Dodaj do ulubionych

symbol ryby - co oznacza?

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.07.04, 10:00
Pytanie jak w temacie...
Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie.
Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: ryby_tylko_na_niby Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 10:07
      hm.. chyba symbol chrześcijaństwa? ale po co takie chrześcijańskie draństwo na
      samochód naklejać? też mnie to zastanawiało czasami..
    • camel_3d Re: symbol ryby - co oznacza? 24.07.04, 11:44
      ze wlascieciel jest wedkarzem.:)))

Gość portalu: niewtajemniczony napisał(a):

> Pytanie jak w temacie...
      > Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie.
      > Wiecie coś na ten temat?
    • Gość: MiR Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 13:12
      To symbol chrześcijański. Z doświadczenia jednak wiem, że jest to coś w rodzaju
      zielonego listka. Właściciele samochodu z rybką zawsze jeżdżą jak cioty.
      • derduch Re: symbol ryby - co oznacza? 27.07.04, 08:16
        Dokładnie! Ja zawsze jak taki jakąś głupote strzeli na drodze to dre ryja żeby
        sobie lepiej ch... przyczepił a nie tego dorsza
        :-)
        • Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:14
          Skoro tak skutecznie działa ten Twój oryginalny koktajl , to może go zażyj .
          Nie będziesz wtedy "darł ryja " .
          • derduch Re: symbol ryby - co oznacza? 29.07.04, 07:36
            A wiesz że namawiasz mnie do popełnieniea przestępstwa (jazdy po alkoholu) i
            czy wiesz że to jest karalne? Mądralo...
    • Gość: tempus Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 14:33
      To symbol chrześcijański. Pierwsi chrześcijanie rozpoznawali się nawzajem
      rysując rybę na piasku.
      • Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 16:05
        Jezus Chrystus Syn Boga Zbawiciel - pierwsze litery tworzą greckie słowo
        oznaczające rybę - IXOYE - . Poza tym był to znak tajemnicy , bo ryba nie ma
        głosu .
        • Gość: niewtajemniczony Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.07.04, 20:00
          Dzięki za odpowiedzi.
          To, że to symbol wczesnochrześcijański - wiem, ale symbolem jakiej grupy
          religijnej jest obecnie?
          • Gość: tempus Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:06

> Dzięki za odpowiedzi.
            > To, że to symbol wczesnochrześcijański - wiem, ale symbolem jakiej grupy
            > religijnej jest obecnie?

Sądzę, że żadnej.
          • Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:16
            Odwaliłam za Ciebie , leniuszku , kawał roboty i pogrzebałam w internecie . Nie
            znalazłam potwierdzenia , że ryba jest symbolem jakiejś grupy religijnej . Jest
            ściśle związany z chrześcijaństwem , mimo , że przejęty od pogan .
            • Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:28
              Znalezione w necie - naklejki z obrazem ryby przyklejają na swoich
              samochodach zielonoświątkowcy .
              • Gość: as Re: symbol ryby - co oznacza? IP: 80.51.242.* 24.07.04, 21:31
                A ja nie jestem zieloswiatkowcem i przykleiłam sobie rybe na drzwiach jak
                wróciłam z kina po Quo vadis.
                • Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:53
                  Ja przecież nie napisałam , że znak ten jest zastrzeżony tylko dla
                  zielonoświątkowców :)))
    • ruda_szczurka Re: symbol ryby - co oznacza? 25.07.04, 12:48
      ze byli w kinie na "Gdzie jest Nemo" ;)
    • Gość: ff Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.light.csk.pl 25.07.04, 16:17
      uzytkownicy samochodow z rybka tez nie wiedza co ona oznacza, a przykleili ja sobie bo to takie cool i wszyscy sie pytaja co to znaczy...
    • lombat Re: symbol ryby - co oznacza? 26.07.04, 01:57

Jest to symbol chrzescijan (lacinskich?) z okresu wczesno-chrzescijanskiego.
      Pozniej, od XI wieku, Sw Franciszek wprowadzil znak krzyza. Krzyz przyjal sie
      powszechnie, a ogol mysli, ze byl jednym z symboli od poczatku.

Pzdr
    • lombat Re: symbol ryby - co oznacza? 26.07.04, 01:58

• Gość: RYBAK Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.a.pppool.de 28.07.04, 16:18
      <°)))))>< to jest ryba(chyba)
    • Gość: wtajemniczony Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 01:41
      to masoński znak Wielkiej Loży Masońskiej - Wielki Wschód
    • Gość: Ed Re: znaki i symbole chrześcijańskie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.07.04, 03:29
      Znaki chrześcijańskie uzupełniały magię ludową, ale nigdy nie potrafiły jej
      zastąpić.
      Stąd też symbole chrześcijańskie mają strukture dwuwarstwową. Symbol ryby
      oznacza tu w pierwszej warstwie zwykłą rybę, w drugiej natomiast Chrystusa -
      Zbawiciela. Symbol krzyża dotyczy w pierwszej warstwie okrutnego narzędzia
      kaźni, w drugiej jest symbolem odkupienia ludzi przez Chrystusa. Symbol kotwicy
      odnosi się w pierwszej warstwie do znanej marynarzom i rybakom konstrukcji
      technicznej, w drugiej zaś do nadziei, która jest "silną kotwicą duszy" (Hebr
      6,19).

Można jednak zdefiniować symbol inaczej, niekoniecznie podkreślając jego
      strukturę warstwową. Na czoło definicji wysuwana bywa niekiedy okoliczność, że
      słowo "symbol" ma rodowód antyczny i odznacza się od tej strony swoistą
      pragmatyką. Grecka nazwa "symbolon" odpowiada mianowicie
      słowom "znak", "oznaka" lub "objaw". Natomiast czasownik "symboleo"
      ("symballeo") informuje, iż coś zbieramy razem; że coś gromadzimy w jednym
      miejscu. Symbol jest w tym ujęciu znakiem o podwójnej pragmatyce. Posługujemy
      się nim zarówno wtedy, gdy istnieją obok siebie lub pojawiają się sukcesywnie
      różne przedstawienia tego samego przedmiotu, jak i wtedy, gdy jedno
      przedstawienie bywa odnoszone do szeregu przedmiotów (uważanych bądź za
      rzeczywiste, bądź za fikcyjne), przynależnych do różnych zbiorów. Przykładem
      może być tutaj np. medalik itp.

Nieco innych dodatkowych informacji na temat znaków i symboli można znaleźć:
      nowina.pl/symb.php?s=spis
      Na temat oddziaływania znaków i symboli powstała cała teoria w polskim wydaniu
      zebrana w:
      www.studioastro.com.pl/show.php?poz=161&act=full
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka