snajper55 Re: nowa ustawa o przemocy 06.02.15, 18:18 tamiza.1 napisała: > Co o niej myślicie? Na za słoną zupę nie pomoże. S. Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: nowa ustawa o przemocy 06.02.15, 18:22 A co tu myśleć. Przemoc jest była i będzie. Wódka ma stanieć to co nam po ustawie. Wczoraj w tivi mówili , ze ruskie obniżyli cenę. Po co naród ma być myślący? Co 100 metrów monopolka z niskimi cenami i sprawa załatwiona Tak było z chłopem pańszczyźnianym wódkę mu dawali żeby robił. Głodny ale napity do roboty szedł. Do domu wracał babę za warkocz i posłuszeństwo miało być. i teraz tak się rozwarstwiło że blisko nam do takich czasów. zamiast do przodu to cofamy się. Będą dzieci głodne, baby bite i nic nie pomogą żadne ustawy. Dopóki poziom życia całych rodzin nie wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 06.02.15, 20:18 liiona napisała: > A co tu myśleć. > Przemoc jest była i będzie. Więc mamy się jej nie przeciwstawiać ? > Wódka ma stanieć to co nam po ustawie. Więc ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi też jest niepotrzebna? > Po co naród ma być myślący? No właśnie zastawiam się czemu ty nie pomyślałaś zanim te swoje wywody napisałeś? Czy choć znasz owa ustawę ? czytałaś? > Co 100 metrów monopolka z niskimi cenami i sprawa załatwiona I to ma być dowód na to, że ustawa jest niepotrzebna bo nic nie zmieni? > Tak było z chłopem pańszczyźnianym wódkę mu dawali żeby robił. > Głodny ale napity do roboty szedł. Standardy praw człowieka i praw dziecka znane ci są, czy zatrzymałaś się na etapie chłopa pańszczyźnianego czyli gdzieś między XII, a XIX ? > Dopóki poziom życia całych rodzin nie wzrośnie. Oczywiście istniej związek między ubóstwem a agresywnym zachowaniem, ale nieprawdą jest, jakoby agresja domowa miała miejsce jedynie w rodzinach ubogich, wśród dobrze sytuowanych i wykształcanych alkoholików i sprawców domowej przemocy również nie brakuje. Jak sądzisz czemu o ratyfikowanie konwencji od dawna apelują organizacje kobiece, broniące praw człowieka oraz pomagające ofiarom przemocy ? Sądzisz, że przemoc w rodzinie to tylko przemoc fizyczna po alkoholu? To znaczy, że konwencja jest potrzebna choćby dla tego, aby świadomość społeczna była większa - przemoc domowa to także przemoc seksualna, psychiczna czy ekonomiczna. O tym, że przemoc domowa i przemoc w rodzinie to dwa odrębne zjawiska też mało kto sobie zdaje sprawę. Przemoc domowa to nie tylko przemoc wobec kobiet, a przemoc wobec kobiet nie zawsze ma miejsce w domu. O tym, że ustawa zmusza nakazuje agresorowi terapię (obecnie nie ma możliwości, by zmusić sprawców do uczestniczenia w terapii), a ofiarom przemocy zapewnia schronienie i opiekę psychologiczną i prawna - o tym też pewnie nie wiedziałaś, bo inaczej byś nie doszła do taki absurdalnego wniosu. Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: nowa ustawa o przemocy 06.02.15, 20:56 Trzeba jej się przeciwstawiać, tylko jak robi się inne ustawy które temu przeczą to jest to robota głupiego. Jest potrzebna , gdyby jednak żyło się godniej nie byłaby aż tak potrzebna. Masz prawo zastanawiać się dalej. Napisałam to co myślałam i to co w społeczeństwie widzę. Mam internet oglądam telewizje i mam świadomość ze nie napisałam bzdur. Agresja domowa w społeczeństwie ubogim jest taka ze to ty nie zdajesz sobie sprawy o czym piszesz.Albo dobrze wiesz a chciałaś mnie sprowokować. Wajda powiedział w jednym z wywiadów że świat ludzi biednych jest natchnieniem. Hmm? Ludzie dobrze sytuowani zawsze dadzą sobie radę i maja do tego środki żeby osobę która się znęca po prostu usadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: nowa ustawa o przemocy 06.02.15, 21:55 Ci co ją przegłosowali to do kicia,Na wieczne czasy i inne przyjemności we więźniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta595 Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 01:18 taniarada napisał(a): > Ci co ją przegłosowali to do kicia,Na wieczne czasy i inne przyjemności we więź > niu. Co tam do kicia...do piekła na wieczne potępienie!!! ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
marta595 Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 01:41 liiona napisała: > Trzeba jej się przeciwstawiać, tylko jak robi się inne ustawy które temu przecz > ą to jest to robota głupiego. A jakie to są te inne ustawy które temu przeczą =O > Jest potrzebna , gdyby jednak żyło się godniej nie byłaby aż tak potrzebna. Gdybyśmy wszyscy byli piękni, zdrowi i bogaci...;) > Napisałam to co myślałam i to co w społeczeństwie widzę. > Mam internet oglądam telewizje i mam świadomość ze nie napisałam bzdur. Zakreślony własnym nosem, Mikrokosmos jest kosmosem. ;) > Agresja domowa w społeczeństwie ubogim jest taka ze to ty nie zdajesz sobie spr > awy o czym piszesz. Oj tam, przeca ci to napisała: Oczywiście istniej związek między ubóstwem a agresywnym zachowaniem, ale nieprawdą jest, jakoby agresja domowa miała miejsce jedynie w rodzinach ubogich, wśród dobrze sytuowanych i wykształcanych alkoholików i sprawców domowej przemocy również nie brakuje. > Ludzie dobrze sytuowani zawsze dadzą sobie radę i maja do tego środki żeby osob > ę która się znęca po prostu usadzić. Przemoc zdarza się w różnych domach. Im lepszy status, tym trudniej ją rozpoznać – mówi Maria Keller-Hamela z Fundacji Dzieci Niczyje. Prawniczka Justyna Podlewska podkreśla, że to także efekt zmiany ról w rodzinach. Jak tłumaczy, kobiety są aktywne, mówią wprost o swoich potrzebach, a to rodzi napięcia. Podobnie jest z dziećmi, w które rodzice coraz więcej inwestują, a one stają się coraz bardziej świadome swoich praw. Konflikty są więc nieuniknione i rozwiązuje się je biciem. Znacznie częściej niż w ciągu ostatnich pięciu lat dochodzi w polskich domach do przemocy psychicznej. Już prawie 8 tys. osób było ofiarami jedynie takiego rodzaju znęcania się. W I półroczu policja wykryła też aż 627 przypadków przemocy ekonomicznej. Jej ofiarami padają przede wszystkim kobiety, które rezygnują z pracy i zajmują się domem oraz dziećmi. Pozbawione własnych pieniędzy muszą opierać się na tym, co dostaną od męża. Bywa, że nie dostają nic. Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 05:04 liiona napisała: > Trzeba jej się przeciwstawiać, tylko jak robi się inne ustawy które temu przecz > ą to jest to robota głupiego. Dużo słów użyłaś, a treści mało. Konkretnie jakie ustawy i czemu przeczą ? > Jest potrzebna , gdyby jednak żyło się godniej nie byłaby aż tak potrzebna. > Masz prawo zastanawiać się dalej. Co ma życie godne do przemocy fizycznej, seksualnej, psychicznej i ekonomicznej w rodzinie? Nie zależnie od statutu materialnej rodziny, poziomu wykształcenia i gospodarczej sytuacji kraju w którym ta rodzina żyje mają miejsce akty agresji wobec słabszych jej członków. Nie ma takiego kraju na Świecie, w którym wszyscy obywatele postrzegają swoje życie jako "godnie" nie są sfrustrowani i nie cierpią na żadne zaburzenia psychiczne, żywią do wszystkich tylko "godne" uczucia i "godnie" się zachowują. Ustawy wraz z konstytucją mają podstawowe znaczenie w każdym demokratycznym państwie prawa czyli nie tylko są potrzebne, ale są niezbędne właśnie przez wzgląd na "godne życie" wszystkich obywateli. W państwie prawnym pierwszoplanowe znaczenie przypisuje się godności i wolności człowieka oraz systemowi ochrony tych wartości. > Masz prawo zastanawiać się dalej. Ja mam się zastawiać ? a nad czym? > Napisałam to co myślałam i to co w społeczeństwie widzę. To co napisałaś świadczy tylko o tym, że nie masz żadnej wiedzy na temat tej ustawy, konieczności wprowadzania ustaw w ogóle i przyczyn oraz rodzajów występowania przemocy w rodzinie. To co myślisz i co dostrzegasz jest tym co dostrzec możesz będąc przy obecnym stanie wiedzy i świadomości swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 09:00 tigertiger napisała: Co ma życie godne do przemocy fizycznej, seksualnej, psychicznej i ekonomicznej > w rodzinie? Teraz to sobie żartujesz. > To co napisałaś świadczy tylko o tym, że nie masz żadnej wiedzy na temat tej us > tawy, konieczności wprowadzania ustaw w ogóle i przyczyn oraz rodzajów występow > ania przemocy w rodzinie. To co myślisz i co dostrzegasz jest tym co dostrzec m > ożesz będąc przy obecnym stanie wiedzy i świadomości swojej. Może i nie mam takiej wiedzy jaką ty tutaj się podpierasz. Za to najlepiej użyć jak najwięcej słów które pasują do wszystkiego i nie wyjaśniają niczego. Dla mnie przemoc w rodzinie to bicie i maltretowanie dzieci i kobiet. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 18:57 Dla ciebie jedyną formą przemocy jest przemoc fizyczna, do tego uważasz, że biją tylko mężczyźni i tylko pod wpływem alkoholu, a alkohol nadużywają tylko dla tego, że nie mogą"godnie żyć". Z tego co piszesz i jak piszesz wnioskuję, że jesteś jeszcze gimnazjalistką i dla tego nie rozumiesz, że ludzie doznają przemocy, niezależnie od statusu społecznego, wykształcenia, posiadanych pieniędzy, majątku. Ofiarami przemocy są nie tylko dzieci i kobiety, ale i osoby starsze jak i mężczyźni. Wprawdzie w ok. 85% rodzin z problemem alkoholowym dochodzi do aktów przemocy, ale już tylko ok. 50 % rodzin z problemem przemocy w rodzinie, mówi o przemocy z udziałem alkoholu. Śledzenie przypadków przemocy w rodzinie przez Niebieską Linię coraz częściej pokazuje, że alkohol nie jest dominującym czynnikiem współwystępującym. Wiadomo tez, nie od dziś, że przemoc fizyczna jest tylko jedną z form krzywdzenia. Z badań robionych w ostatnich latach w warszawskich szkołach, wynika że najczęściej występującą formą przemocy domowej jest przemoc psychiczna. To że nie nie masz o tym pojęcia i że dla ciebie "przemoc w rodzinie to bicie i maltretowanie dzieci i kobiet. Tyle." to dowód na to, że ustawo o której mowa jest absolutnie konieczna. Utrwalanie mitu o tym, że przemoc dotyczy wyłącznie rodzin patologicznych zniekształca obraz zjawiska przemocy, spychając je do środowisk marginesowych. Tymczasem z doświadczeń osób przeciwdziałających przemocy w rodzinie wynika, że jest to zjawisko, które dotyczy wszystkich środowisk i warstw społecznych. Przestań więc powtarzać nieprawdziwe stereotypy bo to bzdury. Nie oceniaj tez przydatności ustawy, której treści nie znasz, tym bardziej, że nie rozumiesz czym jest de facto zjawisko przemocy w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mili.tarka Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 19:50 Przemoc występuje częściej w związkach homoseksualnych. niezalezna.pl/59979-homoseksualisci-bija-czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 05:54 Niezależna szerzy swoja propagandę nienawiści nie od dziś i na co to ma być niby dowód ? Ustawa dotyczy przecież wszystkich rodzin i związków, mniejszość nie bez kozery nazywana jest mniejszościami, a homoseksualne osoby stanowią od 5 do 10 % każdego społeczeństwa (do tej grupy wliczani są też biseksualiści). Większość jest więc heteroseksualna i takie rodziny tworzy, nie mówiąc już, że homoseksualiści rodzą się w heteroseksualnych rodzinach więc są członkami rodzin heteroseksualnych. Przemoc wiec występuje częściej wśród heteroseksualistów to logiczne. Nie ma żadnych obiektywnych badań czy kryminalnych statystyk, które by potwierdzały jakby przemoc w tych związkach występowała nadreprezantywnie częściej. Natomiast tworzy się rożne katolickie instytucje pseudonaukowe, do których naukowcy o określonych poglądach należą, tworzą oni badania pod konkretne tezy i manipuluje tak wynikami aby je potwierdzić. Dla tego Patrzeć trzeba nie tylko co piszą, ale kto pisze i w jakim celu to robi.:) Odpowiedz Link Zgłoś
mili.tarka Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 07:18 To są fakty o większej częstości przemocy w związkach homo. Potwierdza to nawet propaganda nienawiści wobec hetero. www.psychologia.edu.pl/czytelnia/59-niebieska-linia/818-przemoc-w-zwiazkach-homoseksualnych.html Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 11:18 To w jakie ty "fakty" chcesz wierzyć to twoja sprawa. Ustawa, o której mowa dotyczy w każdym razie wszelkich przejawów przemocy mających miejsce w rodzinach i związkach hetero i homoseksualnych. Nie ma propagandy nienawiści wobec heteroseksualistów to chyba oczywiste. Strona do której podajesz link należy do Polskiego Towarzystwa Psychologicznego i nie ma w niej mowy o "większej częstotliwości przemocy w związkach homo". Natomiast można w nim przeczytać, że " orientację homoseksualną ujawnia 2-5% społeczeństwa, wśród którego także może dochodzić do aktów przemocy." Czyli kilkuprocentowa część społeczeństwa nie może stanowić większości przypadków, ale także wśród tej mniejszość "może dochodzić do aktów przemocy". Bliżej nieznane badania amerykańskie przytaczane przez socjologa Antoniego Szymańskiego w 1991 roku (obecnie poseł PiS z ramienia Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego) nie mogą być uznane za obiektywne. Ponadto odnosi się on do jakiś badań z początków lat 80 przeprowadzonych na grupie homoseksualnych i biseksualnych mężczyzny w okresie gdy HIV dziesiątkował ich jak epidemia w USA. To znaczy, że w specyficznym czasie wykonano badania, na niereprezentacyjnej grupie homoseksualistów (nie obejmującej mężczyzn kolorowych ani kobiet) tak więc wynik 15-20% odnosi się nie do całej populacji homoseksualnej i nie badanej prze 10 lat tylko w konkretnym czasie do tego czasie dla nich niezwykle trudnym i traumatycznym. Dalej można też w tym tekście przeczytać "Osoby stosujące przemoc najprawdopodobniej wyniosły model zachowania z domu rodzinnego i naśladują to, co zobaczyły w wykonaniu swoich rodziców lub opiekunów. W ten sposób skłonność do stosowania przemocy przenosi się z pokolenia na pokolenie. " Osoby homoseksualne rodzą się w heteroseksualnych rodzinach to oczywiste chyba dla każdego. To, że przy temacie dotyczącym przemocy w rodzinie ty jednie skupiłeś swoja uwagę na mniejszości seksualnej zawężając ją do mężczyzn jest dowodem na twoje uprzedzenia i ignorancję, na nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 12:39 Tiger, tak OT, ty naprawdę musisz obrażać wszystkich rozmówców? Bo jeśli to przymus, to można to leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marta595 Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 12:46 A nie lepiej Yomo załatwić swoje porachunki z Tiger, nie mieszając do tego wszystkich rozmówców? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 12:56 Nie mam porachunków z Tiger, natomiast widzę, co w tym wątku odpowiada dwojgu rozmówców. A że wątek jest o przeciwdziałaniu przemocy, to i miejsce stosowne po temu. Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: nowa ustawa o przemocy 08.02.15, 14:37 Yoma przeczytałam uważnie swój wpis i doprawdy nie doszukałam się w nim niczego co mogłoby być obrzydliwe. Nie jest to też wpis emocjonalny (tak jak twój) tylko merytoryczny. Odnoszę wrażenie Yoma, że się do mnie uprzedziłaś. Rozumiem, że nie podoba ci się, że konsekwentnie wytykam użytkownikom forum ignorancję, ale doprawdy to nie ja wiodę prym na tym forum w atakowaniu innych i aroganckich wpisach. Z pewnością jesteś w stanie ocenić moje wpisy sprawiedliwie pod warunkiem, że odrzucisz uprzedzenie do mnie. Jak nie masz na to ochoty to proponuję nie czytać moich wpisów wcale. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: nowa ustawa o przemocy 10.02.15, 21:22 liiona napisała: > Ludzie dobrze sytuowani zawsze dadzą sobie radę i maja do tego środki żeby osob > ę która się znęca po prostu usadzić. nie bardzo, jesli to pan i władca kase dzierży Odpowiedz Link Zgłoś
mili.tarka Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 13:04 Nareszcie baby przestaną się znęcać i przemocować nad chłopami. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: nowa ustawa o przemocy 07.02.15, 13:26 A ja naiwnie myślałam, że nie ustawa, lecz konwencja, i nie o przemocy, lecz o jej przeciwdziałaniu. A ty co myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś