Dodaj do ulubionych

Lewicowy antysemityzm

15.11.10, 22:33
www.fronda.pl/news/czytaj/adamski_kto_jest_antysemita
Marks w swojej pracy „W kwestii żydowskiej” pisał: „Jaka jest świecka podstawa żydostwa? Praktyczna potrzeba, własna korzyść. Jaki jest świecki kult Żyda? Handel. Jaki jest jego świecki bóg? Pieniądz”. W innym miejscu dodawał: „Społeczna emancypacja Żydów jest emancypacją społeczeństwa od żydostwa”.
Źródłem lewicowego antysemityzmu z pewnością jest również Oświecenie, którego najsłynniejszy przedstawiciel - Wolter pisał o Żydach, że: „jest to naród zupełnych ignorantów, który przez lata łączył niegodziwe skąpstwo i najbardziej oburzający przesąd z gwałtowną nienawiścią tych wszystkich narodów, które ich tolerowały".
Obserwuj wątek
    • klosowski333 [...] 15.11.10, 23:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • paco_lopez Re: Lewicowy antysemityzm 15.11.10, 23:36
      marks miał wizje , których realizacja doprowadziła do produkcji masowej trabanta jako odpowiedzi na chevroleta czy deimlera. najgwałtowniejszą emanacją pogardy i frustracji wobec żydów były obozy koncentracyjne. ekonomicznie żydzi górowali nad gojami tym, ze tamci zbyt duzo otumaniających trunków pili. i w tym cały wic. przestań tak na siłe wszystkich dzielić na lewo i prawo , bo ogon własny zjesz.
      • klosowski333 [...] 16.11.10, 01:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • rata.sofisticada Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 01:37
          Klosie, wytrwale podpalasz watek, wskutek czego niknie z pola widzenia glowny temat: czy istnial kiedys lewicowy antysemityzm. Zaloz watek na temat antysemityzmu, bo tutaj tylko bezproduktywnie szalejesz i odstraszasz forumowiczow, ktorzy chcieliby zabrac glos.
          • strikemaster Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 09:13
            > Klosie, wytrwale podpalasz watek, wskutek czego niknie z pola widzenia glowny t
            > emat: czy istnial kiedys lewicowy antysemityzm.

A istniał zważywszy na internacjonalizm dawnej lewicy? Musiałbyś to udowodnić, chyba, że masz aspiracje stać się jego twórcą.
            • rata.sofisticada Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 15:29
              A istniał zważywszy na internacjonalizm dawnej lewicy? Musiałbyś to udowodnić,
              > chyba, że masz aspiracje stać się jego twórcą.

Widze, ze brak szczerosci bedzie utrudnial dyskusje w tym watku. Zeby daleko nie szukac - w 68 roku lewica wyrzuciala Zydow z Polski, a Ty mi tu sciemniasz z internacjonalizmem. I sie mylisz, jesli sadzisz, ze ja bede cos wywlekal lewicy. Nie, chce, abyscie wy, lewicowcy, szczerze wyznali bledy naszych ideologicznych mentorow, nauczycieli, wizjonerow. Obiecuje, ze nie zniechece sie do lewicy, a wrecz przeciwnie. Zeby moj stan ducha zobrazowac, porownam swoj stosunek do lewicy do faceta zakochanego w kobiecie po przejsciach. I powiem, ze nie jestem szczesliwy na mysl, ze Maryska (tak umownie nazwe lewice) mogla zaliczyc 25 facetow przede mna. Co gorsza - Maryska rownie dobrze mogla zaliczyc 150 gachow. Wiem, to brzmi moze nielogicznie. Ale wole znac prawde, bo wtedy mi bedzie latwiej pogodzic sie z mysla, ze Maryska przepuscila przez swoje lozko 200 ruchaczy, niz zyc w niepewnosci. Tylko prawda moze zagoic rany przeszlosci.
              • strikemaster Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 19:09
                > w 68 roku lewica wyrzuciala Zydow z Polski,

Pod warunkiem, że PZPR uznamy za partię lewciową, a to wcale tak oczywiste nie jest.

> Nie, chce, abyscie wy, lewicowcy, szczerze wyznali bledy naszych ideologiczny
                > ch mentorow,

Ze mną mozesz mieć problem, bo ja chyba ideologicznych mentorów nie mam.
                • rata.sofisticada Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 19:43
                  Pod warunkiem, że PZPR uznamy za partię lewciową, a to wcale tak oczywiste nie
                  > jest.

Jest oczywiste. Czemu ma sluzyc to odwracanie kota ogonem, te kombinacje? Z tego powodu przyzwoici ludzie traktuja nas, lewicowcow, jak kretaczy, moralnych oszustow, ktorzy co pare lat zmieniaja szyldy. Prawdziwy lewicowiec powinien dzielnie wziac na klate bolszewizm, PZPR itd., a nie symulowac amnezje. Inaczej mowiac, musimy przestac grac glupa.
                  • strikemaster Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 20:05
                    > Inaczej mowiac, musimy przestac grac glupa.

Więc przestańcie, towarzyszu.
                • Gość: Talmud Re: Lewicowy antysemityzm IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.11.10, 21:32
                  strikemaster napisał:
                  >
                  > Pod warunkiem, że PZPR uznamy za partię lewciową

Taa, zapewne była prawicowa :)
                  A Stalin był skrajną prawicą :)
                  • strikemaster Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 22:07
                    > Taa, zapewne była prawicowa :)

Kwestia dość dyskusyjna. IMO PZPR był typową partią władzy, podpinała sie więc pod wszelkie istniejące na świecie ideologie by władzę uzyskać i utrzymać. W kraju był co prawda dość znacznie rozbudowany socjal ale duza część ideologii z lewicowoscią miała niewiele wspólnego.

> A Stalin był skrajną prawicą :)

Stalin był krwawym dyktatorem. Właśnie, czy Stalin się do PZPR zapisał?
              • paco_lopez lewicowi i prawicowi ludzie 16.11.10, 20:57
                a jezeli dany delikwent ma firme handlową dom, dwa mieszkania do koscioła nie chodzi, to jest lewicą czy prawicą. czy burżuj liberał to lewica czy prawica, czy taki co ma mercedesa, buty nike i korty tenisowe pod miastem, to lewicowy jest czy prawicowy, też zaużmy ze do kościoła zagląda jak musi i najczęsciej po drugiej stronie ulicy stoi. gdzie w ogóle ta granica przebiega czy tu chodzi o stosunek do formy gospodarki czy formy dojścia do oczyszczenia duchowego, czy taki co ma trzecią zonę to lewicowy czy prawicowy?
                • rata.sofisticada Re: lewicowi i prawicowi ludzie 17.11.10, 00:37
                  gdzie w ogóle ta granica przebiega czy tu chodzi o stosunek do formy gospodarki czy formy dojścia do oczyszczenia duchowego, czy taki co ma trzecią zonę to lewicowy czy prawicowy?

Mam nadzieje, ze wspolnymi silami uda nam sie to sprecyzowac. Bo inaczej na lewicy beda zerowac tacy cwaniacy, jak ten z Kielc, kandydat na prezydenta miasta. Cwaniak, podajac sie za jednego z nas, bezkarnie osmieszyl idealy lewicowe na oczach calej Polski.
                  • kolter-xxl Re: lewicowi i prawicowi ludzie 17.11.10, 07:33
                    rata.sofisticada napisała:

Mam nadzieje, ze wspolnymi silami uda nam sie to sprecyzowac. Bo inaczej na lew
                    > icy beda zerowac tacy cwaniacy, jak ten z Kielc, kandydat na prezydenta miasta.
                    > Cwaniak, podajac sie za jednego z nas, bezkarnie osmieszyl idealy lewicowe na
                    > oczach calej Polski.

Nikt tak nie ośmieszył lewicy jak Kwaśniewski ,Miller , Oleksy czy ten pipa Olejniczak !!o grubasie Kaliszu to nawet nie wspomnę !!
    • rata.sofisticada Re: Lewicowy antysemityzm 16.11.10, 00:33
      Jak zwykle prymitywna antysemicka prowokacja ze strony mg2005 i tylko tyle !!

Przyznam, ze nie zaczytuje sie w tworczosci mg2005. Nie wiem, moze sieje antysemickie prowokacje. Ale ten watek, niezaleznie od jego intencji, mial charakter raczej naturalny, bo jednak nie zapisal swoich mysli, tylko zacytowal Marksa i Voltaire, sugerujac istnienie lewicowego antysemityzmu. Czy naprawde taka forma antysemityzmu istniala i jesli tak, to kiedy i na jaka skale? Sam temat jest naprawde ciekawy.
    • oldtimer333 Talmud mówi o 16.11.10, 17:50
      tym, że ludzie dzielą się na żydów i gojów a gojowie to padlina mająca służyć żydom.
      Może nie wszyscy chcą być traktowani jak padlina.
      • czerwony.szczur Re: Talmud mówi o 16.11.10, 19:08
        tym, że ludzie dzielą się na żydów i gojów a gojowie to padlina mająca służyć żydom.
        > Może nie wszyscy chcą być traktowani jak padlina.

Pan Rata prosi, aby zaprzestano prowokacyjnych wpisow do tego watku (Klos, Oldtimer). Pan Rata potrzebuje kulturalnej atmosfery, aby mogl obdarzyc ludzkosc swoja madroscia, glebia i pieknem duchowym. Panu Racie nie przystoi, zeby sie wdawac w wirtualne bijatyki, bo on jest lewicowym humanista. Ale ja i owszem, walne w pychol, jak mu bedzie utrudniac wspinaczke na intelektualne wyzyny. Od dzisiaj jestem opiekunem Pana Raty na tym forum.
        • strikemaster Re: Talmud mówi o 16.11.10, 19:18
          Stan forum wskazuje na koniecznosć deratyzacji, chyba. :)
          • czerwony.szczur Re: Talmud mówi o 16.11.10, 19:57
            Stan forum wskazuje na koniecznosć deratyzacji, chyba. :)

Mialem zamiar cie kopnac w krocze za niegrzeczny ton. Ale Pan Rata mnie powstrzymal. Powiedzial mi: "Lepiej jest jak czlowiek trzyma rece na klawiaturze niz na jadrach. Podaruj mu tym razem".
      • strikemaster Re: Talmud mówi o 16.11.10, 19:11
        Antysemityzm nie jest dskirowany przeciw religii judaistycznej, a przeciw osobom pochodzenia żydowskiego. Przyznasz, ze to różnica.
        • czerwony.szczur Re: Talmud mówi o 16.11.10, 19:19
          Antysemityzm nie jest dskirowany przeciw religii judaistycznej, a przeciw osobom pochodzenia żydowskiego. Przyznasz, ze to różnica.

To do mnie? Jesli tak, to zly adres. Ja jestem jak towarzysz Budienny, ktorego ktos chcial kiedys wciagnac w filozoficzna pogawedke. A Budienny nie dal sie zlapac w pulapke, tylko odrzekl: "Ja jestem od rabania". Prosze do Pana Raty kierowac swoje przemyslenia.
          • strikemaster Re: Talmud mówi o 16.11.10, 20:06
            Nie dość, że agresywny to jeszcze drzewka nie chciało mu się włączyć i myśli, ze wszystko do niego jest skierowane.
            • czerwony.szczur Re: Talmud mówi o 16.11.10, 20:22
              Nie dość, że agresywny to jeszcze drzewka nie chciało mu się włączyć i myśli, ze wszystko do niego jest skierowane.

Pyskaty jestes... Hm... masz zadatki na lewaka. Ale jeszcze nim nie jestes. Na razie za takich jak Ty lewica sie rumieni. Czyli za jamnikowcow. Ala ja, wraz z doswiadczeniem pedagogicznym Pana Raty, pomoge wam w pieknej metamorfozie: z jamnikowcow staniecie sie lewakami z krwi i kosci. Bo teraz prawicowe dobermany robia z wami, co chca.
        • oldtimer333 Re: Talmud mówi o 16.11.10, 21:48
          Moim zdaniem talmud to nie tylko zbiór kanonów religii, a bardziej wzorce postępowania
          dlatego spotykamy się częściej z antysemityzmem niż antyjudaizmem.
        • ten_co_ma_racje Re: Talmud mówi o 16.11.10, 21:55
          strikemaster napisał:

> Antysemityzm nie jest dskirowany przeciw religii judaistycznej, a przeciw osobo
          > m pochodzenia żydowskiego.

Coś takiego jak pochodzenie żydowskie nie istnieje. Możesz wziąć swoją rodzinę, pójść do rabina i po pewnym czasie zostaniecie żydami czyli wyznawcami judaizmu. Wtedy antysemici będą cię traktować jak żyda, bo coś takiego jak Żyd nie istnieje - masz albo żydów wyznawców judaizmu, albo Izraelitów obywateli państwa Izrael.
          • strikemaster Re: Talmud mówi o 16.11.10, 22:09
            > masz albo żydów wyznawców judaizmu, albo Izraelitów obywateli pa
            > ństwa Izrael.

Chyba Izraelczyków?

> Coś takiego jak pochodzenie żydowskie nie istnieje.

Nie było plemion semickich?
            • ten_co_ma_racje Re: Talmud mówi o 16.11.10, 22:14
              > Chyba Izraelczyków?
              Chyba masz rację - Izraelici dawno wyginęli, a teraz mamy Izraelczyków czyli zlepek narodowości i kultur jak w USA.

> Nie było plemion semickich?
              Użyłeś dobrego czasu - przeszłego :)
              Tak samo można nazwać 16 mln ludzi na świecie Mongołami bo w ich korzeniach płynie 1/1000 krwi Czyngis Hana.

"Najskuteczniejszym dominującym samcem w historii ludzkości był Czyngis-chan. Przypuszczalnie 16 mln ludzi na całym świecie jest nosicielami chromosomu Y pochodzącego od władcy Mongołów."
              • strikemaster Re: Talmud mówi o 16.11.10, 22:16
                Więc jak to się dzieje, ze niestrudzeni łowcy Żydów potrafia każdego Żyda po kształcie nosa wytropić?
                • mg2005 Re: Talmud mówi o 17.11.10, 17:43
                  potrafia każdego Żyda po ks
                  > ztałcie nosa wytropić?

"Nos" pochodzi z plemienia Chazarów, od którego pochodzi większość Żydów :)
                  • kolter38 Re: Talmud mówi o 17.11.10, 21:58
                    mg2005 napisał:

> potrafia każdego Żyda po ks
                    > > ztałcie nosa wytropić?
                    >
                    > "Nos" pochodzi z plemienia Chazarów, od którego pochodzi większość Żydów :)

Gdzie was tej historii uczyli ?
                • ten_co_ma_racje Re: Talmud mówi o 17.11.10, 20:46
                  strikemaster napisał:

> Więc jak to się dzieje, ze niestrudzeni łowcy Żydów potrafia każdego Żyda po ks
                  > ztałcie nosa wytropić?

Widzisz - to są polowania na czarownice prowadzone przez idiotów którzy nienawidzą wyznawców danej religii, więc jeśli nie chcesz być jak oni to samemu nie rozpowszechniaj takich idiotyzmów jak oni, że wyznawcę judaizmu poznasz po nosie.
            • mg2005 Re: Talmud mówi o 17.11.10, 17:48
              > Nie było plemion semickich?

90% Żydów (aszkenazi) pochodzi z plemienia Chazarów, nie ma nawet domieszki semickiej krwi :)
              • kolter38 Re: Talmud mówi o 17.11.10, 22:02
                mg2005 napisał:

> > Nie było plemion semickich?
                >
                > 90% Żydów (aszkenazi) pochodzi z plemienia Chazarów, nie ma nawet domieszki se
                > mickiej krwi :)

Czego to u rydzyka można się dowiedzieć :)))
          • oldtimer333 Re: Pochodzenie żydowskie 16.11.10, 22:16
            Wpisz w google i poczytaj.
    • ten_co_ma_racje Marks to socjalista jak Hitler 16.11.10, 21:19
      Obydwaj zbrodniarze niczym się nie różnią w swoim postrzeganiu świata.
      Naziści to socjaliści!
      • strikemaster Re: Marks to socjalista jak Hitler 16.11.10, 22:09
        Kogo zamordował Marks?
        • mg2005 Re: Marks to socjalista jak Hitler 17.11.10, 17:38
          > Kogo zamordował Marks?

Kogo zamordował Hitler ? :)
          • ten_co_ma_racje 10/10 17.11.10, 20:41
            mg2005 napisał:

> > Kogo zamordował Marks?
            >
            > Kogo zamordował Hitler ? :)

10/10
            Genialny wynik dzielenia :D
            • strikemaster Re: 10/10 17.11.10, 21:36
              > 10/10
              > Genialny wynik dzielenia :D

To iq mg2005 wychodzi? :)
          • strikemaster Re: Marks to socjalista jak Hitler 17.11.10, 21:35
            Hitler wydał rozkaz eliminacji Żydów, Marks nei wydawał żadnych rozkazów.
            • mg2005 Re: Marks to socjalista jak Hitler 18.11.10, 18:27
              strikemaster napisał:

> Hitler wydał rozkaz eliminacji Żydów,

MOżna tak przypuszczać, chociaż nie ma na to dowodów...

> Marks nei wydawał żadnych rozkazów.

Jego uczniowie wydawali...
              • kolter-xxl Re: Marks to socjalista jak Hitler 18.11.10, 18:57
                mg2005 napisał:

> Jego uczniowie wydawali...

Jego bezpośredni uczniowie ??
          • kolter38 Re: Marks to socjalista jak Hitler 17.11.10, 21:56
            mg2005 napisał:

> > Kogo zamordował Marks?
            >
            > Kogo zamordował Hitler ? :)

Abstrahując od tego ze wywołał najbardziej krwawą w historii wojnę , to zapewne jako ułom nie wiesz ze hitler był żołnierzem frontowym w czasie I wojny światowej !!

gdzie bezpośrednio po wybuchu I wojny światowej w 1914 walczył jako ochotnik w armii niemieckiej. W czasie wojny awansował na kaprala. Został dwukrotnie odznaczony Krzyżem Żelaznym przez adiutanta regimentu Hugo Gutmanna. O zawieszeniu broni dowiedział się w wojskowym szpitalu w Pasewalku, gdzie przebywał około pół roku po czasowym oślepieniu gazem.
    • e-skiin.pl Re: Lewicowy antysemityzm 17.11.10, 10:11
      czyli Gomułka tylko wiernie wcielał w życie nauki Marska w 1968 roku
      • strikemaster Re: Lewicowy antysemityzm 17.11.10, 21:37
        Polubiłeś go za to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka