Dodaj do ulubionych

Marki, które stały się swoją własną karykaturą

03.06.10, 12:01
Voker mnie do tego wątku zainspirował swoim postem w watku Cuxie o DB 5 wystawionym na aukcji.
A teraz ad rem:
Moim faworytem jest Bugatti.
Maestro Ettore twierdził, ze sportowa maszyna musi być lekka.
Po wykupieniu praw do nazwy koncern LudoWoza stworzył Bugatti Veyrona:
[img]https://c.wrzuta.pl/wi10973/e551c636000f46e445dc66c9/0/bugatti%20veyron%20black%20front[/img]
Masa Własna: 1888 kg :)

Dla porównania:
Lotus Exige 910 kg :)
[img]https://images.businessweek.com/ss/06/11/1130_lacars/image/lotus-exige-s.jpg[/img]
Obserwuj wątek
    • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 12:05
      O, świetny pomysł :))) spadam w plener ale jak wrócę to tu sypnę markami :D
      Louis Vuitton idzie na bezlitosny pierwszy ogień :D
      • evelina78 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 09:59
        Paskudne torby, fakt...
    • szwagier_z_niemodlina Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 14:33
      USA :-)
      • razzmatazzy Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 14:49
        Buahahaha!:DDD
      • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 15:18
        I za to Cię kocham, Szwagrze :D:D:D:D:D:D:D
        • szwagier_z_niemodlina Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 15:21
          Och, Wilku, karlusie :-)

Ale, kurcze, cos w tym jest. Kiedys marzylem o wyjezdzie do Stanow na stale. Na
          szczescie mi sie nie udalo :-))
          • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 16:46
            Ja jestem chyba młodszy, bo nigdy takiego marzenia nie miałem. Na moich oczach
            natomiast degrengoladzie ulega Skandynawia.
            • szwagier_z_niemodlina Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 21:03
              Przybliz mi te degrengolade Skandynawii. Bywam. Nie tak czesto jak kiedys, ale
              bywam.
              • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 22:21
                Przesadzają z poprawnością polityczną. Bezpieczeństwo - tak. Kaganiec - nie.
                Niestety cała Europa idzie w tym kierunku. RP dodatkowo przyswaja sobie nie
                najlepsze wzorce amerykańskie.
                Paradoksalnie - patrząc z boku oczywiście najciekawsze wydają się teraz być
                Czechy i Holandia :)
                • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 07:54
                  Z całym szacunkiem, na 'degrengoladę' to jednak bardzo mało :) Mieszkałam tam
                  dobre kilka lat i powiem Ci, że byś z radością przyjął kilka usprawnień w
                  działaniu państwa, które tam są bez zarzutu.
                  I wcale nie mówię tu o orwellowskich kajdankach.
                  • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 10:50
                    A ja właśnie o nich mówię.
                    Cukierku, ja bym przyjął skandynawskie rozwiązania w całości, ale bez tych
                    usprawnień, których dokonywali po 1990 roku.
                    • szwagier_z_niemodlina Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 11:16
                      Jak juz tak powaznie rozmawiamy, to bym radzil rozrozniac miedzy krajami
                      skandynawskimi bo one sie mocno od siebie roznia. Jakbym mial wybierac miedza
                      zyciem w Szwecji a w Danii, to bym wybral Danie w ulamku sekundy. Ale tak w
                      ogole to caly ten model w swoim dzialaniu pokazuje ze nie da sie jednoczesnie
                      maksymalizowac rownosci (bezpieczenstwa) i wolnosci.
                      Od czasu do czasu nagle sie czlowiek obija o mur. Znajomych mam, okazalo sie ze
                      ich synek, lat 7, ma syndrom Aspergera (typ zachowan autystycznych). I nagle sie
                      okazalo ze oni juz nie moga zdecydowac do jakiej szkoly on ma chodzic. Wladze
                      oswiatowe wyznaczyly szkole i juz. W Niemczech bez zgody rodzicow nie ma sily
                      zeby ci skierowano dziecko do jakiejs szkoly.

Poprawnosc polityczna to jest inna sprawa. Jak wszystko jest dobrze to nie
                      trzeba zadnej poprawnosci politycznej. Jak ona sie pojawia to zawsze jest
                      widoczna hipokryzja. Exemplum dunskie: jestes cudzoziemcem, co tam przyjechal i
                      wysylasz dziecko do szkoly. Otrzymujesz broszurke dla rodzicow, w ktorej w 36
                      (!!) jezykach wytlumaczone jest co to jest szkola, po co i ze to obowiazek.
                      Jezyki to: dunski, angielski, fracuskim, niemiecki, wloski, rosyjski,
                      japonski,...urdu, hindu, swahili, co tam jeszcze. Bo "sa kraje, w ktorych
                      pojecie szkoly nie jest wszystkim znane". A nie mozna tego np. napisac tylko w
                      urdu (choc wiadomo ze problem w 100% ludzi mowiacych w tym jezyku to dotyczy) bo
                      bylo negatywne wyroznienie.

I tak wszyscy wiedza. :-(
                      • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 13:54
                        Oczywiście, że tak jest, napisałam tam u góry w pośpiechu i bardzo niemerytorycznie, sorry :)
                        Bardzo dobrze znam Szwecję, Danię dobrze, Norwegię i Finlandię mało.
                        Na poważną dyskusję to jest temat rzeka, bo każde rozwiązanie, które chętnie bym widziała w Polsce, trzeba uczciwie opisać a nie przez pryzmat ideologii.
                        I ja bym za drugim razem wybrała Danię, ludzie są po prostu bardzij wyluzowania, bardziej spontaniczni i mają ogromne poczucie autoironii oraz sarkazmu, Szwedzi są tego niemal całkowicie pozbawieni, jeśli już brzydko polecę generalizacją ;)
                    • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 13:49
                      A co masz konkretnie na myśli, jakie przepisy? :)
                      • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 05.06.10, 11:36
                        Na pierwszy rzut oka - parytety (szwedzcy przedszkolankowie rozłożyli mnie na
                        łopatki) i faszystowskie wręcz przepisy drogowe.
                        • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 06.06.10, 10:44
                          Myślałam, że cięższe armaty wytoczysz ;) co do parytetu akurat w przedszkolu, a
                          wiesz jaki to daleki od mojego świat ;))) jestem za, uważam, że wychowanie przez
                          kobiety i tylko kobiety jest niebezpieczne dla człowieka.
                          Masz na myśli kary za przekroczenie prędkości? :)
                          • razzmatazzy Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 06.06.10, 11:26
                            twardycukierek napisała:

> jestem za, uważam, że wychowanie prze
                            > z
                            > kobiety i tylko kobiety jest niebezpieczne dla człowieka.
                            >

Zgadzam się i żałuję, że zawód nauczyciela jest w Polsce zdominowany przez
                            kobiety. Marzy mi się 50/50, nie poprzez parytety, tylko 'dobór naturalny' ;)
                            • twardycukierek Wypadki śmiertelne na drogach 06.06.10, 11:39
                              Te cyfry nie potrzebują komentarza... coś za coś.

ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/observatory/trends_figures.pdf
                              • szwagier_z_niemodlina Re: Wypadki śmiertelne na drogach 06.06.10, 11:53
                                A i owszem wymagaja komentarza.

Po pierwsze nie ma danych za 2009 ale podane sa zmiany w okresie 2001-2009 i
                                2008-2009.

Teraz tak:

Belgia: 2001 - 1486 smiertelnych wypadkow
                                2008 - 994

Zmiana 2001-2009 -35%, zgadza sie (z zalozeniem ze w 2009 tyle ile w 2008)

Polska: 2001- 5534
                                2008 - 5437

Zmiana 2001-2008 -15%!! Jak?! 15% procent o 5500 to 775, wiec liczba wypadkow
                                musialaby spasc do ca. 4500.

W przypadku Rumunii - jeszcze lepiej.

Tak sie robi statystyki, a potem sie podejmuje decyzje, o takie statystyki sie
                                opierajac. Super!

A co do meritum p. No coz, jak odniesc do liczby ludnosci to widac ze "Polska
                                lezy nad Morzem Srodziemnym" :-((
                          • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 06.06.10, 12:36
                            1. To jeden z bzdurnych parytetów, które w ogóle są tępym narzędziem.
                            Mam na myśli raczej dopuszczalną prędkość, zakazy wjazdu, podatki od wjazdu do
                            centrów, etc., niż kary.
    • warm_and_fuzzy_logic Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 03.06.10, 15:12
      fajny watek. moje pierwsze skojarzenie - Valkswagen "auto dla ludu". Powaznie
      sie idea wypaczyla - Phateon, Tuareg. Sama nazwa Tuareg zakrawa na ironie - z
      jednej strony kombi na sterydach ktore nie wyjezdza poza asfalt, z drugiej
      koczownicze plemie nomadow ktore asfaltu nigdy nie widzialo.

amerykanskie auta to niestety najczesciej karykakury, niekoniecznie samych
      siebie, po prostu karykatury...

ale wezmy n. KURvette zdrobniale zwana tez kuwetta. Konceptem auta bylo
      zrobienie taniego i szybkiego samochodu dla mas o zacieciu sportowym.
      Kilkadziesiat lat puzniej mamy monstrum kosztujace cos kolo 100 000 - zaleznie
      od wersji. Nissan GTR mi sie zamarzyl, pieniadze podobne a auto fajniejsze.
    • szwagier_z_niemodlina A propos 03.06.10, 15:19
      biznes.onet.pl/buffett-broni-szefa-moodys,18543,3236195,1,news-detal
      Normalnie: nago po sniegu, pod batem, dookola Kremla, z krotka przerwa na
      waterboarding w przerebli.
      • gyubal_wahazar Re: A propos 03.06.10, 16:42
        Lehman, Merrill wcześniej Salomon. Najśmieszniejsze jest to, że bankiery,
        (o pardon, financier'y) udają, że się boją baby-kisserów a jak świat
        światem tamci siedzieli w ich kieszeniach.

Teraz też 4 stówy mln greenbacków już fruwa w zacisznych zakrystiach D.C.
        żeby ukręcić łeb reformie bankowości inwestycyjnej.
        • flissy Re: A propos 03.06.10, 17:36
          To też marka,,,gdy powstała była jedną z najlepszych TV w Europie,teraz nadaje
          typową papkę dla półinteligentów :/

[img]https://www.szklarskaporeba.pl/images/articles/original/288_1230104782.jpg[/img]
    • evelina78 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 09:41
      Doda.
      • lupus76 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 10:52
        Doda, to się chyba nie przetransformowała jakoś "na abarot", ona po prostu ma
        swój target i zawsze taka była.
      • lupus76 Ale doskonałym przykładem w tej kategorii 04.06.10, 10:53
        (dzięki za zwrócenie uwagi) jest z całą pewnością Agnieszka Chylińska :D
    • voker Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 04.06.10, 09:59
      Lepszym przykładem jest Volkswagen Phaeton.

[img]https://www.rpmgo.com/images/volkswagen_phaeton_coupe.jpg[/img]

Teraz Bugatti należy do VW i tyle, mamy Bugatti Veyron, a nie Volkswagen Veyron. :)
    • twardycukierek Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 05.06.10, 10:06
      Gilette i Pepsi poprzez totalną kompromitację albo w najkorzystniejszym wypadku
      ośmieszenie 'bohaterów' swoich kampanii reklamowych.
    • kriss67 Re: Marki, które stały się swoją własną karykatur 06.06.10, 17:17
      Eeee tam, myślałem, że to cos o Markach pod Warszawą:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka