sloggi 10.09.02, 09:49 Koniecznie ogrodzić i przeprowadzić rzetelną renowację - bo zamiast parku mamy asfaltowy deptak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mysza Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 13:54 popieram jak najbardziej i jeszcze park Kazimierzowski - tylko zdaje mi sie ze my nie doczekamy :((tyle razy obiecywano i nic :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kENyzone Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.02, 18:17 Ty ale po co ogradzac saski juz ujazdwoski jest ogrodzony i krasinskich nie mowiac juz o lazienkach po co nam jeszcze jeden taki park czynny do 22 godziny Kostka to dobry pomysl ale ile tu trzeba bylo by lat na to jak ujazdwski zajal im dwa lata. zostaje cieszyc sie magiczna mala fontanna w krzaczkach to cudowne miejsce jest tam jeszcze mini laweczka z boku niedaleko duzej no i tym kosmosem vis-a-vis sofitelu Odpowiedz Link Zgłoś
w_bartelski Re: Ogrodzić Ogród Saski ! 14.10.02, 02:45 Niestety nie zgadzam się. Odgradzanie nie ma sensu. Oto argumenty: 1. Park będzie zamykany na noc: utrata miejsc do spacerów dla zakochanych (sam doświadczyłem :)) oraz utrata dogodnego przejścia na pl. Bankowy. 2. Park będzie wyizolowany od reszty miasta (będzie ograniczona liczba wejść i paskudna krata) 3. Wzrośnie koszt utrzymania (postawienie i renowacja krat) 4. Nie bardzo jest co zrobić z Grobem Nieznanego Żołnieża. Też odgrodzić? Zostawić? Zamiast tego proponuję go porządnie oświetlić oraz wprowadzić stałą nocną zmianę policji. 2 gliniarzy na stałe to niewielki koszt a ogromny pożytek dla bezpieczeństwa w parku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.zigzag.pl 14.10.02, 18:16 Przedwojenne parki tez byly zamykane na noc;byly ogradzane pieknymi kratami. Tak tez jest i tym razem,aby przywrocic zeliwne ogrodzenie nawiazujace do przedwojennego.Argument,ze zablokuje to droge na skroty to niestety poglos myslenia "wladcow ludowych",ktorzy zniszczyli okalajace parki ogrodzenia i inne elementy malej architektury,aby "lud mogl bez przeszkod wchodzic do parkow". O tym jak lud traktowal(i traktuje parki i zielence)powszechnie wiadomo. Odbudowa palacow Saskiego(w tym wkomponowanie Grobu Nieznanego Zolnierza)i Bruehla predko nie nastapi,aczkolwiek kiedys z pewnoscia je odbuduja. Ogrodzony piekna,zeliwna krata Ogrod Saski bedzie dopelnieniem calosci. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
w_bartelski Re: Ogrodzić Ogród Saski ! 16.10.02, 18:34 akurat tak się składa że jestem bardzo blisko partii, w której publiczne deprocjonowanie "ludu" należy do dobrego tonu więc jestem wyczulony w tym temacie, i niestety o ile słuszne jest stwierdzenie że "lud" niczego nie uszanuje to niestety tak to już jest że ten "lud" stanowi przytłaczającą większość. Jeżeli nie więc dla ludu to dla kogóż to niby ma być park? Dla króla?... Zresztą we wspomnianej sprawie możliwy jest kompromis (swoją drogą KTO miałby płacić za odbudowę pałacu? lud?...), bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie by po przebudowie przebiegu Marszałkowskiej przy Królewskiej przesunąć ogólnodostępną ścieżkę OBOK parku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Ogrodzić Ogród Saski ! 17.10.02, 09:20 Jeśli lud obejdzie Ogród Saski na okrągło to mu się nic nie stanie. Dość mam pomazanych rzeźb, butelek w stawie i wysmarowanej sprayem komory wodnej. Po wojnie nie odbudowano nic z przedwojennej architektury parkowej :( Odpowiedz Link Zgłoś
kenyzone Re: Ogrodzić Ogród Saski ! 24.10.02, 12:11 w_bartelski napisał: > akurat tak się składa że jestem bardzo blisko partii, w której publiczne > deprocjonowanie "ludu" należy do dobrego tonu więc jestem wyczulony w tym > temacie, i niestety o ile słuszne jest stwierdzenie że "lud" niczego nie > uszanuje to niestety tak to już jest że ten "lud" stanowi przytłaczającą > większość. Jeżeli nie więc dla ludu to dla kogóż to niby ma być park? Dla > króla?... > Zresztą we wspomnianej sprawie możliwy jest kompromis (swoją drogą KTO miałby > płacić za odbudowę pałacu? lud?...), bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie > by po przebudowie przebiegu Marszałkowskiej przy Królewskiej przesunąć > ogólnodostępną ścieżkę OBOK parku. > > pozdrawiam > tak sie sklada ze ten palac mial kiedys odbudowac jakis bank ale sie wycofal nic nie stoi na przeszkodzie aby znowu jakas instytucja wybudowala czy odbudowala dla wlasnego uzytku ten palac ale po co on nam teraz jest ladniej juz lepiej jak by naprzeciwko zmienili fasade budynku wojskowego ktory stoi vis- a-vis Europejskiego bo ten budynek to jakis niewypal ja tez p[ozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erazm1 Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.ipartners.pl / 157.25.119.* 23.10.02, 15:44 Panie bartelski, tu akurat nie masz pan racji, park w mieście a nie w wielohektarowej rezydencji wiejskiej musi byc ogrodzony, zwłaszcza park zabytkowy jakim bez wątpienia jest Ogód Saski i musi byc zamykany na noc i nie ma na to rady.Tuz po wojnei ogrodznie to zreszta istniało, ale komuchy chciały pokazac jakie są demokratyczne. To zreszta nie ejdyny akt ich wandalizmu wobec dobra zastanego w tak zniszczonym mieście jak Warszawa. Ogrodzneie, to nie bezie ohydna krata, tylko pożadne żeliwne (vide np. ogordzenie Instyutu Głuchoniemych przy pl. 3 Krzyży, po niezliczonych aktach wandalizmu włąsnie w tym parku i po wielu napadach jakie tam miały i mają miejsce, samo oświtlenie i patrole policji niwiele dadzą. zaróno ten park jak i Ogód krasińskich nieopodal powinny odzyskać przedwojenne ogrodzenie, to będzie sygnał, że warszawa zrobiła kolejny skok cywilizacyjny i to nie bedą wyrzucone pieniądze, ponadto są wciąż watpiwości na temat granic Ogrodu saskiego, ogrodzenie raz na zawsze je rozwieje i nikt nie wparuje z jakims parkingiem itp. na teren parku, a zakochani? Poradzą sobie, fajnych miejsc dla nich nie brak, zwłaszcza latem... Odpowiedz Link Zgłoś
fima Zdemontuj, patafianie, ogrodzenie Łazienek 18.03.03, 03:20 w_bartelski napisał(a): > Niestety nie zgadzam się. Odgradzanie nie ma sensu. Oto argumenty: > 1. Park będzie zamykany na noc: utrata miejsc do spacerów dla zakochanych (sam > doświadczyłem :)) oraz utrata dogodnego przejścia na pl. Bankowy. > 2. Park będzie wyizolowany od reszty miasta (będzie ograniczona liczba wejść i > paskudna krata) > 3. Wzrośnie koszt utrzymania (postawienie i renowacja krat) > 4. Nie bardzo jest co zrobić z Grobem Nieznanego Żołnieża. Też odgrodzić? > Zostawić? > > Zamiast tego proponuję go porządnie oświetlić oraz wprowadzić stałą nocną > zmianę policji. 2 gliniarzy na stałe to niewielki koszt a ogromny pożytek dla > bezpieczeństwa w parku. > > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trickynicky Zdemontuj, patafianie, ogrodzenie Łazienek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 03:35 żebyś miał skrót jak przez łąkę sąsiada. Ze łba ci się kurzy od tej kariery w mieście. Paskudna ci ''krata'', tobołek w garść i wracaj do żródeł, dwa dni koleją i trzy dni wołami. bartelski@radny.com napisał(a): > Niestety nie zgadzam się. Odgradzanie nie ma sensu. Oto argumenty: > 1. Park będzie zamykany na noc: utrata miejsc do spacerów dla zakochanych (sam > doświadczyłem :)) oraz utrata dogodnego przejścia na pl. Bankowy. > 2. Park będzie wyizolowany od reszty miasta (będzie ograniczona liczba wejść i > paskudna krata) > 3. Wzrośnie koszt utrzymania (postawienie i renowacja krat) > 4. Nie bardzo jest co zrobić z Grobem Nieznanego Żołnieża. Też odgrodzić? > Zostawić? > > Zamiast tego proponuję go porządnie oświetlić oraz wprowadzić stałą nocną > zmianę policji. 2 gliniarzy na stałe to niewielki koszt a ogromny pożytek dla > bezpieczeństwa w parku. > > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Zlikwidować zakazy! 17.10.02, 13:44 Idiotyczny pomysł! Parki mają służyć ludziom a nie tylko wybrańcom! Wystarczy, że istnieje Park Łazienkowski cały ogrodzony z godzinami wejścia i zakazem ruchu dla rowerów i wrotek. Gdzie mam wyjść z dzieckiem na rower aby w spokoju i bezpiecznie pojeżdzić? Na ulicę? Parki winny być ogólnie dostępne z minimalną ilością zakazów! W innych krajach właśnie w parkach uprawia się sporty i ogólną rekreację a u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Zlikwidować zakazy! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 23:16 poza glowna zadbana aleja Saski Ogrod przypomina zaniedbany miejski skwer i tak jak ktos wyzej napisal stanowi skrot pomiedzy pl.Bankowym i pobliskimi ulicami.byl kiedys pieknym ogrodem i do takiego stanu powinien zostac przywrocony.ogrodzenie go jest koniecznym zeby utrudnic dostep towarzystwu ktore urzadza tam wieczorne libacje (przechodzilismy kiedys wieczorem-nic przyjemnego).argumenty , ze dzieci nie maja gdzie jezdzic na rolkach czy wrotkach sa smieszne w poblizu na Powislu sa ogromne tereny gdzie mozna uprawiac tego rodzaju rekreacje.nalezy jak najszybciej przywrocic ogrodzenie i utworzyc naprawde reprezentacyjny park bo to co sie tam dzieje i stan w jakim on sie znajduje to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Zlikwidować zakazy! 18.10.02, 16:06 Gość portalu: mysza napisał(a): > poza glowna zadbana aleja Saski Ogrod przypomina zaniedbany miejski skwer i tak > > jak ktos wyzej napisal stanowi skrot pomiedzy pl.Bankowym i pobliskimi > ulicami.byl kiedys pieknym ogrodem i do takiego stanu powinien zostac > przywrocony.ogrodzenie go jest koniecznym zeby utrudnic dostep towarzystwu > ktore urzadza tam wieczorne libacje (przechodzilismy kiedys wieczorem-nic > przyjemnego). Na takie towarzystwo jest Straż Miejska i Policja. argumenty , ze dzieci nie maja gdzie jezdzic na rolkach czy > wrotkach sa smieszne w poblizu na Powislu sa ogromne tereny gdzie mozna > uprawiac tego rodzaju rekreacje. Na Powiślu są tereny do rekreacji? Tak ale tylko dla okolicznych mieszkańców! Czy próbowałeś dostać się na Powiśle na rowerze w bezpieczny sposób? Po ulicy z dzieckiem nie możesz bo przepisy albo idioci, którzy mażą tylko aby Ciebie przestraszyć albo poturbować, po ścieżkach nie można bo ich po prostu w Śródmieściu nie ma, a po chodniku też nie bo wszędzie parkują samochody a jeśli ich nie ma to najeżdżasz na wysokie krawężniki! A mój 4-letni syn na dziecięcym rowerku nie potrafi skakać, co więcej nawet nierówne płytki chodnikowe były powodem niejednej jego wywrotki! nalezy jak najszybciej przywrocic ogrodzenie i > utworzyc naprawde reprezentacyjny park bo to co sie tam dzieje i stan w jakim > on sie znajduje to skandal. Park winien być dla wszystkicha nie dla wybranych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Zlikwidować zakazy! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 17:12 Pragnę przyłączyć się do tej zmierzającej w dziwna strone dyskusji. Pytam się tylko w którym miejscu ogrodzenie parku zabroni 4-letniemu dziecku jazdy na rowku w parku. W wyremontawanym niedawno Ujazdowskim jest nowoczesny plac zabaw i nikt nikomu nie zabrania gier i zabaw na wolnym powietrzu. Myślę, że ogrodzenie Ogrodu Saskiego nie wpłynie na pańskie spacery z synem - przeciwnie dziecko będzie mogło zetknąć się z kawałkiem historii miasta, w którym mieszka (pod warunkiem oczywiście, że renowacja Ogrodu będzie gruntowna). Kiedyś przecież było to ulubione miejsce spacerów Warszawiaków i jakoś ogrodzenie ich nie odstraszało, a może wręcz przyciągało, jak wszystko co znajduje się za ogrodzeniem (bo czyjeś) :)) pozdrawiam wszystkich ojców wychowujących synków z rowerami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixit Re: Zlikwidować zakazy! IP: *.chello.pl 17.10.02, 23:33 Miasto odróżnia od wsi kilka cech m.in wyraźne oddzielenie przestrzeni prywatnej od publicznej. Park musi być ogrodzony ponieważ jest dobrem publicznym. Ogrodzenie nie oznacza zakazu jazdy na wrotkach, jest to kwestia umowy, tak samo jak opłata za wstęp. Tak samo jak cezar licząc sie z ludem Rzymu utrzymywał bezpłatne termy, tak władza może używać przestrzeni jako karty w swoich rozgrywkach. Jest to lepsze niż ciemne gry salonowe z których nic dla miasta dobrego nie wynika. Na marginesie, jeżeli nasza władza uważa otwarcie nowego centrum handlowego za swój i miasta sukces, przyczynia się do zaniku przestrzeni publicznej. Nic nie stoi na przeszkodzie aby ogrodzony park był otwarty w nocy ("dwóch policjantów i po kłopocie"). W centrum handlowo rozrywkowym o godz. 23 pokażą nam drzwi. Czy takiego miasta chcemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolak ogrodzić tak! ale bez głupich zakazów!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 18:54 Mieszkam koło ogrodu saskiego od urodzenia i nie chciałbym żeby wprowadzono w nim jakieś idiotyczne zakazy dotyczące godzin wstępu jazdy na rowerze itd. Jednak jestem za przywróceniem parku do stanu przedwojennego łącznie z jego ogrodzeniem i zmianą układu alej . Odpowiedz Link Zgłoś
kenyzone Re: ogrodzić tak! ale bez głupich zakazów!! 24.10.02, 12:32 dokladnie to ja tez jestesm za przywroceniem ale tylko wygladu parku saskiego z przed wojny a moze pojscia nawet dalej i stworzenia nowego pomyslu w Warszawie brakuje super wielkiego i okazalego okroaglego budynku takiego epicentrum tych wszystkich zaokraglen ktore teraz powstaja wlasnie to miejsce gdzie jest ta wieza cisnien bylo by wymarzonym miejscem na to juz Graham Masterton opisywal to miejsce w W-wie tylko nie zlokalizowal go dobrze ja jestem za tym by park saski zmienil swoj wyglad na lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgus Grodzić! IP: *.acn.waw.pl 06.11.02, 22:38 Przecież tam stoją osiemnastowieczne kamienne rzeźby, którym ktoś ciągle utrąca ręce. Stylowe latarnie to cel dla niewyżytych wyrostków - ciągle mają potłuczone szyby. Wieczorem chyba tylko jacyś kamikadze odważą się tam spacerować, bo ciemno i w ryja zarobić łatwo. Kiedy oglądam widoki starej Warszawy zachwyca mnie bogactwo finezja detali architektonicznych. Po wojnach Warszawa została odbudowana i to cud prawdziwy, którego właściwie nie wypada krytykować, bo jak krytykować cud?. Ale... Została odbudowana w jakimś stylu zimnym, suchym, pseudoklasycznym, miłym sercu socrealistom. Wszystkie secesje zniknęły. A przecież ileż uroku było w tych dziwacznych oknach i pofałdowanych, fikuśnych dachach. Również na starych widokówkach Ogrodu saskiego widać dużo najróżniejszych budowli parkowych - drewnianych pawilonów i altan. Ważnym elementem architektury Parku - obok Pałacu Saskiego, fontanny,wodozbioru czy płotu, o którym jest ten wątek, był drewniany Teatr Letni. Może nie byłoby bez sensu zacząć dyskusję na temat odbudowy tego pieknego budynku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Grodzić! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 16:53 > Warszawa ... Została odbudowana w jakimś stylu > zimnym, suchym, pseudoklasycznym, miłym sercu socrealistom. Wszystkie secesje > zniknęły. A przecież ileż uroku było w tych dziwacznych oknach i pofałdowanych, > > fikuśnych dachach. Również na starych widokówkach Ogrodu saskiego widać dużo > najróżniejszych budowli parkowych - drewnianych pawilonów i altan. Ważnym > elementem architektury Parku - obok Pałacu Saskiego, fontanny,wodozbioru czy > płotu, o którym jest ten wątek, był drewniany Teatr Letni. Może nie > byłoby bez sensu zacząć dyskusję na temat odbudowy tego pieknego budynku. Też mi się marzy odbudowa róźnych dziwacznych budowli istniejących niegdyś w Warszawie i dodających jej niepowtarzalnego kolorytu. Należy jednak uzbroić sie w cierpiwość i czekać, bo muszą sie zanleźć chętni z wypchaną kieszenią. Miasto nie będzie przecież budować Teatru Letniego w chwili gdzy stołeczne teatry ledwo przędą. Jednakże jak w końcu ruszy odbudowa Pałacu Saskiego i sąsiadujących z nim kamienic (nowa siedziba Ratusza), a także Pałacu Bruhla, to może widok odbudowanych budynków obudzi w inwestorach jakieś niewielkie choć sentymentalne uczucie tęsknoty za satrą Warszawą i pociągnie za sobą bardziej bezinteresowne wydatki na rekonstrukcje, a zarazem odtworzenie, klimatu przedwojennego miasta. Proces ten już się rozpoczął za sprawą rekonstrukcji Pałacy Jabłonowskich na Placu Teatralnym (trochę nie udolnej - podział wysmukłej kondygancji drugiego piętra na dwa celem zyskania większej powierzchni użytkowej - ale cóż takie prawo żarłocznej gospodarki rynkowej). Ma powstać kopia kamienicy narożnaj na ulicy Senatorskiej. Jak tak dalej pójdzie to może jeszcze za swojego życia doczekamy się fragmentu miasta mniej więcej przypominającego przedwojenną wielkomiejską metropolię. A co do ogrodu - grodzić bez dwóch zdań!!! i przprowadzić rewaloryzację ścieżek trawników itd. Niech Ogród Saski stanie sie na powrót OGRODEM. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza2 Re: Ogrodzić Ogród Saski ! 13.11.02, 21:57 Wybaczcie, ale nie chce mi sie czytac tych tasiemcowych elaboratów. Powiem tylko, że coś w tym, co wymyślił sloggi, jest sensownego. Ogrodzenie Ogrodu Saskiego zwiększyłoby szansę utrzymania tego - zabytkowego przeciez - terenu nie tylko w porzadku, ale tez dałoby mozliwość skuteczniejszej jego renowacji. Podoba mi sie, tak trzymac sloggi:)) pozdrawiam brzoza --- <<<~~~~~~~~~~~>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmanika Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.03, 13:30 Jestem za. Mieszkam niedaleko i widzę co się w parku dzieje, totalna dewastacja. Niech chociaż jeden kawałek Warszawy wygląda po europejsku a nie jak step z filmu u Małym Rycerzu. Niestety 80% Warszawiaków nie jest stąd więc W-wa ich nie obchodzi i traktują ją wyłącznie przedmiotowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erazm2 Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: 157.25.119.* 20.03.03, 15:50 Parki i Ogrody miejskie są grodzone i z reguły zamykane na noc. Wymyślono to juz dawno i się sprawdziło. Więc nie ma na co czekac tylko grodzić zarówno Saski jak i Krasińskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: 217.153.24.* 26.05.03, 13:36 Idiotyczny pomysl. 1. parki sa po to, zeby kazdy (KAZDY) mial mozliwosc wypoczynku wtedy kiedy chce, a nie do 22-iej. Kazdy - to tez debil-wandal. Czy zamiast budowac ogrodzenia nie latwiej i taniej byloby zartudnic lotna brygade ochroniarska na rowerach? 2. po tzw "renowacji" Parku Ujazdowskiego, ktory skutecznie zabil ow park balabym sie oddania nastepnej oazy warszawskiego spokoju w rece maniakow karczowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pevex Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 12:22 Gość portalu: t. napisał(a): > 2. po tzw "renowacji" Parku Ujazdowskiego, ktory skutecznie zabil ow park > balabym sie oddania nastepnej oazy warszawskiego spokoju w rece maniakow > karczowania. Powiedz mi głupku jeden, bo już mi się zagotowało, co ci się nie podoba w odnowionym Parku Ujazdowskim? Wreszcie jest tam ład i porządek, a nie chaotyczne chaszcze i zarośla. Tak się składa, że wychowywałem sie tuż za ogrodzeniem w domkach fińskich i park jest mi szczególnie bliski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cosima Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 19:32 Koniecznie!!! Podpisuję się wszystkimi kończynami, bo Ogród jest w strasznym stanie. Zdewastowane rzeźby, o Świątyni Westy jako poligonie graficiarzy nawet nie ma co wspominać (miałam nadzieję, że się załapie na "Zabytek nie zbytek", może następnym razem?). Argumenty o dogodnym przejściu do Pl. Bankowego są co najmniej nietrafione - wystarczy poprowadzic alejkę wzdłuż przyszłego ogrodzenia bliżej torów tramwajowych. Poza tym przydałby się remont w stylu Ujazdowskiego - z likwidacją asfaltu w alejkach oraz wydzieleniem i odpowiednim wyposażeniem placu zabaw włącznie. To jeden z piękniejszych ogrodów w Warszawie i bez względu na to, czy Pałace zostaną ostatecznie odbudowane, potrzebna mu szczególna ochrona. Dla niej gotowa jestem nawet przełożyć romantyczne spacery na przed 22.00 :-) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cosima Re: Ogrodzić Ogród Saski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 17:56 Podbijam wątek, bo ważny! Odpowiedz Link Zgłoś