Dodaj do ulubionych

"Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"...

15.11.13, 20:49
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14956215,Spadkobiercy_odzyskaja_ikone_Warszawy__Rotunda_do.html#BoxWiadTxt
Rotunda została zbudowana w 1966 r. Sto lat wcześniej w tym miejscu powstała kamienica czynszowa przedsiębiorcy Pinkusa Lothe

Czy prawdę mówił izraelski premier , że Żydzi "wykupują Polskę" ?...

--
wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/443104,stepien-straszni-mieszczanie-widza-wszystko-oddzielnie.html
Obserwuj wątek
    • kolter-xl Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 15.11.13, 21:24
      chasyd_z_czerskiej napisał:

> Rotunda została zbudowana w 1966 r. Sto lat wcześniej w tym miejscu powstała ka
      > mienica czynszowa przedsiębiorcy Pinkusa Lothe

> Czy prawdę mówił izraelski premier , że Żydzi "wykupują Polskę" ?...

Za watykańską walutę ?
    • piwi77.0 Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 16.11.13, 17:36
      To są konsekwencje braku ustawy reprywatyzacyjnej. Moim zdaniem powinna ona być już dawno i powinna zakładać, że o żadnej reprywatyzacji mowy nie ma. To ostatecznie zamknęłoby problem ze zwrotem tego, co po tylu latach już się nikomu nie należy.
      • kolter-xl Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 16.11.13, 18:31
        piwi77.0 napisał:

> To są konsekwencje braku ustawy reprywatyzacyjnej. Moim zdaniem powinna ona być
        > już dawno i powinna zakładać, że o żadnej reprywatyzacji mowy nie ma. To ostat
        > ecznie zamknęłoby problem ze zwrotem tego, co po tylu latach już się nikomu nie
        > należy.

To ta ustawa powinna zmusić też tych co niesłusznie(Krk)dostali zwrot .
        • lepian4 Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 19.11.13, 14:46
          Tak jest, slusznie towarzyszu zajebaliscie, a teraz nieslusznie oddajecie! Lewacka wrazliwosc spoleczna, job twoja mac!
    • chasyd_z_czerskiej PKiN 16.11.13, 20:14
      Pałac Kultury i Nissbaumów ?...

Zaczęli ostrożnie, od Rotundy... Żeby sprawdzić jak zareagują lemingi... :)

--
      min.Boni
      yelita.pl/artykuly/art/boni
    • tigertiger Re: PKiN 16.11.13, 23:26
      Mamy bogatą historie antysemicka, już w 1226 roku biskup wrocławski Wawrzyniec nawoływał wiernych do otwartej nienawiści względem Żydów. Wprowadził też podatek na kupców żydowskich. Przejeżdżający przez Wrocław kupcy żydowscy byli zobowiązani płacić dodatkowo nałożono na nich obowiązek płacenia pogłównego nawet wówczas, gdy jechali bez towarów. W 1267 roku we Wrocławiu odbył się synod duchowieństwa archidiecezji gnieźnieńskiej, który postanowił ograniczyć wolności żydowskie na ziemiach polskich. Nakazano tworzenie wydzielonych dzielnic żydowskich (pierwsze getta), które miały być otoczone murem lub fosą. Zobowiązano również Żydów do noszenia wyróżniającej się odzieży wierzchniej (spiczasta czapka). Zabroniono Żydom przebywania w miejscach publicznych, takich jak: łaźnie, gospody itp. W każdym mieście mogli mieć co najwyżej jedną synagogę. Natomiast polskich chrześcijan wezwano do zaprzestania utrzymywania kontaktów towarzyskich z Żydami i zakazano kupowania żywności od kupców żydowskich. Szkoda, że tego nie uczą na lekcjach historii, za to na lekcjach religii wpaja się nienawiść do Żydów i dziej się to kompletnie poza kontrolą ministerstwa edukacji mimo, że dziej się to w placówkach podlegających pod jurysdykcję ministerstwa.
      • cyberia151 Re: PKiN 19.11.13, 13:31
        tigertiger napisała:

> Mamy bogatą historie antysemicka, już w 1226 roku biskup wrocławski Wawrzyniec
        > nawoływał wiernych do otwartej nienawiści względem Żydów. Wprowadził też podate
        > k na kupców żydowskich. Przejeżdżający przez Wrocław kupcy żydowscy byli zobowi
        > ązani płacić dodatkowo nałożono na nich obowiązek płacenia pogłównego nawet wów
        > czas, gdy jechali bez towarów. W 1267 roku we Wrocławiu odbył się synod duchowi
        > eństwa archidiecezji gnieźnieńskiej, który postanowił ograniczyć wolności żydow
        > skie na ziemiach polskich. Nakazano tworzenie wydzielonych dzielnic żydowskich
        > (pierwsze getta), które miały być otoczone murem lub fosą. Zobowiązano również
        > Żydów do noszenia wyróżniającej się odzieży wierzchniej (spiczasta czapka). Zab
        > roniono Żydom przebywania w miejscach publicznych, takich jak: łaźnie, gospody
        > itp. W każdym mieście mogli mieć co najwyżej jedną synagogę. Natomiast polskich
        > chrześcijan wezwano do zaprzestania utrzymywania kontaktów towarzyskich z Żyda
        > mi i zakazano kupowania żywności od kupców żydowskich. Szkoda, że tego nie uczą
        > na lekcjach historii, za to na lekcjach religii wpaja się nienawiść do Żydów i
        > dziej się to kompletnie poza kontrolą ministerstwa edukacji mimo, że dziej się
        > to w placówkach podlegających pod jurysdykcję ministerstwa.

Ale i tak mieli luzik, w innych krajach ówczesnej Europy były pogromy, od czasu do czasu ich także wyganiano, zresztą dlatego do nas przyszli.

Biedne te żydki, ciekawe czemu ich tak nigdzie nie lubią?
        • tigertiger Re: PKiN 19.11.13, 15:33
          > Biedne te żydki, ciekawe czemu ich tak nigdzie nie lubią?
          Jak to dla czego? Żydzi czytali i pisali zanim europejscy władcy w średniowieczu poznali abecadło, znali się na handlu, na finansach, na wszelakich rzemiosłach nie znanych jeszcze wówczas w Europie. Więc władcy korzystali z doradztwa i usług żydowskich w zamian nadając ich gminom różne przywileje, tak by zachęcać ich do osiedlania się na stałe. Skoro monarchowie popierali Żydów, korzystali z ich pomocy, zwłaszcza finansowej to Watykanowi się to nie podobało, ze zrozumiały względów to oni walczyli o te wpływ u monarchów. Prowadzono wiec w kościołach antysemickie nawoływania, lud prosty kupował wszytko jak leci (Żydzi są potomkami zabójców Chrystusa, za karę tułają się po świecie bez własnego państwa, mają związki z szatanem, paktują z wrogami chrześcijan, zatruwają wodę i żywność itp.). Sytuacja Żydów zaczęła się więc pogarszać w ciągu XII i XIII stulecia. Pojawiły się wówczas pogromy ludności żydowskiej przeprowadzane przez ludność chrześcijańską, nakazy i zakazy dotyczące Żydów wprowadzane przez władze świeckie i kościelne oraz próby izolowania tej społeczności od ludzi innych wyznań. Sobór w 1215 roku nakazał Żydom nosić specjalne znaki identyfikujące ich przynależność narodową i wyznaniową.W efekcie liczba ludności żydowskiej w Europie Zachodniej zmniejszał się. W Europie Środkowo-Wschodniej liczba ludności żydowskiej natomiast wzrosła w skutek migracji Żydów prześladowanych w Europie Zachodniej do Polski, Czech, na Węgry. Wyznawcy judaizmu byli tutaj ludźmi księcia-króla, podlegali bezpośrednio jemu i jego o władzy sądowej, tworzyli autonomiczne gminy, rządzili się swoimi prawami. W Polsce Kazimierza Wielkiego pogromów żydowskich jeszcze nie było. Dopiero na przełomie XIV i XV stulecia w Krakowie doszło do pierwszego pogromu Żydów. Pretekstem do wystąpienia motłochu były pogłoski o rytualnym mordzie na dziecku chrześcijańskim i obrzuceniu kamieniami księdza idącego z hostią. Podpalano domy żydowskie, grabiono majątek, zabito wiele osób. Kraków wysiedlił w 1495 roku Żydów do pobliskiego Kazimierza, a w 1466 roku Żydów usunięto z Gdańska. W 1495 roku Żydom opuścić Wielkie Księstwo Litewskie, ale w 1503 roku dekret ten cofnięto. W Polsce największa niechęć do Żydów przejawiała się u elit kościelnych (są tego dowody np. u Długosza), a nie u monarchów. O tej wielowiekowej tradycji właśnie piszę.
        • kolter-xl Re: PKiN 19.11.13, 21:59
          cyberia151 napisała:

> Biedne te żydki, ciekawe czemu ich tak nigdzie nie lubią?

Bo boga wam zabili.
          • teodor_jeske_choinski_1 My strajkowaliśmy, a oni... 19.11.13, 22:36
            nam lodówkę z chałupy wynosili...

3obieg.pl/mossad-w-solidarnosci-czyli-kilka-uwag-z-okazji-promocji-nowej-ksiazki-dr-cenckiewicza-o-lechu-walesie
    • supaari "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 21.11.13, 21:52

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14956215,Spadkobiercy_odzyskaja_ikone_Warszawy__Rotunda_do.html#BoxWiadTxt
      > Rotunda została zbudowana w 1966 r. Sto lat wcześniej w tym miejscu powstała ka
      > mienica czynszowa przedsiębiorcy Pinkusa Lothe
      >
      >
      > Czy prawdę mówił izraelski premier , że Żydzi "wykupują Polskę" ?...
      >
      >
      > --
      > wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/443104,stepien-straszni-mieszczanie-widza-wszystko-oddzielnie.html

1. Sąd potwierdził prawa pewnych osób do gruntu, który został im bezprawnie odebrany.
      2. Jeśli jakieś gomułki wybudowały tam cokolwiek, to ich następcy prawni niech się nie burzą.
      3. Jesli ktoś coś kupuje (lub nawet wykupuje), to sprawa między sprzedającym i tym kimś. Nie wiem co ma to wspólnego z artykułem.
      4. W świetle pkt. 3. pytanie o to który premier Izraela, gdzie i w jakich okolicznościach miał powiedzieć słowa, które mu przypisałeś byłoby bez sensu, więc go nie zadam.
      • chasyd_z_czerskiej Re: "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 23.11.13, 11:54
        A więc "antysemicka" okładka mówiła prawdę ?... :)
        • supaari Re: "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 24.11.13, 18:53

> A więc "antysemicka" okładka mówiła prawdę ?... :)

Nie wiem, nie dbam o to, nie pisałem o żadnej "antysemickiej" okładce. Odniosłem się do Twojego bezsensownego, idiotycznego wpisu. Ty się do moich słów nie ustosunkowałeś. Jeśli masz ochotę bredzić nie na temat, skontaktuj się z piwciem i mielonką - będziecie stanowili świetny tercet: nawet gdybyście "dyskutowali" ze sobą, to każdy rozsądny człowiek uznałby, że wątek, w którym to robicie jest zbitkiem przypadkowych wpisów, nie majacych ze sobą związku.
          • piwi77.0 Re: "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 25.11.13, 14:39
            supaari napisał:

skontaktuj się z piwciem

Dobrze, ale już wstań i wytrzep spodenki na kolankach.
          • chasyd_z_czerskiej Re: "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 25.11.13, 20:06
            > Nie wiem, nie dbam o to, nie pisałem o żadnej "antysemickiej" okładce.

To było okładka we 'Wprost' z takim tytułem - uznana za "antysemicką" :)

O
            > dniosłem się do Twojego bezsensownego, idiotycznego wpisu.

Zaraz, zaraz - co było bezsensowne ?... Artykuł w GW czy słowa żydowskiego premiera ?... :)

--
            www.wykop.pl/ramka/1749186/angola-delegalizuje-islam/
            • supaari Re: "Dziecko, zastanów sie o czym piszesz..." 26.11.13, 01:08

> > Nie wiem, nie dbam o to, nie pisałem o żadnej [i]"antysemickiej" okładce[
              > /i].
              >
              > To było okładka we 'Wprost' z takim tytułem - uznana za "antysemicką" :)

Dzięki za informacje. Nie zmienia to faktu, że nie interesuje mnie ona, nie dbam o nia i nie pisałem o niej.

> O
              > > dniosłem się do Twojego bezsensownego, idiotycznego wpisu.
              >
              > Zaraz, zaraz - co było bezsensowne ?... Artykuł w GW czy słowa żydowskiego prem
              > iera ?... :)

Przeczytaj jeszcze raz uważnie: Odniosłem się do Twojego bezsensownego, idiotycznego wpisu. Dasz radę wyczaić co moim zdaniem jest bezsensowne? Może pomocne będzie przeczytanie jeszcze raz mojego pierwszego wpisu w tym wątku?
    • znj2 Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 22.11.13, 20:03
      Uważam, że Żydo-Ameryce i Izraelowi należy przekazać wszystko. I będzie spokój! Głupi narodek umownie zwany Polakami, nie powinien posiadać niczego, jedynie za każdym Żydem nosić walizki. Na to tylko zasługują. Zwykły motłoch!
      • chasyd_z_czerskiej Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 23.11.13, 11:52
        > Głupi narodek umownie zwany Polakami, nie powinien posiadać niczego, jedynie z
        > a każdym Żydem nosić walizki. Na to tylko zasługują. Zwykły motłoch!

Mylisz się - to USA i Żydzi są motłochem...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14980583,USA__Nie_zamierzamy_przepraszac_Afganczykow_za_bledy.html#BoxWiadTxt
      • piwi77.0 Re: "Synu, kiedyś to wszystko będzie twoje !"... 25.11.13, 12:31
        znj2 napisała:

Uważam, że Żydo-Ameryce i Izraelowi należy przekazać wszystko.

To jest jedna z możliwości, ale nie jedyna. Przecież wystarczyłoby uregulować ten problem i na przykład wprowadzić ustawę uniemożliwiającą jakikolwiek zwrot majątku, jeżeli został przejęty przez państwo, zostały poczynione inwestycje i jest on istotny dla prawidłowego wykonywania przez państwo ważnych zadań społecznych. Tyle rządów różnych opcji przewinęło się przez polską scenę, ale jakoś żadnego nie było stać na inicjatywe w tej dziedzinie. Więc nie ma się co dziwić, że są dochodzenia dawnych własności, skoro ciągle otwarte są widoki na sukces takich akcji. I dopóki nie będzie regulacji, żądania nigdy się nie skończą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka