broneknotgeld Re: Ślonsko godka 19.06.12, 13:22 Ździybeczko niyścisłe Dyć niy trza sie tropić "Niy wyloć z kompielom" - Styknie to spokopić. wiadomoscirudzkie.pl/aktualnosci/zobacz/554 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 20.06.12, 21:34 "Ślonski Stolik Literacki" Industriada - Ficinus - 30.VI.2012 Łońskego roku tako leciało rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/galeria/948317,industriada-2011-w-rudzie-slaskiej-zdjecia,id,t.html?sesja_gratka=72602a1de06eb9c00bbdff3af99a6dfb#a1771538c78577e7,1,3,6 Latoś tyż bydzie nos radowało Niyjedna skusi sie ślonsko dusza Na wpis do "Ksiyngi ze Ficinusa" Dyć musi przeca być po naszymu I jako zowdy - wiycie - do rymu Pozor - trza coby boł łod autora Musym dać handszrift we tako pora Stolik dlo literatow ślonskich niy ino Zarozki cosik sie przipomino www.naszagazeta.info/index.php?option=com_content&view=article&id=472:lnzok-fikcjm&catid=43:aktualnoci&Itemid=97 Kaj "Ślonzok fikcjom" -Ludzie pytajom Kierzy kunszt ślonski we zocy majom Dyć sie niy tropcie, tak prawie bydzie Z dedykacyjom jak chcecie przidzie Drapko kaj ińdzi niy zdobyńdziecie Toż na Ficinus! Werci - kej chcecie! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 26.06.12, 18:20 Poseł Plura swoje pedzioł www.dziennikzachodni.pl/artykul/604657,plura-komorowski-to-moja-porazka,id,t.html Czy prezydynt już dowiedzioł? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 29.06.12, 22:35 We starostwie rybnickim Zowdy sioć łostuda idzie rybnik.naszemiasto.pl/artykul/1459585,boj-o-slaska-godke-w-rybniku,id,t.html Godka wiyrchym niychej bydzie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 01.07.12, 13:48 Coś Smolorza www.dziennikzachodni.pl/artykul/606997,smolorz-belwederski-autorytet-koncowy,id,t.html Dać zaś woża. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 24.07.12, 19:12 Jako co posłanki? Sofistykom mom mianować? poslunsku.eu/2012/07/kleka-w-radiu-gdansk-z-19-lipca-2012/ Tak sofistow nisko stowiać? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 27.07.12, 16:17 Jo tam swoje wiym Ciongnie godka rym filia18halemba.blox.pl/tagi_b/377449/tragikomedyjo.html Literacko kwitnie Nic kej ktosik wytnie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 18.08.12, 13:47 Po naszymu idzie pszoć www.dziennikzachodni.pl/artykul/639071,wyznanie-milosci-po-slasku-powstaje-slaski-portal-randkowy,id,t.html Hercklekotow niy trza boć. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 21.08.12, 19:47 Coby kukła - pedziołch potce www.sferatv.pl/index.php/temat-dnia/viewvideo/1389/temat-tygodnia/temat-tygodnia-16-sierpnia-2012.html Łosprowiali tam ło godce. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 23.08.12, 20:31 Choć mom robota katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12349592,Umiesz_godac__Masz_prace__To_ostateczny_dowod_na_koniec.html Ciekawi to tam. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 25.08.12, 12:09 Tyż ciekawie gazetacodzienna.pl/artykul/kultura/co-tydziyn-po-naszymu-trowe-idzie-posioc-aji-na-betonie-ale-lostuda-by-bya-z-kwiotkami Dom tu prawie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 25.08.12, 18:55 Dyć i larmo katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12361940,Dyskusja_o_godce_w_muzeum_podzielila_internautow__WASZYM.html Niy na darmo. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 01.09.12, 11:52 Blyszczeć wele "złota" chcieli? www.dziennikzachodni.pl/artykul/647965,jezyk-slaski-poslow-raczej-nie-interesuje,id,t.html Czy ta godka kajsik mieli? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 02.09.12, 19:01 Czy ja jestem manipulatorem? Głośnym echem odbiły się słowa sobotniej homilii Jego Ekscelencji Arcybiskupa Wiktora Skworca. Przeczytałem to w mediach i właściwie z całą swoja duszą wielokulturowego Ślązaka chciałbym się pod tym podpisać, bo śląskość łączy, a nie dzieli. Jednak uderzyły we mnie słowa o "językowym manipulowaniu gwarą". Czyżby to odnosiło się do mnie i osób mi podobnych? Jestem przecież współzałożycielem stowarzyszenia "Pro Loquela Silesiana", które za cel statutowy wyznaczyło sobie pielęgnowanie godki, jej zachowanie, rozwijanie i wspieranie wszelkich działań które temu służą lub dobrze służyć mogą. Jestem członkiem Związku Górnośląskiego, gdzie również staram się aktywnie działać w tym kierunku. Znam osobiście niektóre osoby wspierające te ideę w innych lokalnych stowarzyszeniach, jak też śląskich twórców, literatów którym sprawa uratowania dla potomnych naszej godki leży na sercu. Jakoś w nikim z tego grona nie potrafię dostrzec manipulatora, wiec czy powinienem się uderzyć w swoje własne piersi? W 2009 roku udało mi się zainicjować plebiscyt "Pszociel Ślonski Godki", który po dzień dzisiejszy odbywa się cyklicznie i akurat czwarta edycja dobiegła końca. Na tym jednak nie poprzestałem, bo przecież w tymże 2009 roku Związek Górnośląski dzięki wsparciu diaspory śląskiej ustanowił odznakę o takiej nazwie. Odznaka ta sukcesywnie przyznawana jest osobom jakoś zasłużonym dla rozwoju i upowszechnienia naszej godki. Ogrom internetowych inwektyw i oszczerstw, jaki spadł na mnie w związku ze zrealizowaniem tej idei, mógł zniechęcić. Jednak moja śląska dusza jest z natury swojej autonomiczna, trochę uparta i troszeczkę przekorna, więc w efekcie na ten temat napisałem i wydałem tragifarsę "Plebiscyt we Necie". rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/1087061,bronislaw-watroba-napisal-tragikomedie-po-slasku-dzielo-ma,id,t.html Jest to swoista literatura faktu i paru internautów może nawet się po części identyfikować z postaciami tej sztuki. Zapewniam jednak, że niczego złego tam nie zmyśliłem. W tym co robię jestem autentyczny i działam w myśl zasady "cnota krytyk się nie boi". Na zadane w tytule pytanie w zgodzie ze swoją śląską duszą i sumieniem mogę wprost odpowiedzieć - ja nie. Jednak obserwuję to co dzieje się ze sprawą śląskiej mowy. Obserwuję od momentu zaistnienia ustawy o mniejszościach etnicznych i językowych, aż po ostatnią debatę w związku z czytaniem projektu nowelizacji ustawy na Wiejskiej. Myślę, ze gdzieś ktoś może odpowiedzieć twierdząco na tak zadane, w sprawie naszej godki, samemu sobie pytanie. Bronisław Wątroba Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 03.09.12, 17:27 Ta ślonsko godka Miasta, gminy tyż wspiyrajom autonomia.pl/n/wsparcie-radnych-dla-jezyka-slaskiego Wcale ło tym jo niy bajom. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 03.09.12, 20:51 Juzaś przidzie pora "trolli"? www.dziennikzachodni.pl/artykul/649317,watroba-po-slowach-abpa-skworca-slaskosc-laczy-ale,id,t.html Dyć ich maras mie niy "boli" Z gory im wyboczom przeca Robia swoje, kaj chca leca. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 04.09.12, 19:27 Niy bydzie leko "Boj" dali czeko www.dziennikzachodni.pl/artykul/649629,co-dalej-z-jezykiem-slaskim-bedzie-parlamentarny-zespol-ds,id,t.html Co dzisioj wiymy? -Se poradzymy! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 05.09.12, 20:56 Zdanie w tym niy yno moje www.dziennikzachodni.pl/artykul/651155,rzad-negatywnie-o-jezyku-slaskim-na-kaszubski-daje-76-mln,id,t.html Tak czy siak -"robiymy swoje". Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 07.09.12, 20:50 Plura sie niy poddo przeca www.dziennikzachodni.pl/artykul/652793,posel-plura-sejm-powinien-zajac-sie-slaszczyzna,id,t.html Jo ze linkym tukej leca. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 13.09.12, 18:04 Ja - Ślązak?! www.dziennikzachodni.pl/artykul/655999,spis-powszechny-niewiarygodny-dokladne-dane-o-slazakach-w,id,t.html Toczy się obecnie wielka dyskusja na temat istoty śląskości. Toczy się nie tylko w regionie, bo przecież ma już zasięg krajowy. Asumpt do tego dały przede wszystkim dwa ostatnie spisy ludności, z których ten ostatni, choć ułomny, wyraźnie wykazał kierunek w którym to idzie i się rozwija. Mnie, jako osoby żywotnie zainteresowanej kondycją śląskiej godki, szczególnie ciekawi te pół miliona obywateli mówiących po śląsku. Ciekawi tym bardziej, że w stosunku do poprzedniego spisu powszechnego wykazany został dziesięciokrotny wzrost, a przecież nasze województwo GUS potraktował po macoszemu. Z ujawnionego opracowania w postaci mapy każdy mógł dostrzec, że właśnie u nas aktywność rachmistrzów była statystycznie najniższa. Cóż, z tym już musimy się pogodzić, co łatwo przychodzi jeśli ma się świadomość, że wynik jest dobry choć mógł być lepszy. Wielka szkoda, że nie podano (jak dotąd)ile osób posługujących się śląską mową deklarowało się jako Polacy, Ślązacy, Niemcy, jak też łączących te narodowości. To mogłoby stanowić dobrą bazę do późniejszych analiz, porównań - zwłaszcza w odniesieniu do kolejnego spisu w przyszłości. Zachowanie śląskiej godki, jej rozwój, to sprawa niezwykle ważna dla rozwoju śląskości w regionie. Jestem przekonany, że na obecnym etapie właśnie na tym należałoby się skupić, bo grzech zaniechania może dać w efekcie już nieodwracalną katastrofę, a przecież nasza mowa jest oczywistą i powszechną ikoną Ślązaka. Nacjonalność która akurat też rozkwita w śląskich duszach, nie jest jeszcze zbyt mocna. Sama deklaracja spisowa to za mało, tym bardziej, że z natury jesteśmy wielokulturowi. Sam deklarowałem się w ostatnim spisie jako Ślązak, świadom jednak tego, że jest to swoisty "konglomerat" będący w fazie kształtowania. To budzi i długo jeszcze budzić będzie spory, a nawet "upiory". Przecież jakże często i głośno domagamy się obecnie zrozumienia dla naszych przodków w Wehrmachcie. Domagamy się tego od Polaków, a równocześnie potrafimy bezlitośnie wytykać komuś przodków narodowości polskiej. Potrafimy odmawiać prawa do śląskości, do wypowiadania się w śląskich sprawach osobom często tu urodzonym, tu ukształtowanym osobowo, miłującym ten region, lecz nie mogącym się wykazać czysto śląskim pochodzeniem od pokoleń. Tymczasem nasz region od zawsze był terenem migracji, więc nie dajmy się zwariować tym "upiorom". Osobiście uważam, że w pełni Ślązakiem może czuć się każdy kto tu się urodził, tu dorastał, kocha Śląski i akceptuje jego tradycję, historię, kulturę. Jest to wtedy kwestia wyłącznie jego wolnej woli, choć z uwagi na jeszcze inne względy może się tu uważać za Niemca, Polaka, a nawet Czecha. Bronisław Wątroba Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 16.09.12, 13:24 Alois Smolorz swoje wiy www.dziennikzachodni.pl/artykul/656791,alois-smolorz-oblicza-jezykow-regionalnych,id,t.html Jynzyk ślonski jest, czy niy? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 25.09.12, 16:09 Gryfny promocyji nigdy niy za wiela www.slonske-muszketery.eu/articles.php?article_id=166 Kejch tam yno kuknoł se zaroz wesela. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 25.09.12, 20:51 Pomotlane richtig było www.dziennikzachodni.pl/artykul/661217,watroba-coraz-wiecej-budzicieli-slaskich-dusz,id,t.html Dyć se w końcu wyprościyło. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 01.10.12, 21:50 Promocyji godki trocha www.dziennikzachodni.pl/artykul/668279,tabliczki-godomy-po-slasku-niebawem-w-firmach-sklepach-i,id,t.html Kery godo niy na grochach. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślonsko godka 01.10.12, 22:30 Sowizdrzoła Konkurs Fraszki Ślonski - V edycjo - 2012 Łoziym zestawow fraszek już jest nk.pl/#forum/17/977/565 Ano - raduje dyć richtig fest. Odpowiedz Link