demi1977 26.01.11, 18:15 klikajcie na poniższe obrazki, tu link fajna zabawa i edukacyjna :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: demi77 Prośba do Redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 18:53 czy moglabym prosic o przypiecie watki tak jak 2 powyzsze, ze przez jakis czas troszke sobie pobyl na topie? Mysle, ze temat warunkow chowu wielkoprzemyslowego to nie tylko temat dla milosnikow zwierzat. Dziekuje jesli tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 14:41 lalala Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 14:43 A ja mam ochotę na schaboszczaka niemal zawsze. Bez względu na reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 15:02 a co ma jedno z drugim wspolnego? Reklama nie zniecheca do jedzenia miesa, tylko wrecz naklania do jedzenia smacznego miesa. To jakis fenomen, ze zawsze gdy mowa o mowa o okrucienstwie na fermach wielkoprzemyslowych, reakcja odbiorow/rozmowcow jest "a ja bede jesc mieso". a ja sie pyta, a co ma piernik do wiatraka??? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 15:19 No jem mięso nie oglądając się skąd pochodzi - czy z chowu przemysłowego czy nie. a ja sie pyta, a co ma piernik do wiatraka? > ?? Co ma wspólnego piernik z wiatrakiem - nie wiesz? Podpowiem więc: mąkę. Teraz gdy już wiesz, że wiatrak i piernik mają ze sobą coś wspólnego to pewnie dojdziesz i do tego, że moja odpowiedź na Two post ma jednak związek... Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 15:23 to metafora. Dobrze a nie chcesz jesc smacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 15:31 Nieudana ta metafora, ale już mniejsza o to. Chcę, ale tym razem to ja nie widzę związku... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 15:34 demi1977 napisała: > to metafora. Dobrze a nie chcesz jesc smacznie? Wcale nie jestem pewien czy smaczniej, za to wiem, że dużo drożej. Dlatego jestem za chowem przemysłowym. Kto chce, niech kupuje mięso ekologiczne. Polecam: schab bez pości za 41,80 PLN/kg lub karkówkę wieprzową za 38,50 PLN/kg www.rolmies.pl/sklep/product_info.php?cPath=23&products_id=51&osCsid=56babaf104c46cdad1f8f06394c73a84 www.ekozakupy24.pl/produkt/833/karkowka-wieprzowa---mieso-ekologiczne--na-wage- S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 15:52 Drozej, bo jest niska swiadomosc Drozej, bo przez to maly popyt I o wiele TANIEJ, bo jak kupujesz z wielkoprzem. to faszerujesz swoj organizm swinstwami, pozniej wycieczki (tez kosztuja) do lekarza i wydaki na leki (tez koszty), a producenci lekow tylko rece zacieraja, ze tyle kasy im wlatuje od naiwnych. Nie zdziwilabym sie gdyby byli w zmowie z tymi fermami, zeby na nas zarabiac (te wszystkie swinstwa na te zgagi itp.) Ale co Ty polecasz? trucizne??? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:14 Gość portalu: demi77 napisał(a): > Drozej, bo jest niska swiadomosc > Drozej, bo przez to maly popyt Nie. Drożej, bo wyższe są koszty wyprodukowania takiego mięsa. > I o wiele TANIEJ, bo jak kupujesz z wielkoprzem. to faszerujesz swoj organizm s > winstwami, pozniej wycieczki (tez kosztuja) do lekarza i wydaki na leki (tez ko > szty), a producenci lekow tylko rece zacieraja, ze tyle kasy im wlatuje od naiw > nych. Ty w to wierzysz - iini nie wierzą. Dlatego powinien być wybór. Kto chce, ten (prze)płaci za tak zwane mięso ekologiczne. Kto chce, ten będzie kupować mięso z chowu przemysłowego. > Ale co Ty polecasz? trucizne??? Nie. To mięso do którego dałem linki to mięso ekologiczne. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:24 to nie lepiej jesc wlasny kal i pic wlasny mocz? Tu w ogole nie ma kosztow. Fermy wielkoprzemyslowe to przestepstwo i tu nie powinno byc mowy o zadnym wyborze. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:40 Gość portalu: demi77 napisał(a): > to nie lepiej jesc wlasny kal i pic wlasny mocz? Tu w ogole nie ma kosztow. Widzę, że nie rozumiesz. Większości ludzi nie stać na drogie pożywienie. Niektórych nie stać nawet na tanie mięso. Pomijam już sprawę, że żywności ekologicznej po prostu nie starczyłoby dla wszystkich, gdyby zaprzestano produkcji przemysłowej. Podobnie, gdyby ubranie tylko ręcznie szyto większa część ludzi nie miałaby takiej odzieży. > Fermy wielkoprzemyslowe to przestepstwo i tu nie powinno byc mowy o zadnym wyborze. A jakie to przepisy łamią? Żadnych. Więc nie jest to żadne przestępstwo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi1977 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:45 Przestepstwo moralne. T o czym pisze nie jest potrzeba wyzywienia ludnosci, tylko potrzeba marketingowa: 20 rodzajow kurczaka o roznych nazwach w mcdonaldach i kfc na przyklad. Przecietny Nowak je tak: Sniadanie kanapka z szynka II sniadanie kabanos Obiad kotlet z ziemniakami Kolacja chleb z kielbasa PARANOJA, nie dziwie sie ze nie wystarczaloby tego miesa. Mowimy glownie o miesie ekologicznym, a ja bym raczej powiedziala miesie NORMALNYM, jak za dawnych lat, prawdziwym miesie, a nie wymyslala nazwy ekologiczny, po co to??? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 30.01.11, 15:33 By zrobic alternatywny ser, nalezy wczesniej krowe wydoic. I tu sie sprawa odrobine komplikuje. Mnie najbardziej wkurzaja ekolodzy, ktorzy w srodku zimu zajadaja sie swiezymi pomidorami, truskawkami i tym podobnym rarytasem o tej porze roku.Ile z tej ekologii zostanie, gdy uwzgledni sie zbedne "odpady" potrzebne dla transportu z odleglych krajow, wyhodowania w szlarnianych warunkach? Itnieje tez cala rzesza ekologow, ktorzy zrezygnowali juz z futerek, ale ze skurzanych butow, tudziez damskich torebek nie zamierzaja nigdy zrezygnowac. Te swinie, ktore na ten cel przeznaczono popelnily pewnie samobojstwo? W tym momencie przejawia sie cala obluda tego calego proekologicznego ruchu. Dlaczego mozna zabic swinie dla produkcji butow i jednczesnie nie mozna spozyc miesa? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 01.02.11, 13:41 > Mnie najbardziej wkurzaja ekolodzy, ktorzy w srodku zimu zajadaja sie swiezymi > pomidorami, truskawkami i tym podobnym rarytasem o tej porze roku.Ile z tej eko > logii zostanie, gdy uwzgledni sie zbedne "odpady" potrzebne dla transportu z od > leglych krajow, wyhodowania w szlarnianych warunkach? zgadzam sie i napisalam, dzis nie pora na pomidora. Wiosna, latem i jesienia je sie warzywa i owoce, a zima np. mieso - tak nas natur stworzyla > Itnieje tez cala rzesza ekologow, ktorzy zrezygnowali juz z futerek, ale ze sku > rzanych butow, tudziez damskich torebek nie zamierzaja nigdy zrezygnowac. Te sw > inie, ktore na ten cel przeznaczono popelnily pewnie samobojstwo? W tym momenci czyli lepiej nie robic nic lub cokolwiek??? Nie da sie zrezygnowac z korzystania zasobow przyrody, ale chodzi o to, aby nie wyzyskiwac i niszczyc, bo natura sie po prostu na nas zemsci. > e przejawia sie cala obluda tego calego proekologicznego ruchu. Dlaczego mozna > zabic swinie dla produkcji butow i jednczesnie nie mozna spozyc miesa? a kto powiedzial, ze nie mozna jesc miesa? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:18 > Drozej, bo przez to maly popyt A mi zawsze wydawało się, że za wzrostem popytu idzie wzrost cen. Ale dobrze, że Demi mnie uświadomiła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:23 Otoz niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:26 Wiem, że niekoniecznie, ale też niekoniecznie wzrost popytu spowoduje spadek cen. Czyli argument pada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:28 Nie pada. Pozostaje jednym z argumentow. Moja rodzina kupuje wiele rzezy u gospodarza: kurki po polu itp. ziemniaczki, buraczki bez gmo. Na poczatku byla cena, a ze stala sie stala klientka, cena zeszla w dol :) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:37 Jeśli niekoniecznie wzrost popytu oznacza spadek/wzrost cen to stwierdzenie: "to jest drogie, bo jest niski popyt" jest pozbawione jakichkolwiek podstaw. I nie mówimy o rabatach dla wybranych klientów tylko o cenie w ogólności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:39 gospodarka rzedzi niewidzialna reka. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 15:48 Tak się składa, że nie każdego stać na mieso nieprzemysłowe. Jest nas ca 7 miliardów na tej planecie i trzeba populację jakoś wyżywić. Bez przemysłu, na razie, się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 15:54 wyzej juz odp. na to, a poza tym nie trzeba jesv miesa codziennie! Po pierwsze szkodzi! Po drugie fermy takie maja mnostwo odpadow (apdlych zwierzat). ciekawe, ze nikt wtedy nie burzy sie w obronie glodujacych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:04 wyzej juz odp. na to, a poza tym nie trzeba jesv miesa codziennie! Po pierwsze > szkodzi! Po drugie fermy takie maja mnostwo odpadow (apdlych zwierzat). ciekawe > , ze nikt wtedy nie burzy sie w obronie glodujacych dzieci. Czyli postulujesz karmienie głodnych dzieci padliną z ferm? Dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:10 Zupelnie zle :) Dbanie o zwierzeta, zeby nie padaly :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 20:21 Zwierzęta rzeźne tak samo padają u chłopa w zagrodzie jak i na fermie. Czym padnięcie ekologiczne u chłopa różni się od padnięcia przemysłowego na fermie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 21:18 Skoro cierpienie zwierząt jest malo istotne, to polecam to: Wielkoprzemysłowe fermy trzody chlewnej: śmiertelne zagrożenie dla ludzi, środowiska i gospodarstw rodzinnych Świńska afera Problemy związane z funkcjonowaniem ferm wielkoprzemysłowych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 21:23 Czy ty masz w rodzinie kogoś kto jest zagrożony przez tucz przemysłowy? Bo jakoś nie odpowiadasz czym różni się cierpienie zwierzęcia u chłopa w małym gospodarstwie od cierpienia zwierzęcia na farmie przemysłowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 21:30 Wejdz na te linki a sie dowiesz. Cierpienie tu czy tam sie nie rozni niczym, chodzi o znacznie wieksze prawdopodobienstwo wystepowania tego zjawiska na fermach wielkoprzem niz w gospodarstwach malych. U mnie w rodzinie nikt sie tym nie zajmuje, ha ciekawe bo to samo pyt. chcialam zadac Tobie, czy ty masz kogos w rodzinie pracujacego na fermie... Tu nie chodzi o zaden interes twoj czy moj czy kogos tam. Tu chodzi o CIERPIENIE ZWIERZAT? Naprawde nigdy nie widzialas takiego film o fermach, rzezniach lub transportach? Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 21:38 Widziałem dużo filmów o niehumanitarnym traktowaniu zwierząt. Widziałem też wiele filmów o cierpieniu ludzi. I gdy mam do wyboru co najmniej 1,5 mld ludzi cierpiących głód na świecie i wieksze prawdopodobienstwo wystepowania cierpienia zwierząt, to nie mam wyboru. BTW. Protestowałem i protestuję przeciwko np. tuczowi gęsi na stłuszczone wątroby bo to wyjątkowy sposób zadawania bólu zwierzętom. Baaardzo protestował przeciwko zakazowi takiego tuczu pwoływany przez ciebie poseł Kalemba, więc w szczerość jego intencji w sprawie ferm jakoś trudno mi uwierzyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 22:00 Naszczesie tucz gesi w Polsce jest juz zakazany. To jest watek o cierpieniu zwierzat, a nie ludzi, a jesli juz to problemow ludzkich wynikajacych z zadawania cierpienia zwierzetom, a takich jest mnostwo. Ale ok, zwracasz uwage na to, czy kupujesz rzeczy niewyprodukowane przez chinskie dzieci? Za kazdym razem, gdy pojawiaja sie problemy zwierzat, chetnie mowi sie o problemach ludzi jako tych wazniejszy i wartych uwagi, umniejszajac wartosc tych pierwszych, jako blahych i niegodnych. Nigdy czlowiek nie bedzie szczesliwy i zdrowy, tak eksploatujac i krzywdzac zwierzeta. To jest niemozliwe, zeby to oczekiwac tak postepujac. A wiesz co jest najsmieszniejsze, ze ja sie z tym zgadzam, ze nasz gatunek powinen skupic sie na swoim gatunku i sama bym to robila, gdy nie to wyprawiamy wobec przyrody. W takim ukladzie mamy dlug do splacenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 22:18 Za kazdym razem, gdy pojawiaja sie problemy zwierzat, chetnie mowi sie o proble > mach ludzi jako tych wazniejszy i wartych uwagi, umniejszajac wartosc tych pier > wszych, jako blahych i niegodnych. Nie są ani błahe ani niegodne. Ale jest jeszcze cos takiego jak hierarchia wartości. I tu, chcesz, czy nie, zawsze przeważy człowiek ponad zwierzęciem. Zwierzę to po prostu pokarm człowieka, który jest na szczycie piramidy pokarmowej. Ale ok, zwracasz uwage na to, czy kupujesz rzeczy niewyprodukowane przez chinskie dzieci? Ja w ogóle staram się nie kupowć chińskich rzeczy. Nigdy czlowiek nie bedzie szczesliwy i zdrowy, tak eksploatujac i krzywdzac zwierzeta. To jest niemozliwe, zeby to oczekiwac tak postepujac. Nie wiem zatem jak miałbym eksploatować zwierzęta abym był bardziej szczęśliwy. A wiesz co jest najsmieszniejsze, ze ja sie z tym zgadzam, ze nasz gatunek powi > nen skupic sie na swoim gatunku i sama bym to robila, gdy nie to wyprawiamy wob > ec przyrody. W takim ukladzie mamy dlug do splacenia. Nie mamy niczego do spłacenia. Po prostu, jeśli nie przestaniemy rozmnażać się jak króliki i eksploatować planety w sposób nieprzemyslany to matka natura nas wyeliminuje z ekosystemu i zastąpi za miliony lat gatunkiem bardziej przystosowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 22:33 > Nie są ani błahe ani niegodne. Ale jest jeszcze cos takiego jak hierarchia wart > ości. I tu, chcesz, czy nie, zawsze przeważy człowiek ponad zwierzęciem. i dlatego wiecej jest tu watkow, programow w tv, art. na necie i w gazecie o ludziach niz o zwierzetach. > Nie wiem zatem jak miałbym eksploatować zwierzęta abym był bardziej szczęśliwy. tak jak indianie, etniczna grupa Undege w Rosji na dalekim wsch. albo laponczycy. Nie mowi zyc jak oni, ale poogladaj sie materialy o nich > Nie mamy niczego do spłacenia. Po prostu, jeśli nie przestaniemy rozmnażać się > jak króliki i eksploatować planety w sposób nieprzemyslany to matka natura nas > wyeliminuje z ekosystemu i zastąpi za miliony lat gatunkiem bardziej przystosow > anym. Chcialabym zeby to szybciej zrobila a nie za miliony lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 09.02.11, 16:20 matka natur > a nas > > wyeliminuje z ekosystemu > Chcialabym zeby to szybciej zrobila a nie za miliony lat. Aha. Czyli chcesz by gatunek ludzki przestał istnieć. To weź może zacznij od siebie. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:16 Gość portalu: demi77 napisał(a): > wyzej juz odp. na to, a poza tym nie trzeba jesv miesa codziennie! Ale jeść trzeba codziennie a wszystko można produkować metodą przemysłową, albo ekologiczną, czyli tak jak robili to pradziadowie. Tak prawdę mówiąc, to czy mieszkasz ekologicznie, w jaskini, czy też w trującym betonie? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:26 Nie szalejmy. Mieszkam w domu poza miastem. Tu chodzi o maksymalizacje zdrowych i pozytywnych dla srodowiska postaw i minimalizacje tych szkodliwych i nieetycznych, a nie o wybieranie "smierc albo zycie" Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:31 Gość portalu: demi77 napisał(a): > Nie szalejmy. Mieszkam w domu poza miastem. Tu chodzi o maksymalizacje zdrowych > i pozytywnych dla srodowiska postaw i minimalizacje tych szkodliwych i nieetyc > znych, a nie o wybieranie "smierc albo zycie" Czy wiesz, że materiały budowlane są produkowane z promieniotwórczych odpadów z elektrowni? Jeśli Ci na Twoim życiu nie zależy to pomyśl o swoich dzieciach. Tylko ekologiczna jaskinia zapewni Ci bezpieczeństwo i zdrowie. Nasi przodkowie mieszkali w jaskiniach i zobacz do czego ich potomkowie doszli! S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:35 dlaczego zmieniasz temat na jakies jaskinie??? Owszem wolalabym zyc w ogole zdala od cywilizacji i betonu, ale wyjscia nie ma. A wybor czy kupic jajko od kur z chowu klatkowego czy wolnowybiegowego jest, to czemu nie wybrac??? Rozmawiamy o CIERPIENIU ZWIERZAT na fermach wielkoprzemyslowych. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 29.01.11, 16:41 Gość portalu: demi77 napisał(a): > dlaczego zmieniasz temat na jakies jaskinie??? Dlaczego ograniczasz swoje żądanie życia ekologicznego jedynie do jedzenia mięsa??? Dlaczego pozostałe aspekty naszego życia mają być nieekologiczne i szkodliwe a nawet śmiertelnie niebezpieczne (mieszkania)? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi1977 Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:55 Bo watek dotyczy miesa. Ale ok :) jestem za ekologicznym mieszkaniem rowniez. Co zatem zrobic z blokami z wielkiej plyty, tak szkodliwymi? Z zsypami z blokach? z osiedlami, na ktore w zyciu bym nie wypuscila wlasnego dziecka (jeszcze go nie mam). Tez jestem przeciwna psim kupom (nie mylic z psami, ktore kocham) i ich niekulturalnym wlascicielom, a przede wszystkim temu, ze nie ma koszy i woreczkow na kupki psie. Czemu skazancy nie moga sprzatac psich odchodow? I te psy maja sie zalatwiac, jak w mistach nie bo kupy, w lasach nie bo mysli zastrzeli? Tzn. mnie juz takie mieszkanie jak w miescie juz nie dotyczy, bo mysmy z miasta ucielki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi pyt. mialo byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:57 I gdzie te psy maja sie zalatwiac, jak w mistach nie bo kupy, w lasach nie bo mysli zastrzeli? Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 30.01.11, 17:30 Mózg też masz sprany zawsze. Bez względu na reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Zobaczcie antyreklamy chowu przemysłowego 30.01.11, 20:39 Schaboszczaka możesz sobie usmażyć z boczniaka ostrygowatego, czubajki kani albo muchomora czerwnieniejącego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi1977 Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:38 sprawa dotyczy psa (z cala sympatia dla psiaczkow, chodzi mi o postawe ludzka), to jestesmy oburzeni, piszemy petycje, do poslow, do prezydenta, robimy manifesty itp. A jestesmy kompletnie slepi i nieczuli na cierpienie innych zwierzat!!! Nie moge tego pojac.... Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 29.01.11, 20:19 Czym się rózni prowadzenie na rzeź świni utuczonej obierkami z ziemniaków w zimnym chlewie u chłopa, od prowadzenia na rzeź świni utuczonej paszą przemysłową na fermie przestrzegającej przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 30.01.11, 00:49 Jeśli jakiś na przykład Chińczyk kupi sobie psa po to żeby go utuczyć a później zabić po to by go zjeść to nie widzę żadnego problemu. A jeśli ktoś zabija jakiekolwiek zwierzę, powiedzmy świnię, dla sportu to oburzenie ludzi jest zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 14:01 ok zgadzam sie, ale pod warunkiem, ze pies bedzie dobrze traktowany. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 30.01.11, 14:46 Czyli co? Chińczyk nie może sobie przemysłowo hodować psów na ubój? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 14:50 nie, tak jak mysmy nie powinni tego roboc z krowami, swiniami i kurami. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 30.01.11, 15:55 "Nie może" czy "nie powinien"? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 01.02.11, 13:44 nie ma do tego moralnego prawa, ktoremu powinno byc podporzadkowane prawo panstwowe, jesli nie jest, nalezy go dostosowac. Nie chodzi tu o zabawe w slowka, ale sie czuje i rozumie problem, albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 errata 01.02.11, 13:46 Nie chodzi tu o zabawe w slowka, ALBO sie czuje i rozumie problem, albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 01.02.11, 16:38 Czy żona ma moralne prawo do zdradzania męża? A jeśli nie ma, to czy należy do tego dostosować prawo państwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 11:36 osobiscie uwazam, ze zdrada powinna byc traktowana jako przemoc psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 13:04 A jaką karę za cudzołóstwo proponujesz wpisać do kodeksu karnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:15 to juz nie mnie oceniac, nie jestem prawnikiem, a watek jest o zwierzetach. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 13:34 Wątek jest o moralności, w szczególności o relacji między moralnością a prawem, a konkretnie o tym, czy wszystko, co ktokolwiek uważa za niemoralne, musi mieć swoje odbicie w prawie karnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 01.02.11, 18:46 > nie ma do tego moralnego prawa A kim Ty jesteś, żeby uczyć innych moralności? Bo na przykład dla mnie przemysłowy chów zwierząt jest moralny. I co teraz? Jak tutaj regulować kwestie moralne? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 11:40 ja nie ucze moralnosci, to sa fakty udowodnione i potwierdzone przez naukowcow, ze zwierza jest zdolne do odczuwania bolu fizycznego lub psychcznej traumy. Jesli zadawanie bolu i traumy nie ma nic wspolnego z moralnoscia, no to rzeczywiscie zupelnie inna rozmowa. Dla Ciebie chow przemyslowy jest moralny powiadasz. A ludzka tragedia Cie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 13:15 demi1977 napisała: > ja nie ucze moralnosci, to sa fakty udowodnione i potwierdzone przez naukowcow, > ze zwierza jest zdolne do odczuwania bolu fizycznego lub psychcznej traumy. Nie. To nie są udowodnione fakty, tylko interpretacje pewnych zachowań zwierząt i wnioski wyciągane na podstawie podobieństw anatomicznych. Czasem mocno naciągane, pod wpływem życzeniowego myślenia zaangażowanych emocjonalnie naukowców. W dodatku nie stanowiące wystarczającej przesłanki dla negatywnej moralnej oceny zabijania zwierząt. Krótko pisząc: fakt, że zwierzę odczuwa ból, nie prowadzi wcale do wniosku, że zabijanie go jest niemoralne. > Dla Ciebie chow przemyslowy jest moralny powiadasz. A ludzka tragedia Cie obcho > dzi? Ludzka tragedia obchodzi nas, ponieważ jesteśmy ludźmi. I tylko dlatego jest tragedią, że dotyczy ludzi. Śmierć zająca tragedią nie jest bez względu na to, czy zjada go wilk czy człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:27 Jestem troche przerazona ta wypowiedzia, taka bezdusznoscia. Po drugie nie wiem, czy wiesz o czym jest ten watek? Nie jest o zabijaniu, tylko o SPOSOBIE CHOWU, dodatkowo transportu i uboju zwierzat. I ciekawe skad wzial sie przepis, wedlug ktorego zwierze rzezne nie moze opuscic hali ubojowej, po przekroczeniu jej (czyli gdyby ktos chcial zabrac spowrotem), bo ponoc dostaje takiego urazu, ze juz nie jest wstanie normalnie funkcjonowac. A swinie ponoc paaja na serce przed ubojem. A skoro obchodzi cie ludzka tragedia, to wez pod uwage, ze ludzie zdowie traca pracujac i mieszkajac w poblizu takich ferm. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 13:52 Gość portalu: demi77 napisał(a): > Jestem troche przerazona ta wypowiedzia, taka bezdusznoscia. Po drugie nie wiem, > czy wiesz o czym jest ten watek? Nie jest o zabijaniu, tylko o SPOSOBIE CHOWU, > dodatkowo transportu i uboju zwierzat. Sposób chowu, transportu i uboju zwierząt to dla "obrońców zwierząt" tylko pretekst. Tak czy owak, wszystko sprowadza się do tego samego - ich sprzeciwu wobec wszelkiego wykorzystywania zwierząt. Dlatego nie ma po co tracić czasu na jałowe przepychanki, tylko trzeba od razu brać byka za rogi. > I ciekawe skad wzial sie przepis, wedlug ktorego zwierze rzezne nie moze opuscic hali > ubojowej, po przekroczeniu jej (czyli gdyby ktos chcial zabrac spowrotem) Wskaż ten przepis, a może uda się dotrzeć do uzasadnienia. > bo ponoc dostaje takiego urazu, ze juz nie jest wstanie normalnie funkcjonowac. A swinie > ponoc paaja na serce przed ubojem. A w Ameryce ponoć wylądowali marsjanie. > A skoro obchodzi cie ludzka tragedia, to wez pod uwage, ze ludzie zdowie traca > pracujac i mieszkajac w poblizu takich ferm. Jeśli tracą zdrowie, a mimo to pracują, to ich sprawa. Volenti non fit iniuria. Jeśli uważają, że stracili zdrowie mieszkając obok, to niech dowodzą tego przed sądami. Sądy ocenią, na ile ich skargi są uzasadnione faktycznie poniesionymi szkodami, a na ile wyobraźnią, hipochondrią lub chęcią wyłudzenia odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Szokujace jest dla mnie to, ze gdy... 09.02.11, 16:08 > ja nie ucze moralnosci Doprawdy? Nie mówisz mi i innym nic o moralności? A tutaj to co to niby jest: nie ma do tego moralnego prawa? > to sa fakty udowodnione i potwierdzone przez naukowcow To, że jedzenie mięsa z chowu przemysłowego jest niemoralne zostało udowodnione naukowo? Dziwne. Mi się wydawało, że moralności nie sposób udowodnić naukowo... > Dla Ciebie chow przemyslowy jest moralny powiadasz. Tak powiadam i zdanie podtrzymuję. > A ludzka tragedia Cie obcho > dzi? Nie rozumiem sensu pytania o ludzką tragedię w kontekście dyskusji o zwierzętach... Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 21:30 Jakiś czas temu obejrzałam "Chleb powszedni" kręcony bez dialogów, surowe obrazy, bez sugestii. Film traktuje o produkcji żywności, ogólnie, uprawa roślin i chów zwierząt. Kręcony w Europie również w PL. Polecam i czekam na to co o tym myślicie. Film dostępny na Youtubie, podzielony na kilka części. www.youtube.com/watch?v=nGk2HEp6yVc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 21:37 mnie wystarczy ta czesc i juz mnie na wymioty wzielo. Tu potrzebna jest prokuratura, a te kretynki powiesic do gory nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 21:58 Wiesz co Demi, ja Cię rozumiem ale obejrzałabym to do końca, bo nie chodzi tu tylko o kwestię zwierząt ale o kompletne uprzemysłowienie upraw roślin. Jakbyś wytrzymała to zobaczyłabyś obrazy całkiem zdumiewające! Aha i druga rzecz, prokuratura nic do tego nie ma bowiem wszystkie te czynności związane ze zwierzętami są zgodne z prawem... Taka jest brutalna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:02 o kompletne uprzemysłowienie upraw roślin Ja poproszę o receptę na wyżywienie ca 7 MILIARDÓW ludzi bez przemysłowej uprawy roślin. Przypominam, wg. oficjalnych ONZ-owskich statystyk 1,5 MILIARDA ludzi jest GŁODNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 22:07 czekaj czekaj, to skoro nadal jest glod, to chyba cos to przemyslowe rolnistwo nie dalo egzaminu. J amysle, ze kluczem jest powiedzenie "kazdy sobie rzepke skrobie", czyli lokalna produkcja, sprzedaz i konsumpcja. Nie potrzebuje hiszpanskich pomidorow i argentynskich ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:15 No. Świniaka w wannie w 15-piętrowym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:21 I pomidory z balkonu. Dziś jest -10. Cholera chyba zmarzną i z Hiszpanii trzeba bedzie sprowdzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 22:22 bo widocznie nie pora na pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 30.01.11, 15:26 I na żyto też nie, a jeść trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 11:40 no i co w zwiazku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 22:25 a poszukac sobie gospodarza nie mozesz gdzies w okolicy twojego miasta??? I jeszcze jedna metoda na glod: ograniczenie rozmnazania sie ludzkosci, czyli niech sie ludki jak kroliki nie rozmnazaja, a patologia do kastracji i sterylizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:28 Demi to nie tylko o rozmnażanie się chodzi, popatrz na USA choćby i ilości wyrzucanego jedzenia do kosza. Jest tanie, bardzo tanie, dziwisz się że tak łatwo się wyrzuca. Żywność nigdy nie była aż tak tania. I nie powinna być. Mięso powinno być drogie, tak samo jak ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:36 Ja sie z Toba zgadzam w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 01.02.11, 10:34 yag-nik napisała: > Żywność nigdy nie była aż tak tania. I nie powinna być. Mięso powinno być drogi > e, tak samo jak ryby. Inaczej mówiąc - uważasz, że ludzie są zbyt bogaci i chciałabyś, żeby zubożeli? Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 12:21 > Inaczej mówiąc - uważasz, że ludzie są zbyt bogaci i chciałabyś, żeby zubożeli? Chciałabym aby żywność miała _realną wartość_ tak aby metody jej produkcji nie musiałby być aż tak "mechaniczne" (mówię tu o zwierzętach) a nieco bardziej tradycyjne. Oczywiście w tym momencie nie jest to realne. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 13:02 yag-nik napisała: > Chciałabym aby żywność miała _realną wartość_ tak aby metody jej produkcji nie > musiałby być aż tak "mechaniczne" (mówię tu o zwierzętach) a nieco bardziej tra > dycyjne. Żywność ma jak najbardziej realną wartość, a metody jej produkcji są przystosowane do współczesnego poziomu rozwoju technologicznego i wielkości zapotrzebowania. To samo dotyczy butów, ubrań i wszystkich innych przedmiotów codziennego użytku. Dzięki temu dzisiejsza jakość życia jest nieporównywalna z tą sprzed paruset lat. Domaganie się, aby ludzie byli ubożsi (bo tym jest Twoje żądanie "realnych cen" cokolwiek to miałoby znaczyć) tylko po to, żeby zwierzęta miały trochę luźniej, jest nieładne. Nikt nie broni Ci kupowania tradycyjnie wytwarzanej, długo dojrzewającej szynki po 100-200zł/kg. Inni niech kupują według własnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:14 oj bardzo ladne, etyczne i odpowiedzialne. "Nieladny" jest egozim i chytrosc, ktory mam nedzieje doprowadzi swoich wyznawcow do zguby.. Nie tlumacz tego współczesnym poziomem rozwoju technologicznego i wielkościa zapotrzebowania, bo to co sie dzis wyprawia to marnotrastwo. Tego miesa jest tyle produkowanego, ze az gnije na tych polkach, a glownym czynnikiem napedzajacym wielkosc zapotrzebowania jest marketing, a nie czysta potrzeba zaspokojenia glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 13:31 Gość portalu: demi77 napisał(a): > oj bardzo ladne, etyczne i odpowiedzialne. "Nieladny" jest egozim i chytrosc, k > tory mam nedzieje doprowadzi swoich wyznawcow do zguby. Nieładnie to jest wtedy, kiedy zawistnik życzy bliźnim ubóstwa i zguby. > Nie tlumacz tego współczesnym poziomem rozwoju technologicznego i wielkościa > zapotrzebowania, bo to co sie dzis wyprawia to marnotrastwo. Tego miesa jest tyle > produkowanego, ze az gnije na tych polkach, a glownym czynnikiem napedzajacym > wielkosc zapotrzebowan ia jest marketing, a nie czysta potrzeba zaspokojenia glodu. Mylisz się. Nikt nie kupuje żywności w ogóle, a mięsa w szczególności, żeby go wyrzucić. Marketing może stymulować popyt na pralki, lodówki, telewizory czy komputery. Na żywność tylko w niewielkim stopniu. Produkcja jest duża, bo ludzi jest dużo i potrzebują dużo jedzenia. Marnotrawstwo istnieje niezależnie od wielkości produkcji i poziomu zamożności. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:30 a poszukac sobie gospodarza nie mozesz gdzies w okolicy twojego miasta??? A małem Cię za osobę trzeźwą, a tu następna na Tajfunie... 1,700.000 gospodarstw w okolicy Warszawy... Miał ktoś rację. Ekologów należy pozostawić samych sobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:39 ale dlaczego? Ja sobie poszukalam. poza tym nie jestem ekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 01.02.11, 19:55 > a poszukac sobie gospodarza nie mozesz gdzies w okolicy twojego miasta??? A nie prościej kupić w sklepie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 11:43 caly problem w tym, ze ze sklepu masz przewaznie z chowow wielkoprzem., a bezposrednio od gospodarza pomija sie transport zwierzat do ubojni na przyklad i oczywiscie nie tylko... a ubojnie tez czesto sa na zachodzie, bowiem my eksportujemy zywca, a przyjezdza do nas jako wedlinka Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:35 jak zwykle ci wesolo... Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:25 A ja się z Tobą zgadzam bo wariackie zachowanie świeżości towarów, szał pał bo cytryna musi dojechać do tesco świeża, dlatego też spryskamy ją bla bla bla. Ryby? Większość ryb z supermarketów to Chiński produkt. Nawet czosnek widziałam z Chin, no nikt mi nie powie że czosnku własnego nie mamy chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 09.02.11, 11:44 a slyszales, ze do pangi dodawana jest krew menstruacyna chinek, bleeee ;D Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:20 > Ja poproszę o receptę na wyżywienie ca 7 MILIARDÓW ludzi bez przemysłowej upraw > y roślin. Przypominam, wg. oficjalnych ONZ-owskich statystyk 1,5 MILIARDA ludzi > jest GŁODNE. Po pierwsze, odnośnie przemysłowego chowu zwierząt: mięso jest nieadekwatnie tanie, to jest pierwsza sprawa, kiedyś tylko ci bogatsi mieli dostęp do niego codziennie, teraz jest inaczej. Jemy je każdego dnia a nawet zalecenia zdrowotne są takie aby było tylko uzupełnieniem diety, minimalnym dodatkiem a nie jego podstawowym składnikiem. Im większy popyt tym większa produkcja a co za tym idzie automatyzacja. Im większa technologia tym więcej rozwiązań "sztucznych", kontrolowany rozród, podawanie hormonów wzrostu (choć podobno zakazane w PL), faszerowanie antybiotykami itd na końcu tej listy jest to co najważniejsze, traktowanie żywych istot przedmiotowo. Jeśli chodzi o rośliny, dla mnie sprawa samej automatyzacji nie budzi emocji, natomiast uprzemysłownienie przeraża mnie w tym procederze pod postacią ciągłych oprysków, modyfikacji genetycznych (nikt do tej pory nie wie czy nie są szkodliwe). Poczytaj sobie ile metali ciężkich można znaleźć w roślinach... I nie mówię tu tylko o odżywianie, chodzi także o rośliny z których produkuje się ubrania, polecam poczytanie o produkcji bawełny i używanych do nich oprysków później proponuję zapoznać się ze stosowaniem chemikaliów do farbowania materiałów (Indie i Chiny) które są wycofane z Europy ze względu na swoją szkodliwość. A na koniec odkop sobie na co masowo chorują celnicy z Europy (i nie tylko) mając do czynienia z codzienną odprawą kontenerów z Chin. Chińczycy stosują do "konserwacji" niedozwolone w Europie, szkodliwe dla ludzi substancje, dlatego też celnicy w Niemczech jako jedyni mają specjalne urządzenie do pomiaru trujących (bezwonnych) gazów, jeśli stężenie przekracza normę nie wchodzą nauczeni doświadczeniem ich chorych kolegów. Zadajesz dziecinne pytania, ja mogłabym wysnuć podobne i zapytać się Ciebie: Ile głodnych dzieci można wyżywić z tego co obywatele USA wyrzucają codziennie do kosza na śmieci? Tanie = brak poszanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demi77 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 22:27 Dziekuje w 100% sie podpisuje, juz multum razy podobne rzeczy na forum i juz po prostu nie mam sily. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Dla zainteresowanych "Chleb powszedni" 29.01.11, 22:35 hmmm dziwne, wydawalo mi sie, ze odpowiedzialam na twoj post. No nic. Dziekuje, zgadzam sie w 100% co do slowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Opamietajcie się 31.01.11, 18:35 Chów zwierząt z przeznaczeniem na rzeź, przemysłowy, czy nie przemysłowy - wsio riba. Należy całkowicie skończyć z wykorzystywaniem zwierząt, w tym z hodowaniem ich w celu ukatrupienia i zjedzenia. Ludzie, opamiętajcie się, wyjdźcie z ciemnoty, przestańcie jeść mięso! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Kapitalne! IP: *.internetia.net.pl 31.01.11, 20:29 > Ludzie, opamiętajcie się, wyjdźcie z ciemnoty, przestańcie jeść mięso! Oto nowy szczyt. Głupoty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Kapitalne! 31.01.11, 22:02 Gość portalu: lol napisał(a): > > Ludzie, opamiętajcie się, wyjdźcie z ciemnoty, przestańcie jeść mięso! > > Oto nowy szczyt. Głupoty ;) Nie wierzysz w Człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Kapitalne! 01.02.11, 13:45 > Oto nowy szczyt. Głupoty ;) Dlaczego obrazasz przedmowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Kapitalne! IP: *.internetia.net.pl 01.02.11, 19:06 Jeśli mnie mięsożercę ktoś nazywa ciemnogrodzianinem to i ja mogę nazwać to co ów forowicz pisze szczytem głupoty. demi1977 napisała: > > Oto nowy szczyt. Głupoty ;) > > Dlaczego obrazasz przedmowce? Odpowiedz Link Zgłoś
lolek_nie_bolek Re: Kapitalne! 02.02.11, 12:48 Gość portalu: lol napisał(a): > Jeśli mnie mięsożercę ktoś nazywa ciemnogrodzianinem... słusznie czyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Kapitalne! IP: *.internetia.net.pl 02.02.11, 21:27 To ja słusznie czynię odpowiednio nazywając takie indywydua. Czyli: z głupkami nie gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Kapitalne! 09.02.11, 11:46 a czy sprawdzasz skad pochodzi mieso, ktore kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Kapitalne! IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 15:53 A co to ma za znaczenie? demi1977 napisała: > a czy sprawdzasz skad pochodzi mieso, ktore kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
interplex Proste? 08.02.11, 09:41 Przestańcie jeść mięso, to i przemysł mięsny zniknie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
demi1977 Re: Proste? 09.02.11, 11:47 No wlasnie, dlaczego to nie jest takie proste? Od dziecka tlucze sie nam, ze mieso trzeba jesc, a podczas swiat sie je blogoslawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Proste? IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 15:54 Nie przestaniemy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
myrkas Re: Proste? 09.02.11, 17:07 Gość portalu: lol napisał(a): > Nie przestaniemy! :) Przestaniecie, przestaniecie. Jeśli nie wy, to wasze dzieci na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Proste? IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 17:09 > Przestaniecie, przestaniecie. Jeśli nie wy, to wasze dzieci na pewno. Nie przestaniemy ani my, ani nasze dzieci. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
akademicki.kwadrans Re: Proste? 11.02.11, 16:25 Gość portalu: lol napisał(a): > Nie przestaniemy ani my, ani nasze dzieci. ;) Przestaniecie i to szybciej niż myślicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Proste? IP: *.internetia.net.pl 11.02.11, 20:47 > Przestaniecie i to szybciej niż myślicie :) Nie przestaniemy chocbys sie zesral. ;) Odpowiedz Link Zgłoś