Dodaj do ulubionych

Polska do tej zasady się nie zastosuje

12.01.15, 22:44
Nie pierwszy raz. I chyba nie ostatni. Do zasady nie zastosuje się Kościół - dlaczego? - bo nie i już. Na wolę bożą to jednak nie wygląda. Ale Kościół wie lepiej i bóg mu nie podskoczy.

... mimo, że Komisja Europejska zdecydowała, że pigułka „dzień po” powinna być sprzedawana w UE bez recepty, już Minister Zdrowia zapowiedział, że jeśli to będzie możliwe, to Polska do tej zasady się nie zastosuje.

Nawet mnie to nie zdziwiło. Pewnie podobnie zareagują inni Polacy, też bez zdziwienia. I bez związanej z tym stanem rzeczy chęcią do jakichś protestów. Normalka. Tak oto "normalnieje" nam polska rzeczywistość.
Obserwuj wątek
    • wawrzanka Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 13.01.15, 00:09
      9rgkh napisał:

>... mimo, że Komisja Europejska zde
      > cydowała, że pigułka „dzień po” powinna być sprzedawana w UE bez re
      > cepty, już Minister Zdrowia zapowiedział, że jeśli to będzie możliwe, to Polska
      > do tej zasady się nie zastosuje.

Jeśli pigułka "dzień po" ma być sprzedawana bez recepty to tak samo bez recepty powinny być sprzedawane tabletki antykoncepcyjne, ponieważ "dzień po" to nic innego, jak zwielokrotniona dawka jednej tabletki antykoncepcyjnej. Równie dobrze zamiast tabletki "dzień po" kobieta może zażyć pół opakowania pigułek antykoncepcyjnych na raz. Efekt będzie taki sam.

Zarówno ta wiedza, jak i wiedza w jakich sytuacjach zdrowotnych pigułki antykoncepcyjne nie są wskazane powinna być powszechna. Gdyby tak było - pigułki antykoncepcyjne i "dzień po" powinny być sprzedawane bez recepty.
      • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 13.01.15, 11:38
        Problemem jest to, że sprzedaż jakiegoś prostego specyfiku miałaby być CELOWO OGRANICZANA przez państwo. Państwo nie stosowałby się do tego, co mówi nauka ale słuchałoby kościelnych bzdetów. Mamy się na takie sterowanie przez ciemnotę godzić? Jak jesteśmy traktowani? I to przez kogo, przez tych, którzy sami tkwią po uszy w zakłamaniu?
      • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 13.01.15, 22:13
        wawrzanka napisała:

> 9rgkh napisał:
        >
        > >... mimo, że Komisja Europejska zde
        > > cydowała, że pigułka „dzień po” powinna być sprzedawana w UE
        > bez re
        > > cepty, już Minister Zdrowia zapowiedział, że jeśli to będzie możliwe, to
        > Polska
        > > do tej zasady się nie zastosuje.
        >
        > Jeśli pigułka "dzień po" ma być sprzedawana bez recepty to tak samo bez recepty
        > powinny być sprzedawane tabletki antykoncepcyjne, ponieważ "dzień po" to nic i
        > nnego, jak zwielokrotniona dawka jednej tabletki antykoncepcyjnej. Równie dobrz
        > e zamiast tabletki "dzień po" kobieta może zażyć pół opakowania pigułek antykon
        > cepcyjnych na raz. Efekt będzie taki sam.

Rozumiem o co chodziło grgkh i częściowo się z nim zgadzam. Ale Ty też masz rację.
        Problemem jest przyczyna, dla której tabletka po powinna być sprzedawana lub raczej przyczyna dla której jej sprzedaż mogłaby być ograniczona.

Ograniczenie, o które chodziło (ta mi się wydaje) grgkh jest motywowane religijnie - wystarczy posłuchać Gowina, który porównuje je do aborcji... No cóż w takim razie okres nie jest niczym innym jak aborcją. Tylko czekać na przymusowe zapładnianie kobiet co by się żadne jajeczko nie zmarnowało (pozostaje jeszcze problem z naturalnymi poronieniami - ale tym akurat katolik a'la Gowin sobie głowy nie zaprząta)

> Zarówno ta wiedza, jak i wiedza w jakich sytuacjach zdrowotnych pigułki antykon
        > cepcyjne nie są wskazane powinna być powszechna. Gdyby tak było - pigułki antyk
        > oncepcyjne i "dzień po" powinny być sprzedawane bez recepty.

O to to. Wiedza o antykoncepcji i nauczanie o niej powinno być powszechne (a nie wyszydzane, demonizowane i oskarżane o demoralizację).

Z jednej strony antykoncepcja powinna być przepisywana przez lekarza (i ograniczeniem tego nie powinien być wiek i wymagana zgoda rodziców, a wyłącznie przeciwskazania medyczne), bo wiąże się z długim okresem podawania hormonów. Z drugiej strony pomimo podobieństwa w działaniu tabletka "po" ma zupełnie inne zastosowanie - dla kogoś kto chce ich używać jako antykoncepcji łatwiej i taniej będzie po prostu stosować antykoncepcję.
        W przypadku tabletki "po" istnieje ryzyko, że będą niewłaściwie wykorzystywane ale nikt raczej nie wyobraża sobie w momencie "po" lecieć do lekarza po receptę.
        Jaka jest alternatywa dla zakazu sprzedaży tabletek "po":
        - rozszerzenie podziemia aborcyjnego z ryzykiem, że aborcje będą wykonywane niezgodnie ze sztuką lekarską
        - branie różnych "specyfików", które mają w założeniu usunąć ciążę, a których efektem ubocznym może być śmierć dziewczyny/kobiety
        - niechciane ciąże (gwałt/wpadka) i zmarnowane życie młodej dziewczyny i jego dziecka (chociaż oczywiście zdarzają się wyjątki)

Chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest powszechna dostępność pigułek "po" i edukacji seksualnej.
        Argumenty przeciw są w większości motywowane religijnie.
        Te, które nie są religijne, nie są moim zdaniem wystarczająco mocne by pigułek "po" zakazać.
        • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 13.01.15, 23:03
          bookworm napisał:

> Rozumiem o co chodziło grgkh i częściowo się z nim zgadzam. Ale Ty też masz rac
          > ję.

Ja nie wchodzę tutaj w polemikę z wawrzanką. Kontynuuję myśl z początku, rozwijam ją, mówię w szczegółach, o co mi chodzi w tym wątku.

A z czym się nie zgadzasz u mnie?
          • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 00:35
            9rgkh napisał:

> bookworm napisał:
            >
            > > Rozumiem o co chodziło grgkh i częściowo się z nim zgadzam. Ale Ty też ma
            > sz rac
            > > ję.
            >
            > Ja nie wchodzę tutaj w polemikę z wawrzanką. Kontynuuję myśl z początku, rozwij
            > am ją, mówię w szczegółach, o co mi chodzi w tym wątku.
            >
            > A z czym się nie zgadzasz u mnie?

Z większością się zgadzam.
            Nie zgadzam się z nazywaniem tego prostym specyfikiem.
            Tabletka "po" to nie witamina c. Przy braku rozważnego stosowania - co przy aktualnych durnych polskich przepisach dotyczących antykoncepcji nie jest specjalnie trudne, ktoś może rzeczywiście stosować tabletki "po" zamiast regularnej skonsultowanej z lekarzem antykoncepcji. Taki, często podawany, zastrzyk hormonów może poważnie rozregulować metabolizm i stanowić zagrożenie dla zdrowia.
            • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 01:30
              bookworm napisał:

> 9rgkh napisał:
              >
              > > bookworm napisał:
              > >
              > > > Rozumiem o co chodziło grgkh i częściowo się z nim zgadzam.
              > > > Ale Ty też masz rację.
              > >
              > > Ja nie wchodzę tutaj w polemikę z wawrzanką. Kontynuuję myśl
              > > z początku, rozwijam ją, mówię w szczegółach, o co mi chodzi w tym wątku.
              > >
              > > A z czym się nie zgadzasz u mnie?
              >
              > Z większością się zgadzam.
              > Nie zgadzam się z nazywaniem tego prostym specyfikiem.

OK. Już myślałem, że naprawdę się z czymś nie zgadzasz ponieważ zwracam uwagę na Twoje uwagi :). Tu chodzi o sens, treść.

Czasem piszę na skróty. Prosty - bo jeśli dostępny bez recepty to prosty w dostępie. Specyfik - bo jest to jakaś tam, nieprecyzowana przeze mnie dokładnie substancja sprzedawana w aptece. Definicji specyfiku, tak podejrzewam, nie ma w farmakopei jako wyodrębnionej i oznaczającej coś szczególnego.

> Tabletka "po" to nie witamina c.

To wiem. :) A czy ja jej przez to naubliżałem? :) Albo zrównałem ze sobą? Spoko, jestem chemikiem i mam świadomość czym to się różni. A jakbym toto nazwał "rzeczą" to byłoby to źle? To uogólnienie, które nic nie fałszuje. Przesadzasz. Ale OK, uspokoiłem się, że nie popełniłem strasznego błędu, do którego musiałbym się przyznawać, choć to nic poniżającego.

> Przy braku rozważnego stosowania - co przy akt
              > ualnych durnych polskich przepisach dotyczących antykoncepcji nie jest specjaln
              > ie trudne, ktoś może rzeczywiście stosować tabletki "po" zamiast regularnej sko
              > nsultowanej z lekarzem antykoncepcji. Taki, często podawany, zastrzyk hormonów
              > może poważnie rozregulować metabolizm i stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Jest taka klauzula, formułka, która przy medykamentach wszędzie występuje - trzeba się skonsultować bo jak nie to na własną odpowiedzialność. Nóż używany w domu do krojenia chleba też kaleczy i używamy go zgodnie z wiedzą, treningiem i na własną odpowiedzialność. Medykamenty, jakie by nie były, mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia, i o tym trzeba zawsze pamiętać. A gwałtownie zakończyć życie można pijąc za dużo zwyczajnej wody (też w pewnej formie dostępnej w aptece). :)

Pozdrowienia.
        • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 10:56
          bookworm napisał:
          > Argumenty przeciw są w większości motywowane religijnie.

A mnie trafia jasny szlag,kiedy to faceci decydują o kobiecie.Co to jest?Przekaz średniowieczny dla kobiet?
          Im facet więcej kobiet przeleci ,tym większe zdobywa doświadczenie."Trening czyni mistrza".
          Narzeczona ,bardzo często jest zmuszana przez faceta do wyspowiadania się,dlaczego nie jest cnotliwa?Nie ma znaczenia świecki czy duchowny,każdy ma pie...a na punkcie waginy i macicy.Dniem i nocą.Ciągle.Faceci.
          A może by tak wynaleźli "prosty w obsłudze" specyfik dla faceta?Nie ma znaczenia przed,czy po ? Zawsze będzie go zażywał i kobieta nie będzie miała nic do powiedzenia.Tak?Oby się nie pomylił żaden świętojebliwy PiS -owski dureń.
          • varshaviac Kobieta ma byc posluszna!!! 17.01.15, 14:42
            pocoo napisała:

> bookworm napisał:
            > > Argumenty przeciw są w większości motywowane religijnie.
            >
            > A mnie trafia jasny szlag,kiedy to faceci decydują o kobiecie.

Przecież od tysiącleci jest patriarchat. Kobieta ma być posłuszna!!!
    • 9rgkh Religijny ultraortodoks 13.01.15, 16:16
      Tak jak nakazuje wierchuszka, zgodnie z partyjną agitką:

- Uważam, że środki wczesnoporonne to jest po prostu ekspresowa aborcja. Ich sprzedaż powinna być zakazana - tak Jarosław Gowin skomentował w radiu RMF FM postanowienie Komisji Europejskiej o zezwoleniu na sprzedaż pigułki dzień po bez recepty. - Wszystkiego, co złe, nie da się naraz wyeliminować - dodał.

Ale rozsądni, myślący racjonalnie Polacy zaraz to skomentowali:

bihepi - 4 godziny temu - Oceniono 76 razy 74

"Pigułka "dzień po" to jest po prostu ekspresowa aborcja" - podobnie, jak menstruacja.

starej_daty_czlowiek - 3 godziny temu - Oceniono 24 razy24
      @bihepi
      dlatego, jako następne, Gowin zakaże uzywania tamponów.

raab2 - 4 godziny temu - Oceniono 63 razy 61

..."Uważam że pigułka "dzień po'' to jest po prostu ekspresowa aborcja"..
      A ja uważam że wiara to kastracja mózgu...
      • varshaviac ekspresowa aborcja 17.01.15, 14:43
        9rgkh napisał:

> Tak jak nakazuje wierchuszka, zgodnie z partyjną agitką:
        >
        > - Uważam, że środki wczesnoporonne to jest po pro
        > stu ekspresowa aborcja. Ich sprzedaż powinna być zakazana - tak Jarosław Gowin
        > skomentował w radiu RMF FM postanowienie Komisji Europejskiej o zezwoleniu na s
        > przedaż pigułki dzień po bez recepty. - Wszystkiego, co złe, nie da się naraz
        > wyeliminować - dodał.

No to co? Ekspresowa aborcja musi być zakazana?
    • broceliande Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 08:45
      Bzdurą jest to, że nazywa się ową tabletkę środkiem wczesnoporonnym.
      Ona nie ma nic wspólnego z poronieniem, po prostu blokuje zapłodnienie.
      We Francji kosztuje 7 euro z groszami, farmaceutki pytają tylko "kiedy to było" i w jakim się jest momencie cyklu.
      Można bezpiecznie stosować aż dwa razy w miesiącu.
      Faceci pleplający o zagrożeniu przyprawiają o mdłości.
      • wariant_b Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 10:18
        broceliande napisała:
        > Bzdurą jest to, że nazywa się ową tabletkę środkiem wczesnoporonnym.

Bzdurą jest to, że o opinie pyta się polityków, a nie farmakologów i lekarzy.

To, że polityk łże w żywe oczy i zapewne z pełną świadomością kłamstwa
        wynika z efektów, jakie chce uzyskać i wyobrażenia o poglądach i poziomie
        własnego elektoratu. Zlepianie w jednym zdaniu aborcji i antykoncepcji
        akurat nikogo nie dziwi, skoro jest klientela, która takie bzdury kupi oraz
        są patroni, którzy je sponsorują.
        • bezszczelny.chan Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 10:51
          A do zapłodnienia dochodzi " dzień po " ?
          • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 10:59
            bezszczelny.chan napisał:

> A do zapłodnienia dochodzi " dzień po " ?

A nawet "parę dni po".
            I co?
            • bezszczelny.chan Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 11:28
              Ale przecież nie zawsze i niekoniecznie.
              • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 11:36
                Przedstaw swoją tezę.
                • bezszczelny.chan Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:02
                  Jesli doszło juz do zapłodnienia to jakie jest działanie tabletki jesli nie wczesnoporonne?
                  • marina0321 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:06

> Jesli doszło juz do zapłodnienia to jakie jest działanie tabletki jesli nie wcz
                    > esnoporonne?

Plemnik żyje trzy dni; a więc nie zawsze w chwili użycia tabletki musiało już dojść do zapłodnienia.
                    • bezszczelny.chan Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:08
                      Wzięliśmy to pod uwagę w poprzednich postach
                      • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:24
                        Jednak nie wzieliscie. Do zapłodnienia może dojść w ciągu 3 dni po stosunku. stąd nazwa tabletka po.
                        Tego czy do zapłodnienia doszło czy nie i tak nie można szybko i łatwo stwierdzić.

Z twojego wpisu wynika że zaplodnienie ma miejsce zawsze od razu po stosunku ponieważ istnieje prawdopodobienstwo że tak może być. Pomijasz zupełnie fakt że wcale nie musi dojść od razu do zapłodnienia.

Tabletka nie tyle nie pozwala się połączyć plemnikowi z komórką jajowa co nie pozwala na ich zagniezdzenie w ściance macicy.
                        • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:49
                          Czas zapłodnienia należy traktować jako pewną strefę przejściową, w której mieści się podokres osobnego istnienia komórki jajowej oraz następujące po nim początkowe stadium rozwoju zarodka. Jaki długi to okres? Można by to szacować w pewnym przybliżeniu ale najistotniejsza jest ta nieokreśloność. To ją religia zwalcza a ona jest faktem. Przecież później organizm kobiety, z różnych przyczyn "naturalnych", nie zawsze kontynuuje z powodzeniem stan ciąży.

Kiedy w zarodek "wstępuje dusza"? Bo Kościołowi chyba głównie o duszę chodzi a nie o pakiet związków chemicznych składających się na kolejne stadia tego okresu przejściowego. Tu poglądy Kościoła zmieniały się, aż doszedł do wniosku, że trzeba iść na maksa.

Ale my nie musimy myśleć definicjami i interesami Kościoła. Nauka dostrzega to płynne stadium pośrednie. Jako decydujący argument wybrano - według mojej, niekoniecznie aktualnej wiedzy - przybliżony statystycznie moment, gdy pojawia się zalążek mózgu i zdolność do odczuwania cierpienia. Coś trzeba było wybrać a to wydaje się logiczne, bo każdy człowiek najbardziej właśnie w ten sposób widzi świat, poprzez traktowanie jego przejawów jako przyjemnych i bolesnych. To sama natura, ewoluując i testując siebie, stworzyła te kryteria.

Kościołowi chodzi o bezwzględną regułę - mówi, że życia. Ale to oszustwo - chodzi o posłuszeństwo, przy okazji którego dostaje on władzę nad ludźmi ODBIERAJĄC IM WŁADZĘ NAD SOBĄ!!! Faktycznie chodzi o utratę wolności stanowienia o sobie. Człowiek upodlony w ten sposób potwierdza, że będzie słuchał rozkazów twórców tej doktryny. Oddaje siebie w niewolę.

I tak oto powtarza się w nieskończoność ten sam konflikt. Potrzeba władzy absolutnej realizowana przez religię staje w konflikcie z tym, co jest naprawdę naturalne i jak my, ludzie myślący naukowo sobie to opisujemy. Konflikt dotyczy bezmyślności w starciu z myśleniem. A człowiek... i idee humanistyczne? Dla władzy to śmieci, nad którymi trzeba zapanować przy pomocy manipulacji..

I ten przykład jest jeszcze jednym dowodem na zło absolutne tkwiące w dogmatyzmach, w tym najgroźniejszym z nich, religijnym.
                        • bezszczelny.chan Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:32
                          Biorę pod uwagę , ze do zapłodnienia dojść mogło .
                          Nie musiało lecz mogło .
                          • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:48

> Biorę pod uwagę , ze do zapłodnienia dojść mogło .
                            > Nie musiało lecz mogło .

A co to zmienia? Jaka jest różnica pomiędzy niepołączonymi i połączonymi składnikami w momencie, gdy dokonujemy takiej analizy? Czy te połączone to jest żywy, dorosły, myślący, czujący człowiek?

Chemicznie to przed śmiercią i po śmierci jest to ten sam zbiór atomów składających się na "osobę". A jednak zwłoki składamy do gleby i pozwalamy im wejść w recykling nie chroniąc zasobów tej osoby przez wieczność.

W obu sytuacjach jest to chemia. Jak pokazuje ten drugi przykład, o człowieczeństwie i naszej chęci "ochrony" decyduje coś innego.

Podobnie jest z faktem aborcji, który można porównywać z dowolnym zabiegiem chirurgicznym, w którym "coś się wycina" i skazuje te komórki na śmierć. Przecież to jest część organizmu żywego a życie jest "święte"...

Definicje religijne są absurdalne, oparte na myślowym debilizmie. To jakieś niedyskutowalne dogmaty.

Jaka jest ich podstawa? Istnienie boga, duszy i innych głupot. Gdyby te dogmatyczne i fałszywe założenia odsunąć (wykluczyć) to dalszy ciąg rozumowania religiantów traci oparcie i nie mają oni żadnej szansy wchodzić w dyskurs z wiedzą o świecie, z prawdą o nim.
                          • wariant_b Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:55
                            > Biorę pod uwagę , ze do zapłodnienia dojść mogło .
                            > Nie musiało lecz mogło .

Właśnie po to jest antykoncepcja, żeby ciąża nie była wpadką, a świadomą decyzją.
                            Seks nie jest grą hazardową w odróżnieniu od rosyjskiej ruletki.
                    • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:21
                      marina0321 napisał(a):

> Plemnik żyje trzy dni; a więc nie zawsze w chwili użycia tabletki musiało już d
                      > ojść do zapłodnienia.

Skubaniec potrafi się czaić w pochwie nawet 5 dni.
                  • wariant_b Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:35
                    > Jesli doszło juz do zapłodnienia to jakie jest działanie tabletki jesli nie wczesnoporonne?

Często nieskuteczne.

Dlatego pigułkę/pigułki trzeba zażyć możliwie wcześnie i dlatego też Unia
                    zdecydowała, że niecelowe są opóźniające badania lekarskie i recepta.
                    • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:51
                      Wszystko wskazuje na to że Unia rozumie potrzebę kobiet do decydowania o własnym ciele, a religie jak zwykle próbują proces utrudnić lub uniemożliwić.
                      Trudno to zrozumieć, bo chyba żadna wierzaca katoliczka nie zdecydowałaby się na grzech antykoncepcji lub co gorsza aborcji.
                      Natomiast zmuszanie kobiet niewierzących do reguł katolickich jest narzucaniem przekonań religijnych - godzi w wolność światopoglądu a tym samym jest sprzeczne z konstytucją.
                      • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:56
                        bookworm napisał:

> Wszystko wskazuje na to że Unia rozumie potrzebę kobiet do decydowania o własny
                        > m ciele, a religie jak zwykle próbują proces utrudnić lub uniemożliwić.

Unia występuje w imieniu wolności. Kościół występuje w imieniu swojego interesu czyli ogranicza wszelkimi sposobami wolność jednostki dostają nad tą jednostką władzę.

> Trudno to zrozumieć, bo chyba żadna wierzaca katoliczka nie zdecydowałaby się n
                        > a grzech antykoncepcji lub co gorsza aborcji.

W założeniu Kościoła - wierząca to posłuszna. Chodzi wyłącznie o władzę.

> Natomiast zmuszanie kobiet niewierzących do reguł katolickich jest narzucaniem
                        > przekonań religijnych - godzi w wolność światopoglądu a tym samym jest sprzeczn
                        > e z konstytucją.

Chodzi o władzę NAD WSZYSTKIMI, nad którymi uda się ja uzyskać. Zachłanność na władzę jest nieograniczona.
                        • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:40
                          9rgkh napisał:

> W założeniu Kościoła - wierząca to posłuszna. Chodzi wyłącznie o władzę.
                          >
                          Oczywiście,ale większość katoliczek ma to ...tam.
                          Gdyby tabletki antykoncepcyjne lub prezerwatywy kupowali tylko ateiści,to nikt by ich w Europie nie produkował ,tylko kupowalibyśmy je na rynku od Chińczyków.

> Chodzi o władzę NAD WSZYSTKIMI, nad którymi uda się ja uzyskać. Zachłanność na
                          > władzę jest nieograniczona.
                          >
                          Chcą mieć ,ale nie mają władzy nad swoimi wiernymi i wiedzą o tym spowiadając naiwnych.W swojej bezsilności i bezsilności swojego boga,chcą aby państwo odwaliło za nich robotę.Skoro wszechmocny bóg może wyręczać się Szatanem i aniołami...
                          Ale paranoja.
                          • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:55
                            No tak, to jest ten dysonans pomiędzy teorią i praktyką. Hipokryzja, podwójna moralność w religii to też najczęściej standard. Religia swobodnie toleruje praktykę odbiegającą od teorii dopóty, dopóki ona nie zagraża jej interesom. Poza tym rządzący religiami też chcą "wolności dla siebie". Nie po to ograniczają ją innym, żeby samemu z niej nie korzystać. A do takich "organizacji władzy" lgną i robią tam karierę najbardziej cyniczne kanalie. To jest jak porzucenie bardzo sprawnego kałacha w publicznym miejscu - zawsze w końcu trafi on do największych mafijnych szumowin, które go w niecnym celu wykorzystają.
      • varshaviac Blokuje zagnieżdżenie 17.01.15, 14:44
        broceliande napisała:

> Bzdurą jest to, że nazywa się ową tabletkę środkiem wczesnoporonnym.
        > Ona nie ma nic wspólnego z poronieniem, po prostu blokuje zapłodnienie.

Blokuje zagnieżdżenie, a nie zapłodnienie.
    • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 11:22
      Jeśli chłopak będzie się seksił z chłopakiem a dziewczyna z dziewczyną, to żadne pigułki po ani przed a w trakcie nie będą potrzebne. Chyba, że pigułki na grzybicę odbytu.
      • marina0321 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 11:41
        mlodziok napisał(a):

> Jeśli chłopak będzie się seksił z chłopakiem a dziewczyna z dziewczyną, to żadn
        > e pigułki po ani przed a w trakcie nie będą potrzebne.

Ano, właśnie. Kler, który walczy z homo (dotyczy tylko świeckich), przez swoje wpływy zabraniania "pigułki po" sam doprowadza tylnymi drzwiami do takich czynności; bo w takim przypadku pigułki nie są potrzebne.
    • marina0321 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:52
      A jednak ustąpili ... nie mieli innego wyboru. No, to KK ma teraz pełne ręce roboty. "Widzę" już, jak zaczynają organizować spędy demonstracyjne.
      Panie Terlikowski, sypnął ci się nowy artykuł.

wyborcza.pl/1,75478,17252887,Pigulka__dzien_po__bedzie_w_Polsce_dostepna_bez_recepty_.html
      • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 12:59
        Powinni zrobić billboardy ze zdjęciem, uswiadamiajace jak potwornie wygląda usunięta 3 dniowa zaplodniona komórka jajowa.
        • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:19
          W tym sęk, że oni tworzą billboardy ze zdjęciami z jakichś wyjątkowych operacji, które bardzo mocno oddziałują na ludzką wyobraźnię. To jest jak łamanie elementarnej dla nas zasady niepublikowania drastycznych zdjęć z wojen, wypadków lub operacji chirurgicznych. Incydenty przedstawiają jako powszechną rzeczywistość.

Ale przecież religia to manipulacja, więc czy powinno nas to dziwić?

Niestety, jest to problem ale na taką manipulację trzeba znajdować odpowiedź. Chyba jedyną i najlepszą metodą jest wskazywanie, że wszystko, co od nich pochodzi jest kłamstwem. Warto korzystać z każdej okazji. I ja to robię np. na tym forum. W takich przypadkach bardzo pożyteczni okazują się trolle. Są to prości ludzie, mało błyskotliwi, gadający straszne bzdury ale przecież reprezentanci tamtej opcji. Im gadaj głupiej, tym większy jest dysonans między ich retoryką i tymi paroma SPOKOJNYMI zdaniami logicznymi, które można im przeciwstawić.
      • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 13:06
        Kościół szczuje i mobilizuje posłusznych bojowników. A sam udaje, że ma tylko dobre intencje. W tej obłudzie narzuca nam wszystkim swoje, bzdurne definicje, jak ta, że jakaś tam dusza zalęgła się zw zarodku oraz, że istnieje bóg, od którego to wszystko pochodzi i wszyscy MUSZĄ tego boga słuchać (czyli wszyscy powinni słuchać organizacji religijnej, bo jak nie to się ją tym niesłuchaniem obraża i wychodzi na kanalię).

Przy okazji:

Podstawa takiej dyskusji - nie pozwalać narzucać nam tez, które Kościół uważa za prawdziwe i na których opiera swoje rozumowanie. Wracać ZAWSZE do źródła. Oni MUSZĄ za każdym razem udowadniać, że ich założenia są prawdziwe (gdy widać, że jest to wzięty z powietrza dogmat a przecież widać). Ja osobiście to załatwiam np. żądaniem dowodu istnienia boga. Nie ma dowodu - czyli jest fałsz i dalszej dyskusji opartej na fałszu logicznie się nie kontynuuje. Dodatkowo taki oponent wychodzi na kłamcę, manipulanta, nielogicznego, niewiarygodnego, "głupiego" itp.

Wszystko, co jest dogmatem daje się stosunkowo prosto podważyć.
    • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 15:01
      Ciekawe, że antykoncepcją najbardziej interesują się staruszkowie lat 68.
      Po co? Handlują tym szajsem?
      • bookworm Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 15:08
        Ciekawe po co przytaczasz takie stwierdzenia. skąd masz informacje o tym że są to staruszkowie 68 lat?
        Dlaczego nazywasz to szajsem?
        • mlodziok z GW mam info 14.01.15, 15:15
          ludzie.gazeta.pl/9rgkh/0,0.html
          • bookworm Re: z GW mam info 14.01.15, 15:52
            Ale to jest jeden człowiek a nie jak napisałeś staruszkowie. Niewiadomo też czy oni się tym najbardziej interesuja - możliwe że dużo bardziej zainteresowane są młodsze osoby.
            I dlaczego szajs?
            Czy oprócz personalnych wycieczek masz coś do powiedzenia w tym temacie?
            • mlodziok Re: z GW mam info 14.01.15, 15:59
              Po co ktoś będący poza wiekiem rozrodczym pisze o "pigułkach po" i martwi się, że nie ich w Polsce bez recepty?
              Niech taki dziadek lepiej sądzie przed telewizorem, obejrzy 1568 odc "Na dobre i na złe", to zobaczy jak operują prostatę i leczą zaparcia, to mu dobrze zrobi na nerwy i sikanie.

• 9rgkh Re: z GW mam info 14.01.15, 16:19
                mlodziok napisał(a):

> Po co ktoś będący poza wiekiem rozrodczym pisze o "pigułkach po" i martwi się,
                > że nie ich w Polsce bez recepty?

Po co ktoś, kto jest wyznawcą fałszywego dogmatu, narzuca innym swój fałszywy pogląd.
                Nikt Ciebie nie zmusza do zjadania tego, czego nie chcesz. A jeśli inni chcą, to jest to ich prywatna decyzja. Dzisiejszy świat to świat ludzi wolnych.

Problemem jest to, że UE zezwala na coś, a KK w Polsce chce tego zakazać.

Poza tym jestem w kondycji seksualnej, której - być może - mógłbyś mi zazdrościć. :)

> Niech taki dziadek lepiej sądzie przed telewizorem, obejrzy 1568 odc "Na dobre
                > i na złe", to zobaczy jak operują prostatę i leczą zaparcia, to mu dobrze zrobi
                > na nerwy i sikanie.

Już widzę u Ciebie brak argumentów i robi mi się Ciebie żal. Na mnie erystyka (atak personalny) nie działa.
                • pocoo Re: z GW mam info 14.01.15, 17:32
                  9rgkh napisał:

> Poza tym jestem w kondycji seksualnej, której - być może - mógłbyś mi zazdrościć. :)

Kusisz diable poganinie?
                  • mlodziok Re: z GW mam info 14.01.15, 17:38
                    Po pierwsze dziadkowi nie stanie.
                    Po drugie nawet w ćwierćwzwodzie nie strzeli.
                    Jakby już jednak strzelił to ślepakiem.
                    To pocoo pigułki po? na pocoo?
                    • 9rgkh Re: z GW mam info 14.01.15, 17:52
                      A po co Tobie religijne dogmaty? Przecież boga nie ma. Nie wierzysz w te bajki. To po co występujesz w roli adwokata religijnych przepisów, które miałyby obowiązywać wszystkich ludzi?

PS. img5.demotywatoryfb.pl//uploads/201003/1268785678_by_xmotyl_600.jpg
                  • 9rgkh Re: z GW mam info 14.01.15, 17:41
                    pocoo napisała:

> 9rgkh napisał:
                    >
                    > > Poza tym jestem w kondycji seksualnej, której - być może - mógłbyś mi zazdrościć. :)
                    >
                    > Kusisz diable poganinie?

Nie kuszę. Stawiam pewną hipotezę, tyle że bez dowodu. Kto chce, niech wierzy ale są tacy, co to sprawdzili i - być może - mają te dowody. A poza tym, to jest to sprawa prywatna, niedotycząca tematyki tego forum i proponowałbym jej dalej nie zgłębiać. :)

Ale muza swoje wie, to jest oczywiste.
                    • pocoo Re: z GW mam info 14.01.15, 17:52
                      9rgkh napisał:
                      > Ale muza swoje wie, to jest oczywiste.
                      >
                      No...powinna.
          • 9rgkh Re: z GW mam info 14.01.15, 16:03
            mlodziok napisał(a):

> ludzie.gazeta.pl/9rgkh/0,0.html

A skąd Ci się wzięło, że to muszą być dane prawdziwe? :) Przecież do danych konta można wstawić cokolwiek, co posiadaczowi podsunie fantazja.

I dlaczego uogólniasz je na "innych staruszków"?

Poziom myślenia logicznego u niektórych ludzi jest żenująco nędzny. Istnieje wyraźna tego korelacja z dogmatyzmem, zwłaszcza religijnym.
      • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 15:58
        mlodziok napisał(a):

> Ciekawe, że antykoncepcją najbardziej interesują się staruszkowie lat 68.
        > Po co? Handlują tym szajsem?

Antykoncepcją najbardziej interesuje się KK, któremu ona przeszkadza. A mnie przeszkadza każda próba ograniczania wolności człowieka. A Tobie przeszkadza, że ktoś przeciwko temu się wypowiada?

Skąd Ci przyszło do głowy, że to ma związek z handlem?

Dlaczego nazywasz to szajsem?

Skądś wziąłeś te definicje, uznałeś je za prawdziwe. Czy potrafisz tę prawdziwość udowodnić? Bo wiesz, powtarzanie po kimś czegoś, czego się nie rozumie nie świadczy najlepiej o powtarzającym.
        • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:01
          Środki służące do zabijania człowieka i szkodzące ciężarnej kobiecie to szajs, czyli trujące goovno.
          • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:14
            mlodziok napisał(a):

> Środki służące do zabijania człowieka i szkodzące ciężarnej kobiecie to szajs,
            > czyli trujące goovno.

O, widzę, że poderwał się do akcji ktoś nowy. Temat jest przerobiony więc pójdzie szybciej.

Co to jest człowiek? Kod genetyczny?

Czy:
            1) plemnik,
            2) amputowana kończyna,
            3) komórka nowotworowa,
            4) komórka zwłok ludzkich
            i tak dalej to też człowiek?

Czy w naturze każda zapłodniona komórka zagnieżdża się i doczekuje do "szczęśliwych narodzi"? Czy taka niedoszła "matka" powinna być nazywana morderczynią, bo "dopuściła" do zabicia zarodka?

Czy niezagnieżdżony w macicy zarodek czyni kobietę ciężarną?

Czy antykoncepcja, niedopuszczająca do powstania zarodka to też .....? (wstaw sobie tutaj coś ze swojego pięknego, chrześcijańskiego zapewne słownictwa)

Na razie odpowiedz na te pytania. Potem będzie ciąg dalszy. I postaraj się nie epatować emocjonalnym, rynsztokowym słownictwem, na używanie którego zezwala wasz bóg miłujący ludzi i namawiający was do miłości bliźniego swego.
          • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:15
            mlodziok napisał(a):

> Środki służące do zabijania człowieka i szkodzące ciężarnej kobiecie to szajs,
            > czyli trujące goovno.

Tak,to prawda.
            Mam jednak przekonanie,że mylisz pojęcia.
            Kogo nazywasz kobietą ciężarną?
            Jesteś kobietą i twój facet zrobił ci krzywdę?
            O co chodzi?
            • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:19
              pocoo napisała:

> Jesteś kobietą

Jeszcze nie zdecydowałam/em jaką wybiorę płeć. Ale chyba żadną.
              Napiszę maila do posłanki Grodzkiej z zapytaniem czy lepiej być facetem, czy laską.
              • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:25
                mlodziok napisał(a):

> pocoo napisała:
                >
                > > Jesteś kobietą
                >
                > Jeszcze nie zdecydowałam/em jaką wybiorę płeć. Ale chyba żadną.

Na forum możesz mieć anonimową, to możliwe.

> Napiszę maila do posłanki Grodzkiej z zapytaniem czy lepiej być facetem, czy la
                > ską.

A sam nie umiesz nad tym pomyśleć? A jednak religia ogranicza sprawność umysłową. O wszystko taki będzie pytał. Jak ksiądz guru nie podpowie, to katastrofa.
                • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:31
                  > Jak ksiądz guru nie podpowie, to katastrofa.

Może i dobrze, że pytasz księdza ale chyba nie zrozumiałeś jego odpowiedzi.

Mnie tam nie interesuje co powie ksiądz, pop albo rabin. Mam swoje zdanie.
                  • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:48
                    mlodziok napisał(a):

> > Jak ksiądz guru nie podpowie, to katastrofa.
                    >
                    > Może i dobrze, że pytasz księdza ale chyba nie zrozumiałeś jego odpowiedzi.

Jakieś nieporozumienie. Przecież to odnosiło się do Ciebie.

> Mnie tam nie interesuje co powie ksiądz, pop albo rabin. Mam swoje zdanie.

Jak to "nie interesuje" jeśli mówisz kropka w kropkę jak księża katoliccy? Zaczynasz być widocznie dla każdego sprzeczny. :)

A jeśli masz już to "swoje" zdanie to pewnie jest ono oparte na "argumentach"? Masz szansę je przedstawić. Zadałem Ci parę pytań, bo jestem ciekaw, skąd w Twojej głowie wzięły się takie dziwaczne koncepcje.

Czy jeśli podważę Twoje argumenty (Twoje "dowody prawdziwości") to zmienisz zdanie na ich temat, czy pozostaniesz przy nich?

A co myślisz tak ogólnie o koncepcjach kościoła katolickiego? Podobają Ci się? Któreś odrzucasz, czy jesteś z nimi całkowicie zgodny?

A czy podoba Ci się, że religia nie stosuje pewnych dziwnych tylko DLA SWOICH ale dąży do narzucenia im wszystkim obywatelom Polski? Czy wyznawcom innych religii też powinno się to narzucać? A co obchodzi bossów KK, czy ja w coś wierzę i jakimi zasadami, zgodnymi z prawem państwa, kieruję się w życiu prywatnym?

Przemyśl i spokojnie, bez erystyki, odpowiedz. Myślisz samodzielnie, to wymyślisz odpowiedzi. No, chyba że to za trudne zadanie ale wtedy na pewno o tym poinformujesz czytelników tego forum.
              • marina0321 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 21:39
                mlodziok napisał(a):
                > Jeszcze nie zdecydowałam/em jaką wybiorę płeć. Ale chyba żadną.
                > Napiszę maila do posłanki Grodzkiej z zapytaniem czy lepiej być facetem, czy la
                > ską.

Gdybyś umiał/a myśleć, znał/a byś odpowiedź Grodzkiej.

Gdy zapytasz mnie, powiem, że dla Ciebie lepsza jest płeć męska; unikniesz problemu "pigułki po".
                • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 21:47
                  No Oki, ale po czym oma bierzesz te pigułki, bo chyba nie po bzykaniu. ;PP
                  • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 22:31
                    mlodziok napisał(a):

> No Oki, ale po czym oma bierzesz te pigułki, bo chyba nie po bzykaniu. ;PP

Specjalistą od bzykania na tym forum jest komar. Ma odpowiedni do tego celu narząd. Jego zapytaj, o co chodzi.

Podobno jesteś prymusem. Po co masz kontaktować się z kimś w sprawie Twojego wyboru płci? Nie umiesz tego sam wymyślić? A dotychczasowa znudziła Ci się?

I nie rób uników. Odpowiadaj na pytania.
            • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:22
              pocoo napisała:

> mlodziok napisał(a):
              >
              > > Środki służące do zabijania człowieka i szkodzące ciężarnej kobiecie to s
              > zajs,
              > > czyli trujące goovno.
              >
              > Tak,to prawda.
              > Mam jednak przekonanie,że mylisz pojęcia.
              > Kogo nazywasz kobietą ciężarną?

Zapewne myśli o kobiecie noszącej worki z cementem gdzieś na budowie. "Oni" mają takie nędzne te swoje definicje... :)

> Jesteś kobietą i twój facet zrobił ci krzywdę?
              > O co chodzi?

Pewnie nie wie, o co chodzi. To norma u nich. Został zaprogramowany i bezmyślnie "robi swoje". :)
    • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 16:55
      Mam przeczucie, że zadałem mu za dużo pytań naraz i zraziłem do rozmów z nami. :)
    • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 17:44
      Zamiast zabijać dzieci to korzystniej dla EU byłoby wprowadzić w Polsce eutanazję dla dziadków od 67 lat, bo ja na ich emerytury nie zamierzam tyrać.
      Tylko internet zaśmiecają sklerotycznymi wywodami (a kontenery pampersami).
      A co kolejny wpis to dłuższy. My młodzi, wychowani na SMS-ach nie będziemy tego tolerować.
      Sio do Holandii.
      • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 17:57
        mlodziok napisał(a):
        >My młodzi, wychowani na SMS-ach nie będziemy tego tolerować.

Co za pustogłowie.Ilu was? Raz?
        • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 18:19
          > Ilu was? Raz?

Jeśli dobrze pamiętam z geografii, to dzieci i młodzież to ok. 16 mln Polaków w Kraju.
          Mamy nad Wami dziadkami przewagę... biologiczną. Pożyjemy dłużej a wy sobie i dla siebie wprowadzajcie eutanazję.
          Dzieci, w tym nienarodzone zostawcie w spokoju. Capisci?
          • olsah65 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 18:49
            mlodziok napisał(a):
            > Dzieci, w tym nienarodzone zostawcie w spokoju. Capisci?
            Dobrze, że walczysz o swoje nieukształtowane życie.
            Ale dlaczego płakałeś podczas narodzin?
          • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 19:19
            mlodziok napisał(a):

> > Ilu was? Raz?
            >
            > Jeśli dobrze pamiętam z geografii, to dzieci i młodzież to ok. 16 mln Polaków w
            > Kraju.
            > Mamy nad Wami dziadkami przewagę... biologiczną.

Od tego nie uciekniesz, sam będziesz kiedyś dziadkiem a wcześniej może dziadem.

> Pożyjemy dłużej a wy sobie i d
            > la siebie wprowadzajcie eutanazję.

Znów mylisz eutanazję z eugeniką.

> Dzieci, w tym nienarodzone zostawcie w spokoju. Capisci?

Nienarodzone to nie są dzieci. Dzieci zaczynają się od narodzenia. Takie stadium to zarodek lub płód. Komórka nie jest człowiekiem - należy do gatunku Homo sapiens, ma jego kod genetyczny i na tym koniec. Kod genetyczny możesz znaleźć we włosie lub w plwocinach ale te "drobiazgi" też nie są ludźmi.

Równie dobrze o nieboszczyku możesz powiedzieć, że to dziecko... które odeszło.

Macie jakiś zasadniczy problem z definiowaniem. Wasz bożek to ojciec, który jest swoim synem, który zapłodnił boginie Maryję, która jest matką i nałożnicą tego bożka. Wasi kapłani to bracia i siostry, choć pokrewieństwa w tym nie ma żadnego.

Zróbcie z tym jakiś logiczny porządek.
          • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 19:51
            mlodziok napisał(a):
            > Mamy nad Wami dziadkami przewagę... biologiczną.

Tak,zmazy nocne już dziadków nie dotyczą.

> Dzieci, w tym nienarodzone zostawcie w spokoju.

Ty się nimi zajmiesz?Najlepiej trzymaj siusiaka w majteczkach skoro nie wiesz, do czego oprócz siusiania służy?
      • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 17:59
        mlodziok napisał(a):

> Zamiast zabijać dzieci

Jakie znów "dzieci"? Zarodek to dziecko? Dziecko to żyjący samodzielnie organizm.

> to korzystniej dla EU byłoby wprowadzić w Polsce eutanaz
        > ję dla dziadków od 67 lat,

Pomyliłeś eutanazję z eugeniką. A ja jestem oczywiście za wprowadzeniem w Polsce eutanazji, tak jak to zrobiły niektóre inne CYWILIZOWANE BARDZIEJ OD POLSKI kraje.

> bo ja na ich emerytury nie zamierzam tyrać.

Ja już od dawna dbam samodzielnie o zabezpieczenie swojej przyszłości.

A kto to jest "ich"? Opisz mi dokładniej tę grupę a powiem Ci kim jesteś.

> Tylko internet zaśmiecają sklerotycznymi wywodami (a kontenery pampersami).
        > A co kolejny wpis to dłuższy. My młodzi, wychowani na SMS-ach nie będziemy tego
        > tolerować.
        > Sio do Holandii.

Wciąż mi brakuje Twoich odpowiedzi na moje pytania. Czyżby Cię przerosły? Nie stało intelektu i wiedzy? Nie dostałeś w parafii agitki, którą mógłbyś tu zacytować? Wiedziałem, niestety ale parafialna indoktrynacja stoi na bardzo niskim poziomie.
        • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 21:50
          Opa z Gdańska napisał:

> Dziecko to żyjący samodzielnie organizm.

Zajrzyj opa do definicji dziecka w Ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka.
          • pocoo Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 22:13
            mlodziok napisał(a):

> Opa z Gdańska napisał:
            >
            > > Dziecko to żyjący samodzielnie organizm.
            >
            > Zajrzyj opa do definicji dziecka w Ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka.

Urodzilam dziecko za wcześnie.Położna przecięła pępowinę i dziecko umarło.Czy położna powinna być oskarżona o zabójstwo? No synek?Jak to jest?
          • 9rgkh Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 22:25
            mlodziok napisał(a):

> Opa z Gdańska napisał:
            >
            > > Dziecko to żyjący samodzielnie organizm.
            >
            > Zajrzyj opa do definicji dziecka w Ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka.

I co TAM jest napisane? Że zarodek to dziecko? To jest definicja sutannowych. Nauka określa inną definicję z legalnym prawem do aborcji. Jest to definicja "płynna", nie do końca sprecyzowana.

Otóż, prawo dopuszcza aborcję, choć tylko w szczególnych przypadkach. I nie ma w tym prawie jednego słowa, że w tych przypadkach MOŻNA ZABIĆ DZIECKO. Jest aborcja płodu. A nie zabijanie dziecka. Legalna aborcja.

Sugestia, żeby ustanowić całkowity zakaz aborcji jest pomysłem chorych psychicznie religiantów, którzy nie pojmują prostej sprawy, że debilne regułki jednej z religii mogą obowiązywać WSZYSTKICH ludzi żyjących na obszarze, o którym ci chorzy psychicznie religianci uważają, że mogą t6m terenem rządzić. Zdrowy na umyśle człowiek wie, że w państwie obowiązuje prawo ustanowione bez oglądania się na debilizm religijny. No, chyba że jest to państwo typu totalitaryzmu religijnego, z kamieniowaniem, obcinaniem kończyn i innymi łaskotkami, które religia lokalna zaleca.

Na razie są próby wprowadzenia takiego systemu - jakiś facet o nazwisku Rydzyk, słynny ratownik Stoczni Gdańskiej, złodziej i oszust będzie mówi, że w tym państwie jego nie obowiązuje prawo ustalone dla wszystkich obywateli. Pamiętasz sprawę?

Tak, młody kolego, przyjacielu miły :), jak widzisz, w kwestii definicji dziecka nie potrafisz używać logiki. A czy w ogóle kiedykolwiek jej używasz? Daj przykład. Skorzystaj z pytań, które Ci wcześniej zadałem. Na razie widzę u Ciebie tylko stan trwogi i zamęt między uszami. Spokojnie, zapanuj nad tym i wymyśl odpowiedzi.
            • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 14.01.15, 22:40
              > > Zajrzyj opa do definicji dziecka w Ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka.
              >
              > I co TAM jest napisane? Że zarodek to dziecko? To jest definicja sutannowych.

„dzieck­iem jest każda istota ludzka od poczę­cia do osiąg­nię­cia pełno­let­ności”.
              Ustawę podpisał Aleksander Kwaśniewski, który "sutannowym" nie był.
              Poza tym jest cały szereg aktów prawnych mówiących, że człowiek jest od poczęcia.

Kon­sty­tucja RP w art. 38 mówi : „Rzecz­pospolita Pol­ska zapew­nia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia”.

Trzeba być wrednym $qrwy$ynem, żeby propagować truciznę zabijająca polskie dzieci.
              I na tym kończę tę dyskusję.
              • 9rgkh Dwa problemy definicyjne 14.01.15, 23:11
                mlodziok napisał(a):

> > > Zajrzyj opa do definicji dziecka w Ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka
                > .
                > >
                > > I co TAM jest napisane? Że zarodek to dziecko? To jest definicja sutannowych.
                >
                > „dzieck­iem jest każda istota ludzka od poczę­cia do osiąg­nię­cia peł
                > no­let­ności”.

> Ustawę podpisał Aleksander Kwaśniewski, który "sutannowym" nie był.
                > Poza tym jest cały szereg aktów prawnych mówiących, że człowiek jest od poczęcia.
                >
                > Kon­sty­tucja RP w art. 38 mówi : „Rzecz­pospolita Pol­ska zapew­nia każd
                > emu człowiekowi prawną ochronę życia”.

Jeśli ten artykuł zapewnia prawną ochronę życia CZŁOWIEKA to dlaczego legalna aborcja (prawo nie powinno być sprzeczne) zezwala na aborcję? Wychodzi na to, że to coś, co podlega aborcji NIE JEST CZŁOWIEKIEM, bo nie chroni się życia tego czegoś.

Jak Twoja religijna logika to zinterpretuje?

> Trzeba być wrednym $qrwy$ynem, żeby propagować truciznę zabijająca polskie dzie
                > ci.

Mocne słowa. Nieźle musiały Cię te dogmaty nakręcić. Ale jaką obłudną kanalią musi być wierzący w nie lekarz, który odmówi legalnej aborcji pacjentce z płodem zagrażającym jej życiu. To, że biedaczka osieroci urodzone wcześniej dzieci, że mąż zostanie bez żony nie liczy się dla bezmyślnych, bez odrobiny empatii religiantów.

> I na tym kończę tę dyskusję.

Na tej wypowiedzi podwijasz ogon pod siebie i zmykasz, gdzie pieprz rośnie.

Zadałem Ci pytanie, chłopcze... Czy legalna aborcja jest nazywana w prawie ZABIJANIEM DZIECKA? Czy możesz przytoczyć jej treść? Bo jeśli tam nie ma nic o dziecku, to znaczyłoby, że dziecko i płód to nie jest to samo.

I co na to Twoja prymusowska logika?
      • wawrzanka Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 15.01.15, 10:53
        mlodziok napisał(a):

> Zamiast zabijać dzieci to korzystniej dla EU byłoby wprowadzić w Polsce eutanaz
        > ję dla dziadków od 67 lat, bo ja na ich emerytury nie zamierzam tyrać.

Dlaczego akurat od 67 lat? Jak jutro przejedzie cię TIR i będziesz całkowicie sparaliżowany do końca życia - to kto będzie "tyrał" na twoje leczenie? Niejeden bogaty człowiek powyżej 67 lat.
        I co on ma wtedy powiedzieć? Że nie zamierza? Nie... tak nie powie. Bo człowiek powyżej 67 lat ma doświadczenie życiowe, którego ty nie masz. Występujesz tu pod wieloma nickami, ale twój styl jest rozpoznawalny.
        Bawi cię przybieranie masek. Używasz mocnych słów, by bronić słabych argumentów. To dokładnie tak samo jak niektórzy "przykładni" katoliccy mężowie: kopią i biją swoje ciężarne żony i to jest w porządku. Jeśli w wyniku tego kobieta straci ciążę to wtedy jest poronienie, a nie zabójstwo. Ale jeśli zrozpaczona, bita i gwałcona kobieta chce przerwać ciążę - to wtedy to jest zabójstwo, tak? Nie rozumiesz życia, nie kochasz go. Nie masz empatii dla ludzi. Nie masz pojęcia o ich uczuciach i motywach postępowania. Twój bóg podobno zna serca. A ty masz serce z kamienia, choć sam jesteś człowiekiem z papieru.
        • mlodziok Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 15.01.15, 11:08
          > Dlaczego akurat od 67 lat?

Problemy z prostym myśleniem?
          67 lat to NOWY wiek emerytalny.

> tak samo jak niektórzy "przykładni" katoliccy mężowie: kopią
          > i biją swoje ciężarne żony i to jest w porządku.

Jestem buddystą. Nie stosuje przemocy. To domena lewaków.
          • wawrzanka Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 15.01.15, 11:28
            mlodziok napisał(a):

> Jestem buddystą.

Raczej neofaszystą. Nie dość, że nie znasz życia to nie znasz nawet siebie samego.
    • wariant_b Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 15.01.15, 11:51
      > Buddysta powinien być człowiekiem nieco łagodniejszej natury:)

Buddysta tak, pacynka nie.
    • mlodziok właściwie to mnie cieszy 15.01.15, 16:51
      Niech Arłuk i Kopaczka wprowadzą tę pigułę PO.
      Będą to łykać lewaczki i postkomuszki, pozabijają swoje dzieci, same staną się bezpłodne i za 2 pokolenia zniknie w Polsce lewactwo. Przynajmniej to dziedziczne.
    • snajper55 Środki antykoncepcyjne też powiiny być na receptę 15.01.15, 17:57
      a po jakimś czasie w ogóle muszą być zakazane. Antykoncepcja to to samo co aborcja, to aborcja przesunięta w czasie. Jak powiedział pewien mądry katolicki naukowiec - antykoncepcja to mord dziecka, które mogłoby się narodzić. Trzeba zakazać mordowania dzieci!

S.
      • mlodziok Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 15.01.15, 22:53
        Snajper, co Ty kurna nawróciłeś się na katolicyzm? Czy Naczelny opierniczył Cie wreszcie jak św. Michał diabła?
        Niech baby toto PO łykają, aż pierwsza małolata umrze na zator po tej PO.
        Wtedy wprowadzą znów na recepty. A ginusy powołają sie na klauzulę sumienia i nie wypiszą.
        • massaranduba Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 00:41
          mlodziok napisał(a):

> Niech baby toto PO łykają, aż pierwsza małolata umrze na zator po tej PO.

W aptece mozna kupic bez recepty dziesiatki lekow, po zazyciu ktorych moga wystapic skutki uboczne, w skrajnych przypadkach, zwykle po przedawkowaniu, rowniez zgon. Informuje o tym ulotka dolaczona do kazdego medykamentu. Masz podejrzenia, ze leki bez recepty kupuja wylacznie analfabeci, czy jak ?
          • mlodziok Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 07:44
            Spodziewam się, że do końca roku będzie co najmniej kilka zgonów po zażyciu tabletki PO.
            Skąd kobieta może bez lekarza wiedzieć, że np. ma głębokie żylaki na nogach albo bezobjawowo uszkodzoną wątrobę?
            Poza tym podejrzewam, że połowa kobiet nie przeczyta ulotki, drug połowa nie jest w stanie zrozumieć o czym piszą w ulotce.
            • pocoo Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 09:29
              mlodziok napisał(a):

> Spodziewam się, że ...

Wreszcie odczepisz się od spraw kobiet "znawco".
              A może jesteś kobietą,lub utożsamiasz się z nią?
              • mlodziok Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 09:45
                Generalnie to jeszcze nie zdecydowałam/em jaką płeć wybiorę ale nawet gdyby żeńską, to nie będę brała żadnych pigułek antibaby, bo mnie seks i erotyka kompletnie nie interesuje.

A co tam u Szanownej Pani @Pocoo. Wnuki nie są głodne? Pozdrawiam i życzę zdrówka i 100 lat życia w szczęściu. Bardzo Panią lubię :*)

> A może jesteś kobietą,lub utożsamiasz się z nią?
            • massaranduba Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 10:36
              mlodziok napisał(a):

> Spodziewam się, że do końca roku będzie co najmniej kilka zgonów po zażyciu tab
              > letki PO.

No i co z tego ? Kazdy czlowiek zazywa leki na wlasna odpowiedzialnosc, obojetnie czy sa zapisane na recepte czy bez.

> Skąd kobieta może bez lekarza wiedzieć, że np. ma głębokie żylaki na nogach alb
              > o bezobjawowo uszkodzoną wątrobę?

Chyba przeceniasz naszych ginekologow. Pokaz mi takiego, ktory zleca szczegolowe badania watroby zanim wystawi recepte na hormonalne tabletki antykoncepcyjne. Z tego co wiem to odradza palaczkom, ale pewnie tez nie wszystkim.
              Ilosc substancji czynnej w "tabletce po" nie jest smiertelna, jak tu probujesz sugerowac, pod warunkiem, ze nie bedzie zazywana czesciej niz- uwaga-cztery razy w miesiacu. Jesli kobieta mialaby robic sobie klopot biegajac do apteki po kazdym niezabezpieczonym stosunku seksualnym i kupowac "tabletke po", to taniej i bez klopotu wyjdzie jej kupic opakowanie zwyklych pigulek i brac je przez caly miesiac tak jak bozia przykazala.

> Poza tym podejrzewam, że połowa kobiet nie przeczyta ulotki, drug połowa nie je
              > st w stanie zrozumieć o czym piszą w ulotce.

Co wiec proponujesz ? Ubezwlasnowolnic ?

• mlodziok Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 10:52
                massaranduba napisała:
                > Kazdy czlowiek zazywa leki na wlasna odpowiedzialnosc, obojetn
                > ie czy sa zapisane na recepte czy bez.

To może dac antybiotyki bez recepty.
                Może morfinę, amfetaminę bez recepty.
                Może cyjanek potasu bez pozwolenia. Każdy przeczyta ulotkę i będzie wiedział, że to niebezpieczne.

> Chyba przeceniasz naszych ginekologow.

Jak idziesz do gina po antybabypills to żądaj skierowania na badani wątroby, krzepliwości, USG nóg i inne itp.
                Należy sie, płacisz haracz to wymagaj.

Masz tu ściągę darmo ;DD
                Oto badania jakie należy robić PRZED rozpoczęciem stosowania antykoncepcji hormonalnej lub tabletką "po":
                -próby wątrobowe,
                -krzepnięcie (ogólnie badanie krwi),
                - cholesterol całkowity i frakcje, ALT i ASPAT
                -cukier,
                -cytologia,
                -usg piersi,
                -usg ginekologiczne,
                - mocz
                - poziom hormonów

A jak masz mały rozumek to łykaj bez badań a potem wylądujesz na SORze albo na cmentarzu.
                • massaranduba Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 11:22
                  mlodziok napisał(a):

> To może dac antybiotyki bez recepty.
                  > Może morfinę, amfetaminę bez recepty.
                  > Może cyjanek potasu bez pozwolenia. Każdy przeczyta ulotkę i będzie wiedział, ż
                  > e to niebezpieczne.

Chlopie, czym Ty sie tak podniecasz ? Ze leki moga szkodzic ? No moga i co z tego ?
                  Jesli ktos uprawia seks bez zabezpieczenia, albo zabezpieczenie zawiedzie, to musi liczyc sie z konsekwencjami. Ta konsekwencja bedzie urodzenie nieplanowanego dziecka, aborcja, albo koniecznosc wziecia tabletki po. Kazda z tych decyzji to kolejne konsekwencje, ktore trzeba poniesc i z ktorych trzeba sobie zdawac sprawe. Czego jeszcze nie rozumiesz ?

> A jak masz mały rozumek to łykaj bez badań a potem wylądujesz na SORze albo na
                  > cmentarzu.

Jedno jest pewne- maly rozumek predzej czy pozniej prowadzi do srania w gacie ze strachu.
                  Im mniejszy rozumek -tym wieksza niechec do wiedzy i wieksza sklonnosc do knucia teorii spiskowych. Maly rozumek determinuje tez chorobliwe zainteresowanie rzeczami, ktore posiadacza malego rozumku zupelnie nie dotycza.
                  • mlodziok Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 12:50
                    Mnie seks w ogóle nie interesuje. Wg klasyfikacji to jestem X. Nawet płci jeszcze nie wybrałem. Chyba nie wybiorę żadnej.

Ale tak dumaju po co pozwalasz sobie wkładać ku tasa jak wiesz, że to skończy się "nieplanowaną ciążą"?
                    Masz rozum? Nie lepiej zrobić sobie dobrze wibratorem a partner (ateistki nie mają chyba mężów) niech tryśnie Ci na twarz.
                  • yoma Re: Środki antykoncepcyjne też powiiny być na rec 16.01.15, 14:18
                    Dobrzy ludzie, dajcie spokój. Sprowadzi was do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Co do pigułek po, kto chce je łykać bez opamiętania, niech łyka, przynajmniej głupota nie będzie się powielać.
    • opornik4 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 17.01.15, 15:51
      Zachęcam do przeczytania notki osoby, której z nauczaniem Kk nie jest wcale po drodze:

Psychopaci zrobią nam z dziewczynek kaleki!

halo.salon24.pl/626191,psychopaci-zrobia-nam-z-dziewczynek-kaleki
      • piwi77.0 Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 17.01.15, 15:57
        opornik4 napisała:

Zachęcam do przeczytania notki osoby, której z nauczaniem Kk nie jest wcale po drodze:

Z uznaniem witam pozytywne zmiany w Twoim podejściu do opinii innych ludzi. Zaczynasz wyżej cenić te od osób, którym nie podrodze z Kk, niż te od osób, którym po drodze. Bardzo poprawnie.
      • yoma Re: Polska do tej zasady się nie zastosuje 17.01.15, 17:24
        Co ty linkujesz, to jest o górnikach i franku.
    • t-zorro Pod szkołami i za darmo 17.01.15, 16:55
      A jakie mogą być skutki częstego używania ElleOne, np. zamiast antykoncepcji (tj. przyjmowania jej kilka razy w ciągu cyklu czy kilkakrotnie w ciągu roku)?

- Z pewnością skutkiem mogą być poważne powikłania endokrynologiczne - rozregulowanie układu hormonalnego. (odpowiedź lekarza) - Informacja z internetu

Ps. Co za kraj? Gdyby te pigułki były sprzedawane w automatach przy szkołach, oczywiście bezpłatnie - to dopiero byłby widoczny postęp tego zacofanego i nietolerancyjnego społeczeństwa :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka