Dodaj do ulubionych

Zbiórka na WOŚP

12.01.08, 22:30
Akurat tak się zbiegło: tu akcja Owsiaka, a obok - strajki, żądania
w służbie zdrowia. A może by zrobić zbiórkę na zreformowanie służby
zdrowia (tylko trzeba znacznie więcej kasy)!
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Zbiórka na WOŚP 13.01.08, 18:41
      Idę zaraz na plac Def. Ale coś mi się zdaje, że akcja trochę
      straciła na impecie. Wibec tego co się odbywa w tzw. służbie zdrowia
      to taki trochę kwiatek do kożucha.
      • ilnyckyj Re: Zbiórka na WOŚP 08.01.09, 19:18
        POwyższe pkosty pochodzą sprzed roku.
        A w tym - wygląda jeszcze bardziej skromnie. Natrafiło na kryzys i
        bezhołowie w TVP.
        Ale wierzę, że Owsiak się nie podda. Co do załej akcji oddawna mam
        odczucia ambiwalentne. Tak czy inaczej podziwiam Owsiaka za jego
        energię i zdolniość pozytywnego mobilizowania ludzi.

Inna rzecz pozytywna: ile bezinteresowności i chęci poświęcenia dla
        innych tkwi w ludziach, którzy podobno już tylko za kasą gnają. Vzy
        tego wystarcza na jeden dzień w roku?
      • ole-na Re: Zbiórka na WOŚP 11.01.09, 17:58
        Dzisiaj właśnie w czasie zbiórki spotkałam faceta z synem, który nie
        chciał kupić "serduszka" i mówił - do syna - coś niepochlepnego pod
        adresem całej akcji i Owsiaka, że to oszustwo i nie będzie na to
        dawał.
        Coraz częściej w naszym żeciu spotyka się podejrzliwość, totalną
        nieufność, przypisywanie wszelkim działaniom ludzkim tylko niskich
        pobudek. Takie właśnie podejście do innych uchodzi za niebywałą
        inteligencję i mądrość. Że my (niby) nie damy się wyrolować. Nikt tu
        nam nie będzie kitu wciskał.
        Dla mnie tacy ludzie są bandziorami umysłowymi. Nie mają żadnych
        skrupułów. Mogą iść po trupach do jakiegoś realnego czy nierealnego
        celu, którym najczęścoiej jest szybkie wzbogacenie się.

To są ludzie groźni dla bliskiego i dalszego otoczenia, a także dla
        samych siebie. Gorźni też dla naszego spoleczeństwa znacznie
        bardziej niż jaieś wyimaginowane "sitwy", czy "układy".

To tak jeszcze a propos Ziemkiewicza.

Pozdrawiam. smile
        • krol-czy-krolik Re: Zbiórka na WOŚP 12.01.09, 22:05
          To strasznie wielka i hałaśliwa szopa, czego z zasady nie lubię, ale
          szczytny cel, więc popieram i kupiłem serduszko. Wolałbym mniej dymu
          i hucpiarstwa, ale widać inaczej tych 30 melonów by się nie zebrało.
          No to siema panie O. , przybij pan piątkę!
          Od Królika co jeszcze kica! O! smilewink
          • pomer_anya Re: Zbiórka na WOŚP 07.01.10, 22:15
            No i znowu się szykuje! Ja cały czas jestem oczywiście "za". Pod warunkiem, ze
            to nie taki rytualny "jeden dzień dobroci" ale coś co może być bardziej
            rozszerzone. Po prostu żeby wszyscy byli sobie bardziej życzliwi i chcieli
            bezinteresownie pomagać tym, którzy naprawdę potrzebują.

Z serduszkowym pozdrowieniem - Ann smile
            • basilisque Re: Zbiórka na WOŚP 09.01.10, 20:30
              Jak najbardziej trzeba poprzeć, ale czuję, że ta akcja wciąż się powtarza, niby
              o to chodzi, ale też to może być problem. Nie szukam dziury w całym, ale...
              jakby w służbie zdrowia nic się nie zmienia. Ten syf co był na każdym kroku i
              taka jednodniowa impreza tylko utwierdza wszystkich, że tak naprawdę oprócz
              zebrania kaski, która stanowi promil budżetu służby zdrowia, tak naprawdę to nic
              się nie zmienia.

To jednak bardziej frustrujące niż radosne.
    • jo_ember Re: Zbiórka na WOŚP 02.01.11, 11:40
      Czy w tym roku będzie? Bo coś na razie cisza...
      • w.ell Re: Zbiórka na WOŚP 05.01.11, 19:59
        Będzie, będzie - już w niedzielę.
        • basilisque Re: Zbiórka na WOŚP 06.01.11, 18:27
          Taa... Ale w tym roku jakoś ciszej na ten temat.
    • ilnyckyj Pożyteczna hipokryzja 07.01.11, 20:32
      Jako sceptyk i malkontent mam znowu mieszane odczucia względem akcji Rózowego ( już wyłysiałego) czuba. To trochę takie samooszukiwanie się, że te ileś zeta i naklejka z serduszkiem to taka Wielka Sprawa. Ale jednak. Podziwiam gościa za jego infantylny entuzjazm, który też jest potrzebny. Chociażby, po to, żebyśmy nie zapomnieli, że istnieje coś takiego jak Społeczeństwo (nie śmiem już użyć tego zapaskudzonego słowa "solidarność"). Hipokryzja jest po naszej stronie, płacąc za serduszka, uspokajamy czy usypiamy nasze sumienia (może już niepotrzebne w tych czasach?), że tu bardzo Pomagamy i Przyczyniamy się.
      • basilisque Re: Pożyteczna hipokryzja 04.01.12, 23:04
        Zalatuje mi fałszem i hucpiarstwem na odległość, ale co? Wymyśliliśmy coś lepszego, oprócz stękania, i narzekania?
        Proszę bardzo - wymyslmy i zorganizujmy inną akcję, bez różnych lansów i zadęcia, a żeby wzbudzić w ludziach choć ślad społecznej solidarności.
        Jak nie - to płacić, kupować te naklejki z serduszkiem!
        • zawle Re: Pożyteczna hipokryzja 05.01.12, 15:38
          Boszz...a jakie to ma znaczenie?. Dajta spokój z tymi analizamismile Kupić serduszko, poczuć się lepiej, uśmiechać się na ulicy do oserduszkowanych proszę mi tu natychmiast !!! I nie zaglądać innym pod spódnicę, analizując czy też daliwinkI czy z serca, dla przyjemności czy dla kasysmile
          • w.ell Re: Pożyteczna hipokryzja 06.01.12, 13:25
            Tak smile
            Dawać i nie oczekiwać nic w zamian...smile Chociaż ten jeden dzień!
          • apersona Re: Pożyteczna hipokryzja 06.01.12, 16:55
            Zawle mądrze gada
            • basilisque Re: Pożyteczna hipokryzja 06.01.12, 21:21
              A MSZ (Moim Skromnym Zdaniem), sorry, ale głupio gada. No wiadomo, że serduszko trzeba kupić, ale, żeby nie zauważać tej pretensjonalnej szopy, i lansu, udawanego nakręcania się różnej maści "celebrytów" z ich parciem na szkło, to co - mam udawać , że nie widzę? Tu nawet nie trzeba nic "analizować", widzimy konia jaki jest.
              • zawle Re: Pożyteczna hipokryzja 07.01.12, 13:14
                Oj....z koni Polska słyniesmile Jest też inna rasa........wszędzie widzi lans, parcie na szkoło, sprzedawanie się, pretensjonalność.Na wszystkich patrzy z gór, ocenia, jest "ponad". Smutny i zazdrosny koń polski..sad
                Nie potrafię sobie wyobrazić jak można nazwać tę akcję pretensjonalną. Co jest pretensjonalnego w tym, że prawie w każdej szkole dzieciaki chcą kwestować. Co jest pretensjonalnego w serduszkach na urządzeniach do ratowania życia? Gdy rodziłam....serduszko na urządzeniu wywołało u mnie uśmiech. Co jest pretensjonalnego w tym że każdy prawie Polak raz w roku staje się człowiekiem i robi coś dla innych z poczucia solidarności ale i dla siebie. Czy mam patrzeć i widzieć tylko brudy? Czy widzieć w sobie piękno tylko poprzez szukanie syfu w innych? Po co?
                • ilnyckyj Re: Pożyteczna hipokryzja 07.01.12, 18:21
                  W dużej mierze popieram Zawle, podtrzymując to, co napisałem parę pięter wyżej. Jeżeli jakieś negatywy są, to pozytywy przeważają, a przede wszystkim - gdyby takiej akcji nie było, to co - byłoby lepiej? W jakimś krytycznym podejściu nie widziałbym prastarej polskiej zawiści (uwaga: to zjawisko znane również innym narodom), ale też krytyka powinna być konstruktywna, czyli - jak ci się to czy tamto nie podoba - to co proponujesz? Jak taka akcja nie będzie miała nagłośnienia i udziału owych celebrytów - to w ogóle nie zaistnieje!
                  Może szkoda, że to taki zapał jednodniowy, ale dobre i to.
                  • basilisque Re: Pożyteczna hipokryzja 08.01.12, 21:54
                    No już dobra, dobra smile
                    Niech wam będzie. Ja też przecież popieram, tylko mi trochę nie odpowiadało to showmaństwo. Nie musicie mnie tak za to poniewierać. smile
                    Ale - jak spojrzałem na pierwszy post Królika sprzed 3 lat... He, he - też były protesty służby zdrowia..
                    • dziwny_ten_swiat Re: Pożyteczna hipokryzja 10.01.12, 18:46
                      No, No!
                      Proszę mi tu nie szargać Owsiaka! On ma potencjał.
                      Zostanie pierwszym Świętym Ateistą! smile
    • basilisque Owsiak 28.12.12, 23:05
      Naprawdę go podziwiam. To już chyba ostatni człowiek w RP, który ma taki pozytywny charyzmat
      • bartos29 Re: Owsiak 30.12.12, 08:20
        Myślę, że nasz stosunek do J.O. i jego Dnia Miłości (to moja nazwa, bo wg. mnie taka jest naprawdę istota tego przedsięwzięcia) jest obarczony pewnym elementem nieufności, o czym już pisalem w osobnym wątku. Tej nieufności nie uważam za coś idiotycznego, czyli szukania dziury w całym. Ani podważania wartości tego co robi Owsiak. Pewien krytycyzm jest potrzebny by widzieć świat we właściwych proporcjach, nie poddając się euforii, która trwa krótko. Reasumując: popieram Owsiaka i jego akcję, ale nie róbmy z niego proroka, który uratuje nasz Naród od nieszczęść.
        • zawle Re: Owsiak 30.12.12, 11:31
          Poprawność emocjonalnawink
          • basilisque Re: Owsiak 13.01.13, 23:08
            zawle napisała:

> Poprawność emocjonalnawink
            Patrzę na Owsiaka na billboardach i bannerach (nawet na tym forum) i ma w sobie coś z wampira... smile
            • bartos29 Re: Owsiak 14.01.13, 19:51
              basilisque napisał:

> zawle napisała:
              >
              > > Poprawność emocjonalnawink
              > Patrzę na Owsiaka na billboardach i bannerach (nawet na tym forum) i ma w sobie
              > coś z wampira... smile

A może: wampira-Janosika?
              >
              >
      • aganiok68300 Re: Owsiak 09.02.14, 20:24
        basilisque napisał:

> Naprawdę go podziwiam. To już chyba ostatni człowiek w RP, który ma taki poz
        > ytywny charyzmat

To święta prawda, takich ludzi to ze świeczką szukać w naszym "chorym" państwie. "Chorzy" są ludzie którzy rządzą naszym krajem nieudolnie, a jak już znajdzie się człowiek który potrafi pomóc to jest nazywany złodziejem, krętaczem i chamem. Kochani to nie on jest tym złym, lecz Ci co go takim nazywają, a Ci ludzie nie mają pojęcia ile czasu, pracy a przede wszystkim serca włożył w to co robi. Panie Jurku rób Pan nadal toco robisz najlepiej, pomagaj!!!!!!! I nie słuchajcie d....i, bo tacy zawsze się znajdą.
        • jeepwdyzlu Owsiak sam sobie winien 10.02.14, 14:18
          Proszę bardzo - wymyslmy i zorganizujmy inną akcję, bez różnych lansów i zadęcia, a żeby wzbudzić w ludziach choć ślad społecznej solidarności.
          ----------------------------------------------------------------
          jasne
          Owsiak jest poza krytyką????????????????
          Po co się pchał w komentarze dotyczące PIS?
          Po co emocjonalne połajanki Kaczora?

Teraz się obraża - święta krowa.
          Chciał być politykiem a myślał, że jest osobą której nikt nie kopnie w kostkę.

Owsiak ma problem - dziwne że tego nie widzicie....
          A WOŚP trwa juz za długo.
          I pamiętajcie - że na zdrowie wydajemy dziesiątki miliardów, te grosze to ułamek ułamka promila...
          Więc się tak nie podniecajcie...
          jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka