Dodaj do ulubionych

apel do ZTM

15.02.10, 08:20
Podobno ZTM organizuje kursy w szkołach podstawowych na temat zasad
użytkowania środków transportu miejskiego.
Uważam, że to świetny pomysł ale jeszcze lepszym byłoby wpajanie
pewnych zasad dorosłym.
Można by wyświetlać naukę na monitorach znajdujących się w metrze i
zainstalować coś podobnego w autobusach i tramwajach.
Jako wieloletnia pasażerka warszawskiej komunikacji - dojeżdżałam
już do szkoły podstawowej, obserwuję znaczne pogorszenie zachowania
u innych podróżujących.
Proponuję następujące tematy lekcji:
1. Jeśli nie jedziesz daleko, nie pchaj się by wsiąść w pierwszej
kolejności do autobusu po to, by stanąć zaraz przy drzwiach. Wsiadaj
na końcu.
2. Jeśli siedzisz na zewnętrznym miejscu i zwalnia się wewnętrzne,
pownieneś umożliwić wyjście osobie zwalniającej miejsce wewnętrzne
(czytaj: przesuń nogi, w miarę potrzeby wstań i przepuść).
Następnie, jeśli nie wysiadasz na kolejnych 2 przystankach, przesuń
tyłek na miejsce wewnętrzne. Tym samym zaoszczędzisz komuś
przepychania się obok ciebie, często w 2 strony.
3. Siaty trzymaj na kolanach, nie kładź w przejściu.
4. Zajmuj jedno miejsce siedzące. Trzymaj łokcie w obrębie swojego
miejsca. Jeśli czytasz gazetę, składaj zamiast trzymać jej część
przed twarzą osoby siedzącej obok. Nie lubimy dotykać się z obcymi.
5. Nie trzymaj wyprostowanych nóg o ile osoba siedząca naprzeciwko
nie jest kimś dla ciebie bliskim.
6. Jeśli musisz prowadzić rozmowę telefoniczną, nie drzyj się.
7. Jeśli nie posiadasz słuchawek do sprzętu muzycznego, nie sluchaj.
Nie każdy docenia marny rap domowej produkcji.
8. W miarę możliwości oddychaj przez nos, szczególnie w tłoku. Latem
myj się i używaj antyperspirantów.
9. Wysiadaj najbliższymi drzwiami zamiast przepychać się zapchanym
przejściem do dalszych.
10. Miejsca oznakowane dla osób starszych / chorych / kobiet w ciąży
lub z małym dzieckiem należą im się bez przypominania. I generalnie
ustępuj tym osobom nawet, jeśli siedzisz gdzie indziej.
11. Jeśli jesteś starszą osobą i nie musisz jechać do marketu w
godzinach rannego szczytu, proszę nie jedź.
12. Młody człowieku opierający się o drzwi (nawet gdy jedziesz całą
trasę), wysiadaj na przystankach aby przepuścić innych. Jeden taki
po lewej, drugi po prawej a wsiadająca starsza osoba nie ma jak
złapać się za barierkę i musi się przeciskać.
13. Zanim wsiądziesz, pozwól wysiąść innym.
14. Gdy wsiadasz, nie pchaj się przed tych, przed którymi akurat
otworzyły się drzwi. Poczekaj na swoją kolej.
15. Chwalenie się publicznie tym, że "odkąd mieszkam w W-wie, nigdy
nie skasowałem biletu" świadczy o tobie bardzo źle.

Macie jeszcze jakieś wskazówki?
Ja mam jeszcze jedną, dla kierowców - skoro już jesteście za wygodni
na jazdę komunikacją, co w pełni rozumiem, pozwalajcie by autobus
włączył się do ruchu. To wy robicie korek.

Obserwuj wątek
    • wuzet21 Re: apel do ZTM 15.02.10, 09:57
      Bardzo mądry apel, obawiam się tylko, że takiemu przeciętnemu
      Kowalskiemu bliżej jest do postaw chamskich, prostackich czy
      wsiórskich, niż kulturalnych - inteligentnych...
    • Gość: i Re: apel do ZTM IP: 83.1.16.* 15.02.10, 22:06
      Popieram apel. Dodaję jeszcze dwa punkty:
      - Mężczyzno! Jeśli siedzisz, nie rozkraczaj się jak żaba. Trzymaj
      nogi w miarę blisko. My, którzy siedzimy obok, nie lubimy, gdy Twoje
      uda ocierają się o nas.
      - Jeśli siedzisz, a jesteś pasażerem/pasażerką słusznej tuszy, bacz,
      by Twoje ciało nie przekraczało granicy wyznaczonej przez brzeg
      Twojego siedzenia i oparcia. Szczupli pasażerowie, którzy mają
      nieszczęście siedzieć obok Ciebie, nie muszą się z Tobą dzielić
      swoim miejscem.
    • 0ffka Re: apel do ZTM 16.02.10, 00:41
      Podpisuję się pod Twoim apelem. Te same mam spostrzeżenia. Dodam od siebie:
      - reaguj na słowa przepraszam i proszę
    • maitresse.d.un.francais Re: apel do ZTM 17.02.10, 17:16
      Jeśli jesteś młodą dziewczyną i dzielisz się z koleżanką obok/przez komórkę
      informacjami, jaki to chłopak ci się podoba oraz co sądzisz o matematycy - ścisz
      się ze dwadzieścia decybeli. Tematy te są fascynujące, ale nie na tyle, by
      interesować cały autobus.

Mamy swoich chłopaków i swoje matematyce (szefów/sąsiadów/niepotrzebne skreślić)
      i nie wrzeszczymy ci o nich nad głową.

Zwłaszcza do kobiet: ćwicz modulację głosu. Nie musisz używać najwyższych
      rejonów dostępnej ci skali. Piski, jakie z siebie wydajesz, są naprawdę bardzo
      męczące. Chcesz sprawdzić, jak brzmi to, co słyszymy?
      • victoria1985 Re: apel do ZTM 17.02.10, 21:58
        Dzieci dzieci i jeszcze raz dzieci nie każdy musi słuchać o co twoja pociecha
        pyta ,jakie zna wierszyki i już nie daj boże jak pięknie śpiewa. Nikogo to nie
        interesuje więc błagam nie musi wszystkich terroryzować swoim bardzo głośnym
        mówieniem , poproś żeby mówiło ciszej!
        • Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: *.range86-170.btcentralplus.com 17.02.10, 22:04
          a oddychac im wolno, czy tez nerwy psuja. no i co z regulaminami
          uzytkowania poczty, przychodni, supermarketu, stolowki, wychodka i
          windy?
          • maitresse.d.un.francais Re: apel do ZTM 17.02.10, 23:13
            Gość portalu: lolek napisał(a):

> a oddychac im wolno, czy tez nerwy psuja. no i co z regulaminami
            > uzytkowania poczty, przychodni, supermarketu, stolowki, wychodka i
            > windy?

Użytkowania wychodka to akurat wielu by się przydał...
            • maitresse.d.un.francais Re: apel do ZTM 17.02.10, 23:13
              maitresse.d.un.francais napisała:

> Gość portalu: lolek napisał(a):
              >
              > > a oddychac im wolno

czyżby dumny rodzic "moja pociecha już umie drzeć się w autobusie"?
              • Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 17.02.10, 23:50
                Nie. Znudzony czlowiek, ktorego irytuje ciagly stan irytacji innych i ich
                agresja, ukryta pod postacia wychowawczych warkniec ty chamie, ty wiesniaku itd.
                Problemem sa nerwy ludzi uczulonych na wszystko i wszystkich, ktorzy nie
                potrafia okreslic, jakie zachowania sa w stosunku do nich neutralne, a jakie ich
                bezposrednio atakuja i w rezultacie walcza ze wszystkim i w kazdej sytuacji.
                • Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 18.02.10, 00:04
                  Agresja za PWN:
                  1. «wrogie, zaczepne zachowanie się; też: silne negatywne emocje wywołujące
                  takie zachowanie»

Po zastanowieniu sie troche mysle, ze te regulaminy, to jest wlasnie agresja. A
                  dokladnie polaczenie agresji ze strachem. Agresja ludzi slabych, ktorzy nie
                  rozrzuca nog w autobusie, nie odwaza sie przepchnac przez tlum, wejsc do
                  autobusu zanim wysiadajacy go opuszcza, nie zaczna rozmawiac przez telefon na
                  glol, a wszystko to ze strachu przed innymi. Jednak te swoja agresje z siebie
                  wyleja, tyle ze wspierajac sie regulaminem, prawem, kodeksem itd. Stad te
                  wyzwiska i sarkazm i ironia i poczucie wyzszosci. Kulturalny czlowiek nie zwraca
                  uwagi innym uzywajac obelg. Kulturalny czlowiek rzadko kiedy w ogole zwraca
                  innym uwage.
                  • seth.destructor Touche! 18.02.10, 04:20
                    Całość pod szyldem "udawaj, że cię w ogóle tam nie ma".
                    • gringo68 gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 07:53
                      szukałem w całym mieście i znalezlem tylko MPK...
                      • horpyna4 Re: gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 09:06

W Warszawie.
                        • gringo68 Re: gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 13:21
                          a skąd mam wiedzieć, że w Warszawie?

dla wielu naprawdę świat to nie tylko Warszawa i niewiele ich ona
                          obchodzi...
                          • maitresse.d.un.francais Re: gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 16:14

>
                            > dla wielu naprawdę świat to nie tylko Warszawa i niewiele ich ona
                            > obchodzi...

to już zaznaczyłeś, a u ciebie ludność w komunikacji zachowuje się idealnie, tak
                            poza tym?
                            • gringo68 Re: gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 22:18
                              zaznaczyłem, że nie wszyscy wiedzą co to jest ZTM i gdzie to jest...
                              • maitresse.d.un.francais Re: gdzie jest to ZTM??? 18.02.10, 23:32
                                gringo68 napisał:

> zaznaczyłem, że nie wszyscy wiedzą co to jest ZTM i gdzie to jest...
                                >
                                >
                                tak, to już wiemy, ile razy jeszcze to zaznaczysz?
                              • Gość: uprzejma odpowiedź Re: gdzie jest to ZTM??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 01:24
                                gringo68 napisał:

> zaznaczyłem, że nie wszyscy wiedzą co to jest ZTM i gdzie to jest...

Zarząd Transportu Miejskiego. Instytucja obecna chyba w każdym polskim mieście,
                                po którym jeżdżą autobusy.
                  • maitresse.d.un.francais Re: apel do ZTM 18.02.10, 16:13

>
                    > Po zastanowieniu sie troche mysle, ze te regulaminy, to jest wlasnie agresja. A
                    > dokladnie polaczenie agresji ze strachem. Agresja ludzi slabych, ktorzy nie
                    > rozrzuca nog w autobusie

Natomiast agresja ludzi silnych, którzy rozrzucają te nogi i drą się na cały
                    autobus, ci nie przeszkadza?

Coś mi to przypomina.
                  • maitresse.d.un.francais a ja sądziłam, że savoir vivre i inne takie... 18.02.10, 16:17
                    ... służą do ułatwiania sobie wzajem życia.

A tu nie! Kto rozwala nogi i wrzeszczy - agresywny nie jest. Komu to przeszkadza
                    - agresywny jest. Bo świat należy do silnych, a słabi niech zamkną ryje. Eeee,
                    gdzieś już to czytałam...
                    • Gość: lolek Re: a ja sądziłam, że savoir vivre i inne takie.. IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 18.02.10, 22:09
                      > A tu nie! Kto rozwala nogi i wrzeszczy - agresywny nie jest.

Jest

> Komu to przeszkadza
                      > - agresywny jest

To sa dwie strony tego samego medalu. Tylko tyle napisalem.
                      Wyobraz sobie dwie grupy ludzi siedzacych w pubie i pijacych piwo. Jedna grupa
                      robi kupe halasu, potraca innych, rozlewa piwo i dobrze sie bawi. Druga
                      obserwuje po cichu i buzuje w nich nienawisc. Ja wchodzac do takiego pubu
                      unikalbym w tym samym sopniu pierwszej, jak i drugiej grupy.

> Bo świat należy do silnych, a słabi niech zamkną ryje.

Dospiewujesz sobie.
                      • maitresse.d.un.francais Re: a ja sądziłam, że savoir vivre i inne takie.. 18.02.10, 23:32

> > A tu nie! Kto rozwala nogi i wrzeszczy - agresywny nie jest.
                        >
                        > Jest
                        >
                        > > Komu to przeszkadza
                        > > - agresywny jest
                        >
                        > To sa dwie strony tego samego medalu.

Bo agresja rodzi agresję.
                        • Gość: lolek Re: a ja sądziłam, że savoir vivre i inne takie.. IP: 82.132.139.* 19.02.10, 00:34
                          > Bo agresja rodzi agresję

dokladnie i te madrosc polecam wszystkim
                          ktorym sie wydaje, ze maja prawo pouczac
                          innych jak sie zachowywac, jak stac,
                          siedziec, rozmawiac, oddychac itp.
                  • Gość: i Re: apel do ZTM IP: 83.1.16.* 19.02.10, 09:10
                    "Agresja ludzi slabych, ktorzy nie
                    rozrzuca nog w autobusie, nie odwaza sie przepchnac przez tlum,
                    wejsc do
                    autobusu zanim wysiadajacy go opuszcza, nie zaczna rozmawiac przez
                    telefon na
                    glol, a wszystko to ze strachu przed innymi."

Błąd. To, że ktoś się zachowuje tak, by nie przeszkadzać innym, nie
                    wynika ze strachu, tylko z dobrego wychowania. Cały ten wywód o
                    agresji i lęku ma błędne założenia. Nie boję się poprosić o zabranie
                    nogi albo o odsunięcie się z przejścia, ale irytuje mnie, że muszę
                    to robić tak często. Regulaminy są przydatne, bo wiele osób nie
                    zdaje sobie sprawy, że zachowuje się niewłaściwie, i że komuś to
                    przeszkadza. Wszystkie zwierzęta stadne (a więc i ludzie) mają w
                    swoich społecznościach kody zachowań. To zdrowe i potrzebne. I na
                    Boga, gdzie te wyzwiska i obelgi? Fantazjujesz.
                    • Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 19.02.10, 21:38
                      > Błąd. To, że ktoś się zachowuje tak, by nie przeszkadzać innym, nie
                      > wynika ze strachu, tylko z dobrego wychowania.

Nigdzie tego nie poddawalem w watpliwosc.

Cały ten wywód o
                      > agresji i lęku ma błędne założenia. Nie boję się poprosić o zabranie
                      > nogi albo o odsunięcie się z przejścia,

Nie czytasz zbyt uwaznie. Ja napisalem, ze swoja agresje lekliwi ludzie probuja
                      ubrac w plaszczyk regulaminow, kodeksow, zasad kultury itp.

> ale irytuje mnie, że muszę
                      > to robić tak często

I o tym mowie.

> Wszystkie zwierzęta stadne (a więc i ludzie) mają w
                      > swoich społecznościach kody zachowań. To zdrowe i potrzebne.

Nie przecze. Caly czas pisze, ze ten nasz kod robi sie wku...ajaco dlugi i
                      szczegolowy.

I na
                      > Boga, gdzie te wyzwiska i obelgi?

Lol

• Gość: i Re: apel do ZTM IP: 83.1.16.* 19.02.10, 23:15
                        > Nie czytasz zbyt uwaznie. Ja napisalem, ze swoja agresje lekliwi
                        > ludzie probuja ubrac w plaszczyk regulaminow, kodeksow, zasad
                        > kultury itp.

>> ale irytuje mnie, że muszę
                        >> to robić tak często

> I o tym mowie.
                        To znaczy o czym? Irytacja to agresja i lękliwość?

Czytam uważnie, tyle że się z Tobą nie zgadzam. Z Twoich wypowiedzi
                        wynika, że zwolennicy regulaminów, czyli np. ja i parę innych osób z
                        tego wątku, to automatycznie ludzie agresywni i słabi. Nie zaliczam
                        się ani do jednych, ani do drugich. Regulaminy, również te
                        szczegółowe, popieram, bo porządkują otaczającą nas przestrzeń,
                        informują (gdyby ktoś czegoś nie wiedział) i jasno określają reguły.

>> Wszystkie zwierzęta stadne (a więc i ludzie) mają w
                        >> swoich społecznościach kody zachowań. To zdrowe i potrzebne.

> Nie przecze. Caly czas pisze, ze ten nasz kod robi sie wku...ajaco
                        > dlugi i szczegolowy.
                        Uważaj z tym wku...aniem, bo zrobisz się agresywny, a zatem słaby ;).

• Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 19.02.10, 23:46
                          > Z Twoich wypowiedzi
                          > wynika, że zwolennicy regulaminów, czyli np. ja i parę innych osób z
                          > tego wątku, to automatycznie ludzie agresywni i słabi.

Tak wlasnie to widze. Ktos, kto zabrania innym rozmawiac glosno przez telefon
                          jest moim zdaniem agresywny. Ty powiesz, ze kulturalny czlowiek mowi cicho, ale
                          kultura jest czyms dobrowolnym, a nie regulaminowym. Mowienie sobie dzien dobry
                          jest kwestia dobrego wychowania tak dlugo, jak nie jest ono podyktowane
                          regulaminem. Stworzenie regulaminu narzucajacego mowienie dzien dobry nie jest
                          przejawem kultury, tylko agresji.
                          Zostawie juz kwestie strachu na boku bo to juz filozofowanie, ale mysle, ze
                          prawo de facto chronic ma slabszych przed silnymi.

> Uważaj z tym wku...aniem, bo zrobisz się agresywny, a zatem słaby ;).

trafiles w sedno, slabo mi sie robi gdy czytam watki w ktorych ktos twierdzi ze
                          dzieci powinny jezdzic do szkoly samochodami, bo tak jest bezpieczniej - a w
                          istocie autor watku mialby wiecej miejsca, albo ze osoby starsze nie powinny
                          podrozowac w godzinach szczytu jesli nie musza z otwarcie juz tego samego powodu.

• Gość: i Re: apel do ZTM IP: 83.1.16.* 20.02.10, 11:03
                            > Tak wlasnie to widze.
                            Aha. Ja zaś widzę to zupełnie inaczej. I niech tak zostanie :).
                            • Gość: lolek Re: apel do ZTM IP: 82.132.248.* 20.02.10, 13:47
                              luz
                • maitresse.d.un.francais Re: apel do ZTM 18.02.10, 16:16
                  ty chamie, ty wiesniaku itd

Nigdy nie zwracam się do nikogo w ten sposób. Nie o mnie piszesz.
                  > .
                  > jakie zachowania sa w stosunku do nich neutralne

Mylisz się. Ja WIEM, że jeśli ktoś rzuca mięsem tuż nad moją głową, nie atakuje
                  mnie bynajmniej. Co nie zmienia faktu, że bardzo ciężko to znoszę. I mam do tego
                  prawo. Nietzscheanisto.
    • Gość: gaya789 Re: apel do ZTM IP: 85.222.87.* 18.02.10, 19:12
      No nie mogę się zgodzić z tym, że aby udowodnić "normalność" trzeba
      na chama pchać się do autobusu, zanim wyjdą inni. Pokręciliście tu
      trochę.
    • grenzoid Re: apel do ZTM 19.02.10, 15:52
      W pełni się zgadzam. Zwłaszcza punkt 13 mnie porusza. :) A w ogóle, to nie
      bardzo rozumiem ten cały wyścig do drzwi, bitwę o siedzenia. Ludzie nakręcili
      sobie jakąś dziwną jazdę, że tak powiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka