asia23bb 02.03.06, 16:24 Jakie sa konsekwencje gdy zleceniodawca zrywa umowe zlecenie przed terminem? Czy jest zobowiazany do jakiejs rekompensaty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 02.03.06, 17:03 Asiu - w umowie zleceniu powinien byc pargraf nt. zerwania umowy przez ktorąś ze stron. Minimum tego czego możesz oczekiwać od zleceniodawcy to wypłacenie należności za to, co zdążyłaś zrobić, czy ponieść inne koszty (kupić jakieś materiały itp). chyba że masz do czynienie z umową zleceniem będącą alternatywą umowy o pracę - jak miałaś pracować od 1-go do 30-go np. stycznia, a zleceniodawca powiedział Ci 15 - go, ze mozesz już nie przychodzić i zapłacił za połowę miesiąca. Nie wiem co wtedy, ale gdyby to było właśnie to, to spróbuję odpowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link
asia23bb Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 02.03.06, 22:38 Pisze cos takiego 'strony moga wypowiedzic umowe w kazdym czasie. Jesli strona wypowiadajaca nie ma waznego powodu, jest zobowiazana naprawic szkode' :( Nie wiem co to znaczy 'wazny powod' Mialam umowe do okreslonego dnia, a na 4 tygodnie przed jej zakonczeniem powiedziano mi, ze musi zostac ona anulowana! bede wdzieczna za pomoc Odpowiedz Link
jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 16:43 czy masz w tej umowie zapis "wszelkie zmiany niniejszej umowy powinny miec formę pisemną"? Wówczas powinnaś otrzymać pismo o zerwaniu umowy z podaniem "ważnego" powodu. Oczywiście tym "ważnym" powodem może być wszystko - np. wycofanie się klienta, i taki powód trudno Tobie będzie podważyc. Ale też zadaj sobie pytanie, czy gra jest warta świeczki, może zamiast poświęcać czas na spór warto pomyśleć o jakimś lepszym sposobie zarabiania? W każdym razie życzę powodzenia. Odpowiedz Link
asia23bb Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 19:18 nie mam takiego zapisu, ale chyba masz racje, gra nie warta swieczki dzieki za pomoc Odpowiedz Link
jegor33 Re: zerwanie umowy zlecenia-konsekwencje?? 03.03.06, 19:41 a jakiej pracy szukasz lub o jakiej marzysz? Uprzedzam, nie jestem św. Mikolajem, ewent. odpowiedz na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link