Dodaj do ulubionych

Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie.

28.10.10, 14:01
Witam,

Nieuprzejmi, niemili, nieżyczliwi ludzie w polskim społeczeństwie.
Czemu się tak zachowują? Skąd się biorą?

Na pewno każdy z Was miał nieraz "przyjemność" z takimi zjadliwymi osobami, zatem jak się zachowujecie wobec takich ludzi? Olewka, stanowczość czy po prostu opi*****enie?
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. 28.10.10, 14:29
      jeden z tych NIEZYCZLIWYCH dziasiaj ZAKAPOWĄŁ bidną dziewuszke z infolinii.
    • klosowski333 Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. 28.10.10, 14:31
      Na pewno tez kazdy z nas mial okazje byc wobec kogos nieuprzejmym. W takich sytuacjach ksztaltowanie norm powinnismy zaczynac od siebie.

Ja jestem nieskazitelnie kulturalny ;), ale tez mam swoje emocje i swoja cierpliwosc. Gdy spotykam np w urzedzie czy w banku wyjatkowo prostacko zachowujaca sie osoba, to chetnie wyrazam o niej swoje negatywne zdanie, by ja utemperowac.

Generalnie jednak sytuacja sie u nas poprawia z roku na rok, zwlaszcza w duzych miastach. Mamy tez swoje sympatyczne obyczaje jak np przepuszczanie pan przodem, ktore to zwyczaje raczej rzadko sa obserwowane na zachodzie, co nie znaczy, ze tam mamy do czynienia z objawami prostactwa.

Trzeba tez uwzglednic mozliwosc spotkania osoby wyjatkowo prymitywnej albo np chorej psychicznie, ktora potrafi bez wiekszego powodu sie na nas wydrzeć. Wielu z nas ma tez sklonnosc do znizania sie do poziomu rozmowcy. Ostatnio na allegro kupowalem figurki, pisalem do sprzedajacego listy zaczynajace sie od "Witam" a konczace sie na "Pozdrawiam" lub "Z Powazaniem". Sprzedajacy niezmiennie pomijal wszelkie formy grzecznosciowe, a emaile swoje ograniczal do lakonicznych "tak", "nie", "może". Pierwszy raz sie z czyms takim zetknalem na allegro, ale na forach prostactwo jest zjawiskiem spotykanym codziennie.

Co innego chamstwo czy wulgarnosc. Jezeli kogos nie lubimy, albo nie lubimy wirtualnie, to okazujemy mu te niechec skwapliwie i entuzjastycznie. Ja tez sie od takiej rozrywki nie wzbraniam, zwlaszcza jak mam do czynienia z osobami o pogladach faszystowskich.
    • wielki_czarownik Co to znaczy nieuprzejmy albo nieżyczliwy? 28.10.10, 15:07
      Czy jeżeli stojąc w kolejce w sklepie nie mam ochoty na rozmowę z kimś obcym, to jestem nieuprzejmy?
      Czy jeżeli widzę, że ktoś ma z czymś problem i mu nie pomagam, to jestem nieżyczliwy?
      Zawsze?
      • aborcyjnokoncepcyjnalustracja po prostu chamidło 28.10.10, 17:23
        Nieuprzejmy albo nieżyczliwy, w tym rozumieniu, to po prostu chamidło.
    • vacia Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. 28.10.10, 19:28
      Ciekawe jak zachowują się święci wobec takich nieuprzejmych osób?
      Podobno matka Teresa z Kalkuty zawsze uprzejmie odpowiadała nawet na ordynarne zaczepki.
    • propanstwowiec Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. 28.10.10, 20:29
      Też się nieraz zastanawiam skąd brak uprzejmości u nas (jest ale na pokaz). Kiedyś się mówiło o bezinteresownej nieżyczliwości co miało być usprawiedliwione wciąż występującym brakiem towaru (rywalizowaniem o te dobra). Może po latach "państwa prawa" i nagłaśniania przez media różnych spraw (które potem okazywało się że wyglądają zupełnie inaczej), nauczyliśmy się nikomu nie wierzyć, stosujemy reakcję obronną - nie chcemy żeby znowu nas wykorzystano, oszukano, zrobiono w balona. Akwizycje, promocje, wyjątkowe okazje, rewelacyjne ubezpieczenia, fundusze i świadectwa udziałowe (kto już o nich pamięta) mające zrobić z nas milionerów, itd. itp.
    • Gość: kupiszcze reakcja na uprzejmych IP: 46.113.1.* 29.10.10, 07:30
      Jeśli spotyka się uprzejmego i co gorsza kulturalnego buraka to najlepiej takiego zmieszać z błotem śmiejąc się z jego cech fizycznych - np. z postury, wagi, krzywego nosa, braków w uzębieniu. To najlepsze metody leczenia takich bez używania siły fizycznej.

Jak ktoś jest dla ciebie miły to pewnie jest zboczeńcem chcącym dobrać się do twojej dwunastnicy.
      • propanstwowiec Re: reakcja na uprzejmych 02.11.10, 18:45
        A ja nigdy jeszcze nie spotkałem uprzejmego i kulturalnego buraka!
    • znj2 Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. 02.11.10, 18:57
      To przede wszystkim ludzie nieszczęśliwi! Trzeba im wspołczuć!
      • Gość: gosc Re: Nieuprzejmi ludzie w społeczeństwie. IP: *.tvk.torun.pl 04.11.10, 21:08
        Najpierw jednak się trzeba przed nimi obronić! Najlepiej się odgrodzić, ale trudno tego dokonać przy zarobkach poniżej średniej krajowej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka