Dodaj do ulubionych

Ataki na SKOK

16.07.13, 17:25
Też miały swoje powody.Krew zalewa niektórych ,że nie mogą połyć swojego łapska
na tych pieniądzach,a SKOKI maja się doskonale.Jest to polski kapitał ,w dodatku
były prezes SKOK-ow senator G. Bierecki został jednogłośnie wybrany przewodniczącym Światowej Rady Unii Kredytowych (WOCCU)
wgospodarce.pl/informacje/5435-wielki-sukces-polaka-grzegorz-bierecki-jednoglosnie-wybrany-przewodniczacym-swiatowej-rady-unii-kredytowych-woccu
To chyba doprowadza do wściekłości niektórych z lepkimi rencami big_grinbig_grin
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 17:58
      Doprowadza doprowadza - że nie da się tak do końca wszystkiego co nasze rozszabrować i rozdzielić. W Rodzinie - znaczy się w wśród swoich znaczy w rodzimej mafii.
      • darima_ka Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 18:04
        Wszystko juz rozsprzedano ,no to teraz trzeba szukać co by tu jeszcze panie dziejku spierd..ić!
        • czarek_sz Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 18:14
          No jeszcze nie wszystko /i chwała Bogu/ jeszcze lasy są nasze wiele jezior i rzeki. I niebo nad nami też jeszcze nie jest sprzedane. Ale kto wie czy gdy w porę nie pogoni się tej złodziejskiej bandy i tego nie przehandlują. By utrzymać władzę i dalszy dopływ gotówki.
          • darima_ka Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 18:37
            Na lasy już zakusy były,a z jeziorami też nie do końca tak jest,
            bo już na Mazurach nie wszędzie możesz się rozlokować ,wszędzie
            tablice "teren prywatny"czyli nie masz dostępu do brzegu jeziora.
            • czarek_sz Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 18:51
              Dokładnie tak jest. Np na niektórych jeziorach ,dawniej 'państwowych' teraz żeby powędkować trzeba prócz karty którą się posiada wykupić dodatkowe zezwolenie. W niektórych lasach nie wolno zbierać grzybów. A ja to chromolę i w Kampinosie jesienią zbieram grzyby a na mazurskich jeziorach wędkuję bez dodatkowej opłaty /czytaj haraczu/. Mój Puszcza, moje jeziora ? moje one.
              • darima_ka Re: Ataki na SKOK 16.07.13, 20:22
                SKOKi to Kasy spółdzielcze, na szczęście nie są bankami, bo już byłaby położona łapa czarodzieja "gargamela".
                Powinno nam zależeć na tym, aby nasz naród nie był okradany przez szajkę międzynarodowych bankierów.
    • rena-ta49 Re: Ataki na SKOK 17.07.13, 14:03
      Dokładnie.
      • lvova Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 11:18
        SKOK to tak fajna firma,jedyna prawdziwa i prawdziwych Polaków,reszta to złodzieje i oszuści,ale nie SKOK,to jest prawdziwie polska firma,nigdy nikogo nie oszuka,nie zrobi przekrętów,wspiera biednych w potrzebie,coś jak ojciec dyrektor big_grin
        • darima_ka Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 11:25
          Od wspierania jest Caritas.
          Nie zgadzasz się z tym ,że to polski kapitał,
          podaj link z udziałowcami?
          • skuter44 Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 11:48
            Przecież nie o to idzie spór. Amber Gold to tez polski kapitał. Chodzi o to, że do niedawna SKOKi nie miały statusu banku a wykonywały jego czynności. Miały za to nierównorzedne warunki (lepsze) od banków. I protesty szły od strony banków (a wy zaraz powiecie, że banki u nas to sa zagraniczne. A nieprawda bo szły protesty tez od banków polski). To po pierwsze - SKOKi miały przewagę od strony kosztów, na stracie.Dopiero potem nieco zmniejszono tę niesprawiedliwą wyższość skoków. A drugie - bardzo ważne, że działały one na krawędzi ryzyka. I zanosiła się wielka afera. W ostatniej chwili katastrofe oddaliła ustawa sejmowa która spowodowała, że nasze depozyty/lokaty w SKOK objęte zostały Bankowym Funduszem Gwarancyjnym. Utworzony wcześniej własny skoków fundusz gwarancyjny nie stanowił pełnej ochrony. Nadciągajaca katastrofa to duży udział kredytów nietrafionych w portfelach wielu skoków który zapowiada ich upadłośc. Gdyby opinia o tym zagrożeniu została utrwalona w świadomoości klientów SKOK przez medialne informacje i fakty (potwierdzane dalej przez NIK i KNF) to przed kasami SKOK-ów stanęły tysiące depozytariuszy po zwrot swoich pieniędzy.
            I byłby to poczatek konca SKOK. Udało się uciec przed burzą. Choć banki jeszcze teraz mają
            uwagi, że SKOKi dopiero zaczeły placić składki na BFG a już są głownym beneficjentem funduszy. Czyli duże wypłaty z BFG(które mogą/będą mieć miejsce) faktycznie ze środków
            banków.
            Taką mam wiedze na temat skok-ów i zachłystywanie się polskościa skoków jest nie na miejscu. Nikt polskosci nie kwestionuj ale profesjalizm, uczciwość w walce konkurencyjnej, lobbowanie partii politycznych, organizacji KK, nie przystoi SKOK.
            A to dlatego, że twórca potegi skoków senator Bierecki jest wysokiej rangi politykiem PiS i ma czelność wprost (nie liczac sie z powagą bankowca i koniecznoscią aby banki były apolityczne)
            wspierać finansowo PiS, o.Rydzyka i wszystkie działania tej grupy politycznej
            • skuter44 Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 11:52
              Errata

jest - miały przewagę od strony kosztów, na stracie
              winno być - miały przewagę od strony kosztów, na starcie
              • skuter44 Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 11:58
                Darmina pisze:
                Powinno nam zależeć na tym, aby nasz naród nie był okradany przez szajkę międzynarodowych bankierów.

Ja zaś uważam, że " nasz naród nie był okradany przez szajkę międzynarodowych bankierów" i polskich dorobkiewiczów i cwaniaków.
                PS. Poczytaj ile zarabia prezes - odnowiciel skoków. To skandal i zgroza.

• skuter44 Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 12:04
                  Tak na dobrą sprawę ataki idą, nie skoki , ale na ich prezesa - poltyka .
                  Poświęcenie prezesa jest dobrze opłacane udziałami w wielu spólkach ,
                  bajońskim wynagrodzeniem. To jest niemoralne - dochody 54 tys. zł miesiecznie ???!!

c.k.dezerter.salon24.pl/376959,senator-pis-i-prezes-skok-u-bierecki-zarabia-miesiecznie-540-tys
                  • skuter44 Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 12:07
                    Co ja piszę - 540.000 zł miesiecznie. Ile godzin musiala by mieć doba byw wykonac taka pracę.

a nie jak napisałem -54 tys.zł

• darima_ka Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 13:05
                      Ale musisz przyznać Skuter ,że musi być dobry w tym co robi.
                      Inaczej czy miałby szanse na to stanowisko:
                      wgospodarce.pl/informacje/5435-wielki-sukces-polaka-grzegorz-bierecki-jednoglosnie-wybrany-przewodniczacym-swiatowej-rady-unii-kredytowych-woccu
                      • skuter44 Re: Ataki na SKOK 21.07.13, 11:23

Z gloryfikacją p. Biereckiego troche za wcześnie. Poczekajmy jeszcze kilka lat. Mając forse i wykonawców teraz łatwo zbudować dom, trudniej go utrzymać. Sukcesy p. Biereckeigo są nie kwestionowane , stąd wybór jego na to niezwykle prestizowe stanowisko. Jesli krytykuje (nie ja jeden) to tylko w trosce aby ten szybkki jego dorobek i jego skoków, nie został roztrwoniony. Coś zaczyna się psuć , jak ryba.
                        A znaczenia skoków dla Polski nie wyolbrzymiajmy. To jest wielki potencjał usługowy ... ale dla obywateli, nie dla gospodarki. Dla podtrzymywania rozwoju ogniw gospodarki konieczny jest wielki finansowy, wsparcie banków. Prawdopodobnie nie można było zrobic ( w Nowej Polsce) szybkiej transformacji ustrojowej, szybko odbudować i rozwijać gospodarki bez udział u kapitału zagranicznego . Nasze banki by temu zadaniu nie podołały, z własnych środków.
                        Ale po jaką cholerę do rozwiazania tego jednorazowego problemu ściagnieto na stałe banki zagraniczne, to tego nie moge zrozumieć. przeciez nasze banki mogły do celów rozwoju akcji kredytowej mogły zaciągnąć wielkie kredyty w bankach zagranicznych , za poreczeniem
                        Skarbu Państwa, NBP, BGK. Z tej obromnej akcji kredytowej zyski osiągnęły by banki polskie, świetnie wzmocniły i osiągneły potrzebny potencja finansowy na potrzeby przyszłe polskiej gospodarki . A tak co mamy ? Grozi nam, upadek banków w przypadku kryzysu finansowego w Europie (banki matki - będą w pierwszej kolejności zamykać banki córki w Polsce). Ponadto na codzień nasze państwo zadłuża się w bankach zagranicznych które najczęściej kupują polskie obligacje skarbowe .
                        Temat przejęcia banków polskich przez
                        • skuter44 dot. przejęcia banków polskich przez 21.07.13, 11:29
                          Taka jest - w poniższym wpisie - moja opinia na temat banków zagranicznych w Polsce.
                          To odpowiedź na wpis darmin.ki.

