Dodaj do ulubionych

Problemy społeczne w Polsce

04.10.10, 21:45
Niestety, nie jest dobrze, po zakończeniu stanu wojennego wiele wyszło na jaw. Jakie znacie jeszcze patologie, problemy poza tymi: dookolamnie.pl/index.php/2010/09/25/problemy-spoleczne-w-polsce/ ? Z czym spotykacie się na codzień?
Obserwuj wątek
    • jankolodziejski Re: Problemy społeczne w Polsce 05.10.10, 13:10
      Dla mnie istotny jest problem polskiej wsi. Trafiłem na dokument Morawskich o współczesnej młodzieży na wsi „Czekając na sobotę”. Bardzo jestem ciekawy jaki odzew będzie to miało w społeczeństwie, bo chyba przymykamy oko na takie problemy. Pewnie już dzisiaj powinny pojawić się pierwsze opinie po pokazie www.hbo.pl/article/czekajac-na-sobote-obejrzyj-film-na-spotkaniu-klubu-hbo_5651.
    • swarozyc Re: Problemy społeczne w Polsce 05.10.10, 13:15
      w polsce nie ma dziedziny w ktorej objawy patologii nie mialy korzeni w komunizmie i katolicyzmie..
      • Gość: kilopapy Re: Problemy społeczne w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.10, 13:25
        Głupota i patologia ma korzenie w człowieku a nie w komunizmie czy katolicyzmie.
        • swarozyc Re: Problemy społeczne w Polsce 05.10.10, 13:28
          tak tylko czlowiek rodzi sie wolny i jako tabula rasa, a zycie. czytaj kultura, ideologia urabiaja czlowieka na swoje narzedzie...
        • seth.destructor Re: Problemy społeczne w Polsce 05.10.10, 23:12
          Tylko, że przed czasami komunistycznymi głupota i patologia była w mniejszości, bo dominowała jakaś kultura. Komunizm zdusił kulturę jako "pańską" i pielęgnował dzikie, chamskie zachowania. Katolicyzm tego nie zaleczył i stąd typowe polskie chamidło rzucające wulgaryzmami po wyjściu z kościoła na przykład.
    • potwor_z_piccadilly Re: Problemy społeczne w Polsce 05.10.10, 21:44
      Za duzo ludzi.
      Nie ma mozliwosci by wszystkich zagospodarowac. Malo pracy bo wlasciwie to niewiele zostalo do zrobienia. Cos tam wymyslaja, lecz wszystko to malo.
      Kiedys problemy z przeludnieniem zalatwiano wojenka. Wytluklo sie tych ktorzy byli do wytluczenia. Zrujnowalo to co bylo do zrujnowania i po zakonczeniu dzialan pozostali przy zyciu brali sie za robote ze spiewem na ustach.
      To nie jest tylko nasz polski problem. To problem globalny. Caly swiat cierpi z powodu przeludnienia i pomyslec ze wszystkiemu jest winna bomba atomowa. Winna, lub zbawienna. Zalezy jak patrzec. Wojny wywolac sie nie da bo ci ktorzy ja wywolaja zwazywszy na potege atomowek nie beda w stanie przewidziec skutkow.
      My natomiast, cieszmy sie ze w naszej czesci swiata mamy juz dziesiatki lat spokoju i niech tak zostanie.
    • Gość: asa Re: Problemy społeczne w Polsce IP: 146.176.63.* 06.10.10, 23:26
      Pogorszyla sie i wciaz pogarsza sie znaczaco sytuacja kobiet! Mezczyzni sa bardziej agresywni, latwiej sie organizuja, i nowe struktury ich preferuja. Oznacza to kobiet ubostwo i coraz wieksze zepchniecie do roli podrzednej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka