Dodaj do ulubionych

Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa?

29.04.12, 21:50
Jestes, albo twoja zona/partnerka, w ciazy i okazuje sie, ze plod ma zespol Downa, albo chociazby zespol Alporta (pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Alporta). Czy zdecydowalibyscie sie urodzic dziecko, czy raczej dokonalibyscie aborcji? I w ktorym przypadku?

Odpowiedz nie jest oczywista. U dzieci z zespolem Downa najwiekszym problemem byly wady serca, na ktore te dzieci umieraly, a ktore sie teraz z powodzeniem operuje. Dzieci z zespolem Downa nie sa nieszczesliwe, ale czesto wymagaja ciaglej opieki, zwlaszcze te z ciezkim uposledzeniem umyslowym. Ale sa podobno bardzo wdzieczne, i rodzice, ktorzy maja dziecko z zespolem Downa zazwyczaj nie zaluja decyzji jego urodzenia czy nieoddania na stale do domu opieki.
W przypadku zespolu Alporta rodzi sie calkowicie zdrowy psychicznie czlowiek, ale szybko wymagajacy przeszczepu nerek (w postaci mlodzienczej przed 30 r.z.). Chyba nikt sam nie chcialby sie z taka choroba urodzic...
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 08:04
      Po co?
    • piwi77.0 Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 08:09
      Wykrycie jakiegokolwiek zespołu w okresie prenatalnym, to wystarczający powód do aborcji. Cieszyć się należy, że mamy dzisiaj możliwości wykrywania wielu wad we wczesnym okresie rozwoju i tym samym możliwość łatwiejszego życia.
      • andrzej256 Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 01.05.12, 12:37
        piwi77.0 napisał:

> Wykrycie jakiegokolwiek zespołu w okresie prenatalnym, to wystarczający powód d
        > o aborcji. Cieszyć się należy, że mamy dzisiaj możliwości wykrywania wielu wad
        > we wczesnym okresie rozwoju i tym samym możliwość łatwiejszego życia.

To sprawa indywidualna. Niektorzy wola urodzic dziecko z zespolem Downa i je wychowywac. Nie wiem czy mozna prenatalnie stwierdzic ciezkosc uszkodzenia ukladu nerwowego w zespole Downa.
    • paco_lopez Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 08:24
      nie i już.
    • hrafn1 Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 09:03
      Nikt nie chciał by się z taką chorobą urodzić, jednak zapytaj osobę z zespołem downa, czy nie chce żyć...
      • psi-arz Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 09:48
        może taka osoba nie chce żyć,ale,po prostu,boi się śmierci ? - może skrobanka jest wyjściem bardziej humanitarnym,niż skazywanie dziecka na dożywotnią wegetację ?
      • piwi77.0 Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 13:34
        hrafn1 napisał:

Nikt nie chciał by się z taką chorobą urodzić, jednak zapytaj osobę z zespołem downa, czy nie chce żyć...

Pytać się kogoś, czy chce żyć, jak już się on morduje na tym świecie, jest od rzeczy. Takie pytanie miałoby więcej sensu, gdyby można je było zadać zanim się pocznie zapytanego.
    • angelfree Nie n/t 30.04.12, 13:30

• Gość: yag Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? IP: 173.208.197.* 30.04.12, 16:00
      Nie.
      • voxave Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 16:12
        Nie ma mowy.
    • angelfree A autystyczne? 30.04.12, 16:42
      Zlokalizowano geny, które są najprawdopobniej odpowiedzialne za autyzm.
      • spawacz.drewna Re: A autystyczne? 30.04.12, 17:16
        w pani domu o tym czytalas? autyzm to zespol objawow i kilka genow to nie rozwiazanie
        • angelfree Re: A autystyczne? 30.04.12, 17:27
          Muszę Cię zmartwić, spawaczu. Nie czytam Pani Domu. Jedną z prawdopodobnych przyczyn autyzmu są mutacje genetyczne.
          genetyczne – uwarunkowane genem EN2 na chromosomie 7, a także innymi genami znajdującymi się na chromosomach 3, 4, 11; Naukowcy odkryli 20-30 genów odpowiedzialnych za powstanie autyzmu i wyróżniają geny odpowiedzialne za powstanie wczesnej i późnej odmiany autyzmu. Geny znajdujące się na chromosomie 11 są odpowiedzialne za powstanie autyzmu u mężczyzn, a geny znajdujące się na chromosomie 4 są odpowiedzialne za powstanie autyzmu u kobiet. Kobiety posiadają więcej genów odpowiedzialnych za powstanie autyzmu niż mężczyźni [5]. Przekazywana jest nie tyle podatność na autyzm, ile skłonność do wystąpienia spektrum zaburzeń tj. np.: trudności przystosowania, cech osobowości, itp. [6].
          Cytat jest z Wikipedii, ale jak Ci się chce, możesz sobie poszukac linków do artykułów medycznych.

Więc teraz pytanie: czy wiedząc, ze w genotypie mającego się urodzić dziecka występują geny związane z występowaniem autyzmu zdecydowałbyś się na urodzenie takiego dziecka?
          • Gość: kalka Re: A autystyczne? IP: *.bb.sky.com 30.04.12, 17:53
            poki co aniele, nim by urodzil (progeniture spawalnicza np) musialby byc innej plci

ps.
            watek elegancko uniseksujac koncowki- sprytnie degeneruje zagadnienie:)
          • spawacz.drewna Re: A autystyczne? 30.04.12, 19:05
            zmartwie cie - polska wikiepedia nie zawsze jest wiarygodnym zrodel, jak juz chcesz chlonac wiedze to pomecz sie nad tym

en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_autism
            ogolnie rzecz biorac nie znamy dokladnie przyczyn autyzmu lecz dzis dominuje genowa moda jakoby za pomoca modyfikacji killku genow mozna cos zrobic, nie neguje wplywu genow na choroby,wiadomo ale w tym przypadku to moze byc jedna z wielu przyczyn
            zreszta niedawno wierzono ze szczepionki powoduje autyzm
            • angelfree Re: A autystyczne? 30.04.12, 19:16
              Toteż napisałam, że podałam Wikipedię jako pierwsze z brzegu źródło.
              No i cóż tam innego napisali w tej anglojęzycznej Wiki?
              Early studies of twins had estimated heritability to be over 90%, in other words, that genetics explains over 90% of whether a child will develop autism.
              More than one gene may be implicated, different genes may be involved in different individuals, and the genes may interact with each other or with environmental factors.

Czy obecność takich genów u mającego się narodzić dziecka uważałbyś za dostateczny powód, dla zakończenia ciąży?
              • spawacz.drewna Re: A autystyczne? 30.04.12, 19:25
                ojej nie manipuluj

Many causes of autism have been proposed, but understanding of the theory of causation of autism and the other autism spectrum disorders is incomplete.[1] It was once thought that heritability contributes about 90% of the risk of a child developing autism, but environmental factors have been underestimated, and genetics overestimated, for their roles in autism-spectrum disorders.[2] The heritability of autism is complex and typically it is unclear which genes are responsible.[3] In rare cases, autism is strongly associated with agents that cause birth defects.[4] Many other causes have been proposed, such as childhood immunizations, but numerous clinical studies have shown no scientific evidence supporting any link between vaccinations and autism.[5]

wracajac do pytania - nie
                • angelfree Re: A autystyczne? 30.04.12, 19:42
                  A czy ja napisałam, że to jedyna przyczyna? Zresztą genetyka nie ma tu większego znaczenia, powiedzmy, że jest inna metoda diagnostyczna, która z dużą pewnością pozwoliłaby przewidzieć, że dziecko będzie autystyczne. Nie, ja też bym się nie zdecydowała.

Ale moja córka ma najprawdopodobniej Zespół Aspergera. I zastanawiam się, czy gdyby mi w początkach wyczekanej ciąży powiedziano, że moje dziecko będzie wprawdzie ponadprzeciętnie inteligentne, ale będzie w małym stopniu empatyczne, będzie miało zaburzone kontakty społeczne, nie będzie patrzyło w oczy, będzie robiło apokaliptyczne awantury, bo zburzył jej się porządek dnia albo wpadało w histerię, bo w pobliżu budują nowy dom, to czy bym się na takie macierzyństwo zdecydowała.
                  Nie wiem. : (
                  Pewnie bym nie uwierzyła w to wszystko.
                  • spawacz.drewna Re: A autystyczne? 30.04.12, 21:20
                    Musisz zmienic sposob myslania inaczej nie dasz rady.
                    • massaranduba Re: A autystyczne? 30.04.12, 22:01
                      spawacz.drewna napisał:

> Musisz zmienic sposob myslania inaczej nie dasz rady.

Angelfree nic nie musi i raczej nie oczekuje porady. Napisala szczerze i za to nalezy Jej sie szacunek.
      • andrzej256 Re: A autystyczne? 01.05.12, 15:12
        angelfree napisała:

> Zlokalizowano geny, które są najprawdopobniej odpowiedzialne za autyzm.

No wlasnie. A homoseksualne?
    • spawacz.drewna Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 30.04.12, 17:14
      jak ktos chce zwierzatko to niech sobie psa kupi
    • kolejar Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 01.05.12, 04:29
      Ale Ty filozoficzne tematy wynajdujesz! Ja Ci "z kopa" odpowiem, że TAK! Ale wcale nie myśl, że to tak zaraz, bo to i sro... To bardzo światopoglądowe. Może Twoje pytanie brzmi bardziej: "Czy byłbyś gotowy na przyjęcie takiego Daru?"
      Z drugiej strony jakby - ja mam teraz umierającą na chorobę nowotworową kotkę. Ona bardzo chce jeszcze chociaż troszkę żyć i nie cierpi za bardzo - jest tylko osłabiona coraz bardziej, ale nie ma bóli nowotworowych, to, chociaż znajomi radzą eutanazję, to tu w domu postanowiliśmy, że niech ona żyje póki nie cierpi.
      To jak takie dziecko cieczy się życiem???
      • pocoo Re: Czy urodzilibyscie dziecko z zespolem Downa? 01.05.12, 08:22
        kolejar napisał:

> To jak takie dziecko cieczy się życiem???

W Domach Opieki Społecznej jest mnóstwo takich "cieszących się życiem dzieci".Wolontariusze mile widziani.
        Jezeli takie dziecko się nie urodzi to nie ma się czym cieszyć.Tragedia.
    • andrzej256 Homoseksualizm 01.05.12, 12:38
      A gdyby prenatalnie mozna bylo stwierdzic czy dziecko bedzie homoseksualne to zdecydowalibyscie sie na aborcje? A biseksualne?
      • hankam Re: Homoseksualizm 01.05.12, 12:41
        Nie. Większość ludzi jest zresztą biseksualna w jakimś stopniu.
      • angelfree A psychopata? 01.05.12, 12:56
        Chyba generalnie w tym wszystkim chodzi o brak cierpienia i możliwość osiągnięcia samodzielności.
        Homoseksualizm jest wrodzony, ale nie jest (chyba) genetyczny więc, na szczęście, nie mamy możliwości tego sprawdzic.
        Ale wraz z postepami genetyki będziemy mieli mozliwość sprawdzenia podatności na choroby i rozmaitych indywidualnych cech.
        Czy taka wiedza powinna być udostępniana? Co powinno być udostępniane, a co nie? Wrodzona łamliwość kosci, podatność na nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie? Gdzie jest ta granica?

A psychopata? Nie mówię, że od razu Hannibal Lecter, ale taki normalny, przeciętny psychopata, który nie ma oporów przed krzywdzeniem i wykorzystywaniem innych i swietnie potrafi manipulować otoczeniem?

Pewnie nie ma jednoznacznych odpowiedzi na takie pytania. Każdy ma własną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka