wuzet21
23.05.10, 19:45
Wczoraj byłem świadkiem, jak znany dziennikarz ze znanej stacji telewizyjnej, przyjechał z ekipą na wieś, która oczekiwała na ewentualne zalanie przez wodę.
Podeszli do grupki starszych ludzi, stojących i czekających na to, co może się wydarzyć.
Pan "dziennikarz" podniesionym głosem : "dlaczego się nie ewakuujecie, przecież idzie kilkumetrowa fala, chcecie tu zginąć ?"
Starsi ludzie, z przerażeniem w oczach zaczynają spoglądać po sobie, i wtedy pan kamerzysta zaczyna kręcić...
Zapewne taki materiał lepiej się sprzeda, bo przecież tych ludzi, ich psychiki, stanu zdrowia itp., nikt nie brał pod uwagę.
Żenujący jest ostatnio wizerunek dziennikarzy (co prawda nie wszystkich), czy tylko te złe wiadomości, sztucznie stymulowane zachowania, przekłamania i inne podobne manipulacje, mają być "towarem" w telewizji ?
Wieś o której pisałem, nie zastała zalana, dzięki dobrze zorganizowanej akcji obywatelskiej i pomocy straży pożarnej.
Jeżeli w przyszłości, nie daj Boże, zdarzy się w tej wsi jakaś tragedia - ta telewizja będzie ignorowana, a nie jestem pewien, czy inne też.