Przepraszam za niedbałą grafikę.
            • darima_ka Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 12:25
              Osobiście do SKOK nie należę ,ale z tego co wiem to cieszą się one bardzo wielkim
              powodzeniem w społeczeństwie,kredyty maja niżej oprocentowane niż w bankach ,lokaty też wyżej oprocentowane.SKOKI to kasy spółdzielcze ,najczęściej członkami byli pracownicy jakiegoś zakładu,i porównywanie ich z AG zupełnie nie przystaje do rzeczywistości w/g mnie. Nie wiem, jak w praktyce wygląda upadłość SKOK-u, bo jeszcze żaden nie upadł chyba z tego co mi wiadomo.? Objęcie SKOK-ów gwarancjami BFG pomimo, że nie są one bankami należy ocenić pozytywnie,bo gdyby jednak coś się stało ,to jest jakieś zabezpieczenie dla depozytariuszy.
              • czarek_sz Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 12:39
                Skuter może napisz ile zarabia prezes Millenium czy podobnego banku. Bo ja nie wiem skąd masz takie dane że niby ile to nie zarabia szef SKOKu. Może od Goździkowej ta wiedza ? smile albo na ścianie wyczytane.
                • darima_ka Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 12:52
                  Nie Czarek to prawda co podaje Skuter,tu masz jeszcze jeden link:
                  wyborcza.pl/1,75248,14244698,SKOK_om_sie_nie_przelewa__ale_ich_byly_szef_nie_narzeka.html
                  • czarek_sz Re: Ataki na SKOK 20.07.13, 13:07
                    Jeśli pomyliłem się przepraszam Skutera. Nie mniej wolał bym podobną informację mieć z pierwszej ręki. Wiem że to niemożliwe ale rozumiesz. Tabloidowi nie wierzę. Niech mi wybaczą tę gorzką prawdę wink
                    • darima_ka Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 13:54
                      w oparciu o niesprawdzone dane?
                      wgospodarce.pl/informacje/5544-wipler-pyta-dlaczego-knf-opublikowal-raport-o-skok-w-oparciu-o-niesprawdzone-dane
                      • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 14:35
                        Dla jednego dane prawdziwe to dane specjalnie wybrane, potwierdzajace jego tezę.
                        Dla mnie w sprawach bankowych dane sprawdzone, prawdziwe pochodzą z NBP (nie ma już
                        politycznego prezesa) i KNF (wchodzą tam przedstawiciele banków). Znałem dane o wynagrodzeniu Prezesa p.Biereckiego z kilku źródeł, to co podalem było pod ręką. Nie będę
                        (a powinienem w normalnym kraju) wierzył Prezesowi politycznemu NIK i stronniczej GW.

Informacje KNF są wiarygodne .... ale masz rację... DLACZEGO zostały opublikowane ??!!!
                        Przecież to działanie jest karygodne, pogarsza sytuację SKOK w oczach klientów.

Porównywanie płac Prezesa głownego i reformatora SKOK do wynagrodzeń prezesów banków zagranicznych nie ma sensu. Porównujmy się w skali polskiego systemu bankowego. Tu np. do Prezesa NBP.
                        Mnie już nie chodzi o samą kwotę wynagrodzenia tylko uzasadnienie do powstania tej kwoty.
                        Nie mogę sobie wyobrazić wykonywania (w ciągu doby) płatnej pracy/jakiegoś działania systematycznie w 13 spólkach, Krajowej Radzie SKOK i w Senacie.
                        Musicie przyznać.
                        • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 14:40
                          Darminko - dobry, łebski facet to ( w bankowości ) musi oznaczać uczciwy, mądry, fachowy, kompetentny i [u]niezależny.
                          A kogo oceniamy, widzimy , chwalimy ? No coś tu chyba nie tak.
                          Oby moje złe przewidywania nie stały się faktami. Nie życzę tego. Dziwię się jedynie
                          jak ludzie moga mieć kilka twarzy.
                        • czarek_sz Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 14:43
                          Skrzypek był niezależny i waluta miała się dobrze. A podobno był pisowski. Teraz mamy Belkę. Nie wierzę komuchom. Czemu teraz dołujemy pod każdym względem w ogóle i w szczególe ? chciałbym to wiedzieć. Czemu siła nabywcza mojej floty leci na ryj zamiast pod górkę się piąć ? bo za rządów PiS miałem oki. I gówno mnie obchodzi kto rządzi. Chce mieć dobrze i tyle.
                          • tadeusz_ski.51 Pytanie podstawowe 20.07.13, 16:32
                            Po kiego w NBP jest ta Rada Polityki Pieniężnej? Synekury za nasze pieniążki dla "kolesiów-ekspertów"? Czy prezes NBP jest takim tumanem, że nie potrafi raz na pół roku podnieść lub obniżyć stóp procentowych o ... zero zero chuj!?
                            Co to kurwa jest za balcerowiczowski twór! Palant pierdolony bał się nawet tak minimalnej odpowiedzialności, że skorzystał z doświadczeń młodości kiedy to w PRL-u mieliśmy wszędzie rady? Wiadomo, jak coś pójdzie nie tak, to jest super alibi
                            - Czego ode mnie chcecie, to nie ja! To rada tak uchwaliła!
                            A całej rady nie pociągną "za konsekwencje" więc dupa pana prezesa jest bezpieczna w fotelu. I tylko o to chodzi w powoływaniu tych różnych rad i "zasięganiu opinii ekspertów" w prościutkich sprawach. Banda ignorantów opanowała najwyższe stołki i zabezpiecza się w ten sposób przed krytyką!
                            • skuter44 Re: Pytanie podstawowe 20.07.13, 17:46
                              Tadeusz-ski . Nie osmieszaj się. RPP ostatnio kilkakrotnie obniżała stopy procentowe.
                              Nie mamy (wszyscy którzy cokolwiek wiedzą o finansach) odpowiadać na Twoje głupoty. Na wróblach to może się znasz ale gospodarce pienięznej to nie wypowiadaj się. Dla Twojego dobra.

Naruszyłes zasady nerykiety i dobre obyczaje na forum. przynajmnie ten Twój wpis z obelżywymi i wulgarnymi słowami powinien z forum zniknąć. Nie piszę sobie tego by pisać ale do Założycielki forum.
                              • tadeusz_ski.51 [...] 20.07.13, 21:12
                                Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                                • darima_ka Re: A ty stary durniu nie pierdol mi tu 20.07.13, 21:51
                                  Tadeusz czy Ty nie potrafisz pisać spokojnie?
                                  Dlaczego kolejny raz Netykiety nie przestrzegasz?
                                  Możesz przenieść tę dyskusję na @?
                                  • tadeusz_ski.51 Re: A ty stary durniu nie pierdol mi tu 20.07.13, 22:29
                                    big_grinbig_grinbig_grin https://emoty.blox.pl/resource/zubaw.gif
                                    A bo mnie wnerwił! Bredzi toto jak poplątane, więc musiałem wreszcie coś ...
                                    • skuter44 Re: A ty stary durniu nie pierdol mi tu 20.07.13, 23:32

tadeusz_ski.51 napisał:
                                      > big_grinbig_grinbig_grin https://emoty.blox.pl/resource/zubaw.gif
                                      > A bo mnie wnerwił! Bredzi toto jak poplątane, więc musiałem wreszcie coś
                                      • skuter44 Re: A ty stary durniu nie pierdol mi tu 21.07.13, 07:24
                                        Darminko. Jestem obrażany. Nie moge z tym człowiekiem rozmawiać . To jest szczyt chamstwa na forum.
                                        Co ja tu pie..., jaki stary... , jaki ch... poplątany... itd. Było okej i stało sie po raz drugi.

A swoją drogą co mam w sobie , z swoim pisaniu zmienić ?
                                        Miła Założycielko "Be Granic" -smile
                                        pozdrawiam
                                        • skuter44 Re: A ty stary durniu nie pierdol mi tu 21.07.13, 07:38
                                          Dorosły człowiek tak pisze.
                                          tadeusz_ski.5120.07.13, 16:32Odpowiedz

Po kiego w NBP jest ta Rada Polityki Pieniężnej? Synekury za nasze pieniążki dla "kolesiów-ekspertw"? Czy prezes NBP jest takim tumanem, że nie potrafi raz na pół roku podnieść lub obniżyć stóp procentowych o [b]... [u]zero zero chuj!?[/[/u]b]
                                          Co to kurwa jest za balcerowiczowski twór! Palant pierdolony bał się nawet tak minimalnej odpowiedzialności, że skorzystał z doświadczeń młodości kiedy to w PRL-u mieliśmy wszędzie rady? Wiadomo, jak coś pójdzie nie tak, to jest super alibi
                                          - Czego ode mnie chcecie, to nie ja! To rada tak uchwaliła!
                                          A całej rady nie pociągną "za konsekwencje" więc dupa pana prezesa jest bezpieczna w fotelu. I tylko o to chodzi w powoływaniu tych różnych rad i "zasięganiu opinii ekspertów" w prościutkich sprawach. ???????????????????????????Banda ignorantów opanowała najwyższe stołki i zabezpiecza się w ten sposób przed krytyką!

A tak na marginesie. Plusy i minusy inflacji innej niż oscylujacej w granicach 1-3% (u nas opcja 2,5 % optymalna) a także za wysokich lub niskich stóp procentowych NBP możemy znaleźć w przeglądarce . Nie jestem tu Googlem ale (wg gościa forum) jakimś idiotą ??? -wink
                                          W każdym prawie państwie cywilizowanym są takie Rady. A to wcelu prowadzenia fachowej, na wysokim poziomie poiltykii pieniężnej i obrony złotego. Prezes nie może mieć pełni władzy w finansach ani też rząd. Stąd taki podział władzy fiansowej RPP i jej rola ustalona jest w naszej konstytucji. Belka nie popełnia tylu blędów jak poprzednik i ówczesna RPP>
                          • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 17:39
                            Czarek. Pisz "spokojnie". i tak nie da sie ukryć Twojej stronniczości (może i mojej) a to zabija
                            rozsądna dyskusję.

Skrzypek był niezależny i waluta miała się dobrze. A podobno był pisowski.
                            Sam piszesz "podobno". nie podobno ale na pewno PiS-wski. Poczytaj o nim w Wikipedii.. Wstyd przynosił bankowcom bo nie znał się w ogóle na tym fachu

Teraz mamy Belkę. Nie wierzę komuchom.
                            I co możesz zarzucić Belce . Jest apolitycznym przezesem NBP, wysokiej klasy fachowcem, profesorem ekonomii. Czy zarzutem moze być przeznaczenie przez prezesa NBP wielkiej (niepotrzebnie tak wysokiej) nadwyżki środków NBP na cele budżetu państwa ?
                            A śp. Skrzypek miał w NBP ogromną , nie wykorzystaną nadwyzkę i odmówił jej przeznaczania na cele ogólnopaństwowe. I to jest w porzadku.
                            Zobacz jaka niska jest inflacja ? Nigdy nie było tak stabilnego pieniądza. A TY nie wiesz i nie rozumiesz co piszesz "teraz dołujemy pod każdym względem w ogóle i w szczególe ?" .
                            Co to za rzady PiS. przez półtora roku to gospodrki nie można ani zepsuć ani poprawić.
                            A szła w górę po owocnych rządach SLD (których bez pojęcia nazywasz komuchami). SLD zostawiła wysoki wzrost gospodarczy i niski deficyt budzętowy. PiS partia socjalna, socjalistyczna rozdawała tylko te zaoszczedzone środki . Gospodarzył wtedy min. ?????
                            (zapomniałem nazwiska) prawdziwy niedouk, komuch. PiS nie miał fachowców-ekonomistów w rządzie.
                            Nie mozesz pisać, ze gówno Cie obchodzi kto rządzi. Bo kogo wybierzemy tak nami będzie rżadził. Teraz PO zawalił totalnie sprawę rządzenia ale też z tych (obecnie) partii nie ma kogo wybrać na nastepną kadencję.

Czemu teraz dołujemy pod każdym względem w ogóle i w szczególe ? chciałbym to wiedzieć. Czemu siła nabywcza mojej floty leci na ryj zamiast pod górkę się piąć ? bo za rządów PiS miałem oki. I gówno mnie obchodzi kto rządzi. Chce mieć dobrze i tyle.
                            • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 17:41
                              Na to :
                              "Czemu teraz dołujemy pod każdym względem w ogóle i w szczególe ? chciałbym to wiedzieć. Czemu siła nabywcza mojej floty leci na ryj zamiast pod górkę się piąć ? bo za rządów PiS miałem oki. I gówno mnie obchodzi kto rządzi. Chce mieć dobrze i tyle. "

...... odpowiedziałem wczesniej.
                              • czarek_sz Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 22:08
                                Nie odpowiedziałeś Skuter. Olałeś temat. Przykre. Cz.
                                skuter44 napisał:

> Na to :
                                > "Czemu teraz dołujemy pod każdym względem w ogóle i w szczególe ? chciałbym to
                                > wiedzieć. Czemu siła nabywcza mojej floty leci na ryj zamiast pod górkę się pią
                                > ć ? bo za rządów PiS miałem oki. I gówno mnie obchodzi kto rządzi. Chce mieć do
                                > brze i tyle. "
                                >
                                >
                                > ...... odpowiedziałem wczesniej.
                            • tadeusz_ski.51 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 21:40
                              skuter44 napisał:
                              > Zobacz jaka niska jest inflacja ?...
                              -----------------
                              No własnie zobacz! A czy chociażby potrafisz zgadnąć czym to skutkuje?!
                              Ta cała RPP doprowadziła swoją kunktacją doprowadziła do osłabienia gospodarki i zmniejszenia przychodów budżetowych!!!!
                              • zak-1 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 22:25
                                Szukałem ostatnio jakiś fajnych propozycji lokat i co ? możesz trzymać pieniądze w szafie , albo w banku . Na jedno wychodzi , zysk żaden , tylko w banku trochę bezpieczniej .
                                SKOKOM trochę zimnej wody na łeb się przyda , żeby nie skonczyli jak Alpen...
                                • tadeusz_ski.51 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 22:30
                                  Amber Kaziku, Amber Gold wink
                                  • zak-1 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 22:34
                                    Hahaha no masz rację smile
                                    • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 20.07.13, 23:31
                                      Jutro coś napiszę dopiero co wróciłem z koncertu - Perfect-u i Enej.
                                      • czarek_sz Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 21.07.13, 09:35
                                        Panowie nie obrzucajcie się mięchem. Proszę. Choćby ze względu na Darimę, założycielkę tego forum.
                                        • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 21.07.13, 10:31
                                          Dlaczego piszesz "panowie" (stronniczo) a nie konkretnie. Jeslki uważasz, że ja kogoś tu obrzucam, to muszę odejść......."Choćby ze względu na Darimę, założycielkę tego forum".
                                        • skuter44 Re: Dlaczego KNF opublikował raport o SKOK 21.07.13, 10:41
                                          Żle zrobiła KNF , ale to wg mnie. Miała prawdopodobnie na celu wydania ostrzeżenia publicznego bo kilka SKOK jest w stanie zblizonym do upadłości a i inne mają duże portfele kredytów straconych. Jęśli nie daje nic audyt, krytyka, apele o poprawę sytuacji finansowej to co innego mozna zrobić - jak nie odwołanie sie do opinii publicznej.
                                          NBP przed laty uratował sektor bankow spółdzielczych. Przez kilka lat pracownicy Komisji Nadzoru Bankowego prowadzili konsolidację małych banków spółdzielczych.cDzieki temu uratowała się niezwykle wazna grupa bankowa, obsługująca głownie klientów mieszkających na wsi. Teraz SKOKi "pomagają" bankom społdzielczych przez ostrą z nimi konkurencję, bratobójczą bo w obszarze segmentu banków polskich. Ale to tak do koszyczka SKOK.
                                          • skuter44 po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 11:02
                                            Fragment Art. 227. naszej Kionstytucji

Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank Polski. Przysługuje mu wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza.

Organami Narodowego Banku Polskiego są: Prezes Narodowego Banku Polskiego, Rada Polityki Pieniężnej oraz Zarząd Narodowego Banku Polskiego.

Prezes Narodowego Banku Polskiego jest powoływany przez Sejm na wniosek Prezydenta Rzeczypospolitej, na 6 lat.

Prezes Narodowego Banku Polskiego nie może należeć do partii politycznej, związku zawodowego ani prowadzić działalności publicznej nie dającej się pogodzić z godnością jego urzędu.

W skład Rady Polityki Pieniężnej wchodzą Prezes Narodowego Banku Polskiego jako przewodniczący oraz osoby wyróżniające się wiedzą z zakresu finansów powoływane na 6 lat, w równej liczbie przez Prezydenta Rzeczypospolitej, Sejm i Senat.

Rada Polityki Pieniężnej ustala corocznie założenia polityki pieniężnej i przedkłada je do wiadomości Sejmowi równocześnie z przedłożeniem przez Radę Ministrów projektu ustawy budżetowej. Rada Polityki Pieniężnej, w ciągu 5 miesięcy od zakończenia roku budżetowego, składa Sejmowi sprawozdanie z wykonania założeń polityki pieniężnej.

Organizację i zasady działania Narodowego Banku Polskiego oraz szczegółowe zasady powoływania i odwoływania jego organów określa ustawa.
                                            • czarek_sz Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 11:56
                                              Ale przecież SKOKi nie są bankami !! są spółdzielczymi kasami oszczędności. Czy działają zgodnie z prawem ? na pewno tak, bo gdyby nie, już by ich nie było. Mam tak, że jeśli PO coś krytykuje, dobiera się, chce położyć łapę na tym. No to bójcie się Narody. Będzie plajta.
                                              • skuter44 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 13:53
                                                czarek_sz napisał(a): Ale przecież SKOKi nie są bankami !! są spółdzielczymi kasami oszczędności. Czy działają zgodnie z prawem ? na pewno tak, bo gdyby nie, już by ich nie było. Mam tak, że jeśli PO coś krytykuje, dobiera się, chce położyć łapę na tym. No to bójcie się Narody. Będzie plajta.

Prawie nie róznią się od banków spółdzielczych (a co te nie są bankami ?) i wykonują wszystkie prawie usługi zastrzezone dla banków w ustawie prawo bankowe. Aby usankcjonować bankowe usługi SKOK-ów jedna z ustaw im poświęcona zrównała ich prawie z bankami. SKOK-i udzielają/mogą udzielać kredytów konsumenckich , zgodnie z ostatnią nowelizacją ustawy o kredycie konsumenckim, itd....
                                                Nic ma tu PO. To banki (dla których SKO-i są konkurencją) i KNF (w trosce o bezpieczeństwo klientów SKOK, samych SKOK i całego systemu bankowego) inicjuje zmiany prawa obejmujące działalność SKOK. W Sejmie ścierają się poglądy nadzoru finansowego z poglądami politycznymi PiS i interesami biznesowymi SKOK-ów . Nic dziwnego ,że PO popiera KNF bo i politycznie zainteresowana jest/ krzywo patrzy na upolitycznienie SKOK i powiązania ich z PiS. Tak widzę sprawę. Nie tak prymitywnie.
                                                Granda i rozbój w biały dzień by były wtedy gdyby nieodpowiedzialnie (jak zaczęło się) pozwolić , w jednym systemie bankowym, na funkcjonowanie banków działających w konkretnych zaostrzonych, państwowych rygorach z działającymi koleżenskimi (bo taka jest idea - wzajemna pomoc członków SKOK i działanie na zasadzie non profit).
                                                • czarek_sz Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 14:11
                                                  Skuterku.
                                                  Gdy pracowałem ,mieliśmy tzw kasy zapomogowo pożyczkowe w fabryce. Wpłacałem co miesiąc stówkę /potrącali mi z wypłaty za moją zgodą/ i brałem pożyczki na zero procent. Pożyczyłem tysiąc to oddawałem tysiąc pożyczyłem dwa patole to oddawałem dwa patole - ani rubelka więcej. I bez względu na czas spłacania. Teraz, drugie tyle trzeba oddać.
                                                  Jeszcze był fundusz remontowy. Raz na pięć lat spora pożyczka na zero procent. To za komuny było smile
                                                  • tadeusz_ski.51 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 15:33
                                                    On tego nie pamięta, za długo siedzi w Niemczech. Właściwie to nawet nie wiadomo kim on teraz jest? Polakiem, Niemcem, bezpaństwowcem?
                                                  • czarek_sz Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 16:25
                                                    Ostro pojechałeś. O takich mówią że wynarodowiony albo kundel. Ale tak nie można. Człowiek to człowiek ,aby mordercą nie był ani złodziejem.
                                                  • darima_ka Cos się pomyliło? 21.07.13, 21:13
                                                    Skuter nie mieszka w Niemczech,to gwoli wyjaśnienia.
                                                  • darima_ka Tadzio mylisz osoby 22.07.13, 18:21
                                                    Przyjdziesz namieszać ,osoby pomylisz,i znikasz.
                                                  • skuter44 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 18:02
                                                    Czarku. Mam to do tej pory pożyczkę w korporacji i w kasie zapom-poź. Na 1%.. Robiłem kap. remont za tę forsę . W banku zaś z 20 tys. przez 5 lat spłacę dodatkowo ponad 20 tys.zł.
                                                    To rozbój w biały dzień. A w SKOK musiałbym płacić składki i jakieś opłaty.
                                                    Pisał ktoś o oszczędzaniu banku. Dotychczas oprocent ok. 4%, inflacja 3-4 % i podatek Belki 1,9% (od kwoty wypłacanych odsetek) i w sumie, żaden to finansowy interes. Teraz to już dopłacamy do takiej lokaty.
                                                • darima_ka Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 21:18
                                                  "Nic dziwnego ,że PO popiera KNF bo i politycznie zainteresowana jest/ krzywo patrzy na upolitycznienie SKOK i powiązania ich z PiS. Tak widzę sprawę. Nie tak prymitywnie. "

Czyli jeśliby SKOK-i były powiązane z PO ,to byłoby doskonale,o to chodzi?
                                                  Ale ze są powiązane z PiS ,to już tak pięknie nie jest?
                                                  • czarek_sz Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 21.07.13, 22:00
                                                    Jakie to wszystko żałosne jest. Gdzie troska o państwo. Wszystko zdechło. Tylko kasa.
                                                    Musi to zgnić by z tego badziewia coś nowego i pożytecznego powstało.
                                                    Golem.
                                                  • skuter44 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 22.07.13, 08:23

czarek_sz napisał(a): Jakie to wszystko żałosne jest. Gdzie troska o państwo. Wszystko zdechło. Tylko kasa. Musi to zgnić by z tego badziewia coś nowego i pożytecznego powstało.
                                                    Golem.

Wykorzystane zostały sprytnie ....bo rzutem na kasę .... mechanizmy demokracji. Sprawowanie władzy (w miarę zdrowej władzy i reprezentującej obywateli) jest w starych demokracjach. gdzie są dwie akceptowane przez społeczeństwo partie. Przy czym tam wypowiada się (głosuje w wyborach) większa część społeczeństwa. U nas wszyscy narzekają a na partie główne wypowiada się 20-30 % wyborców, połowa narodu stoi z boku i przygląda się/zaraz po wyborach narzeka. Co to za partia rzadząca której 70 % narodu nie wybrało.
                                                    Rządy wogóle są mozliwe przez partie ideowe ,pasożytnicze , takie jak PSL, Samoobrona, RP...
                                                    których przywódcy pójdą z każdym po władzę.
                                                    Czarku. Widać już od 10 lat, że badziewie zgniło. A nowego, zdrowego ziarna nie ma kto rzucić. Nie zrobił tego Palikot, nie zrobi tego Duda. Wschodzą nowi fałszywcy. Nie dajmy się czarować. Chyba tylko ulica wyłoni jakiegoś "ojca narodu" ? Choć skąd by się raptem wziął, dlaczego się nie pokazuje. A może poprostu mądrzy ludzie nie chcą podejmować trudnych, ponad siły narodowych wyzwań. Bagno bez dna jest już za duże.
                                                  • skuter44 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 22.07.13, 08:29
                                                    cd. do Czarka.
                                                    Muszę dokonczyć mysl. Pisalem:

"Rządy wogóle są mozliwe przez partie ideowe ,pasożytnicze , takie jak PSL, Samoobrona, RP... których przywódcy pójdą z każdym po władzę." Partia która wygrała wybory a chce bardzo rządzić - CHOĆ NIE MA DO TEGO MANDATU SPOŁECZNEGO - szuka koalicjanta. I zawsze znajdzie się grupa partyjna , ludzie chorzy na władzę. Taki Palikot, Pawlak, Miler, Ziobro. I to jest nasz problem. Nie ma kto wybierać . Nie kogo wybierać.
                                                  • skuter44 polemika z Darminką 21.07.13, 22:45
                                                    Darmin.ko. Takie jest generalnie myslenie i działanie polityków. Popatrz vice versa. Nawet teraz obietnice PiS, PO,.... wszystkich partii , czy one są realne do wykonania ?
                                                    Zachowanie partii politycznych poprawne ale na etapie programu wyborczego, przed wyborami, dla pozyskania potencjalnych wyborców. Choć już wtedy częściowo kłamią obiecując , np, nierealne miliony mieszkań, likwidację bezrobocia i deficytu budzetowego,.... cuda niewidy. A po kilku miesiącach widać, że nie ma (i nie było ) woli politycznej bądź mozliwości spełnienia obietnic wyborczych.

W przypadku SKOK nie do końca tak jest. KNF reprezentuje głównie interes instytucji finansowych i ich klientów, nie może im szkodzić . Dba o stabilność całego systemu finansowego państwa. Działania KNF nie uderzają w SKOKi . Popierając kolejne projekty ustaw KNF (a ściślej MF) miała na celu umocnienie SKOK-ów. Nawet ta ostatnia publikacja KNF(niepotrzebna, bo odkrywająca słabości finansowe niektórych SKOK) tak naprawdę jest bardziej ojcowska , niż ma charakter donosu bo przywołuje tylko do porządkowania portfeli kredytowych i finansów SKOK, przez same Kasy.
                                                    W SKOK-ach gdzie stwierdzono złą sytuację finansową nie ma znaczenia z kim są one powiązane politycznie. W ich interesie , SKOKów bądź banków, jest by nie miały żadnych powiązań politycznych bo takowe szkodzą im znacznie w realizowaniu ich długoterminowych strategii rozwojowych. Zmieni się opcja polityczna i może okazać się, że dotychczasowe plany takiej politycznej firmy finansowej będą politycznie blokowane. Nie rozwijam tematu. Tak widzę tę sprawę.
                                                  • darima_ka Re: polemika z Darminką 22.07.13, 20:27
                                                    "Takie jest generalnie myslenie i działanie polityków. Popatrz vice versa. Nawet teraz obietnice PiS, PO,.... wszystkich partii , czy one są realne do wykonania ?
                                                    Zachowanie partii politycznych poprawne ale na etapie programu wyborczego, przed wyborami, dla pozyskania potencjalnych wyborców. Choć już wtedy częściowo kłamią obiecując , np, nierealne miliony mieszkań, likwidację bezrobocia i deficytu budzetowego,.... cuda niewidy. A po kilku miesiącach widać, że nie ma (i nie było ) woli politycznej bądź mozliwości spełnienia obietnic wyborczych."

Całkowicie się z Tobą zgadzam,i to widać obojętnie z ktęrej strony politycznej.Wszyscy dla zdobycia stołków sa w stanie obiecać gruszki na wierzbie.A my dajemy się na to nabierać.
                                                  • skuter44 Re: polemika z Darminką 22.07.13, 20:32
                                                    Fajnie, że się zgadzamy.
                                                  • darima_ka Re: polemika z Darminką 22.07.13, 21:14
                                                    big_grin Cieszę się.
                                                  • tadeusz_ski.51 Re: po to jest Rada Polityki Pieniężnej 22.07.13, 09:52
                                                    darima_ka napisała:
                                                    > Czyli jeśliby SKOK-i były powiązane z PO ,to byłoby doskonale,o to chodzi?
                                                    > Ale ze są powiązane z PiS ,to już tak pięknie nie jest?
                                                    -------------------------
                                                    Dokładnie tak. Dzisiaj nie ma przypadków, dzisiaj wszystko to interes
                                                    Jeśli pewne firmy (banki, koncerny, instytucje, media) popierają jakąś opcję to bynajmniej nie za darmo. Trzeba się im "odwdzięczyć".
                                                    Pan J.F. Kennedy "postawił się okoniem" więc został "wyeliminowany" w radykalny sposób. Od tamtej pory żaden prezydent USA nie ośmieli się nie wykonać "zobowiązań", które ustalono przed kampanią wyborczą. Ten sam mechanizm działa w innych krajach, oczywiście u nas tym bardziej, partie niby to dostają pieniądze z budżetu ale to "grosze" przy ich wydatkach, ponadto z tych kwot nie da się nic uszczknąć na prywatne i tajne konta czołowych działaczy partii rządzącej i decydującej, więc "kombinują" naszym kosztem.
                                                    W biznesie znane jest powiedzenie "politycy to kurwy do wynajęcia", czy trzeba jeszcze coś dodawać?
                • skuter44 pytanie do Czarka 23.07.13, 06:47
                  Jeszcze do Czarka. Pytanie przez ciekawość , nie żadna prowokacja.

Piszesz tak : "Może od Goździkowej ta wiedza ? albo na ścianie wyczytane" o podejrzeniu mojej nieuczciwości, choć cytuję prawie zawsze źródła danych, opisywanych, cytowanych.

Skąd bierze się ten brak zaufania do "rozmówców". Nie tylko do mnie . Czy nie lepiej samemu
                  sobie potwierdzić/znależć błędy u adwersarza a dopiero potem prowadzić z nim polemikę ?
                  • tadeusz_ski.51 I moje pytanie do Czarka 23.07.13, 08:42
                    Czy wierzysz w to, że dane publikowane w mediach są wiarygodne?
                    Przypadek Grecji dowodzi, że nawet dane podawane najważniejszym instytucjom o znaczeniu globalnym są fałszowane a co dopiero mówić o danych podawanych na użytek wewnętrzny? Ileż to już razy podawano nam "rozkwit gospodarczy" a człowiek sięgał do portfela i widział dno wcześniej niż rok temu?
                    • rena-ta49 Re: I moje pytanie do Czarka 23.07.13, 13:52
                      Jak rząd kłamał w sprawie finansów publicznych to robił dobrze dla społeczeństwa i rynków finansowychsmilesmile
                      Niesamowite dokąd zaszliśmy polityce.
                      • skuter44 bywa i tak 24.07.13, 11:44
                        Oto co pisze załozyciel zacnego forum "dla maruderów" - kapitan Marchewa. Nie jest to dla potwierdzenia moich ostroznych wpisów nt. SKOK-ów (absolutnie) bo taki przypadek może sie zdarzyć i w banku.
                        Link - forum.gazeta.pl/forum/w,103214,145869529,145869529,SKOK_Stefczyka.html?wv.x=2
                        • skuter44 No ale tego to juz za duzo... 24.07.13, 12:00
                          Okazuje się jednak, że nie jest to jakiś wypadek przy pracy.
                          Faktycznie, zarządzajacy skokami... nie mają czasu by tym utworzonym biznesem porządnie sie zająć. Możęmy do tego dodać wyniki audytów ze strony państwowych audytorów.

Kto chce niech czyta - kilka wpisów na forum Onecie . Ciurkiem jak lecą.

skok stefczykaM26
                          STRZEŻCIE SIĘ SKOKÓW jak ognia.

skok stefczykailo
                          ostrzegam kogokolwiek przed SKOKiem w ogole, to złodzieje oszuści i wyłudzacze, czekaja jak najdluzej zeby czlowieka odsetkami dobic, mam sprawe spadkowa w ktorej musze oddawac dlugi po zmarlym ktory dostal kredyt na dowod mimo ze byl scigany przez komornika, a oni z pozyczka ujawnili sie 3 lata po smierci i naliczyli sobie lichwe 40% odestek!!!!!!!! ludzie zastanowice sie 10 razy zanim cos wezmiecie od nich albo tym podobnych, lepiej miec debet na koncie za ktory splacasz 20% niz u tego zlodziejstwa oddawac po 300%

Re: skok stefczykauczciwy
                          ciesz sie czlowieku ja za wejscie do nich zarobilem wyrok w zawiasach i grezywne tam kierowniczka wspolpraca z policja zaraz masz nieprzyjemnosci trzeba omijac ten bank szerokim lukiem w toruniu rozpocznie sie informacje nie tylko w internecie o tym banku
                          ale na uklicach torunia wszedzie gdzie to mozliwe

skok stefczykawww510 /
                          ratuj się przed złdziejami Re: skok stefczykanorbert221 / 94.191.170.* / 2013-04-27 14:59 + popieram - neguję 1 usuń Zgłoś do usunięcia Strzeżcie się SKOK-U. Pożyczyłem w skoku 40000 tyś zł.Te pieniądze potrzebowała moja mama ,podałem skokowi jej adres korespondencyjny, mój adres zameldowania i mój tel. Mama spłacała raty zgodnie z umową po pewnym czasie okazało się, że ma moja mama ma raka, leczyła się w szpitalach a po trzech miesiącach zmarła i nie zapłaciła trzech rat. Zgodnie z polskim prawem i bankowym oraz umową, skok wysyłał wszystkie wiadomości na adres korespondencyjny do mamy ja nic nie wiedziałem bo w tej trudnej sytuacji nikt z nas nie myślał o banku. Po śmierci mamy przeglądałem pocztę i dokumenty matki i zobaczyłem brak wpłaty trzech rat. Wiedziałem, że teraz muszę ja spłacać pożyczkę więc przy kolejnej racie wpłaciłem dwie, potem półtora itd. Nie miałem żadnej informacji o jakim kolwiek problemie więc myślałem, że jest wszystko ok spłacając dalej raty. Po pół roku okazało się, że komornik zablokował moje konto z powodu długu wobec skok-u. Ze skoku nie otrzymałem żadnego telefonu o problemie, żadnej poczty na adres zameldowania (na adresie korespondencyjnym do mamy po jej śmierci nikt nie mieszkał)żadnego sms-a, z sądu e-lublin gdzie skok skierował sprawę,że nie spłacam pożyczki od lipca poprzedniego roku, od komornika o podjętym postępowaniu komorniczym żadnej wiadomości o problemie przez pół roku. Mimo wpłacania normalnych rat i nadpłacenia zaległych skok skierował sprawę do sądu, twierdząc, że uchylam się od płacenia pożyczki, e-sąd w lublinie nie zweryfikował tych informacji i wydał postanowienie polecenia zapłaty z którym skok udał się do komornika, który nie informując mnie o wszczętym postępowaniu komorniczym wobec mojej osoby po około pół roku zablokował moje konto wspólne z żoną zostawiając czteroosobową rodzinę bez środków do życi, komornik zarządał też oddania samochodu oraz motocykla. O całej sytuacji mimo, że posiadam dowody wpłat rat i nadpłacenia zaległych rat dowiedziałem się gdy zostało zablokowane konto przez komornika w tedy też zadzwoniłem do niego w celu wyjaśnienia sprawy i uzyskałem informacje, stwierdził, że działa on na podstawie tzw. wyroku sądu najjaśniejszej rp z polecenia skoku. Dzwoniłem do e-sądu w lublinie prosząc o wyjaśnienie sprawy i otrzymałem odpowiedz, że skok twierdzi, iż uchylam się od spłacania pożyczki więc wydano taki wyrok od którego mogę się odwołać w ciągu 14 dni lecz gdy dowiedziałem się o problemia mineło 46dni termi odwołania przepadł, mimo to opisałem całą sytuację dołączyłem dokumenty potwierdzające spłatę rat i zaległości i wysłałem do sądu i skoku (z informacji odnośnie daty złożenia pozwu do sądu wynika, że byłem winny pół raty przed złożeniem przez skok pozwu, a mimo to skok nie udzielił takiej informacji najjaśniejszemu wymiarowi sprawiedliwości rp, a ten nie poczuł się do odpowiedzialności weryfikacji tego wniosku). Do skoku wysłałem taką samą dokumętację, wykonałem mnóstwo telefonów i nie otrzymałem pisemnej odpowiedzi, przez tel powiedziano mi, że skok ma 30 dni na odpowiedż gdy minęło 35 dni wykonałem kolejny tel. do banku i powiedziano mi, że 30 dni roboczych i nie interesuje ich za co mam żyć z dwójką dzieci skoro jestem oszustem. Uważam, że jeżeli pożyczyłeś pieniądze to musisz je oddać nie unikam tego, spłacam raty oddałem zaległości, a mimo to mam wypowiedziany kredyt, wyrok sądu i komornika zgodnie z polskim prawem nabiłem kasę sądowi i złodziejowi komornikowi (po spłatach rat z 40 tyś zł. powinienem mieć około 34tyś zł. a komornik znalazł mój adres i żąda spłaty po machlojkach skoku z zadłużenim sądu i komornika 48 tyś plus odsedki)W dalszym ciągu nie mam wyroku sądu, zadłużenia na piśmie od skoku, odpowiedzi na pismo od skoku ani potwierdzenia od komornika o tym, że skok przekazał mu moje spłaty mimo, że bank ma obowiązek informować komornika o wszystkich wpłatach zadłużenia ja takie potwierdzenia wysłałem do skoku, sądu i komornika. Tak działa tzw. wymiar sprawiedliwości najjaśniejszej rp, sądy i banki itp. instytucje, które zgodnie z polskim prawem okradają, nabijają kasę nierobom itp złodziejom. Jednocześnie informuję, że jest w tym wszystkim też moja wina ale odrobina chęci ze stony pracowników skoku mogla zapobiec temu, że normalnemu obywatelowi można było nie niszczyć życia. Nie można każdego uważać za wyłudzacza i złodzieja mimo,że ci u góry okradają nas zgodnie z prawem, sądy miały chronić obywateli, a nie nabijać kasę komornikom i podnosić swoje statystyki i budżety. Chcę ostrzec wszystkich przed skokiem i nie ważne jakim. Weżcie kredyt w banku skok nie ma honoru i liczy się dla niego tylko zysk tak jak dla ludzi reklamujących jego usługi, dla nich ważne są cyfry po przecinku. W tym kraju sąd pijakowi nie zabierze prawka bo rodziny nie wyżywi, politykowi daruje karę bo on ma kasę i prestiż, a obywatelowi, który jest prawie ok odbierze wszystko, nabije kasę instytucji praworządnej i pozwoli byś zdechł z głodu. Jeszcze raz twierdzę, że jest też moja wina lecz gdy nie ma chęci wyjaśnienia sprawy ze strony banku ale uznanie nas wszystkich za złodziei to

skok stefczykalis895
                          To prawda !!!SKOK TO KRETACZE I NACIAGACZE !!! Re: skok stefczykaleciwa naiwna / 178.180.205.* / 2013-06-27 06:50 + popieram - neguję 0 usuń Zgłoś do usunięcia To co jest opisywane to szczera prawda, ja niestety też dołączam do tej grupy ludzi oszukanych przez SKOK, ale jaki SKOK to teraz Towarzystwo Zarządzające- rzeczywiście dobre towarzystwo, które w ordynarny sposób żeruje na pożyczkobiorcachWzięłam pożyczkę 40 000zł, mąż gwarantem, w ciągu roku spłaciłam kwotę 14 000zl, ponieważ wystąpiły opóżnienia w ratach ( 1 miesiąc) szybciutko wypowiedziano mi umowę - tu szczególne gratulackie dla pań z win dykacji potem sprawa sądowa w parodii sądu e- sądu w Lublinie, komornik i teraz zaczyna sie dopiero najważniejsze jak się łupi ostatnią koszulę z naiwnego klienta który zaufał tej parabankowej instytucji i wziął od nich pożyczkę. a więc - komornik czyni swoją powinność i ściąga z konta kwotę wartości pożyczki tj 4000zl, w międzyczasie Towarzystwo proponuje umowę ugody na lichwiarskich warunkach, a wpłacone poprzednio pieniądze w kwocie 14 000zł na poczet pobranej pożyczki z realnych stałysię urojonymi.Były i nie ma.Zostaje tylk...."
                          • rena-ta49 A ja od dawna uważam ,że 24.07.13, 13:48
                            Trzeba z daleka od wszelkich SKOK-ów ,banków,wszyscy są jednakowymi złodziejami.
                            Ludziska pakują się w kredyty,nie spłacają ich,a potem wielkie larum ,bo sądy ich ścigają?
                            Myślą ,że można bezkarnie brać kredyty,i nie spłacać?
                            Nie mam żadnych kredytów,i oby tak zostało.
                            • czarek_sz Re: A ja od dawna uważam ,że 24.07.13, 14:13
                              Trzeba zdawać sobie sprawę, mieć świadomość ,że wszystkie instytucje typu bankowego są nastawione na zysk. I to szybki zysk i jak najwyższy. To są po prostu lichwiarskie instytucje które często żerują na ludzkiej naiwności oraz głupocie a na to nie ma rady. Amber Gold czy wcześniej Grobelny to dowód na to że naiwnych /a często inteligentnych i wykształconych - chciwość odbiera rozum ?/ w naszym społeczeństwa nie brak.
                              Ps. A jest nóż na gardle i się musi - to sto razy przeczytać umowę o kredyt nim się ją podpisze.
                              • rena-ta49 Re: A ja od dawna uważam ,że 24.07.13, 14:31
                                Zgadza się,ale najczęściej bywa tak ,ze to sąsiadowi trzeba pokazać nowe auto,tv,czy inny gażdżet?
                              • skuter44 Re: A ja od dawna uważam ,że 24.07.13, 14:32
                                Dawno wiem o tym Czarku, nawet przekonuję (zawodowo) do tego innych, młodych. Ale ja musiałem wziąć kredyt. Tak nieraz bywa. Ale problemów formalno-prawnych nie miałem. Uciążliwość długotrwałej spłaty odczuwa się dopiero w okresie spłaty. Mam .... jeszcze rok... uziemienia i czekania co miesiąc na wypłatę do daty x.

Z tymi wynagrodzeniami Prezesa p. Biereckiego to nadal coś nie jest jasne. Mamy kilka informacji, w tym teraz (ta, pierwszy raz ja widzę) od rzecznika Prezesa. Ona zmienia ocenę.
                                Będę szukał innych jeszcze informacji/źródeł. Bo w końcu nie wiadomo jaka jest prawda. Zresztą zawsze tak robię gdy spotykam rozbiezne dane. Zajrzę do oświadczenia o dochodach, składanego w Senacie.
                    • czarek_sz Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 14:06
                      Pytanie podobne do pytania Skutera. A znalazłem taką informację za dochodach Biernackiego ze SKOK :
                      'Czy to prawda z tymi 540 tysiącami?
                      Źródła trzeba sprawdzać. Zapewne pan to jest wyznawca faktów prasowych których zwolennikiem był bardzo mądry profesor.
                      Oświadczenie

Szanowni Państwo,

W związku z pojawiającymi się w mediach nieprawdziwymi informacjami dotyczącymi zarobków Senatora Grzegorza Biereckiego jako prezesa Krajowej SKOK, uprzejmie informuję, że nieprawdą jest iż Grzegorz Bierecki zarabia w Kasie Krajowej 540 000 zł miesięcznie.

Wynagrodzenie prezesa KSKOK wynosi średnio miesięcznie brutto125 019,77 zł, netto 81 314, 99 zł. Nie jest też prawdą, że jako przedstawiciel dużej instytucji finansowej zarabia więcej niż prezesi banków. Wynagrodzenia pracowników kas są wynagrodzeniami rynkowymi podlegającymi okresowej weryfikacji w oparciu o specjalistyczne opracowania zawierające dane dotyczące wynagrodzeń dla porównywalnych stanowisk. To zapewnia wysoką jakość pracy w kasach i stabilność zatrudnienia.

Zarobki Senatora Grzegorza Biereckiego zostały upublicznione, zaś sumy dochodów podane w oświadczeniu senatorskim pochodzą z różnych źródeł, w tym z pracy w kraju i za granicą, a także z działalności gospodarczej. Wszelkie nieprawdziwe informacje związane z wynagrodzeniem Grzegorza Biereckiego jako prezesa Krajowej SKOK, godzą w jego dobre imię.

Z poważaniem,
                      Andrzej Dunajski
                      Rzecznik prasowy
                      Krajowej SKOK'
                      tadeusz_ski.51 napisał:
                      Więc kto tu mówi prawdę a kto manipuluje ?
                      Poza tym dochody uzyskiwane w instytucjach bankowych czy spółdzielczych typu SKOK są dochodami legalnymi i chyba zdrowo rozsądkowymi bo kto chciałby zarżnąć kurę która znosi złote jajka. Chyba tylko ktoś jako reprezentant /taki TW/ konkurencji.
                      A że warunki uzyskania kredytu są takie a nie inne, i że ludzie narzekają ? nikt nikogo nie zmusza do wzięcia kredytu w jakimkolwiek banku czy spółdzielni. Jest regulamin i są przepisy regulujące sprawy udzielanych pożyczek i nie rozumiem gościa któremu przedstawicielka banku obiecała 'na gębę' zwrot 500 zł /po spłacie/ a ten uwierzył w to jak malutkie dziecko. Pisemna umowa obowiązuje a więc to co jest na papierze !! nic na gębę. Dlatego od dawna nie biorę żadnych kredytów w żadnym banku /bo za drogo dla mnie/. Wolę oszczędzać i w ten sposób gromadzić środki na potrzebne oraz niezbędne cele.

> Czy wierzysz w to, że dane publikowane w mediach są wiarygodne?
                      > Przypadek Grecji dowodzi, że nawet dane podawane najważniejszym instytucjom o z
                      > naczeniu globalnym są fałszowane a co dopiero mówić o danych podawanych na użyt
                      > ek wewnętrzny? Ileż to już razy podawano nam "rozkwit gospodarczy" a człowiek s
                      > ięgał do portfela i widział dno wcześniej niż rok temu?
                      • rena-ta49 Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 14:39
                        Podejrzewam,że tego sprostowania nikt nie zamieści,
                        jak ktoś niewygodny to trzeba go publicznie oczernić,gorzej z" odszczekaniem",
                        gdzieś małymi literkami ?
                        • skuter44 Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 15:20
                          Jestem zaskoczony. Ale mam rację. Trzeba liczyć na własny rozum i najlepsze/rózne źródła informacji a najlepiej na dowody bezpośrednie. Tak Panie Czarku. Nie dajmy głowy za nasze - niektóre/pojedyncze/ ulubione światopoglądow/ulubione - źródla informacji.

Przeczytałem dlatego - "Oświadczenie majatkowe z 22 kwietnia br " p. Prezesa-Senatora Grzegorza Biereckiego.
                          Link www.senat.gov.pl/sklad/senatorowie/senator,26,8,grzegorz-bierecki.html

Zastrzegam sie, Panu Prezesowi nic nie zazdroszczę i nie mam chęci (mierzi mnie) konfrontować dochodów podanych przez rzecznika z tymi w dokładnym oświadczeniu samego Pana Senatora.
                          Poświęciłem się i wynotowałem, dla ułatwienia forumowiczom :
                          Lokaty - 6,3 mln zł
                          Waluty - lokaty : 189 tys.GBP, 2,4 mln EUR , 87,8 tys. USD
                          Akcje TF SKOK - 602 tys. zł
                          Dochód roczny z udziałów w Spółce "Arenda" - 978 tys.zł
                          Czł zarządu 2 spólek i czł RN 10 spółek - dochód roczny za ub.r. 3,5 mln zł.
                          Prezes Zarządu Fundacji "Sanitas" - 83 tys.zł,Społeczny czł. RN SKOK Stefczyka - bez wynagrodzenia.
                          Dochód z przeszacownia Sp z o.o "S?W" - 4,2 mln zł
                          Należność ze stosunku pracy - 3,0 mln zł
                          Dochód z mandatu Senatora - 2540,61 zł,
                          Dochody yzyskane za granicą - 1,16 mln zł.
                          • czarek_sz Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 15:48
                            Gość ma dochody z wielu źródeł /też nie żałuje Mu jeśli zarabia uczciwie/ i prawdopodobnie te podane przez zaprzyjaźnione ze skoku były nieprawdziwe. Tylko czy to podawanie czyichś dochodów i oszczędności jakie ma i które zdobył uczciwie ,nie są zasłoną dymną by przykryć tym aferzystów z rządzącej koalicji bo na to mi to wygląda
                            • skuter44 Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 17:12
                              To mozliwe. Wyciaga się (nawzajem) rózne sprawy i sprawki. Tak zrobiła PO kiedy wyciągnięto jej wstydliwe wydatki prywatne płacone z dotacji z naszych podatków. Zaraz podobne uwagi znaleziono/skierowano do PiS. Takie to bagienko.
                              • darima_ka Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 17:21
                                A i tu mamy sedno sprawy,jedni drugim podkładają "świnię"
                                Niszczy się człowieka,bo w polityce same świnie!
                                • czarek_sz Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 18:16
                                  A w okupację mówiło się że tylko świnie siedzą w kinie. I bywało że głowy golono takim. Może i niektórym 'naszym' politykom przydałaby się taka 'ondulacja' smile
                                  • darima_ka Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 20:18
                                    Jeśli będą sobie tak poczynać ,to kto wie czy nie byłoby dobre to co zrobiono w Islandii?
                                    czasprzebudzenia.wordpress.com/2011/11/19/islandzka-lekcja-dla-calego-swiata/
                                    • czarek_sz Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 21:16
                                      To by była rewolucja ale skoro udała się ona Islandczykom to czemu nie nam. Do tego trzeba jednak społeczeństwa zjednoczonego ,wiedzącego czego chce, o co idzie walka. Póki co nie dojrzeliśmy do tego. Póki co bo w przyszłości ,także w tej niedalekiej różnie może być i wszystko może się wydarzyć.
                                      • skuter44 też pomarudzę.... 25.07.13, 06:58
                                        Słusznie... piszesz...".w przyszłości ,także w tej niedalekiej różnie może być i wszystko może się wydarzyć".
                                        Brakuje Ruchu Społecznego , jak była "S". A my co mamy - prywatną gospodarkę, słabe i polityczne zz (choć po 90-roku ich nie lubię), niespotykanie rozbudowany aparat urządniczy, korupcyjne prawo, zagraniczne banki (trzymające "trochę"nasze finanse i długi państwa), niepodzielne rządy partii (wg swego widzi mi się), silną Pollicję, słabość wszelkich sił społecznych , w tym organizacji pozarzadowych, brak autorytetów moralnych o sile przywódcy (nie jest nim taki _Gowin czy Palikot), brak determinacji i woli reform, dążenia dla ratowania finansów państwa i budowania przyszłosci Polski. Nie wykorzystuje sie racjonalnie pomocy unijnej (ogromne kwoty idą na nie najpilniejsze cele - aby tylko wydać środki postawione przez UE do naszej dyspozycji). W prywatnej całkowicie gospodarce trwają procesy szybkiego i nieuzasadnionego bogacenia się (wykorzystaywania majatków właścicieli bez opodatkowania, kreatywna ksiegowość, wręcz okradanie swoich firm) małych kapitalistów bez żadnej interwencji państwa. Wszystko to dzieje sie kosztem pracowników najemnych w rezultacie bardzo szybko rosnie armia biedoty, emigracja zarobkowa i katastrofalne jej skutki dla państwa i narodu. Wszytko jak w wczesnym kapitaliźmie i na oczach UE, pod pozorem zgodności z regułami nowoczesnego i demkratycznego państwa. Skutki takiej sytuacji (nie rozwiazywanych problemów i nie usuwania barier) zaczynaja byc widoczne ale brak wizji szybkiego rozwiązania.
                                        • skuter44 Re: też pomarudzę.... 25.07.13, 07:14
                                          Moze na innym wątku popatrzymy jak oceniają sytuację finansową ekonomisci polscy.
                                          Okazuje się - wg niektórych ekonomistów - że z urzędu mówią : "Nie jest tak źle". Choćby cytowany niżej Prezes NBP wyjasnia tu naszą aktualna sytuację, pokazuje jak wiele może RPP regulując stopami procentowaymi (to tłumaczy nieco różnym "skim" , też na forum - po co jest ta RPP) :

"Chodzi m.in. o to, że tnąc stopy, Rada Polityki Pieniężnej sprawia, że wszyscy zadłużeni w złotych spłacają niższe raty i zostaje im więcej pieniędzy na codzienne wydatki. - Stopy obniżać można i bardziej, nawet do zera. Tylko wtedy ci, którzy mają kredyty walutowe, będą musieli płacić więcej. Jednym pomożemy, drugim zaszkodzimy - tłumaczył posłom.
                                          Drugi efekt mógłby grozić destabilizacją systemu finansowego. Bo co zrobiliby wszyscy ci, którzy trzymają zaskórniaki w bankach? - Przenieśliby je do TFI, nawet jeśli nie miałoby to sensu. Dostaliby baty, bo zrobią to w nieodpowiednim momencie i za późno. A to się odbije negatywnie na bilansach banków, które mogą wówczas ograniczać akcję kredytową albo oferować oprocentowanie lokat powyżej racjonalności ekonomicznej - mówił Belka. Jego zdaniem na skutki takich decyzji najbardziej narażone byłyby małe banki, w tym banki spółdzielcze
                                          "

Ale też Prezes Belka jest urzedowo optymistyczny i dlatego nie może stanowić dla nas jedynego źródła do oceny . Zawsze nasuwa się pytanie - jesli jest/będzie niebawem tak dobrze to dlaczego tak długo jest/coraz bardziej źle ?Read more:
                                          wyborcza.biz/biznes/1,100896,14331767,Belka__dosc_obnizania_stop_procentowych.html#ixzz2a1xgPGTO
                                          • skuter44 ...a nie mówilem .... 30.07.13, 07:38
                                            Bez komentarzy.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,14355320,Dramatyczna_decyzja__Pierwszy_SKOK_w_zarzad_komisaryczny.html
                                            Programy naprawcze przygotowuje zresztą zdecydowana większość SKOK-ów, według danych na koniec 2012 r. takie żądanie KNF zgłosiła w stosunku do 44 z 55 działających kas. Z raportu o ich sytuacji finansowej po pierwszym kwartale 2013 r. wynika, że współczynnik kapitałowy sektora spadł do poziomu 1,11 proc. (jego bankowy odpowiednik, czyli współczynnik wypłacalności, wynosi średnio 14 proc.). Z obliczeń KNF wynika, że SKOK-om do wypełnienia minimalnego limitu kapitałów własnych (powinien wynosić 4 proc. łącznych aktywów każdego SKOK-u) brakuje aż 525 mln zł. Po pierwszym kwartale 2013 r. 39 z 55 działających SKOK-ów przynosiła straty.
                                            • rena-ta49 Re: ...a nie mówilem .... 30.07.13, 13:39
                                              To jakis malutki SKOK,ktoś słyszał o takim Skok-u,
                                              pewnie działa na lokalnym rynku.
                                              Nikt nie zapewnia ,że Skoki nie mogą padćc tak jak banki,
                                              te przecież chociaż pod nadzorem też padają?
                                            • rena-ta49 Re: ...a co na to powiesz? 31.07.13, 13:27
                                              Bo ja autorowi tego art. jestem w stanie wierzyć.To nie jest laik.

wgospodarce.pl/opinie/5759-skok-na-skok
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Cezary_Mech
                                              • darima_ka Re: ...a co na to powiesz? 31.07.13, 20:47
                                                Kurde,cos sie szykuje
                                                • skuter44 ...a co na to powiesz? 03.08.13, 06:58
                                                  wyborcza.biz/biznes/1,100896,14380104,Zarzadca_komisaryczny_w_SKOK_Wspolnota.html
                                                  Temat jest żywy i staje się coraz bardziej aktualny.
                                                  A Senatorowi Biereckiemu nie brakuje nadal dobrego samopoczucia.

wyborcza.biz/finanse/1,105684,14053624,Nowy_nadzor_zbadal_SKOK_i__Brakuje_im_kapitalu__polowa.html#TRrelSST
                                                  wyborcza.biz/finanse/1,105684,14060390,Polityka_Stefczyka__Niesplacane_pozyczki_i_finansowanie.html#TRrelSST
                                                  wyborcza.biz/finanse/1,105684,14217703,SKOK_i_wylecza_sie_same__Byc_moze_i_za_pieniadze_bankow.html#TRrelSST
                                                  • darima_ka Re: ...a co na to powiesz? 03.08.13, 10:42
                                                    Trzeba się przyglądać jak się to wszystko potoczy.
                                                  • darima_ka A czy to prawda że 05.08.13, 17:16
                                                    "SKOK Kopernik, nieoficjalnie zwany "SKOK-iem Platformy", którego solowe długi wynoszą tyle, ile oficjalne wyniki dla całego sektora SKOK, jest całkowicie bezpieczny od negatywnych opisów mediów?"
                                                    To ciekawe.
                                                  • skuter44 Re: A czy to prawda że 05.08.13, 17:34
                                                    Z tym SKOK Kopernik to może być poprostu tak, że autentycznie sytuacja tej Kasy jest dobra -
                                                    - ma wystarczający własny kapitał i dobry portfel kredytowy ( niski udział kredytów straconych). I jest to może zwykły przypadek, że tam "rządzi" ktoś z PO. ?
                                                  • darima_ka Re: A czy to prawda że 05.08.13, 17:45
                                                    Kurna szukam coś n/t znalazłam tylko to:
                                                    wpolityce.pl/wydarzenia/59614-tygodnik-przeglad-o-tym-jak-skok-kopernik-zwany-skok-iem-platformy-bo-jego-wladze-sa-zwiazane-z-po-narobil-strat-na-150-mln-zlotych
                                                    Może doszukam się jeszcze innych newsów n/t
                                                  • skuter44 Re: A czy to prawda że 06.08.13, 17:21
                                                    Czyli nie pomija sie SKOK Kopernik (choć platformerski) w mediach, po stwierdzeniu że sa tam
                                                    straty ? -wink
                                                  • darima_ka Re: A czy to prawda że 06.08.13, 17:34
                                                    Mnie interesuje coś innego ,a mianowicie jeśli to prawda ,to jakoś cichoszzaaa w GW,
                                                    ciekawe dlaczego,przecież oni pierwsi by poinformowali gdyby to tyczyło innego Skoku?
                                                  • rena-ta49 Re: A czy to prawda że 06.08.13, 19:59
                                                    Natomiast o przekrętach Bieleckiego w Pekaso SA/UniCredit na europejską skalę - sza! smile
                                                  • skuter44 Re: A czy to prawda że 06.08.13, 20:57
                                                    Też nie znalazłem w GW, wogóle. o problemach finansowych w PeKaO SA za prezesowania K.Bieleckiego.
                                                    Ale informacji w róznych, innych mediachna ten temat jest wiele.

nasygnale.pl/kat,1025341,title,Gigantyczny-przekret-w-Warszawie-Bank-stracil-32-mln-zl,wid,14836178,wiadomosc.html?ticaid=611144
                                                    bit69.salon24.pl/109921,j-k-bielecki-cappo-di-tutti-capi
                                                    wpolityce.pl/artykuly/40529-nacieci-na-sprzedaz-majatku-malmy-skromne-40-milionow-zlotych-juz-wkrotce-byc-moze-z-wlasnych-kieszeni-zaplacimy-my-podatnicy
                                                    niezaleznatelewizja.pl/forum/viewtopic.php?id=1166
                                                  • skuter44 Re: A czy to prawda że 07.08.13, 04:47
                                                    Pierwszy link dotyczy innego bankowego przekrętu, przepraszam
                                                  • skuter44 Re: A czy to prawda że 07.08.13, 05:00
                                                    Tu jest najwięcej o tzw. przekręcie w PeKaO.
                                                    kefir2010.wordpress.com/2012/09/13/amber-gold-to-pikus-przy-przekretach-w-pekao-sa/
                                                  • rena-ta49 Czy tym nie powinien się prokurator zainteresowac? 07.08.13, 13:05
                                                    "Bank PEKAO SA straci miliardy, afera
                                                    Umowa Wspólników została podpisana 3 kwietnia 2006 roku na okres 25 lat, widnieje na niej podpis Jana Krzysztofa Bieleckiego. O niej jednak rynek nic nie wiedział i formalnie nie wie do dziś (brak wymaganego prawem komunikatu giełdowego). Choć powinien, bo zdaniem Bielewicza Umowa Wspólników zasadniczo zmieniła sytuację i sposób działania Banku Pekao SA, a także… naraża ten Bank na wielomiliardowe straty.
                                                    - Ta umowa sankcjonuje drenaż pieniędzy z Banku Pekao SA przez okres 25 lat. Bank musi sprzedawać swoje nieruchomości i hipoteki klientów po cenie i do podmiotów, które wskaże mu Pirelli. Bank został w ten sposób ubezwłasnowolniony – mówi Bielewicz."
                                                  • rena-ta49 A tu o Getin Banku 07.08.13, 13:18
                                                    www.monitor-polski.pl/afera-getin-banku-setki-razy-wieksza-od-amber-gold/
                                                    www.monitor-polski.pl/sztygar-jan-jaczek-wyjasnia-afere-getin-banku/
                                                  • rena-ta49 Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 13:19
                                                    Też się tego nie znajdzie w "b.wiarygodnej" GW?
                                                  • skuter44 Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 15:38
                                                    A więc dobrze, że są przeróżne media. Dopiero po przeczytaniu kilku miejsc informowania
                                                    można analizować temat/sprawę/problem by wyrobić swoje zdanie.
                                                    Tak staram się robić, choć zajmuje to wiele czasu. Wolałbym mieć obiektywne, głowne media.
                                                    Ale przeciez :GW, Rz-plita, Nasz Dziennik, Nasza Polska, Tygodnik Powszechny, ..... to nieraz strasznie mącą w głowie. Dobrze, że są już media interenetowe.
                                                  • skuter44 Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 15:57
                                                    Tu mamy opis afery w Getin.
                                                    index.forum.gazeta.pl/szukaj/forum/afera+banku
                                                    Świetnym źródlem informacji o świecie finansów służy red.Samcik w swoim blogu.
                                                    samcik.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?625498
                                                  • darima_ka Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 17:02
                                                    Ja też mogę Tobie polecić dobry w miarę portal:
                                                    kefir2010.wordpress.com/
                                                  • skuter44 cd. co nowego w SKOK-ach 28.08.13, 11:34
                                                    samcik.blox.pl/2013/08/Zenada-i-dramat-czyli-dlaczego-nikt-nie-chce.html
                                                    Wątek jest o atakach na SKOKi. Red. Samcik chyba się na nie uwziął bo pisze jak wyżej.
                                                  • rena-ta49 Re: cd. co nowego w SKOK-ach 28.08.13, 13:43
                                                    Rozpanoszyły się te SKOKI ,jak widać z załączonego art.,a przecież kiedy powstawały
                                                    miały zupełnie inna idę.
                                                    Kiedyś należałam do nich ,ale teraz nie widzę takiej potrzeby ,nie biorę kredytów ,
                                                    a lokatę mam na koncie bankowym.
                                                  • rena-ta49 Re: cd. co nowego w SKOK-ach 28.08.13, 14:14
                                                    To co pisze autor art. o bankach też jest prawdą ,SKOK-i poszły w ślady banków?
                                                  • darima_ka Re: cd. co nowego w SKOK-ach 28.08.13, 17:42
                                                    Wychodzi na to,że to już agresywne naciąganie klientów.

"Misja misją, kły i zębiska SKOK-i, jak widać, też potrafią pokazać."
                                                    Ten końcowy akapit mówi chyba wszystko.
                                                    Dlatego zmieniam zdanie o SKOK,chociaż słyszałam o nich sporo dobrego,
                                                    być może te małe placówki są uczciwsze?
                                                  • darima_ka Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 17:00
                                                    " Ale przeciez :GW, Rz-plita, Nasz Dziennik, Nasza Polska, Tygodnik Powszechny, .
                                                    > .... to nieraz strasznie mącą w głowie."

Każdy na swój sposób,ale człowiek istota myśląca powinien myśleć samodzielnie
                                                    po przeczytaniu kilku źródeł.
                                                  • czarek_sz Re: A tu o Getin Banku 07.08.13, 18:22
                                                    Właśnie po to Bozia /Natura/ dała nam rozum - by myśleć i wyciągać właściwe wnioski a nie ślepo i bezkrytycznie wierzyć w to co podadzą nam te czy inne media.
                                                  • rena-ta49 GW na swoich towarzyszy nie "nadaje" 07.08.13, 13:08
                                                    Pisze /opluwa głównie opozycję.
                                          • darima_ka Re: też pomarudzę.... 30.07.13, 17:47
                                            "jesli jest/będzie niebawem tak dobrze to dlaczego tak długo jest/coraz bardziej źle ?"

Oto jest pytanie big_grin
                        • czarek_sz Re: I moje pytanie do Czarka 24.07.13, 15:28
                          Na ogół tak bywa. Dlatego jak Skuter /i ja też/ trzeba czytać z wielu źródeł - nawet te tzw 'oszołomskie' by móc wypracować sobie w miarę chociażby obiektywny wypośrodkowany ogląd na daną sprawę. Dokładnie tak się robiło w PRL - chociaż netu nie było smile były za to oficjalne partyjno rządowe media /dziś również są/ literatura drugiego obiegu były też zagraniczne polskojęzyczne rozgłośnie radiowe jak Radio Wolna Europa - Tu mówi Londyn czy Głos Ameryki z Waszyngtonu. Główka trochę popracuje i do jakiejś konkluzji zawsze się dojdzie. A życie później to weryfikuje. Czy nasza diagnoza była słuszna.
                          • rena-ta49 Re: I moje pytanie do Czarka 30.07.13, 13:41
                            Masz rację GW nie zawsze ,a wręcz najczęściej lekko mija się z prawdą ,
                            w ten sposób manipulując czytelnikami.Warto czytać różne źródła,i wyciągać wnioski.
                          • tadeusz_ski.51 Re: I moje pytanie do Czarka 30.07.13, 18:00
                            Owszem, co nieco wyczytuję z oficjalnych danych, ale podchodzę do tego krytycznie. Od czasów Gierka w mediach zmieniło się o tyle, że przedtem odtrąbiali sukcesy władzy komunistycznej a teraz neoliberalnej. I teraz podobnie jak za komuny, trzeba umiejętnie wyławiać informacje pisane gdzieś tam na marginesie, bądź umiejetnie wplatane do oficjalnych danych. Ta umiejętność polega na tym, że to co jest ewidentnym minusem, pan usłużny redaktor tak to przedstawi i skomentuje, że wygląda na sukces?
                            • tadeusz_ski.51 Ciekawe co takiego 30.07.13, 18:03
                              się stało, że media zamilkły w krytyce Łukaszenki? To jest interesujące i zastanawiające? Czyżby Łukaszenka dopuścił ponadnarodowe koncerny i korporacje do działalności w Białorusi?
                              • zak-1 Re: Ciekawe co takiego 03.08.13, 08:52
                                Przecież ostatnio pisano , ze Łukaszenka złowił rybę większą niż Putin wink
                                Każdy ustrój kiedyś się kończył . Ten skończy się rewolucją i wieszaniem bogatych na latarniach , tylko nie będzie rozróżnienia czy się uczciwe dorobili , czy też nie .
                                • czarek_sz Re: Ciekawe co takiego 03.08.13, 10:07
                                  Czy wieszaniem na latarniach sprzedawczyków i złodziei zakończy swój żywot patologiczna i złodziejska III RP tego nie wiem. Jednak rewolucja jest jak najbardziej prawdopodobna. Natomiast zakończenie jej jest niczym wróżenie z fusów. Wszystko będzie zależne o stopnia frustracji i wkuźwienia społeczeństwa. Im większy będzie poziom frustracji i wściekłości tym większy będzie radykalizm - być może że i do samosądów dojdzie na tych którym nie uda się w porę dać dyla za wschodnią bądź zachodnią. Niewykluczone że i niektóre redakcje zapłoną.
                                  • skuter44 Re: Ciekawe co takiego 05.08.13, 17:31
                                    Czarku. Jeśli będą demonstracje w kilku krajach Europy to i u nas sytuacja moze się pogorszyć.
                                    I zamieszki mogą wybuchnąć. Bieda, biedota w kraju jest coraz bardziej powszechna.
                                • darima_ka Re: Ciekawe co takiego 03.08.13, 10:36
                                  A mnie się wydaje ,że do takich drastycznych zajść nie dojdzie.
                                  Ludzie w większości nie są agresywni,co najwyżej pokażą w wyborach:
                                  https://www.eioba.org/files/user13599/srodkowy_palec_koszulki_design.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka