Gość: niewtajemniczony IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.07.04, 10:00 Pytanie jak w temacie... Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie. Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryby_tylko_na_niby Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 10:07 hm.. chyba symbol chrześcijaństwa? ale po co takie chrześcijańskie draństwo na samochód naklejać? też mnie to zastanawiało czasami.. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: symbol ryby - co oznacza? 24.07.04, 11:44 ze wlascieciel jest wedkarzem.:))) Gość portalu: niewtajemniczony napisał(a): > Pytanie jak w temacie... > Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie. > Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiR Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 13:12 To symbol chrześcijański. Z doświadczenia jednak wiem, że jest to coś w rodzaju zielonego listka. Właściciele samochodu z rybką zawsze jeżdżą jak cioty. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: symbol ryby - co oznacza? 27.07.04, 08:16 Dokładnie! Ja zawsze jak taki jakąś głupote strzeli na drodze to dre ryja żeby sobie lepiej ch... przyczepił a nie tego dorsza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:14 Skoro tak skutecznie działa ten Twój oryginalny koktajl , to może go zażyj . Nie będziesz wtedy "darł ryja " . Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: symbol ryby - co oznacza? 29.07.04, 07:36 A wiesz że namawiasz mnie do popełnieniea przestępstwa (jazdy po alkoholu) i czy wiesz że to jest karalne? Mądralo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 14:33 To symbol chrześcijański. Pierwsi chrześcijanie rozpoznawali się nawzajem rysując rybę na piasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 16:05 Jezus Chrystus Syn Boga Zbawiciel - pierwsze litery tworzą greckie słowo oznaczające rybę - IXOYE - . Poza tym był to znak tajemnicy , bo ryba nie ma głosu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewtajemniczony Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.07.04, 20:00 Dzięki za odpowiedzi. To, że to symbol wczesnochrześcijański - wiem, ale symbolem jakiej grupy religijnej jest obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:06 Gość portalu: niewtajemniczony napisał(a): > Dzięki za odpowiedzi. > To, że to symbol wczesnochrześcijański - wiem, ale symbolem jakiej grupy > religijnej jest obecnie? Sądzę, że żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:16 Odwaliłam za Ciebie , leniuszku , kawał roboty i pogrzebałam w internecie . Nie znalazłam potwierdzenia , że ryba jest symbolem jakiejś grupy religijnej . Jest ściśle związany z chrześcijaństwem , mimo , że przejęty od pogan . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:28 Znalezione w necie - naklejki z obrazem ryby przyklejają na swoich samochodach zielonoświątkowcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: symbol ryby - co oznacza? IP: 80.51.242.* 24.07.04, 21:31 A ja nie jestem zieloswiatkowcem i przykleiłam sobie rybe na drzwiach jak wróciłam z kina po Quo vadis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:53 Ja przecież nie napisałam , że znak ten jest zastrzeżony tylko dla zielonoświątkowców :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: symbol ryby - co oznacza? 25.07.04, 12:48 ze byli w kinie na "Gdzie jest Nemo" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.light.csk.pl 25.07.04, 16:17 uzytkownicy samochodow z rybka tez nie wiedza co ona oznacza, a przykleili ja sobie bo to takie cool i wszyscy sie pytaja co to znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
lombat Re: symbol ryby - co oznacza? 26.07.04, 01:57 Gość portalu: niewtajemniczony napisał(a): > Pytanie jak w temacie... > Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie. > Wiecie coś na ten temat? Jest to symbol chrzescijan (lacinskich?) z okresu wczesno-chrzescijanskiego. Pozniej, od XI wieku, Sw Franciszek wprowadzil znak krzyza. Krzyz przyjal sie powszechnie, a ogol mysli, ze byl jednym z symboli od poczatku. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lombat Re: symbol ryby - co oznacza? 26.07.04, 01:58 Gość portalu: niewtajemniczony napisał(a): > Pytanie jak w temacie... > Co oznacza taki symbol naklejony np. na samochodzie. > Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYBAK Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.a.pppool.de 28.07.04, 16:18 <°)))))>< to jest ryba(chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtajemniczony Re: symbol ryby - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 01:41 to masoński znak Wielkiej Loży Masońskiej - Wielki Wschód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: znaki i symbole chrześcijańskie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.07.04, 03:29 Znaki chrześcijańskie uzupełniały magię ludową, ale nigdy nie potrafiły jej zastąpić. Stąd też symbole chrześcijańskie mają strukture dwuwarstwową. Symbol ryby oznacza tu w pierwszej warstwie zwykłą rybę, w drugiej natomiast Chrystusa - Zbawiciela. Symbol krzyża dotyczy w pierwszej warstwie okrutnego narzędzia kaźni, w drugiej jest symbolem odkupienia ludzi przez Chrystusa. Symbol kotwicy odnosi się w pierwszej warstwie do znanej marynarzom i rybakom konstrukcji technicznej, w drugiej zaś do nadziei, która jest "silną kotwicą duszy" (Hebr 6,19). Można jednak zdefiniować symbol inaczej, niekoniecznie podkreślając jego strukturę warstwową. Na czoło definicji wysuwana bywa niekiedy okoliczność, że słowo "symbol" ma rodowód antyczny i odznacza się od tej strony swoistą pragmatyką. Grecka nazwa "symbolon" odpowiada mianowicie słowom "znak", "oznaka" lub "objaw". Natomiast czasownik "symboleo" ("symballeo") informuje, iż coś zbieramy razem; że coś gromadzimy w jednym miejscu. Symbol jest w tym ujęciu znakiem o podwójnej pragmatyce. Posługujemy się nim zarówno wtedy, gdy istnieją obok siebie lub pojawiają się sukcesywnie różne przedstawienia tego samego przedmiotu, jak i wtedy, gdy jedno przedstawienie bywa odnoszone do szeregu przedmiotów (uważanych bądź za rzeczywiste, bądź za fikcyjne), przynależnych do różnych zbiorów. Przykładem może być tutaj np. medalik itp. Nieco innych dodatkowych informacji na temat znaków i symboli można znaleźć: nowina.pl/symb.php?s=spis Na temat oddziaływania znaków i symboli powstała cała teoria w polskim wydaniu zebrana w: www.studioastro.com.pl/show.php?poz=161&act=full Odpowiedz Link Zgłoś