Dodaj do ulubionych

zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje??

02.03.06, 16:24
Jakie sa konsekwencje gdy zleceniodawca zrywa umowe zlecenie przed terminem?
Czy jest zobowiazany do jakiejs rekompensaty?
Obserwuj wątek
    • jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 02.03.06, 17:03
      Asiu - w umowie zleceniu powinien byc pargraf nt. zerwania umowy przez ktorąś ze
      stron. Minimum tego czego możesz oczekiwać od zleceniodawcy to wypłacenie
      należności za to, co zdążyłaś zrobić, czy ponieść inne koszty (kupić jakieś
      materiały itp). chyba że masz do czynienie z umową zleceniem będącą alternatywą
      umowy o pracę - jak miałaś pracować od 1-go do 30-go np. stycznia, a
      zleceniodawca powiedział Ci 15 - go, ze mozesz już nie przychodzić i zapłacił za
      połowę miesiąca. Nie wiem co wtedy, ale gdyby to było właśnie to, to spróbuję
      odpowiedzieć. Pozdrawiam
      • asia23bb Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 02.03.06, 22:38
        Pisze cos takiego 'strony moga wypowiedzic umowe w kazdym czasie. Jesli strona
        wypowiadajaca nie ma waznego powodu, jest zobowiazana naprawic szkode' :(

Nie wiem co to znaczy 'wazny powod'
        Mialam umowe do okreslonego dnia, a na 4 tygodnie przed jej zakonczeniem
        powiedziano mi, ze musi zostac ona anulowana!

bede wdzieczna za pomoc
        • jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 16:43
          czy masz w tej umowie zapis "wszelkie zmiany niniejszej umowy powinny miec formę
          pisemną"? Wówczas powinnaś otrzymać pismo o zerwaniu umowy z podaniem "ważnego"
          powodu. Oczywiście tym "ważnym" powodem może być wszystko - np. wycofanie się
          klienta, i taki powód trudno Tobie będzie podważyc. Ale też zadaj sobie
          pytanie, czy gra jest warta świeczki, może zamiast poświęcać czas na spór warto
          pomyśleć o jakimś lepszym sposobie zarabiania? W każdym razie życzę powodzenia.
          • asia23bb Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 19:18
            nie mam takiego zapisu, ale chyba masz racje, gra nie warta swieczki

dzieki za pomoc
            • jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 19:41
              a jakiej pracy szukasz lub o jakiej marzysz? Uprzedzam, nie jestem św.
              Mikolajem, ewent. odpowiedz na priv. Pozdrawiam
              • asia23bb Masz maila N/T 04.03.06, 11:52
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka