garr_anonim 13.05.07, 15:05 Witam serdecznie - szukam mieszkańców bloku Bełdan 5 (bezpośrednia okolica "górki saneczkowej" - w związku z niebezpiecznymi IMHO planami spoldzielni dotyczacymi tego rejonu... pozdrawiam, Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jakub Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 14.05.07, 13:06 a byli mieszkancy budynku tez moga byc?Co to za niebezpieczne plany ma spoldzielnia wzgledem mojego matecznika? Odpowiedz Link Zgłoś
garr_anonim Re: Bełdan 5 - mieszkańcy 14.05.07, 13:18 Witam :) Na górce "saneczkowej" obok chcą coś budować, jakiś mały budynek mieszkalby najprawdopodobniej. Jeden z ostatnich skrawków zieleni... to tym bardziej denerwujace, że niedługo ma ruszyć plan rewitalizacji i tuż obok zaplanowane są boiska, park... a jeśli wybudują blok, to z parku raczej nic nie wyjdzie pozdrawiam i zapraszam na Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 14.05.07, 17:47 byłem mieszkańcem w/w budynku jako druga wprowadzająca się rodzina tj.od 1971 (pierwszymi mieszkańcami była rodzina szewca spod 56) . To tak tytułem wstępu , górka to pamiątka po budowach budynków Orzycka 4 i Orzycka 4a , plan parku , basenu , domu starców był już mniej więcej od połowy lat 70-tych - oczywiście nic z tego nie wyszło. Tak więc pewnie dużo wody w smródce upłynie zanim coś tam się zmieni . Myślę ,że najpierw powstanie Bełdan 6 w miejscu gdzie zachował się jeszcze parking, ale numer zarezerwowany jest od ponad 30 lat , więc pewnie jeszcze zanim spółdzielnia przy Bełdan 2 się rozpadnie presio zarządzi budowę owego [wszakże przy każdej budowie jest szansa że przy przytargach ...] Myślę ,że dopiero kiedy spółdzielnia się rozdrobni , miasto przejmie tereny i wtedy budowa jakiegoś czegoś w miejscu owej góreczki nie będzie wykluczona. Jak widzisz mieszkańcu B5 - oddanie drugiej windy ciągnie się tygodniami , to samo wymiana balkonów ...więc wnuków się doczekasz zanim coś się wokół Ciebie zmieni :) ..pozdrawiam - były mieszkaniec B5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 15.05.07, 09:45 klippi,pierwsze slysze,zeby moj tate byl szewcem.Chyba,ze prowadzil podwojne zycie.Wprowadzilismy sie w 1970.I Uwierz mi,blok nie stal juz pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: 83.238.161.* 15.05.07, 10:49 ..w takim razie coś mi pamięć zawodzi :) niemniej pozdrawiam , choć z moich informacji w 1970 miałeś 4 latka :)) więc podziwiam pamięć :)) ..pozdrowienia oczywiście ... a może krawcem ...hmmm choć krawcem był p.Bazela raczej .. no mniejsza o zawody ojców ..milicjant mieszkał na 3 piętrze :))) no - jeden z milicjantów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 15.05.07, 12:04 dokladnie 4 lata i 4 miesiace mialem,jak sie wprowadzilismy.Tate rowniez krawcem nie byl,jako zywo.Byl inspektorem budowlanym.Krawiectwem paral sie Bazela z 69,choc on miewal swoj salon w wozkarni.Repasazem damskich ponczoch zajmowala sie p.Klauza z 49(matka Moniki,chyba o rok mlodzej niz ja)Co do milicjantow,to bylo ich cale mnostwo.Na 3-cim mieszkal straszliwy inspektor sledczy Michalczak,ojciec Roberta(moj rocznik)i ciut starszej Joli.Na 7-mym- szycha(chyba pulkownik MO) Murawski,ojciec Juliusza i....,nie pamietam jak jego ognistowlosa corka miala na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: 83.238.161.* 15.05.07, 13:05 a na parterze mieszkał Adam , który potem grywał z Kazikiem Staszewskim , były jeszcze dwie stewardessy Beata i Monika (i to nie LOT-u a PANAM-u) , ... nad Tobą mieszał piegus (mieszka do dziś w sumie z matką) ...ciekawy blok , ciekawe wspomnienia ..pozdrawiam kolejny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
garr_anonim Re: Bełdan 5 - mieszkańcy 15.05.07, 13:55 :) Bardzo milo patrzec, jak odnajduja sie sasiedzi :) Odezwe sie w piatek, bo teraz jestem w przelocie w Bialymstoku.. ale mam nadzieje, ze nie wybuduja niczego na gorce... pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: 83.238.161.* 15.05.07, 14:12 ..swoją drogą z tą górką mam mieszane wspomnienia , brat złamał sobie obojczyk na sankach ( miał z 8 lat jakoś) a ja sobie rozciąłem tyłek o jakiś pręt zjeżdżając na tzw.bobslejkach ( deska z przykręconymi łyżwami - od wielu lat już tego nikt nie robi ) ..ale z drugiej strony na górce podrywało się dziewczyny ... [pamiętna zima `80 - zima stulecia i wydłużone ferie ] ..pozdrawiam ... szerokiej drogi do B-stoku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 15.05.07, 17:23 a tak,Burza,najwiekszy rockers bloku.Ich pozniej przesiedlili na drugie,bo chwilowy zarzad spoldzielni pod wodza Doniziaka uznal,ze to dozorca musi mieszkac na parterze.W pilke na podworku i z Krzywym z DeMono sie grywalo,ale on nie mieszkal u nas.Te stewardesy do Masz na mysli Starzykowne i Doniziakowne? A piegus to Waldek?Nie wiedzialem,ze mial takie pseudo.A Twoje gniazdo na ktorym bylo pietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.aster.pl 15.05.07, 18:50 stewardessy to Beata Starzyk i Monika Kielecka z 7 piętra . Monika D. to od kilku lat mieszka w Sydney ... Kiedyś razem z Arkiem Ł. z Bełdan 3 ..a teraz już oddzielnie . ..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
garr_anonim Re: Bełdan 5 - mieszkańcy 17.05.07, 09:33 Ho ho :)) ciekawa okolica, ciekawi ludzie. :) Co do gorki - spoldzielnia chcialaby cos postawic, a miasto ma projekty (i pieniadze..) na rewitalizacja - th. tereny zielone.. i to byloby idealne.. pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
garr_anonim Re: Bełdan 5 - mieszkańcy 17.05.07, 12:53 PS. Dodaję odsyłacz do dyskusji o planie zniszczenia górki saneczkowej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47363&w=62600074 pozdrawiam! Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Bełdan 5 - mieszkańcy IP: *.chello.pl 17.05.07, 19:52 w swej histori działań spółdzielni jedyną świetnością jaką mogla się poszczycić była działalność klubu na bełdan obecnie jest tam poczta, ciekawe co porabia teraz i gdzie podziewa się szefowa tego klubu, a może ktoś z forumowiczów pamięta spotkania klubowe, dyskoteki, brydż... bufetową i jej drinki ? Odpowiedz Link Zgłoś
garr_anonim szansa na skwer Bełdan 6! 18.05.07, 14:51 Wiadomość z dzisiaj: na razie żaden wniosek nie wpłynął, przydałoby się jednak pismo do Naczelnego Architekta oraz Burmistrza Mokotowa. Chętnych do podpisania takiego pisma proszę o pisanie swoich namiarów na mój mail. (Liczę na odzew, jest szansa, aby powstał prawdziwy skwer z ławkami!!) pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś