Dodaj do ulubionych

Archiwa IPNu nalezy spalić

02.03.12, 17:47
Ubeckie archiwa należało spalić od razu w 1990 roku. Jak ktokolwiek może brać powaznie ubeckie fałszywki?

Siedem lat.

Siedem lat starań, żeby udowodnić, że IPN nie miał nawet pół świstka na poparcie swoich oskarżeń.

Trwające prawie siedem lat postępowanie było żmudne i momentami nieprzyjemne. Najpierw IPN odmówił Stankowi przewidzianego ustawą statusu pokrzywdzonego, później kolejne sądy odmawiały mu dostępu do akt SB. Zrozpaczony naukowiec słał kolejne listy i petycje do najwyższych władz UJ, IPN, rzecznika praw obywatelskich i Trybunału Konstytucyjnego, apelując, aby raz jeszcze rzetelnie przebadano jego sprawę. Zwłaszcza że uczelniana komisja zakończyła swe działanie bez podejmowania decyzji, zasłaniając się brakiem dokumentacji w IPN-ie. Wreszcie zmieniona ustawa lustracyjna umożliwiła Stankowi wystąpienie o tzw. autolustrację.

"- Cóż, pomyliliśmy się. Zdarza się. Przykro nam - komentują w nieoficjalnych rozmowach pracownicy Instytutu."

No i jeszcze stwierdzenie osoby, która informacje upubliczniła, też bardzo znamienne: Jak jest walka, to są ofiary. Żyjemy w czasach, gdzie każdy nad każdym się rozczula. Widziałam o niebo większe dramaty niż zobaczenie swojego nazwiska na jakiejś liście. Dobrze, że prof. Stanek się z tego wywinął, ale - jak to się mówi - gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą.

Czy profesorowi Stankowi nie należy się jakies zadośćuczynienie?
Obserwuj wątek
    • gucio71.2 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 02.03.12, 17:56
      nie jestem za tym zeby likwidowac ipn, ale jestem za tym by wy....lic na zbity pysk wszystkich pisdzielców, politruków je..ch i zatrudnic fachowców
      • k_a_p_p_a beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:05
        wraz z obsugą
        • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:11
          k_a_p_p_a napisał:

> wraz z obsugą

wystarczy obsługe a kwity zapiecztowac na sto lat
          • yoma Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:20
            Popieram
            • mg2005 kappa, gucio, yoma 06.03.12, 13:23
              yoma napisała:

> Popieram

Marzą się wam stosy ? Ateiści - jesteście gorsi od Inkwizycji !
              • kolter Re: kappa, gucio, yoma 06.03.12, 14:53
                mg2005 napisał:

> yoma napisała:
                >
                > > Popieram
                >
                > Marzą się wam stosy ? Ateiści - jesteście gorsi od Inkwizycji !

Emdzik to jacyś twoi koledzy zrobili ??

" Miały od 15 do 30 lat. Były Żydówkami z getta w Szczuczynie. W sierpniu 1941 roku miejscowi "wypożyczyli" je do prac ogrodniczych. A potem w bestialski sposób zamordowali. Po 71 latach od mordu białostocki IPN wszczyna śledztwo."
              • gucio71.2 Re: kappa, gucio, yoma 06.03.12, 16:28
                mg2005 napisał:

> yoma napisała:
                >
                > > Popieram
                >
                > Marzą się wam stosy ? Ateiści - jesteście gorsi od Inkwizycji !

jakbyś umiał czytac baranku boży to byś wyczytał ze ja akurat jestem przeciw paleniu akt. Ja po prostu uważam że te akta trza zamnknąc na sto przed takimi małpami jak ty co to mają kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu
          • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:22
            Syf jest i w kwitach, i w ludziach. Nie ma tam przepisu na lekarstwa na raka ani nic wartościowego. Spalić.
          • angelfree Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:27
            Kwity też.
            Bo nikt, nigdy tego nie zweryfikuje. Nikt nie sprawdzi ponad wszelką wątpliwość co jest prawdziwe, co fałszywe, a czego nie ma.
            A ponieważ nie można oddzielić ziarna od plew, to po co ten śmietnik w ogóle trzymać?
            • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 18:32
              niby tak, ale te kwity na wspólprace lub brak współpracy to tak naprawde 5% zawartości tego bałaganu reszta to jednak historia, może te pokolenia po nas bedą miały wiecej rozumu.
              • yoma Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 20:38
                O to to.
              • angelfree Re: beczkę nafty i spalić 02.03.12, 22:31
                może te pokolenia po nas bedą miały wiecej rozumu.

Nie będą. Dlaczego miałyby być?
                Wszystkie pokolenia mają mniej więcej tyle samo rozumu.
                • yoma Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 09:33
                  Może nie tyle będą miały więcej rozumu, ile wymrze to pokolenie, które tak strasznie przeżywa, kto ubek, a kto nie.
                  • kolter Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 09:39
                    yoma napisała:

> Może nie tyle będą miały więcej rozumu, ile wymrze to pokolenie, które tak stra
                    > sznie przeżywa, kto ubek, a kto nie.

My nie doczekamy tego , przykładem Żydzi nie ma ich od lat a są wiecznym wrogiem . Hołota prawicowa musi mieć zawsze wroga .
                    • yoma Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:11
                      My nie doczekamy, dlatego Gucio postuluje zamknąć kwity na 100 lat, kogo to będzie obchodzić po 100 latach mimo wszystko (tak, prezentuję naiwną wiarę w ludzi). Ja bym nawet proponowała 70, ale niech bedzie i 100. To ponad trzy pokolenia w końcu.
                  • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 11:31
                    yoma napisała:

> Może nie tyle będą miały więcej rozumu, ile wymrze to pokolenie, które tak stra
                    > sznie przeżywa, kto ubek, a kto nie.

zgadza sie, znikną też prywatne wojenki bo faktycznie ja też mam poczucie że te wszystkie akta są traktowane wybiórczo i do konkretnych interesów. Tak jak w przypadku tego profesora, ktoś ewidentnie skorzystał na jego krzywdzie. Nie mniej ja osobiście jestem przeciw działaniom nieodwracalnym. Też tak sobie mysle że w tym całym gnoju kilka perełek sie uchowało
                    • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 12:04
                      gucio71.2 napisał:

> yoma napisała:
                      >
                      > > Może nie tyle będą miały więcej rozumu, ile wymrze to pokolenie, które ta
                      > k stra
                      > > sznie przeżywa, kto ubek, a kto nie.
                      >
                      > zgadza sie, znikną też prywatne wojenki bo faktycznie ja też mam poczucie że te
                      > wszystkie akta są traktowane wybiórczo i do konkretnych interesów. Tak jak w
                      > przypadku tego profesora, ktoś ewidentnie skorzystał na jego krzywdzie. Nie mni
                      > ej ja osobiście jestem przeciw działaniom nieodwracalnym. Też tak sobie mysle
                      > że w tym całym gnoju kilka perełek sie uchowało

Czy cenckiewicz lub zyzak mają jakieś porachunki z czasów komuny? Wątpię, to młodzi ludzie. Czy taki lepian lub magnus mają jakieś osobiste urazy do żydów z lat czterdziestych? Nie sądzę. Nie liczę na to, że będzie czas, gdy nie będzie pojebów.
                      Co do perełek- chcesz szukać? Czy po trzydziestu latach lżej by Ci było, gdybyś dowiedział się, że ktoś na Ciebie donosił, Twoja żona (bez urazy przykład abstrakcyjny jak i pozostałe) puściła się z jakimś agentem tomkiem na delegacji, a ojciec miał epizod homoseksualny? Takie tam właśnie są perełki. Informacji istotnych historycznie tam nie ma.
                      • yoma Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:12
                        To, że był w historii taki okres, kiedy produkowano takie kwity, to też historia podlegająca badaniu...
                        • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:23
                          Takie kwiaty produkuje się w każdym czasie i w każdym systemie. Akt operacyjnych nie powinno się nigdy ujawniać.
                          • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:47
                            k_a_p_p_a napisał:

> Takie kwiaty produkuje się w każdym czasie i w każdym systemie. Akt operacyjnyc
                            > h nie powinno się nigdy ujawniać.

dlaczego? w Uk ujawnia sie je po 50 lub 60 latach, nie wiem dokładnie. W momencie kiedy zainteresowani nie żyją jakie to ma znaczenie?
                            • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:54
                              gucio71.2 napisał:

> k_a_p_p_a napisał:
                              >
                              > > Takie kwiaty produkuje się w każdym czasie i w każdym systemie. Akt opera
                              > cyjnyc
                              > > h nie powinno się nigdy ujawniać.
                              >
                              > dlaczego? w Uk ujawnia sie je po 50 lub 60 latach, nie wiem dokładnie. W momenc
                              > ie kiedy zainteresowani nie żyją jakie to ma znaczenie?

Akta operacyjne policji? Pierwsze słyszę.
                              • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 18:57
                                k_a_p_p_a napisał:

> gucio71.2 napisał:
                                >
                                > > k_a_p_p_a napisał:
                                > >
                                > > > Takie kwiaty produkuje się w każdym czasie i w każdym systemie. Akt
                                > opera
                                > > cyjnyc
                                > > > h nie powinno się nigdy ujawniać.
                                > >
                                > > dlaczego? w Uk ujawnia sie je po 50 lub 60 latach, nie wiem dokładnie. W
                                > momenc
                                > > ie kiedy zainteresowani nie żyją jakie to ma znaczenie?
                                >
                                > Akta operacyjne policji? Pierwsze słyszę.

służb specjalnych, sb do takowych też zaliczam
                                • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 19:15
                                  To są materiały dotyczące spraw, nie ludzi i utrzymane są na jakimś syntetycznym poziomie. Nie opisują dzień po dniu życia jakiegoś inwigilowanego brytyjczyka.
                                  • gucio71.2 Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 19:19
                                    k_a_p_p_a napisał:

> To są materiały dotyczące spraw, nie ludzi i utrzymane są na jakimś syntetyczny
                                    > m poziomie. Nie opisują dzień po dniu życia jakiegoś inwigilowanego brytyjczyka
                                    > .

ale ja też tak sobie wyobrażam odtajnianie archiwów ipn. Mnie nie musisz przekonywac ze to co sie dzieje dzisiaj jest fatalne i co najmniej obrzydliwe
                                    • k_a_p_p_a Re: beczkę nafty i spalić 03.03.12, 19:36
                                      Tak to one są już dawno odtajnione. mają dostęp historycy, badacze, dziennikarze bodaj( niech ktoś poprawi, jak się mylę). Nikt nie robi syntetycznych analiz, jeno grzebią w życiorysach. Beczkę nafty i spalić, albo na gręplarkę jakąś, przerobić na brykiety do pieców, będzie choć taki pożytek.
    • wuzet21 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 02.03.12, 18:49
      W wielkim nowym ogniu !
    • Gość: Magnus W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.12, 19:14
      W kazdym polskim miescie powinni wtenczas ozdobic aleje radosnie wiszac na galeziach.Przedtem nalezalo ich jescze przepytac,ktore to falszywki byly.Ich metodami oczywiscie,zeby poczuli jak to fajnie zdychac w kaluzy swojej krwi.
      teraz niestety jest na to juz za pozno-przegapiona szansa minela.
      • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:17
        To chyba nie po chrześcijańsku.
        • k_a_p_p_a Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:24
          A i owszem, nawet bardzo po chrześcijańsku.
          • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:28
            My to wiemy, ale chciałam, żeby Magnus się do tego odniósł. Jak on to godzi z chrześcijańskimi deklaracjami.
            • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:31
              angelfree napisała:

> My to wiemy, ale chciałam, żeby Magnus się do tego odniósł. Jak on to godzi z c
              > hrześcijańskimi deklaracjami.

Stawiam każą kasę ze on nawet nigdy nie stał przy jakimś chrześcijaninie.
              • yoma Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 20:39
                JA bym jednak zaczęła od pytania, kto jest wedlug ędżika ubekiem.
                • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 22:56
                  yoma napisała:

> JA bym jednak zaczęła od pytania, kto jest wedlug ędżika ubekiem.

Kazdy kto nie z nim .
        • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:30
          angelfree napisała:

> To chyba nie po chrześcijańsku.

Zgadza się , to po katolicku .
      • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 19:30
        Przy okazji kilku oszołomów pokroju macierewicza
        • ramatoulaye Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 22:51
          kolter napisał:

> Przy okazji kilku oszołomów pokroju macierewicza

Kiedyś też myślałem, że Macierewicz to oszołom, ale zmieniłem zdanie kiedy zobaczyłem jak ogromną i systematyczną pracę wykonuje on przy badaniu katastrofy smoleńskiej.
          • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 22:54
            Pracę z tezą.
            Fanatyk jest gotów pracować nad faktami dzień i noc, byle swą tezę udowodnić.
            • ramatoulaye Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 12:18
              angelfree napisała:

> Pracę z tezą.
              > Fanatyk jest gotów pracować nad faktami dzień i noc, byle swą tezę udowodnić.

Jesli jego "tezą" jest nieufność wobec struktur państwa Putina, to popieram tę tezę.

Popieram "fanatyzm" w dochodzeniu do prawdy.

Tylko dzięki "fanatykom" takim jak Macierewicz, udało się zdemaskować wiele kłamstw funkcjonariuszy putinowskiego reżimu i ich polskich pomagierów

• kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 14:37
                ramatoulaye napisał:

Tylko dzięki "fanatykom" takim jak Macierewicz, udało się zdemaskować wiele kła
                > mstw funkcjonariuszy putinowskiego reżimu i ich polskich pomagierów

Udało się ? ale tylko tym od PIS wyznania .
            • mg2005 Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 12:19
              angelfree napisała:

> Pracę z tezą.

Jaką tezą ?
              Z tezą pracowała komisja min.Millera (zresztą Miller był sędzią we własnej sprawie...)
            • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 13:09
              Z tezą, że był zamach.
              Moją tezą jest natomiast, że Macierewicz to świrus.
          • k_a_p_p_a Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 22:55
            ramatoulaye napisał:

> kolter napisał:
            >
            > > Przy okazji kilku oszołomów pokroju macierewicza
            >
            > Kiedyś też myślałem, że Macierewicz to oszołom, ale zmieniłem zdanie kiedy zoba
            > czyłem jak ogromną i systematyczną pracę wykonuje on przy badaniu katastrofy sm
            > oleńskiej.

Ostatni raz wziąłem Maciarewicza za normalnego człowieka w roku 80. Młody i głupi byłem.
            • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 23:01
              Ach, błędy młodości. Ja Gwiazdę miałam za idola.
              U Macierewicza szaleństwo postępowało, wtedy się wydawało, że on taki bezkompromisowy.
              • ramatoulaye Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 12:20
                angelfree napisała:

> Ach, błędy młodości. Ja Gwiazdę miałam za idola.
                > U Macierewicza szaleństwo postępowało, wtedy się wydawało, że on taki bezkompro
                > misowy.

cenię go właśnie za bezkompromisowość w dochodzeniu do prawdy. Cenię go za to, że dla niego sprawa Smoleńska nie jest "arcyboleśnie prosta".
                • angelfree Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 13:10
                  Masz dwadzieścia lat?
                • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 03.03.12, 14:49
                  ramatoulaye napisał:

cenię go właśnie za bezkompromisowość w dochodzeniu do prawdy. Cenię go za to,
                  > że dla niego sprawa Smoleńska nie jest "arcyboleśnie prosta".

Chciałeś dopisać prawdy wygodnej dla jarka kaczyńskiego
          • kolter Re: W 1990 nalezalo wieszac seryjnie UB-ekow. 02.03.12, 23:00
            ramatoulaye napisał:

> kolter napisał:
            >
            > > Przy okazji kilku oszołomów pokroju macierewicza
            >
            > Kiedyś też myślałem, że Macierewicz to oszołom, ale zmieniłem zdanie kiedy zoba
            > czyłem jak ogromną i systematyczną pracę wykonuje on przy badaniu katastrofy smoleńskiej.

No akurat to co on w tej sprawie robi utwierdziło mnie dożywotnio ze to oszołom nr 1
    • angelfree Pytanie ekstra 02.03.12, 19:41
      Jak taka działaność IPNu ma się do zasady domniemania niewinności?
      • kolter Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 20:01
        angelfree napisała:

> Jak taka działaność IPNu ma się do zasady domniemania niewinności?

PIS takiej opcji nie przewiduje .
        • gucio71.2 Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:10
          kolter napisał:

>
          > PIS takiej opcji nie przewiduje .

dla pisuarów cień podejrzenia jest wystarczającym dowodem
          • k_a_p_p_a Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:44
            gucio71.2 napisał:

> kolter napisał:
            >
            >
            > >
            > > PIS takiej opcji nie przewiduje .
            >
            > dla pisuarów cień podejrzenia jest wystarczającym dowodem

Kolter, oni mają w dupie, czy ktoś był, czy nie był agentem. Jak jest swój i przydatny, to mu wybaczają, jak Najderowi i innym komuchom, jak jest nieswój, robią z niego agenta wbrew faktom, dokumentom i zdrowemu rozsądkowi. Te kwity należy spalić, a ciekawskich razem z nimi. To ubecki gnój i bagno, wymieszane ze sobą meldunki kto z kim zonę zdradzał, kto pedał a kto alkoholik z całkowitymi wymysłami ubeków zmuszonych do produkcji makulatury. Jeśli ktoś wieży w porządek w papierach w tamtym systemie, że przedstawiały jakąś prawdę, ten jest po prostu głupi.
            • angelfree Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:49
              Anne Appelbaum robiąc kwerendę po sowieckich archiwach do swej książki o gułagu stwierdzila, że są one bogate, uporządkowane i kompletne, ale nade wszystko - fałszywe.
            • ramatoulaye Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:56
              k_a_p_p_a napisał:

> mysłami ubeków zmuszonych do produkcji makulatury. Jeśli ktoś wieży w porządek
              > w papierach w tamtym systemie, że przedstawiały jakąś prawdę, ten jest po prost
              > u głupi.

to nie jest kwestia wiary, tylko rzetelnych metod historycznych. Do każdego źródła trzeba pochodzić z nieufnością. I tak własnie postępują fachowcy z IPN. Zostaw ich w spokoju, bo robią dobrą robotę
              • kolter Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 23:02
                ramatoulaye napisał:

> to nie jest kwestia wiary, tylko rzetelnych metod historycznych. Do każdego źró
                > dła trzeba pochodzić z nieufnością. I tak własnie postępują fachowcy z IPN. Zos
                > taw ich w spokoju, bo robią dobrą robotę

Wiemy to , dobra to ona jest ale dla jara i jego kundelków .
            • kolter Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:59
              k_a_p_p_a napisał:

> Kolter, oni mają w dupie, czy ktoś był, czy nie był agentem.

Wiem
          • kolter Re: Pytanie ekstra 02.03.12, 22:57
            gucio71.2 napisał:

> kolter napisał:
            >
            >
            > >
            > > PIS takiej opcji nie przewiduje .
            >
            > dla pisuarów cień podejrzenia jest wystarczającym dowodem

Cień podejrzenia ? wystarczy nieobecność na niedzielnej mszy .
    • ramatoulaye uspokój się 02.03.12, 22:53
      nie panikuj. Dobry historyk (a takich nie brakuje w IPN) potrafi odróżnić fałszywkę od prawdziwej dokumentacji SB.
      • k_a_p_p_a Re: uspokój się 02.03.12, 22:55
        ramatoulaye napisał:

> nie panikuj. Dobry historyk (a takich nie brakuje w IPN) potrafi odróżnić fałsz
        > ywkę od prawdziwej dokumentacji SB.

Cenckiewicz?? Zyzak??
        • ramatoulaye Re: uspokój się 02.03.12, 22:58
          k_a_p_p_a napisał:

> ramatoulaye napisał:
          >
          > > nie panikuj. Dobry historyk (a takich nie brakuje w IPN) potrafi odróżnić
          > fałsz
          > > ywkę od prawdziwej dokumentacji SB.
          >
          > Cenckiewicz?? Zyzak??

NIkt z zawodowych historyków nie udowodnił Cenckewiczowi braku rzetelności.

Zyzak nie był ani nie jest merytorycznym pracownikiem IPN !!!!!! NIe siej demagogii. Sprawdź podstawowe fakty !!!!!!
          • k_a_p_p_a Re: uspokój się 02.03.12, 23:06
            ramatoulaye napisał:

> k_a_p_p_a napisał:
            >
            > > ramatoulaye napisał:
            > >
            > > > nie panikuj. Dobry historyk (a takich nie brakuje w IPN) potrafi od
            > różnić
            > > fałsz
            > > > ywkę od prawdziwej dokumentacji SB.
            > >
            > > Cenckiewicz?? Zyzak??
            >
            > NIkt z zawodowych historyków nie udowodnił Cenckewiczowi braku rzetelności.

Ktoś z zawodowych historyków zajmuje się tFurczością Cenckiewicza?

> Zyzak nie był ani nie jest merytorycznym pracownikiem IPN !!!!!! NIe siej demag
            > ogii. Sprawdź podstawowe fakty !!!!!!

To nie moja ręka! Krzyczy każdy złodziej złapany za rękę w cudzej kieszeni.
            • mg2005 Re: uspokój się 03.03.12, 12:15
              > Ktoś z zawodowych historyków zajmuje się tFurczością Cenckiewicza?

Oczywiście - bardzo chciano złapać go na nierzetelności

> To nie moja ręka! Krzyczy każdy złodziej złapany za rękę w cudzej kieszeni.

Tania demagogia...
              • k_a_p_p_a Re: uspokój się 03.03.12, 12:25
                mg2005 napisał:

> > Ktoś z zawodowych historyków zajmuje się tFurczością Cenckiewicza?
                >
                > Oczywiście - bardzo chciano złapać go na nierzetelności

udowodnij.
                • mg2005 Re: uspokój się 06.03.12, 13:37
                  > udowodnij.

Dowodem jest potężne lobby obrony Bolka...

Teraz ty udowodnij, że Zyzak pisał na zlecenie IPN. Wskaż też błędy warsztatowe jego pracy.
            • ramatoulaye Re: uspokój się 03.03.12, 12:27
              k_a_p_p_a napisał:

> > NIkt z zawodowych historyków nie udowodnił Cenckewiczowi braku rzetelnośc
              > i.
              >
              > Ktoś z zawodowych historyków zajmuje się tFurczością Cenckiewicza?

gdyby Cenckiewicz był nierzetelny, byłaby okazja do wykazania się. Ale jakoś nie ma chętnych.

> > Zyzak nie był ani nie jest merytorycznym pracownikiem IPN !!!!!! NIe siej
              > demag
              > > ogii. Sprawdź podstawowe fakty !!!!!!
              >
              > To nie moja ręka! Krzyczy każdy złodziej złapany za rękę w cudzej kieszeni.

powtarzam: Zyzak nie był merytorycznym pracownikiem IPN. Na pewno nie jest to historyk tej klasy co Cenckiewicz.
              • k_a_p_p_a Re: uspokój się 03.03.12, 13:11
                > powtarzam: Zyzak nie był merytorycznym pracownikiem IPN. Na pewno nie jest to h
                > istoryk tej klasy co Cenckiewicz.

Twoje powtarzanie ma dla mnie taką samą wartość jak powtarzanie zyzaka czy maciory.
      • angelfree Re: uspokój się 02.03.12, 22:57
        Ja nie panikuję. Jasna krew mnie zalała.
        Jakoś obecność dobrych historyków w IPNie nie pomogła profesorowi Stankowi. Jego sprawą zajmowali się źli historycy?
        • kolter Re: uspokój się 02.03.12, 23:03
          angelfree napisała:
          w IPNie nie pomogła profesorowi Stankowi. Je
          > go sprawą zajmowali się źli historycy?

Użyteczni....
      • kolter Re: uspokój się 02.03.12, 23:00
        ramatoulaye napisał:

> nie panikuj. Dobry historyk (a takich nie brakuje w IPN) potrafi odróżnić fałsz

Jednak nadal jako popłuczyna PIS nie jest wiarygodny.
        • karbat Re: uspokój się 03.03.12, 09:50
          k_a_p_p_a napisał:

> Kolter, oni mają w dupie, czy ktoś był, czy nie był agentem.

dokladnie , sa papiery to w nich grzebia . istnienie tych papierow jest warunkiem ich niezlej egzystencji. moga sie bawic w wiecznych patryjotow. polski podatnik jest ...infantylny ... glupi

stan wojenny , wielce kontrowersyjny Jaruzelski .... ktora wersja przemian w kraju ,
          by najbardziej dzis odpowiadala piss narodowcom tzw. patyjotom .... Libia czy Syria ....
          Mysle ze przyklad syryjski dla pisdzielstwa bylby zadawalajacy tyle trupow , tyle pomnikow , tyle sfiont narodowych , tyle wody -pokropkow , kazan i kadzidla .... ich ominelo .

• andrzej256 Widocznie w IPN nie ma dobrych historykow. 03.03.12, 19:57
        ramatoulaye napisał:

Widocznie w IPN nie ma dobrych historykow.
    • mg2005 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 12:22
      angelfree napisała:

> Ubeckie archiwa należało spalić od razu w 1990 roku. Jak ktokolwiek może brać p
      > owaznie ubeckie fałszywki?

Dziecinne podejście... Ile masz dowodów na sfałszowanie dokumentów ?

--
      Rząd wspiera III ligę hokeja
      • gucio71.2 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 12:45
        mg2005 napisał:

> angelfree napisała:
        >
        > > Ubeckie archiwa należało spalić od razu w 1990 roku. Jak ktokolwiek może
        > brać p
        > > owaznie ubeckie fałszywki?
        >
        > Dziecinne podejście... Ile masz dowodów na sfałszowanie dokumentów ?
        >

no cóz może masz i racje ale przyznac musisz że akurat w sprawie prof Stanka ipn zachował sie dosc fatalnie. Trzeba by jeszcze ocenic czy było to zrobione na zlecenie czy to wynnik wyjątkowej amatorszczyzny. Z mojego punktu widzenia w oba przypadki są dyskwalifikujące tą żałosną instytucje i podważające jej osiągniecia. Są tyle samo warte co raport maciarewicza ws WSi
      • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:09
        Ty, a jeśli jakiś ubek napisał o kimś,co mu tylko fantazja podpowiedziała, to taki dokument jest prawdziwy czy fałszywy?
        • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:21
          k_a_p_p_a napisał:

> Ty, a jeśli jakiś ubek napisał o kimś,co mu tylko fantazja podpowiedziała, to t
          > aki dokument jest prawdziwy czy fałszywy?

twój błąd polega na tym, że sprowadzasz wszystko do poziomu demagogii.

NIe jestem historykiem, ale z lekcji historii pamiętam, że czytając KAŻDY dokument źródłowy trzeba brać pod uwagę kto, kiedy i gdzie go napisał.
          Myślisz, że np. kroniki średniowieczne zawierają 100% prawdy historycznej?? Że historycy czytają je "na kolanach"? Zapewniam cię, że nie. Ale to nie znaczy, że trzeba je SPALIĆ.

• angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:26
            W takim razie jak oceniasz rzetelnosć IPNu, w tej konkretnej sprawie?
            • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:31
              angelfree napisała:

> W takim razie jak oceniasz rzetelnosć IPNu, w tej konkretnej sprawie?

przecież sami przedstawiciele IPN przyznali, że się pomylili. Czyli, że można dojść do prawdy, czasem jest to kwestią czasu. Rozwiązaniem jest zwiększenie nakładów na IPN, żeby mógł działać szybciej i sprawniej.
              • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:41
                Kto doszedł do tej prawdy?
                Przedstawiciele IPNu?
                Czy spotwarzony człowiek poświęcając siedem lat swojego życia na odzyskanie dobrego imienia?
                Jeszcze raz:
                Najpierw IPN odmówił Stankowi przewidzianego ustawą statusu pokrzywdzonego, później kolejne sądy odmawiały mu dostępu do akt SB. Zrozpaczony naukowiec słał kolejne listy i petycje do najwyższych władz UJ, IPN, rzecznika praw obywatelskich i Trybunału Konstytucyjnego, apelując, aby raz jeszcze rzetelnie przebadano jego sprawę. Zwłaszcza że uczelniana komisja zakończyła swe działanie bez podejmowania decyzji, zasłaniając się brakiem dokumentacji w IPN-ie. Wreszcie zmieniona ustawa lustracyjna umożliwiła Stankowi wystąpienie o tzw. autolustrację. Dochodzenie ruszyło od nowa.

IPN nawet oficjalnie nie przyznał się do błędu. Po prostu nie odwoła się od wyroku sądu.
                A pani Niemiec twierdzi, ze "Stanek się wywinął" i że "nie ma mu nic do powiedzenia".
                Powinna go błagać o wybaczenie.
                Ja bym umarła ze wstydu na jej miejscu.
              • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 14:57
                ramatoulaye napisał:

> angelfree napisała:
                >
                > > W takim razie jak oceniasz rzetelnosć IPNu, w tej konkretnej sprawie?
                >
                > przecież sami przedstawiciele IPN przyznali, że się pomylili. Czyli, że możn
                > a
                dojść do prawdy, czasem jest to kwestią czasu. Rozwiązaniem jest zwiększe
                > nie nakładów na IPN, żeby mógł działać szybciej i sprawniej.

No tak , zeszmacą , zgnoją , ośmieszą a potem powiedzą sorry pomyliliśmy się , Nikt nie powinien poza sądem mówić co znajduje się w tych IPN archiwach !!
          • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:45
            ramatoulaye napisał:

> k_a_p_p_a napisał:
            >
            > > Ty, a jeśli jakiś ubek napisał o kimś,co mu tylko fantazja podpowiedziała
            > , to t
            > > aki dokument jest prawdziwy czy fałszywy?
            >
            > twój błąd polega na tym, że sprowadzasz wszystko do poziomu demagogii.
            >
            > NIe jestem historykiem, ale z lekcji historii pamiętam, że czytając KAŻDY dokum
            > ent źródłowy trzeba brać pod uwagę kto, kiedy i gdzie go napisał.
            > Myślisz, że np. kroniki średniowieczne zawierają 100% prawdy historycznej?? Że
            > historycy czytają je "na kolanach"? Zapewniam cię, że nie. Ale to nie znaczy, ż
            > e trzeba je SPALIĆ.

Ty mi nie pisz, co ja myślę, tylko pomyśl i odpowiedz na proste pytanie.
        • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 14:54
          k_a_p_p_a napisał:

> Ty, a jeśli jakiś ubek napisał o kimś,co mu tylko fantazja podpowiedziała, to t
          > aki dokument jest prawdziwy czy fałszywy?

Jeżeli UB-ek z obecnego PO-wc zrobił kapusia to jest , to prawdą !!
          Ale jeżeli sprawa dotyczy PIS -iorka to oczywiście jest to fałszywka :))
      • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:17
        A co ty my myślisz o UB? Uważasz je za instytucję działającą zgodnie z powszechnie rozumianą moralnością, a ubeków za ludzi godnych zaufania? Ufasz im?
        • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 13:34
          angelfree napisała:

> A co ty my myślisz o UB? Uważasz je za instytucję działającą zgodnie z powszech
          > nie rozumianą moralnością, a ubeków za ludzi godnych zaufania? Ufasz im?

tania, demagogiczna zagrywka.
          Musisz rozróżnić to co SB produkowało na zewnątrz i to co robiło wewnątrz swoich struktur.
          • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 14:48
            Czyli ufasz ich materiałom.
            W takim razie teczka Kaczyńskiego była fałszywa czy prawdziwa?
          • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 14:58
            ramatoulaye napisał:

> angelfree napisała:
            >
            > > A co ty my myślisz o UB? Uważasz je za instytucję działającą zgodnie z po
            > wszech
            > > nie rozumianą moralnością, a ubeków za ludzi godnych zaufania? Ufasz im?

> tania, demagogiczna zagrywka.

Ile razy jeszcze powtórzysz ten okrzyk rozpaczy ??

> Musisz rozróżnić to co SB produkowało na zewnątrz i to co robiło wewn
            > ątrz
            swoich struktur.

Bez znaczenia !! dziś tym gnoi się przyzwoitych ludzi .
        • mg2005 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 06.03.12, 13:31
          angelfree napisała:

> A co ty my myślisz o UB? Uważasz je za instytucję działającą zgodnie z powszech
          > nie rozumianą moralnością, a ubeków za ludzi godnych zaufania? Ufasz im?

Znów dziecinne podejście... Ufasz gestapowcom ? Uważasz, że w swoich dokumentach oszukiwali się nawzajem ?...
      • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 14:50
        mg2005 napisał:

> angelfree napisała:
        >
        > > Ubeckie archiwa należało spalić od razu w 1990 roku. Jak ktokolwiek może
        > brać p
        > > owaznie ubeckie fałszywki?
        >
        > Dziecinne podejście... Ile masz dowodów na sfałszowanie dokumentów ?

Np Jaro mlaskał z jemu sfałszowali teczki :))
    • qqazz Boisz się tego co tam jest? 03.03.12, 13:16
      Bo kazdy normalny, nie majacy obaw człowiek domagałby sie raczej rozwiazania w stylu niemieckim, czyli odtajnienia wszystkich możliwych akt i powszechnego dostępu do nich.
      To bardzo istotne wiedziec czy obecny kandydat na posła mówiący o uczciwosci np. donosił na sasiadów, albo był szantażowany ujawnieniem jego kontaktów z sodomitami czy powrotem do sprawy której dawno temu ukrecono łeb (np. za pedofilię).

pozdrawiam
      • angelfree A, to klasyczna zagrywka 03.03.12, 13:25
        Jak ktoś jest przeciw lustracji w stylu polskim i krytykuje działalność IPNu, to znaczy, że ma coś do ukrycia, po prostu jest komuchem.

Próżnoś repliki się spodziewał
        Nie dam ci przytyczka ani klapsa.
        Nie powiem nawet pies cię jebał
        Bo to mezalians byłby dla psa.
        • qqazz Rozumiesz aby co napisałaś? 03.03.12, 13:40
          Bo ja mam powazne watpliwości.

angelfree napisała:
          > Jak ktoś jest przeciw lustracji w stylu polskim

To co nazywasz lustracją w stylu polskim to po prostu nasza specyficzna praktyka w tej materii, daleko nam do Czechów, Niemców czy Węgrów i sam jestem jej jak najbardziej przeciwny.

"i krytykuje działalność IPNu"

Działalnośc IPNu bywa deleka od ideału, ciekawe tylko, że tam gdzie tej krytyki najwięcej (np. ws. p. Cenckiweicza czy Zyzaka) zazwyczaj niemal brak polemiki z argumentami i dowodami za to sporo prostackiego chamstwa i wiochy w stylu cytowanego przez ciebie fragmentu.

"t
          > o znaczy, że ma coś do ukrycia, po prostu jest komuchem."

pozdrawiam
    • ramatoulaye muzeum w Oświęcimiu należy spalić 03.03.12, 13:28
      należało je spalić w 1945 roku. Kto może brać na poważnie ideę holokaustu? Kto wierzy w propagandę Goebbelsa?
    • bling.bling Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:01
      Akta IPN czy też inne archiwa należy udostępnić w całości i w takiej postaci jakie są.
      • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:09
        To należało zrobić w 1989 roku. Przynajmniej tak mi się wówczas wydawało - dziś już nie jestem pewna.
        Dziś jest to nie tylko ubecki śmietnik - trudno miec pewność, co z tego pełnego fałszywek śmietnika zostało usunięte, co pomieszane.
        • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:56
          Tak tak smietnik pełen fałszywek, Boże to nawet nie jest załosne to jest po prostu smieszne, jakie głupoty wypisuja ludzie którzy o tematyce nie maja zielonego pojęcia.

pozdrawiam
          • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:58
            A masz coś do powiedzenia w tej konkretnej sprawie?
            Uważasz, że nic się nie stało? Ot, drobna pomyłka przy pracy?
            • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 16:04
              Gdyby dostęp do tych akt był powszechny obrona potrwałaby moze z miesiac a nie 7 lat.
              To wina naszego koślawego systemu który rozmyslnie i z premedytacja skonstruowano własnie tak a nie inaczej.

pozdrawiam
              • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 17:40
                qqazz napisał:

> Gdyby dostęp do tych akt był powszechny obrona potrwałaby moze z miesiac a nie
                > 7 lat.
                > To wina naszego koślawego systemu który rozmyslnie i z premedytacja skonstruowa
                > no własnie tak a nie inaczej.

Dlatego trzeba to wszystko spalić.
                • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 18:00
                  Najlepiej spalic wszystko, żeby nie było niczego, a swoja droga to pomysł mało oryginalny, palenie praktykowano juz w III Rzeszy. Pewnie to stad, ze świadomi oredownicy palenia są bliscy ideowo i wyznawanym systemem wartości tym którzy wtedy palili.

pozdrawiam
                  • k_a_p_p_a co quaziu pitolisz 03.03.12, 18:07
                    W III Rzeszy budowano autostrady, nie palono akt. Akty co najwyżej.
                    • qqazz Re: co quaziu pitolisz 03.03.12, 18:36
                      Ci od palenia tez zwykle lubia sobie o autostradach pogadać.

pozdrawiam;)
                      • k_a_p_p_a Re: co quaziu pitolisz 03.03.12, 18:37
                        A nawet pojeździć. I co z tego?
                  • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 12:16
                    qqazz napisał:

> Najlepiej spalic wszystko, żeby nie było niczego, a swoja droga to pomysł mało
                    > oryginalny, palenie praktykowano juz w III Rzeszy. Pewnie to stad, ze świadomi
                    > oredownicy palenia są bliscy ideowo i wyznawanym systemem wartości tym którzy
                    > wtedy palili.

No ale III rzesza brała przykład np z papiestwa które paliło niewygodne księgi a dodatkowo na indeksy ksiąg zakaźnych wpisywała .
                    • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 12:40
                      kolter napisał:

> No ale III rzesza brała przykład np z papiestwa które paliło niewygodne księgi
                      > a dodatkowo na indeksy ksiąg zakaźnych wpisywała .

i teraz ty chcesz iść w ślady papiestwa i III Rzeszy?
                      • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:08
                        >
                        > i teraz ty chcesz iść w ślady papiestwa i III Rzeszy?

W trzeciej rzeszy był zakaz gwałcenia małych dziewczynek, chcesz zerwać z tą tradycją?
                        • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:31
                          k_a_p_p_a napisał:

> >
                          > > i teraz ty chcesz iść w ślady papiestwa i III Rzeszy?
                          >
                          > W trzeciej rzeszy był zakaz gwałcenia małych dziewczynek, chcesz zerwać z tą tr
                          > adycją?

to nie ja chcę palić dokumenty historyczne. I to nie ja powołuję się w tym dążeniu na tradycje papiestwa i III Rzeszy. Zapytaj tego drugiego, co mówi, że trzeba spalić bo paliło papiestwo i Hitler, więc i on czuje taką potrzebę

• kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:42
                            ramatoulaye napisał:

> to nie ja chcę palić dokumenty historyczne. I to nie ja powołuję się w tym dąże
                            > niu na tradycje papiestwa i III Rzeszy. Zapytaj tego drugiego, co mówi, że trze
                            > ba spalić bo paliło papiestwo i Hitler, więc i on czuje taką potrzebę

Koleś mylisz pojęcia !! bydło watykańskie i nazistowskie paliło i zakazywało posiadania bezcennych dla naszej kultury dzieł , to tym się to rożni od śmieci zgromadzonych w IPN
                      • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:33
                        ramatoulaye napisał:

> kolter napisał:
                        >
                        > > No ale III rzesza brała przykład np z papiestwa które paliło niewygodne k
                        > sięgi
                        > > a dodatkowo na indeksy ksiąg zakaźnych wpisywała .
                        >
                      • kolter Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:34
                        ramatoulaye napisał:

> kolter napisał:
                        >
                        > > No ale III rzesza brała przykład np z papiestwa które paliło niewygodne k
                        > sięgi
                        > > a dodatkowo na indeksy ksiąg zakaźnych wpisywała .
                        >

papieże i hitler , nienawidzili tamtych wartościowych dzieł ,a w IPN jest aż jak widać za dużo śmieci .
          • matylda1001 Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 17:38
            qqazz napisał:

> Tak tak smietnik pełen fałszywek, Boże to nawet nie jest załosne to jest po prostu smieszne, jakie głupoty wypisuja ludzie którzy o tematyce nie maja zielonego pojęcia.<

A Ty masz zielone pojęcie? Może sam tworzyleś fałszywki?
            • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 18:05
              Może i nie jestem w tej materii fachowcem ale mam wystarczające pojęcie, żeby odróżnić tego kto o tym ma jakiekolwiek pojecie od tego kto sie na tym zna tak jak ty czyli jak ślepy na kolorach.
              Widziałeś kiedyś w ogóle drzwi od tajnej kancelarii albo poświadczenie bezpieczeństwa na żywo?

pozdrawiam
              • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 18:09
                Drzwi widziałem, ale co to jest "poświadczenie bezpieczeństwa na żywo"?
                • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 18:33
                  Na zywo czyli czy widział własnymi oczami prawdziwe poświadczenie bezpieczeństwa albo czy np. dotykał kiedyś takiego czegoś.

pozdrawiam
                  • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 18:38
                    Właśnie pytam co to jest.
                    • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 19:05
                      Przynajmniej nie boisz sie spytać.
                      pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%9Bwiadczenie_bezpiecze%C5%84stwa

pozdrawiam
                      • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 19:17
                        Ja quaziu niczego się nie boję, a ty pie...sz jak potłuczony rzeczy od rzeczy i nie na temat.
                        • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 19:26
                          Ja?

pozdrawiam
                          • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 19:40
                            No przecież, że nie ja.
              • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 20:45
                > Widziałeś kiedyś w ogóle drzwi od tajnej kancelarii albo poświadczenie bezpiecz
                > eństwa na żywo?

Cóż to ma do rzeczy? Widziałam drzwi do tajnej kancelarii, nawet z obu stron.
                Akta IPN są używane w złej sprawie. Używane są głównie w celu niszczenia przeciwników politycznych. I generalnie do poszukiwania wrogów.
                Mniej zła by się działo, gdyby zamiast patrzeć wstecz puszczono to wszystko z dymem i zajęto się przyszłością.
                Fundusze przeznaczone na IPN można by przeznaczyć na edukację. Więcej byłoby z tego pożytku, niż z grzebania w tych papierzyskach.
                • qqazz No w końcu piszesz cos sensownego 03.03.12, 21:09
                  Rację masz tutaj, tyle tylko, że to wina ograniczonego dostepu i niekompletnych archiwów (co wynika z tego, że wiele ciekawych dokumentów znajduje się w archiwach niejawnych do których nadal nie ma dostepu). Zastosowanie modelu niemieckiego czyli powszechny dostęp osób zainteresowanych do swoich akt a badaczy i urzedów do wszystkich mozliwych akt oraz prawo do kopiowania i upubliczniania dokumentów ze zbiorów rozwiazałoby sprawę grania wiedzą (która byłaby jawna) i sprowadziłoby role IPNu do roli kustosza z pozycji superprokuratora.

Wiedzę trzeba upublicznić a nie likwidowac dokumenty. Spalenie tomów z IPNu niczego nie załatwi bo zawsze ktos może mieć odpis czy kopię którym dalej bedzie można grac i to nawet skutecznej.

pozdrawiam
        • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 15:56
          A używane jest w złej sprawie, jak przez tę nawiedzoną babę, która nie widzi nawet powodu do powiedzenia "przepraszam".
          Która uważa, że facet nie tyle udowodnił swoją niewinność, a się "wywinął". Czyli coś było na rzeczy. Ona jedna jest czysta, wszyscy inni są winni, najwyżej im tego nie udowodniono.
          Współczuję jej, skoro była prześladowana, ale nie wszystkim od tego tak miesza we łbie. Niektórzy zachowują jasność myślenia.
        • bling.bling Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 21:55
          W 89 roku ja byłem przeciwny uwalnianiu archiwów. Właśnie z tych samych powodów które wymieniasz. Dziś widać że ta strategia nie dała nic. Dwadzieścia lat po roku 89 nadal archiwa są asem atu ktokolwiek jest przy władzy. Dorobek PRL to też część wspólnego polskiego dossier. I nie ma znaczenia czy to fałsz czy prawda w znaczeniu dowodowym. Jest to zaś całkowita prawda o czasach w których te archiwa powstawały. Taka była Polska tamtych czasów. Nie można ochronić społeczeństwa przed samym sobą. Jako społeczeństwo mamy prawo znać prawdę o nas samych nawet jeśli część tej prawdy to "fałsz"
          "Fałsz jest prawdą" jakkolwiek pokręcone może się takie zdanie wydawać
          • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 03.03.12, 22:09
            To co jest albo może być fałszem w takich dokumentach bardzo łatwo zlokalizować a często tez łatwo zweryfikować.

pozdrawiam
            • bling.bling Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 10:14
              "Łatwo" to jest pojęcie względne które w praktyce nic nie oznacza a zazwyczaj jest nieprawdziwe.
              • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 12:59
                Odpowiedziałem niżej na czym ta łatwosc polega.

pozdrawiam
            • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 11:20
              A czym się różni prawdziwa deklaracja o współpracy od fałszywej?

Czym się różni deklaracja o współpracy podjęta ze zlej woli (zawiści, chęci zysku cholera wie, z jakich motywów) pod wymuszonej szantażem?

Jaki jest latwy sposób weryfikacji?
              • k_a_p_p_a Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 11:27
                angelfree napisała:

> A czym się różni prawdziwa deklaracja o współpracy od fałszywej?
                >
                > Czym się różni deklaracja o współpracy podjęta ze zlej woli (zawiści, chęci zys
                > ku cholera wie, z jakich motywów) pod wymuszonej szantażem?
                >
                > Jaki jest latwy sposób weryfikacji?

To proste. Środowisko Unii Demokratycznej to zdrajcy , kolaboranci, a środowisko Porozumienia Centrum to niewinne ofiary prowokacji, fałszerstw i szantażu.
                • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:02
                  k_a_p_p_a napisał:
                  > To proste. Środowisko Unii Demokratycznej to zdrajcy , kolaboranci, a środowisk
                  > o Porozumienia Centrum to niewinne ofiary prowokacji, fałszerstw i szantażu.

Niestety tak własnie wyglada podejście do lustracji w naszym biednym kraju.
                  Jedni chca teczkami grać, inni za wszelka cenę je zlikwidować.

pozdrawiam
              • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:00
                Jeżeli ktos ma choćby podstawowe pojęcie o pracy kancelaryjnej w urzedach to nie bedzie miał problemów z weryfikacją, zapewniam cię. Własnie w ten sposób weryfikuje sie autentyczność i rzetelnosć archiwalnych dokumentów.
                A co do motywów i okoliczności podejmowania współpracy to kazdy przypadek jest indywidualny, choć większośc da się ująć w kilku typowych grupach. Problem w ich ocenie bierze się głównie z ograniczonego dostepu do wiedzy.

pozdrawiam
                • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:27
                  Rozumiem, że masz podstawowe pojęcie o pracy kancelaryjnej.
                  Jeśli to takie proste, to jestem pewna, że te podstawowe sprawy o pracy Urzędu Bezpieczeństwa jesteś w stanie wyłożyć, razem ze sposobami odróżniania dokumentów fałszywych od prawdziwych.
                  • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:33
                    angelfree napisała:

> Rozumiem, że masz podstawowe pojęcie o pracy kancelaryjnej.
                    > Jeśli to takie proste, to jestem pewna, że te podstawowe sprawy o pracy Urzędu
                    > Bezpieczeństwa jesteś w stanie wyłożyć, razem ze sposobami odróżniania dokument
                    > ów fałszywych od prawdziwych.

ja nie jestem w stanie tego wyłożyć, bo nie jestem historykiem. Ale po to jest IPN, żeby to robić.
                  • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:39
                    To, że coś tam wiem, nie znaczy, ze bede się o tym rozpisywał, zresztą to wiedza która łatwo zdobyć z powszechnie dostępnych publikacji.

pozdrawiam
                • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:28
                  Problem w ic
                  > h ocenie bierze się głównie z ograniczonego dostepu do wiedzy.

Jesli jest jakiś problem w ich ocenie z powodu ograniczonego dostępu do wiedzy, to chyba należy przyjąć zasadę domniemania niewinności.
                  • ramatoulaye Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:34
                    angelfree napisała:

> Problem w ic
                    > > h ocenie bierze się głównie z ograniczonego dostepu do wiedzy.

>
                    > Jesli jest jakiś problem w ich ocenie z powodu ograniczonego dostępu do wiedzy,
                    > to chyba należy przyjąć zasadę domniemania niewinności.

z tego co wiem, jest to zasada konstytucyjna. Jeśli IPN w jakimś punkcie ją złamał, to trzeba to zmienić.
                    Ale ciągle nie widzę powodu, żeby spalić archiwa.
                    • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:41
                      to zasada stosowana przez sądy, pion śledczy IPNu to organ scigania, on ma zebrac dowody na poparcie oskarżenia a nie domniemywać niewinnosci.

pozdrawiam
                    • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:51
                      > Ale ciągle nie widzę powodu, żeby spalić archiwa.

IPN działa na zamówienie polityczne. Używa dokumentów po to, by udowodnić, ze były lepsze i gorsze środowiska opozycyjne. Lepsze to te, które się potem związały z braćmi Kaczyńskimi, Olszewskim, Łopuszańskim, dogorywającym Moczulskim, Macierewiczem, gorsze, to srodowisko postkorowskie. Robota IPNu służy głównie zdyskredytowaniu tego środowiska.

Lepiej, żeby takie panie Niemiec nie dowiedziały się ostatecznie, kto na nie donosił, niż żeby w wyniku działalności IPNu niszczyć Bogu ducha winnych ludzi (toż to typowa ubecka metoda). IPN fałszuje tamtą rzeczywistość przyjmując za prawdę ubeckie fałszywki.

Skoro tak trudno rozgonić to towarzystwo na cztery wiatry, to lepiej to całe barachło spalić, a historycy niech się zajmą badaniem średniowiecza.
                      • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:58
                        Ale co ma jedno z drugim wspólnego? IPN z aktami? IPN to IPN a akta to akta. Jak kolejny durny minister wprowadzi reformę po której operacje w szpitalach beda wykonywali szewcy to skutki będa wiadome, ale czy wtedy będziemy sie domagać likwidacji szpitali czy tego żeby leczeniem ludzi zajmowali się lekarze?

I na Boga na jakiej podstawie mówisz o fałszywkach? Zwłaszcza w kontekscie artykułu w którym nie ma na ten temat ani słowa. Ba nie ma tam słowa które pozwalałoby w ogóle przypuszczać że gdzies był jakiś fałszywy dokument.
                        Zrezszta tak jak juz pisałem nawet gdyby był to zostanie szybko i ze 100% pewnoscia wychwycony przy sprawdzaniu.

pozdrawiam
                        • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 14:19
                          W tym wypadku faktycznie źle połączono kryptonim z nazwiskiem (cóż taki niewinny błąd, popełniony przez znakomitych historyków z IPNu) i zmarnowano kilka lat życia człowiekowi, który musial udowadniać, że nie był ohydną świnią.

Przy różnych okazjach udowodniano, że ubecy rejestrowali różne osoby jako agentów czy informatorów (nie znam się na tej nomenklaturze, pewnie są jakieś różnice), bo było to korzystne. Zdaje się, że dostawali premie. Zeznawali to sami ubecy. Więc takich fałszywek musi być multum.
                          Na takiej podstawie mówię więc o fałszywkach. Z całą pewnością jest tam mnóstwo dokumentów odzwierciedlających stan faktyczny, ale jest na pewno znaczący procent falszywych zobowiązań do współpracy i z tego powodu z zasady nie wierzę w żadne dokumenty pomawiające konkretne osoby. Po prostu nie wiem. Nie wiem, czy można na podstawie tych dokumentów tak łatwo dojść do prawdy. Prawda jest znana osobie figurującej w dokumentach i ubekowi.

A teraz podaj wreszcie ten łatwy sposób weryfikacji, czy ubek wpisując kogoś na listę tajnych współpracowników kłamał, czy nie.
                          • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 14:31
                            To czy TW został zarejestrowany rzetelnie czy lipnie to akurat łatwo zweryfikować, problemem, jak w tym przypadku jest ograniczony dostęp do dokumentów oraz brak możliwości ich ujawniania i publikowania przez zainteresowanego, co w połączeniu z nierzetelnością organów czy ich zła wola daje takie a nie inne efekty.
                            Zresztą taka lipna rejestracja czy ujawnienie źródła prędzej czy później wychodziło jezeli ktoś stosował ta metodę zbyt czesto, a przełożeni raczej niespecjalnie lubieli byc robieni w balona przez podwładnych i takie czeste robienie lipy mogło miec przykre konsekwencje dla funkcjonariusza. Wiec te historie o masowej produkcji niezetelnej dokumentacji włozyłbym między bajki, owszem takie kwity na pewno się trafiają ale nie powinno ich byc zbyt wiele i daje się je weryfikować.

pozdrawiam
                            • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 14:34
                              Ale jaki jest sposób tej latwej weryfikacji, o którym po raz kolejny piszesz?
                              • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 15:00
                                Porównując dokument z innymi dokumentami, weryfikujac fakty w nim opisane z innymi źródłami, wreszcie badając obieg dokumentu w ksiazkach kancelaryjnych.
                                To nie żadna wiedza tajemna to łatwo wyczytac z uzasadnień wyroków czy słuchając badaczy z IPNu.

pozdrawiam
                                • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 15:03
                                  Ale zeby móc przeprowadzić weryfikację musimy dysponować kompletna dokumentacją, a jak ja spalimy to zostana tylko pochowane zawczasu kopie i odpisy z hakami których nie da się w żaden sposób zweryfikować negatywnie.

pozdrawiam
                                  • angelfree Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 21:27
                                    W takim razie kopie i odpisy, jak tylko wypłyną, też należy spalić.
                                    • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 21:37
                                      Najlepiej spalić wszystko, żeby nie było niczego.

pozdrawiam
                  • qqazz Re: Archiwa IPNu nalezy spalić 04.03.12, 13:38
                    1. To trzeba poszezyc dostęp do tej wiedzy.
                    2. Zasada domniemania niewinnosci to zasada postępowania która jak najbardziej moze byc stosowana w sadowych procesach lustracyjnych, ale w sytuacji zwyczajnej oceny dokumentów i wyciagania z tego uprawnionych wniosków stosowanie tej zasady to stosowanie knebla dla kazdego kto ma odmienna opinie od oficjalnie zatwierdzonej.
                    Ciekawe też ze jak brytyjski historyk p. Irving stosował ta zasadę do zbadania poziomu odpowiedzialnosci Hitlera za holocaust to jakoś nikogo powaznego nie przekonał do słuszności takiego postepowania.

pozdrawiam
    • andrzej256 odszkodowanie 03.03.12, 19:50
      angelfree napisała:

...
      > Czy profesorowi Stankowi nie należy się jakies zadośćuczynienie?
      >

Nalezy mu sie solidne odszkodowanie.
      • angelfree Re: odszkodowanie 03.03.12, 20:33
        Żeby ono chociaż z kieszeni tych rzetelnych historyków było....
        • qqazz Re: odszkodowanie 03.03.12, 20:39
          Z jednej strony opinia sadu jest miazdżaca, z drugiej biorac pod uwagę casus Jurczyka mam duzy dystans do takich wyroków jezeli nie widze materiałów, taz zgodnie z wykładnia SN ktoś kto zobowiazał się do współpracy pisał meldunki i brał za to pieniądze niekoniecznie współpracował.

pozdrawiam
    • kolter Powinno się tą starą rurę powiesic za jaja!! 04.03.12, 18:27
      " Po prawie siedmiu latach sąd ostatecznie uniewinnił prof. Jana Stanka z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Jagiellońskiego z zarzutu współpracy z komunistycznymi służbami specjalnymi. Zrobił to na wniosek Instytutu Pamięci Narodowej, który wcześniej wpisał profesora na listę donosicieli.(.) Prawdziwą heroiną dramatu jest Barbara Niemiec, działaczka Solidarności, dziennikarka podziemnych pism z lat 80., kandydatka do parlamentu z ugrupowań prawicowych i nauczycielka akademicka. Niemiec, jako pokrzywdzona przez PRL, upubliczniła nazwisko prof. Stanka jako swojego krzywdziciela.
      A kiedy sąd postanowił, co postanowił, oznajmiła: "Jak jest walka, to są ofiary. Żyjemy w czasach, gdzie każdy nad każdym się rozczula. Widziałam o niebo większe dramaty niż zobaczenie swojego nazwiska na jakiejś liście".
      No bo - jak powiada Barbara Niemiec - gdzie drwa rąbią, itp. Jaka sprawa? Nie ma sprawy. Stało się coś? Nic a nic.

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,11276935,Na_co_moze_liczyc_Niemiec.html#ixzz1oAbVuJna
      • Gość: franek IPN to przeterminowana instytucja IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.12, 20:59
        IPN nie ma już racji bytu, kandydaci do lustrowania nie żyją lub są bardzo starzy a naszymi dziejami niech się zajmują uczciwi historycy. może warto zainicjować referendum w tej sprawie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka