Dodaj do ulubionych

Wyprzedaż suwerenności ?...

17.03.11, 15:11
Czy obce państwo powinno być właścicielem polskiej sieci energetycznej i telekomunikacyjnej ?

"Porozumienie o współpracy, które ma zapobiec sprzedaży Grupy Kapitałowej Enea francuskiemu państwowemu koncernowi Électricité de France, podpisali związkowcy z Enei i kopalni "Bogdanka". "Związki zawodowe podejmą wszelkie dopuszczalne prawem formy protestu przeciwko takiej prywatyzacji. Uznajemy, że utrata kontroli nad strategicznymi dla Polski dziedzinami na rzecz rządu obcego kraju jest nieodpowiedzialna, krótkowzroczna i ma na celu jedynie zaspokojenie bieżących potrzeb skarbu państwa" - napisali w porozumieniu przedstawiciele związków. Resort skarbu zamierza sprzedać Eneę do końca I kwartału br."
KL, PAP

Obserwuj wątek
    • nehsa Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 15:25
      Twoje pytanie jest z gatunku retorycznych.

Potwierdza to setki moich stwierdzeń, które sygnalizują, że rządzący w Polsce, tak z prawicy jak i ci z lewicy, to najgorsza hołota, jaka nami rządziła.

Gorszej jakości swołocz rządziła nami tylko po II Wojnie Światowej, czyli wówczas, kiedy "panami życia i śmierci" Polek i Polaków byli żydowscy agenci i żydowscy kolaboranci Sowietów, którzy powołali do utrzymania "porządku publicznego" UB=Urząd Bezpieczeństwa, czyli zbrodniczą, przestępczą mafię bandytów, kierowaną przez żydów.
    • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 18:54
      Muszę dołączyć do Waszych opinii...
      To, co się dzieje ostatnimi laty w Polsce to Wielka Wyprzedaż i to nie na jakiejś szanującej się aukcji, a raczej wyprzedaż pokątna.

Mg. wspomina tylko...
      TYLKO o telekomunikacji i energetyce (!!!!!!)

A banki?
      Prasa?
      Tereny miejskie pod inwestycje?
      Tereny atrakcyjne turystycznie: Warmia i Mazury?
      Lasy?
      Z branży budowlanej: cementownie? Stalownie?
      Artykuły wyposażenia wnętrz: Ikea, Grohe, Hansgrohe, Samsung Elektronics, Rozenblit, japońskich producentów sprzętu elektronicznego nie muszę chyba wymieniać?
      Bałagan sterowany na kolei z powodu zapowiedzi wykupu linii kolejowych przez Niemcy, Francję...

"Inwestorzy" zagraniczni w Polsce:
      Niemcy, Francja, Luksemburg, Szwecja, USA, Austria, Niderlandy, Włochy, Hiszpania, Portugalia, GB,...

Ale to mały pikuś...

Obcy inwestorzy mają w portfelach polskie papiery skarbowe warte 124,6 miliarda złotych. To najwięcej w historii i dwukrotnie więcej niż rok temu. Dane resortu finansów mogą budzić niepokój.
      (informacja z ub. roku.
      gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/303773,zagraniczny-kapital-wykupuje-polskie-dlugi.html)

Co jeszcze na sprzedaż???
      Od dawna siła robocza Polaków.
      Znajomy prowadził szwalnię. Przywoził wykrojone elementy z Danii. Tutaj, w Polsce nadzorował przeszycia i wywoził z powrotem. Uszyte w ten sposób ubrania rozchodziły się jak ciepłe bułeczki w całej EU, oczywiście pod emblematem firmowym firmy duńskiej.
      Ile takich przypadków jest w całej Polsce?

Te ostatnie to już drobne przykłady, prawie nic nie znaczące przy potentatach ww. ale także wpływające na suwerenność.
      Suwerenność drobną, tak jak drobna wytwórczość, ale składającą się na cały naród.

Brak suwerenności to zniewolenie.

CZUJECIE SIĘ WOLNI???

• ka_p_pa Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 19:38
        A co my możem, chcesz, byśmy skończyli jak Japonia?
        Benjamin Fulford ujawnia sensacyjne informacje na temat gróźb zastosowania broni tektonicznej wobec Japonii. W 2009 roku spotkał sie on z byłym Ministrem Finansów Japonii Heizo Takanaka, który przekazał kontrolę nad japońskim systemem finansowym grupie amerykańskich i europejskich oligarchów. Takanaka przyznał się, że był on do tego zmuszony gdyż zagrożono Japonii „maszyną do wywoływania trzęsień ziemi”.
        (...)
        Fulford zatem apeluje do rządów Chin, Rosji i Japonii by ujawniły światu wszystko co wiadomo na temat tej broni i użyciu jej przez „amerykańską” armię. Nawołuje też amerykańskich pilotów – patriotów by zbombardowali siłownie zasilające emitery HAARP na Grenlandii i Alasce i przez to powstrzymali ludobójstwo, które pozbawiło już życia 500 tysięcy ludzi. Podejrzewa on też, że tsunami w Indonezji było wywołane sztucznie przez tych samych ludzi – było to politycznie umotywowane tym, że rząd Indonezji odmówił otwarcia Cieśniny Malakka – po tsunami nie było już problemu z jej udostępnieniem.
        • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 19:56
          Kappa!!!
          Nie poznaję Cię...<u-szok>
          Podpierasz się teoriami spiskowymi???
          • ka_p_pa Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:03
            Skarżyłeś się, że nudno, to masz
            monitorpolski.wordpress.com/2011/03/12/benjamin-fulford-japonii-grozono-trzesieniami-juz-w-przeszlosci/
            Jak pie...ć bzdury, to na całość
            • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:12
              ka_p_pa napisał:

> Jak pie...ć bzdury, to na całość

Wskaż mi bzdury w tym co napisałem.
              To są fakty!!!

I wskaż mi kraj europejski w którym jest podobna swoboda w inwestowaniu obcego kapitału w kluczowe dla suwerenności dziedziny gospodarki...
              Ba! Wskaż mi kraj w EU, który stał się rynkiem zbytu produktów sprowadzanych, blokując tym samym sprzedaż własnych, krajowych produktów...
              • ka_p_pa Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:15
                > I wskaż mi kraj europejski w którym jest podobna swoboda w inwestowaniu obcego
                > kapitału w kluczowe dla suwerenności dziedziny gospodarki...

O.K. Wskaż te kluczowe dla suwerenności dziedziny gospodarki.
                • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 21:06
                  ka_p_pa napisał:

> O.K. Wskaż te kluczowe dla suwerenności dziedziny gospodarki.

Banki i energetyka.

A jeśli dojdzie do tego kolej, przy stale rosnących cenach paliwa, to ten, kto będzie dysponował taborem składającym się z dłuuugiego ciągu platform do przewożenia towarów - zacznie dyktować ceny przewozowe.
                  W Polsce oczywiście.

Obecny chaos na kolei dziwi mnie ogromnie.
                  Trudności w organizacji, brak zleceń, pasażerów, a mimo to remontowanie, przebudowa i tworzenie nowej infrastruktury wokół kolei daje wiele do myślenia....
                  • ka_p_pa Energetyka 17.03.11, 21:35
                    rossdarty napisał:

> ka_p_pa napisał:
                    >
                    >
                    > > O.K. Wskaż te kluczowe dla suwerenności dziedziny gospodarki.
                    >
                    > Banki i energetyka.

Struktura właścicielska największych koncernów europejskich nie jest jednolita.
                    Majątek dwóch największych koncernów jest własnością państw Francji i
                    Szwecji, z tym, że we Francji zostało prawnie unormowane obowiązkowe minimum
                    70% własności państwa koncernu EdF19. Można sklasyfikować koncerny, które
                    dążą do zdobywania przewagi na rynku rozszerzając skalę działania na inne kraje
                    oraz podmioty, które stanowią element w strukturze wielkich ponadnarodowych
                    przedsiębiorstw energetycznych. Przykładem tego są przedsiębiorstwa funkcjonujące
                    w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Belgii, które stanowią element w strukturze
                    koncernów niemieckich i włoskiego.

Masz. Wskazuje. Wszystkie kraje poza Francją i Szwecją.
                    www.kpsw.edu.pl/menu/pobierz/RE3/20Ulatowska.pdf
                    • rossdarty Re: Energetyka 17.03.11, 22:03
                      ... A banki???
                      :):):)

Przeglądałem wskazany materiał.
                      Przyznam że pobieżnie.
                      Może wskażesz mi konkretne przykłady przejęcia przez obcy kapitał elektrowni na obszarze danego kraju i uzależnienie się od humorów Rady Nadzorczej w ew. dostawach energii?
                      Bo z tego co przejrzałem, to domyślam się, że chodzi o konkurencyjność, umożliwienie odbiorcom wybranie najlepszego dostawcy, ale nie o zasady przejęcia np. niemieckich elektrowni czy elektrociepłowni przez np. inwestorów francuskich...
                      Jak to ma miejsce w Polsce...
                      • ka_p_pa Re: Energetyka 17.03.11, 22:26
                        > Może wskażesz mi konkretne przykłady przejęcia przez obcy kapitał elektrowni na
                        > obszarze danego kraju i uzależnienie się od humorów Rady Nadzorczej w ew. dost
                        > awach energii?

Nie mogę, bo to nie działa na zasadzie humorów. To po pierwsze. Po kolejne, w Polsce nie przejmuje się elektrowni, nikt się do tego nie pali. W Polsce przejmuje się klienta końcowego, na bardzo niejasnych zasadach i to jest granda, ale nie dlatego, że przejmuje obcy, ale dlatego, że na niejasnych zasadach. Wbij se do głowy, że nie masz już Greka ni Żyda, my teraz wsie Europa, aż po Atlantyk, a jak mnie uczy życie nikt Cię tak nie okradnie, jak rodak.
                        • rossdarty Re: Energetyka 17.03.11, 22:41
                          ka_p_pa napisał:

> Po kolejne, w Polsce nie przejmuje się elektrowni, nikt się do tego nie pali. W Polsce przejmu
                          > je się klienta końcowego

Tak. Przyznaję, źle się wypowiedziałem.
                          Przecież nie chodzi aby produkować, a sprzedawać to, co ktoś wyprodukował.
                          Wziąć prawie za darmo, a sprzedać po paskarskich cenach...
                          Paskarze... stare określenie, ale chyba nie muszę Tobie tłumaczyć?

, na bardzo niejasnych zasadach i to jest granda, ale n
                          > ie dlatego, że przejmuje obcy, ale dlatego, że na niejasnych zasadach. Wbij se
                          > do głowy, że nie masz już Greka ni Żyda, my teraz wsie Europa, aż po Atlantyk,
                          > a jak mnie uczy życie nikt Cię tak nie okradnie, jak rodak.

No, i z tym zgadzamy się jak stare, dobre małżeństwo...:)
                          Z tym, że zapomniałeś napisać, że ten rodak sprzeda wszystko, nawet wolność, czyli suwerenność innych, aby to ON miał z tego korzyść.

• mg2005 Re: Energetyka 19.03.11, 19:16
                          > nie masz już Greka ni Żyda, my teraz wsie Europa, aż po Atlantyk

Aleś ty naiwny...
                        • rossdarty Re: Energetyka 19.03.11, 23:00
                          Ta jedna akcja dotyczy:
                          Elektrociepłownie Wybrzeże S.A. a zakupiona przez EDF International Francja za kwotę...
                          800 zł. (jakaś Bidna firma:))
                          Nie mogę rozszyfrować trybu zbycia, jakieś atrykuły...
                          art. 33 ust. 5 pkt 2
                          Może Ty wyjaśnisz co one określają???

• ka_p_pa Banki 17.03.11, 22:19
                    Masz, poczytaj i wyjdź wreszcie z Samoobrony i niech Samoobrona wyjdzie z Ciebie.

W świetle przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej:
                    a) istnieje swoboda prowadzenia działalności bankowej na terytorium wszystkich państw należących do Unii, bez konieczności uzyskiwania zezwolenia
                    władz poszczególnych państw, tzn. wyłącznie na podstawie licencji na utworzenie banku wydanej przez kraj macierzysty;
                    b) ma miejsce swoboda wykonywania usług bankowych w pełnym zakresie bez dodatkowych upoważnień dotyczących poszczególnych rodzajów działalności;
                    c) istnieje swoboda zakupu usług bankowych przez klientów poszczególnych państw, niezależnie od kraju pochodzenia banku;
                    d) zniesiona została kontrola i ograniczenia w przepływie kapitału;
                    e) wprowadzona została pełna swoboda obrotu papierami wartościowymi na całym obszarze Jednolitego Rynku Finansowego.

www.ce.uw.edu.pl/pliki/pw/3-2000_Nowak.pdf
                    • rossdarty Re: Banki 17.03.11, 23:01
                      Samoobronę przemilczę, bo nie widzę związku...
                      Przepisy ruchu drogowego ograniczają prędkość w obszarze zabudowanym do 50km/h, poza niewielkimi wyjątkami...
                      Stosujesz się do nich?
                      Sam napisałeś:
                      a jak mnie uczy życie nikt Cię tak nie okradnie, jak rodak.

I mnie też nauczyło, że przepisy przepisami, nawet europejskie i dotyczące zasad bankowości, jednak jak Polak poczuje szmal, przegnie przepisy, zwłaszcza jeśli będzie miał możliwości decyzyjne.

....aaaa...
                      Z tą Samoobroną to w związku z obroną polskiego ziemniaka???
                      Wziąłem to od Niemców.
                      To oni bardzo chronią swój wewnętrzny rynek, i sprowadzają jedynie to, czego na ich rynku nie ma...
                      • ka_p_pa Re: Banki 17.03.11, 23:11
                        > I mnie też nauczyło, że przepisy przepisami, nawet europejskie i dotyczące zasa
                        > d bankowości, jednak jak Polak poczuje szmal, przegnie przepisy, zwłaszcza jeśl
                        > i będzie miał możliwości decyzyjne

Pytałeś o regulacje prawne dopuszczające działanie w sektorze bankowym na terytorium państw unii. Chcesz konkretne dyrektywy? Nie chce mi się. Zasada jest prosta- swoboda przepływu kapitału i usług. Struktura kapitałowa polskiego sektora bankowego jest zbliżona do średniej krajów starej unii za wyjątkiem bodaj Hiszpanii, gdzie udział kapitału międzynarodowego jest wyraźnie niższy.

> ....aaaa...
                        > Z tą Samoobroną to w związku z obroną polskiego ziemniaka???

To w związku z wdrukowanym myśleniem hasłowym, bez urazy, które tak naprawdę... no dobra, nie dokończę:)

> To oni bardzo chronią swój wewnętrzny rynek, i sprowadzają jedynie to, czego na
                        > ich rynku nie ma...

Sprzedaj w pis-du forda, kup wyrób krajowy:)
                        • rossdarty Re: Banki 18.03.11, 21:06
                          Kappa.

Czy Ty aby nie jesteś strażakiem wstawionym na to forum w celu gaszenia niepochlebnych opinii związanych z bandycką, a nawet dywersyjną działalnością polskich polityków i wybranych pośród nich premierów i ministrów?
                          Abstrahuję od jakiejkolwiek partii...
                          Horror bankowy trwa już ok. 15-stu lat.
                          Nie jestem bankowcem. Nie jestem ekonomistą, ale potrafię obserwować i logicznie myśleć.
                          Obserwując wzrost trawy potrafię wywnioskować gdzie ziemia, a gdzie chmurki.
                          To nie trudne.

Ale nie ma tego złego, jeśli zmusza do pogłębiania wiedzy.
                          By nie być gołosłownym musiałem trochę poszukać, trochę poczytać...
                          I wiesz, cholera jasna, nie jestem ekonomistą ale znalazłem tekst napisany przez ekonomistę który napisał książkę z której cytaty przytaczam poniżej, jakby przewidując naszą dyskusję...

Poniżej cytaty z nieopublikowanej książki Jerzego Matusiaka - "Peryferyjny kapitalizm zależny"

W rozwiniętych i stabilnych krajach tzw. centrum udział kapitału obcego w bankowości jest znikomy. Wynosi on według danych Międzynarodowego Funduszu Walutowego: w Austrii 4%, Danii 7%, Francji 12%, Hiszpanii 13%, Niemczech 6%, Norwegii 7%, Portugalii 15%. W USA wynosi 11%, Kanadzie 7% .
                          Najmniejszy udział kapitału obcego ma posiadająca potężne rezerwy finansowe Japonii - 2%. W Korei wynosi on 16%. W gospodarkach kapitalizmu zależnego udział obcego kapitału w bankach jest większy - Argentyna 40%, Brazylia 37%, Chile 35%, Meksyk 30%, Malezja 42%. Źle wyglądają kraje postkomunistyczne:
                          Polska - 88%, Czechy – 65%, Węgry 70%.

Każdy rząd, za którym stoi murem narodowa opinia publiczna jest nieczuły na zagraniczne naciski i konsekwentnie realizuje cele narodowe. Tymczasem polski rząd – bez względu na barwę polityczną - bardziej musi liczyć się z opiniami kapitału nomadycznego niż opiniami i interesami swoich obywateli.

A ww. fragment można przypisać faktowi wykupywania przez zagraniczne banki rządowych papierów obligacyjnych.
                          Dlaczego?

Wysokie oprocentowanie rządowych papierów skarbowych powoduje, że banki chętnie je kupują. Papiery te stanowią główną pozycję banków komercyjnych.
                          Zaszło zjawisko wypierania kredytów przez bony. Banki w swoim portfelu mają ponad 1/3 długu publicznego.

I co robi wierzyciel w przypadku niewypłacalności dłużnika?
                          Dyktuje swoje warunki.
                          I co robi dłużnik?
                          Godzi się na wszystko, bo innego wyjścia nie ma.
                          A rosnące zadłużenie już go gó... obchodzi. Przerosło jego możliwości spłaty, więc "po nas choćby potop" i dalej żyje na krechę, a wierzyciel odcina następne kupony do poczucia się właścicielem Polski i ścigania jego potomków za długi praprapra...

A z tego fragmentu jestem szczególnie zadowolony - przecież sam napisałem w pierwszym wpisie w tym wątku:

Brak suwerenności to zniewolenie.

CZUJECIE SIĘ WOLNI???

I w tekście Jerzego Matusiaka brzmi:

Podstawą gospodarczej suwerenności jest własność. Własność jest najmocniejszą podstawą wolności. Bez własności nie ma wolności, jest niewolnictwo.

Z tego "dobrodziejstwa" zagranicznych udziałów w bankach na terenie Polski wyłania się jeszcze jedno zagrożenie:

Banki udzielając kredytów wchodzą w posiadanie tajników polskich firm. Polskie firmy wchodząc we współprace z „polskimi” bankami nie mają po chwili żadnych tajemnic dla firm zachodnich, tracą element konkurencyjności.

Zagraniczni udziałowcy i właściciele banków w Polsce mają ułatwione zadanie.
                          W jakiej wodzie najłatwiej rybę rękoma złapać? W mętnej.

Porównanie polskiego deficytu z innymi krajami nie jest proste z powodu nieprzejrzystości naszej polityki budżetowej.

A także dlatego:

W dodatku rząd RP i Narodowy Bank Polski stwarzają bankom (dziś już de facto zagranicznym) cieplarniane warunki. Banki w zasadzie nie funkcjonują u nas na rynku kredytów gospodarczych, tak jak to jest na Zachodzie. Po prostu kupują papiery rządu.

I na zakończenie wspierania się Jerzym Matusiakiem:

W sprawie publicznego długu w rękach prywatnych istnieje pewna analogia do komercjalizacji zadań państwa. Jak podkreśla amerykański noblista i krytyk globalizmu Joseph Stiglitz - komercjalizacja ma sens a nawet może dać pozytywne efekty, jednak muszą być spełnione m.in. takie warunki konieczne (lecz nie dostateczne!) jak niskie stopy procentowe i narodowa własność banków! Inaczej komercjalizacja jest destruktywna. Widać to wyraźnie
                          na przykładzie Polski, która - po oddaniu swych banków - traci możliwości jakiegokolwiek wpływu na system.

Obawiam się, że nie starczy mi miejsca dla cytowania Magdaleny Echaust, doktorantki Akademii Finansów w Warszawie.

W zasadzie byłoby to tylko potwierdzeniem powyższego, trochę inaczej sformułowane, podane inne fakty czy dane...
                          Może tylko dwa cytaty...

Konsekwencją tego jest wzrost liczby banków komercyjnych w Polsce, który we wrześniu 2006 roku wynosił 49 banków, z tego 42 banki z przewagą kapitału zagranicznego, a tylko 7 z przewagą kapitału polskiego. Tak ogromne zmiany własnościowe i strukturalne w sektorze bankowym spowodowała bardzo przyspieszona, w porównaniu z innymi krajami europejskimi, prywatyzacja. Zdania wybitnych specjalistów na ten temat są podzielone. Jest bardzo wielu
                          zwolenników, jak i przeciwników prywatyzacji polskich banków. Wszyscy są jednak zgodni co do tego, że z prywatyzacją sektora bankowego poszliśmy za daleko.

Uważam, że banki zostały sprzedane za szybko i straciliśmy nad nimi kontrolę. Proces prywatyzacji doprowadził do przejęcia banków przez kapitał zagraniczny w 80 proc. Polski sektor bankowy z pewnością nie należy już do Polaków z winy zbyt pochopnej i szybkiej prywatyzacji. Czy przy tak dużym udziale kapitału zagranicznego możemy jeszcze mówić o polskim sektorze bankowym? Może powinniśmy mówić o sektorze bankowym działającym w Polsce...

(Magdalena Echaust Autorka jest doktorantem Akademii Finansów w Warszawie.)

Cóż...
                          Chętnie wsparłbym likwidowane zakłady samochodowe na Żeraniu, nie stać mnie jednak na "nówkę", zresztą uważam to za zbytnią rozrzutność - zbyt duża strata na wartości auta.
                          Wolę kupować z drugiej ręki, a tutaj względy motoryzacyjnego patriotyzmu już chyba są bez znaczenia?

Co do Samoobrony: jeśli identyfikujesz Samoobronę z działaniem na rzecz zachowania polskiej suwerenności i preferowaniem w Polsce tego co polskie, to szkoda że się
                          rozpierdzieliła.
                          A raczej rozpierdzielono ją bo zbyt przeszkadzała w manewrach wyżej opisanych i nie tylko...

I proszę Cię...
                          Nie zmuszaj mnie do pracy po godzinach:)

Umówmy się, że Ty masz swoje, radosne i pełne nadziei racje, a ja czarno widzę i jestem pełen obaw o następne 5; 10; i więcej lat...

A koleje???
                          Jak myślisz? Kiedy i kto kupi?
                          Ja stawiam max za 3 lata i na Francję...
                          • Gość: ka_p_pa Re: Banki IP: *.lukman.pl 19.03.11, 00:37
                            > Poniżej cytaty z nieopublikowanej książki Jerzego Matusiaka - "Peryferyjny kapi
                            > talizm zależny"

*Jerzy Matusiak – mieszka w Szczecinie. Z zawodu: ekonomista i przedsiębiorca, z wykształcenia – inżynier elektronik. Z temperamentu – publicysta. W książce „Peryferyjny kapitalizm zależny”, w szerokim planie historycznym przedstawia własną interpretację współczesnych mechanizmów gospodarczych i politycznych, od których uzależniona jest współczesna Polska.

Wiesz na czym polega problem domorosłych specjalistów od dziedzin, w których brak im systematycznego wykształcenia? Swój brak wiedzy pokrywają radosną twórczością w internetowych wydaniach swoich powieści.
                            Pan Matusiak pisze:
                            > [i]W rozwiniętych i stabilnych krajach tzw. centrum udział kapitału obcego w ba
                            > nkowości jest znikomy. Wynosi on według danych Międzynarodowego Funduszu Waluto
                            > wego: w
                            Austrii 4, gdy faktycznie w 2006 wynosi 19,5 procent
                            Danii 7%- faktycznie20,1
                            Francji 12% - faktycznie 11
                            Hiszpanii 13%- faktycznie 11,4
                            Niemczech 6%-11,1
                            Portugalii 15% - 22,3

Pan Matusiak, albo Ty, nie zająknął się na temat
                            Irlandii-43 procent
                            Estonii 98,5
                            Grecji37,5
                            czy Luksemburga, uwaga-94,6,
                            o Czechach 96,5 procent i Węgrzech 56 procent nie wspomina. Tam też sami zdrajcy?

Pan matusiak podaje w swoim wypracowaniu na 700 stron, a jest wtedy rok 2006, że udział obcego kapitału w sektorze bankowym w Polsce wynosi 88%, gdy faktyczny udział podawany przez Europejski Bank Centralny wynosił 65%.
                            W krajach nowej unii udział kapitału zagranicznego w systemie bankowym jest znacznie wyższy niż w „starych” krajach unijnych, bo w nowej unii jakiegokolwiek rodzimego kapitału nie było i długo nie będzie. Ups, sorki, Grobelny miał kapitał:)
                            Opinia tak nierzetelnego autora
                            > Każdy rząd, za którym stoi murem narodowa opinia publiczna jest nieczuły na
                            > zagraniczne naciski i konsekwentnie realizuje cele narodowe. Tymczasem polski r
                            > ząd – bez względu na barwę polityczną - bardziej musi liczyć się z opinia
                            > mi kapitału nomadycznego niż opiniami i interesami swoich obywateli.

to poezja. Cóż to jest kapitał nomadyczny i jak wyraża swoją opinię?

> I co robi wierzyciel w przypadku niewypłacalności dłużnika?
                            > Dyktuje swoje warunki.
                            > I co robi dłużnik?
                            > Godzi się na wszystko, bo innego wyjścia nie ma.

Takiej bzdury nie powstydziło by się nawet radio z ryjem. Całkowite pustosłowie obliczone na słuchacza z podstawowym wykształceniem. Czczy werbalizm nie zawierający żadnej treści, same emocje. Brałeś kiedy kredyt? Godziłeś się na wszystko, cokolwiek by to wszystko miało znaczyć?
                            Albo taki kwiatek: wierzyciel odcina następne kupony do poczucia się właścicielem Polski

> Banki udzielając kredytów wchodzą w posiadanie tajników polskich firm. Polsk
                            > ie firmy wchodząc we współprace z „polskimi” bankami nie mają po ch
                            > wili żadnych tajemnic dla firm zachodnich, tracą element konkurencyjności.

>
                            > Zagraniczni udziałowcy i właściciele banków w Polsce mają ułatwione zadanie.
                            > W jakiej wodzie najłatwiej rybę rękoma złapać? W mętnej.

Wiesz, to ja już wolę te opowieści z HAARPem. Są spójniejsze. Kilka linijek wyżej twierdziłeś, że nie ma polskich firm:)

Cytujesz dalej "analizę" pani Magdaleny, która to pani Magdalena Echaust jest doktorantem Akademii Finansów w Warszawie. Super, a cóż to jest Akademia Finansów w Warszawie?

pl.wikipedia.org/wiki/Akademia_Finans%C3%B3w_w_Warszawie
                            Wśród pracowników naukowo-dydaktycznych znajdują się m.in. prof. nadzw. dr hab. Jan K. Solarz, prof. nadzw. dr Józef Oleksy, prof. dr hab. Jerzy Jaskiernia, prof. dr hab. Aldon Zalewski, prof. dr hab. Tadeusz Iwiński, prof. dr hab. Longin Pastusiak, prof. nadzw. dr Aleksandra Wiktorow.

Wiesz, pozostańmy przy własnych zdaniach. Opowiadanie bajek na podstawie wyssanych z palca danych jest łatwe i przyjemne, natomiast prostowanie zakłamań zawartych w takich opracowaniach jest żmudne i pracochłonne. To nie ma sensu, jak dyskusja z idiotą mg. Jak pan Matusiak opublikuje swoją powieść( a no właśnie, miał ciąg dalszy nastąpić, a jakoś nie znalazłem), to ja zerknę na nazwiska recenzentów. Brnięcie przez teksty nie poddane poważnej krytyce mają taki sam sens, jak jak otwieranie linków do frondy czy ich dziennika.
                            • rossdarty Re: Banki 19.03.11, 22:54
                              Cóż, poruszyliśmy energetykę, poruszyliśmy banki.
                              Ale czy na tym opiera się suwerenność Polski?
                              To niewątpliwie ważne dla Polski instytucje, ale nie jedyne.
                              Znów trochę pogrzebałem...
                              Poniżej przedstawiam znane w Polsce zakłady, znaczenia dla rynku polskiego też nie należy bagatelizować.
                              Zakład, kto kupił akcje i w procentach.
                              I jest to naprawdę drobny fragmencik z listy prawie 1600 pozycji, oczywiście większość jest jeszcze w rękach polskich, pytanie: jak długo?

Koszalińskie Zakłady Piwowarskie "BROK" S.A. Niemcy 80%
                              Fabryka Papieru "MALTA" S.A Niemcy 80%
                              Zakłady Celulozowo-Papiernicze S.A. USA 80%
                              Bydgoskie Fabryki Mebli S.A. Niemcy 50%
                              Wydawnictwo Naukowe PWN Sp. z o.o. Luxemburg 51%
                              "WIZAMET" S.A. USA 80%
                              Zakłady Tłuszczowe "OLMEX" w Katowicach Sp. z o.o. Holandia 70%
                              Zakłady Wyrobów Sanitarnych "KOŁO" Sp. z o.o. Finlandia 80%
                              "POLLENA" Wrocław S.A. GB 80%
                              "TELKOM - PZT" S.A. Hiszpania 80%
                              Zakłady Przemysłu Cukierniczego "OLZA" S.A. USA 80%
                              Zakłady Przemysłu Odzieżowego "Bobo" S.A.. Niemcy 80%
                              Szczeciński Przemysł Drzewny S.A. Holandia 80%
                              Cementownia "ODRA" S.A. Niemcy 80%
                              "ENERGOAPARATURA" S.A.. USA 80%
                              Zakłady Elektroniczne "ELWRO" S.A. ZWUT S.A. Warszawa (obecnie Telect S.A.) Niemcy 80%
                              Kostrzyńskie Zakłady Papiernicze S.A. (KOSTRZYŃ PAPER) Szwecja 80%
                              Sanockie Zakłady Przemysłu Gumowego "STOMIL SANOK" S.A. USA 80%
                              Zakłady Sprzętu Instalacyjnego "POLAM-Szczecinek" S.A. Szwecja 80%
                              Browary "Warka" Sp. z o.o. Niemcy 60%
                              Kopalnia i Zakład Przeróbczy Piasków Szklarskich "OSIECZNICA" Sp. z o.o. Niemcy 75%
                              Kombinat Cementowo-Wapienniczy "KUJAWY" S.A. Francja 75%
                              SKF Fabryka Łożysk Tocznych S.A. Szwecja 80%
                              Fabryka Wagonów "PAFAWAG" Sp. z o.o. Szwecja, Szwajcaria, Niemcy 75%
                              Fabryka Maszyn Włókienniczych "Polmatex-Wolma" S.A. Norwegia 75%
                              Fabryka Łożysk Tocznych "ISKRA" S.A. Japonia 80%
                              Polfa Poznań S.A. GB 80%
                              Pekao S.A. Włochy, Niemcy 52,10%
                              Bank Zachodni S.A. Irlandia 80%
                              POLMOS ŁAŃCUT S.A. GB 85%
                              Lubuska Wytwórnia Wódek Gatunkowych POLMOS S.A. Szwecja 85%
                              Elektrownia im. T.Kościuszki S.A. Belgia 60%
                              Śląska Spółka Cukrowa S.A. Francja 95%
                              Fabryka Maszyn Budowlanych FAMABA w Głogowie S.A. Holandia 85%
                              Przedsiębiorstwo Energetyczne Systemy Ciepłownicze S.A. Finlandia 85%
                              Kopalnia i Zakład Wzbogacania Kwarcytu "Bukowa Góra" S.A. Niemcy 90,25%

Oczywiście, jest wiele zakładów z udziałami zagranicznymi w śladowych ilościach, jakieś 0,00014% czy....1 akcja:), :
                    • mg2005 Re: Banki 19.03.11, 19:20
                      > W świetle przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej:
                      > a) istnieje swoboda prowadzenia działalności bankowej na terytorium wszystkich
                      > państw należących do Unii, bez konieczności uzyskiwania zezwolenia

Wskaż państwa, które wyprzedały obcym 80% swoich banków...
      • paco_lopez Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:07
        rozdarty a masz statystykę polskich inwestycji na zachodzie ? polacy nie promują marek i robią kase . co mają robić ? nie ulegajcie tylko złudzeniu, że da się znowu zrobić system w którym wszyscy fiatem uno będa jeździć i sobie chwalić. kim są wymuskane cizie w mercedesach ? zgaduję, ze to nie wasze koleżanki. cementownie i stalownie to od 100 przeszło lat klocki w palcach dużych chłopców tylko, ze wy w to nie umiecie grać i macie pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.
        • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:59
          paco_lopez napisał:

> rozdarty a masz statystykę polskich inwestycji na zachodzie ?

Nie znam.
          Ale domyślam się, ze możesz mieć na myśli zakładanie firm przez Polaków za granicą.
          Przerabiałem to.
          Po pół roku pobytu w Irlandii przeszedłem na self employed.
          Mimo że cen nie miałem dumpingowych, wręcz przeciwnie - wyższe nawet od rodzimych fachowców - klientów miałem w bród.

Wiem i znam takie firmy, w Irlandii, w GB, Francji...
          Prosperują całkiem nieźle, ale...
          Znaczenie dla kluczowych dla gospodarki danego kraju mają żadne, prosperują tylko dlatego że rzetelnie wykonują to, co oferują.
          Zasada tam jest prosta:
          Działaj sobie, ale nie pchaj się do strategii.
          Wyżej h..a nie podskoczysz - jak mawiał mój pierwszy majster, jeszcze z przedwojennym wykształceniem.
      • yoma Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:09
        > A banki?
        > Prasa?
        > Tereny miejskie pod inwestycje?
        > Tereny atrakcyjne turystycznie: Warmia i Mazury?
        > Lasy?
        > Z branży budowlanej: cementownie? Stalownie?
        > Artykuły wyposażenia wnętrz: Ikea, Grohe, Hansgrohe, Samsung Elektronics, Rozen
        > blit, japońskich producentów sprzętu elektronicznego nie muszę chyba wymieniać?

Łomatkoboskoijezusie! japońskich producentów sprzętu elektronicznego też nam te zaprzańce za bezcen wyprzedały!

> > Znajomy prowadził szwalnię. Przywoził wykrojone elementy z Danii. Tutaj, w Pols
        > ce nadzorował przeszycia i wywoził z powrotem. Uszyte w ten sposób ubrania rozc
        > hodziły się jak ciepłe bułeczki w całej EU, oczywiście pod emblematem firmowym
        > firmy duńskiej.
        > Ile takich przypadków jest w całej Polsce?

A w Chinach to już, panie, nie policzysz, chociaż ostatnio i tam za drogo i się przypadki przenoszą do Wietnamu...
        • nehsa Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 20:58
          No widzita ludziska, ino ta YOMA ujrzała, że Polska to nieomal suweren w G-8, a w ogóle to jesteśmy na prostej w świetlaną przyszłość.

Czasy, według YOMY, są dla POLSKIEJ NACJI coraz to bardziej radosne. I tak trzymać.

Na marginesie: A nasze moce produkcyjno-przerobowe w rolnictwie załatwiły tak zwane dopłaty. To nic, że niższe od tych dla starounijnych rolników. Wystarczyły, aż nadto.

Dlatego brońcie się działkowcy, i brońmy działkowców.
          • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 21:11
            nehsa napisał:

> Dlatego brońcie się działkowcy, i brońmy działkowców.
            >
            >
            Oczywiźta. Bo obecnie ziemniaki w marketach to albo izraelskie, albo niemieckie.
            Polskie?
            Albo miałem pecha, albo te "polskie" markety ich nie sprzedają.
            Polskie...
            Hehehe... Lidl, Biedronka, Kaufland, Tesco, Aldi...
          • yoma Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 18.03.11, 11:08
            I Yoma jest zadowolona z życia, a jeśli ty nie, to wybacz, ale jest to wyłącznie twój problem.
        • rossdarty Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 17.03.11, 21:51
          Yoma, rozwarstwienie społeczeństwa na takich, co mają jako tako ( po japońsku:)) i na takich co mają wszystkiego dosyć, tez jest celowe.
          Jeśli sobie chwalisz, to OK., i chociaż jeśli nie zgadzasz się z pewnymi realiami w Polsce - to nie wychylisz się, w obawie że możesz stracić to, co udało Ci się osiągnąć.
          I to też jest skuteczną polityką obecnych.
          Popatrz w rodowody.
          Większość z obecnie rządzących to fala Solidarności.
          ONI wiedzą, że ogólne niezadowolenie może im zaszkodzić.
          Dlatego niektórzy mają trochę lepiej, aby trzymali mordę w kuble.
          I teraz zapytam Ciebie:
          Wskaż mi polskie firmy zapewniające pracownikom zarobki i życie na średnim poziomie.
          Może sama w takiej firmie pracujesz?
          A czy firma ta działa tylko na polskim rynku?
          Mało prawdopodobne...

Możesz przypisać mi tworzenie teorii spiskowych, nie będę się od tego odżegnywać, bo moje przemyślenia na podstawie obserwacji tego, co w Polsce się dzieje są wnioskami osobistymi, jednak działanie rządu i osób od których zależą losy Polaków nie mają nic wspólnego z działaniem dla dobra Polaków, a działaniem dla własnego dobra, dając doopy, (nie swojej) tym, którzy chcą za to zapłacić.
          Polska ma potencjał. Trzeba ją tylko oczyścić z ludzi niepokornych. Takich, którzy nie dają doopy i nie chcą jeść z cudzej ręki.
          • yoma Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 18.03.11, 11:07
            > Wskaż mi polskie firmy zapewniające pracownikom zarobki i życie na średn
            > im poziomie.
            > Może sama w takiej firmie pracujesz?
            > A czy firma ta działa tylko na polskim rynku?

Od końca:

Tak
            Tak
            Yoma Ltd. :)

> > Popatrz w rodowody.

Nie mam zwyczaju.

> to nie wychylisz się, w obawie że możesz stracić to, co udało Ci
            > się osiągnąć.

???
            Nie bardzo cię rozumiem, ale niech tam. Wychylam się za pomocą narzędzia zwanego wyborami powszechnymi, bardziej spektakularne wychylania się pozostawiając górnikom i pigułom, obaw nie żywię, a ogrodu też mi żadne czarne komando nie odbiera.
          • paco_lopez Re: Wyprzedaż suwerenności ?... 18.03.11, 22:08
            7/8 polskich rodzin zyje conajmniej jak w plebanii a reszta to alkoholicy , bo wódka nie drożeje. dzieci najlepiej miec z jedną kobietą. jak sie nie ma, to wogóle można narzekać tylko na siebie albo pogode. potencjał polacy mają i to widać na ulicach. od bieruta do tuska jesteśmy na przedwiośniu pierdziesiątym i nikt w nas nie rzucił niczym, a winnych rzucali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka