Dodaj do ulubionych

Odzież wegańska

10.11.09, 18:29
Pojawił się tu kolejny wątek nawołujący do rezygnacji z noszenia futer, skór zwierzęcych. Jak sądzę, jest to coś w rodzaju odzieżowego wegetarianizmu. Są jednak na świecie także weganie, którzy nie mogą spożywać żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z logiką, nie powinni oni także używać w ubiorze włókien pochodzenia zwierzęcego (np. jedwab, wełna). O ile rezygnacja z jedwabiu powoduje tylko tyle, że weganki muszą nosić gorszą bieliznę, o tyle rezygnacja z wełny ma poważne skutki zdrowotne. Biedni weganie, nie dość, że słabną z powodu braku potrzebnych organizmowi białek zwierzęcych, to jeszcze nie mogą założyć ciepłego swetra, ani owinąć szyi ciepłym wełnianym szalikiem. Miom zdaniem za bardzo się poświęcają dla naszej planety.
Obserwuj wątek
    • Gość: ringo Re: Odzież wegańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 18:39
      Tak jak każde poświęcenie tak i to prowadzi do szybszego zgonu.
    • angelfree Re: Odzież wegańska 10.11.09, 19:02
      Daj sobie spokój. Nie chcą, niech nie noszą.
      • strikemaster Re: Odzież wegańska 10.11.09, 19:11
        Na razie pokazałem im tylko, że stoi to w sprzeczności z ich ideologią, czyli albo nie noszą, czyli marzną (w co mi się nie chce wierzyć), albo noszą, czyli są hipokrytami, albo zastępują wełnę wiskozą, co ma katastrofalny wpływ na środowisko, bo wiąże się ze znacznym zużyciem wody, emisją CO2 i hałdami trudno rozkładającego się plastiku.
        • Gość: Damianon Re: Odzież wegańska IP: *.128.78.39.static.crowley.pl 26.11.09, 19:02
          debil, białko zwierzęce wcale nie jest niezbędne. dietetyk się znalazł
          inteligentnie ironiczny od siedmiu boleści. idź zjedz swojego psa. a co do
          zużycia wody to na produkcje 1 kg krowiego mięsa potrzeba 20 razy więcej wody
          niż na wytworzenie takiej samej ilości soi z tym, że od soi nie dostaniesz raka
          sutka albo białaczki
          • strikemaster Re: Odzież wegańska 26.11.09, 19:06
            A jakiego raka dostaje się od soi?
            BTW nie mam psa, już zjadłem. :)
            • Gość: damianon Re: Odzież wegańska IP: *.128.78.39.static.crowley.pl 26.11.09, 19:16
              tak poważnie, to jeśli matka nadużywa estrogenów roślinnych (których soja ma
              dużo) kiedy jest w ciąży to może to skutkować tym, że jej syn w przyszłości
              będzie mógł chorować na raka jąder. ale i tak białko roślinne wygrywa ze zwierzęcym.
              • strikemaster Re: Odzież wegańska 26.11.09, 21:50
                Jak mam do wyboru raka sutka i jąder, wybieram to pierwsze.
    • seth.destructor Bawełna jest całkowicie wegańska 10.11.09, 19:21
      I len.
      • strikemaster Re: Bawełna jest całkowicie wegańska 10.11.09, 19:23
        Wiem, tylko, czy oni chodzą wyłącznie w lnianych i bawełnianych ciuchach?
        • seth.destructor Re: Bawełna jest całkowicie wegańska 15.11.09, 07:11
          I poliestrowych. Tak wyrywkowo sprawdziłem, i większość ubrań to trochę bawełny, trochę poliestru.
    • drwallen Perwa 10.11.09, 19:30
      Bo wolą wchodzić w coś niż żeby coś wchodziło w nich :D
      • drwallen ze zwierzętami :D 10.11.09, 19:32
        hehehehehe
    • 350.co2 Re: Odzież wegańska 17.11.09, 11:37
      Mamy coraz więcej możliwości stosowania odzieży wegańskiej.
      Len, bawełna, konopie, agawa, amarantus...
      • papalaya Re: Odzież wegańska 17.11.09, 12:30
        farnitur z agawy??? ciekawe, kto to szyje???
      • hero.net Weganom teraz jest coraz łatwiej 17.11.09, 17:59
        Masowe przejście na weganizm mogłoby o 2/3 zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska. Ludzie zaczynają to rozumieć :)
        Teraz weganie spokojnie mogą ubierać się "po wegańsku".
        Jest coraz więcej dobrych produktów "wegańskich" i "ekologicznych" - a będzie jeszcze więcej:)
        Znane firmy promują wegański styl ubierania się - weganizm i moda przestały być dwiema wykluczającymi się wzajemnie definicjami.
        • strikemaster Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 17.11.09, 18:04
          > Masowe przejście na weganizm mogłoby o 2/3 zmniejszyć zanieczyszczenie środowis
          > ka.

Podaj dane. Ciekawe, czy słyszałeś kiedyś o nawozach i środkach owadobójczych, bardzo zanieczyszczają środowisko.

> Teraz weganie spokojnie mogą ubierać się "po wegańsku".

I bardzo dobrze, zacząłem wątek, bo nie wiedziałem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, że ubrania też często mamy ze zwierząt.

> Znane firmy promują wegański styl ubierania się - weganizm i moda przestały być
          > dwiema wykluczającymi się wzajemnie definicjami.

pozostaje tylko kwestia, jak się do siebie mają weganizm i zdrowy rozsądek, ale to chyba na inny wątek, którego Kropka może nie chcieć tolerować. :)
        • lernakow Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 17.11.09, 18:26
          hero.net napisał:

> Znane firmy promują wegański styl ubierania się
          >
          Ja im się nie dziwię. Ciuch z materiału służy krócej, niż ze skóry, więc klient przyjdzie częściej. Im łatwiej "biodegradowalne" ubranie - tym częściej.
          • snajper55 Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 19.11.09, 18:22
            lernakow napisał:

> Ja im się nie dziwię. Ciuch z materiału służy krócej, niż ze skóry, więc klient
            > przyjdzie częściej.

No nie wiem. Na przykład plastykowe buty będą służyć dużo dłużej niż skórzane.
            Albo poliestrowy sweterek. Nawet mole go nie ruszą.

S.
            • strikemaster Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 19.11.09, 18:52
              > Albo poliestrowy sweterek. Nawet mole go nie ruszą.

A co dopiero ludzie... :)
          • od.ucha.do.ucha Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 19.11.09, 23:25
            lernakow napisał:

> Ja im się nie dziwię. Ciuch z materiału służy krócej, niż ze skóry, więc
            klient przyjdzie częściej. Im łatwiej "biodegradowalne" ubranie - tym częściej.
            >

W tym celu to już dawno wymyślono modę. Klient przychodzi dużo częściej i to na
            długo zanim biodegradowalny ciuch się wysłuży :)
        • drwallen Re: Weganom teraz jest coraz łatwiej 17.11.09, 19:10
          z ekologią trzeba walczyć.
          Tumany baranów widzą zagrożenie w degradacji środowiska za 300 lat wprowadzając
          nazistowskie ustawy, a nie widzą realnego zagrożenia demograficznego i
          nadchodzącej Europejskiej Republiki Islamskiej.
      • snajper55 Re: Odzież wegańska 19.11.09, 18:12
        350.co2 napisał:

> Mamy coraz więcej możliwości stosowania odzieży wegańskiej.
        > Len, bawełna, konopie, agawa, amarantus...

Listki figowe.

S.
    • rambo-pl Re: Odzież wegańska 26.11.09, 21:45
      Ciekawy jestem,co hinduiści, fanatyczni wegetarianie zrobią ze skórami zabitych
      zwierząt?
      www.efakt.pl/320-tys-zwierzat-poszlo-pod-noz-FOTO,artykuly,57951,1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka