17.01.11, 15:36
Gornoslazacy, ktorzy zalozyli pierwsze polskie osady w USA - Panne Marie i Cestohove.
Polacy wywiezieni do Kazachstanu.
Wreszcie polscy legionisci z armii napoleonskiej, ktorzy wyekspediowani zostali na Haiti w celu stlumienia buntu niewolnikow. Czesc zdezerterowala i przeszla na druga strone. Do Europy wrocilo kilkustek.

wiadomosci.wp.pl/kat,118554,title,Tu-nawet-nie-Polak-jest-dumny-ze-jest-Polakiem-film,wid,13043544,wiadomosc_video.html
Gornoslazacy z Panny Marii i Cestohovy kultywowali polskosc, wlaczyli sie w zycie spolecznosci i organizacji polonijnych.

Polacy z Kazachstanu w ramach akcji repatriacyjnych sa osiedlani w Polsce z pomoca instytucji panstwowych. W Kazachstanie z duma obnosili sie ze swoja polskoscia - w Polsce przez polskojezycznych chlopow nazywani sa pogardliwie "Ruskimi". Ich dzieci sa wyszydzane.

Jak polskojezyczni wiesniacy zareagowaliby na Polakow czarnoskorych, przedstawionych w tym filmowym reportazu?

Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 15:40
      Zalatwmy to szybko i bez bolu:
      Ci dobrzy. Gornoslazacy, albo Polacy z Kazachstanu...

Reszta, to antysemici z Polski centralnej. Do tego zmierzasz, co nie?
      • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 15:53
        Nie. Zmierzam do tego, ze polskojezyczni chlopi maja zwyczaj by uzurpowac sobie prawo do polskosci, maja tez sklonnosc do wykluczania z narodu polskiego wszystkich tych, ktorzy nie jawia im sie jako "prawdziwi Polacy". Zabawne jest to w tym kontekscie, ze przodkowie polskojezycznych chlopow wcale sie za Polakow nie uwazali jeszcze w polowie XIX wieku. I polskosc z pogarda i nienawisca tepili, tak jak Jakub Szela, tak jak wiesniacy podczas powstania chlopskiego zwanego rzezia galicyjska z 1846 roku, w ktorym glownym wrogiem dla chlopa byl Polak.

Polskojezyczny chlop jako historycznie osoba polskiej kulturze, tradycji, obyczajowosci obca do dzis chlopskim zwyczajem lubi dzielic Polakow na prawdziwych i nieprawdziwych. Za jakich Polakow uznaliby polskojezyczni chlopi czarnoskorych potomkow polskich legionistow? Bo o zeslancach do Kazachstanu polskojezyczni chlopi wielokrotnie mieli okazje sie wypowiedziec, zawsze z pogardliwym slowem "Rusek" na ustach.

• piwi77 Re: Polacy 17.01.11, 16:09
          Zostawiłbym tych chłopów w spokoju, a juz napewno nie czepiałbym się ich przeszłości. Może potomkowie dawniejszej szlachty, zamiast nieustannie wybrzydzać na chłopów i wytykac im brak patriotyzmu, sami powinni sie uderzyć w piersi za to, jak ich przodkowie traktowali swego czasu polskiego chłopa?
          • mjot1 Re: Polacy 17.01.11, 20:00
            piwi77 napisał:
            > Zostawiłbym ...

I słusznie. Boć przecie w piersi to zgodnie z obowiązującym aktualnie „patriotycznym i bogoojczyźnianym tryndem” winni się bić jeno Putin z Miedwiedewem.
            A chłop był jest i będzie chłopem choćby se nawet sygnet na palucha nadział i basta!
        • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 16:23
          W Rzeczypospolitej Wielu narodow nie bylo Ruskich? O jakiej pogardzie mowisz?
          Troche sie zastanow nad twoimi sensacjami. Rownie ciezko jest znalezc Polakow na Gornym Slasku.
          Wspomniales Haiti i szlachetnych Polakow. Do Mudialu w latach 70-tych polskosc byla tam faktycznie powodem do dumy. Czarnym odpieprzylo, gdy przegrali z nasza reprezentacja. Tak sie im wydawalo, ze zawsze bedziemy sie dla nich poswiecac.
          To zamiezsanie wykorzystali szamani. Dzis kultura polska na Haiti jest juz wspomnieniem, a polskie domki, z klasycznym gankiem zrownane zostaly z ziemia na dlugo przed trzesieniem ziemi
          • strikemaster Re: Polacy 17.01.11, 17:18
            > a polskie domki, z klasycznym gankiem zrownane zostaly z ziemia na dl
            > ugo przed trzesieniem ziemi

