Dodaj do ulubionych

Ch@mstwo hula po internecie...

19.09.09, 13:26
Witam Hauerze.
To prawda coś napisał. Tak wspaniałe medium jak internet które
pozwala wypowiadać się na różne tematy, uzyskiwać i komentować
informacje; komunikować się ludziom daleko od siebie mieszkającym,
nawiązywać znajomości a nawet przyjaźnie...okazało się też
narzędziem do wylewania swej złości, mobbingowania nautów
którzy "się nie spodobali". Takiego "schadenfreude"... To jak z
nożem - służy do krojenia chleba ale można i wielką krzywdę drugiemu
człowiekowi zrobić. Nieważne że dzieje się to w wirtualnej
rzeczywistości...słowa które się ukazują mają często moc rzuconego
kamienia, ranią czasem do głębi duszę uderzonego nauty. Przykładów
aż nadto...
Obserwuj wątek
    • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 13:42
      Tak Hardy. Największe doświadczenia mamy z forum Tvn24. Przypuszczam, że tam
      sprawa ma głębszą bazę. I to jest niepokojące. Oby inni operatorzy nie wpadli na
      podobne pomysły.
      • hardy1 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 13:57
        Tutaj można postawić pytanie - czy normalne wpisy nie są potrzebne
        władzom portalu, czy zależy im tylko na ilości wpisów i, im bardziej
        wulgarne tym lepsze? Czy to ma być tylko takie telewizyjne talk-show
        dla "mas"? Gdzie normalny nauta boi się zagląnąć i zostawić post bo
        zaraz znajdzie się jakiś troll który wyzwie go od najgorzych? Albo
        sklonuje nautę i włoży mu w usta obelżywy tekst aby potem wklejać
        tekst klona w różne miejsca wielokrotnie jako przykład że to są
        słowa sklonowanego nauty? Takie właśnie "operacje" są od długiego
        czasu prowadzone właśnie na portalu tvn24. Normalny nauta, co
        znamienne jest blokowany, często nawet nie może się wpisać że post
        umieścił troll-klon a nie on, że został okradziony ze swego netowego
        imienia. Jesteśmy tego przykładem. O czym to świadczy? O
        znaczącej "pomocy" tamtejszego moderatora/-ów...
        • hardy1 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 14:04
          Nasze wielokrotnie wysyłane reklamacje do władz portalu tvn24 nie
          przynoszą żadnego efektu...przepraszam, przyniosły efekt. Zostaliśmy
          całkowicie zbanowani. Natomiast troll-moderator i pozostali neciowi
          chuligani swobodnie piszą...co najlepsze ciągle o nas chociaż od
          kilkunastu dni nas już na tym portalu nie ma...Co piszą? Dalej
          inwektywy ad personam...wstyd tu je umieszczać ale chyba bez "corpus
          delicti" się nie obędzie. Inaczej słowa byłyby tylko pustymi słowami.
          • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 14:12
            No to Hardy, może coś w rodzaju antologii chamstwa?
            • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 16:53
              Witajcie Hardy, Hauer :-)
              i wielu innych, ktorzy zechca zajac stanowisko w tej sprawie.
              wlasnie zeby nie byc personalnym na tym watku nie bede wklejac przykladow.
              Hauerze... Antologia...koniecznie, ale na oddzielnym watku. Miejmy nadzieje, ze
              przyjda i inni, ktorzy podziela sie z nami swoimi doswiadczeniami.
              Internet jest mlodym medium czy nie moznaby zadbac o regulacje juz teraz? czy
              sprawcy i ich zleceniodawcy nie licza sie z tym, ze pojawi sie ktos kto zechce
              ich zaskarzyc i... odszkodowania moga byc wysokie a nawet bardzo wysokie.
              Przypominam sobie proces przeciwko firmie Mac Donald, pewna Amerykanka kupila w
              Mac Drive kawe, trzymala ja miedzy nogami w czasie jazdy. Kawa byla bardzo
              goraca, rozlala sie i ja poparzyla - dostala odszkodowanie przekraczajecej
              milion dolarow.
              Zalozmy, ze moderator(tak jak ma to miejsce na forum tvn24) nie wypelnia swoich
              obowiazkow, dopuszcza do tego, ze osoby mieszkajace poza granicami kraju sa
              obrazane, czy to przez niego samego(b.czesto - na f.tvn24) czy tez przez innych
              nautow, widac jawne lamanie regumlaminu. Jak myslicie, jak dlugo znosil to
              bedzie ktos kogo stac na taki proces, tym bardziej ze ma pelna swiadomosc faktu,
              ze lamanie regulaminu przez moderatorow obarcza wina ich zleceniodawcow a wiec
              szefow forum tvn24 - JAK DLUGO?
              dopoki nie dotknie to ich kapitalu, tylko tak dlugo.
              W Polsce jeszcze nie jest to rozpowszechnione, alew Europie zachodniej takie
              lamanie regulaminu przez moderatorow jest nie do pomyslenia - bo.... w
              internecie NIKT nie jest anonimowy..
              • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 19.09.09, 17:50
                Właśnie Masko. Bardzo proszę, Antologia chamstwa jako osobny wątek.
              • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 15:39
                Masko. Ta piekielna machina egzekwowania prawa w Polsce doprowadza do tego, że z
                wielu możliwości... zazwyczaj jest realizowana... jeszcze gorsza, niżby człowiek
                przypuszczał. I dlatego ... sama wiesz, zacząłem od szukania uregulowań prawnych.
                Dam tu jeden przykład z życia... niby nie na temat, ale tak naprawdę bardzo na
                temat. Przykład jest prawdziwy, a Ty tak długo mieszkająca poza Polską...
                zapewne nawet nie uwierzysz w prawdę tego co napiszę... ale lepiej uwierz.
                Otóż Zarządca wspólnoty mieszkaniowej wybrał, zaproponował wspólnocie firmę,
                która miała wymienić w budynku instalację centralnego ogrzewania, zgodnie z
                projektem i wcześniejszymi ustaleniami. To jest bardzo droga sprawa taka wymiana
                i konieczna, jeśli premię termomodernizacyjną budynek chce uzyskać.
                Firma część rur i grzejników wymieniła, większość pomalowała,nawet zaworów
                podpionowych nie zainstalowała... aaaa-tam... nie ma o czym mówić. Zarządca
                posiadający dział techniczny przyjął tę robotę, inspektor nadzoru z
                uprawnieniami podpisał odbiór, skłoniono też do tego zarząd wspólnoty(humaniści
                opierali się na zdaniu "fachowców")
                Rzecz w tym, że awaria nastąpiła... ha ha ha... niemal natychmiast .
                Finalnie, sprawa trafiła do sądu....
                No i jak myślisz... kto wygrał?????
                No cóż. Wspólnota przegrała.

W przypadku forum tvn-u, ogromnego opiniotwórczego forum, do którego spokojnie
                można wejść przez ciekawą stronę startową w kompie....
                Nie wierzę, aby dziennikarze, media... itd. nie wiedzieli o sposobie działania
                tego forum. O cenzurze, selekcji postów, mobbingu.
                A jednak o tych sprawach głośno... to się milczy. Natomiast oświadczenia o
                konieczności obrony wolności, o nie wprowadzaniu cenzury.... itd... są głoszone
                ... przez "obrońców" wolności.
                Do licha!!! Są bardzo pewni swego!!! To niedobrze świadczy na przyszłość. Są
                bardzo pewni swego!
                W Polsce... to sprawę tej Amerykanki... to nawet by sąd nie przyjął do
                rozpatrzenia. A system obrony prawnej, to tu zwyczajnie nie istnieje.
                • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 16:50
                  Witaj Kosmito. Długo żeśmy na Ciebie czekali i wynagrodziłes to nam swoim
                  przybyciem. Rozumiem, że ubolewasz nad stanem polskiego wymiaru sprawiedliwości.
                  W szczególności, że uregulowania prawne dla internetu są niewydajne i
                  niewystarczające. Trudno temu zaprzeczyć.
                  Nie zrozumiałem jednak tego o wolności i cenzurze. Korzystam więc z empatii i
                  zgaduję. Chciałeś może powiedzieć, że obrońcy wolności a przeciwnicy cenzury są
                  hipokrytami? Ale czy wszyscy? Czy wolnością słowa i głoszenia poglądów nie warto
                  sie przejmować? I czy cenzura jest potrzebna? A jeśli tak to jaka i dla kogo?
                  Chętnie chciałbym poznać Twój pogląd bardziej szczegółowo. Pozdrawiam.
                  • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 17:55
                    Fakt, wyraziłem się nieprecyzyjnie... Z tym, że to jest taki obszerny i
                    wielowątkowy temat.....
                    ....Tak, uważam, że ludzie mediów dużo więcej wiedzą od nas o funkcjonowaniu
                    mediów. Uważam, że kiedy głośno krzyczą, że wolności w mediach elektronicznych
                    bronić będą.......no tak... i jak to powiedzieć. ...
                    otóż za mało wiem o mediach, żeby generalizować, w końcu zdarzyło mi się na
                    jednym forum pobyć... no dużym forum, dosyć charakterystycznym. Teraz jestem na
                    innym, na którym sprawy są bardziej uporządkowane...
                    Tym niemniej myślę, że mieliśmy do czynienia z wielką dawką hipokryzji wśród
                    tych, którzy mówili, że w imię wolności mediów nie należy kontrolować chamstwa
                    w internecie.
                    Niby wolność jest ważna, ja też chcę tej wolności, ale to jest co najmniej
                    niestosowne, jeśli słowo wolność łączy się z wolnością do chamstwa, oszustwa,
                    siania nienawiści i niszczenia.
                    Każdy powinien mieć prawo głosu, nawet trolle, może to nie do końca ich wina, że
                    myśleć i pisać inaczej nie potrafią... Może z czasem czegoś się nauczą i zaczną
                    zachowywać się inaczej...
                    Tym niemniej, ludzie kultury, nie powinni żenić słowa wolność z jakimiś
                    wynaturzeniami. Powinni tę wolność pielęgnować lecz nie powinni godzić się na zło.
                    Czym są ci co w imię szczytnych celów popierają zło. Chyba to są hipokryci...?
                    W ogóle używanie słowa Wolność w kontekście chamstwo... wydało mi się wielkim
                    nieporozumieniem. Nie mam szacunku do tych, którzy go w tej konkretnej sprawie
                    użyli.
                    Żakowski miał rację (nie przepadam za Żakowskim, kilka razy on sam brzydko i
                    nieprofesjonalnie się zachował), jednak w Tej sprawie miał WIELKĄ RACJĘ.
                    Redagowanie ogólnodostępnych miejsc w internecie jest potrzebne, a zwłaszcza
                    jeśli dane miejsce ma swojego właściciela.
                    ..... Ha ha ha... A jeśli właśnie forum tvn-u jest redagowane?????, nie
                    cenzurowane tylko redagowane...?
                    No i co Ty na to Hauerze?
                    Bo ja na to się pienię! Jakoś tak przykro....

P.S. Hauerze... czy my się już wcześniej spotkaliśmy. Zupełnie nie potrafię
                    Ciebie skojarzyć.
                    • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 20:29
                      Rzeczywiście Kosmito temat jest wielowątkowy. Cieszy mnie również, że
                      dostrzegasz w trollach ludzi, bo to są ludzie. W całym Twoim wpisie nie użyłeś
                      ani razu słowa 'cenzura'. Wskazałeś za to na akceptację zła. Wielu ludzi, od
                      dawna zastanawiało się nad wolnością i jej nadużyciami. Doszli do wniosku, że
                      ustalanie granicy jest niebezpieczne i, że należy zatem tolerować zło konieczne.
                      Nie znaczy to, ze jestesmy bezbronni wobec chamstwa. W realu chamstwo jest
                      inkryminowane. Niestety internetowi brakuje tych uregulowań. Dlatego należy użyć
                      funkcji nie tyle cenzury co redagowania. W ten sposób można przeciwdziałać
                      chamstwu i od tego jest własnie moderacja, której semantyka oznacza umiarkowanie.
                      Intencją tego forum, jest wykazanie, że można moderować wpisy i, że z trollami i
                      innymi złoczyńcami można sobie poradzić. Nie tylko moderacja powinna brać w tej
                      walce udział. Wszyscy nauci mają ten sam, w miarę możliwości, obowiązek. Tych
                      metod walki chcielibyśmy się własnie nauczyć. Pozdrawiam.
                      PS. Myślę, że spotkaliśmy się gdzieś.
                      • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 21.09.09, 02:17
                        Ups! Hauerze!
                        Cenzura jest ograniczeniem wolności.Jeśli zgłaszam zapotrzebowanie na wolność... to głupio by było domagać się cenzury.

To taaak ładnie zabrzmiało, że trolle są ludźmi... więc owszem z całą pewnością i według mnie należą do gatunku homo sapiens, natomiast odmawiam im przynależności do odmiany sapiens homo :-)))))))
                        No może do odmiany sapiący homo... bym ewentualnie ich łaskawie zaliczył...., ale oni nie sapią tylko psia kość pisać się nauczyli ku mojej zgrozie i zgorszeniu! :-)
                        Na ustalaniu granic i ich przekraczaniu, polega cała historia naszej cywilizacji... a więc w tym punkcie się nie zgadzam z tymi myślicielami, którzy chcą tworzyć przyszłość nie tworząc granic.No bo skąd uczeni wzięliby inspirację do ich przekraczania... gdyby tych granic nie było...
                        Owszem jest możliwe przesuwanie granic w miarę pogłębiania wiedzy i rozwoju nauki. Ale są takie obszary naszego żywota..., dla których granica musi być i każdy powinien odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie dotyczące wolności. A mianowicie... wolność do czegoś...(?) czy wolność od czegoś(?) :-)
                        Jeżeli zaś chodzi o brak uregulowań prawnych w Polsce... to mam wrażenie, że w Polsce jest wręcz zbyt wiele uregulowań prawnych, często sobie przeciwstawnych, wyciąganych w razie potrzeby jak królik z kapelusza....
                        W sprawie chamstwa w internecie, również spokojniutko można znaleźć potrzebne uregulowania... pod warunkiem, że byłaby tzw. wola na to, żeby ich poszukać i wola, żeby je wyegzekwować. Już same zasady współżycia społecznego dają spore pole do popisu. Rzecznik obywatelski, zresztą nie wypowiadałby się z urzędu w sprawie chamstwa w internecie, gdyby nie było możliwości uregulowania tego zjawiska. Zresztą jeśli są jakieś poważniejsze problemy... to zawsze może jakąś inicjatywę ustawodawczą zaproponować.A nie zauważyłem, żeby ktokolwiek to zaproponował.
                        Doskonale do tej pory działa u nas mechanizm... tak ślicznie określony zdaniem:
                        Daj mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf.
                        a więc... zdecydowanie unikałbym myślenia... że to tylko brak regulacji prawnych powoduje, że nasi luminarze kultury nie rzucają się z zapałem do walki z chamstwem w internecie. Widziałbym tu dużo poważniejsze i głębsze powody.

Ja tak w ogóle to już wymyśliłem sposób na walkę z trollami, tylko jeszcze nie wiem jak to zrealizować...
                        otóż... każdy sprzedawany monitor, laptop... no ekran, powinien być zaopatrzony w taką pięść elektroniczną, która w sposób bezbłędny pasowałaby do nosa trolla. Kilka alarmowych sygnałów od nautów, powodowałoby, że pięść wyskakiwała by z monitora i waliła trolla w nos!!!
                        Kurczę kukułka z zegara wyskoczyć potrafi... to dlaczego pięść ma nie wyskoczyć z monitora...? To byłoby świetne!!! :-)))))))))))))))))
                        • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 21.09.09, 11:21
                          Hej, hej Kosmito. Pozostańmy może przy sprawdzonym homo sapiens. Powiadasz, że
                          przyczyny leżą głebiej. Więc jeśli uznasz te ludzkie cechy u trolli, to łatwiej
                          będzie zrozumieć dlaczego. Mówiłem o regulacja prawnych w internecie. Niestety
                          brakuje ich. No bo jak oskarżyć anoniowego osobnika, który miesza z błotem
                          innego anonimowego osobnika? Nie ma ochrony dla anonimów. Każdy adwokat czy
                          prokurator się na tym wyłoży. Nie mówiąc o kłopotach z materiałem dowodowym. Jak
                          również z tym, że nie sposób oskarżać komputer.
                          Cieszy mnie, że jestes przeciwko cenzurze. Granice z kolei, kto niby ma ustalać?
                          Sejm? A może kolejne ekipy polityczne albo jakaś Silna Grupa pod Wezwaniem?
                          Badźmy praktyczni. Na razie znakomitą metodą jest redakcja. Redakcja może, w
                          oparciu o ewidentne, sprawdzone normy, interweniować w przypadkach naruszania
                          tych norm. Czy Tobie sprawia trudność oceny czy jakiś tekst jest wulgarny?
                          Większość z nas potrafi to ocenić. Czy trudno ocenić tekst agresywny bez
                          uzasadnienia? Chyba nie. Ustawodawca może jedynie określić zjawisko i charakter
                          przestępstwa. I tak trzeba udowodnić, że czyn spełnia te warunki prawne.
                          Poruszamy się tutaj w szarej strefie marginesu niejasności. Dlatego wymagana
                          jest ostrożność w formułowaniu sądów. Bez względu na to czy jest wola czy nie,
                          można zobligować osoby odpowiedzialne do działań moderujących chamstwo w internecie.
                          Takich uregulowań prawnych nam brakuje. Tego się własnie domagamy. O tym
                          będziemy ciąle przypominać. I po to jest to forum.
                  • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 18:19
                    Czy wolnością słowa i głoszenia poglądów nie wart
                    > o
                    > sie przejmować? I czy cenzura jest potrzebna? A jeśli tak to jaka i dla kogo?
                    > Chętnie chciałbym poznać Twój pogląd bardziej szczegółowo. Pozdrawiam.

Ha ha ha... Hauerze... kiepski jestem w tych szczegółach, ale jeszcze trochę
                    pomyślałem....
                    Forum tvn-u było jak otwarte morze, albo jak droga w nieznane... nigdy nie
                    wiedzieliśmy kogo spotkamy i czy to nie będzie ktoś wart uwagi, albo miły albo
                    dobry.... albo zły i trzeba będzie od niego wiać.
                    TVN...stworzył naprawdę świetne, jeśli chodzi o koncepcję, forum. Exstra! Było
                    to takie miejsce... jak prawdziwy rynek miejski... wychodzisz z domu... i
                    idziesz poparzeć sobie na ludzi.... spotkać przyjaciół... posłuchać , pogadać....
                    Mnóstwo ludzi tam spotkałem.
                    Tu jesteśmy na jeziorze... pięknym ale jednak jeziorze....
                    Szkoda, że na forum tvn-u nasze posty były cenzurowane i że nie mieliśmy
                    wolności do wypowiedzi.....
                    Więc warto się przejmować cenzurą i wolnością. Ktoś w końcu odmówił mi prawa do
                    wolności w tvn-ie.
                    Dlaczego to zrobił? Dlatego, że nie pisałem wstrętnych postów???
                    Nie przyjmuję tego uzasadnienia jako prawidłowego i każdy kto będzie twierdził,
                    że w imię wolności trolla ja muszę odejść... nie będzie się cieszył moim szacunkiem.
                    • hardy1 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 18:39
                      O wolności w necie... Kosmito - jak tu mówić o wolności dla trolli i
                      ich niecenzuralnych wpisów oraz bezkarnego szkalowania innych nautów
                      (nie mówiąc o tym że łamią regulamin), jeżeli na portalu tvn24
                      często taki oszkalowany nie mógł nawet zamieścić sprostowania. Bo to
                      ON był blokowany a nie trolle. Podobnie było przy klonowaniu aby
                      później wredne teksty klona można było wklejać w różnych miejscach
                      jako dowód na "wredność" oryginalnego nauty. Dlaczego troll-klon
                      może swobodnie umiesczać swoje "wpisy" a nauta nie? O czym to
                      świadczy? Tylko o jednym - o sterowaniu forum przeciwko normalnym
                      nautom (blokowaniu lub wpuszczaniu "po uważaniu") przez moderatora i
                      co najmniej bagatelizowaniu sprawy przez władze tvn...co najmniej,
                      ponieważ brak jest odpowiedzi na nasze reklamacje. Czy naprawdę
                      niektóre portale chcą być tylko tabloidami netowymi epatującymi
                      wulgaryzmami postów? To napędzać ma reklamodawców?
                      • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 20.09.09, 19:09
                        Hm... wiesz Hardy... można by nawet na siłę spróbować tak myśleć.
                        W końcu sporo jest jakiś gazet, które istnieją tylko po to, żeby ludzi gorszyć, publikować ostre i często nieprawdziwe fakty... no robić przy sobie szum, każdą dostępną metodą.
                        Ale na tamtym forum, było wystarczająco dużo miejsca dla wszystkich.
                        Wydawałoby się... że np. taki wątek w którym jest ponad 100 000 wpisów... to dla forum nie najgorsza opcja... ano wydawałoby się...
                        Jednak dla jakiegoś powodu to nie była dobra opcja.
                        a zobacz co się stało z innymi długimi wątkami...
                        Komu one przeszkadzały. Komu przeszkadzało,to, że kobitki znajdują piękne wiersze, żeby się nimi wspólnie cieszyć, a przy okazji trochę pogadać... a jednak to też przeszkadzało...
                        Wyobrażasz sobie sytuację..., że np to Ty odpowiadasz za funkcjonowanie takiego forum. Masz np. 3 długaśne wątki... i co nie zajrzysz nawet z ciekawości... co to za tasiemce Ci się rozmnożyły w Twoim ogródku...? To wszystko kupy się nie trzyma.
                        Ha ha ha... Maska ma duszę wojownika!!! To dobra dusza na niepogodę, jak się coś złego dzieje!
                        Tylko z początku trochę martwiłem się, żeby się za bardzo nie rozpędziła. Specyfika Polski jest ... specyficzna :-)
                        • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 22.09.09, 00:36
                          Hej Kosmito,
                          no coz, piszesz, ze mam dusze wojownika... chyba nie, ale wszystko sie we mnie
                          burzy kiedy widze jawna niesprawiedliwosc.
                          Wiele razy pisalam o tym, ze bardziej dotykaly mnie ataki na moich przyjaciol
                          niz na mnie sama - dlaczego? to chyba jasne, wiemy jak sobie radzimy w takich
                          przypadkach, ale nie wiemy na ile trafia to w innych. Kiedy wiemy, ze ktos kogos
                          nieslusznie, z sobie tylko znanych powodow koniecznie chce ponizyc.
                          CENZURA - od niemal 30 lat zyje w kraju w ktorym jest wolnosc, ale... MOJA
                          WOLNOSC konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka...jest
                          niedopuszczalne i karalne ublizanie, ponizanie, wulgaryzmy i w imie czego? i
                          robia to kobiety? to w ogole nie do pomyslenia - przyprawianie komus "geby" w
                          imie czego? no coz w moich oczach te osoby sa psychicznie zwichniete - widac
                          czuja sie w internecie na tyle anonimowi, ze wydaje im sie, ze sa bezkarni - nie
                          sa... moze sie zdarzyc, ze komus sie zechce...
                          W Niemczech, niemal kazda rodzina ma tzw. Familien-Rechtschutz - czyli rodzinne
                          ubezpieczenie prawne. Jest to swietna rzecz dla pieniaczy, ktorzy lubia sie
                          procesowac, ale skad moze wiedziec taki troll, czy wlasnie na pieniacza nie
                          trafi? dowodow w galerii picasa jest dosyc,gdyby to sie dzialo tutaj, procesy
                          juz by sie dawno toczyly - ale na forach niemieckich cos takiego nie jest do
                          pomyslenia. W przypadku procesu, forum tvn24 bylby zmuszony ujawinc IP sprawcow,
                          a niektore fakty - jednoznacznie wskazuja na moderatorow - watki, w ktorych nic
                          nie bylo, ktorych kopie i screeny posiadam,a ktore zniknely - bez zadnego
                          powodu, przez zwykla zlosliwosc moderatorow.
                          • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 23.09.09, 15:26
                            HA! Masko. Na tym właśnie polega dusza wojownika. Gryś jest u mnie w domu
                            kochany... bo ma duszę wojownika. Ludzie, którzy nie przechodzą obojętnie kiedy
                            widzą zło... są przeze mnie szanowani... bo mają duszę wojownika.
                            Szanuję wojowników! Ręce opadają mi.... jeśli ktoś nawet się nie stara
                            powalczyć, tylko... odchodzi... smutny i zbity... i mówi coś w rodzaju.... noooo
                            tak już muuusi byyyć!!!
                            Kurczę nic nie musi! Trzeba coś robić , cokolwiek co się potrafi!
                            W razie cóś to nawet szalik na sprzedaż można zrobić a potem dać kasę na jakiś cel!
                            To jest złe... kiedy ludzie obojętnie patrzą na krzywdę innych...
                            Ale jest wielu takich ludzi... płyną jak kłody niesione przez życie... myśląc
                            zazwyczaj... moja chata z skraja... to mnie nie dotyczy, a co mnie to obchodzi,
                            nie będę się mieszał,...cóż ja mogę poraaadzić.... i takie różne...
                            A żeby przynajmniej zmęczony pływak, mógł na takiej kłodzie odpocząć... ale nie.
                            Też nie da rady...
                            Uważam pielęgnowanie takiej bezsiły za coś złego, za przejaw niewolnictwa duszy.
                            Z tym... że Masko... jak zapewne sama wiesz.... walczyć też trzeba umieć. Czasem
                            nie warto marnować energii na źle prowadzoną walkę. Trzeba zwyczajnie nauczyć
                            się tak walczyć, żeby zwyciężać. A to nie jest łatwe. Czasem dla tego aby móc
                            spojrzeć w lustro... warto powalczyć nawet w przegranej spraawie....
                            I jeszcze jedno. Mi kilka razy się zdarzyło, że podejmowałem walkę w grupie... a
                            kończyłem ją sam. Takie rzeczy też się dzieją. Dlatego to dobrze, że masz
                            dobrych, chętnych do bitki przyjaciół wokół siebie.
                            Ja nawet teraz mam dwie takie sprawy, w których... no... powiedzmy walczę. Jedna
                            sprawa chiiiba odpadnie, bo jak przyszło do podpisania konkretnych
                            dokumentów...koniecznych do dalszego prowadzenia sprawy, to osoba pokrzywdzona
                            odmówiła... wiesz co mi powiedziała... otóż ONA MA TAKIE ZASADY
                            I jak tu się nie wściec! tyle wysiłku już w to włożyłem! Lepiej z mądrym stracić
                            niż z głupim znaleźć! Psia krew!

A i jeszcze jedno... z tą walką to trzeba uważać... żeby niewinnemu nie lutować
                            ... Ha ha ha... właśnie przypomniała mi się (przy okazji inkoguto), moja
                            pierwsza wizyta... wiesz gdzie.... :-D))))))xx)))xx)))<<<<>
                            • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 23.09.09, 19:20
                              Aaaa jeszcze Ci powiem i tej kobitce z ZASADAMI.
                              Gryzie ją pies sąsiada. Usiłowałem polubownie załatwić sprawę odszkodowania za
                              ostatnie pogryzienie (nieźle ją chapsnął), co jest o tyle ważne, że ten pies
                              jest gryzący a na klatce mieszkają dzieci.
                              Właściciel ma ubezpieczenie. Trzeba skierować sprawę do sądu.
                              Chciała 2 000zł, w sądzie dostałaby... a ja wiem... od 5 000
                              do 8 000zł. I to na drodze ugody sądowej, bo wtedy człek by uruchomił ubezpieczenie.
                              Nie chce podpisać pozwu. :-O
                              Teraz to i ja mam ochotę ją pogryźć.Przestałem się dziwić psu! Po co mi
                              zawracała d......?
                              Z tym..., że nie mam apetytu...:-> a oprócz tego, gdybym to ja ją pogryzł... to
                              jeszcze by dała sprawę do tego sądu (może w takiej sytuacji złamałaby swoje
                              zasady...? :-/)i jeszcze by do tego doszło, że ja bym w schronisku dla zwierząt
                              wylądował.... :-P
                            • kogucik.2972 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 12:50
                              witam wszystkich :D wtrącę się i ja tutaj, bo powoli brakuje mi pomysłów. Czy do cholery - jest jakiś skuteczny sposób na trolla - jeśli moderatorzy mają to gdzieś ? próbowałem już wszystkiego, sam zaczynam działać na skraju trollingu i doprawdy ręce mi opadają. Administratorzy posłusznie usuwają wskazane przez mnie posty wulgarne, przesycone antysemityzmem i homofobią, reklamiarstwem i zwykłym spamem, pozwalając przy tym nadal podobne produkować. więc ja je znowu punktuję, zgłaszam do usunięcia i tak w koło Macieju. trochę to męczące. szukam dobrego pomysłu, chociaż widzę, że Wam też się trolle tak dały we znaki, że po prostu zmieniliście forum.
                              PS - kosmita - to inkoguto to niby do mnie :D
                              • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 14:28
                                Witaj Koguciku :-)
                                hihihi... nasza historia to 110 000 postow pozostawionych na forum tvn24 - dawno dawno temu kosmita pod nickiem "inkoguto" zakradl sie do nas na watek pt. Ludzie listy pisza - a nalezal wtedy chyba do wrogiego obozu, pisal wlasnie pod tym nickiem i teraz sam siebie odnalazl w Klasyce podworka, ktora znajduje sie w galerii picasa, chyba jego samego to zdziwilo - wlasnie postawil pytanie, czy wiemy pod jakim nickiem wtedy pisal. Poszlam tam, odnalazlam go wlasnie jako "incoguto".
                                Koguciku - jak sam widzisz, odeszlismy stamtad, nie tylko przez wulgaryzmy, nie tylko dlatego ze dorabiali nam geby, poprzez klonowanie, ale w koncu kiedy zesmy sie temu sprzeciwili - zalozyli knebel i tyle bylo naszego...
                                Ujawnianie danych, hasla antysemickie, no... jakos teraz nic sie tam nie kreci, nie maja sie czym zywic. Jesli sprobuja tutaj, zostana zbanowani, albo zrobimy forum zamkniete, chociaz tego nigdy nie chcielismy. Jednak nasze trolle sa cokolwiek tchorzliwe i jak widac niechetnie sie loguja, a poza tym dla nas sa juz wiecej niz rozpoznawalne. Maja niewielki repertuar, chociaz pewne jest ze juz kreca sie w poblizu.
                                Pozdrawiam :-)
                                • kogucik.2972 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 17:08
                                  zabawna zbieżność :D moje trolle niestety logują się, a jakże, i działają sobie bezkarnie, całkiem oficjalnie używając po 5 nicków na raz - wszystkie logowane. raczej spokoju to Wy tutaj nie znajdziecie. tyle, że na forum prywatnym, macie całkowitą kontrolę nad jego uczestnikami. Ale jakby co - polecam się :D
                                  inkoguto ... a to dobre :D :D
                                  • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 19:43
                                    Koguciku... i tak masz dobrze, że wskazane posty są usuwane.
                                    To, że przechodzi wiele wściekłych postów, to ... nic dziwnego. Moderatorzy nie mają możliwości przeczytać wszystkich postów, a filtry są ustawiane na konkretne słowa, sformułowania....
                                    Nawet najbrzydszą rzecz da radę opisać ładnymi słowami...
                                    Sporo jest takich ludzi... którzy pasjonują się w pisaniu brzydkich postów. Założy sobie taki 5 kont mailowych...(a ile to roboty... i tak nikt do niego nie pisze maili...to przynajmniej do pisania obrzydlistw, takie konta mailowe się przydają...)
                                    Więc dopóki na Twoją interwencję są usuwane brzydkie posty... dopóki nie jesteś kneblowany..., dopóki moderatorzy nie zaczynają wypisywać świństw w Twoim imieniu... banując Cię i nie pozwalając na sprostowanie....To jeszcze nie jest tak źle....
                                    Ja myślę, że praca moderatora nie powinna trwać dłużej niż jeden rok... bo potem takiemu człowiekowi, może ... nawet odbić, i zaczyna się bawić takim forum i jego uczestnikami... w sposób złośliwy i wredny...
                                    A nasz poprzedni wątek na TVN-ie... rzucał się w oczy, bo był bardzo dłuuugi... i ha ha ha... jedynym sposobem na to, żeby nam zaszkodzić... było zakneblowanie...WSZYSTKICH!!! :-D
                                    Z czymś takim mieliśmy do czynienia na forum TVN-u i musisz wiedzieć, że jesteśmy zahartowani w bojach... potrafimy też szybko zorientować się z kim mamy do czynienia... (Czasem możemy być zbyt ostrożni... no cóż... stare rany...)
                                    To co nam się tutaj mniej podoba... to ...,że to forum jest jakby mniejsze..., mniej tutaj możliwości spotkania różnych ludzi..., w stosunku do forum tvn-u, ..... jest ... jakby zamknięte...
                                    Ja do tej pory nie mogę odżałować, wielu przyjaciół, którzy zostali na tvn-ie.
                                    Niektórzy z nich to byli ludzie... którzy po prostu lubili co jakiś czas zajrzeć, napisać coś, ... ot tak sobie... mili ludzie...
                                    Raczej nie będą pokonywali jakiś logowań... poszukiwań.... ustawiania strony... może im się normalnie nie chcieć...

Prawda..., że to inkoguto było fajne! Mnie tż się podobało. Zawsze mam jakieś takie dziwaczne nicki...
                                    ha ha ha... bo nie potrafię wymyślić nic powaaażneeeegooo
                                    :-D)))))))))----<<<
                                • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 19:49
                                  Maskoooo! Jak się zakradałem to ... szukałem czegoś ciekawego! Wtedy nawet nie
                                  wiedziałem, że jakieś obozy istnieją, w ogóle w ten sposób nie myślałem a na
                                  forum bywałem od czasu do czasu. Sporo takich ludzi spotkałem na TVN-ie.
                                  Zwyczajnych ludzi...którzy jak zobaczą coś ciekawego, to się zatrzymają
                                  pogadają... powierszykują....
                                  Brakuje mi ich.
                                  Co z Agfą, jego odnóżem i zdrowiem...? Hm...
                                  Agfa dosyć przykro przeżył tę całą hecę z podwórkiem... Ciekawe, czy tego kota z
                                  działki dał radę przywieźć...
                                  • kogucik.2972 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 20:42
                                    kosmito - miło poznać tak na marginesie. Modzi mnie nie banują, bo cokolwiek by się działo - trzymam się żelaznej zasady - nie daję się za nic prowokować. kiedy nerwy mi już puszczają - ja pozornie odpuszczam. pozornie - bo ja z natury ciele jestem, szybko mi przechodzi i mogę zacząć od nowa. bardzo się pilnuję, żeby nie dawać powodu do usuwania moich postów. rezultat jest taki, że czasem one zostają, a paskudek znika :D - to skuteczne, aczkolwiek nie na dłuższą metę. ja mam większy problem ze spamiarzem. z trollem jak na razie sobie radzę.
                                    • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 22:03
                                      Koguciku :-) to masz szczescie, ze tutaj Moderatorzy trzymaja sie zasad i
                                      regulaminu, poniewaz na forum tvn24 pozwolili nam np. pisac kilka dni na watku
                                      pt. Kto ma racje, ktory rozwinal sie w dyskusje filozoficzna i nagle kiedy bylo
                                      tego juz 5 stron tzn. ok 250 wpisow, zdmuchneli caly watek, ot po prostu. Watki,
                                      ktore wisialy przez caly rak i niczym nie zagrazaly, kiedy chcialo sie je
                                      podciagnac, znikaly jak sen zloty. Nie dlatego, ze bylo tam cos wbrew
                                      regulaminowi, tylko wlasnie dlatego, ze glownymi trollami na tamtym forum byli
                                      moderatorzy...
                                      Dlatego potrzebne sa regulacje prawne.
                                      Tutaj tez podam moj ulubiony przyklad: kazdy kto chce jezdzic samochodem musi
                                      zrobic prawo jazdy i trzymac sie przepisow. Nikt trzezwy na umysle nie bedzie
                                      probowal taranowac tira siedzac nawet w mercedesie, to co sie dzieje w necie to
                                      pogwalcenie wszelkich zasad wspolzycia miedzy ludzmi. Taki jeden z drugim czuje
                                      sie calkowicie bezkarny i anonimowy siedzac za monitorem swojego kompa.
                                      Praca moderatora na pewno nie jest latwa, ale uwazam, ze to co powinno
                                      obowiazywac moderatorow, to zakaz mieszania sie w rozgrywki miedzy nautami.
                                      Tymczasem na tamtym forum oni sami uzywali najgorszych wulgaryzmow a na nas
                                      nakladali knebel.
                                      A wiesz jak mozna sie czuc, kiedy nagle ktos Ci wmawia, ze jestes wulgarny,
                                      ordynarny, ze sam jestes trollem? potrafili zalozyc gdzies z dala od nas caly
                                      watek i caly czas tam o nas pisac, calymi miesiacami a kiedy juz mieli te cala
                                      stworzona historie pokazali sie u nas i poinformowali nas, ze jakoby gdzies tam
                                      piszemy...przypisali mi iles tam nickow - nikomu nawet nie chcialo sie zwracac
                                      uwagi na to ze ja nie uzywam znakow diakrytycznych - to bez znaczenia. Mialam
                                      jakoby gdzies tam pisac. Szkoda gadac... troll, teraz pisze o milosci,
                                      przyjazni, dobroci i wyrozumialosci ale slownictwo jakiego uzywal przypominalo
                                      raczej wybieg wiezienny albo meline...
                                      Chyba dluga droga przed nami.. :-)
                                    • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 22:18
                                      HA! Koguciku! Jaaak tooo móówiła moja matka... pokorne cielę dwie matki ssie!
                                      To jasne, że nie ma sensu lutować w sytuacji... w której tylko kostki sobie można poobijać. ...no chyyyba...,że już nie ma innego wyboru... co stało się z nami w TVN-ie.
                                      Spokojem, zawsze da radę przeskoczyć nerwusa.
                                      A z tym spamerem... to faktycznie... kurczę... Co z takim bele-czem robić??? Sam nie wiem....

Przecież, to cały dobry nastrój z człeka uchodzi... jak z jakimś ...hm... głupkiem w powiększonej ilości ma się do czynienia...
                                      :-/XXXXX---<< <----zafasowany robak... ale z lwim ogonem :-D
                              • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 18:27
                                Koguciku. Niestety, jedynym skutecznym sposobem na trolle jest moderowanie. I Ty
                                i my pragniemy udowodnić, ze jest to możliwe. Ale brutalne usuwanie postów lub
                                banowaniema w sobie element siły. Są inne mniej radykalne i skuteczne formy.
                                Napiszę Ci o tym jak dojdę do formy.
                                • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 24.09.09, 19:09
                                  Witaj Hauer :-) co z Toba =O ? zmartwiles mnie :-(
                                  • a.hauer Re: Ch@mstwo hula po internecie... 25.09.09, 10:30
                                    Nie ma się czym martwić. Każdemu może się zdarzyć spadek formy.
                                    Trzym się.
                                    • kogucik.2972 Re: Ch@mstwo hula po internecie... 25.09.09, 11:05
                                      nie wiem, kim jesteście, ale w takim razie musicie mieć niezłych wrogów. A szkoda, bo "brzmicie" całkiem fajnie i do rzeczy :D może w realu któreś komuś nacisnęło na odcisk ? Albo zwyczajnie - Wasze podglądy nie są "poprawne politycznie" dla frakcji TVN oczywiście. Ale cóż, u nas nadal obowiązuje stare - jakby się od niego mocno odżegnywali - wolność słowa - tak, ale pod warunkiem że w tej samej tonacji. Nie mam na razie czasu przejrzeć Waszych wątków, ale widziałem, że jest tego sporo i zaczyna mnie ciekawić co to z Was za "wywrotowcy", że tak się chcą Was pozbyć. Ja tu walczę z bardzo pospolitym, niezwykle uciążliwym chamstwem, mam parę sukcesów, ale i pomysłów coraz mniej. Jestem też jednym z moderatorów, więc zadanie mam nieco utrudnione, bo niekoniecznie zainteresowany musi się dowiedzieć kim jestem. parę osób się pewnie domyśla, ale to mi nie przeszkadza. A tak w ogóle to dzień dobry :D
                                      • m.maska Re: Ch@mstwo hula po internecie... 25.09.09, 13:13
                                        Dzien Dobry Hauer :-) Dzien Dobry Koguciku :-)
                                        sek w tym, ze wlasciwie w realu spotkalismy sie ale miedzy soba, bez trolla - troll panuje niepodzielnie od samego poczatku naszego watku.
                                        Spotkalismy sie przed wyborami 2007 na watkach politycznych, optowalismy za roznymi partiami i okladalismy sie niezle, do pamietnego dnia, juz po wyborach, kiedy to padlo zdanie "wychowalem sie w lepszych miejscach niz Tusk" - wtedy to powstalo Nasze Podworko i trwalo sobie, ale istnial zakaz jednego tematu: polityka byla TABU, od samego poczatku trolle upatrzyly sobie kilka osob. Byc moze zetknelismy sie z nimi na politycznych, moze tam dostaly po nosie, tego nie wiemy. Potem pojawily sie nowe osoby i to co dzialo sie na watkach, znikanie postow, znikanie calych watkow, znikanie postow zrodlowych jesli chcialo sie je skopiowac - to bylo dowodem na to, ze Moderatorzy biora w tym czynny udzial. Posty nic nieznaczace znikaly, posty obrazliwe, wulgarne, syjonistyczne - to wszystko wchodzilo i sobie pieknie egzystowalo...
                                        Napedzali sie nami niemal dwa lata... najgorszy najordynarniejszy troll tworzyl nowe nicki jakby mu ktos placil od sztuki, wprowadzil jakoby wlasne, dziecko, zreszta genialne - w wieku 10 lat chlopak "jakoby" pisal biegle po lacinie, zapewne znowu mu sie wtedy pomylily nicki, wlasna tesciowa, wystepowal jako maturzystka, jako student, szkoda tylko ze jeszcze nie klikal jako wlasny pies... chociaz klikal w jego imieniu i w imieniu kota, nie pamietam jak bylo z rybkami... teatrzyk jednego aktora :-)
                                        Facet stworzyl wlasna legende, nikt go o to nie pytal, ale niby za zaslonieta dlonia poinformowal wszystkich, ze jest komandorem marynarki wojennej w Szczecinie i pracuje dla BOR-u. Tylko kiedy juz po niemal roku przestal udawac kim jest i zaczal pisac swoim jezykiem, kazdy zajrzal do maili i okazalo sie, ze mailowal ze Slaska... no i wtedy sie wysypalo wszystko. Jego wscieklosc nie znala granic... zniknal "pod swoim nickiem" na kilka dlugich tygodni, zeby powrocic wraz z informacja, ze zdechl mu pies i modlil sie za tego psa do Boga. Ja mu tego nie zaluje, ale w Wielki Tydzien to on i jego przyjaciele wypisywali, ze "wiara zwisa im jak kilo kitu na agrafce", kolejni podbijali pileczke i pisali, ze jak "dwa kilo kitu" a w Swieta Wielkanocne skladali sobie serdeczne zyczenia...
                                        Teraz rozwala kolejny dlugi watek - tam go zaprosili wraz z jego wierna towarzyszka, ktora cieszyla sie naszym zaufaniem i wiedziala o nas wiele, poniewaz jest osoba niepelnosprawna(realnie-sprawdzone) staralismy sie jej pomagac - NO.... realnie pomagalismy...... a teraz ponosimy tego konsekwencje. I tak bywa.
                                        Mam w tej chwili bardzo slaby net, przejsciowe, chwilowe, dlatego nie moge sie nawet zaglebic w to o czym piszesz.
                                        Wnioskuje tylko, ze u Was ktos glupieje i zatyka Was znowu zdjeciami, ale z tego co piszesz hasla syjonistyczne tez nie sa rzadkoscia...
                                        Juz niedlugo odzyskam swoja zdolnosc netowa. :-)
                                      • a.hauer Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 13:47
                                        Maska odsłoniła tylko jeden z nich. Oczywiście część paliwa do tego ma źródło w
                                        emocjach. Część ma motywy biznesowe. Faktem jest, że nie jest to tylko zwykły
                                        trolling a raczej skomplikowana intryga, w której jedni wiedzieli co robią i
                                        dysponowali pełną informacją a inni bezwiednie byli wodzeni za nos. Z czasem
                                        poznasz kulisy całej afery.
                                        Mamy dostateczny materiał dokumentacyjny.
                                        • kogucik.2972 Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 14:35
                                          no to wygląda groźnie. To ja ze swoimi problemami, przy Was malutki jestem. choć "mój" śmieciarz daje popalić wszystkim na tym forum. Ale forum gazetowe do spokojnych nie należy. Jeśli chcecie zacisza, to tutaj akurat nie polecam. Mimo, że na tym forum będziecie mieli kontrolę, to jeśli ten konflikt jest tak poważny, wypłynie na forach gazetowych, a tam to już wszystko zależy wyłącznie od moderatorów. A z nimi, jak wszędzie - bywa bardzo różnie. No dobra, już Wam nie przeszkadzam, jakby co - wiecie gdzie mnie szukać. W wolnej chwili poczytam sobie wasze wątki.To na razie.
                                          • kkkkosmita Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 15:50
                                            kogucik.2972 napisał:

> no to wygląda groźnie. To ja ze swoimi problemami, przy Was malutki jestem. cho
                                            > ć "mój" śmieciarz daje popalić wszystkim na tym forum. Ale forum gazetowe do sp
                                            > okojnych nie należy. Jeśli chcecie zacisza, to tutaj akurat nie polecam. Mimo,
                                            > że na tym forum będziecie mieli kontrolę, to jeśli ten konflikt jest tak poważn
                                            > y, wypłynie na forach gazetowych, a tam to już wszystko zależy wyłącznie od mod
                                            > eratorów. A z nimi, jak wszędzie - bywa bardzo różnie. No dobra, już Wam nie pr
                                            > zeszkadzam, jakby co - wiecie gdzie mnie szukać. W wolnej chwili poczytam sobie
                                            > wasze wątki.To na razie.

Koguciku, My chcemy, żeby to wypłynęło. Jest to jedyna chyba możliwość, aby
                                            cokolwiek zrobić w sprawie chamstwa w internecie.TVN... już chyba wystarczająco
                                            jasno określił swoje stanowisko, kneblując nas wszystkich.
                                            Internet... to NOWY świat... nowe lądy do zasiedlenia. Potrzebna jest tu
                                            odrobina rozumu i porządku.
                                            Obserwowaliśmy dyskusję na temat chamstwa w internecie... sprowokowaną przez
                                            Żakowskiego.
                                            Jego oponenci... twierdzili, że Żakowski występuje przeciwko WOLNOŚCI(!!!)...
                                            Wolne żarty!
                                            To my domagamy się wolności... która na forum TVN-u jest fikcją.
                                            To trzeba jasno powiedzieć... na wielkim opiniotwórczym forum ... jakim jest
                                            forum TVN-u, cenzura jest sprawą bezdyskusyjną i posiadamy na to dowody,owszem,
                                            na przykładzie jednego wątku... ale przecież dobrze znamy tam i inne wątki...
                                            Wolność tam nie istnieje, co również Maska w każdej chwili udowodni.
                                            a wiesz ilu porządnych ludzi zostało tam sponiewieranych...?
                                            To niech właściciele tego forum... napiszą w nagłówku... FORUM CENZUROWANE I
                                            RĘCZNIE STEROWANE przez moderatorów...., którym ... "hop siup zwariowałem,
                                            pomieszałem duszę z ciałem"...
                                            Rzecz w tym, że forum z takim nagłówkiem nie miałoby podstaw prawnym do
                                            funkcjonowania w świetle prawa polskiego!
                                            Na forum TVN-u wchodzisz bardzo prosto, ze strony startowej... mnóstwo ludzi tam
                                            bywa, i co widzisz...? Ano morze nienawiści, głupoty, kłótni....Polaków w
                                            niemożliwym do zniesienia wydaniu!
                                            W wiadomościach telewizyjnych... słyszysz ...dumne... internauci twierdzą...
                                            wypowiedzieli się... sądzą... itd.
                                            Nie wiemy jak to wszystko wygląda na innych wielkich ogólnodostępnych forach...
                                            ale jeżeli podobnie.... no to mamy kłopot.... :-(
                                            • kogucik.2972 Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 16:54
                                              kosmito, nie chcę Cię martwić, ale NIE ISTNIEJE WOLNOŚĆ SŁOWA, niestety. ludzie to dziwne zjawisko, narzucają ramy, później z nimi walczą, krzycząc że chcą wolności. niestety - sami się przekonaliście, że wolność to abstrakcja. To jest tak, że ktoś w sposób chamski, czy ogólnie niezgodny z konwencjami, postanowi odbić twoje argumenty. spróbujesz oponować - wrzaśnie że demokracja, że wolność słowa. ok. nazwiesz chama - chamem - masz bana - a gdzie podziała się demokracja i wolność słowa ? zapewniam Cię, że nigdzie nie znajdziesz miejsca, wolnego od chamstwa, nienawiści, a popularne - NIE KARMIĆ TROLLA, ma swój głęboki sens. troll to takie bydle, co jak go ignorować, traci na wartości. Nikt Ci nie napisze, że forum cenzurowane, ale to się rozumie samo przez się. Tutaj jest o tyle dobrze, że Agorę tak naprawdę g... obchodzi, co dzieje się na forum, moderatorzy są społeczni. Podejrzewam, że tam modzi są pracownikami, więc muszą niejako z obowiązku iść ścieżką jedynie słuszną. Te wszystkie fora, czy to TVN, czy Agory, czy wiele innych, to tak naprawdę rankingi samych mediów, które to miejsce udostępniły. Spieranie się co słuszne, a co nie, to strata czasu. Na takich forach nigdy nie znajdziesz wolności i kultury. Albo forum będzie cenzurowane - wtedy poziom cenzury będzie zależał wyłącznie od ludzi i ich "widzimisię", albo trafisz na zagłębie głupoty - jakim jest np. forum Onet. A dlaczego forumowicze są tacy "zabawni" - otóż właśnie dlatego że MOGĄ. Spróbuj zwymyślać sąsiada w cztery oczy - tylko dlatego że masz zły dzień. Nie bardzo, nie ? Bo na co dzień to nawet jesteście kumplami. A na forum ? - możesz go zmieszać z błotem - bezkarnie, mało tego masz przewagę, bo wiesz kogo atakujesz, a on nie wie. A ludzie lubią mieć przewagę. To takie swoiste wyzwolenie - zrzucamy maski ugrzecznionych pracowników biur i wyżywamy się za wszystkie upokorzenia dnia codziennego. Nie ważne na kim. To jest nie do opanowania. Nie w naszym społeczeństwie. Siedzę właśnie i to piszę, kiedy pod oknem idzie maluch - na oko 4 lata, (z tatusiem), otóż ta przyszłość narodu głośno wrzeszczy - durna baba - nie wiem do kogo, ale właśnie pomyślałem, że kiedyś, zapewne niedługo, zacznie udzielać się na jakimś forum...
                                              • kkkkosmita Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 19:04
                                                Koguciku, źle się wyraziłem w sprawie tej wolności słowa. Ha ha ha... nawet
                                                gdzieś na niedalekim wątku Maji... niedawno się wydziczałem, że wolność dla
                                                niektórych jest trucizną...
                                                Ano jest trucizną...
                                                Wolność absolutna... musiałaby by dotyczyć tak samo mnie, jak i chama jak i
                                                mordercę.... To jest zbyt obszerne słowo, żeby nim się nie udławić...
                                                Wolę słowo porządek, umiar, zdrowy rozsądek...
                                                Niedawno, dzieci z mojej rodziny, chodziły do podstawówki... i to co mnie wtedy
                                                zupełnie wkurzyło... to sprawa agresji... i fakt, że uczeń zły, agresywny . (nie
                                                wnikając w ważne zapewne powody) skupiał na sobie dużo większą uwagę nauczycieli
                                                niż uczeń dobry i spokojny... który, gdyby poświęcono mu choć ułamek czasu,
                                                serca, zrozumienia... należnego rozrabiakom... to kto wie... byłoby to dobre dla
                                                takiego malucha...
                                                No więc nie lubię agresji, w każdym jej przejawie. To znaczy nieuzasadnionej,
                                                bezmyślnej, destrukcyjnej, głupiej agresji... bo jednak, człowiek bez grama
                                                agresji w sobie... to często zupełne bezjajectwo...
                                                Nie mogę patrzeć spokojnie jak ten najgorszy rodzaj agresji... jest tak
                                                starannie pielęgnowany np. na forum TVN-u. (to znaczy, w tej chwili, to już mnie
                                                mniej wścieka, bo sobie stamtąd poszedłem, a więc mniej mnie dotyczy
                                                osobiście... natomiast nie przestało mnie dotyczyć... jako problem)

Na forum TVN-u słuszne i prawidłowe hasło nie karmić trolla... do niczego się
                                                nie nadaje. Tam rządzą trolle... i zwyczajnych nautów głodzą. To burzy moje
                                                poczucie podstawowego porządku i przyzwoitośći.
                                                I chciałbym jakoś móc uczestniczyć w tworzeniu sytuacji... w której normalni
                                                ludzie... będą mieli przynajmniej tyle samo praw co trolle...
                                                Mówię o prawach! A jak sobie z tym prawem poradzą... aaaaa... to już ich sprawa!
                                                Trzeba umieć walczyć i myśleć!. Jeśli nauczą się myśleć i walczyć... to zyskają
                                                przewagę nad trollami... chociażby z tego powodu, że zwykłych ludzi jest więcej...
                                                I wtedy... to oni, będą mogli podjąć decyzję... karmić? czy nie karmić trolla.
                                                Na obecną chwilę... to trolle rządzą, tam skąd przyszliśmy.
                                                A moderatorzy... ha ha ha... przepuszczają wstrętne posty i banują każdego...
                                                kto chce cokowiek spokojnego powiedzieć.
                                                Moje posty na innych wątkach na forum TVN-u przechodziły... różnie, w zależności
                                                od tematu i tego na którym wątku pisałem...
                                                Ale licząc porządnie , to przechodziło tak ok. 20 - 30% moich postów.
                                                Z początku... to ha ha ha... myślałem, między innymi, że jestem nudny i
                                                ...przeciętny... i że dlatego moje posty nie są publikowane.
                                                Dlatego zresztą, zacząłem się tej sprawie przyglądać... zamiast sobie pójść w
                                                diabły... w poczuciu..., że tylu jest ciekawszych i mądrzejszych ludzi niż ja.
                                                Trzeba jakość uporządkować te sprawy.
                                                Jeżeli normalni ludzie nie czegoś robić, żeby zawalczyć o swoją obecność w
                                                internecie... na forach, w rozmowach... mniej albo bardziej ważnych...
                                                To sami sobie będą winni! Coś zrobić trzeba! Tak jak to widziałem na TVN-ie...to
                                                jest jakaś paranoja do niczego dobrego nie prowadząca.

Wiadomo..., że o tych sprawach zadecydują ...media... w zależności od chwilowych
                                                prądów i zapotrzebowań... ale...
                                                Warto by było od czasu do czasu powiedzieć coś ludzkim głosem, nie dopuścić do
                                                tego, aby tylko głos zwariowanych trolli był słyszalny w tym wirtualnym nowym
                                                świecie.

I wiesz co... myślę też o dzieciakach z mojej rodziny...
                                                Są za mądre, żeby na onecie urzędować... ale ile innych trafi tam gdzie
                                                najłatwiej, gdzie coś się dzieje... gdzie można najgorszych słów użyć....
                                                Potem taki "młody" będzie razem ze mną wsiadał do autbusu... albo razem ze mną
                                                po jednej drodze samochodem jechał.... strach pomyśleć.

Głupi jestem... od niedawna o tym wszystkim myślę... ale już wiem jedno:
                                                Nie podoba mi się tak jak jest. Jak prawo... to dla wszystkich!
                                                Ha ha ha... właśnie przypomniał mi się dowcip o babci.
                                                Coś tam się działo... na co babcia została uznana za starą...A ta zaczęła się
                                                upierać, że jak wszyscy... TO BABCIA TYŻ ;-)
                                                • kkkkosmita Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 20:08
                                                  Teraz wkleję tu coś pięknego.
                                                  Górę lodową... widać... hahaha!!1.... jej wierzchołek ale również całą resztę.
                                                  Niesamowite zdjęcie, trudno je trzymać dla siebie

i36.tinypic.com/2e4aiow.png[img]https://i36.tinypic.com/2e4aiow.png[/img]
                                                  • kogucik.2972 Re: Too wielowątkowa afera. 25.09.09, 20:48
                                                    no to ja polecę fotki z jednego z forów - dla mnie bomba, Was też zauroczą

krople

krople

krople

ważka
                                                  • kkkkosmita Re: Too wielowątkowa afera. 26.09.09, 01:38
                                                    CUDO!!! Koguciku! Natychmiast sobie kopiuję i roześlę znajomym....
                                                    Umieć zrobić taaakie zdjęcia... to byłoby niesamowite!
                                                    Ha! Pożar na innym forum. Zostałem eksmitowany od kompa :-(
                                                    Ale już ugaszony.
                                                  • kkkkosmita Re: Too wielowątkowa afera. 26.09.09, 01:41
                                                    a ważka to zmokła na deszczu! Teraz, żeby latać ...musi sobie wysuszyć
                                                    skrzydełka! :-D)))))))))-----xx
                                      • kkkkosmita Re: Ch@mstwo hula po internecie... 25.09.09, 14:49
                                        Jesteśmy Koguciku z różnych stron haha.. Europy. Jesteśmy bardzo różni, każdy
                                        kombinuje na swój sposób. Nasze poglądy też są różne, ale w pewnym momencie
                                        zeszły one na drugi plan.... ze względu na ... no jakieś osobiste wartości,
                                        które zresztą każdy człowiek posiada.
                                        W Wątku który został nam odebrany przewinęła się masa ludzi. Były ciekawe
                                        rozmowy, żarty, rozmowy o zwierzakach,własne rymy częstochowskie, i piękne
                                        wiersze... albo wyszukiwane, albo... osobiście pisane, sporo filozoficznej
                                        zadumy... i w ogóle filozofii(ups... coś strasznego taka filozofia! słowo daję :-D )
                                        i byli ludzie, którzy coś z siebie potrafili dać... tworzyć... jak również tacy,
                                        którzy z przyjemnością... sprawdzali... a co tam nowego się dzieje....
                                        Najbardziej wrażliwych i nieodpornych na chamstwo ludzi... to z pewnością
                                        moderator wątku szybko opluł, zniechęcił... odeszli pełni żalu, nie
                                        mogąc zrozumieć co się dzieje... Mieliśmy nadzieję, że wrócą... kiedyś. Oni nie
                                        zastanawiali się nad sposobem funkcjonowania forum tvn-u i nad priorytetami
                                        tvn-u... (tak nawiasem mówiąc mój syn jest administratorem, często moderatorem,
                                        takiego specjalistycznego forum..., więc ja akurat od początku inaczej
                                        interpretowałem wiele spraw... które dla ludzi mniej zorientowanych... były masakrą)
                                        W ogniu walki o coś cennego... tworzą się bliższe związki... no i się utworzyły,
                                        ciężko tak po prostu odejść.
                                        Więc na swój sposób, jesteśmy ... ha ha ha!... wywrotowcami!!! Nie chcemy się
                                        kłócić, obrzucać obelgami, nie chcemy ze sobą walczyć... o... pietruszkę. Z
                                        pewnością, nie pasujemy do profilu forum TVN-u.
                                        Z drugiej strony... sprawy, ...... osobiste zaangażowanie się moderatora tego
                                        wątku, ... też miało znaczenie. Z początku robił z nautami co chciał... ale do
                                        licha! dłużej nie można na to pozwolić...i nie dało rady znieść!
                                        Poszły jakieś skargi do władz TVN-u...
                                        Podważono w tych skargach podstawę prawną funkcjonowania forum...(chociażby
                                        ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną) pokazano dowody na nie
                                        przestrzeganie regulaminu tamtego forum przez moderatorów (trochę, to był
                                        poszkodowany emocjonalnie gościu...)
                                        No cóż... odpowiedź... jest jedyna możliwa w takiej sprawie. Trzeba
                                        doprowadzić... żeby... ha ha ha ! sprawy nie było!
                                        Knebelek, zamknięcie Wątku...
                                        .... no i gdzie jest ta sprawa...ano nie ma jej.:-(

Choć może nie do końca... jej nie ma!
                                        :-D)))))))))---<<
                                        Ale zdajemy sobie sprawę... z sytuacji... czy uda się choć w tak małej
                                        sprawie... zawrócić Wisłę kijem...??????
                                        No ale trzeba przynajmniej spróbować... albo wszystkie lustra z domu
                                        powyrzucać... (co dla kobiet jest opcją nie do przyjęcia! :-D)
                                        • al-szamanka Re: Ch@mstwo hula po internecie... 25.09.09, 17:52
                                          Cześć Koguciku (zabawny masz nick:-))i cześć pozostali. Hauerze dbaj o siebie!!!
                                          Przeczytałam Twoje wpisy Koguciku...mówisz - nie karmić trolla. Hmm, niekiedy
                                          całymi dniami nie odpowiadaliśmy na jego zaczepki, a w tym czasie bywało, że na
                                          całej stronie mogliśmy znaleźć jedynie parę naszych wpisów a reszta to jego.
                                          Rozpacz ogarniała, widząc co ten psychopata robi... oczywiście przy wydatnej
                                          pomocy moderatorów, gdyż nasze klikanie nie dawało rezultatów. Mieliśmy
                                          wrażenie, że grają z nami w szczególnie okrutną i złośliwą odmianę zabawy w
                                          kotka i myszkę, bolało, gdy bezczescili pamięć niezwykle cennej osoby, która
                                          odeszła na zawsze:-(
                                          To, że Ty walczysz o czysty net..i wielu innych, i to tak długo, nie nastraja
                                          mnie optymistycznie. Jest to raczej potwierdzeniem naszej bezsilności w sprawie.
                                          A właśnie dzisiaj odwiedziłam wątek, na którym dyskutuje się sprawę Alicji
                                          Tysiąc. Żadna ze stron nie przebiera w słowach; brudnych, wstrętnych,
                                          patologicznych...niedobrze się robi. I co robi moderator? Pewnie siedzi, pije
                                          kawkę i zaciąga się papierosem i chichocze z uciechy widząc jak stado - w jego
                                          mniemaniu, osłów - próbuje sobie podbić oko. Myślę, że praca moderatora
                                          strasznie wypacza słabe charaktery dając ułudne wrażenie władzy nad drugim
                                          człowiekiem. Szkoda, że przy rekrutacji nie robią im testów, ale to chyba tylko
                                          dlatego, że dyrekcji jest obojętne jakie elementy zatrudniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka