Dodaj do ulubionych

Sprawy techniczne, odbiory, usterki

25.08.05, 22:16
Witam,
Jestem inzynierem budownictwa, kupiliśmy z moją narzeczoną M2 na lazurowej:)
Pracuje w Generalnym Wykonawstwie i w wielu sprawach związanych z
budownictwem mogę pomóc. Myślę, ze już wielu z Nas (pryzyszłych sąsiadów)
planuje jak wykończać będzie swoją chatkę:) Chciałbym, aby ten wątek był
poświęcony sprawom technicznym, odbiorom, usterkom i itp.
Na początku chciałem zwrócić uwagę na uszzcelnienie łazienek i kuchni płynną
folią (najlepiej superflex-1 -technologia deitermann'a-dobry ale drogi), ale
właśnie taki stosujemy na mojej budowie-polecam. Ja napewno folię w
pomieszczeniach mokrych położę-nie zaleje sąsiada:), a nawet można wytargować
tańsze ubezpieczenie-mając takie zabezpieczenia:)
Ponizej zamieszczam przykładowe linki dotyczace płynnej folii:

www.deitermann.pl/index/produkt.php/Superflex&%23174%3B1?symbol=s_1
www.muratordom.pl/7642_6368.htm
www.schomburg.pl/produkty_od_az.php?S,78
www.kiesel.com.pl/index.php?site=produkty&dzial=ceramika&produkt=mu001
www.kreisel.com.pl/pol/produkt.php?produkt=17
Obserwuj wątek
    • dar3cki Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 16.09.05, 11:10
      Witajcie,
      czy ktoś z Was pytał może, co dokładnie rozumiane jest jako "przedodbiór"?
      Czy w przypadku braku usterek można wchodzić z ekipą wykończeniową?
      A jeżeli będą jakieś drobne usterki, to czy może można po zaprotokoławaniu ich
      też już coś robić, np z podłogami?
      Jakoś ostatnio nie mam szczęścia i nie mogę się dodzwonić do Ronsona:-(
      Może ktoś z Was zna odpowiedzi na moje pytania...
      Pozdrawiam przyszłych mieszkańców tego coraz piękniejszego osiedla :-)
      • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 16.09.05, 16:55
        ja bym nie ryzykował wykańczania przed odebraniem mieszkania...
    • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.10.05, 17:32
      Dzisiaj miałem tzw. przegląd techniczny lokalu. U mnie generalnie OK, wykryte
      przez inspektora usterki były drobne. Niepokoi mnie tylko ruchoma podloga na
      balkonie - podobno to taka technologia. Ciekawy jestem jakie wy macie wrażenia?
      • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.10.05, 17:59
        Mi też tak tłumaczył przedstawiciel inwestora - fakt, ruszają się - taka
        technologia :-)
        Wy też macie beznadziejne ruru odpływowe na wierzchu w łazieńce?
        • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.10.05, 18:11
          tez mamy te rury, ale wszytsko wskazuje, ze i tak zmienimy aranzacje i lazienki,
          wiec bedziemy to przerabiac. Czy wpisaliscie do notatki te ruszajace sie plyty
          na balakonie jako usterke no i czy mieliscie jakies inne usterki?
          • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.10.05, 20:19
            Te płyty są na gumowych podkładkach, więc muszą się ruszać ;-) Generalnie kilka
            drobnostek, tak to ok.
    • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 08.10.05, 19:44
      Czy ktoś dokonał juz ostatecznego odbioru mieszkania? Jak jest z opłatami?
    • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 20.10.05, 10:26
      Wyprostujcie mnie, jeśli się mylę...

Pani Z Ronsona powiedziała nam ostatnio, że zaprasza do dobioru mieszkania:
      przyjdziemy, obejrzymy sobie, stwierdzimy co jest OK a co nie jest OK i
      dostaniemy klucze. Po tym mamy 7 dni na dopłacenie kwoty należnej za mieszkanie
      (do 100%)... No i tu zaczynają się schody.

Ronson nie ma jeszcze odebranego przez powiat I etapu osiedla. Według mnie
      oznacza to nie mniej, nie więcej jak to, że płacę za (formalnie rzecz biorąc)
      plac budowy z 2 blokami, nie-windami, zimnymi mieszkaniami i innymi rzeczami
      które Ronson OBIECUJE zapewnić/usprawnić, ale jak do tej pory nie udaje mu się.
      Alternatywą jest trzymanie się umowy i czekanie na odbiór przez powiat tak aby
      miec pewność, że nie będę musiał prosić developera o zrobienie czegoś, co
      powinien był zrobic już wczesniej. Wtedy płace 100% ceny za coś, co powinno być
      w mieszkaniu/bloku zgodnie z zawartą umową.

Mam zatem pytanie- czy ja szukam dziury w całym? A może tylko mnie Ronson chce
      sprzedać mieszkanie za dużą kasę i kazac sobie zaufać, że wszystko będzie OK?
      Ilu z Was spotkało się z taką propozycją i jak się do tego odnosicie?

Wyprostujcie mnie, jeśli się mylę...
      • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 20.10.05, 10:34
        na forum Developerzy jest podobny wątek Widzę, że nie tylko my mamy taką
        sytuację :-(
      • maczekg Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 20.10.05, 22:05
        midarek_gazeta napisał:

> Pani Z Ronsona powiedziała nam ostatnio, że zaprasza do dobioru mieszkania:
        > przyjdziemy, obejrzymy sobie, stwierdzimy co jest OK a co nie jest OK i
        > dostaniemy klucze.

Małe sprostowanie: przyjdziecie, obejrzycie sobie, stwierdzicie co jest OK a co
        nie, podpiszecie co mają poprawić i nie dostaniecie kluczy :-( Klucze, jak
        zresztą wszyscy deweloperzy, Ronson wydaje dopiero po 100% kwoty na koncie.

A reszta wygląda mniej więcej tak, jak opisałeś w dalszej części.
        Pozdrawiam
        maczekg
        • marceli-szpak Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.10.05, 09:22
          Witam !!
          A co w sytuacji jeśli ktoś ma kredyt i jak wiadomo jest podany w umowie maksymalny
          termin wykorzystania go, czyli np 25 X ma być przelana ostatnia transza ?
          • maczekg Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.10.05, 10:58
            Chyba nie przelewają 25 X bez względu na okoliczności :-) Znam bank, który musi
            dostać podpisany protokół odbioru i od tego momentu daje sobie 14 dni na
            uruchomienie ostatniej transzy. Wysyłają na miejsce swojego człowieka celem
            sprawdzenia itd. Szkoda tylko, że Ronson na protokole wpisuje 7 dni od
            podpisania protokołu na pojawienie się 100% kwoty na koncie.
            pozdro
            maczek
            • marcel167 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.10.05, 13:51
              Witam,

Przy podpisywaniu umowy kredytowej rzeczywiscie okreslony jest termin przelewu
              ostatniej transzy konkretna data. Jesli do tego momentu nie zostanie oddany
              lokal mozna wprowadzic aneks do umowy kredytowej przesuwajacy termin wplaty
              ostatniej transzy. Niektore banki pobieraja za to oplate (ok. 100 zł), niektore
              nie. W umowie kredytowej zapisane jest natomiast ile maksymalnie moze uplynac
              czasu do przelewu ostatniej transzy (np. 120 miesiecy)

Pozdr

Marcel167
              (etap II budynek 4)
      • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 24.10.05, 13:46
        Ronson w ogóle najchętniej by wziął pieniądze "na gębę". Podpisałam umowę na
        lokal w II etapie i musiałam się wykłócać, żeby do umowy w ogóle załączyli
        zwymiarowane plany lokalu. Nie udało mi się wywalczyć planów instalacji, ani
        planów zagospodarowania osiedla - jedynie pobieżny opis tychże z dodatkową
        klauzulą zgodnie, z którą Ronson ma prawo sobie te rzeczy pozmieniać. Musiałam
        uruchomić całą swoją ufność, żeby się na to zgodzić... :(
        Kupowałam już kiedyś mieszkanie od Dom Development i tam do umowy załączony był
        dokładny plan mieszkań z wyszczególnieniem nawet wszystkich gniazdek
        elektrycznych. I po odbiorze wszystkie te gniazdka były tam gdzie powinny.
        • dorislazur Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 25.10.05, 19:19
          No cóż my mamy wszystkie gniazdka tam gdzie miały być zgodnie z planami,
          których nie dostaliśmy do umowy, a o które wystaraliśmy się miesiąc później.
          Jestem bardzo zadowolona z obecnej współpracy z Ronsonem. A jeśli chodzi o
          plany lokalu to bri proszę wytłumacz mi co według Ciebie
          oznaczają "zwymiarowane plany lokalu". My plan mieszkania dostaliśmy i różnice
          w ostatecznych obmiarach zgodnie z planem dołączonym do umowy były naprawdę
          niewielkie i ogólny metrarz wzrósł o 0,40m2.
          A jeśli chodzi o plany zagospodarowania osiedla to plac zabaw będzie raczej
          między 3 i 5 budynkiem, dodatkowo kilka drzew, zgodnie z planami osiedla, które
          mieliśmy dołączone do umowy.
          pozdrawiam
          • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 02.11.05, 12:35
            Ciesze sie bardzo, ze jestes zadowolona. Mam nadzieje, ze ja tez bede. Jednak
            gdybym nie byla to moge najwyzej sobie poplakac w kaciku bo umowa jest tak
            sformulowana, ze o niewiele rzeczy bede mogla miec do Ronsona pretensje.

Do umowy Ronson chcial dolaczyc jedynie rysunek mieszkania bez wymiarow scian,
            z podana tylko ogolna powierzchnia. Rysunek ten zreszta nie zgadza sie za
            bardzo z rzeczywistoscia i z planami wykonawczymi. Wg tegoz rysunku drzwi
            wejsciowe polozone sa tuz przy scianie (po prawej) co uniemozliwialoby
            umieszczenie w holu szafy. Stan faktyczny i przedstawiony na planach
            wykonawczych jest inny.

Ronson odmowil w ogole dolaczenia do umowy planu zagospodarowania osiedla,
            ktory precyzowalby z czego bedzie sie skladal plac zabaw jaki mi obiecuja.
            Rownie dobrze moze byc to jedynie kupa piachu i jedna lawka. Uslyszalam
            rowniez, ze plan zagospodarowania zieleni jest dopiero przygotowywany - wiec
            nie wiem czy na naszym osiedlu bedzie choc jeden zielony trawniczek.

W ogole ogladajac plany dolaczone do mojej umowy widac jak zmieniala sie
            koncepcja osiedla. Plany czesto roznia sie miedzy soba w istotnych szczegolach
            (np. jest winda, nie ma windy).

Pan dyrektor goraco mnie zapewnial, ze "wszystko bedzie w porzadku" ale odmowil
            wpisania takiego paragrafu do umowy. Zreszta bylby pewnie problem z definicja
            "wszystko w porzadku"...

Zlozylam pismo z prosba o zmiany w instalacji sanitarnej (jakies 3 miesiace
            temu). Ronson mial sie ze mna skontaktowac w sprawie wyceny tych zmian. Podobno
            mialy one zostac wprowadzone w zycie dopiero po mojej akceptacji tej wyceny.
            Nie skontaktowal sie. Nie wiem wobec tego, czy zmiany wprowadzono i ile ew.
            bede musiala za nie zaplacic.

• dorislazur Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 02.11.05, 21:15
              Bri,
              my takich problemów nie mieliśmy. Co do wycenty zmian w instalacji sanitarnej
              musisz poczekać (my też czekaliśmy). Na pewno dostałaś cennik i warunki
              wprowadzania zmian, więc wstępnie można sobie wyliczyć samemu.

Co do wind - nie mogę się z tobą zgodzić.
              Na naszych planach wszystko jest jak należy.

Moim zdaniem Ronson dba o swoją markę i nie bedzie chciał sobie tym osiedlem
              popsuć reputacji.

A co do zagospodarowania terenu w zieleń to początek już widać... I mi się
              podoba.
              Ulżyło mi, kiedy zobaczyłam iglaki zamiast drzew liściastych.
              A poza tym zawsze sobie można namiastkę malutkiego trawniczka zrobić w dużej
              skrzyni na tarasie.
              pozdrawiam
              • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 02.11.05, 22:07
                dorislazur napisała:
                > Moim zdaniem Ronson dba o swoją markę i nie bedzie chciał sobie tym osiedlem
                > popsuć reputacji.

No wlasnie... powiedzcie mi, czym wlasciwie Ronson wyrobil sobie marke?
                Przeciez nie niesprawnymi bramami garazowymi na Pegazie, czy poprzestawianymi
                kaloryferami tamże. Z pewnoscia sledzicie/sledziliscie fora mieszkancow
                poprzednich osiedli Ronsona. Jaki Developer jest- kazdy moze sobie zobaczyc
                (przeczytac). Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach...

Rysunki wykonawcze mieszkan udalo nam sie zaaneksowac do umowy. Nie bez pewnego
                wysilku z naszej strony :-) Co z tego? Ciekawe, czy bedzie nam sie chcialo
                wnikac w centymetry itp. Poczekamy na odbior, a to juz nie dlugo. Moze my tez
                nie bedziemy mieli na co narzekac?

za co trzymamy kciuki
                • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 11:09
                  Super, ze cos sie dzieje na forum. Ale po ilosci maili i tak jestesmy bardzo
                  ale to bardzo spokojni. Nic sie nie dzieje jak w polskim filmie:)
                  Ale wszystko co dobre szybko sie konczy - a koncem moze byc wiele skarg i uwag,
                  ktore pojawia sie za kilka miesiecy. Wlasnie z tego powodu powinnismy wszystko
                  pisac.

Mieszkancy z II etapu juz wygrali. Wczoraj miala byc decyzja o ew. zmianie plyt
                  na balkonach na normalny gres. W budynku IV na parterze jest juz nawet ulozony
                  jako testowy. A my siedzielismy cicho i mamy. Plyty ze szparami. Balustrady -
                  ze kazdy bedzie zaslanial sie czym sie da. Grozi nam Pekin - przypominam. A jak
                  cie te 2 miliardy dowiedza jak u nas fojosko to wszyscy tu przyjada:) Tak wiec
                  trzeba pisac.
                  • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 15:32
                    A dzisiaj jeszcze odcieli nam energie:))) Fajnie. teraz to juz nic nie dziala.
                    Nie dziala brama bo jej nie ma. Wiec jak ma dzialac chyba sie czepiam. Nie
                    dziala winda. Moze jej tam nie ma. Wszyscy widzieli jedynie drzwi od windy.
                    Ktos powiedzial, ze ona tam jest? Czepiam sie. Nie ma energii - bo i po co jak
                    nie ma bramy ani windy. Wody cieplej nie ma - bo i po cholere. Najwazniejsze,
                    ze mamy plyty chodnikowe na balkonach. Mamy fajny garaz - ale nie wim czy on
                    tam jest bo nie ma wiazdu. Moze w III etapie bedzie to wszystko to zobaczymy
                    jak moze byc fajnie. Podobno III etap bedzie oddany przed naszym - bo u nas nic
                    nie ma a jesli cos jest to nie dziala. Ale sie czepiam. Uuufff.

Sorry, ze tak sie rozpisalem ale chcialem zrobic norme na mailu.

Moja propozycja jest abysmy spotkali sie z lopatami w sobote po sniadaniu.
                    Zakopali te doly przed wiazdem. Niech kazdy przyniesie jedna plyte chodnikowa.
                    Musimy zrobic wiazd. Moze podlaczymy sie do linii 20 kablem po prad i bedzie
                    lux.

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych i tych troche mniej oraz tych powiedzmy
                    rozczarowanych oraz tych co maja juz tego dosyc oraz tych co juz to wszystko...
                    powiedzmy..... no nie wiem jak to powiedziec.
                    • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 19:59
                      Przylaczam sie do "lekko" sfrustrowanego housemana1 i wspolczuje mu w jakiej
                      sytuacji przyszlo mu wykanczac mieszkanie. Troche w lepszej sytuacji sa
                      mieszkancy 2 budynku, tutaj jeszcze nie oddano lokali po poprawkach, wiec czego
                      oczy nie widza, tego sercu nie zal...
                      Z pewnoscia nikt z nas nie spodziewal sie wczesniej tego, co nam zafundowal
                      Ronson wraz z odbiorami mieszkan. Ponoc maja juz w przyszlym tygodniu zakopac
                      dol i zrobic wjazd do garazu. Ponoc... :))
                      Czy tylko houseman1 odebral mieszkanie i dzieli sie z nami swoimi
                      spostrzezeniami z placu budowy (a wlasciwie ze swojego nowego mieszkanka)? Moze
                      reszta jest zadowolona z mieszkan i z obecnej sytuacji?
                      Apeluje do wszystkich za trzymanie kciukow, aby nasz kochany deweloper jak
                      najszybciej umozliwil nam uzytkowanie naszych nowych, wymarzonych, wysnionych
                      mieszkan - z wjazdem do garazu, z winda, z ogrzewaniem, z energia i ciepla woda.
                  • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 19:57
                    > Mieszkancy z II etapu juz wygrali. Wczoraj miala byc decyzja o ew. zmianie
                    plyt
                    > na balkonach na normalny gres. W budynku IV na parterze jest juz nawet
                    ulozony
                    > jako testowy. A my siedzielismy cicho i mamy. Plyty ze szparami.

prawde mówiąc, to w zalaczniku nr 3 do mojej umowy, czyli w "podstawowych
                    rozwiazaniach konstrukcyjno- materialowych..." jest napisane nie mniej, nie
                    wiecej niz: "balkony-> wykonczenie podlog-> plyty betonowe wykonczone posypka
                    ze zwiru plukanego"...

Czy ludzie z etapu II maja jakies inne forum, ze udalo im sie czegos wspolnie
                    dokonac? Moze komunikuja sie poprzez "ogloszenia drobne" w Gazecie Wyborczej? A
                    moze to zasluga tych, ktorzy sa "blisko zwiazani" z Developerem i kupili
                    mieszkania w II etapie? Po prostu maja inna sile przekonania niz tych
                    kilkudziesieciu szaraczkow z I etapu? A moze to UFO?

chyba sie zapedzilem...
                    • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 20:06
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30135
                      Tutaj jest forum konkurencyjne do naszego, tzn. II etapu budowy osiedla. Poki
                      co, "bija nas" jezeli chodzi o aktywnosc na forum :) Ale coz, do odbioru maja
                      jeszcze troche czasu. Pewnie maja nadzieje, tak jak i my pare miesiecy temu (o
                      zgrozo, jak moglismy tak myslec!!!), ze Ronson zaprosi ich do odbioru
                      mieszkania, odbiora klucze i beda mogli zaczac wykanczac mieszkanko. I wszystko
                      bedzie ladnie i pieknie...
                      • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.11.05, 22:04
                        Beznadziejnie ze powstaly dwa fora dotyczące niemalze tej samej budowy. Czyli
                        jak rozumiem może się zdarzyć,ze będą dwie a nawet trzy wspolnoty
                        mieszkaniowe??? Jedyna nadzieja w tym, że ich aktywność jest podobna do naszej,
                        wiec moze jednak znajdziemy wspolny jezyk ;-)))
                        -
                        Monia
                        Mama Stasia
                        • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 04.11.05, 10:41
                          lazurowa1 - super, ze na forum Lazurowa II poinformowales o naszym forum.

To bardzo wazne aby wszyscy o wszystkim z etapu I, II oraz III wiedzieli.
                          Przykra prawda dla tych z etapu III to to, iz zaplacili za m2 "troche" wiecej
                          niz my ale przynajmniej przy odbiorach wiada piekna brama po pieknym chodniku i
                          nie zobacza plyt chodnikowych na balkonach. Za taki luksus trzeba zaplacic.
                          Teraz juz wiem, ze placilem ok 4 tys. za metr ale teraz musze za to zaplacic w
                          postaci utrudnien. Nie mozna zjesc jablka i miec jablko:(

W weekend tam bede - bede sie przedzieral przz fort i fose. Potem przejde przez
                          nasze zasieki w postaci resztek parkanu, przebije sie przez rowy i juz jestem.
                          A jak juz tam bede to wszystko zobacze i napisze. Tak na serji to mamy jedno z
                          bezpieczniejszych osiedli ktore spelnia chyba 300% normy UE w sprawie
                          bezpieczenstwa. Fosa, fort, plot, zasieki, doly i oczywiscie pelne zaciemnienie
                          co chyba jest juz max. zaskoczeniem.

Sasiedzi - zglaszajcie Ronsonowi wszystko co zle. Wszystkie niedorobki nie
                          tylko w mieszkaniach ale i na osiedlu. pamietajcie to Wasze za Wasze pieniadze.
                          Warto inwestowac w nieruchomosci ale musi to wygladac.

Pozdrawiam - czekam na wpisy rowniez nowych mieszkancow. Obawiam sie ze ze
                          stale obecnymi osobami na forum zalozymy swoje prywatne - skoro i tak reszta
                          jedynie sie biernie przyglada. Ludzie troche smialosci. To nie szkola:)) koncze
                          bo zaraz ktos sie obrazi na mnie i na forum i juz nawet nie bedzie czytal, a
                          nawet bedzie w opozycji. Chcialbym POPIS-sac o polityce ale to nie to forum.
                          Chociaz moze w ten sposob ktos by sie wlaczyl.

Jeszcze raz pozdrawiam - czekam na wasze opinie na forum.
                          • daniel.korzeniewicz Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 04.11.05, 12:58
                            Bardzo chetnie zmienie moj status z obserwatora na aktywnego forumowicza, ale ja
                            widzialem moje mieszkanie dopiero raz, wiec nie mam powodow by sie o nim i o
                            pozostalych sprawach wypowiadac. Oczywiscie jestem bardzo podekscytowany i
                            zniecierpliwiony, wiec nawet na niektore mniej pozytywne posty nie reaguje nerwowo.
                            Pozdrawiam wszystkich mieszkanicow bloku nr 1.
                            Daniel (oraz Asia)
                            • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 04.11.05, 14:25
                              houseman1 - chyba bardzo! nie podobaja sie Tobie te plyty na balkonie...
                              Ja je widzialem tylko raz, przy odbiorze technicznym i stwierdzam, ze nie sa
                              takie zle. Ale moze jak bede je widzial czesciej, to zmienie zdanie... Zawsze w
                              ostatecznosci mozna je wywalic, zrobic kilkucentymetrowa wylewke i polozyc gres.
                              Pozdrawiam
                              • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 04.11.05, 16:04
                                Plyty sa moze i OK z pewnej odlegosci. Boje sie jednak, iz pewne osoby zaczna
                                je zdejmowac i klasc rozne podkreslam rozne gresy w roznych kolorach,
                                grubosciach itd. Tak wiec bedzie to widoczne. Ale tak sie zastanawialem nad
                                jedna sprawa, ktora ktos mi podpowiedzial. Przykladowo robicie imprezke.
                                Wszyscy wychodza na balkon i jak to w Polsce wg. staropolskiego zwyczaju
                                zaczynaja palic papierosy. Jeden komus upada, wpada w szpare i co. Tam jest
                                folia i inne sztuczne materialy. Wiec albo wszyscy nerwowo zrywaja plyty. Kazdy
                                bieze jedna i wchodzi do salonu albo leje sie wody. Podobnie moze byc z kazdym
                                przedmiotem. Ale sie czepiam. U mnie sie nie pali. Wlasnie musimy zrobic zakaz
                                palenia na osiedlu z uwagi na te plyty. To bedzie ciche, spokojne i ekologiczne
                                osiedle.

PS Witam nowego uczestnika wymiany na forum i zapraszamy nowych.

• dorislazur Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 05.11.05, 09:55
                                  To ja jeszcze dołożę propozycję zakazu palenia na klatce schodowej, windzie i w
                                  garażu. Tu gdzie obecnie mieszkam jest to nagminne.
                                  A kiedy trzeba wejśc lub wjechac (w moim przypadku) na 5 piętro, a cała klatka
                                  i winda to jedna wielka palarnia...
                                  Człowiek zaczyna się duscić...

A co do tej szpary między płytami balkonowymi:
                                  To może być niezły problem, nie wpominając już o petach.
                                  Inspektor z Ronsona przekonwał nas, że te płyty da się podnieść i nawet pod
                                  nimi poodkurzać.
                                  Możemy mieć problem z wylęgarnią owadów pomiędzy płytami. Będą tam miały
                                  całkiem przytulnie. Szczególnie przy oknach (tu nie będzie ich zalewał deszcz).

Jeżeli te płyty przy użytkowaniu nie będą praktyczne wspólnota moze je
                                  powymieniać (na pewno zabierze to sporo kasy).
                                  Teraz Ronson nie zgodzi się ich wymienić, chyba że się zbuntujemy tak jak II
                                  etap.
                                  • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 05.11.05, 19:57
                                    Przychylam sie do propozycji zakazu palenia, masz rację to nic przyjemnego
                                    wchodzic do zadymionych pomieszczen. Jeszcze rok temu tego nie rozumialam
                                    (należalam do grona palacych), natomiast dziś z daleka wyczuję zapach dymu
                                    papierosowego i jestem wyjątkowo na to uczulona.
                                    Sprawa ta jednakże jest tematem do umieszczenia w regulaminie osiedla i jest do
                                    rozwiązania przez wspolnote mieszkaniową.

Co do plytek na balkonach, moze rzeczywiście warto zaprotesować. Z tego co
                                    piszecie mogą one przyspożyć nam problemów. Stoję w gotowości do protestu, tym
                                    bardziej że jeszcze nie odebralam swego "M".
                                    W większym gronie napewno więcej możemy zdzialac niż pojedyńcze jednostki,
                                    (szczerze mowiac watpie w skutecznosc)ale kto nie probuje ten nie wie.
                                    • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.11.05, 15:17
                                      Co do płyt na balkonie to rzeczywiscie mozna je latwo podnosic - sprawdzil to
                                      moj fachowiec na odbiorze. Jednak plyty sa dosc ciezkie, wiec do odkurzania
                                      chyba bede prosil o pomoc inspektora z Ronsona...
                                      Sytuacja rzeczywiscie nie wyglada ciekawie. Plyty sa ulozone na plastikowych
                                      nozkach (stad chyba ich ruchome wlasciwosci), pod spodem jest folia. Mysle ze od
                                      Ronsona juz nic w tej kwestii nie uzyskamy, ale byc moze bedziemy zmuszeni
                                      przytwierdzic te plyty na stale (klej czy cos) - tak sugerowal inspektor, ktory
                                      pomagal mi w odbiorze. Same plyty mi sie podobaja, wiec ja bym byl sklonny do
                                      ich przytwierdzenia na stale.

Co do odbiorów, czy ktos juz odebral klucze?
                                      • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 06.11.05, 21:31
                                        mbmarcin: czy podczas odbioru Twój inspektor wychwycil jakies niedociagniecia?
                                        Mial jakies inne uwagi, poza ta o plytach balkonowych? Niestety mieszkanie bede
                                        odbierala sama, czy moglbys dac mi wskazowki, na co mam zwracac uwage? Bede
                                        wdzieczna za info.

Jesli chodzi o plytki to masz racje- watpie, zeby udalo sie uzyskac od Ronsona
                                        wymiane plytek balkonowych. Zwlaszcza teraz, gdy sa one juz zakupione,
                                        polozone, a kazdy w swojej umowie mial zapisane jakies "plyty betonowe
                                        wykonczone posypka ze zwiru plukanego", na co sie zgodzilismy.podpisujac
                                        umowy :-(
                                        • karolinaikonrad Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 07.11.05, 09:11
                                          Witam Sąsiadów
                                          Ronson jakoś nie spieszy się z informowaniem o terminach odbiorów. Panie
                                          opracowały techniki uniku do perfekcji.
                                          Co do płyt - jak dla mnie to oprócz szpar są OK. Jeśli jednak większość
                                          mieszkańców doprowadzają do pasji to albo wszyscy zmieniamy albo wszyscy
                                          zostajemy przy obecnych.
                                          Jako przyszła mieszkanka bloku nr 2 przychylam się z całego serca do zakazu
                                          palenia. Nie dość , że będzie śmierdzieć to i szybciej zrobi się brudno i szaro.
                                          A wczoraj wieczorem odwiedzłam osiedle (chociaż nie zostałam wpuszczona przez
                                          ochronę na teren). Widzę, że są szczęśliwcy w bloku 1, u których światła się
                                          palą a prace wykończeniowe postpują, mam nadzieję, że juz niedługo u nas
                                          wszystkich tak będzie, chociaż nie rozumiem skąd ta zwłoka w odbiorach.
                                          Pozdrawiam wszystkich serdecznie
                                          • marcel167 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 08.11.05, 12:35
                                            Witam Sąsiadów,

Widzę, że odbiorów jak nie było tak nie ma. Jako przyszly mieszkaniec bloku
                                            nr.4 z duzym zainteresowaniem przygladam sie zakonczeniu I etapu inwestycji.
                                            Przyznam szczerze - domyslalem sie, ze opoznienia moga nastapic ale nie
                                            przypuszczalem, ze tyle to bedzie trwalo. Podpytujac Panie z Ronsona odnosnie
                                            odbiorow technicznych w I etapie otrzymuje informacje, ze "juz w przyszlym
                                            tygodniu beda"... i tak co tydzien. Mam nadzieje, ze w koncu ten tydzien
                                            nadejdzie :-)

Co do propozycji wprowadzenia calkowitego zakazu palenia na osiedlu to, mimo ze
                                            nie jestem palaczem, ten pomysl chyba nie jest do konca fajny. Jestem jak
                                            najbardziej za tym aby nie palic w windach, na klatkach schodowych itp., ale
                                            dlaczego nie na balkonie ? To, ze ktos nie chce palic w domu a ma balkon, na
                                            ktorym moze sobie zapalic do dlaczego nie ? Byle by nie wyrzucal petow za
                                            balkon. I nie sadze, zeby z tego powodu bylo szaro i brudno.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

marcel167
                                            • dar3cki Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 08.11.05, 17:35
                                              I znowu przesunięcia. Miały być zamki i progi w środę 9-go, a teraz już 16-go.
                                              Ciepła woda "powinna być" w czwartek, zobaczymy który. Dobrze, że chociaż
                                              ciepło dotarło, mimo że później, niż zapowiadano w biurze.
                                              MIESZKANIA DLA SZCZĘŚLIWYCH LUDZI, mam nadzieję, że kiedyś będą ;-))
                                              Na razie są głównie zdenerwowani...
                                              ale po co jest optymizm...
                                              pozdrawiam wszystkich szczęśliwych ludzi, jeśli takowi czytają to forum
                                              • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 08.11.05, 23:20
                                                Z lektury forum wynika, ze niektorzy z nas juz rozpoczeli wykanczanie mieszkan i
                                                ze jeszcze nie ma zamkow. Jak sobie radzicie w tej sytuacji? Czy korzystacie z
                                                tych samych kluczy co Hochtief?
                                                Czy ktos wie, kiedy bedzie pozwolenie na uzytkowanie?
                                              • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 00:10
                                                dar3cki napisał:

> I znowu przesunięcia.

Czy Wy też macie zapisane w umowie, że do 30.09 to Ronson ma ... zakonczyc
                                                budowe i zglosic ja do powiatowego urzedu nadzoru budowlanego? On z kolei ma 90
                                                dni na rozpatrzenie wniosku developera. Czyli jak na to nie patrzec, to
                                                powinnismy byc wzywani do odbiorow mieszkan po... Nowym Roku.
                                        • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 08.11.05, 23:16
                                          Co do odbiorów to nie moge wskazac konkretnych rzeczy - kazdy moze miec inne
                                          usterki. Polecam lekture artykulow na temat odbiorow, ktore sa na stronach
                                          gazety w dziale dom (lista rzeczy ktore trzeba sprawdzic) oraz zdecydowanie
                                          zatrudnienie specjalisty.
                                          Nie-fachowiec nie wychwyci np. zle polozonych tynkow. Ogólnie moje usterki nie
                                          byly krytyczne (np. niewyregulowane zawiasy w oknach, peknieta plytka balkonowa,
                                          nierownosci na scianach, itp.).
                                          Co do palenia papierosów w przestrzeniach wspólnych (garaż, korytarze, windy),
                                          to przede wszytskim kwestia kultury osobistej palaczy, ale znajac zycie lepiej
                                          bedzie jak jako wspolnota wpiszemy to w jakis regulamin.
                                          • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 00:03
                                            dziękuję :-) Co do specjalisty to odezwal sie dzis i jest nadzieja, ze bedzie
                                            wsparcie fachowca. Widze, ze usterki jakie występują w mieszkaniach LD nie są
                                            druzgocące. Pewnie już niedugo znajdziemy czas na wizytę na osiedlu
                                            i ...podzielę się moimi wrażeniami z odbioru.

pozdrawiam
                                            • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 10:17
                                              Fajnie, ze jest ogrzewanie. To juz jakis sukces. Tylko zmartwil mnie brak
                                              oryginalnych zamkow. Czy to taki problem dla Ronsona powstawiac zamki do drzwi?
                                              Pewnie zamowili je niedawno i teraz trzeba czekac az producent je dostarczy. A
                                              gdzie byli wczesniej?!
                                              Ponoc juz czesc mieszkac z 2 budynku jest gotowa do drugiego odbioru. Moze
                                              powoli zblizamy sie do konca...
                                              A poza tym miejmy nadzieje, ze przyjemnosc mieszkania na osiedlu wynagrodzi nam
                                              te ostatnie problemy. W koncu chyba nie ma idealnych deweloperow.... Moze
                                              jednak wystawimy dobra ocene Ronsonowi. Poczekajmy do konca.

Co do zakazu palenia to jestem za wprowadzeniem takiego zakazu. Moze nie na
                                              terenie osiedla, ale w pomieszczeniach wspolnego uzytkowania oraz na placu
                                              zabaw (ktory ponoc ma powstac...).
                                              • karolinaikonrad Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 11:48
                                                Nie wiem ile mieszkań z budynku nr 2 jest już oddanych , my nareszcie odbieramy
                                                swoje w przyszły piątek
                  • mirekczar Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.12.05, 20:26
                    No dobra... żeby nie było tak różowo... nam też pękają ściany... a żeby było
                    groźnie to nie tylko te gipsowe... pękła nam nośna... od strony działek, na
                    wysokosci górnej krawędzi okna kuchennego ale nie nad oknem tylko prostopadła...
                    pęknięcie nie jest 'na wylot', poszło w poziomie na długosci ok.50 cm i od
                    miesiąca się nie powiększa... przykryte gipsem i farbą nie daje znaku zycia. To
                    nie było fajne.
              • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 07.11.05, 10:30
                Miło, że są na świecie tacy optymiści jak Ty :) I to cudownie, że na Twoich
                planach wszystko było w porządku. Na moich nie było. I pozwól, że swój taras
                zagospodaruję sobie wg własnego widzimisię ;)
    • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 14:42
      bri i dorislazur - o czym Wy piszecie. Jak chcecie sobie poskakac do gardla to
      moze out of the forum. Nie ma nic gorszego jak takie tam "milusie" wymiany on-
      line. Za duzo czasu spedzacie na gadu gadu. To forum sluzy do wypowiedzi na
      temat osiedla iproblemow, a nie wylewania wlasnych ambicji.

Po waszych mailach wszyscy nawet najbardziej rozpisani przestali pisac - ja tez
      sie dlugo zastanawialem.

Milego dnia.

P.S Dowiedzialem sie, ze te mury wzdluz drogi beda takie nieotynkowane, a
      wlasciwie to sie architekt zastanawia co z tym zrobic. Mialo byc tkie "modern"
      a wyszlo jak zawsze - jak by zabraklo zaprawy.
      • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 16:03
        Jakie mury, wzdluz jakiej drogi? Ja sobie kojarze jedyne mury, ktore sa wzdluz
        ulicy dojazdowej i ktore sa wylozone plytami...
        • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 16:39
          Brawa dla Ronsona za obsługe klienta!!!!

Dzisiaj od rana nikt nie odbiera na Lazurowej telefonow, a poczta glosowa jest
          przepelniona!!!!
      • dorislazur Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 09.11.05, 18:57
        houseman1 - nie taka była moja intencja,
        przepraszam
        pozdrawiam
      • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 16.11.05, 14:06
        Dziwnym trafem znikły z tego wątku dwie moje wypowiedzi. Fakt, że nie były
        akurat może najciekawsze merytorycznie ale i tak uważam, że to nieładnie.
        • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 17.11.05, 08:52

Zostaly wykasowane dwa komentarze bri oraz dwa komentarze dorislazur ze wzgledu
          na brak zwiazku z tematem. Jezeli pragniecie sobie podyskutowac w ten sposob
          proponuje gadu-gadu.
          • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 14:58
            Nie ma to jak ktoś kto lubi sobi porządzić... ;)
            • dorotamgr Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 19:19
              My mieliśmy 2 tygodnie temu odbiór. usterki takie jak u większości, ale warto
              zwrócić uwagą na:
              -porysowane parapety, źle poprzyklejane
              -pouszkadzane uszczelki w oknach, i uszczelnienia okien,
              -regulacje okien
              -prześwity pustaków gipsowych, zacieki po malowaniu-niezgodne z normą-norma
              mówi że nie może być zacieków, prześwitów , pęcherzy-panowie z hochtief'u
              tłumaczą, ze zgodne-BUJAJĄ(brak profesonalizmu)!!!-Ja na odbiór przyniosłem
              normę i przeczytałem i pan przyznał rację-Szybką zmienił zdanie, jak żagielek
              na wietrze:)
              -krzywe posadzki to norma-chyba będę musiał wyrównać klejem pod glazure
              -ściany też krzywe-najważniejsze, że tam gdzie szafy do zabudowy i kuchnia są
              proste-to jest ważne- inne delikatnie mogą odbiegać od normy
              Reszta usterek mniej więcej podobna jak u innych, a najważniejszą usterką-chyba
              był pofalowany panel wewnętrzny drzwi wejsciowych-TRAGEDIA-GDZIE BYŁ NADZÓR?
              Pozdrawiam, sąsiadów
              Ps: Dobrze, że już widać koniec
              • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 21:51
                dorotamgr: dzięki wielkie za informacje. Mam nadzieje, ze teraz posypia sie
                szczegolowe relacje z odbiorow: parapety, uszczelki itp. Powiedz jeszcze, jaka
                to norma mowi o wykonczeniu scian? Tez sie musimy w nia uzbroic :-)

No i jeszcze jedno: co zrobisz z oknami? Nasz kolega budowlaniec podsumowal
                blok: srednie windy, srednie drzwi wejsciowe ale dobre okna. Choc jak sie
                okazalo pozniej- nie do konca sa takie ekstra. Az szkoda, ze to wlasnie one
                maja jakies defekty.

pozdrawiam
    • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 10.11.05, 10:47
      Dobra - najwazniejsze, ze juz mamy cieplo - to moze i klimat sie polepszy:))

Wczesniej pisalem o tym murkach wzdluż osiedlowej uliczki tam gdzie sa te
      podswietlenia przy ziemi. Wyglada to troche kiepskawo tak jakby zabraklo
      wykonczenia i pomyslu. mam nadzieje, iz tworca osiedla sam na to wpoadnie i cos
      zmieni chyba, ze znow opamieta sie przy II etapie jak z balkonami.

Milego long weekendu.

Aaaaaa! I kiedy ten wjazd bedzie gotowy????? Moeze ktos wie?????
      • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 10.11.05, 18:48
        Bylismy dzis obejrzec usuniete usterki i nareszcie jest wszytsko ok.

Dzisiaj ruch na budowie byl duzy. Wjazd do garazu jest juz gotowy (pilotow
        jeszcze nie ma), nad wjazdem na osiedle trwaly intensywne prace (mysle ze
        jeszcze 1 dzien i bedzie gotowy).

Kaloryfery grzeja, SPEC zakopal juz duzą czesc wykopu pod rury.

Winda - nadal czeka na odbior z UDT.

Pozwolenie na uzytkowanie - była juz inspekcja, czekają na decyzję.

Klucze - pierwszy montaż zamków bedzie w środę (tzn. będzie chodziła ekipa
        montujaca zamki) - rozumiem dla tych, którzy odebrali mieszkania i chca wymienic
        zamek (Ronson radzi z tym poczekac, chyba ze macie zaufanie do waszych ekip
        wykonczeniowych).

Zauwazylem, ze korytarze w bud1 sa dosc zabrudzone, tzn. sciany sa w kiepskim
        stanie (to pewnie rezultat przeciagajacego sie wykanczania) - wymaga to wg nas
        ponownego malowania. Zachecam do wywierania presji na dewelopera w tej sprawie.
        My juz o tym napomnielismy.

Pozdrawiam
        • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 10.11.05, 20:03
          Montaż zamków jakich? Dolnych? Górnych?
          Pozdrawiam
          • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 13.11.05, 22:48
            Dolnych. Górne tez montuja na zyczenie za dodatkowa oplata (podobno ok. 300 PLN).
      • breising Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 11.11.05, 13:18
        Houseman1,

Te murki są OK. Zresztą to jest właśnie ten modern, o którym pisałeś (polecam wnętrza giełdy warszawskiej jako przykład). Otynkowane będą beżowe, a dodatkowo pomalowane np. na biało będą niepraktyczne. Każdy deszcz je ubrudzi.
        • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 11.11.05, 17:13
          Zgadzam sie, ze te murki sa modern tak jak np. budynek LOTu - ale cos tu jest
          nie tak. Moze jak juz wszystko bedzie skonczone to bedzie efekt.

Sciany w budynkach wygladaja juz na "zmeczone" - brudne i poobijane ale to
          efekt ciaflych wizyt ekip z budowy i naszych:(( Ekipy , ktore zatrudniamy maja
          wykonac dzielo w naszych mieszkania, a klatki sa dla nich malo wazne tak wiec
          czesto wnoszac obijaja je.

• breising Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 12.11.05, 12:43
            Ja mam mieszkanie w drugim etapie, ale ponieważ czasu do przynajmniej planowanego odbioru zostało niewiele trzeba myśleć o pracach wykończeniowych. Z tego, co czytam to sąsiedzi z etapu pierwszego jeszcze nie dostali kluczy, a mogą prowadzić prace wykończeniowe w swoich M. Jak to wygląda z Ronsonem, kiedy pozwalają wejść z wykończeniówką do mieszkania?

• lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 13.11.05, 22:15
              Mozna zaczac wykanczac mieszkanie po wplaceniu 100 procent ceny zakupu
              mieszkania + wszelkie dodatkowe koszty (odsetki, dodatkowe roboty).
              • breising Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 13.11.05, 22:30
                Dzieki
          • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 14.11.05, 11:31
            Mysle, ze powinnismy nalegac na ponowne malowanie korytarzy. Gdyby winda dzialal
            od poczatku, ani nasi wykonawcy ani developera nie musieliby wnosic wszytskiego
            po schodach...
            • mewkaa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 14.11.05, 11:52
              z tego, co się orientuję niedziałająca winda w momencie oddawania budynku to
              klasyka. może korytarze nie były by zniszczone, ale odbiło by się to właśnie na
              widzie. i tak źle i tak nie dobrze.
              ale też uważam, że korytarze powinny mieć świeży look, a nie taki wymęczony ;-(

pozdrawia,M.
              • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 14.11.05, 14:47
                >może korytarze nie były by zniszczone, ale odbiło by się to właśnie na
                > > widzie. i tak źle i tak nie dobrze.

U kolezanki w inwestycji Mostostalu (ktoregos tam) na Bemowie windy do dzis sa
                wylozone kartonami. Blok oddano do uzytku jakies 11 miesiecy temu. Jak jestem u
                niej to widze, ze nie tylko nie ma szans na zniszczenie windy przy wnoszeniu
                czegokolwiek, ale chyba i na zniszczenie samych kartonów. Tak mocno się
                trzymają...

>ale też uważam, że korytarze powinny mieć świeży look, a nie taki wymęczony ;-(

bezapelacyjnie zgadzam sie z Sąsiadką.

pozdrawiam
                • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 14.11.05, 16:12
                  Zgadzam sie - windy powinny dzialac - powinny byc szczelnie zabezpieczone od
                  srodka i wszystko byloby OK. A tak to mamy brune klatki, zwalony parapet w
                  budynku II na parterze, a ekipa musi wszystko nosic na plecach jak w Egipcie
                  p.n.e.
                  Moze chociaz wjazd zostanie zrobiony. Dali ciala z tymi rurami i wjazdem.
                  Szkoda gadac. Wpadka na calego. Ciagle teren wyglada jak plac budowy. Brak
                  bramy, wjazdu, windy "doesn't work", brak portierni, koszy na smieci. Uliczka
                  osiedlowa brudna. Stoja tam paki z etapu II. Oj nie tak mialo byc. Nie w takiej
                  firmie jak Ronson. oj nie tak Panowie nie tak.

Pozdrawiam.
                  • bombastic12 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 08:18
                    ble, ble, ble, ble........ To lepiej się zacznij przyzwyczajać do placu budowy, bo jeszcze tam bedzie przez następne dwa lata !!!, dopóki nie skończą innych etapów osiedla!
                    Nic tylko narzekacie na tym forum !!!
                    • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 09:41
                      No ty to jestes za to optymistą! III etap powinien zakonczyc sie w czerwcu.
                      Chyba ze masz przecieki od Ronsona ze beda go budowac jeszcze przez 2 lata.
                      • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 14:32
                        A ja widzialem budowe, bylem w budynku drugim i nie jest az tak zle. Winda ma
                        zaczac dzialac niebawem, a co do brudu to chyba normalne przy pracach
                        wykonczeniowych.... A ze parapet sie odkleil od sciany :)) Kiedys ktos go
                        przyklei...
                        Jedyne co mnie zaskoczylo, to dodatkowa scianka przy schodach na ostatnim
                        pietrze. Pewnie zrobili po to, aby nikt nie skakal z wysokosci...
                        Ogolem jest ok i nie narzekajmy. A co do garazu to juz widzialem jakis samochod
                        w srodku...
                    • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 10:17
                      Forum zazwyczaj sluzy do wymiany pogladow - czesto negatywnych. Nie jest to
                      takie tam ble ble ble - tylko przekazywanie informacji dla tych, ktorzy nie
                      zawsze maja mozliwosc odwiedzania budowy.
                      Jesli masz potrzebe milego poklepywania sie po ramionach - proponuje zmiane
                      forum na towarzyskie - moze tam sie zrealizujesz.

Licze jednak, iz podzielisz sie z nami czyms pozytywnym czyms co odmieni nasze
                      forum ew. rozpoczniesz jakis nowy temat - oczywiscie pozytywny.

• bombastic12 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 11:57
                        Zgodnie z tym co podaje Ronson na swojej stronie,termin oddania etapu II to wrzesień 2006, nigdy nie słyszałam o czerwcu.?

Wykażcie trochę cierpliwości,a zobaczycie że będzie ładnie, nie tak nerwowo Moi Drodzy !
                        • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 15:30
                          Oczywiscie, ze bedzie ladnie - juz jest ladnie. Generalnie trzeba sie zgodzic,
                          ze w porownaniu z innymi osiedlami na Bemowie to jest lux.

Tak czy tak trzeba zwracac na wszystko uwage bo tylko w ten sposob unikniemy
                          niemilych niespodzianek w przyszlosci. Mysle, iz problem braku mozliwosci
                          wjazdu przez miesiac od wplacenia 100% wartosci mieszkania to nie taki maly
                          problem. Rozne sa sytuacje osob i potrzeby szybkiego zamieszkania. Wszystko
                          byloby OK gdyby te braki byly w trakcie uzgodnioneg teminu czyli do konca
                          wrzesnia. A tu mamy koniec listopada - etap II i III prawie gotowe - "prawie" a
                          my czekamy na brame i ochrone, windy, oczyszczenie drog i ledwo co wode
                          dostalismy. Jest to male zlamanie umowy przez Ronson.

Tak wiec jest OK ale mialobyc troszke lepiej i byly szanse. Wpadka Ronsona byla
                          dopiero w ostatnim etapie ale z pkt. widzenia klienta - najwazniejszym
                          momencie.

To forum jest i tak b. spokojne. Dobrze, ze czasem ktos napisze co mysli.

• marcel167 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 16:02
                          Witam,

Informacja na stronie Ronsona odnosnie terminu oddania etapu II (wrzesien 2006)
                          jest bledna. Zgodnie z umowa zakonczenie budowy jest 31. stycznia 2006. Dodajac
                          jeszcze "kilka dni" na zalatwienie pozwolenia na zasiedlenie mysle, ze realnie
                          odbiory beda w marcu 2006.

Pozdr
                          marcel167
                          • mbmarcin Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 15.11.05, 19:10
                            Dowiedziałem się, ze winda w budynku nr 1 powinna ruszyc dzis lub jutro.
                            Ja równiez jestem zadowolony z osiedla i mieszkania, ale placac tyle kasy,
                            chcialbym zeby winda dziala od 30.09, czyli tak jak w umowie, a nie 1,5 miesiaca
                            pozniej. To samo dotyczy sie jakosci osiedla, korytarzy itd. Wyznaje zasade, ze
                            jak place to wymagam. Ja swojej strony umowy dotrzymalem, Ronson nie. A forum
                            jest od wymiany pogladow zarowno, negatywnych jak i pozytywnych, nawet jesli dla
                            niektorych to ble, ble, ble...
                            • bri Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 16.11.05, 14:10
                              Kto jest administratorem tego forum? I dlaczego wykasowano dwa moje komentarze?
                            • santo1976 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 18.11.05, 19:34
                              Witam,
                              właśnie dziś odwiedziłem nasze osiedle. Po drodze natknąłem się na Panią z
                              Ronsona. Co się dowiedziałem? No więc już piszę...... Windy będą działały pod
                              koniec miesiąca( jest to czwarty przesunięty termin, pewnie pod koniec miesiąca
                              usłyszę że w połowie grudnia), brudne ściany na klatkach schodowych na razie
                              nie będą pomalowane (prawdopodobnie dopiero na wiosnę, czyli już na nasz koszt-
                              z funduszu remontowego), a pozwolenie na zamieszkanie też będzie dopiero pod
                              koniec miesiąca( znowu kolejny termin......). Oczywiście to wszystko usłyszałem
                              z przyklejonym uśmiechem przesympatycznej Pani z Ronsona (doszły do perfekcji w
                              udzielaniu odpowiedzi). Aha, a czy słyszeliście o pękniętej rurze w I klatce?
                              Woda lała się przez kilkanaście godzin, zalała mieszkanie nr 6, i spokojnie
                              spływała do garażu ( ok. 10 cm w całym garażu).

Pozostawiam bez komentarza
                              • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 19.11.05, 07:55
                                Pod koniec miesiaca beda dzialaly windy? A mialy dzialac juz w tym tygodniu!
                                Jaja, po prostu jaja sobie z nas robia! A co do peknietej rury to ciekawe w
                                jakim stanie jest teraz garaz i wspolczuje tym, co kupili mieszkanie nr 6...
                                Ale co tam, ze zalalo im mieszkanie, windy nie dzialaja, sciany brudne, syf na
                                klakach i plac budowy wokol. Cieszmy sie, ze Ronson zrobil nam łaskę i wogole
                                wybudowal te mieszkania...
    • daniel.korzeniewicz Winda 17.11.05, 15:27
      Czy zauwazyl ktos moze dzialajaca winde w bud. 1??
      • houseman1 Re: Winda 18.11.05, 08:48
        A kto powiedzial, ze miala dzialac wczoraj? Miala dzialc miesiac temu. Teraz to
        nikt nam nic nie obiecywal.
        • daniel.korzeniewicz Re: Winda 18.11.05, 15:07
          Nie pytalem sie o wczoraj. Poza tym, nie odpowiedziales na pytanie. Choc sadzac
          po wypowiedzi raczej nie dziala.
          pozdrawiam forumowiczow,
          D.Korzeniewicz
          • lazurowa1 Re: Winda 22.11.05, 20:10
            Dzialaja juz windy. Nie sa zbyt duze, za to pieknie oblozone plytami, aby ich
            nie zniszczyc przy wykanczaniu mieszkan...
            • mbmarcin Re: Winda 22.11.05, 21:01
              szkoda ze tak pozno...
              Naciskajmy na powtorne malowanie korytarzy, bo wygladaja fatalnie.
              • lazurowa1 Re: Winda 24.11.05, 09:27
                Mysle, ze co do malowania korytarzy to trzeba sie jeszcze wstrzymac, najlepiej
                do wiosny. Wiele mieszkan jest jeszcze niewykonczonych...
            • dorislazur Re: Winda 12.04.06, 07:13
              Chciałam wszem i wobec zauważyć iż windy przestały pykać!!!, z czego moje uszy
              są bardzo zadowolone. Nareszcie BRAWO dla wykonawcy.
              • dorota-kamil Re: Winda 12.04.06, 18:20
                A może się przyzwyczaiłaś, bo ja wczoraj wsiadająć do windy wyraźnie
                słyszałem-takie pip:)

Mokrego poniedziałku życze wszystkim
                • houseman1 Re: Winda 13.04.06, 12:17
                  O! I to jest potwierdzenie, że do wszystkiego można się przyzwyczaić czygo
                  sobie i Wam życzę.

Spotykamy się z wiadrami na naszej uliczce osiedlowej w poniedziałek:))
                  • dorislazur Re: Winda 13.04.06, 20:51
                    Ok, wyrażę się bardziej precyzyjnie - hałas spowodowany hamowaniem i ruszaniem
                    wywoływany przez hamulce został wyraźnie zmniejszony i jest obecnie tak
                    przytłumiony, iż mając ścianę sąsiadującą z windą już nie narzekam i mogę sobie
                    spokojnie spać.
                    Tak więc nie była to kwestia przyzwyczajenia się. Cały czas dot, windy w 2
                    budynku.
    • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 20.11.05, 23:14
      Jestem po wstęponym przeglądzie mieszkania. Uwagi jakie mamy to:
      - nierowna podloga (w cenrum pokoju dziennego jest centymetrowy dolek)
      - nierowne katy (szczegolnie w tych miejscach w ktorych maja byc szafy wnekowe)
      - zarysowana szyba
      - zaparowana szyba ( ale trzeba dokladnie umyc aby stwierdzic na 100%
      nieszczelnosc)
      - pelno much pomiedzy oknem a framuga. Jest tylko jedna uszczelka, więc w
      przyszlości będziemy mieli tam zawsze wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia
      - na jednej scianie sa trzy gniazdka elektryczne gdzie pomiedzy pierwszym a
      trzecim jest dwa centymetry roznicy w wysokosci
      - plytki na balkonie to porażka - zdanie fachowca
      - balkon na ostatnim piętrze zacieka od wody kapiacej z dachu po
      deszczu.Ciekawe czy nie będą zaciekaly ściany elewacji.

To chyba na tyle z tych większych niedociągnięć.

A Pan Dyrekor Handlowy w trakcie rozmowy z jednym z naszych sąsiadów
      stwierdzil, że jeśli wszyscy wlasciciele lokali ( powtarzam - WSZYSCY),
      zakwestionują plytki na balkonach, to Ronson je wymieni na terakote. I co wy na
      to??? Dodatkowo obiecal ze winda ma byc we wtorek 22 listopada. No i to chyba
      wszystko na tą chwilę.

Pozdrawiamy
      Monia i Darecki

-
      • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 20.11.05, 23:46
        No to nas wszystkich zaskoczyliscie wynikami odbioru mieszkania. Wsrod osob na
        forum jestescie jedyni, ktorzy mieli tak wiele uwag do lokalu. Pozostali, jak
        mozna przeczytac, byli zadowoleni. My rowniez mielismy tylko drobne rzeczy do
        poprawy.
        A co do balkonow, to proponuje, aby kazdy z nas skontaktowal sie z Ronsonem w
        tej kwestii. Chyba, ze ktos jest przeciwny zmianie...
        • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 00:15
          czy to by oznaczalo, ze mamy pecha??? a nasze mieszkanko jest wyjatkowe?
          • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 10:02
            albo my mielismy slabych inspektorow od odbioru mieszkania, ktorzy nie
            wychwycili niektorych niedorobek. A poza tym pewnie nie jestescie jedyni. W
            koncu mieszkan sprzedanych jest ok. 60, osob ktore udzielaja sie na forum ok.
            10, wiec nie wiemy nic o efektach odbioru pozostalych 50 osob...
            • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 21.11.05, 12:14
              To fakt, malo osob sie udziela. Tak sie zastanawiam, czy dlatego ze nie maja
              dostepu do netu, nie wiedza ze jest takowe forum czy tez sa to ludzie starsi
              albo co gorsze brak im odwagi lub checi :-((

A co do naszego fachowca, to fakt, facet rzeczowy i bardzo dokladny - inspektor
              budowy (oczywiscie nie tej:-)) )

Pozdrawiam
      • aw265 Wymiana zamka w drzwiach 21.11.05, 14:18
        Witam.
        Do tej pory tylko czytałam to forum. Teraz wydaje mi się, że mam dość istotną
        informację. Otóż dowiedziałam się w Ronsonie, że po odbiorze mieszkania i
        przekazaniu przez Ronsona kluczy należy zgłosić paniom z Ronsona fakt chęci
        wymiany zamka w drzwiach. W czasie budowy nasze zamki były prawie jednakowe.
        tzn był do nich jeden klucz, który posiadał kierownik budowy i którym otwierał
        nasze mieszkania panom pracującym wewnątrz.
        Teraz, gdy chcielibyśmy gromadzić tam materiały dobrze by było, aby każdy miał
        już swój unikalny zamek w drzwiach.
        Dlatego zgłaszajcie Ronsonowi, że chcecie wymienić te zamki. Ronson to zrobi na
        własny koszt, ale żeby przyjechała ekipa i je wymieniła musi się zebrać grupa
        minimum 8 chętnych.
        Pozdrawiam
        AW
      • aw265 Dziś biuro czynne do 15:30 21.11.05, 14:53
        Witam,
        Jeszcze jedna informacja.
        Dzwonilam przed chwila do Ronsona i pani tam urzędująca prosiła aby
        poinformować osoby, które czytają to forum, że dziś (poniedzialek, 21.10) biuro
        Ronsona na naszym osiedlu bedzie czynne do 15:30.

Pozdrawiam
        AW
        • houseman1 Re: Dziś biuro czynne do 15:30 22.11.05, 11:19
          Zgadzam sie usterek jest wiele i u wszystkich. Czesc jest ukrytych i wychodza
          dopiero przy robieniu mieszkania np:
          - wyloty powietrza w kuchni i lazience - polamane
          - rury w kuchni byly powyginane. Grozilo to, ze zaleje sasiada, tak wiec udalo
          musie.
          - jak zaczeli klasc plytki okazalo sie, ze jest rozna grubosc wylewki. Nie da
          sie sprawdzic calej przy odborze
          - roznice w wysokosci mieszkanai do 3 cm
          itd. itd.
          Mozna sie domagac zmian. Wszystko jest do wywalczenia ale trzeba zarezerwowac
          sobie czas i pogodzic sie z brakiem mozliwosci wykanczania .

Sciany - niby proste. Wystarczy przylozyc swiatlo, a szybko wyjda nierownosci.

O balkonach juz wielokrotnie pisalem tak wiec sobie daruje.

Generalnie trzeba brac i porawiac.
          • dorislazur Re: Dziś biuro czynne do 15:30 22.11.05, 20:27
            A na pocieszenie dodam, że od dziś w bud. 2 działa winda.
            Na posesję wjeżdzać nie można (oprócz Toyoty Yaris - special przywileje????).
            Czyj to samochód i jak udało się tej osobie wjechać nim na osiedle.
            Do garażu jedynie za specjalną namową. Dziś robili polerkę w garażu. Jest
            nieźle. Może za ?tydzień? tam wjedziemy.
            Jak nie będzie można niedługo wjechać do garażu to mój fachowiec będzie miał
            niezłe muskuły... od noszenia worków z klejami itp...
            • dorislazur Re: Dziś biuro czynne do 15:30 22.11.05, 20:31
              A o windzie jeszcze kilka postów wyżej.
              • santo1976 a 23.11.05, 14:23
                Toyota Yaris to kierownika budowy, he he. Kierownik przecież może..
    • dorotamgr Dokumentacja powykonawcza 24.11.05, 13:31
      Poruszę ważny temat!!!
      Mam pytanie,czy ktoś z osób które dokonały odbioru kluczy otrzymała
      dokumentację powykonawczą?
      Jest to moim zdaniem, bardzo ważna sprawa!
      Mianowicie, w dokumetacji powiny być zawarte instrukcje użytkowania grzejników,
      okien i itp., Gwarancje. W dokumentacji powinno być zapisane kiedy tracimy
      gwarancje-a czy osoby które się już wprowadziły wiedzą już jej nie straciły-
      NIE, bo nie mają dokumentacji. A na wiedzę Pań z biura sprzedaży nie ma co
      liczyć-bo niby skąd mają wiedzieć np: jak należy konserwować okna?
      I tu znowu Ronson nawalił-może nie cała wina jest po stronie Ronsona ale
      Wykonawcy-Hochtifu(znowu), bo to on sporządza dokumentacje powykonawczą.
      Do hochtiefu my(przyszli mieszkańcy) nie możemy mieć pretensji, bo wykonawca
      nie jest dla nas stroną.
      Jedyne pretensje należy kierować w stronę Ronsona:)
      To Ronson powinien naciskać Hochtief na pilne dokończenie dokumetacji(bo
      podobno się tworzy)-choć nie wiem czy można jeszcze wieżyć wciaż uśmiechniętym
      Paniom z biura sprzedazy:(
      Każda liczący się developer przy odbiorze kluczy dołacza dokumetację
      powykonawczą-przynajmniej tak jest w konkurencji:(
      Coś należy z tym zrobić!
      Ma ktos jakiś pomysł?

• lazurowa1 Re: Dokumentacja powykonawcza 24.11.05, 15:19
        Jak dla mnie to jedynym rozwiazaniem w tej kwestii jest dopytywanie sie w
        Ronsonie o ta dokumentacje. Chyba, ze jest moze jakis "paragraf" na obowiazek
        dostarczenia takiej dokumentacji?
        • pedro76 Re: Dokumentacja powykonawcza 21.06.06, 14:54
          hello nie mam siły czytać tylu postów mam nadzieję że zostanę zrozumiany jeśli
          ewentualnie dokonam śmiałego powtórzenia czyjegoś problemu. czy komuś w trakcie
          odbioru pojawił się problem z szybą do wymiany? to jest jakiś horror, od lutego
          czekam i słyszę jak wykonawca kłoci się z podwykonawcą, teraz wkroczył ronson
          i ... nadal czekam ... co za bajzel :(
          • midarek_gazeta wada okna 21.06.06, 22:20
            Pedro76- witaj na forum :-) Witaj też w gronie "szybowców". My też zglosilismy
            nasza szybe w duzym oknie i ... czekamy. Czas mija, cierpliwosc sie konczy a
            okno stoi jak stało z rysą uznaną przez wykonawcę jako wada okna do wymiany.
            Jeszcze jeden przyklad, ze kwit przyjmie wszystko...

Po powrocie z wakacji odświezymy ten temat (podobnie jak np. aktu notarialnego)
            a może połączymy nasze siły?

pozdrawiam
            • pedro76 Re: wada okna 22.06.06, 08:02
              ja miałem odbiór chyba w lutym i czekam, chodzi o szybę w sypialni ale to kicha
              bo nie powieszę koca w oknie - najpierw powiedziano mi że potrzebują czasu do
              świąt wielkanocnych by szybę zamówić, potem do weekendu majowego i zacząłem
              cisnąć kolesia z hochtiefa ale ... wina ponoć jest podwykonawcy tylko ten się
              nie kwapi do usunięcia usterki, poruszyłem więc ronsona bo sprawa trwa już ciut
              za długo i to niezbyt poważne, jeśli sprawa na dole załatwiania nie zda
              egzaminu zadzwonię do kogoś wyżej postawionego w ronsonie, w końcu te
              mieszkania trochę kosztują to raz a dwa że nic w oknach nie da się zrobić,
              myśląc tu chociażby o roletach ... a co do akcji wspólnych? jestem za, możemy
              stworzyć koło gospodyń wiejskich czy inną partyję do spraw pilnych, jakby co
              się piszę, na razie jesszcze na lazurowej nie mieszkam ale daleko nie mam,
              pozdro
              • dorota-kamil Re: wada okna 22.06.06, 17:42
                A z tego co pamiętam-mają teoretycznie 14 roboczych dni na usunięcie usterek....???
                Pzd
                Ps:
                U mnie jest to samo-niektóre usterki od dnia odbioru-pozostały nawet nie ruszone.
                Czyli ponad 5 miesięcy!!!
                Żenada???
                • dorislazur Re: wada okna 22.06.06, 22:31
                  U nas wszystkie usterki porobili. Nie podpisywaliśmy protokołu odbioru, dopóki
                  nie było gotowe. Musieli podczas naszej ostatniej wizyty odbiorowej dokończyć
                  to czego nie zrobili, na szczęście nie była to szyba, tylko dziura przy rurkach
                  na kable.
                  • pedro76 Re: wada okna 23.06.06, 08:01
                    no jasne wszystkie usterki drobne typu rurki pierdółki to musieli zrobić bo
                    chyba nikt nie podpisałby protokołu ale ... szyba to szyba i tu sprawa jest
                    inna a swoją drogą to śmieszne że firma hochtief w 10 miesięcy stawia cały blok
                    a 5 miesięcy to mało na wymianę szyby i to świadczy o tym że pojęcia nie mam o
                    technikach budowlanych hehe a że to jest przegięcie ze strony wykonawców to
                    drugie
                    • wrublik35 Re: wada okna 23.06.06, 09:11
                      Z tymi oknami to mają chyba problem z solennością dostawcy – czyli z firmą GORAN, ale od razu podkreślam nie usprawiedliwia to w żadnej mierze Hochtief’u jako generalnego wykonawcy.

U nas jak jakiś czas temu pisałem jedna z w oknie (na szczęcie takim mniejszym) pękła. Po zgłoszeniu usterki pojawił się w mieszkaniu przedstawiciel firmy GORAN coby obejrzeć tą szybę. Po targach z obu stron zgodziłem się podpisać protokół reklamacyjny, w którym zgadzam się na płatną wymianę szyby. Minęło już ponad 2 m-c i nic.

Więc skoro nie kwapią się do robót płatnych to czemu mieli by robić coś w ramach gwarancji ??

Wrublik
    • biala.rzepa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 25.11.05, 15:42
      A jak wasze stany liczników wody? Jak odbieraliście to było zero?
      • aw265 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 25.11.05, 16:45
        Z tego co pamiętam to na naszym liczniku wody na pewno nie było zero. Było
        niewiele powyżej, ale nie równe zero. Ale z tego co wiem, to musi byc dokonany
        odbiór mieszkania w czasie którego zostanie spisany stan liczników. I dopiero
        od tego momentu powinniśmy płacić za wodę.
        • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 27.11.05, 16:43
          Ale mnie wyprowadzili z równowagi. Koniec roku, a oni decyduja czy moge wejsc
          przez brame. Jak mam sobie przywiesc materialy. W zebach mam to niesc po tych
          prymitywnych deseczkach. Oj, nie tak mialo byc. Oj nie tak.

To juz jest przegiecie. Nie mozna wiechac autem ale nawet nie mozna wiechac
          niczym. Wszystko trzeba przenosic. Jak jeszcze raz bede musial doplacic ekipie
          wnoszacej to sceduje to na Ronsona lub wykonawce. Oni nie moga sie dogadac a ja
          place za ekstra noszenie. Dobija mnie to. Nie daruje im.
          • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 27.11.05, 17:37
            Ja tez uwazam, ze zachowanie Pana Kierownika budowy jest przegieciem. Ktos
            wjezdza sobie Toyota Yaris na teren osiedla, a nam nie pozwalaja podwiezc
            materialow pod klatke. Szkoda kawalka ziemi oddac w uzytkowanie samochodow i
            dopomoc mieszkancom. Ciekawe, jak Pan Kierownik by sie czul, gdyby byl na
            naszym miejscu i sam musial te ciezary w zebach nosic. Ale to jest wlasnie taki
            styl bycia - EGOIZM!!! Czyli innych ma sie w d...
            • maczekg Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 27.11.05, 20:27
              "Kerownikowi" wolno :)
              A od wnoszenia nabiera się krzepy. Wtedy można we czterech na przykład przenieść
              pojazd "kerownyka" na sam środek 3go etapu, niech ma. Przyłączy się ktoś? ;-)
              A'propos to pomarańczowe to nie jest przypadkiem Suzuki Swift? Wszyscy piszą, że
              Toyota, a ja myślę, że nie :) Bo Suzuki cięższe jakieś 160 kilo... ;-)
              Pozdrawiam
              zmęczony wnoszeniem
              • midarek_gazeta "Kierownikowi" wolno 27.11.05, 22:17
                kierownikowi i inspektorowi...

w czwartek zona wybrala sie na budowe sprawdzice przyszle mieszkanie (nie
                dokonalismy jeszcze odbioru). Wczesniej bylismy juz w nim, bez zadnego problemu
                dostalismy klucze itp. Tym razem inspektor kategorycznie zabronil nam wejscia,
                twierdzac, ze jest to teren budowy: "jak odbierzecie, zaplacicie 100% to mozna
                bedzie wejsc". Czyli ze po wpaceniu 100% to juz nie bedzie teren budowy. Taki
                dziwny relatywizm... Zona oczywiscie nie pozostawila tego bez komentarza, ale
                mlody inspektor budowy byl nieugiety.
                Podczas wczesniejszej wizyty pofatygowalismy sie do mieszkania z kolega-
                budowlancem, ktorego opinie zamiescilismy na tym forum. Pewnie teraz Ronson
                ogranicza takie wizyty, bo po co robic sobie problem z niewygodnym klientem???
                Jeszcze wynajdzie jakis problem. I nie bedzie chcial zaplacic tych 100%?

Podczas naszych pierwszych wizyt w biurze developera mowilismy z Paniami z
                Ronsona o ronsonowych doswiadczeniach(tzn. wpadkach) na poprzednich
                inwestycjach. Oczywiscie byly zapewnienia, ze teraz to oni juz sa madrzejsi i
                na pewno nie bedzie zadnych problemow. Minal rok i... okazalo sie, ze zadnych
                wnioskow Ronson nie wyciagnal . Ja wyciagnalem. I nie jestem zwolennikiem
                mowienia, ze Ronson to solidna firma, ich wykonawcy tez i wszystko na pewno
                bedzie OK. Taki tam sobie sredniaczek :-( Z wysokimi cenami, sugerujacymi
                wysoka jakosc.

pozdrawiam
                • houseman1 Re: "Kierownikowi" wolno 28.11.05, 13:26
                  Chyba poprosze ekipy wnoszace o wystawienie rachunkow - ktore sceduje na Pana
                  kierownika to mu moze odblokuje proces myslenia bo chyba zatrzymal sie na
                  etapie lania betonow w etapie I.
                  Chwilami mysle, ze jestem intruzem na osiedlu - najlepiej byloby gdybysmy przez
                  plot przechodzili noca. Wtedy kierownik bedzie spokojny, ze mu ta kostka nie
                  popeka. Albo ona jest tak niskiej jakosci albo tak polozona, ze zaraz po
                  otwarciu bramy wszystko nadawac sie bedzie do wymiany. Cholera jasna co za
                  shit.
                  • dorotamgr Klucze 29.11.05, 07:35
                    Kto wystawia dodatkowy zamek?
                    Podobno 2 zamki potrzebne są w drzwiach antywłamaniowych-wymagają tego niektóre
                    firmy ubezpieczające.
                    Podobno firma LA porte-która wstawiała drzwi montuje 2 zamek?
                    Czy ktoś coć wie?
                    • aw265 Re: Klucze 29.11.05, 09:52
                      Być może niektóre firmy ubezpieczeniowe wymagają 2 zamków, ale w poprzednim
                      mieszkaniu mieliśmy jeden zamek w drzwiach antywłamaniowych i nie było
                      problemu. A korzystaliśmy wtedy z usług 2 firm ubezpieczeniowych (w przeciągu
                      kilku lat).
                      Firma La porte standardowo zaklada jeden zamek, ale jak ktos chce drugi to
                      pewnie robią to za jakąś opłatą.
                      • lazurowa1 Re: Klucze 29.11.05, 12:57
                        tak, nie ma problemu z wstawieniem drugiego zamka przez La Porte.
              • pilifs Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 30.11.05, 15:48
                Hallo, witam wszystkich mieszkańców Lazurowej Doliny.
                Czy ktoś z was zmieniał lokalizację grzejników (łazienkowego), rewizji
                wodomierzowej albo tablicy bezpieczników elektrycznych (np. z natynkowej na
                podtynkową?

Pozdrawiam z przyszłego budynku nr 6.
                • dar3cki Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 30.11.05, 17:42
                  Witam sąsiadów,
                  zamontowałem u siebie okap kuchenny i po włączeniu go okazało się, że powietrze
                  wraca drugim kanałem. Miały to być "niezależne" kanały wentylacyjne. Dzisiaj
                  dowiedziałem się, że mam za mocny wyciąg. Proponuję sprawdzić, czy macie u
                  siebie ciąg w wentylacji, bo może być niespodzianka jak u mnie.
                  pozdrawiam,
                  przewentylowany na wskroś
                  • mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 30.11.05, 22:32
                    Co to znaczy "za mocny wyciąg"? Czy są na to jakieś normy? ha ha. To przeciez
                    jakas bzdura.
                    Pare dni temu mielismy wstepny odbior mieszkania, Pani z Hochtief-u przyniosla
                    specjalnie poziomice 2 metrową bo wg norm takową mierzy sie poziom, nasza 2,5
                    metrowa byla nieodpowiednia, za doklana :-)))
                    A tak na marginesie czy nikomu nie przeszkadzają zapadane balkony na ostatnich
                    pietrach? Tam nie ma zadnego zabezpieczenia.
                    Deszcz czy snieg spada bezposrednio z nieba na nasze balustrady i balkony - to
                    jest nie do przyjecia.
                    • dorotamgr Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 01.12.05, 07:55
                      Bo to jest Hochtief-Tragedia!!!!
                      Brak nadzoru-dowodem są wcześniejsze wpisy poniżej!!!
                      Podwykonawcy-marni-jakość średnia!!!
                      Kadra-marna!!!(nie znają wymagań norm, warunków odbioru i itp.)-Poza tym na
                      odbiorze byli bardzo nie mili-Brak profesjonalizmu)
                      Rada dla Ronsona-Następne inwestycje z innymi firmami-Np:
                      -PORR-super wykończyli mieszkanie mego brata na wilanowie-lepiej niż u nas(i na
                      czas),moim zdaniem najlepsza wykonawca na rynku(obecnie)-buduje głównie z Pekao
                      Development
                      -Budimex-na zawiszy- u mojej koleżanki z pracy-też nieźle-były usterki-ale
                      wszystkie usuneli-a jak była jakaś większa usterka- to można było się dogadać i
                      zrobili coś gratis
                      -STRABAG-Bemowo Park-nieciekawa lokalizacja-ale jakość Okej(lepsza niż u nas)-
                      i też w terminie
                      Moje pierwsze mieszkanie budowała firma NCC(teraz autostrady buduje)-wszystko
                      bylo okej-a za usterki które wykryłam-a nie zdążyli usunąć-dostałam materiał
                      gratis-też było Lepiej

PS:
                      Mam pytnie. Na korytażach na końcu, znajdują się drzwi do 4 mieszkań(pierwsze)-
                      czy do tych drzwi klucze będą mieli mieszkańcy tych czterech mieszkań, czy może
                      nie są zamykane?

PS2:
                      TRAGEDIĄ SĄ NASZE ŚCIANY WEWNETRZNE-ROZMAWIAŁEM Z INSPEKTOREM BUDOWNICTWA Z
                      UPRAWNIENIAMI RZECZOZNAWCY-TAKIE ŚCIANY PĘKAJĄ-GŁÓWNIE NAD DRZWIAMI-MOŻNA TO
                      NAPRAWIĆ ALE NIE NA DŁUGO-BO ZNOWU PĘKNĄ!!!-PRZYKŁADEM JEST ZIELONE ZACISZE
                      SZCZEGÓLNIE PRZEZ PIERWSZYCH PARE LAT GDY BUDYNEK PRACUJE-TRWAJĄ ROBOTY
                      WYKOŃCZENIOWE-WIERCENIA, BURZENIE ŚCIANEK I ITP.-ALE MAMY RĘKOJMIE:)
                      TYLKO CZY KTOŚ CHCE BY ZA DWA LATA JAK MAMY WYKOŃCZONE MIESZKANIE-ZJAWIAŁA SIE
                      EKIPA-I BURZYŁA, KURZYŁA I ITP!!!!
                      A WIECIE DLACZE MAMY TEKIE ŚCIANY-BO SCIANY Z BLOCZKÓW GIPSOWYCH SĄ
                      NAJTAŃSZE!!!!!!????
                      ALE TERAZ JUŻ NIC NIE ZROBIMY!!!
                      POZDRAWIAM
                      • pilifs Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 01.12.05, 10:57
                        Co do oszczędności...
                        Między budynkami leży najtańsze na rynku odwodnienie firmy AS. Betonowe korytka,
                        jak wjedzie jakiś dostawczy to się pewnie posypią (to samo jest założone w Wola
                        Parku na parkingach +1, chyba już z dwa razy naprawiali). Całe szczęście, że jak
                        już się wszyscy wprowadzą, to będą po nich jeździły tylko osobowe.
                        W garażach też nieciekawie, wybrali najtańszy wariant odwodnień firmy ACO, bez
                        stalowych krawędzi ochronnych. Pewnie za rok, pokruszony beton wzdłuż
                        odwodnienia będzie biegł pięknym zygzakiem po posadzce - no ale to tylko garaż...
                        W poprzedniej inwestycji RONSONA (BIAŁY DOM na Ursynowie), jakoś na tym nie
                        oszczędzali.
                        Inni wykonawcy (na inwestycjach, o których pisze dorotamgr - PORR, BUDIMEX,
                        STRABAG) też podeszli do tego poważnie.
                        • mewkaa Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 01.12.05, 11:26
                          Przeraża mnie trochę to wszystko o czym piszecie (ja kupiłam mieszkanie w bloku
                          3 więc jeszcze wszystko przede mną) bo to oznacza, że wszystkie te rzeczy które
                          prędzej czy później się posypią będziemy pewnie musieli robić z budżetu
                          wspólnoty.. :((
                          Pozdrawiam wszystkich!

• bombastic12 Brak anteny zbiorczej !!! Co Wy na to ??? 01.12.05, 13:05
                            ...taką właśnie informację uzyskaliśmy ostatnio od Pani z Ronsona.
                          • lazurowa1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 01.12.05, 14:08
                            To w takim razie w ciągu kilku lat blok przestanie istnieć (tak przynajmniej
                            wynika z tego, co piszecie...)
                      • midarek_gazeta Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 01.12.05, 23:16
                        > PS:
                        > Mam pytnie. Na korytażach na końcu, znajdują się drzwi do 4 mieszkań
                        (pierwsze)-
                        > czy do tych drzwi klucze będą mieli mieszkańcy tych czterech mieszkań, czy
                        może
                        >
                        > nie są zamykane?

Chcesz sie zamykac na noc? Mam nadzieje, ze nikt kluczy do tych drzwi miec nie
                        bedzie i pozostana otwarte ;-) Tak po prostu dla bezpieczenstwa.

pozdrawiam
                        • bombastic12 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 02.12.05, 08:28
                          Jestem właścicielką mieszkania na końcu korytarza i też mam nadzieję, że nie będą zamykane. Nie ma takiej potrzeby.

• mojsam Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 02.12.05, 13:32
                            W pierwszym czy drugim budnyku???

Pozdrawiam
    • dorota-kamil Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 03.12.05, 17:49
      Witamy?
      Pytanie mamy, czy komuś wymieniali już pofalowane panele drzwiowe? Jeśli tak
      jak to im wyszło?
      • houseman1 Re: Sprawy techniczne, odbiory, usterki 04.12.05, 18:55
        Ja poprosilem pana od drzwi o ich przyciecie i w odp. uslyszalem, ze jak
        zamowie dodatkowy zamek za ok PLN 300 to ktos przyjedzie - bo po zwykle
        przyciecie im sie nie oplaca. Super. Dodatkowo jesli cos sami zrobimy z
        drzwiami np. nowy zamek, przyciecie - tracimy gwarancje. Super - brawo.
        Gratulacje wyboru partnera przez Ronson. Klient kupil - i morda w kubel. Tylko
        czekac na fale na drzwiach. Wpadka Ronsona. Wpadka - b. duza.
        Inne wpadki to:
        - opoznienie w oddaniu,
        - brak wykonczenia terenu zewnetrznego (brudno, smieci itd.),
        - drzwi - juz sie faluja - brak mozliwosci samodzelnego wyboru zamkow,
        - brak mozliwosci podjazdu na tern,

Generalnie jest OK - ale od Ronsona oczekiwalem wiecej. I nie chodzi tu o cene,
        ze to ich najtansze osiedle. Firma jest firma - a klient jest klient.

• aw265 Brama w garażu - awaria 05.12.05, 11:53
        Brama wjazdowa do garażu juz nie działa.
        Nie da sie jej otworzyc pilotem (coś sie popsuło). Są dwa wyjścia, albo prosić
        pana z ochrony o otwarcie lub też próbować zrobić to we własnym zakresie.
        Jednak wariant drugi jest możliwy tylko wtedy, gdy jedziemy z pasazerem, bo
        ktoś musi trzymać brame, zeby kierowca mógł wjechać/wyjechać do/z garażu.

Poza tym na wysokości miejsca postojowego nr 23 z rury leje się woda. Nie cały
        czas, ale gdy ktoś w góry spuszcza wodę. Aż strach pomyśleć co bedzie gdy
        wszyscy zamieszkają w swoich mieszkaniach.
        Zgłoszę ten problem dzis pani z Ronsona.

A tak swoja drogą to ciekawe ile jeszcze takich miejsc z dziurawymi rurami jest
        w garażu?
        • lazurowa1 Re: Brama w garażu - awaria 05.12.05, 13:25
          Te miejsce z dziurawa rura to juz jest od dawna. Tydzien temu w sobote, jak
          bylismy w garazu, zaczelo ostro ciec z rury. Pokazalismy to ochroniarzowi,
          ktory zawolal kierownika budowy. Efekt byl taki, iz obaj Panowie postali sobie
          przy kaluzy, podebatowali i koniec!!! Nawet nie przyszedl zaden robotnik, aby
          to naprawic. I tak woda saczy sie do dzisiaj!!! Totalna olewka po raz kolejny
          ze strony kierownika budowy!!!
          • dorotamgr Re: Brama w garażu - awaria 05.12.05, 17:35
            TRAGEDIA-A ZAWINIŁ ZNOWU HOCHTIEF-JAK ZAWSZE!!!!(WPISY WCZEŚNIEJSZE)
            ZAŁUŻMY FAN KLUB HOCHTIEF'U I JEJ SUPER WYKWALIFIKOWANEJ KADRY:)
            • bri Re: Brama w garażu - awaria 09.01.06, 13:27
              My możemy ewentualnie mieć pretensje tylko do Ronsona. On się powinien wykłócać
              z Hochtiefem. Wg mnie to jest bardzo nieprofesjonalne, że się w ten sposób
              tłumaczą przed nami.
      • aw265 Woda w kranach i nie tylko... 20.12.05, 16:36
        Witam,

Mam pytanie do osob, ktore juz mieszkaja na Lazurowej. Czy rano w Waszych
        kranach leci zimna woda (po odkrecieniu kurka z cieplą wodą) i trzeba dość
        długo spuszczać wodę zanim poleci ciepła?
        U mnie tak jest i zastanawiam sie, czy jest to normalne na naszym osiedlu?
        Płacę za ciepła wodę, a leci zimna, więc kiepsko się to kalkuluje.

Poza tym w garażu jak się z rur lało, tak sie leje, pomimo kilkukrotnych
        zgłoszeń.

Pozdrawiam
        AW
        • dorota-kamil Poprawki ścian na korytarzach 22.12.05, 08:16
          Witam,
          wczoraj zauważyłem, że na I piętrze w 185A Hochtief (chyba) poprawia ściany na
          korytarzach-nie wiem czy nie za wcześnie? Jeszcze dużo osób będzie się
          wprowadzało i znowu będą uszkodzone.
          Brak jest lamp oświetleniowych przy windach.
          Oraz odpadają płytki cokołowe na korytarzach.
          No i cieknie mi na samochód w garażu:)
          Ps:
          Może ktoś poleca dobrych fachowców do mebli kuchennych oraz do szaf wnekowych
          Pozdrawiam
          • aw265 Re: Poprawki ścian na korytarzach 22.12.05, 08:59
            Witam,
            Bloku 185B ściany są juz ponownie pomalowane, przynajmniej na II piętrze.
            Z lampami podobna sytuacja, czyli w ogóle ich nie ma.
            A co do cieknących rur w garażu, to normalka. Zgłaszałam to juz kilkakrotnie,
            ale bez reakcji. Pani z Ronsona doradziła mi zeby pisac pismo w każdej sprawie.
            Pozdrawiam
            AW
          • mojsam Re: Poprawki ścian na korytarzach 23.12.05, 00:36
            Ja prawdopodobnie mam dobrego fachowca od mebli kuchennych i szaf wnekowych,
            ale poki nie zrobi u mnie nie bede miala potwierdzenia. Na dzien dzisieszy
            widzialam jego prace u kolezanki i na zdjeciach ktorymi dysponuje, z tego co
            widzialam jest calkiem niezly i co rownie wazne - tani.
        • aw265 A brama w garażu znowu nie działa 28.12.05, 08:56
          Witam,
          Wczoraj jeszcze dało się podnieść bramę samemu, trochę to było uciążliwe, ale
          przynajmniej dało się wjechać i wyjechać z garażu.
          Dziś, gdy chciałam wyjechać z garażu potrzebne było aż 3 osoby żeby ja
          podnieść, przy czym mąż wyjeżdzał a ja w tym czasie trzymałam bramę zeby nam
          nie spadła na samochód.
          Aż strach wjechać do garażu, bo nigdy nie wiadomo czy z niego wyjedziemy.
          Ciekawe tylko kiedy brama zostanie naprawiona?
          Pozdrawiam
          AW
          • dar3cki Re: A brama w garażu znowu nie działa 28.12.05, 19:36