Dobrze, ze w Polsce stanowią podstawę substancji mieszkaniowej. :D

> Rownie ciezko jest znalezc Polakow n
            > a Gornym Slasku.

czyli jednak powinniśmy ogłosić secesję?
            • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 17:31
              Nie nadazam za twoim tokiem myslenia. Jaka secesja?
              • matylda1001 Re: Polacy 17.01.11, 18:24
                lepian4 napisał:

> Nie nadazam za twoim tokiem myslenia. Jaka secesja?<

Secesję... no bo skoro Polaków nie ma...? To już lepiej Haiti przyłączyć do Polski. Tylko żebym jadac do Katowic nie musiała do Waszej ambasady o wizę występować.
                • strikemaster Re: Polacy 17.01.11, 18:39
                  Dostaniesz paszport dyplomatyczny. :)
              • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 18:28
                Nikt nie nadaza za Twoim, Lepian. Ze spisu powszechnego wynika, ze grubo ponad 90% mieszkancow Gornego Slaska uwaza sie za Polakow. Chcesz im powiedziec, ze nie maja do tego prawa? Na jakiej podstawie? Sa bardziej Polakami niz Ty przeciez.

Ze spisu z 2002 roku (w tym roku bedzie kolejny spis powszechny) wynika, ze za NIE-Polakow uwaza sie tam 150 tysiecy osob deklarujacych nardowosc niemiecka i 173 tysiace osob deklarujace narodowosc slaska. Pierwsi skupieni sa na tzw Opolszczyznie, drudzy zas w trzech okregach wyborczych zachodniej czesci wojewodztwa slaskiego. Na Slasku Cieszynskim deklaracje niemieckie i slaskie sa marginalne.

Zapytaj Jerzego Buzka kim sie czuje zamiast chlopskim zwyczajem probowac wyciepywac z narodu polskiego ludzi, ktorych uwazasz za "nieprawdziwych" Polakow.
                • strikemaster Re: Polacy 17.01.11, 18:38
                  > Chcesz im powiedziec, ze n
                  > ie maja do tego prawa?

Właśnie tak to odebrałem.
                • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 18:40
                  Klosowski, nie przeginaj, bo robisz z siebie durnia. Po raz setny najezdzasz na polskich chlopow. Stekasz juz tak niemilosiernie, ze uznales nawet, ze ja dostrzegam nieprawdziwych Polakow.
                  Trollowac mozna tez na wyzszym poziomie, cholera jasna! Buzek mi powiewa. Podobnie jak, twoje stytystyki, z ktorych wynika, ze Polacy, to chlopi, uprzedze ciebie koltera i reszte- antysemiccy chlopi, a im bardziej elitarnie, tym blizej tych twoich zydow. Ile mozna o tym stekac?
                  • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 18:56
                    Lepian, czesto jestes dyskutantem po prostu niedorzecznym. Pieprznales cos o tym, ze na Slasku nie ma Polakow, niczym poldebil albo caly debil, zalezy jak na to patrzec, a gdy sie na ten Twoj idiotyzm zwrocilo uwage, to zachowujesz sie jak podwojny debil.
                    Jezeli mam zakladac, Lepian, ze jestes idiota, to nie oczekuj ode mnie w przyszlosci ustosunkowywania sie do Twoich idiotycznych postow. Chyba, ze zaczniesz sie szanowac i zaczniesz pisac bardziej z sensem.

• lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 18:59
                      W tym waszym komunistycznym, utopijnym swiecie chcieliscie stworzyc Polaka z krwi i kosci. Teraz sie dasacie, ze wam nie wyszlo i wielu utozsamia sie z kultura Slaska, Kaszub, etc. Najpierw sie sam doucz, w jakim kraju przyszlo ci zyc, a pozniej sie wymadrzaj. Nie wystarczy wsiasc do pociagu towarowego wysiasc gdzies na Slasku i pier.dolic, ze oto sa juz tam Polacy.
                      • Gość: Jojo Re: Polacy IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.11, 19:07
                        na furmanke,na furmanke wystarczylo
                      • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 19:09
                        Lepian, jak kazdy nazi jestes glupi jak but i nic tego nie zmieni. Co Ty o mnie wiesz? Konfabulujesz sobie na temat obcych ludzi z netu? Zawsze uwazalem, ze kazdy antysemita to skonczony debil i Ty to zdanie zdajesz sie potwierdzac. Urojenia, pomowienia, konfabulacja, debilizm, to Twoj styl dyskutowania. Zero faktow.
                        Nie jestem komunista, idioto Lepianie, to po pierwsze. Po drugie szanuje roznorodnosc kulturowa, dlatego tesknie za Zydem, ciesze sie ze slaskosci czy kaszubskosci, w pelni wspieram projekty kulturalne majace przypominac o wielokulturowym dziedzictwie mojego kraju. Ty zas jestes debil i zaen fakty do Ciebie nie trafia. Bycie debilem zobowiazuje do ebilnych pogladow i debilnych opinii nt innych ludzi. To Twoj problem, Lepian, a nie moj. I pamietaj neonazisto - "prawdziwi Polacy", ze tez posluze sie Twoim parszywym okresleniem, nie popieraja neonazizmu w Polsce. Jestes tu niemile widziany, bo nie jestes "prawdziwym Polakiem". Wynocha z mojego kraju, nazi i nigdy, przenigdy nie waz sie przyznawac do polskiego pochodzenia, bo pod zadym wzgledem takowego nie masz.
                        • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 19:13
                          Do tej pory traktowalem Cie na tym forum z poblazliwoscia i z politowaniem. Oczywiscie cechowales sie glupota, ale staralem sie grzecznie z Toba dyskutowac. Nie znosze jednak ludzi niedorzecznych, ktorzy sobie cos dopowiadaja, zyja w jakims urojonym swiecie i przypisuja innym ludziom cos co nie jest ich udzialem. Od tej pory, Lepian, traktowac Cie bede tak jak na to zaslugujesz, czyli jak nazi. A dla nazi nie ma w Polsce litosci, trzeba takim smieciom pokazywac gdzie jest ich miejsce w szeregu. Dla nazi miejsce jest na wysypisku.
                          Wiem, ze to nie Twoja wina, ze jestes glupi, ze natura poskapila Ci inteligencji. Trudno. Ale szumowinowatosc to juz Twoj mniej wiecej swiadomy wybor, a to juz sie tepi.

• lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 20:53
                            Zabraklo ci argumentow, wiec bedziesz razil semickimi obelgami? Ciekawe co ciebie tak zabolalo? Wsiadles do pociagu towarowego jako Rusek i wysiadles na wyzwolpnej macierzy jako Polak? Daj spokoj, bywaja gorsze problemy!
                            • kolter-xxl Re: Polacy 17.01.11, 23:33
                              lepian4 napisał:

> Zabraklo ci argumentow, wiec bedziesz razil semickimi obelgami? Ciekawe co cie
                              > bie tak zabolalo? Wsiadles do pociagu towarowego jako Rusek i wysiadles na wyz
                              > wolpnej macierzy jako Polak? Daj spokoj, bywaja gorsze problemy!

No widzisz ułomie po raz enty udowadniasz ze masz umysł ameby .
                          • piwi77 Re: Polacy 17.01.11, 20:54
                            Poza tym, że lepian i ja zostaliśmy ochrzczeni w tej samej religii, to chyba wszystko inne nas dzieli, ale nie zauwazyłem, aby lepian dał powód, żeby nazywać go nazistą we wszystkich przypadkach, tu chyba przesadziłeś. I w jednej sprawie muszę zaprotestować bardzo stanowczo, nie zgadzam się, aby z mojego kraju (Polska jest również moim krajem) kogokolwiek wyrzucano, tej opcji względem kogokolwiek, mówię kategoryczne, nie.
                            • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 21:00
                              Dla mnie lepian to szumowina, ktora nie waha sie innych nazywac komunistami. Skoro tak, to niech nie skomli, gdy ktos go nazywa naziolem. Z pewnoscia swiatopogladowo mu blizej do neonazistow niz mnie do komunistow. Poza tym to idiota, z ktorym nie da sie dyskutowac na argumenty. Jego wiedza na jakikolwiek temat jest zerowa, uprzedzenia i stereotypy wszechogarniajace, wiedze zastepuje konfabulacja i wiara w plotki i inne tego rodzaju brednie.
                              Wlasnie tacy jak lepian szkaluja dobre imie Polski i Polakow, bo sie do polskosci przyznaja jednoczesnie chetnie ze wspolnoty polskiej wykluczajac ludzi o ich zdaniem nieprawomyslnym pochodzeniu etnicznym.
                              Naziole i bolszewicy to najwieksza zaraza jakiej doswiadczyl moj kraj i gdy ktos mi ubliza od komunistow, to musi dostac po parszywej mordzie.

• piwi77 Re: Polacy 17.01.11, 21:07
                                klosowski333 napisał:

> Naziole i bolszewicy to najwieksza zaraza jakiej doswiadczyl moj kraj

A ja bym powiedział, że głupota, która nie jest jakoś szczególnie zakotwiczona w tej czy innej ideologii.
                              • ka_p_pa Re: Polacy 17.01.11, 21:07
                                Wrzuć luz, Kłosie. To mentalność wymierająca, schyłkowa. W każdym społeczeństwie jest pewien margines ludzi po prostu głupich, ale wykluczać ich nie można i nie należy. Ich trzeba przegłosować. I ostatnie kilka lat pokazuje, że na każdy milion głupich da się zmobilizować milion dwieście mądrych. I to działa, bez przejmowania ich metod. Cel nie może uświęcać środków, bo rychło środki stają się celem.
                  • kolter-xxl Re: Polacy 17.01.11, 23:27
                    lepian4 napisał:

>uprzedze ciebie koltera i reszte-

Daj sobie siano , ja jestem hetero seksualny , na twoje awanse nie zwracam uwagi .
              • strikemaster Re: Polacy 17.01.11, 18:37
                > Nie nadazam za twoim tokiem myslenia.

Myślisz że to cos nowego? :)

> Jaka secesja?

Śląska.
    • piwi77 Re: Polacy 17.01.11, 15:48
      1. W podanym linku, poza numerem konta jakiejś fundacji, żadnego sensownego przekazu nie ma.
      2. Cała ta akcja repatriacyjna, polegająca na pomocy mieszkańcom Kazachstanu mającym polskie korzenie w przeprowadzce do Polski, sensu większego nie ma. Ci ludzie przyjeżdżają wyłącznie ze względów gospodarczych, bo gdyby w kazachstanie żyło sie lepiej niż w Polsce, to idę o zakład, że nikt by nie wracał.
      • klosowski333 Re: Polacy 17.01.11, 15:54
        Ci ludzie z Kazachstanu maja prawo do powrotu. To jest moralnym obowiazkiem wspolczesnej Polski by im ten powrot zapewnic.

Pod linkiem jest material video a nie tekst.

• piwi77 Re: Polacy 17.01.11, 16:04
          klosowski333 napisał:

> Ci ludzie z Kazachstanu maja prawo do powrotu. To jest moralnym obowiazkiem
          > wspolczesnej Polski by im ten powrot zapewnic.

Tego moralnego obowiązku właśnie nie rozumiem. Obowiązek musi z czegoś wynikać, najczęściej jest wynikiem jakiegoś świadczenia drugiej strony, które nas do czegos zobowiązuje, a o jakim świadczeniu ze stronych niektórych wybranych mieszkańców Kazachstanu wobec nas może być mowa? I dlaczego programem przeprowadzki obejmować tylko niektórych, uprzywilejowanych (na jakiej podstawie?) Kazachów? .Czy ten podział, na Kazachów lepszych, co mogą wyjechać i tych gorszych, którym nie wolno, nie jest właśnie gorszący?

>
          > Pod linkiem jest material video a nie tekst.
          >
        • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 16:26
          Polska, to nie Izrael!
          Warto o tym pamietac. Zwlaszcza wtedy, gdy jakis sowiecki Kazach steka po rusku, ze jest Polakiem
          • gadagad Re: Polacy 17.01.11, 17:13
            Izraelczycy przyjęli żydowskich ortodoksyjnych z Chin, przyjmując, że skośne oczy to wynik zapatrzenia.
            • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 17:18
              Niewykluczone, ze masz racje.
              • strikemaster Re: Polacy 17.01.11, 19:14
                Na pewno ma racj! Zbyt częste patrzenie powoduje pojawienie się skosu oczodołów! Radzę ci więcej nie patrzeć i dobrze by było, gdybyś mojej rady posłuchał, bo jak nie to cie do Izraela wywiozą.
    • Gość: ka_p_pa Re: Polacy IP: *.lukman.pl 17.01.11, 17:05
      www.youtube.com/watch?v=XcQdJyo1B-8
      • billy.the.kid Re: Polacy 17.01.11, 18:04
        tak jakoś śmiesznie najjaśniejsza rz-plita zakazała wjazdu do ojczyzny polakom-działaczo związku polaków na białorusi. ot, taka sk..ona macocha.
        • lepian4 Re: Polacy 17.01.11, 18:33
          Zeby zostac Polakiem trzeba byc dzialaczem bialoruskiego Zwiaku Polakow. To sie porobilo!

• Gość: O! Kunta Kinte! Re: Polacy IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 22:51
      W tytule odpowiedź na Twoje pytanie.

I autentyczne zdarzenie.
      Jednym z pierwszych tasiemcowych seriali emitowanych przez TVP był serial "Korzenie".
      Starszym nie muszę opisywać czego dotyczył.

W tym właśnie okresie:
      Przystanek tramwajowy w Łodzi, skąd odjeżdżały tramwaje na Lumumbowo, osiedle studenckie.
      Obok mnie stoi Murzyn, prawdopodobnie mieszkaniec tego osiedla.
      Przytacza się dwóch podpitych gości i jeden z nich wskazując na Murzyna palcem krzyczy na całą ulicę:
      O! Kunta Kinte!
      Na to drugi koleś:
      Co ty. On jest ubrany, to nazywa się Tobi
    • rata.sofisticada Klosie 17.01.11, 23:49
      Klosie, moze nie na temat. Na podstawie tego co kiedys pisales oraz Twoich szalenczych reakcji podejrzewam, ze jestes alkoholikiem i przenosisz na forum swoj poldeliryczny obled. Slowo daje, nie jestem zlosliwy - czy probowales szukac pomocy w jakims odziale AA?
      • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 00:41
        Rata, dla mnie jestes czlowiekiem zaburzonym psychicznie, czemu wiele razy dawales wyraz swoimi obsesjami i natrectwami. Moje hipotetyczne problemy alkoholowe to nie twoj interes. Zajmij sie swoimi problemami psychicznymi.
        • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 00:48
          Dodam, ze jestes tu bodaj najbardziej ekstrawaganckim w formie i tresci forumowiczem. Nie ja jeden zwracalem Ci uwage, zes lekko, co najmniej lekko, pie...iety. Miales obsesje na moim punkcie (w serii postow, ktore mnie lekko skonfundowaly, bo dawno sie z takim zjawiskiem nie zetknalem), miales obsesje na pkcie innych forumowiczow, wreszcie masz obsesje na pkcie tematow, ktore starasz sie poruszac - np lewicowosc. Generalnie, jak nikt inny, charakteryzujesz sie na tym forum obsesyjnoscia. Wprawilem Cie swego czasu w cos w rodzaju amoku, co mnie przerazilo. Ja sie boje ludzi psychicznie chorych. Jestem niemal pewien, ze masz problemy psychiczne i przy tym moje ewentualne i hipotetyczne problemy z alkoholem to maly pikus. Twoje problemy sa o wiele powazniejszej natury. Nie chce sie nad Toba znecac i boje sie cokolwiek do Ciebie pisac, bo nie jestem w stanie przewidziec reakcji. Nie twierdze, ze jestes jakims psychopata, uwazam, ze po prostu sie mocno pogubilem i potrzebujesz pomocy specjalisty. Samemu sobie nie pomozesz - to pewne.
          • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 00:51
            err.pogubiles.

I drugie P.S.

Rata, gdy czytam Twoje obsesyjne posty, to sie z Ciebie smieje i wcale mi sie ta reakcja nie podoba. Jestes biednym, zaburzonym gostkiem, ktory wymaga pomocy specjalistycznej. Gostkiem, ktory wchodzi na forum i monotematycznie nawija o lewicowosci, na zaden inny temat nie potrafiac racjonalnie dyskutowac. Ja czesto gadam o rasizmie i jego odmianach, ale dyskutuje tez w innych tematach, Ty natomiast sprowadzasz sie do swoich obsesji. Tylko i wylacznie.
            • rata.sofisticada Re: Klosie 18.01.11, 01:24
              Jestes biednym, zaburzonym gostkiem, ktory wymaga pomocy
              > specjalistycznej.
              • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 01:38
                Spodziewalem sie takiej szczurzej "riposty", Ratusiu. Wszystkich ludzi postrzegasz przez pryzmat swoich obesji, i tych, ktorych w ogole nie znasz (np forumowiczow) i tych, ktorych znasz znacznie lepiej (np bliskich). Wspolczuje Ci, ale nie jestem w stanie pomoc. Moge wypic za Ciebie kielicha ;) ale to niczego w Twoim zalosnym zyciu nie zmieni.
                • rata.sofisticada Re: Klosie 18.01.11, 01:53
                  W pewnym sensie alkoholizmu nie powinienes sie wstydzic, bo to choroba. Owszem, powinienes sie wstydzic swojego zachowania, ale nie choroby jako takiej. Dlatego zapytalem Cie, czy szukales pomocy w placowkach AA. Boisz sie odpowiedzi?
                  Nikogo tutaj nie postrzegam w zaden nadzwyczajny sposob. Owszem, kiedys draznila mnie Twoja grafomania oraz buta charakterystyczna dla intelektualisty splodzonego przez Wikipedie. Ale w obliczu Twojego alkoholizmu to nie ma znaczenia. Teraz nawet jakos przychylniej na Ciebie spogladam, bo mam wszelkie przeslanki, aby uwazac, ze zachowujesz sie bucowato z powodu choroby, ze zwyczajnie nie masz kontroli nad swoim zachowniem. I to Cie w jakiejs mierze usprawiedliwia. Ale w bardzo malym stopniu. Nie wiem, czy kazdy jest rownie wyrozumialy. I nie ma w tym zadnej ironii.
                  • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 02:03
                    Rata, Twoja ironia wobec mnie, lewicy czy czegokolwiek innego jest tylko maska, za ktora kryje sie zaburzony osobnik, zyjacy obsesjami. Cala Twoja tworczosc na tym forum, oparta na obsesjach i przepelniona obsesjami, nie pozostawia zadnych watpliwosci.
                    • rata.sofisticada Re: Klosie 18.01.11, 02:19
                      Rata, Twoja ironia wobec mnie, lewicy czy czegokolwiek innego jest tylko maska, za ktora kryje sie zaburzony osobnik, zyjacy obsesjami. Cala Twoja tworczosc na tym forum, oparta na obsesjach i przepelniona obsesjami, nie pozostawia zadnych watpliwosci.

Miotasz sie zalosnie, a ja Ci chce tylko pomoc. Nie mam zamiaru Cie upokorzyc, ostatecznie nikt nie zna Twojej tozsamosci, jestes anonimowy. W innym przypadku nie rozmawialbym z Toba o pewnych sprawach tak wprost.
                      • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 02:23
                        Oczywiscie, Ratusiu, to jest bodaj kopia mojego postu do Ciebie sprzed paru miesiecy. Nie uwazasz, ze jestes w tym nasladownictwie troche jalowy i malo kreatywny.

Oczywiscie ja Tobie tez chce pomoc i absolutnie nie mam ochoty upokarzac porypow psychicznych. Bede Cie traktowal jak szczura laboratoryjnego. O tej pory bedziesz mial we mnie, tak jak lubisz, jako czlowiek ogarniety obsesjami, wiernego obsesyjnego rozmowce. Ja wiem, nie kopiesz lezacego, coz, mysle, ze dzieki temu bedzie jeszcze zabawniej, Drogi Ratusiu.

Kiedys Ci napisalem, ze nie sposob Ciebie traktowac powaznie. Spocco. Ja potraktuje, bede prekursorem przecierajacym nowe sciezki :D
                        • rata.sofisticada Re: Klosie 18.01.11, 02:45
                          Oczywiscie, Ratusiu, to jest bodaj kopia mojego postu do Ciebie sprzed paru mie
                          > siecy. Nie uwazasz, ze jestes w tym nasladownictwie troche jalowy i malo kreaty
                          > wny.

Najpiekniejsze w tym wszystkim jest to, ze mozna wylaczac komputer. Wtedy Klos-alkoholik jest juz problemem innych forumowiczow, albo - co najtragiczniejsze - tych w realu.
                          • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 03:02
                            A jaki problem w realu, Drogi Ratusiu, maja ludzie z Twoja skromna osoba? Czy Twoj obsesyjny styl pisania na forum, sklonnosc do nasladownictwa, do dzieciecego przerzucania sie inwektywami, ktore sie wczesniej samemu uslyszalo, nie jest w prostej linii jakas emanacja Twoich postaw, zachowan, problemow z reala?

Dobrze, ze o tym wspomniales, przeprowadzimy wiwisekcje szczura laboratoryjnego.

• lepian4 Adminie, 18.01.11, 09:28
                              dlaczego w dyskusji z Klosowskim nie wolno wspomniec Marcela Reicha - Ranickiego?
                              Marcel jak ulal paszje do naszego forowiczowego bajkopisarza o polskich antysemickich chlopach!
              • klosowski333 Re: Klosie 18.01.11, 01:45
                Inwalidztwo psychiczne to pojecie, ktore musiales wiele razy uslyszec pod swoim adresem. Coz, nie przecze, ze postrzegam Cie jako psychicznego inwalide, jak znaczna wiekszosc osob, ktora ma z Toba do czynienia. I bez zlosliwosci potworze: bedziesz zaniedywal swoje problemy psychiczne, one beda sie poglebiac. Sam sobie nie pomozesz.
                • rata.sofisticada Re: Klosie 18.01.11, 01:59
                  I bez zlosliwosci potworze
                  > : bedziesz zaniedywal swoje problemy psychiczne, one beda sie poglebiac. Sam so
                  > bie nie pomozesz.
    • seth.destructor Prawdziwy Polak? 17.01.11, 23:58
      O tym, czy ktoś jest Polakiem nie świadczy moim zdaniem ani pochodzenie, ani zamieszkanie, ani posługiwanie się językiem polskim, ani nawet geny. Tylko osobista deklaracja do przynależności do polskiej kultury i to takiej, jaką sobie deklarujący wyobraża. Na Śląsku po Wojnie nastąpiło zderzenie dwu kultur uważających się za polskie: lokalnej i napływowej. Ponieważ napływowa korzystała z poparcia komunistów (też w większości napływowych), wyrugowała lokalną z uprzywilejowanej pozycji i różnice kulturalne (odmienny język polski, zwyczaje religijne, savoir vivre) zostały podkreślone przy jednoczesnym zanegowaniu wspólnych elementów kultur. Dla Ślązaków nowi określający się jako Polacy nie byli takimi samymi Polakami jak sąsiadujący z nimi Polacy z Małopolski czy Wielkopolski, podobnie dla napływowych - Ślązacy bardziej kojarzyli się (i kojarzą) z Niemcami niż z bliższymi im Polakami z Kresów i dalej. Jeśli widzieliście stare mapy wyborcze poparcia dla lewicy czy PO, to zauważycie, że tzw. Ziemie Odzyskane za nimi głosowały, Ziemie, na których dominuje element napływowy z Kresów (niekoniecznie populacją, bardziej pozycją społeczną). Nic więc dziwnego, że pomagają "swoim" z Kazachstanu czy z Litwy, a burzą się przeciw tendencjom separatystycznym i autonomistycznym na Śląsku czy Kaszubach.
      • klosowski333 Re: Prawdziwy Polak? 18.01.11, 00:39
        Sluszne spostrzezenie. Ja np nie czuje zadnego pokrewienstwa kulturowego i narodowego z ludzmi ze wsi i z osobami wiejskiego pochodzenia (o kulturze i mentalnosci chlopskiej). Jest tu analogia ze Slazakami nie czujacymi glebszego kulturowego pokrewienstwa z gorolami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Najciekawsze
  • Aktywne