiniach ludzi z którymi miałem okazję o tym rozmawiać. Oczywiście nie jest to jakaś większość, bo to okaże się dopiero po wyborach, ale sporo moich znajomych jest w tym temacie zgodna. Co do jego stanowczości, to myślę, że facet prezentuje wysoką kulturę polityczną, bo jako przewodniczący rady ma obowiązek kierować jej pracami, a nie stwarzać, czy też nakłaniać radnych do tworzenia atmosfery niechęci wobec burmistrza, którego wybrano w bezpośrednich wyborach. Jak mówi stare przysłowie "zgoda buduje, niezgoda rujnuje..." Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 04.09.06, 23:03 Nikt nie mówi o atmosferze niechęci, chodzi raczej o przyzwolenie na atmosferę uległości . Wiem, że 15 osób nie może myśleć tak samo, mieć takie same potrzeby ( a właściwie reprezentować takie same potrzeby ), poglądy i priorytety. Już wcześniej u mnie była mowa o demokracji, uważam że potrafię ten stan rzeczy zdecydowanie oddzielić od anarchii. Dzięki tej zgodzie nabudowano nam tysiące metrów betonowych chodników , klomby i kwietniczki- koszmarki w miejscach do tego absolutnie niewskazanych .Podobał mnie się bardziej klomb z kolorowych pokrzywek jak "naćkane" betonowe płotki otaczające choćby najpiękniejsze kwiaty . Wiem, wiem , że słynne chodniki to temat ograny ale niestety kosztowny. Jak kosztowny można się przekonać biorąc do ręki broszurkę " Przejrzysty budżet na 2006 rok". Zapisano tam w rozdziale "co nas czeka nowego w gminnych inwestycjach" w pozycjach 2,3,4,5,6,7,15 ( na 15 pozycji ) inwestycje z "ogranego" zakresu . W wielu innych pozycjach jak np. plac zabaw w Serocku ( o zgrozo kto tak maluchy uszczęśliwił , chyba sam miał niespokojne dzieciństwo ), rozbudowa ścieżki dydaktycznej ,zagospodarowanie plaży i budowa mola im. Gargamela Z Krainy Koszmarnego Snu - kryją się setki metrów betonu . Czy to jest zasada RES COMMUNIS w imię której mamy nie dyskutowć ( choćby i zapalczywie ). Sorry brock , ja jestem motylem . P.S. Pan Przewodniczący jest człowiekiem o wysokiej kulturze osobistej , o kulturze politycznej nie dyskutuję bo żle mi się kojarzy jakakolwiek polityka ( słownik kcoresa - polityka : określenie pejoratywne, wywołujące niczym niepohamowane lęki i stany depresyjne ) . Dobrej nocy forumowicze . Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 05.09.06, 21:47 W pewnym sensie podzielam twoje zdanie, ale z rozmów z naszymi radnymi wynika, że akceptując budżet godzili się na realizację pomysłu np. plac zabaw dla dzieci, natomiast projekt i wykonanie to już akceptacja urzędu i burmistrza. Może i racja że to nie usprawiedliwia ale tak wyglada rzeczywistość. Trzeba pamiętać, że to burmistrz jest autorem projektu budżetu (tak mówi ustawa). Mnie się wydaje, że problem tkwi w tym, że w naszej gminie są ważniejsze priorytety niż betonowanie terenów i przekonywanie innych że to ładne i potrzebne. No i to co najważniejsze, to to, że Serock to nie tylko Rynek i trakty spacerowe, ale również jego mieszkańcy i ich potrzeby. O tym nawet na naszym forum można się dowiedzieć co kogo boli. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 05.09.06, 12:42 hmmm naprawdę jest tak kiepsko, że oprócz Osiwały nie ma żadnych innych propozycji? ....................................... Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 05.09.06, 21:05 Są , są , ale ujawnią się dopiero po nowej ordynacji. A zresztą niech nie ujawniają się zbyt szybko , żeby nie zostali przeciągnięci na ciemną stronę mocy. Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 05.09.06, 21:49 Ja sam słyszałem już o 4. Nie piszę o których, bo może to tylko plotki. Odpowiedz Link
bimm Re: Nowy Burmistrz 13.09.06, 12:26 no chyba sie wam na glowe ta zolc rzucila - nie mam zamiaru bronic obecnego burmistrza, nie jestem mieszkancem gminy, ale przeciez w Serocku dzieje sie tyle, ze sasiednie gminy z zazdroscia patrza na was. Rozumiem ze we wlasnym domu widac wiecej uchybien - gdzie ich nie ma - ale zeby od razu mowic o ciemnej stronie mocy?? Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 13.09.06, 21:12 Przepraszam bimm ale chyba masz na myśli nie sąsiednie gminy ale jakieś wioski w Afganistanie . A może miałeś cudowną możliwość spędzenia kilku upojnych dni z rewizytą władz gminnych w Chinach ( hura , nawiązaliśmy jako Serock owocną współpracę ) . A jeśli już to co tu porównywać możliwości budżetu takiej Somianki, Winnicy czy Zator . Za parę groszy które im zostaje z własnych dochodów ( gminy rolnicze , a podatek rolny minimalny ) naprawdę niewiele można zrobić - szansa dla nich w dotacjach , subwencjach lub funduszach unijnych. Oni przyśpieszają a my zostaniemy z dobrym samopoczuciem. Również u Naszych sąsiadów przegoniono Dobrego Wojaka Szwejka ,w którego usta Jaroslaw Hasek włożył prostą filozofię minimalistów ze wszystkiego zadowolonych : "Jak tam było , tak tam było , zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było ,żeby jakoś nie było". Blask złota zniewala i usypia. Dobranoc. Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 14.09.06, 13:51 Dzień dobry. Jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził. Zwłaszcza jeśli nikt, albo mało kto swych pragnień mu prosto w oczy nie wyzna. Od pewnego czasu czytuję to forum i ciągle czytam: burmistrz to, burmistrz tamto, burmistrz nie robi tego... itd. Ale jeszcze ani razu nie przczytałem: " byłem, rozmawiałem z burmistrzem i powiedział mi..." albo "złożyłem pismo do burmistrza a on ..." tudzież "byłem na sesji rady i powiedziałem...". Pozdrawiam konspirę Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 14.09.06, 15:53 Uderz w stół a nożyce się odezwą. Nożyce od 8-smej myślały i wreszcie się odezwały . W moich postach raczej nie było o burmistrzu osobowo a więc jest to twoje settler skojarzenie , w czym utwierdziłeś mnie że przypisane cechy są prawidłowe ( chyba myślimy tak samo ale mówimy innym językiem ) . Jeszcze jedna uwaga, w demokracji mówi się opozycja , settler pomyliłeś czasoprzestrzeń - konspira to wojna. Odpowiedz Link
bimm Re: Nowy Burmistrz 14.09.06, 23:36 a ja jednak jestem blizej racji Settlera niz Kcores - krytykowac kazdy moze, ale moze jednak ktos z szacownej lozy szydercow uda sie do tak krytykowanego ratusza i zapyta o jakas sprawe...moze jednak da sie cos zalatwic?? Ale moze zeby tego nie ryzykowac takich wizyt nikt z was nie probuje? Ale skoro macie tyle pomyslow na poprawienie takiej "spalonej ziemi" jaka wg was jest Serock to moze pora na wystartowanie w wyborach. Nawet nie koniecznie na burmistrza, choc kto wie?ale chocby na radnego, ktory bedzie patrzyl burmistrzowi na rece i kreowal rozwoj gminy i miasta. Powtarzam, nie jestem z waszej gminy ale od sasiadow i mam swoje problemy i troche mnie zastanawia co musialoby sie stac w Serocku zebyscie zobaczyli ile macie i ile jest tego wiecej w porownaniu od poczatkow samorzadu. Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 16.09.06, 08:25 Odpowiadam bimm-owi i settlerowi wspólnie , prosząc żebyście mnie za garło nie łapali , nie nadinterpretowali moich słów , nie czytali pomiędzy wierszami a czytali wprost moje słowa : 1. Nie było słowa o spalonej ziemi , bo byłaby to wierutna bzdura. 2. Tak , widzieliśmy początek , tak jak mamy zdolność dostrzegania różnic również w innych miejscach ( gminach ) w tym kraju. 3. Setter , skoro przysłowia cytujesz to przysłowia znasz , brak potrzeby wyjaniania tego o nożyczkach. 4. Loża szyderców jast szeroka i czerpie tematy z prawy czasu a nie z prawdy ekranu. 5. Tak , mamy program . 6. Tak, wystartujemy w wyborach. 7. Tak, skorzystamy z podpowiedi settlera i postaramy się wybrać takie osoby ( w tym tą najważniejszą ) , z którymi będziemy później rozmawiać - panie burmistrzu to, panie burmistrzu tamto, ... a może by tak inaczej , a może nie ma pan racji. Używamy rodzaju panie , ale w demokracji może też być pani. Odpowiedz Link
bimm Re: Nowy Burmistrz 16.09.06, 13:21 to trzeba bylo tak od razu - ze to watek stricte polityczny zwiazany tylko z wyborami. tylko tak mnie zastania czemu "Wy" nie potrafiliscie rozmawiac tak z obecnym burmistrzem cytuje panie > burmistrzu to, panie burmistrzu tamto, ... a może by tak inaczej , a może nie > ma pan racji. przeciez chyba ten obecny to nie jest jakies zlo wcielone, jakis Imperator (ze uzyje waszego odwolania do Star Wars) ktory ma na celu tylko swoje stanowisko, niszczenie rebeliatow i nic wiecej?? Powodzenia w wyborach Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 18.09.06, 22:21 I tutaj się z tobą zgadzam, to nie jest jakiś Imperator z filmu Star Wars ( nomen omen mój ukochany film ). To jest raczej pluszowy misiaczek , wielbiciel misia. Ludzie źli powiadają , że w gabinecie jest szafa z guziczkiem , który się wciska by szczerze porozmawiać , tak zwyczajnie od serca , podzielić się swoimi troskami , pomysłami i poglądami. Kiedy cichaczem podkradniemy się do szafy, w samotności, ciszy i skupieniu , należy wyrecytować , cytuję : "Czasem aż oczy bolą patrzeć jak się przemęcza, dla naszego klubu , prezes Ochódzki Ryszard , naszego klubu "Tęcza". Ciągle pracuje ! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy wtykają mu szpilki . TO NIE LUDZIE, TO WILKI ! To mówiłem ja - Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy. Niech żyje nam prezes sto lat ! To jeszcze ja - Jarząbek Wacław, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłem , bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu , łubu dubu , niech żyje nam prezes naszego klubu. Niech żyje nam . To śpiewałem ja, Jarząbek." Był to oczywiście fragment pasujący z filmu "Miś" Pana Bareji. To tyle w temacie wolności słowa w kraju środka Europy , a.d. 2006. Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 15.09.06, 10:42 Nie bardzo kumam z tymi nożyczkami, o co ci konkretnie chodzi? Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 06.09.06, 00:31 Może porozmawiajmy o tym nie kto ale o tym CO powinno cechować nowego burmistrza. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 18.09.06, 11:48 Jestem daleko od tego, zeby napisać, że w Serocku jest źle, albo nic nie zostało zrobione. Że kiedyś było lepiej... Ale uważam, że powstało za dużo powiązań "urzędniczo-biznesowych" i różnych grupek, które czerpią zyski z dość łatwego źródła jakim są pieniądze publiczne. Wystarczy popatrzeć jak są konstruowane przetargi. Gdybym chciała teraz założyć firmę np układającą kostkę to i tak nie miałabym szans na wygranie przetargu, bo firma musi istnieć min 5 lat. I co z tego, że mogłabym np podkupić pracowników pana Ł i układać kostkę nawet lepiej niż on. Nie mam szans na żaden kontrakt. Takie sprawy trzeba piętnować i ukrócić, co wiąże się z kompletną zmianą osób rządzących zarówno burmistrza jak i rady. Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 18.09.06, 22:30 Masz dużo racji, ale czy nie obawiasz się, że ci "nowi" będą robili podobnie, tylko zamiast Pana Ł. będzie Pan X? A tak z drugiej strony, to radni nie mają wpływu na przetargi, to są wyłączne uprawnienia Burmistrza i powoływanych przez niego komisji przetargowych. Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 18.09.06, 22:53 Chciałem już w obronę wziąść grupę Radnych ale brock4 mnie wyręczył , chociaż nie przekonał i nie rozwiał moich wątpliwości. Czy na jakiejś komisji Rady padło pytanie do wieszających poprzeczkę w tym skoku wzwyż , dlaczego są takie kryteria a nie inne ( od razu podaję odpowiedź : w interesie publicznym, żeby wykonawca zagwarantował najlepszą jakość wykonania ). Co do robienia podobnie , to już samo dopuszczenie takiej możliwości powoduje opadanie rąk ( i nie tylko ). Znów wyczuwam ciemną stronę mocy -niemocy . Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 18.09.06, 23:44 zadając takie prowokacyjne pytanie, chciałem dać pod rozwagę, że nie wszyscy radni są winni takiemu stanowi rzeczy. Bo jaki mogą mieć na to wpływ, skoro prawo zabrania im uczestniczyć w komisjach przetargowych. Natomiast, czy padały pytania na komisjach rady ,to poprostu nie wiem. Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 19.09.06, 08:46 Nie jestem specjalistą, ale wiem, że każdy obywatel mający wiedzę o tym, że popełniono czyn niezgodny z ustawą ma nie tylko prawo ale i obowiązek zawiadomić o tym stosowne organa. A z własnego doświadczenia życiowego wiem, że gdyby przetargi w gminie Serock były niezgodne z ustawą prawo zamówień publicznych, to firmy "niedopuszczone" zjadłyby urząd na śniadanie bez popijania i pomocy szanownych forumowiczów. Chyba, że wszystkim uczestniczącym w postępowaniu taki but pasuje, kto to wie. Notabene wspomniana ustawa wymaga, aby uczestniczące w przetargach firmy miały trzyletni okres "niepokalanej" działalności, tak więc aganiok nie da się dziś założyć firmy i jutro wystartować w przetargu. Zresztą jako inwestor powiem, że wolę wykonawców z praktyką i doświadczeniem od tych, co się dopiero na mojej budowie fachu mają uczyć. Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 19.09.06, 09:49 No więc sprawdziłem sobie, jest taka strona www.uzp.gov.pl (urządz zamówień publicznych się to nazywa) i tam w dziale prawo jest takie rozporządzenie prezesa rady ministrów z dnia 19.05.2006r. w sprawie rodzajów dokumentów jakich żądać może zamawiający i oczywiście jest tam wykaz robót z ostatnich pięciu lat. Więc potwierdza się jakby moje domniemanie z wcześniejszego postu, że jakby coś nie teges to już dawno byłoby po Panu Burmistrzu. No było nie było żyjemy przecież w państwie Prawa i Sprawiedliwości. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 19.09.06, 10:35 no coż, nie dziwi mnie to. W naszym kraju nie ma warunków sprzyjających rozwijaniu przedsiębiorczości. Takie zapisy praktycznie zabijają małe, tworzące się firmy. Co do radnych - niestety znam kilkoro z nich osobiście i moim zdaniem tacy z nich radni jak z koziej d.py trąbka Oczywiście, że nowi ludzie mogą oznaczać nowe układy, choć niekoniecznie musi tak być. Ale zanim takowe układy się potworzą to i tak minie trochę czasu. A propos kandydatów - wiem o kolejnej osobie, która będzie kandydować i to może być "czarny koń" tych wyborów Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 08:58 Natura nie lubi próżni, nowi ludzie, to nowe układy. Oczywiście zanim się wytworzą będzie lekki chaos, miejmy nadzieję, że nie potrwa zbyt długo. Bo tak naprawdę, to przecież tylko o to chodzi, żeby wilk był syty i owca cała. I na tym w gruncie rzeczy polega ta cała "demokracja". Owce raz na jakiś czas muszą czuć się "dopieszczone", bo inaczej "ponieśli i wilka". Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 10:43 Coś takiego jak żyję na temat demokracji nie słyszałem i nawet nie bedę komentował .... , może tylko jedno , z postu śmierdzi butą władzy Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 11:22 Może po prostu za krótko żyjesz, przyjacielu. Jak pożyjesz trochę dłużej, to możesz mieć podobne skojarzenia. A z "władzą" to mam tyle wspólnego, że mnie ostatnio na fotoradarze zdjęć trochę narobili. Na marginesie, jakież to zalety owej "demokracyii" widzisz, przyjacielu drogi, bo ja w tym "układzie" żadnych. Ani posła, ani nawet radnego z obietnic rozliczyć nie można, bo "nie wiążą ich deklaracje wyborcze". Szanowni reprezentanci narodu skaczą sobie z "partyii" do "partyii" poglądy zmieniając częściej niż bieliznę, i co im można zrobić, ano nico, trzeba czekać do następnych wyborów, a tu co mamy "koalicje wyborcze" albo "ordynacyje większościowe". Dopieszczą elektorat co cztery latka "kiełbaską wyborczą" i elektorat dumny i blady, że miał wpływ. A w tydzień po wyborach elektorat i tak zapomina i jeszcze czasem coś u cioci na imieninach sobie przypomni, to w necie anonimowo paszkwila napisze. I tak to się kręci demokracja pośrednia. No cóż stary piernik jestem, to może trochę i pierniczę, zobaczymy co "młoda demokratyczna opozycja" pokaże w zbliżającej się kampanii i po wygranych wyborach. Obym się mylił, ale stawiam orzechy przeciwko bananom, że za jakiś czas "serocczanie" na jakimś forum bedą się organizować przeciwko władzy, bo znowu nie ci, co trzeba "kostkę układają". Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 12:13 Settler, w twoich wypowiedziach brak ciągu logicznego ( przeczytaj sobie swoje wypowiedzi poprzednie ) . Mam takie wrażenie (można je zawsze mieć ) , że ostatnią wypowiedź pisała inna osoba - lub przynajmnej pomagała tobie w pisaniu.Co do władzy ( znowu syndrom nożyc ) - tylko utwierdzam się w przekonaniu , że jesteś wiernym obrońcą . Próbujesz deprecjonować pewne pojęcia , w tym moją osobę ( zwrot przyjacielu ma ciebie postawić w pozycji nadrzędnej nad moją osobą a także przedstawić mnie jako człowieka słuchającego rad WUJKA DOBRA RADA ) , przenosisz ciężar wartościowy wyborów i wyborców - odwracając uwagę od zagadnienia głównego jakim jest temat i osoba burmistrza, bagatelizujesz lub chcesz ażeby czytający mieli dość populistycznego hasła "chodników". Nie, nie, nie, chodniki są dla młodej opozycji ważne , bo kosztują nas miliony złotych w skali każdego roku. Za te miliony chcemy zrobić może inne rzeczy, rzeczy których niejednokrotnie nie będzie widać ale dadzą impuls do naszego rozwoju . Fasadowość nas nie interesuje . Zapamiętaj sobie , wcale nie mój przyjacielu , że nie ma na tym świecie Perpetum Mobile , nie ma także recepty na władzę , władza nie jest przypisana do człowieka , a jedyną z wartości niezbywalnych człowieka jest prawo do wolności ( tej szeroko i mądrze rozumianej - to już mój przypisek ) . Stawiając orzechy jak zwykle niczym nie ryzykujesz , ale MY nie będziemy stawiać bananów tylko nasze poglądy, marzenia, doświadczenie już zdobyte ( uczymy się szybciej od owiec ), postawy moralne wyniesione z domu . A przede wszystkim chcemy słuchać i uczyć się dalej . Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 12:20 A.V. Znam osoby młode w takim wieku jak ( wymieniam w kolejnosci przypadkowej ) : - 24 lata, 26 lat, 72 lata, 56 lat, 42 lata, 31 lat , 19 lat. Oni wszyscy są młodzi. Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 13:00 Szanowny "kcores", masz rację, wcale nie jesteśmy przyjaciółmi, nawet się nie znamy i pewnie nigdy nie poznamy. Zakładam, że jako długoletni mieszkaniec Serocka wiesz więcej niż ja, więc ja, jako przyjezdny, ani nie krytykuję, ani nie chwalę obecnego stanu rzeczy. Nie mam prawa do krytykowania mieszkańców Serocka, bo nim nie jestem. Więcej się to nie powtórzy. Nie znam też ani burmistrza, ani żadnego z obecnych radnych (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Tyle, że znam trochę życie. Pozdrawiam i życzę sukcesów w kampanii wyborczej, która mam nadzieję nie ograniczy się tylko do aktywności na tym forum. Naprawdę życzę wam, aby udało się "obudzić" lokalną społeczność, bo wtedy, nawet jeśli będzię to ta sama, to już nie taka sama władza. Na marginiesie - osoba burmistrza jest ważna, ale system, system trzeba zmienić. Ten system "rozmytej" odpowiedzialności, nawet świętego może zdeprawować. Takie jest moje zdanie na temat obecnie obowiązującej w IV RP wersji "demokracji". Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 13:13 I na jeszcze jednym marginesie, "kcores" jeszcze raz przeczytaj uważnie swój poprzedni post, a może odkryjesz coś, co jednak trochę moich sądów broni. Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 10:52 A może coś więcej aganiok o tym "czarnym koniu" można powiedzieć ? I jeszcze jedno , wierz w to ,że wcale nie musi być tak Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 20.09.06, 14:14 nieważne, co ma być to będzie. W sumie należy robić swoje niezależnie od tego kto aktualnie przebywa na stołku. Odpowiedz Link
prawiejakaniol Re: Nowy Burmistrz 21.09.06, 13:23 A ja stanę w obronie naszego obecnego Burmistrza..wiele się od naszych władz wymaga, czasem myślę, że chyba za wiele...A przeciez nasze miasto, to nie tylko Burmistrz i Rada Gminy, nie tylko...To przede wszystkim mieszkańcy...I zastanawiam się, ile z was wypowiadajacych się na forum, zrobiło coś w kierunku tego, żeby to nasze miasteczko było piękniejsze, może bezpieczniejsze, a może bardziej takie, jak sobie marzycie...Ilu z was?? A przeciez Burmistrz jest otwarty na nowe propozycje, na nowe pomysły...Przeciez te słynne kostki, nie powsatją same z sibie, tylko dlatego, że mieszkańcy domagaja sie porządnych chodników, czy ulic w pobliżu ich domów, osiedli..więc nie za bardzo rozumiem te pretensje, to po pierwsze...Po drugie, duzo mówi sie o tym, że w Serocku nic się nie dzieje, że nie ma tu, co robić....Bzdura totalna!!!! Ci, którzy chcą cos robić widzą, ile zajęć jest dla nich w Ośrodku Kultury i Sportu chociażby...Więc czego nie ma...?? Ja wiem, czego mopim zdaniem brakuje, ale nie boje sie z tym zwrócić do Burmistrza, bo sie nie boję...bo wiem, że ten wysłucha rozpatrzy to, co mam na myśli...Bo on własnie na takie działania czeka...A nie na bierne czekanie, i krytyke jedynie...Najprościej jest usiąść i pisać, jak to xle, jak nic się nie dzieje, jak wszystko kiepsko....A czemu nie spojrzycie na to z innej strony...Przeciez tyle dobrego się dzieje w Serocku...Wszystkie ościenne gminy nam zazdroszczą tego, jak tu pięknie, czysto, kulturalnie, i kluturowo też, ale...My lubimy narzekać niestety.... A ja powiem tyle, że winniśmy być wdzięczni za to, co mamy....I schylić pokornie głowę przed tymi, którzy o nas dbają.... Pozdrawiam ciepło.... Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 21.09.06, 14:56 prawiejakaniol napisała: Ci, którzy chcą cos > robić widzą, ile zajęć jest dla nich w Ośrodku Kultury i Sportu chociażby.......................................... Teraz to mnie rozśmieszyłaś..... Odpowiedz Link
brock4 Re: Nowy Burmistrz 21.09.06, 16:29 "prawie jak anioł" przestań bujać w chmurach, tylko zejdź na ziemię. To, że nas chwalą, to dobrze, ale robią to najczęściej ci, którzy tu nie mieszkają. Ale chyba my, jako mieszkańcy Serocka i gminy, mamy prawo głośno mówić (pisać) o tym z czego nie jesteśmy zadowoleni lub co nam się nie podoba. Władze gminy mają obowiązek zaspokajać potrzeby mieszkańców a nie robić coś na pokaz i ku uciesze samych siebie. Co do wyrozumiałości Pana Burmistrza to myślę, że albo Aniele jesteś jego znajomą, albo masz anielską cierpliwość. Odpowiedz Link
cowkiller Re: Nowy Burmistrz 21.09.06, 21:42 Od pewnego czasu nic tu nie pisałem,tylko czytałem,powód był prosty za dużo polityki a za mało rozsądku.To forum stało się miejscem prowadzenia kampanni wyborczej a nie miejscem gdzie można podzielić się swoimi uwagami.Dyżurna ,,kostka,,jako jedyny argument chyba się wszystkim znudziła,może wymyślcie coś innego,tylko co.Zapewne omijacie wszelkie chodniki i spacerujecie po trawce,oj nieładnie.Gdybym miał burmistrza oceniać tylko poprzez moje OSOBISTE interesy ,miałby we mnie super może nawet wroga,może dlatego,że nie myślę o podprowadzeniu jego stołka,pojawia się w ocenie jego działania u mnie rozsądek,naprawdę widzę dużo więcej niż kostkę.W tej całej wojennej kampanni widzę przemyślaną strategię,coś takiego w wojsku chyba nazywa się,,grą wojenną,,sam nie wiem skąd u mnie ta wojskowa nuta,coś w tym chyba jest. Odpowiedz Link
kcores Re: Nowy Burmistrz 21.09.06, 22:38 Dostrzegam , że strona rządząca przybrała postawę baranka . Jest ciepło, miło , bez jakiejkolwiek agresji w kierunku spiskującej bandy ."Zobaczcie, to ONI są ucieleśnieniem smoka ziejącego ogniem i nienawiścią, są niegodni aby dostąpić zaszczytu reprezentowania nas" . Tak, taktyka to jakaś jest , a nawet nie jakaś bo skutkuje przez 16 lat. A więc i ja pociągnę temat , będąc szczery szerością obrońców ucieśnionego. Od jutra wkładam wór pokutny , posypuję głowę popiołem , będę w dzień siódmy trzykrotnie odwiedzał Serock ( na 11,00 ) , Zegrze aż w końcu Wolę Kiełpińską ( 16,30). Będę schylał pokornie głowę i myśląc o mojej nikczemnej posturze wychwalał Tego , który dba o to abym mógł zjeść chleb powszedni, codziennie bezpiecznie dojechać do pracy, żeby pacholęta nasze mogły spędzić wesoło czas w przedszolu , żeby te starsze urwisy miały stworzone warunki do rozwoju ducha i ciała . To coś nadzwyczajnego w czasach plugawych. Tylko jeszcze wsześniej muszę uporać się z myślą obłędną , która natrętnie powraca " Fanatyzm to obłęd zrodzony w umysłach tych, którzy nie mogą pojąć pełni prawdy". Odpowiedz Link
serock_settler Re: Nowy Burmistrz 22.09.06, 08:56 Szanowny "kcores" żarty, żartami ale jednak kampania wyborcza krokami wielgachnymi zbliża się nieubłaganie. Moim skromnym zdaniem, jeśli ty i twoi przyjaciele chcecie podjąć walkę z obecnym "układem", to samymi szyderstwami chyba raczej nie wygracie. Już niedługo trzeba będzie obecną władzę rozliczyć czyli "wypunktować" osiągnięcia, ale i wskazać "przekręty" i "krzywdy" jakie mieszkańcom uczyniła, co Serock zyskał, a co zostało zmarnowane i bezpowrotnie stracone. Ja osobiście oczekuję rzetelnego bilansu, co na plus, a co na minus oraz oczywiście mocnego merytorycznie "kontrapunktu" czyli programu opozycji. Bardzo chciałbym się dowiedzieć jakież to "za te miliony chcecie zrobić może inne rzeczy, rzeczy których niejednokrotnie nie będzie widać ale dadzą impuls do waszego rozwoju". Chcę wiedzieć czy wasz rozwój oznaczać będzie również i mój rozwój. Osobiście nie znam realiów obecnej sytuacji, ale sądzę, że podparta argumentami dyskusja pomocna może być bardzo w podjęciu świadomego wyboru również dla tych co, "w Serocku panie, od przedwojny". Tym bardziej, że dla sporej ich części chodniki, kwietniki i drogowe oświetlenie to nie "fasadowość" i "patiomkinowszczyzna", a konkretne ułatwienie życia, bo w pamięci ciągle jeszcze foliowe torebki ułatwiające przez błota brnięcie tkwią. Nie wszyscy są motylami, niektórzy zmuszeni są do twardego po ziemi naszej obliczu stąpania. Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce o lepsze jutro - twój "nie przyjaciel". Odpowiedz Link
prawiejakaniol Re: Nowy Burmistrz 22.09.06, 14:20 Ja wiem tyle tylko, że ktoby nie przejął władzy, i tak będzie sie go krytykowano....Nawet myślę, że bardziej jeszcze, bo co by nie powiedział, dotychczasowy burmistrz nasze potrzeby zna...A jeśli przyjdzie ktoś z jakiegoś innego miasta (yyyyyyyy......kto??? ) to zastanówcie się sami, czyimi interesami się zajmie..., i jeszcze mam pytanie do zainteresowanych: JAKIEż TO POTRZEBY MACIE DRODZY MIESZKAńCY, bo o tym się nie mówi....Burmistrz nic nie robi, władze nic nie robia w zaspokajaniu potrzeb...Moje zaspokajają!!!!!!! A Waszych najwyraźniej nie znają...Może dlatego, że im o nich nie mówicie....A może najprościej boicie sie o nich głośno mówić, i macie odwagę wypowiadać sie tylko na forum...!!! Może Wy się Władz naszych boicie...Heh... Pozdro Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Nowy Burmistrz 22.09.06, 14:41 prawiejakaniol napisała: > Ja wiem tyle tylko, że ktoby nie przejął władzy, i tak będzie sie go > krytykowano....Nawet myślę, że bardziej jeszcze, bo co by nie powiedział, > dotychczasowy burmistrz nasze potrzeby zna...A jeśli przyjdzie ktoś z jakiegoś > innego miasta (yyyyyyyy......kto??? ) STAWIAM NA PUŁTUSK i jeszcze mam pytanie do zainteresowanych: JAKIEż TO > POTRZEBY MACIE DRODZY MIESZKAńCY, bo o tym się nie mówi....Burmistrz nic nie > robi, władze nic nie robia w zaspokajaniu potrzeb...Moje zaspokajają!!!!!!! WYPADA POGRATULOWAĆ > Waszych najwyraźniej nie znają...Może dlatego, że im o nich nie mówicie.. > może najprościej boicie sie o nich głośno mówić, i macie odwagę wypowiadać sie > tylko na forum...!!! Może Wy się Władz naszych boicie...Heh... TAK, ŁYDKI MI SIĘ TRZĘSĄ ZE STRACHU Odpowiedz Link
dorsis Re: Nowy Burmistrz 02.10.06, 20:22 nie macie wrażenia , że w rozmowach na forum uczestniczy sam zainteresowany? Odpowiedz Link
machiavelli2 Re: Nowy Burmistrz 02.10.06, 20:53 Myślisz, że interesują go opinie tak wąskiego audytorium? Odpowiedz Link
prawiejakaniol Re: Nowy Burmistrz 03.10.06, 19:08 Byłby chyba naprawdę ograniczony, gdyby tego nie czytał, ale czy wypowiada się na forum... Odpowiedz Link
machiavelli2 Re: Nowy Burmistrz 03.10.06, 21:44 Ja tego nie powiedziałem ) Jeśli czyta i nie włącza się do dyskusji to albo ma uczestników forum za gorszych od siebie (wychodzi z założenia, że z plebsem nie gada) albo boi się polemiki Odpowiedz Link
aganiok32 czyta czy nie czyta mało mnie to obchodzi 04.10.06, 10:52 i tak wątpię, czy cokolwiek do niego "trafia" Odpowiedz Link
machiavelli2 Re: czyta czy nie czyta mało mnie to obchodzi 04.10.06, 20:05 Aganiok - a żeś się waćpanna zacietrzewiła. Odpowiedz Link