galaxia 17.04.10, 20:25 Witam, Czy ktoś wie jaki wiersz recytował w Warszawie Krzysztof Kolberger? Podczas uroczystości w sobotę oczywiście. Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 20:37 To chyba było to. zadane.pl/zadanie/807944 Nie słuchałam zbyt uważnie,ale była tam fraza o wielkim jeziorze. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 20:47 Wielkie dzięki Tytanya! Naprawdę wielkie. Chodziło to za mną a jednocześnie nie zapamiętałam nic na tyle długiego żeby to znaleźć. No i nie wiedziałam że to Niemen. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Gala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 20:59 No i nie wiedziałam że to Niemen. Bo to nie Niemen(Czesław), ale Miłosz. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:05 O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen! Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:10 > O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen! Drobiazg. Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:14 I na dodatek napisał ten wiersz w 37 roku! Co za ojczyznę on na myśli miał???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:29 >Co za ojczyznę on na > myśli miał???? No przecież, że nie prastary piastowski Śląsk. Prawdziwi Polacy twierdzą, że on sam identyfikował się jako Bałt, cokolwiek by to miało znaczyć. Myślę, że w znaczeniu takim, jakie Niemcy określają wyrazem heimat- ziemia rodzinna, jego ojczyzną była Litwa. Vaterland to jednak dla niego Polska. Pisał przecież po polsku. Prawdziwi Polacy nie wnikają w takie subtelności. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:33 Wiem:) Ja też jakby z tamtych stron:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:44 > Ja też jakby z tamtych stron:) Ach mein Gott! To znaczy z których? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:49 > Tych miłoszowych.:) Super. Tam ładne dziewczyny:) Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:26 Gość portalu: kieprze_paczynsch napisał(a): > > O rany! Dopiero teraz zauważyłam,że tam jest Niemen! > > Drobiazg. Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i > profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK. Ale w jakim sensie Miłosz to nie "prawdziwy Polak" - pochodził z Litwy - to dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 21:32 > Ale w jakim sensie Miłosz to nie "prawdziwy Polak" A to już nie do mnie pytanie. Może zajrzy na ten wątek jakiś rambo albo magnus czy inny a.gittator. Pochować go jako wielkiego Polaka nie chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 22:25 Hmmm. No sorry kieprze_paczynsch ale to Ciebie to pytanie - to wstawiłeś tą kwestię : (...) Czytanie wiersza Miłosza na TAKIEJ uroczystości było prowokacją i profanacją. To nie był PRAWDZIWY POLAK. (...) Trochę tej dygresji nie łapię a lubię wszytko wiedzieć i dlatego dopytuję. Tak czy tak wiersz piękny - bardzo dziękuję za pomoc a i interpretacja P. Kolbergera też była świetna. Pozdrawiam Gala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Wiersz Kolbergera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 22:40 Kilkadziesiąt osób reprezentujących środowiska prawicowe znalazło się w Społecznym Komitecie Protestacyjnym, który sprzeciwia się pochowaniu Czesława Miłosza w krypcie zasłużonych klasztoru oo. Paulinów na Skałce w Krakowie. "- Na pewno nie dopuścimy do gorszących incydentów podczas pogrzebu Miłosza. Najprawdopodobniej wywiesimy transparent z cytatem jego autorstwa, bo trzeba przypomnieć co ten pan pisał na temat Polaków, a wywieszenia transparentu nie uważamy za naruszenie pamięci zmarłego" - powiedział organizator komitetu Jarosław Kazubowski. Przeciwko pochowaniu Miłosza w krypcie zasłużonych na Skałce sprzeciwiają się także m.in. byli posłowie LPR, obecnie w kole Dom Ojczysty i Młodzież Wszechpolska. ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,28959,wiadomosc.html warto przeczytać komentarze pod artykułem Po kilku dniach sporów, gdzie pochować Noblistę, w Krakowie toczy się teraz dyskusja, czy ulicami miasta powinien przejść kondukt żałobny. Rano prezydent miasta Jacek Majchrowski zapowiedział, że konduktu nie będzie. Potem pojawiły się informacje, że jednak będzie, bo na pogrzeb zjadą tłumy gości z całego świata i będą musieli jakoś przejść z Bazyliki Mariackiej na Rynku do klasztoru na Skałce. Decyzja w tej sprawie wciąż jeszcze nie zapadła. Nieoficjalnie wiadomo, że jej podjęcia nie ułatwiają liczne protesty przeciwko pochowaniu Poety w narodowym panteonie. Zaprotestowało m.in. Towarzystwo Pamięci Narodowej im. Pierwszego Marszałka Polski Józefa Piłsudskiego. Pod listem w tej sprawie do przeora Paulinów podpisali się m.in. Ryszard Filipski, aktor, były aktywista nacjonalistycznego skrzydła PZPR; Konrad Strzelewicz, prezes założonego w latach 80. Związku Literatów Polskich oraz Jacek Kajtoch, polonista, były sekretarz POP PZPR w Polskiej Akademii Nauk. Zamysł pochowania Czesława Miłosza na Skałce nie podoba się też czwórce byłych posłów LPR, obecnie w kole Dom Ojczyzny: Gertrudzie Szumskiej, Halinie Szustak, Ewie Kantor i Piotrowi Krutulowi a także Młodzieży Wszechpolskiej. Nagonka na zmarłego poetę rozpętała się na antenie Radia Maryja. W czwartek przed północą w programie prowadzonym przez samego ojca dyrektora słuchaczki cytowały fragmenty "Naszego Dziennika", który przedstawił "antypolskie oblicze Czesława Miłosza". Anna ze stolicy zaapelowała, by słuchacze Radia Maryja słali listy do ojców paulinów i prezydenta Krakowa z protestami przeciwko pochowaniu poety w Krypcie Zasłużonych na Skałce. wyborcza.pl/1,75475,2241240.html Tak to wraca czkawką. Moja racja jest mojsza. Już to dziś gdzieś pisałem- musi topić się w wymiotach gorzkie słowo patriota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Wiersz Kolbergera IP: *.range86-158.btcentralplus.com 18.04.10, 00:32 A tutaj glos ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Wiersz Kolbergera 18.04.10, 02:10 U la la - no teraz to już wszystko jasne. łącząc wątki i podteksty to tylko trzeba powiedzieć że o ile to był świadomy dobór wiersza to taki niezły przekąsik na koniec zawarł w swoim wystąpieniu pan Kolberger ale chyba za daleko się zagalopowałam. Zmartwiona tylko jestem bo jako francusko-niemiecko i ok 5-10% polski mieszaniec to nie wiem czy prawdziwi Polacy dadzą mi gdzieś tu spocząć jak czas przyjdzie. Oj chyba trzeba będzie do Hiematu wracać. A tak pod koniec ten login "kieprze_paczynsch" to też tak nie wprost jakby troszkę ;) A wiersz ciągle mi się podoba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Wiersz Kolbergera 17.04.10, 21:08 Witam, No ja też nie wiedziałam - takie info widniało na tej stronie pomagającej niby uczniom ;) - taka prowokacja. Ale na innym portalu też znalazłam że to Miłosz. Dziękuję Wam wszystkim bardzo , mam nadzieję że interpretację P. Kolbegera ktoś wrzuci na YouTube. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re:Hm... Dlaczego ten tekst? Wiersz Kolbergera 18.04.10, 09:38 Hm... Dlaczego ten tekst? Fantazji mi jakoś nie staje by subtelną nić sensu pochwycić... Natomiast tak jakoś mimochodem od dni kilku pałęta mi się pod czochradłem „Korowód” Marka G. „...i po cóż za Niemen?” i nostalgia oko me zwilża... I po cóż? Skorom na ziemiach wyzyskanych zrodzon... Odpowiedz Link Zgłoś