mg2005 30.11.09, 21:16 Szwajcarzy nie chcą minaretów, a Wy ? -- Łuczywo, oświeć gojów ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rambo-pl Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 21:25 Jeżeli jakaś grupa społeczna zagraża demokracji to powinna być eliminowona z życia publicznego. Wszelkiej maści ideologie totalitarne. Czy muzułmanów można zaliczyć do wielbicieli demokracji? Nie znam przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 21:52 Chcieć nie chce, bo na co mi one? Ale jeżeli ktoś chce to niech sobie stawia (na swoim i za swoje), byle innym nie przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Minarety w Polsce. IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.09, 22:20 www.europa21.pl/wiadomosc/11857-Minaret_w_Poznaniu bez doplat jak do uszatka Glempa bez zebrania jak u malwersanta z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 22:43 > bez doplat Na razie :) > bez zebrania jak u malwersanta z Torunia Jakie malwersacje ?... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Minarety w Polsce. 01.12.09, 08:27 Obecnie buduje sie meczety na rzecz podatnikow-bezboznikow. zawsze wedlug tego samego modelu: -najpierw opowiada sie o biednych emigrantach (w wiekszosci przypadkow przebywaja niezintegroani w Europie Zachodniej juz od pokolen), ktorzy chowaja sie w zapuszczonych halach produkcyjnych. -pozniej straszy sie wizja ekstremistow, ktorzy wlasnie w tych zapuszczonych miejscach rekrutuja swych fanatykow. -pozniej usilnie tlumaczy sie, ze by temu zapobiec, nalezy wybudowac tak okazaly meczet, by wierni zachwyceni pieknem i rozmachem skupili sie na modlitwie, nie na planach militarnych atakow - pozniej wszystkich sceptykow wyzwie sie od rasistow i pomylonych siepaczy faszystowskich -By tym patologiom zapobiec, refunduje sie budowe meczetow, wszak wczesniej ochrzczone zostana osrodkiem integracji. Nastepnie buduje sie szlabany i bezboznikow izoluje sie od wlasnej dzialanosci, ktora -glosi kazania o bezboznikach zracych trujace mieso swinskie, o brudnych bezboznikach, ktorzy przed przybyciem Turkow i Arabow nigdy sie nie myli. W tym celu wymyslili perfumy, by zabic swoj wlasny smrod. Bezboznicy wiederkami wynosili wlasne gowna z domu. Dopiero z nadejsciem Turkow i innego barachla poznalismy higiene osobista, zasmakowalismy cywilizacji -zakazuje swietowania Sylwestra, przyjmowania prezentow od znajomych z okazji Bozego Narodzenia... -Zakazuje bicia dzwonow koscielnych, bo jest to niezdrowe dla organizmu - Pozniej jakies cpuny wyja z minaret przez caly dzien przez megafony, ale to jest slowo boze i niesie zbawienie, wiec jest i zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo-pl Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 22:40 Przy okazji zapoznałem się z interesującą konstytucją szwajcarską. Wyjątkowy jest zapis mówiący: Maksymalna wysokość emerytury nie może być większa niż dwukrotność emerytury minimalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio712 Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 22:58 jestem przeciwny budowaniu minaretów a także kosciołów i synagog, jak widać na tym forum każda religia bez wyjątku otumania Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Minarety w Polsce. 01.12.09, 09:29 > jest zapis mówiący: Maksymalna wysokość emerytury nie może być większa niż > dwukrotność emerytury minimalnej. Faktycznie ciekawy zapis. Szkoda, że u nas by to nie przeszło. Oczywiście dla emerytur zusowskich czyli opłacanych z pieniedzy podatników, bo prywatnej emerytury każdy moze sobie miec ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
od.ucha.do.ucha Re: Minarety w Polsce. 30.11.09, 23:03 Nie mam nic przeciwko minaretom, pod jednym warunkiem - że muezzin nie będzie mnie o świcie budził śpiewaniem przez głośniki. Odpowiedz Link Zgłoś
gassarbajter Minarety w Polsce wkrotce ! 01.12.09, 03:12 wkrotce wyrosna i w Polsce i to centrum Warszawy czy Gdanska lub innych miast w najbardziej prestizowych miejscach ,jak to sie juz stalo w Berlinie,Wiedniu czy Paryzu ,,przed fala islamu zalewajaca Europe nie ma juz ratunku ,,,drugi Sobieski nie nadejdzie z odsiecza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Minarety w Polsce. 01.12.09, 07:48 mg2005 napisał: > Szwajcarzy nie chcą minaretów, a Wy ? A ja bym poszedł dalej i byłbym też przeciwny samym meczetom. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie chcemy żadnych budowli 01.12.09, 08:01 służących zakłócaniu ciszy i ładu społecznego. Dlatego też przykościelne dzwonnice należy potraktować tak jak minarety. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Nie chcemy żadnych budowli 01.12.09, 08:06 obraza.uczuc.religijnych napisał: > służących zakłócaniu ciszy i ładu społecznego. Dlatego też > przykościelne dzwonnice należy potraktować tak jak minarety. Ostrzej. Z kościelnymi dzwonnicami i kościołami mamy więcej otwartych rachunków. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Nie chcemy żadnych budowli 01.12.09, 09:32 Mniejsza o te rachunki, ale dzwonnice są po prostu bardziej hałaśliwe i dają czadu o gorszej porze dnia;) Mieszkałam juz koło minaretu (Gdańsk, róg Abrahama i Polanek), mieszkałam też koło koscioła. Nie ma porównania (na niekorzyśc kościoła ofkors) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Minarety w Polsce. 01.12.09, 11:43 Ja też nie chcę, podobnie jak dzwonnic i innych hałaśliwych elementów instytucji wyznaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Minarety w Polsce. 06.12.09, 17:13 www.rp.pl/artykul/402002_Wildstein__Minaret_zamiast_dzwonnicy.html Pewne formy zużywają się, przestają znaczyć. Tym bardziej jednak powinniśmy bronić się przed gwałtownymi ingerencjami naruszającymi kształt naszego kulturalnego otoczenia, który nie jest wyznaczany wyłącznie przez estetyczne upodobania, ale jest istotnym elementem naszej tożsamości. Wyobraźmy sobie wielki meczet w środku Krakowa. Szwajcarzy zareagowali alergicznie. Sądzę, że powodem było naruszanie od jakiegoś czasu europejskiej tożsamości kulturowej. Widzimy to ostatnim orzeczeniu Europejskiego Trybunału w Strasbourgu, który ukarał Włochów za krzyż w szkole publicznej, w działaniach hiszpańskiego premiera Zapatero, w kwestionowaniu prawa Europejczyków do obrony swojego kulturalnego środowiska. Takie działania zawsze muszą przynieść negatywne rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Minarety w Polsce. 06.12.09, 21:25 Widzisz, jak fajnie Ci się udało powiązać zupełnie niezwiązane ze sobą wydarzenia. :) Wystarczy tylko bardzo chcieć, a wtedy wszystko można. :) Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: a my juz mamy od ponad 300 lat ... nieuku! 06.12.09, 22:09 Ja taz glosowalam na poparcie tego referendum. Nie pasuja to do krajobrazu alpejsckiego. Jak chce sobie minaretki poogladac to polece do Turcji. Nic przeciwko Moschee, no ale te wieze z wrzeszcuycym araben, neee. Tak na marginesie dzwony koscielne powinni tez przyglöszyc.Nie przeszkadza mi dzwon bijacy wylacznie godziny. Mieszkalam 2 lata zaraz tuz przy kosciele i o 6 rano dzwonil codziennie dzwon ok.5 min. W niedziele przed kazda i po kazdej mszy.... Sprzedalismy dom..... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: a my juz mamy od ponad 300 lat ... nieuku! 07.12.09, 07:08 > Nie pasuja to do krajobrazu alpejsckiego. pełna zgoda ale szwajcarja ma trochę inną tradycję niz polska.. poza tym polskie minarety raczej nie przypominają tych arabskich.. tylko czy warto wprowadzac taki zakaz... wszak wystarczy by były one zgodne z architektórą otoczenia.. warto tez by ekzekwować prawo do ciszy... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Mogłby sobie być pod jednym warunkiem 07.12.09, 17:25 tzn. żeby nie wyli przez te megafony tzn. wzywali ponoć na modły. Jeśli tak to mogliby sobie stawiać minarety (fajna nazwa btw. miło się kojarzy). Te wycie mi przeszkadza a oni ponoć to robią parę razy na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
dcio wyja 15 razy 07.12.09, 18:23 na dzien, trzeba z tym skonczyc, takie wycie jest wbrew prawu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: wyja 15 razy 07.12.09, 18:48 A co powiesz na dzwonienie i nagłośnienia mszy świętych, które w systemie Dolby ryczą tak, że 500m od kościoła można ogłuchnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lorens Re: wyja 15 razy IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 22:06 dokładnie to 5 razy - tyle razy dziennie modlą się muzułmanie Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Mogłby sobie być pod jednym warunkiem 07.12.09, 18:47 Robią to 5x dziennie, do tego z solidnym nagłośnieniem, taka tradycja. Jak mawiają Rambo z Mg2005, tradycji należy przestrzegać, bo inaczej tożsamość narodu może zaniknąć, a poza tym, cała etyka się przecież właśnie stąd bierze. :D Odpowiedz Link Zgłoś