Dodaj do ulubionych

Jawna wrogość a dobre maniery

22.07.12, 00:54
W opisie forum wyłapałam słówko "obyczaje", stąd moja próba zasięgnięcia porady na tym właśnie forum.
Czy jest w ogóle możliwe połączenie kultury z niechęcią wobec danej osoby jeśli ta niechęć jest oczywista, obustronna i nieukrywana? Gdzie jest granica? Wiadomo że idiotyzmem byłoby udawanie na zasadzie sztucznych uśmiechów ale czy jawna całkowita ignorancja - przebywanie u kogoś w domu przez kwadrans i nie spojrzenie na gospodarza ani razu, zadawanie pytań /które de facto do gospodarza są skierowane/ tylko sobie nawzajem /tyle że nieco głośniej/, nie powiedzenie ani "dzień dobry" ani "do widzenia" - tego typu zachowania. Pytam, ponieważ jako jednej ze stron trudno mi zachować obiektywizm, a z racji dość nerwowej sytuacji jeszcze trudniej spojrzeć z dystansem.
Obserwuj wątek
    • torado Re: Jawna wrogość a dobre maniery 22.07.12, 13:22
      hazel_jones napisała:

> W opisie forum wyłapałam słówko "obyczaje", stąd moja próba zasięgnięcia porady
      > na tym właśnie forum.
      > Czy jest w ogóle możliwe połączenie kultury z niechęcią wobec danej osoby jeśli
      > ta niechęć jest oczywista, obustronna i nieukrywana? Gdzie jest granica? Wiado
      > mo że idiotyzmem byłoby udawanie na zasadzie sztucznych uśmiechów ale czy jawna
      > całkowita ignorancja - przebywanie u kogoś w domu przez kwadrans i nie spojrze
      > nie na gospodarza ani razu, zadawanie pytań /które de facto do gospodarza są sk
      > ierowane/ tylko sobie nawzajem /tyle że nieco głośniej/, nie powiedzenie ani "d
      > zień dobry" ani "do widzenia" - tego typu zachowania. Pytam, ponieważ jako jedn
      > ej ze stron trudno mi zachować obiektywizm, a z racji dość nerwowej sytuacji je
      > szcze trudniej spojrzeć z dystansem.

rozumiem, że chodzi o niechęć do osoby, którą odwiedzam u niej w domu. W takim wypadku ja raczej zaprzestałabym wszelkich kontaktów z tą osobą. Tak jest prościej i przejrzyściej dla obu stron, bez zbędnych dylematów . :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka