08.07.11, 23:23
Zacytuję misiu1

nieubłagana konieczność dziejowa wymaga, by powołać do życia Ministerstwo Prawdy, którego funkcjonariusze wymyślą potrzebne pojęcia. Nową mowę.(...)
Konkretne przykłady to np. "homofobia", "mowa nienawiści", "tolerancja" (rozumiana jako nakaz entuzjastycznego uwielbienia), "faszyzm" (oznaczający każde działanie i dążenie, które się lewakom nie podoba) itp.

W uzupełnieniu dodał: populizm to także doskonały przykład lewackiej nowomowy

Zapewne misiu nie wyczerpał swojej listy nowomowy, z którą ogólnie się zgadzam. Proponuję uzupełnić listę o kolejne słowa i zwroty, które nic nie znaczą, są wytrychem, konwencją językową, jak mawia pewien nowomówca. Nie musi to być nowomowa lewacka, są takie zwroty, które są już starą mową, starą mową prawawcką nawet, ale łączy je to, że nic nie znaczą lub tłumaczą świat błędnie, a używane są równie chętnie co bezmyślnie przez obydwie "strony". Proponuję dodać:
naród
patriotyzm
prawo naturalne( może być w wersji wzmocnionej, jako odwieczne prawo naturalne)
wzrost zrównoważony
delikatna równowaga przyrody
instynkt samozachowawczy
obowiązek(instynkt) podtrzymania gatunku
Kto da więcej?

.
Obserwuj wątek
    • encanto1960 Re: Nowomowa. 09.07.11, 01:17
      Lewackie są bardziej wyszukane:-) : demokracja ludowa, centralizm demokratyczny, sprawiedliwosc społeczna, dyktatura proletariatu ....
      • Gość: ka_p_pa Re: Nowomowa. IP: *.lukman.pl 09.07.11, 17:00
        encanto1960 napisał:

> Lewackie są bardziej wyszukane:-) : demokracja ludowa, centralizm demokratyczny
        > , sprawiedliwosc społeczna, dyktatura proletariatu ....

Patrz, wypadło z pamięci:))
        To podbijam uniwersalnymi:
        racja stanu
        gra wyborcza
        • nehsa Re: Nowomowa. 10.07.11, 09:23
          Skąd się bierze "nowomowa"?

"Nowomowa", "sie bierze" z pogardy jedyną, nieskończenie racjonalną Nauką Jedynego Ojca, Którą to Naukę, oznajmił ludzkości, tylko Syn Ojca - nikt inny.

I tak np. w Nauce Ojca oznajmiono, że:
          1./ PRACUJĄ Dwie Istoty Boskie, Dwóch Bogów, a ludzie, że zawsze współpracują. I tak jest, ale intelektualny "kwiatostan" ludzkości, nie zdołał tego faktu skonstatować.

2./ Prawda, jest określeniem oceniającym wartość pracy, zatem nie odnosi sie do współpracy ludzkiej, tylko do PRACY Dwóch Bogów, Którzy ze Sobą, NIE WSPOŁPRACUJĄ. Ale intelektualny "kwiatostan" ludzkości, tego faktu, tez nie zauważa.

3./ Godność , nie jest, i nie może być wartością przyrodzoną, ale faktów, które stoją na przeszkodzie temu, kretyńskiemu założeniu o przyrodzoności godności, intelektualny "kwiatostan" ludzkości też nie widzi.

I tak se w niepohamowanym pędzie ludzkiej pychy, najwybitniejsi przedstawiciele etyki, teologii, socjologii i innych nauk humanistycznych(Sic!), pieprzą swoje "trzypotrzy" w imię dobra ludzkości, którego to DOBRA, również nie rozumią.
    • ikcort Re: Nowomowa. 10.07.11, 20:30
      > Proponuję uzupełnić listę o kolejne słowa i zwroty

Mnie ostatnimi czasy drażnią "lewicowe" relacja (jako określenie związku) i partner. A ostatnio ponoć już nie wolno mówić homoseksualista, ponieważ jest to określenie "ofensywne", z podobnych względów lepiej mówić, mimo że takie słowo nie istnieje, "homoseksualność" niż homoseksualizm, wówczas jest mniej "ofensywnie".

Na tak zwanej prawicy zaś do szału mnie przywodzi nieszczęsny totalitaryzm jako określenie – analogicznie do "faszyzmu" u lewicowców – właściwie wszystkiego, co się nie podoba. Zabawę zaczął bodajże błogosławiony Jan Paweł, który bredził o "ukrytym totalitaryzmie", później określenie to na dobre zadomowiło się w języku publicystów w rodzaju Terlikowskiego. No, i teraz wszystko jest "totalitaryzmem": od zachęcania do tolerancji po ucinanie subwencji ojcu Tadeuszowi.
      • Gość: ka_p_pa Re: Nowomowa. IP: *.lukman.pl 10.07.11, 23:40
        Dokładamy więc :
        partner
        totalitaryzm
        i
        LEWACTWO
        • Gość: kalka Re: Nowomowa. IP: *.as13285.net 11.07.11, 01:59
          przewidujesz jakis,, the winner is, w pucharze miedzy ustami,, i dyplomem przechodnim, kp?
          jesli tak, to jako druga nagrode proponuje zlozenie w holdzie zwycieskiemu zwyciezcy- nowomodnej ody tradycyjnym heksametrem.

• strikemaster Tu mam przykłąd kompletnej wypowiedzi 11.07.11, 08:02
      a właściwie nowowypowiedzi:

Same w sobie, te deprawacyjne czynności nie są jeszcze powodem wiecznego potępienia. Świadczą jednakże o mentalnym zagubieniu oraz braku rozeznania w dziedzinie moralności, kultury i podstawowej wiedzy, osobnika ulegającego tym pokusom, które niewątpliwie są wytworem szatańskich inklinacji.

To lepsze niż przemówienie Gomułki. :)
      • voxave Re: Tu mam przykłąd kompletnej wypowiedzi 11.07.11, 08:33
        Dla mnie takim młotem na czarownice sa ---wartości chrześcijańskie---naduzywane wszędzie i przy lada okazji.
        • strikemaster Re: Tu mam przykłąd kompletnej wypowiedzi 11.07.11, 09:35
          Na wartościach chrześcijańskich się mało znam, wygląda na to, że to to, co chrześcijanie zapożyczyli z wcześniejszych systemó religijnych, moralnych i kodeksów. Wiem za to, że wartości katolickie to kapitał finansowy firmy KośKat Sp. b.o.
          • voxave Re: Tu mam przykłąd kompletnej wypowiedzi 11.07.11, 11:26
            Strik-----oto wartości chrzescijańskie przyswojone przez te religie z całych ogólnoludzkich dokonań
            wyjaśnienie jedno z wielu
    • lepian4 Re: Nowomowa. 11.07.11, 12:00
      Antysemityzm- alibi na wszystko, nawet na kolejne zbrodnie w imie wybranych ideii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka