Dodaj do ulubionych

Sejm - przekrój społeczeństwa

19.01.11, 18:42
Oglądam bardzo ważną debatę sejmową.
Co widzę?
Praca wre. Posłowie jak w ukropie krzątają się po sali i w miarę sprawnie wymieniają się przy mikrofonie. Dyscyplina panuje wzorowa. Incydenty z udziałem Straży Marszałkowskiej odbyły się bez użycia przesadnej przemocy.
Ale....
Część poselskich ław świeci pustkami.
Czyli jak w społeczeństwie.Ktoś pracuje a inni zbijają bąki.
Bez względu na wagę podejmowanych tematów życzę sobie by wszyscy posłowie siedzieli na swoich miejscach. Oni są od tego jak d*** od sr****.
Kolejna kwestia.
Roszczeniowa postawa. Niektórzy wysłannicy klubów poselskich żądają od rządu cudów.
Im się należy taka prawda jaką sobie sami nakreślili i innej nie przyjmują do wiadomości.
No i ta kłótliwość....
Obserwuj wątek
    • znj2 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 18:51
      Posłowie, to wybrańcy narodu, dlatego mogą mieć ten naród w dupie! A, naród? Nie może, bo ma poczucie obowiązku i wykazuje troskę o Polskę. Tylko jedno jest zastanawiające, że w ławach zasiadają te same mordy. To chyba jakiś koszmar?
      • migreniasta Czas na zmiany? 19.01.11, 19:45
        To chyba już niedługo przetrzebimy ich szeregi..
      • piwi77 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:48
        znj2 napisała:

> Tylko jedno jest zastanawiające, że w ławach zasiadają te same mordy.
        > To chyba jakiś koszmar?

Koszmar? Mnie to nie przeszkadza. Wymiana posłów kosztuje, bo ci co ze sceny schodzą, dostaja odprawy i renty, a ci co na nią wchodzą, są zwykle na początku niebezpiecznie nadaktywni.
    • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 18:51
      Tkwienie d..ą na sali plenarnej nie jest obowiązkiem posła, chyba że na głosowaniach.
      • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:46
        W założeniu słuszne i jedyne.
        Posłom dietę a my na dietę....
    • ka_p_pa Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 18:56
      Dzisiaj nieobecność jest całkowicie usprawiedliwiona.
      • migreniasta Czym. Pytam się czym. 19.01.11, 19:47
        *
        • Gość: ka_p_pa Przepisami BHP i Kodeksu Pracy IP: *.lukman.pl 19.01.11, 20:03
          • migreniasta Re: Przepisami BHP i Kodeksu Pracy 19.01.11, 20:05
            Pitolisz -czy naprawdę tak uważasz?
            • yoma Re: Przepisami BHP i Kodeksu Pracy 19.01.11, 20:08
              Ja też tak uważam :)
            • Gość: ka_p_pa Re: Przepisami BHP i Kodeksu Pracy IP: *.lukman.pl 19.01.11, 20:53
              migreniasta napisała:

> Pitolisz -czy naprawdę tak uważasz?

Więcej powiem, ich fizyczna obecność podczas obrad plenarnych(dzisiejsze są wyjątkowe, bo toksyczne) jest zbędna. Taki anachronizm.
    • piwi77 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:05
      Jeżeli w istocie tak jest (a moim zdaniem jest), że Sejm odzwierciedla przekrój społeczeństwa, to znaczy, że wypełnia swoją rolę. Odbywa się tam w znacznie mniejszym gronie, czyli znacznie mniejszym kosztem, to, co gdyby takiego Sejmu nie było, musiałoby sie odbywać w całym społeczeństwie, ale wtedy już znacznie większym kosztem.
      • migreniasta Moja propozycja 19.01.11, 19:41
        Wybierzmy jednego posła-będzie nudniej ale taniej.
        • piwi77 Re: Moja propozycja 19.01.11, 19:45
          migreniasta napisała:

> Wybierzmy jednego posła-będzie nudniej ale taniej.

Przekroju nie odzwierciedlimy.
          • migreniasta Re: Moja propozycja 19.01.11, 19:47
            To przekroimy na pół. Z jednym posłem będzie to łatwe do uczynienia.
            • piwi77 Re: Moja propozycja 19.01.11, 19:49
              Prosektorium nie nadaje się na scenę wymiany poglądów i ciosów.
              • migreniasta Re: Moja propozycja 19.01.11, 19:55
                E tam...
                Dobre zwłoki wiele potrafią powiedzieć patomorfologowi..............
                • piwi77 Re: Moja propozycja 19.01.11, 20:00
                  Niby tak, ale zauważ, że przekaz informacji możliwy jest tylko w jedną stronę. Choć z drugiej strony, to może właśnie czasem przypominać nasze społeczeństwo.
                  • migreniasta Re: Moja propozycja 19.01.11, 20:04
                    I tu trafiłeś w sedno. Trafniej się nie da.
                    BRAWO!
    • matylda1001 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:06
      Zawsze jakiś dyżurny się znajdzie;)
      www.youtube.com/watch?v=brnFlULN80U&feature=related
      • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:44
        I niech to będzie ten poseł. Ma praktykę.....
    • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:48
      W czasie, kiedy to pisałaś, trwały obrady sześciu komisji sejmowych. Między innymi w obróbce był projekt ustalający termin przedawnienia roszczeń z tytułu nienależnie pobranych składek na ZUS. Gdzie, twoim zdaniem, poseł odwala właściwą robotę - tam czy tkwiąc d*ą na plenarce i szczując Kempę na Kaczora? I co jest, że nieśmiało spytam, ważniejsze dla społeczeństwa?
      • piwi77 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:52
        Widać, że trzymasz na pulsie, pojecia nie miałem, że było posiedzenie plus kilka komisji w jednym czasie.
        • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:00
          Przeważnie tak jest. Co każdy może łatwo sprawdzić na stronie Sejmu.

Obowiązkowe są głosowania, potem każdy lezie tam, gdzie ma interes, a na plenarce zostają zapisani do głosu i ci, którym się nudzi.
          • migreniasta No dobra. 19.01.11, 20:03
            Ale czy tak powinno być?
            • yoma Re: No dobra. 19.01.11, 20:04
              Oczywiście. Masz lepszą propozycję?
              • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 20:07
                Mam.
                Tak mniemam.
                • yoma Re: No dobra. 19.01.11, 20:08
                  Zdradź.
                  • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 20:23
                    Zakładając ,że posłowie mają głosować w/g wskazań szefostw klubów to jak najbardziej masz rację. Niech chodzą i głosują bezwiednie i bezmyślnie.
                    Natomiast jeśli mają głosować świadomie,przemyślanie i skutecznie to powinni uczestniczyć w posiedzeniach.
                    I nie trafiają do mnie argumenty,że posłowie siedzą i się nudzą. Ich służba narodowi,bo wypełnianie mandatu poselskiego jest służbą jest nie tyle zaszczytem co powinnością i obowiązkiem. W sejmie są sami ochotnicy. Nikt nie zostaje posłem za karę lub pod przymusem.
                    • yoma Re: No dobra. 19.01.11, 20:29
                      Ojeżu, kobieto, na kij mają krzesła wygniatać na posiedzeniach? Jak cię obchodzi, żeby głosowali przemyślanie i świadomie, to postaw nad każdym kapo, żeby poseł czytał druki sejmowe. Bo w nich jest napisane, nad czym się głosuje.

A że nie czytają, to potem uchwalają grzywnę 200 tys. zł za poczęstowanie kumpla fajkiem albo ustawę, która się sama znosi. Przykłady autentyczne, ten pierwszy niedawny i obowiązujący. Ale od wygniatania d*ą krzesła rozumu nie nabiorą, za to ci ręczę. A nawet przeciwnie.

A może akurat to ten głoseł, który wybrał szpanowanie mordą na plenarce, wychwyciłby w komisji, że się ustawa sama znosi? Hę?
                      • migreniasta Yomka yomka 19.01.11, 20:39
                        Skoro czepiasz się ilorazu inteligencji posłów to nie licz na to ,że poseł na komisji cokolwiek wychwyci.Podtrzymuję tezę o konieczności uczestnictwa we wszystkich posiedzeniach z kilku powodów.
                        1.Podczas dyskusji u ludzi gramotnych występują procesy myślowe kształtujące stanowisko podczas głosowania.
                        2.Uczestnictwo w posiedzeniu daje posłowi szansę do kreatywnego oddziaływania na kształt materii legislacyjnej.
                        3.Sejm jest miejscem,gdzie powstaje nie tylko prawo ale przykład.
                        • Gość: kalka Re: Yomka yomka IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.01.11, 20:49
                          tak tak,
                          slawnym przykladem uskutecznionego procesu myslowego podczas glosowania jest wciskanie przycisku: za lale/przeciw; a pozniej "bol glowy"
                        • yoma Re: Yomka yomka 19.01.11, 20:53
                          Ad 1. Nieprawda. Kogo to obchodzi, robił w komisji, a kogo nie obchodzi, na plenarce nie obejdzie.
                          Ad 2. Nieprawda. Plenarka to plenarka, można najwyżej powiedzieć, że projekt jest do dupy albo [tu wstaw nazwę partii] jest głupi. Kreatywnie można oddziałać podczas obróbki projektu. Czyli w komisji. Niestety.
                          Ad 3. Jeśli odwalanie dupogodzin, co postulujesz, to dla ciebie przykład...

Oj Migreniasto Migreniasto, a przyznajcie przed samą sobą, żeście przerźnęli debatę :)
                          • migreniasta Re: Yomka yomka 19.01.11, 20:56
                            Pierwsza runda dla Ciebie...

Idę na omlety z dżemikiem
                            • yoma Re: Yomka yomka 19.01.11, 21:06
                              A ja na coś w stylu szeperdspaja, smacznego :)
            • matylda1001 Re: No dobra. 19.01.11, 20:18
              migreniasta napisała:

> Ale czy tak powinno być?<

Nie, tak nie powinno być. Posiedzenia Sejmu są tylko czasami, a mają płacone za cały miesiąc. Posiedzenia komisji moga sobie urządzać miedzy obradami. Mają siedzieć na sali tak, żebym ja widziała, że pracują. Jak się fotele wygniotą to się kupi drugie, a co...
              • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 20:24
                TAK.
              • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 20:25
                matylda1001 napisała:

> Mają siedzieć na sali tak, żebym ja widziała, że pracują.

Jeżeli o mnie chodzi, to mogą nic nie robić, nawet odpoczywać sobie nad Morzen Czarnym, ważne żeby efekty były. A efekty mierzę tym, czy zbędnych ustaw nam nie przybywa.
                • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 20:28
                  Niech debatują nad zmniejszeniem ilości zbędnych ustaw.
                  • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 20:37
                    migreniasta napisała:

> Niech debatują nad zmniejszeniem ilości zbędnych ustaw.

Masz wysokie wymagania. Ja jestem ostrozniejszy, niech w ogóle jak najmniej debatują i zamiast wymyślać kolejne głupstwa, niech sie rozrywkują w domu posła czy po lokalach. To znaczy, jak już cos ma być, to wolę plenarne, bo tam przynajmniej jest rozrywkowo i bez konsekwencji, komisje zaś cos tam zawsze niebezpiecznego dłubią.
                    • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 20:44
                      Mając Twój ogląd sprawy wnioskować trzeba o rozwiązanie tej izby wytrzeźwień.
                      • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 21:54
                        migreniasta napisała:

> Mając Twój ogląd sprawy wnioskować trzeba o rozwiązanie tej izby wytrzeźwień.

Nie, nie, musimy mieć możliwość wybierania tych, co się będą w naszym imieniu awanturować.
                        • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 21:57
                          A masz jakiś logiczny pomysł jak tego dokonać?
                          • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 22:03
                            migreniasta napisała:

> A masz jakiś logiczny pomysł jak tego dokonać?

No przecież od zawsze sami sobie wybieramy tych, co potem w naszym imieniu całą kadencję robią w sejmie sceny, a każdy z nas ma komu kibicować?
                            • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 22:08
                              Więc miałam pecha. Moje pupile są poza parlamentem. Znaczy się mój głos jest nic nie warty.
                              • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 22:12
                                migreniasta napisała:

> Więc miałam pecha. Moje pupile są poza parlamentem.
                                > Znaczy się mój głos jest nic nie warty.

Jest warty, jest warty. Ale jak Cię ortodoksja nie za bardzo trzyma, to wylosuj sobie kostką może jakąś inną drużynę?
                                • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 22:16
                                  A jak na Macierewicza wypadnie?
                                  • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 22:24
                                    migreniasta napisała:

> A jak na Macierewicza wypadnie?

Skonstruuj kostkę tak, żeby nie uwzgledniała niektórych cyferek. Los lubi jak się mu troche pomaga, wtedy odzyskuje wzrok.
                                    • Gość: kalka Re: No dobra. IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.01.11, 22:31
                                      no halo!!!
                                      wtedy to nie bedzie kostka:Rubikon!
                                    • migreniasta Re: No dobra. 19.01.11, 22:32
                                      Chyba jednak pozostanę wierna swoim pupilom.
                                      Może kiedyś będę w większości.
                                      • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 22:43
                                        migreniasta napisała:

> Chyba jednak pozostanę wierna swoim pupilom.
                                        > Może kiedyś będę w większości.

Jak mogą być w większości, skoro Ty jesteś w mniejszości?
                    • yoma Re: No dobra. 19.01.11, 20:54
                      > wolę plenarne, bo tam przynajm
                      > niej jest rozrywkowo

Bo plenarne pokazują w tiwi :)
                      • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 21:56
                        yoma napisała:

> Bo plenarne pokazują w tiwi :)

A przez nas wybrani, są nam wdzięczni i wiedząc, że są w tiwi, jeszcze bardziej się dla nas starają.
                • matylda1001 Re: No dobra. 19.01.11, 20:32
                  piwi77 napisał:

> Jeżeli o mnie chodzi, to mogą nic nie robić, nawet odpoczywać sobie nad Morzen
                  Czarnym, ważne żeby efekty były. A efekty mierzę tym, czy zbędnych ustaw nam nie przybywa.<

Ale ja za Morze Czarne nie mam zamiaru płacić.
                  • piwi77 Re: No dobra. 19.01.11, 20:38
                    matylda1001 napisała:

> Ale ja za Morze Czarne nie mam zamiaru płacić.

No właśnie i zamiast sie opalać uchwalili podwyżkę VATu.
                    • matylda1001 Re: No dobra. 19.01.11, 22:30
                      piwi77 napisał:

> No właśnie i zamiast sie opalać uchwalili podwyżkę VATu.<

No to w takim razie lepiej przelewać im diety na konto (Jarkowi założyć, żeby było sprawiedliwie) i wydać zakaz zbliżania sie do budynku Sejmu. Niech siedza w domach. Taniej wypadnie.
      • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 19:54
        W takim razie Marszałek jest jełopem,skoro nie potrafi rozdzielić roboty.
        I uważam ,że z tragedią smoleńską należy się uporać.
        Kempa jest tylko maciupkim fragmentem tego. Jej głos niewiele wnosi .
        To lichutkie wołanie na puszczy.
        Chcesz pogadać o tym dłużej?
        • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:04
          Pytam ponownie, co wnosi do prac Sejmu tkwienie d*ą na plenarce? Poza tym, że się głoseł pokaże wyborcom "tu byłem"?

Robota jest gdzie indziej.

A gdyby wprowadzono zakaz organizowania plenarki i komisji w tym samym czasie, toby trzeba było plenarki robić po nocy i wtedy już by się w ogóle pies z kulawą nie pojawił, bo transmisji TV nie ma.
          • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:09
            Pewno. Można jak Jarkacz. Był na Tusku. Wyszedł podczas Millera. Potem wrócił.
            Owsiki?
            • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:15
              No widzisz, a gdyby nie wolno było wychodzić, toby nie wyszedł i o czymbyś biedna teraz pisała :)
              • migreniasta Znalazł by się temat. 19.01.11, 20:27
                Płacą mi od ilości literek układających się w pyszne wzorki........ha ha
            • piwi77 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:18
              migreniasta napisała:

> Pewno. Można jak Jarkacz. Był na Tusku. Wyszedł podczas Millera. Potem wrócił.
              > Owsiki?

Może podpaskę musiał zmienić.
              • matylda1001 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:22
                piwi77 napisał:

> Może podpaskę musiał zmienić.<

No własnie. Trzeba zrozumieć człowieka ;-(
              • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:29
                Był sprawdzić czy słabnące państwo Rosja nie upadła słysząc jego prorocze słowa.
                • piwi77 Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:40
                  migreniasta napisała:

> Był sprawdzić czy słabnące państwo Rosja nie upadła słysząc jego prorocze słowa.

A mogła, możliwe, że ciągle jeszcze się tarza ze śmiechu.
                  • migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:49

• migreniasta Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:50
                      A wiesz ,że to niewykluczone?
          • Gość: kalka Re: Sejm - przekrój społeczeństwa IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.01.11, 20:33
            hym,
            ze kolega yoam uwaza, ze w sejmie brak atrakcjyjnych uwarunkowan czy, ze w tv nie ma parcia na sejsmisje?
            • yoma Re: Sejm - przekrój społeczeństwa 19.01.11, 20:55
              Jeśli to do mnie, to raz koleżanka, dwa Yoma, trzeciego nie rozumiem, a co do czwartego, parcie jest, jak się zapowiada rozrywkowo, na przykład wczorajsza połączona :)
              • Gość: kalka Re: Sejm - przekrój społeczeństwa IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.01.11, 21:15
                przepraszam przepraszam, Yoma- oczywiscie.
                najzwyczajniej z tego co napisalas wyniknelam, ze sejm jest nudny bo podobny do nasiadowek pop (podstawowej organizacji partyjnej) z poprzedniego systemu.
                wtedy tez podobne kwiatki (tu bylem) wycinali-tyle, ze pod platanem i na lawkach w parki, a pozniej puszczali w tv.
                nie wiem,moze i masz podobna pamiec, tyle ze w szczegolach dyskusji z Migrena uszlo ci bylo -uwadze.

• Gość: ka_p_pa Re: Sejm - przekrój społeczeństwa IP: *.lukman.pl 19.01.11, 21:01
              Cie nie drażni, że cały tekst masz na czerwono podkreślony?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka