10.11.14, 18:34
Co sądzicie o obecnej kampanii przedwyborczej? Mi rzuca się w oczy ogromna skala reklam i przedsięwzięć przedwyborczych. Wczoraj jeden kandydat rozdawał jabłka (każde elegancko zapakowane), inny - metalowe oznaki ze swoją podobizną. Na każdym miejskim słupie co najmniej cztery wielkoformatowe plakaty z pretendentem do „służby społecznej”. A już przed kościołami wręcz tłok, żadna z opcji nie gardzi wciskaniem swoich ulotek pobożnemu ludowi (a może sami stali się nagle prokościelni?).
Może ktoś jest zorientowany ile dziesiątek milionów poszło na to? Spokojnie można by za tę kwotę wybudować kilkanaście przedszkoli albo wspomóc rodziców dzieci niepełnosprawnych.
Czy nie razi Was taki rozmach kampanii? A może czujemy się już tak bogatym społeczeństwem, że wyrzucone miliony wydają się oczywistością?

Obserwuj wątek
    • kot_mrau Re: Na bogato 10.11.14, 18:43
      Do kościoła nie chodzę, nie wiem jaki tam tłok

/miau
    • brum.pl1 Kontrowersyjnie... 10.11.14, 18:57
      propanstwowiec napisał:

> Może ktoś jest zorientowany ile dziesiątek milionów poszło na to? Spokojnie moż
      > na by za tę kwotę wybudować kilkanaście przedszkoli albo wspomóc rodziców dziec
      > i niepełnosprawnych.

Wiem, że dla każdego rodzica dziecko to skarb, nawet gdyby było kadłubkiem.
      W tv leci co jakiś czas taki spot, by wspomagać dziewczynkę która wymaga opieki sześciu specjalistów: endokrynologa, onkologa, itp, itp
      A ja pomagam tym dzieciom, które są niezwykle uzdolnione ale pochodzą z biednych rodzin, które nie są w stanie realizować ich marzeń czy rozwijać talentów. Przykro mi, ale na kadłubków nie dam ani jednego grosza.
      • kot_mrau Re: Kontrowersyjnie... 10.11.14, 19:30
        a co to za pie...mento?

/miau?
    • kot_mrau Re: Kontrowersyjnie... 10.11.14, 20:27
      boga nie ma i szatana też
      beretelwi

/miau
      • brum.pl1 Re: Kontrowersyjnie... 10.11.14, 20:38
        kot_mrau napisał:

> boga nie ma i szatana też

Jest, jest. Niejednokrotnie się o tym przekonałem, ale prawdą jest też, że jestem wybrańcem losu.

• pocoo Re: Kontrowersyjnie... 10.11.14, 21:36
          brum.pl1 napisał:
          > ...ale prawdą jest też, że jestem wybrańcem losu.
          >
          Ty też?Myślałam,że tylko ja.
    • propanstwowiec Czyli jest OK? 11.11.14, 08:33
      Rozumiem, że dziesiątki (jeśli nie setki) milionów (kampania plus koszt samych wyborów) wyrzucone w błoto Was nie dziwi? Rozejrzyjcie się wokół ile jest potrzeb, biedy a nawet nędzy...
      • yoma Re: Czyli jest OK? 11.11.14, 09:00
        Dlaczego uważasz, że my (pluralis maiestatis) się mamy rozglądać? Niech się rozglądają ci, co wyrzucają.
      • brum.pl1 Tak. Jest OK 11.11.14, 11:17
        propanstwowiec napisał:

> Rozejrzyjcie się wokół ile jest potrzeb,
        > biedy a nawet nędzy...

Gdzie? W Polsce?
        Poczytaj, może zmienisz zdanie:
        wyborcza.pl/1,75248,16908887,Awans_Polski_w_swiatowym_rankingu_dobrostanu.html
        • propanstwowiec Chyba mnie przekonałeś :) 12.11.14, 18:32
          A tak poważnie. Do wszelkiego typu rankingów trzeba mieć ograniczone zaufanie. Raz ze względu na możliwość błędu, a dwa że często firma przeprowadzająca „niezależne” badanie jest (lub Ci co jej zlecają) bardzo zainteresowana wynikiem. Teraz np. stale podają - Onet, TVN - że PO znacznie wyprzedza PiS. A jak będzie, już w poniedziałek się przekonamy!

Zobacz:
          wyborcza.pl/duzyformat/1,140945,16732863,Pozyj_sobie_za_12_zl.html
          a może to naruszy Twoje samozadowolenie:
          wyborcza.pl/duzyformat/1,140812,16657690,Dwa_wiaderka.html
          Tak więc nie jest tak różowo, choć pewnie zza szyb drogiego samochodu, z perspektywy willi pod miastem i dobrze opłacanej pracy – widok inny.

Nawet zakładając, iż jest cudnie – nadal uważam, że wyrzucenie setek milionów na ulotki, wielkoformatowe plakaty, gadżety, reklamy radiowo-telewizyjne (kiedy każdy zmienia kanał), opłacenie komisji itd. itp. jest w najwyższym stopniu niegospodarnością.

Pieniądze te - zamiast przeznaczać na kampanie - można by spożytkować na cele publiczne - dla dobra społeczeństwa. Ot - skoro na dzieci niepełnosprawne uważacie że nie warto – chociażby na załatanie najpilniejszych dziur w naszych chodnikach i drogach.
        • propanstwowiec Re: Tak. Jest OK 12.11.14, 18:36
          Uwielbiam taki argument (statystyczny). Powiedz ofierze wypadku drogowego, że jak donoszą badania ilościowo ofiar mniej...
      • jotkajot49 Re: Czyli jest OK? 11.11.14, 15:58
        >Rozumiem, że dziesiątki (jeśli nie setki) milionów (kampania plus koszt samych wyborów) wyrzucone w błoto Was nie dziwi
        Nic nie zostało wyrzucone w błoto.
        Dziesiątki ludzi, pracując przy kampanii zarobiło pieniądze projektując, drukując plakaty, foldery itp. Zarobione w ten sposób pieniądze trafiają z powrotem do obiegu nakręcając koniunkturę. Myśląc jak propaństwowiec (he,he), produkowanie wszystkiego poza żytnia mąką i zgrzebnym
        lnem należy uznać za niepotrzebne.
        • propanstwowiec Re: Czyli jest OK? 12.11.14, 18:33
          jotkajot49 napisał:

> Dziesiątki ludzi, pracując przy kampanii zarobiło pieniądze projektując, drukuj
          > ąc plakaty, foldery itp. Zarobione w ten sposób pieniądze trafiają z powrote
          > m do obiegu nakręcając koniunkturę. Myśląc jak propaństwowiec (he,he), produkow
          > anie wszystkiego poza żytnia mąką i zgrzebnym
          > lnem należy uznać za niepotrzebne.

Ciekawa analiza. Rozwijając ten sposób myślenia, jeszczebyłoby lepiej (ale czy na pewno dla dobra publicznego i społecznego?) gdyby bez skrępowania rozwijać paserstwo, prostytucję, obrót narkotykami – ach ile osób znalazłoby przy tych zajęciach pracę – a może i powyżej średniej krajowej?)…
          • jotkajot49 Re: Czyli jest OK? 12.11.14, 21:00
            >...Rozwijając ten sposób myślenia, jeszczebyłoby lepiej (ale czy
            > na pewno dla dobra publicznego i społecznego?) gdyby bez skrępowania rozwijać p
            > aserstwo, prostytucję, obrót narkotykami ...

Wyciągasz wnioski jak ów uczony, który urwawszy pająkowi ostatnią nogę
            i wydawszy polecenie "idź" , gdy pająk nie ruszył z miejsca, zanotował:
            " Gdy się urwie pająkowi ósmą nogę, pająk traci słuch! "
            • propanstwowiec Re: Czyli jest OK? 13.11.14, 18:52
              Ładna metafora, ale nijak nie rozumiem co masz na myśli. Zrozumiałem, że nie ważna jaka dziedzina gospodarki sie rozwija - i czy w ogóle służy to dobru publicznemu - ważne że ktoś to finansuje (no właśnie kto?) a rynek sie kręci. Nie zgadzam się z takim podejściem.
              • jotkajot49 Re: Czyli jest OK? 14.11.14, 18:28
                >Ładna metafora, ale nijak nie rozumiem co masz na myśli

To, że stawiasz tezy nie mające żadnej podstawy.("Rozwijając ten sposób myślenia, jeszcze byłoby lepiej (ale czy na pewno dla dobra publicznego i społecznego?) gdyby bez skrępowania rozwijać paserstwo, prostytucję, obrót narkotykami")
                Z mojej wypowiedzi nie da się wyciągnąć takiego wniosku.

> Zrozumiałem, że nie ważna jaka dziedzina gospodarki sie rozwija - i czy w ogóle służy to dobru publicznemu

Dla dobra publicznego nie ma, oczywiście, żadnego znaczenia, jakie dziedziny gospodarki się rozwijają, ważne by ten rozwój zaowocował wpływami do budżetu. Z niego bowiem są finansowane wydatki na owe "dobra publiczne"
                A wracając do tematu paserstwa, narkotyków i sutenerstwa - są one nierozerwalnym ( (chociaż nielegalnym) - elementem gospodarki i od bieżącego roku :
                "Komisja Europejska podjęła działania zmierzające do opracowania powszechnego i spójnego dla wszystkich państw członkowskich sposobu ujmowania (metod szacowania i rejestrowania) następujących rodzajów działalności nielegalnej: prostytucji, produkcji i handlu narkotykami, przemytu alkoholu i wyrobów tytoniowych, a państwa członkowskie zostały zobligowane do ich wdrożenia.
                Zmiany te obligatoryjnie obejmą również włączenie do rachunków narodowych (PKB) wartości produkcji z tytułu działalności nielegalnej"

...- ważne że ktoś to finansuje (no właśnie kto?) a rynek sie kręci. Nie zgadzam się z takim podejściem.

No kto to może finansować? I z czym się w sumie nie zgadzasz?
      • kot_mrau Re: Czyli jest OK? 13.11.14, 21:08
        pierdzielenie pisowskie w doopie Błaszczaka kołkiem stoi!!!!

/
    • marta595 Re: Na bogato 12.11.14, 15:59
      propanstwowiec napisał:

> Może ktoś jest zorientowany ile dziesiątek milionów poszło na to? Spokojnie moż
      > na by za tę kwotę wybudować kilkanaście przedszkoli albo wspomóc rodziców dziec
      > i niepełnosprawnych.

> Czy nie razi Was taki rozmach kampanii? A może czujemy się już tak bogatym społ
      > eczeństwem, że wyrzucone miliony wydają się oczywistością?

Za pieniądze przeznaczone na kampanie wyborcze nie można wybudować ani jednego przedszkola, ani też wspomóc rodziców dzieci niepełnosprawnych.
      Komitet wyborczy może pozyskiwać środki i wydatkować je wyłącznie na cele związane z wyborami. Nie może także wydatkować posiadanych środków na cele niezwiązane z wyborami, np. na cele charytatywne czy inne społecznie użyteczne.

Po co ta demagogia i populizm? Od propaństwowca oczekiwać należałoby elementarnej wiedzy na temat regulacji prawnych obowiązujących w państwie prawnym, jakim Polska jest, chyba że nie dla wszystkich prawo stanowione jest najważniejsze ;)
      Kampanie wyborcze owszem kosztują, ale to jest normalna działalność w demokratycznym państwie.Regulują to przepisy kodeksu wyborczego z 5 stycznia 2011 r. (dalej kodeks). Wspólne dla wszystkich wyborów przepisy (Sejm, Senat, Prezydent RP, Parlament Europejski i wybory samorządowe) zawiera dział I, rozdział 15 kodeksu (art. 125–151). Natomiast regulacje szczegółowe, dotyczące limitów wydatków, jakie komitety wyborcze mogą przeznaczyć na agitację wyborczą, określają:

art. 199 i 200 – dla wyborów do Sejmu;
      art. 259 – dla wyborów do Senatu;
      art. 237 – dla wyborów Prezydenta RP;
      art. 337 – dla wyborów do Parlamentu Europejskiego;
      art. 378 i 379 – dla wyborów do organów stanowiących (rada gminy i rada powiatu oraz sejmik województwa) jednostek samorządu terytorialnego;
      art. 476 – dla wyborów wójtów, burmistrzów, prezydentów miast.

Jeśli chodzi o rozmach kampanii, to ja go nie dostrzegam. Poza śmietnikiem w skrzynce pocztowej i mijanych po drodze bilbordach nic więcej do mnie nie dociera.Sama wchodzę na stronę internetową mojego miasta i tam odnajduję osoby, na które będę głosować.
      • propanstwowiec Re: Na bogato 12.11.14, 18:27
        Fajnie, że cytujesz przepis. Ale chyba UFO go nie stworzyło?

Co do niewidzenia tego co ja, może mieszkasz w niewielkiej miejscowości? U mnie panuje styl bizantyjski.
        • marta595 Re: Na bogato 12.11.14, 19:36
          propanstwowiec napisał:

> Fajnie, że cytujesz przepis. Ale chyba UFO go nie stworzyło?

To do kogo masz pretensje i o co? Bo chyba nie o to, że nie UFO stanowi prawo.

Chyba, że uważasz, że w państwie demokratycznym możemy obyć się bez wyborów, a co za tym idzie bez ponoszenia również kosztów z nimi związanych.

Nie podoba ci się prawo, którego nie znasz jak widać po twoich wypowiedziach, a może się mylę? To tak bez tej demagogii wskaż konkretnie, który z artykułów Ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. regulującej zasady finansowania kampanii wyborczej, tobie się nie podoba? Potrafisz udowodnić, że to prawo jest złe i prowadzi do rozrzutności i wyrzucania pieniędzy w "błoto" ? I mam nadzieję, że potrafisz zaproponować inny zapis w jego miejsce, a nie ograniczać się do populistycznych sloganów ;)
          • propanstwowiec Re: Na bogato 13.11.14, 18:56
            marta595 napisała:

> To tak bez tej demagogii wskaż konkretnie, który z artykułów Us
            > tawy z dnia 5 stycznia 2011 r. regulującej zasady finansowania kampanii wyborcz
            > ej, tobie się nie podoba? Potrafisz udowodnić, że to prawo jest złe i prowadzi
            > do rozrzutności i wyrzucania pieniędzy w "błoto" ? I mam nadzieję, że potrafisz
            > zaproponować inny zapis w jego miejsce, a nie ograniczać się do populistycznyc
            > h sloganów ;)
            >
            A Ty znowu o przepisach. Rozumiem, że urzędnik musi działać w oparciu o przepisy, dokonując księgowań na właściwych kontach itp.

Mówię zupełnie o czymś innym. Poddaję w wątpliwość, pod osąd Forum, zastanawiam się głośno (w końcu demokracja, to wolno) czy w takim kraju jak nasz - gdzie tyle jest do zrobienia i uregulowania, a nie ma na to od lat środków – wydawanie potężnych kwot na reklamę i kampanie (o czym za tydzień się zapomni) jest właściwe, celowe i moralne? Dotąd na forum, kwestie finansowe budziły ogromne emocje. Ale, cóż.

Bez łaski, ustaliłem sam: koszt organizacyjny samych wyborów samorządowych wyniesie w tym roku kwotę co najmniej 280 mln zł! Poprzednio 160 mln. Oczywiście nie wchodzą w to koszty kampanii reklamowej. Należy powyższą kwotę pomnożyć razy dwa?

A jeszcze gdzieniegdzie II tura, i kolejne wybory i znowu...

Rozumiem, to oczywiste koszty demokracji :) Ale jak dla mnie - skromnie żyjącego obywatela - zbyt drogo!!

• marta595 Re: Na bogato 13.11.14, 21:02
              propanstwowiec napisał:

> Mówię zupełnie o czymś innym. Poddaję w wątpliwość, pod osąd Forum, zastanawiam
              > się głośno (w końcu demokracja, to wolno) czy w takim kraju jak nasz - gdzie t
              > yle jest do zrobienia i uregulowania, a nie ma na to od lat środków – wyd
              > awanie potężnych kwot na reklamę i kampanie
              (o czym za tydzień się zapomni) jes
              > t właściwe, celowe i moralne? Dotąd na forum, kwestie finansowe budziły ogromne
              > emocje. Ale, cóż.

Ponieważ, jak słusznie piszesz jest demokracja, to tobie wolno tak pisać,a mnie wolno nazywać po imieniu to, co piszesz.Rozumiem też, że mając świadomość, że kwestie finansowe zawsze budzą ogromne emocje, zwłaszcza na forach (tu przeważnie są same emocje ;)) wykorzystujesz to i stawiasz ten temat w tak demagogiczny i populistyczny sposób, aby podłączyły się inne osoby i też sobie ponarzekały.
              "Wydawanie potężnych kwot na kampanię i reklamę" to zadanie komitetów wyborczych, które nie korzystają ze środków publicznych, tylko ze środków własnych.O tym między innymi mówią przepisy powołanej przeze mnie ustawy, które raczysz lekceważyć, bo to by ci psuło efekt świętego wzburzenia wśród forumowiczów.Nie wykluczam, że w końcu to osiągniesz, ale czy takie tanie chwyty stosuje ktoś, kto uważa się za propaństwowca?

> Bez łaski, ustaliłem sam: koszt organizacyjny samych wyborów samorządowych wyni
              > esie w tym roku kwotę co najmniej 280 mln zł!
              Poprzednio 160 mln. Oczywiście
              > nie wchodzą w to koszty kampanii reklamowej. Należy powyższą kwotę pomnożyć raz
              > y dwa?
              > A jeszcze gdzieniegdzie II tura, i kolejne wybory i znowu...

A tu faktycznie koszt organizacyjny samych wyborów ponosimy z budżetu i na te wybory wg informacji PKW przeznaczono łącznie 291 mln. zł. (koszty kampanii reklamowej jak napisałam wyżej nie finansuje budżet).

Takie dane i zestawienie kosztów z wcześniejszymi wyborami znalazłam np tutaj.Znajdziesz tam również odpowiedź na to, dlaczego są to najdroższe jak dotąd wybory.
              Jeśli mówisz o wyrzucaniu pieniędzy w "błoto", to tak można określić na pewno kwotę wydaną na zorganizowanie wyborów również dla tych, którzy w nich nie uczestniczą, ale inaczej się nie da.Chyba,że wprowadzimy obowiązek wyborczy, takie rozwiązania w świecie istnieją.

> Rozumiem, to oczywiste koszty demokracji :) Ale jak dla mnie - skromnie żyjąceg
              > o obywatela - zbyt drogo!!

No to zgadzamy się co do oczywistych kosztów demokracji i mogę również napisać, że drogo, tyle,że ja akurat nie wiem czy dałoby się zrobić to taniej.Chyba, że postawimy na JKM, który wszystkich pozbawi praw wyborczych i wprowadzi monarchię z królem wybranym z bożej łaski.
              • karbat Re: Na bogato 14.11.14, 18:31
                Na kampanie wyborcza wydaje sie mnostwo pieniedzy ... z roznych zrodel ... ,
                aby ta kase mozna bylo sobie pozniej odbic ... z nawiazka .

W innym przypadku, Nikt by nie wydal na nia
                zlamanego grosza. Bylby to hooj, a nie interes.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka