Dodaj do ulubionych

Wiersz Kolbergera

17.04.10, 20:25
Witam,
Czy ktoś wie jaki wiersz recytował w Warszawie Krzysztof Kolberger? Podczas
uroczystości w sobotę oczywiście.
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 20:37
      To chyba było to.
      zadane.pl/zadanie/807944
      Nie słuchałam zbyt uważnie,ale była tam fraza o wielkim jeziorze.
      • galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 20:47
        Wielkie dzięki Tytanya!
        Naprawdę wielkie. Chodziło to za mną a jednocześnie nie zapamiętałam nic na tyle
        długiego żeby to znaleźć. No i nie wiedziałam że to Niemen.
        Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
        Gala
        • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 20:49
          Miło mi,że pomogłam.

Pozdrawiam:)
        • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 20:59
          No i nie wiedziałam że to Niemen.

Bo to nie Niemen(Czesław), ale Miłosz.
          • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:05
            O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen!

Dobre!
            • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:10
              > O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen!

Drobiazg. Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i
              profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK.
              • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:14
                I na dodatek napisał ten wiersz w 37 roku! Co za ojczyznę on na
                myśli miał????
                • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:29
                  >Co za ojczyznę on na
                  > myśli miał????

No przecież, że nie prastary piastowski Śląsk. Prawdziwi Polacy twierdzą,
                  że on sam identyfikował się jako Bałt, cokolwiek by to miało znaczyć. Myślę, że
                  w znaczeniu takim, jakie Niemcy określają wyrazem heimat- ziemia rodzinna, jego
                  ojczyzną była Litwa. Vaterland to jednak dla niego Polska. Pisał przecież po
                  polsku. Prawdziwi Polacy nie wnikają w takie subtelności.
                  • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:33
                    Wiem:)

Ja też jakby z tamtych stron:)
                    • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:44
                      > Ja też jakby z tamtych stron:)

Ach mein Gott! To znaczy z których?
                      • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:47
                        Tych miłoszowych.:)
                        • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:49
                          > Tych miłoszowych.:)

Super. Tam ładne dziewczyny:)
                          • tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:53
                            Idę obejrzeć się w lustrze. ;)
              • galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:26
                Gość portalu: kieprze_paczynsch napisał(a):

> > O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen!
                >
                > Drobiazg. Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i
                > profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK.

Ale w jakim sensie Miłosz to nie "prawdziwy Polak" - pochodził z Litwy - to dlatego?
                • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:32
                  > Ale w jakim sensie Miłosz to nie "prawdziwy Polak"

A to już nie do mnie pytanie. Może zajrzy na ten wątek jakiś rambo albo magnus
                  czy inny a.gittator. Pochować go jako wielkiego Polaka nie chcieli.
                  • galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 22:25
                    Hmmm. No sorry kieprze_paczynsch ale to Ciebie to pytanie - to wstawiłeś tą
                    kwestię :

(...) Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i
                    profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK. (...)

Trochę tej dygresji nie łapię a lubię wszytko wiedzieć i dlatego dopytuję. Tak
                    czy tak wiersz piękny - bardzo dziękuję za pomoc a i interpretacja P. Kolbergera
                    też była świetna.

Pozdrawiam
                    Gala
                    • Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 22:40
                      Kilkadziesiąt osób reprezentujących środowiska prawicowe znalazło się w
                      Społecznym Komitecie Protestacyjnym, który sprzeciwia się pochowaniu Czesława
                      Miłosza w krypcie zasłużonych klasztoru oo. Paulinów na Skałce w Krakowie.

"- Na pewno nie dopuścimy do gorszących incydentów podczas pogrzebu Miłosza.
                      Najprawdopodobniej wywiesimy transparent z cytatem jego autorstwa, bo trzeba
                      przypomnieć co ten pan pisał na temat Polaków, a wywieszenia transparentu nie
                      uważamy za naruszenie pamięci zmarłego" - powiedział organizator komitetu
                      Jarosław Kazubowski.
                      Przeciwko pochowaniu Miłosza w krypcie zasłużonych na Skałce sprzeciwiają się
                      także m.in. byli posłowie LPR, obecnie w kole Dom Ojczysty i Młodzież
                      Wszechpolska.

ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,28959,wiadomosc.html
                      warto przeczytać komentarze pod artykułem

Po kilku dniach sporów, gdzie pochować Noblistę, w Krakowie toczy się teraz
                      dyskusja, czy ulicami miasta powinien przejść kondukt żałobny. Rano prezydent
                      miasta Jacek Majchrowski zapowiedział, że konduktu nie będzie. Potem pojawiły
                      się informacje, że jednak będzie, bo na pogrzeb zjadą tłumy gości z całego
                      świata i będą musieli jakoś przejść z Bazyliki Mariackiej na Rynku do klasztoru
                      na Skałce. Decyzja w tej sprawie wciąż jeszcze nie zapadła. Nieoficjalnie
                      wiadomo, że jej podjęcia nie ułatwiają liczne protesty przeciwko pochowaniu
                      Poety w narodowym panteonie.

Zaprotestowało m.in. Towarzystwo Pamięci Narodowej im. Pierwszego Marszałka
                      Polski Józefa Piłsudskiego. Pod listem w tej sprawie do przeora Paulinów
                      podpisali się m.in. Ryszard Filipski, aktor, były aktywista nacjonalistycznego
                      skrzydła PZPR; Konrad Strzelewicz, prezes założonego w latach 80. Związku
                      Literatów Polskich oraz Jacek Kajtoch, polonista, były sekretarz POP PZPR w
                      Polskiej Akademii Nauk. Zamysł pochowania Czesława Miłosza na Skałce nie podoba
                      się też czwórce byłych posłów LPR, obecnie w kole Dom Ojczyzny: Gertrudzie
                      Szumskiej, Halinie Szustak, Ewie Kantor i Piotrowi Krutulowi a także Młodzieży
                      Wszechpolskiej. Nagonka na zmarłego poetę rozpętała się na antenie Radia Maryja.
                      W czwartek przed północą w programie prowadzonym przez samego ojca dyrektora
                      słuchaczki cytowały fragmenty "Naszego Dziennika", który przedstawił
                      "antypolskie oblicze Czesława Miłosza". Anna ze stolicy zaapelowała, by
                      słuchacze Radia Maryja słali listy do ojców paulinów i prezydenta Krakowa z
                      protestami przeciwko pochowaniu poety w Krypcie Zasłużonych na Skałce.

wyborcza.pl/1,75475,2241240.html
                      Tak to wraca czkawką. Moja racja jest mojsza. Już to dziś gdzieś pisałem- musi
                      topić się w wymiotach gorzkie słowo patriota.
                      • Gość: lolek Re: Wiersz Kolbergera IP: *.range86-158.btcentralplus.com 18.04.10, 00:32
                        A tutaj glos ludu.

• galaxia Re: Wiersz Kolbergera 18.04.10, 02:10
                        U la la - no teraz to już wszystko jasne. łącząc wątki i podteksty to tylko
                        trzeba powiedzieć że o ile to był świadomy dobór wiersza to taki niezły
                        przekąsik na koniec zawarł w swoim wystąpieniu pan Kolberger ale chyba za daleko
                        się zagalopowałam.

Zmartwiona tylko jestem bo jako francusko-niemiecko i ok 5-10% polski mieszaniec
                        to nie wiem czy prawdziwi Polacy dadzą mi gdzieś tu spocząć jak czas przyjdzie.
                        Oj chyba trzeba będzie do Hiematu wracać.

A tak pod koniec ten login "kieprze_paczynsch" to też tak nie wprost jakby
                        troszkę ;)

A wiersz ciągle mi się podoba.
                        Pozdrawiam
          • galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:08
            Witam,
            No ja też nie wiedziałam - takie info widniało na tej stronie pomagającej niby
            uczniom ;) - taka prowokacja.
            Ale na innym portalu też znalazłam że to Miłosz.
            Dziękuję Wam wszystkim bardzo , mam nadzieję że interpretację P. Kolbegera ktoś
            wrzuci na YouTube.
            Pozdrawiam.
    • mjot1 Re:Hm... Dlaczego ten tekst? Wiersz Kolbergera 18.04.10, 09:38
      Hm... Dlaczego ten tekst?
      Fantazji mi jakoś nie staje by subtelną nić sensu pochwycić...
      Natomiast tak jakoś mimochodem od dni kilku pałęta mi się pod
      czochradłem „Korowód” Marka G.

„...i po cóż za Niemen?” i nostalgia oko me zwilża...
      I po cóż? Skorom na ziemiach wyzyskanych zrodzon...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka