Dodaj do ulubionych

Urlop to przeżytek

09.08.10, 10:42
Podobnie jak państwo socjalne. Gdy Japończycy zaczeli korzystać z
przysługującego im w ciągu roku tygodnia urlopu Japonia pogrążyła
się w kryzysie. Człowiek stworzony został do pracy (księga Genesis).
A najlepszą zachętą do pracy jest ściera przez łeb.
Obserwuj wątek
    • king.james Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:11
      Na prezydenta go!
      • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:16
        Chyba nie spełniam kryteriów formalnych. Ale merytorycznie bez
        kozery się nadaję :)
        • king.james Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:44
          Za dobre wykształcenie? :)
          • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:59
            Dobre, ale nie udokumentowane. Kicha :(
            • king.james Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 12:17
              Postaraj się o papiery na elektryka. Jakieś szkolonko z Łunii
              Ełropejskiej.
        • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 12:20
          > Chyba nie spełniam kryteriów formalnych.

W sęęęęsie obywatelstwo i jedynie słuszne wyznanie: Polak-katolik? ;)
          • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:40
            Podejrzane pochodzenie i brak stałego miejsca zameldowania. W USA
            podpadłby pod ustawę o włóczęgostwie.
            • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:44
              Hmmmm, i ja sporo miejsc zamieszkania zmieniałam w Mumii Europejskiej, ale bez
              zameldowania nigdy nie mieszkałam. Coś mnie ominęło? ;)))
              • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:51
                Ominęły niektóre kłopoty z unijna biurokracją.
                • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:07
                  Ej, to chyba Ciebie ominęły, ja się meldowałam! :D
                  W Szwecji miałam taki piękny numerek personalny, do grobowej deski go nie
                  zapomnę ;))
                  • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:16
                    Forum to publiczne, więc o szczegóły owego numerku pytac się nie
                    wypada :) W Szwecji połowa to zboczeńcy, co wiem z lektur Mankela.
                    • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:21
                      0966 a przed tym data urodzenia ;))

To prawda: druga połowa to komuniści, do których sam Mankell się zalicza :D Czytałam wszystkie jego książki, tocząc pianę przy momentach jego nachalnej propagandy, wolę serial BBC, wyprany z polityki...

[img]https://www.branaghcompendium.com/wallander_cover2.jpg[/img]
                      • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:29
                        Zgodnie z przypuszczeniami, same dziewiątki i szóstki. Zboczeńcy.
                        Na nie przeczytałem ani jednej jego ksiązki i lżej mi na duszy.
                        • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:38
                          Iiii tam od razu zboczeńcy... zboczeniem jest celibat!

Czyli lekturę ktoś Ci ofiarował do poduszki wraz z czytaniem na głos?
                          U mnie ta lektura była dyktowana pracą i pozostawiła duszę równie ciężką jak portfel.
                          • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:54
                            Ciepło :)
                            Eeee, na gruncie zawodowym obowiązuje maksymalizacja zysku. Wilcze
                            prawo kapitalizmu.
                            • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 15:05
                              Aaa-cha ;) to polecam się na przyszłość, w razie gdyby ten teges mogę Ci
                              streścić te jakże dokładnie przez Ciebie przeczytane lektury :D

Tak tak, i ja kieruję się zasadą: ciągnie wilka do banku ;)
    • lupus76 Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:31
      Ja mogę pracować jako tester łózek w Ikei. Na dwa etaty nawet.
      A dwa razy do roku, jako tester wakacyjny.
      Zimową funkcję testera wakacyjnego mogę nawet łączyć z funkcją testera nart.
      Boj mężczyzna pracująca jestem i żadnej pracy się nie boję.
      Oraz "praca czyni wolnym"...
      • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 11:48
        Te etaty już dawno zająłem. Trzeba było sie mniej lenić.
      • twardycukierek Screw IKEA!! 09.08.10, 12:29
        Jak testować to tylko DUX! Udaj się do tej firmy i powołaj na mnie ;))))

[img]https://www.petersfunaro.com/images/dux/img_linen_sale_card.jpg[/img]

[img]https://www.apartmenttherapy.com/uimages/ny/2-14-dux.jpg[/img]
        • lupus76 Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 13:14
          Nigdzie w pobliżu nie ma. Musiałbym chyba jeszcze być testerem jakiejś linii
          lotniczej dodatkowo. Za dużo etatów :D
          • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 13:16
            Ałć, szkoda ;)))) może Ci fuchę sezonową załatwię? Blond Szwedki wliczone w
            'obowiązki' :D
            • lupus76 Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 14:39
              Cuxie, no co Ty - chcesz żebym się zarypał?
              • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 15:06
                A co? Zostałeś bokserem i Ci nie wolno? :D
                • lupus76 Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 15:45
                  Nie, ale... wieje chłodem :D
                  • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 16:59
                    Się odezwał wielki koneser ;P ;)))
                    • lupus76 Re: Screw IKEA!! 09.08.10, 23:38
                      Zimna, to jest dobra whisky i galareta z nóżek ;)
                      A ja wolę Hennessy :)
                      • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 08:03
                        Uuuuu, nie każda whisky jest dobra zimna a single malt pić zimną to wręcz zamach
                        stanu jest ;))) To tak jakbyś polał Hennessy na lód... ;O
                        • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 12:05
                          bleeeeeeee!
                          Choć największą profanacją jest wlanie koniaku do coli...
                          • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 13:04
                            Wiesz jaki to ból widzieć ludzi zamawiających malt z lodem? ;O
                            • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 14:09
                              Zapewne taki, jak tych, co zamawiają zmrożony koniak, albo koniak z colą...
                              • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 14:53
                                Widziałam kiedyś w restauracji londyńskiej nowobogackiego Rosjanina, który
                                Beluga kawior walnął na stek z masłem czosnkowym... niestety siedzieliśmy obok.
                                • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 15:39
                                  Aby na pewno Rosjanina?
                                  Oni kawior, to akurat potrafią jeść. Wszak ich emigracja niejako przywiozła
                                  kawior na (najpierw) paryskie salony.
                                  P.S. Wiesz, że jeszcze na początku XX w. kawior był żarełkiem ruskiej hołoty?
                                  A jak kiedyś chciałem zrobić tradycyjną rosyjską uchę - zobaczyłem co tam trzeba
                                  wrzucić - i mi przeszło :)
                                  • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 15:47
                                    Wolfie, ja rosyjskiego nie poznam?

Widocznie nie wszyscy potrafią :)))

PS. Tak tak, wszystko jest się w stanie zmienić ;)) Kiedyś biały chleb we Francji nazywano pain riche a teraz jest najtańszy i jako najmniej zdrowy ma piętno 'hołoty' ;)
                                    Co do uchy nie rozumiem: czy to nie bulion z ryby? Tak się wszędzie gotuje rybny bulion, z odpadków. I wcale nie jest to takie złe :)))
                                    • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 15:50
                                      PS. Odpadki to w żadnym razie coś starego! :O Tylko powiedzmy 'nie-filety' a szkielet, głowy etc
                                      • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 18:55
                                        Niezupełnie. Z resztek to się robi przepyszne bouillbaisse, natomiast uchę się
                                        robi z ryb i ... kawioru:

Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
                                        1,2 kg oscistej ryby rzecznej (okon, pstrag, jazgarz),
                                        1,6 kg lososia lub jesiotra,
                                        2 cebule,
                                        1/2 korzenia selera,
                                        1 cytryna,
                                        1 srednia pietruszka,
                                        250 ml bialego wytrawnego wina,
                                        12 ziaren pieprzu,
                                        12 ziaren ziela angielskiego,
                                        szczypta mielonego imbiru,
                                        szczypta szafranu,
                                        szczypta galki muszkatolowej,
                                        kilka galazek swiezego koperku,
                                        kilka galazek zielonej pietruszki,
                                        2 lyzki kawioru czarnego do sklarowania bulionu,
                                        sol, 2700 ml wody.
                                        Pulpety:
                                        400 g lososia,
                                        1 cebula,
                                        1 jajo,
                                        200 g pszennej bulki,
                                        1 lyzka maki,
                                        1 lyzka masla,
                                        3 ziarna ziela angielskiego,
                                        pieprz.

1. Wypatroszone i dokladnie umyte drobne ryby umiescic w pojemnym naczyniu do
                                        gotowania. Dodac obrana i pokrojona pietruszke, seler, pokrojona w cwiartki
                                        cebule oraz przyprawy. Zalac woda i gotowac na wolnym ogniu przez 1 godz.
                                        Czesto odszumowywac. Zdjac z ognia i przecedzic przez sito do innego naczynia.
                                        Lekko schlodzic.
                                        2. Kawior przetrzec przez sitko. Dodac 2 lyzki zimnej wody i dokladnie
                                        wymieszac. Wlac do przecedzonego wywaru i stale mieszajac, ogrzewac na wolnym
                                        ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze 5-7 min., dopoki
                                        kawior nie wyplynie na wierzch, a wywar calkowicie sie sklaruje. Szumowiny
                                        wraz z resztkami kawioru odrzucic, a wywar ponownie przecedzic.
                                        3. 1,6 kg lososia lub jesiotra pokroic w dzwonka. Rybe na pulpety wyfiletowac i
                                        drobno posiekac.
                                        4. Bulke wymoczyc w wodzie, po czym odcisnac. Cebule upiec, nastepnie drobno
                                        poszatkowac. Polaczyc z posiekana ryba, dodac bulke, sol i przyprawy, po
                                        czym przepuscic przez maszynke. Z otrzymanej masy formowac kulki o srednicy
                                        2 cm, ktore ugotowac w osolonym wrzatku (ok. 10 min).
                                        5. Wywar zagotowac. Dodac pokrojonego w dzwonka lososia, wino, cytryne. Gotowac
                                        15-20 min. Pod koniec gotowania osolic i dodac pulpety. Posypac zielona
                                        pietruszka, koperkiem i podawac
                                        Gdzieś stracił mi się przepis, który dostałem od zaprzyjaźnionego Rosjanina - on
                                        twierdził, że bez jesiotra i szarego kawioru - to nie jest ucha. I nie używał
                                        wina, za to dodawał dziki czosnek (cokolwiek to nie znaczy :D)
                                        • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 20:10
                                          Wolfie, co za zaawansowany przepis! Dzięki :) Mam rozumieć, że ten kawior Cię
                                          odwiódł od robienia uchy?

To chodzi o czosnek niedźwiedzi pewnie :)

[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Illustration_Allium_ursinum0.jpg/240px-Illustration_Allium_ursinum0.jpg[/img]
                                          • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 21:02
                                            kawior i jesiotr :)
                                            A w szczególności kolor kawioru.
                                            Też myślałem, ze to niedźwiedzi, ale on mówił если не дикoго чеснокa - супa
                                            нет
                                            • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 21:07
                                              Wolfie, to jest dziki czosnek, mówię Ci :) Sprawdź skorro mi nie wierzysz na słowo :D
                                              • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 23:03
                                                Ale wierzę i nawet miałem takie same podejrzenia. Tylko gdzie to ustrojstwo
                                                dostać? :D
                                                • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 23:05
                                                  W tym sęk ;) to jest roślina sezonowa, pełno tego w lasach mieszanych około
                                                  marca/kwietnia, pachnie wtedy cały las czosnkiem :D
                                                  Czy się da zamrozić, nie wiem.
                                                  • lupus76 Re: Screw IKEA!! 10.08.10, 23:07
                                                    Nie. To jak inflacja :D
                                                  • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 11.08.10, 07:54
                                                    Ty, a może jest jakaś Instant Ucha?

:DDDD
                                                  • lupus76 Re: Screw IKEA!! 11.08.10, 11:13
                                                    Tak. I olej light z obniżoną o 50% zawartością tłuszczu :)
                                                  • twardycukierek Re: Screw IKEA!! 11.08.10, 15:07
                                                    Produkty light to największe kłamstwo reklamowe zaraz obok niebieskiej krwi na
                                                    podpaskach!
    • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 12:18
      O, to jak w piosence pana Wojtka: w hotelu Europa sprzątaczka szaleje z brudną
      ścierą ;) Jako że pracuję w Europie ale nie w branży hotelowej, zamiast ściery
      mam wizję pustego konta, utraty Blackberry wraz z corporate soul i tej no, jak
      jej tam... niezależności :DD
    • funny_game Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:22
      Kto tu wpuścił tego trolla? :F
      • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:28
        Sir Georg Solti :D
      • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:37
        Sam sie wepchał. Cham taki.
        • king.james Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:40
          Nadajesz się na prezydenta, ja Ci to mówię.
          • der_wanderer Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 13:48
            Żeby rządzić taką zdegenerowaną zbieraniną jak tutaj? W życiu. Wolę
            sie bujać w swym hamaczku z kieliszkiem daiquiri.
            • king.james Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 14:05
              Ech, już myślałem, że uda mi się Cię wrobić.
              • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 15:38
                Cheers! ;)

[img]https://tipdeck.com/wp-content/uploads/2009/08/How-to-Make-Daiquiri.jpg[/img]
    • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 19:41
      ... to i przeżywam. Logiczne? ;)
      • mi-l-ja Re: Urlop to przeżytek 09.08.10, 21:06
        aaa czyli to pewnie dlatego ja też tak przeżywam każdy wolny dzień,
        że aż zakładam wątki na ten temat :D dobrze, że się wyjaśniło, mogę
        spokojnie iść spać ;)
        • twardycukierek Re: Urlop to przeżytek 10.08.10, 08:03
          Hepp, ciekawe co dziś wymyślisz, sadystko! ;)))
    • i.nes Re: Urlop to przeżytek 10.08.10, 14:56
      To ja mam propozycję - masz tu ścierę i się dalej zachęcaj ;D
      Na mnie nie licz, bo od soboty znowu jestem na urlopie :DDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka