Dodaj do ulubionych

David Bowie

11.01.16, 21:27
Zmarł właśnie David Bowie:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/David-Bowie_Early.jpg
en.wikipedia.org/wiki/File:David_Bowie_1997.jpg
Tu ze swoim synem:
en.wikipedia.org/wiki/File:Duncan_Jones_and_David_Bowie_at_the_premiere_of_Moon.jpg
tu z żoną:
en.wikipedia.org/wiki/File:Iman_and_David_Bowie_at_the_premiere_of_Moon.jpg
Obserwuj wątek
    • kawoosia Re: David Bowie 11.01.16, 22:51
      tutaj niezapomniane wcielenie Król Goblinów - dreszcze do dziś!
      citybeat.com/cincinnati/article-26879-event_david_bowie_birthday_bash.html
    • kazik966 Re: David Bowie 12.01.16, 05:39
      Dzisiaj smutny dzień dla fanów Bowiego.Kameleon rocka,geniusz muzyczny,aktor,artysta,jeden z największych,jak nie największy... ...Wracaj do gwiazd Ziggy...
    • hanka78 Re: David Bowie 19.01.16, 11:01
      Myślałam, że ma w Polsce więcej fanów.
      Ja go uwielbiam absolutnie.
      www.youtube.com/watch?v=P4d8QrRJvsE
    • hanka78 Re: David Bowie 19.01.16, 11:27
      [IMG]http://i64.tinypic.com/sy8ahz.jpg[/IMG]
    • martatad Re: David Bowie 29.01.16, 14:04
      Ale chociaż zostawił piękną płytę na odchodne.
    • brum.pl1 Nie byłem jego fanem 29.01.16, 15:07
      Jego muzyka nie sprawiała szybszego bicia mego serca. I wg mnie, nie był żadnym geniuszem muzycznym. Za to z całą pewnością był geniuszem lansu, lansowania swojego wizerunku, swojego talentu, urody, co rusz innej orientacji seksualnej....
      Informację o jego śmierci odebrałem jako stwierdzenie smutnego faktu, że każdego z nas to czeka, że umarł kolejny człowiek, tym razem na szczęście wiekowy. I nic więcej.
      Mimo to szkoda chłopa, o ile można go nazwać chłopem...
      Przykro mi, ale nie podzielam Waszych zachwytów.
      • acztop Re: Nie byłem jego fanem 29.01.16, 17:02
        brum.pl1 napisał:

>... co rusz innej orientacji seksualnej...

On nie był przypadkiem bi?
        • brum.pl1 Re: Nie byłem jego fanem 29.01.16, 18:06
          acztop napisał(a):

> On nie był przypadkiem bi?

To zależy kogo chciał/musiał zaliczyć...
      • hanka78 Re: Nie byłem jego fanem 31.01.16, 22:06
        brum.pl1 napisał:

> I wg mnie, nie był żadnym geniuszem muzycznym.

Pewnie znasz z 6 kawałków, z jego 25 płyt. Facet tworzył w tylu gatunkach i na takim poziomie, że mózg staje. Grała na instrumentach...:(fortepian, keyboard, instrumenty klawiszowe, saksofon altowy, saksofon tenorowy, gitara klasyczna, harmonijka ustna, koto, mandolina, altówka, skrzypce, stylofon, wiolonczela). Nie obraź się ale Twoja opina to chyba wyraz ignorancji...

> Za to z całą pewnością był geniuszem lansu, lansowania swojego wizerunku, swojego talentu, urody,

Był artystą i miał nie lansować swojego talentu i urody, no weź...

>co rusz innej orientacji seksualnej...

Nie, na początku mówił różne rzeczy (że jest gejem, albo bi), często namawiany przez agentów. Potem stwierdzi, ze powiedzenie o sobie, że jest bi, było największym błędem jego życia. Przez wiele lat miał żonę i bardzo udane małżeństwo, właściwie do końca.

>Informację o jego śmierci odebrałem jako stwierdzenie smutnego faktu, że każdego z nas to czeka, że umarł kolejny człowiek, tym razem na szczęście wiekowy. I nic więcej.

Mi złamał serce....

> Przykro mi, ale nie podzielam Waszych zachwytów.

Nie szkodzi... NYC ogłosiło któregoś tam stycznia dniem Dawida Bowie, Niemcy jego imieniem nazywają w Berlinie ulicę, powstają murale - tez w Warszawie, a Brytyjczycy napisali do Boga petycję o jego oddanie.... a drugą o przechrzczenia Marsa na Bowie...

Przesłuchaj, chociaż pierwszy kawałek (zaczyna się po 1,5 minuty), ale do końca. Nie słyszałeś tego w radiu:

www.youtube.com/watch?v=ZY77zDzNmYw

www.youtube.com/watch?v=fRc2_-BCljQ

www.youtube.com/watch?v=GA27aQZCQMk

www.youtube.com/watch?v=gPVrFIP0CMs
        • brum.pl1 Re: Nie byłem jego fanem 01.02.16, 07:44
          hanka78 napisała:

> > I wg mnie, nie był żadnym geniuszem muzycznym.

> Pewnie znasz z 6 kawałków, z jego 25 płyt.

Nie wiem ile znam utworów Dawida. Ważne, że nie zrobiły na mnie wrażenia. Owszem, były poprawne muzycznie, ale to za mało, by nazwać go geniuszem muzycznym... Tu trzeba czegoś więcej. Tu trzeba fascynacji, ogromnego wzruszenia emocjonalnego, ekscytacji, zauroczenia...Tu muzyka ma wywołać silne emocje, niemal ekstazę, a fizycznie chociażby gęsią skórkę. Dla mnie, w tej kategorii muzyki, geniuszem był Czesław Niemen, Freddy Mercury, Michael Jackson, i wielu, wielu innych...
          Muzyka, tak jak malarstwo, czy inny rodzaj sztuki jest niewymierna/y. I tak być powinno. Bo tu każdy może znaleźć spełnienie, zaspokoić swoje oczekiwania czy pragnienia... A także znaleźć spokój i ukojenie. Mam swoje utwory, po które sięgam, gdy mam zły nastrój... Mam swoich ukochanych kompozytorów, których kompozycji słucham. Są to Mozart, czasami Bach, czasami Vivaldi, czasami Chopin. A czasami Niemen. Pełnią niejako funkcje terapeutyczne. Cieszy mnie to, że znalazłaś swojego idola i że tak pięknie manifestujesz swoje uczucia do niego.
          Najbardziej pomaga mi:
          www.youtube.com/watch?v=2F4G5H_TTvU
          po którym jestem silny jak byk, pracowity jak mrówka i bardzo, ale to bardzo szczęśliwy.
          Bo bez muzyki nie potrafiłbym egzystować. Po prostu.
          Dziwne? Bo dziwny jest ten świat...
          • hanka78 Re: Nie byłem jego fanem 01.02.16, 15:25
            brum.pl1 napisał:

> Muzyka, tak jak malarstwo, czy inny rodzaj sztuki jest niewymierna/y. I tak być
            > powinno.

Trudno mi się odnosić do każdego zdania i szatkować Twojego posta, ale tak ogólnie:

Mówienie o tym, czy ktoś był lub nie był geniuszem na podstawie własnego osobniczego odbioru, na dodatek 1/25 czy 1/50 jego twórczości to ignorancja w połączeniu z arogancją...

To, że Ty dygasz do Fredka Merkurego, nie ma tu żadnego znaczenia...
            Wiesz ile jest w Polsce osób, które dygają do "majteczki w kropeczki" i"biały miś" "ona tańczy dla mnie" ? i najpewniej dla nich Fredi nie zasługuje na miano geniusza... , A jednak obiektywnie Fred i Queen byli fenomenem a muzyka genialna.... Do dzisiaj, co jakiś czas Filharmonia Krakowska daje koncerty "Queen Symfonicznie"

i nie masz racji w tym, że muzyka jest niewymierna. Owszem, podlegają ocenie obiektywne kryteria: umiejętność śpiewania, zakres wokalu i barwa, kompozycja/aranżacja, umiejętność łączenia instrumentów/gatunków, nowatorstwo, oryginalność itd itd i w tym wszystkim Bowie był jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym!!!

I dlatego jest przez Brytyjczyków uznany za 29. z kolei najwybitniejszego Brytyjczyka w historii Wielkiej Brytanii (wybierali z pośród wszystkich a nie tylko artystów).
            I dlatego magazyn Rolling Stone dał Bowiemu 39. miejsce na liście 100 najwybitniejszych artystów wszech czasów (ranking bez podziału na gatunki muzyczne!)
            Te same obiektywne kryteria powodują, że nawet na miliardowym miejscu nie znajdzie się nigdy Shaza!

Weź to wszystko pod uwagę, zrób sobie dobrze :) i wróć do Bowiego z czasów Ziggiego Sturdast'a, a potem idz dalej.... Nie pożałujesz.

> Mam swoich ukochanych kompozytorów, których kompozy
            > cji słucham. Są to Mozart, czasami Bach, czasami Vivaldi, czasami Chopin

Oni zasługują na miano genialnych?

> Cieszy mnie to, że znalazłaś

"It's not the side-effects of the cocaine, I'm thinking that it must be love" ;)
            • brum.pl1 Re: Nie byłem jego fanem 01.02.16, 16:09
              Nie sugeruj się opinią innych. To zawodna taktyka. Miej swoje zdanie i swój gust.
          • hanka78 Re: Nie byłem jego fanem 01.02.16, 15:33
            brum.pl1 napisał:

> Najbardziej pomaga mi:
            > www.youtube.com/watch?v=2F4G5H_TTvU
            > po którym jestem silny jak byk, pracowity jak mrówka i bardzo, ale to bardzo sz
            > częśliwy.

Niestety nie znam się na operze. Ciągle sobie obiecuję, że wybiorę się coś zobaczyć, ale jakoś mi się nie udaję...
            To jest piękne.
            • brum.pl1 Re: Nie byłem jego fanem 01.02.16, 16:06
              Posłuchaj jeszcze tej arii
              www.youtube.com/watch?v=fzzy4PhPWnw
              Śpiewa ją genialny Placido Domingo.
              Masz gęsią skórkę? Bo ja mam ilekroć tego słucham.
              • hanka78 Re: Nie byłem jego fanem 31.03.16, 16:21
                A Ty tego (koniecznie całości), absolutnie genialne. Pianino mnie rozwala:

www.youtube.com/watch?v=q2y9inP4CqE
    • hanka78 Re: David Bowie 31.03.16, 16:12
      tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/ciekawostki,49/david-bowie-ma-swoje-miejsce-na-nocnym-niebie,191106,1,0.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka