Dodaj do ulubionych

„Kara śmierci. Powracający dylemat"

07.12.14, 12:35
Szubienica jako symbol cywilizacji europejskiej – rozmowa na temat kary śmierci z doktorem Piotrem Bartulą
www.portal.arcana.pl/Szubienica-jako-symbol-cywilizacji-europejskiej-rozmowa-na-temat-kary-smierci-z-doktorem-piotrem-bartula,623.html
Ciekawe wyjście ze schematów.

Polecam też dyskusję:
www.youtube.com/watch?v=byuIL6VmU5o
Kto z biorących udział w tej dyskusji Waszym zdaniem zaorał abolicjonistyczne podejście?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Szubienica, krzyż czy stos - co za różnica? 07.12.14, 14:23
      Należymy do cywilizacji śmierci, która epatuje nas tym co nas niby czeka po śmierci. Która całe nasze życie usiłuje podporządkować zasadom, mającym nam zapewnić wygodę i dostatek, gdy już umrzemy. Jesteśmy jak ci zamachowcy islamscy wysadzający się z okrzykiem Allah akbar! My też całe życie poświęcamy jakiejś ułudzie wciskanej do naszych głów od dzieciństwa przez ludzi, którzy dzięki temu już dziś żyją w niewyobrażalnym dostatku i wygodach.

S.
    • spokojny.zenek Re: „Kara śmierci. Powracający dylemat" 07.12.14, 15:09
      Promocja książki wydanej kilkanaście lat temu???? Zalega w magazynach?
      W dodatku oparta na tak absurdalnych pomysłach, jak stwierdzenie, że kara śmierci przestała być akceptowana w roku ... 2007 (ba jakaś pani coś wtedy podobno powiedziała). Czyli nie było EKPC, nie było protokołu dodatkowego, nie było wyrzeczenia się przez wszystkie (!) kraje europejskie kary śmierci w warunkach pokoju i przez kolejne - w warunkach wojny.
      • statikk Re: „Kara śmierci. Powracający dylemat" 15.12.14, 22:37
        spokojny.zenek napisał:

> Promocja książki wydanej kilkanaście lat temu???? Zalega w magazynach?
        > W dodatku oparta na tak absurdalnych pomysłach, jak stwierdzenie, że kara śmier
        > ci przestała być akceptowana w roku ... 2007 (ba jakaś pani coś wtedy podobno p
        > owiedziała)..

Ta książka jest dosyć mało znana. A rok wydania jest mało ważny dla myślących ludzi.
        Nie rozmawiasz o starych filmach lub grach? Tylko o nowościach? Puknij się i przemyśl to na spokojnie.

Proces zniesienia kary śmierci trwał dosyć długo. Za końcowe stadium uznano zniesienie kary śmierci również w wypadku wojny. A w takim wypadku ostatnim krajem znoszącym karę śmierci była Łotwa i to zaledwie dwa lata temu. I książka nie jest na tym oparta, bo jest oparta na testamentowej teorii sprawiedliwości i o tym jest głównie mowa oprócz przytaczania argumentów przeciwników oraz zwolenników kary głównej i potem osobistego zdania autora na ten temat. To jest cała książka, a nie fragment przytoczony przez ciebie i jakby wszystko było oparte na nim.
    • tigertiger Powracający dylemat ??? 07.12.14, 15:13
      statikk napisał:

> Szubienica jako symbol cywilizacji europejskiej – rozmowa na temat kary ś
      > mierci z doktorem Piotrem Bartulą

Odgrzebałeś rozmowę z 2011 roku i filmik z you tube z początku roku bo .... ???
      Masz jakieś osobiste "powracające dylematy" i w związku z tym odgrzewasz stare tematy ?

> Kto z biorących udział w tej dyskusji Waszym zdaniem zaorał abolicjonistyczne
      > podejście?
      To ma być zagadka ?
      W Polsce ostatnią dyskusję na temat powrotu kary śmierci mieliśmy w 2011 r. Jej powrotu do Kodeksu karnego domagał się wówczas PiS. Zgadnij jaki jest stosunek PiS do liberalizacji prawa aborcyjnego (mamy w Polsce najostrzejsze prawo aborcyjne w całej UE) ?
      Czy Twoim zdaniem większość Polaków (ponoć katolików) podziela pogląd Franciszka i jest przeciwna karze śmierci oraz dożywociu ?

• statikk Re: Powracający dylemat ??? 15.12.14, 22:42
        tigertiger napisała:
        > Odgrzebałeś rozmowę z 2011 roku i filmik z you tube z początku roku bo .... ??

Bo tak.
        Jak ci dam cytaty z Misesa to też będziesz płakał o rok wydania?

Nie mam dylematów.

" Zgadnij jaki jest stosunek PiS do liberalizacji prawa aborcyjnego (mamy w Polsce najostrzejsze prawo aborcyjne w całej UE) ?"

Ich stosunek do aborcji jest absurdalny jak cała partia Kaczora.

"Czy Twoim zdaniem większość Polaków (ponoć katolików) podziela pogląd Franciszka i jest przeciwna karze śmierci oraz dożywociu ?"

Nie.

• tigertiger Re: Powracający dylemat ??? 16.12.14, 07:55
          > Bo tak.
          > Jak ci dam cytaty z Misesa to też będziesz płakał o rok wydania?

Dziecko nie emocjonuj się. To jest forum dyskusyjne, a nie trzepak. Na zwyczajnie zadane pytanie spodziewam się rzeczowej, uczciwej odpowiedzi. Odpowiedz "bo tak" odsłania twoją niedojrzałość, a nieuzasadniony atak "będziesz płakał" frustrację.
          Jednym słowem żałosne.:)

> Nie mam dylematów.
          Jeśli nie nie masz dylematów, to o czyich "powracających dylematach" piszesz. Odgrzebałeś temat "bo tak" chciałeś i piszesz o "powracającym dylemacie" bo ... ?

> Ich stosunek do aborcji jest absurdalny jak cała partia Kaczora.

Twoja odpowiedź jest absurdalna. Postawiłam ci pytanie w konkretnym kontekście twojej wypowiedzi? Nie pytam o to jaki jest twój stosunek do PiS. :)

> "Czy Twoim zdaniem większość Polaków (ponoć katolików) podziela pogląd Franci
          > szka i jest przeciwna karze śmierci oraz dożywociu ?"
          >
          > Nie.

Zadałam ci pytania retoryczne( na które nie oczekuje się odpowiedzi, bo odpowiedz jest oczywista, znana), więc nie kompromituj się udzielając odpowiedzi typu "bo tak" czy "nie". :)
          • statikk Re: Powracający dylemat ??? 20.12.14, 05:38
            Jestem spokojny. To tobie zalecałem spokój, "Puknij się i przemyśl to na spokojnie."ale widać masz problemy z czytaniem.Jak widać nie zrobiłeś tego i nadal pie..lisz farmazony jak zresztą każdy troll.Zresztą nieważne. Zostałeś już zaorany i w żaden sposób nie podjąłeś wyzwania/
            • tigertiger Re: Powracający dylemat ??? 20.12.14, 09:47
              statikk napisał:

> Jestem spokojny.

Jak odpisywałeś "Bo tak. Jak ci dam cytaty z Misesa to też będziesz płakał o rok wydania? "
              Też nie kierowały tobą emocje ? To jak wyjaśnisz emocjonalny personalny atak, a brak rzeczowej odpowiedzi na zwykłe pytanie ? Brakami w wychowaniu ?

statikk napisał:

> ale widać masz problemy z czytaniem, Jak widać nie zrobiłeś tego i nadal pi
              > e..lisz farmazony jak zresztą każdy trol

Na razie to ty masz problem z czytaniem, i nadal wyrażasz tylko swoje frustrację, a poza personalnym atakiem nie ma w twych wypowiedziach nic więcej. Odpisujesz mi kolejny raz, ba kopiujesz "tigertiger napisała:" i nadal piszesz do mnie w formie męskiej ? Czyżby emocje zaburzyły u ciebie do tego stopnia procesy analizy wzrokowej, że nie dostrzegłeś nie tylko o czym do ciebie piszę, ale nie umiesz odczytać prawidłowo końcówek żeńskich ?
              "Postawiłam ci pytanie w konkretnym kontekście twojej wypowiedzi? "
              "Zadałam ci pytania retoryczne( na które nie oczekuje się odpowiedzi, bo odpowiedz jest oczywista, znana), więc nie kompromituj się udzielając odpowiedzi typu "bo tak" czy "nie". :)
              Nie czytasz nawet tego co sam kopiujesz
              "tigertiger napisała:
              > Odgrzebałeś rozmowę z 2011 roku i filmik z you tube z początku roku bo .... ?? "

farmazony jak zresztą każdy troll

Trolling polega na świadomym prowokowaniu innych użytkowników poprzez agresywne, kontrowersyjne lub obraźliwe wypowiedzi niezwiązane z tematem postu, a jedynie mające charakter osobistych ataków mających na celu rozbudzenie lub wywołanie nowej dyskusji oraz skupienie uwagi na trollu.
              Tymczasem ja używam rzeczowych argumentów w dyskusji, zadaję pytania zwilżane z tematem i na nierzeczowe, emocjonalne zaczepki reaguję lub nie. To,że nie spodobało ci się wytykanie tobie niedojrzałego zachowania przy okazji argumentacji na którą nie potrafiłeś inaczej zarefować jak atakiem personalnym raczej sugeruje, że to ty trollujesz.":)
              Żadnej dezorientacji pozostałych uczestników nasza wymiana spostrzeżeń nie wywołała, nikogo z pozostałych użytkowników poza tobą moje trafne uwagi tez nie zirytowały. To o jakim ty trollu piszesz ?:)

Zostałeś już zaoran
              > y i w żaden sposób nie podjąłeś wyzwania/

Dziecko o czym ty do mnie piszesz i po co to robisz ? Ulżyło ci ? Najprostszym sposobem obrony jest nie atak tylko nie podejmowanie dyskusji z kimś kogo uważasz za trolla. Więc jeśli faktycznie uważasz kogoś za trolla to go nie karm.
              Ja z tobą na pewno nie podejmę już żadnej dyskusji, bo ty zwyczajnie nie umiesz dyskutować:)

• statikk Re: Powracający dylemat ??? 15.12.14, 22:49
        tigertiger napisała:
        (mamy w Polsce najostrzejsze prawo aborcyjne w całej UE)

Surowsze jest w Irlandii.
        Kiedyś było też na Malcie,teraz już nie jest .Jedne wybory i wszystko zmieniło się radykalnie
        • tigertiger Re: Powracający dylemat ??? 16.12.14, 08:18
          > Surowsze jest w Irlandii.

Nie jesteś widzę na bieżąco skoro nie wiesz, że prawo aborcyjne w Irlandii uległo zmianie 2013 roku. Obecnie prawo Irlandzkie zezwala na aborcję także wtedy, gdy zagrożenie wynika z zamiaru popełnienia przez kobietę samobójstwa. Czyli de facto umożliwia przewodzenie legalnej aborcji, gdy kobieta jej nie chce z dowolnego powodu. Wystarczy, że będzie miała powody by być w depresji (bo jest ofiarą gwałtu i nie chce urodzić dziecka oprawcy, bo dowiedziała się, że jej płodu ma śmiertelne wady, bo ma trudną sytuację ekonomiczną czy rodziną) i odwoła się do groźby targnięcia się na własne życie. Ta furtka daje więcej możliwości, niż zapisy w naszej ustawie, których nie lekarze nie przestrzegają w obawie o swoją karierę, albo odmawiają przeprowadzenia zabiegów powołując się na klauzulę sumie i przedłużają decyzję, aż zabieg staje się nie możliwy do przeprowadzenia legalnie.

> Kiedyś było też na Malcie,teraz już nie jest .Jedne wybory i wszystko zmieniło
          > się radykalnie

No i znowu się mylisz. Właśnie jedynym europejskim krajem, w którym aborcja jest całkowicie nielegalna, jest nadal Malta. Tyle, że Malta jest tak małym państewkiem, że pod każdym względem statystycznym jest nie istotna na tle całej Europy.

• kot_mrau Re: „Kara śmierci. Powracający dylemat" 07.12.14, 18:19
      fajnie jest powoływać się na zdanie innych samym głupim być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka