Dodaj do ulubionych

świat - wioska

IP: *.herby.kielce.pl / 217.153.141.* 24.09.04, 17:09
Zapewne część z Was widziała i czytała poniższy text; niemniej sądzę, że warto się z nim zapoznać... pozdrawiam

-----

Jeżeli dałoby się zmniejszyć Ziemię do rozmiarów wioski, którą zamieszkuje dokładnie stu mieszkańców, zachowując proporcje, mieszkałoby tam mniej więcej:

* 57 Azjatów
* 21 Europejczyków
* 14 osób z zachodniej półkuli (południowej i północnej)
* 8 Afrykańczyków
* 52 kobiety
* 48 mężczyzn
* 70 nie-białych
* 30 białych
* 70 nie-chrześcijan
* 30 chrześcijan
* 89 heteroseksualistów
* 11 homoseksualistów
* 6 osób posiadałoby 59% bogactwa całego świata i
wszystkie 6 byłoby ze Stanów Zjednoczonych
* 80 osób żyłoby poniżej standardu
* 70 osób nie umiałoby czytać
* 50 osób cierpiałoby z powodu niedożywienia
* 1 osoba byłaby bliska śmierci
* 1 osoba byłaby bliska narodzin
* 1 (tak, tylko jedna) miałaby wyższe wykształcenie
* 1 osoba posiadałaby komputer
* Kiedy spojrzy się na świat z takiej perspektywy,
potrzeba akceptacji, zrozumienia i edukacji staje się
bardzo wyraźna.

Godne uwagi jest również, co następuje...
* Jeżeli dzisiaj rano wstałeś z łóżka raczej zdrowy niż
chory... masz większe szczęście niż milion ludzi, którzy nie przeżyją tego tygodnia.
* Jeżeli nigdy nie doświadczyłeś niebezpieczeństw
wojny, samotności więzienia, tortur ani głodu, jesteś w lepszym położeniu, niż 500 milionów ludzi na świecie.

* Jeżeli możesz chodzić do kościoła bez strachu, nie obawiając się aresztowania, tortur lub śmierci, jesteś szczęśliwszy niż miliard ludzi na tym świecie.

* Jeżeli masz dach nad głową, ubranie na grzbiecie,
jedzenie w lodówce I masz gdzie spać, jesteś bogatszy niż 75% ludzi.

* Jeżeli masz pieniądze w banku i trochę drobnych w
portfelu, jesteś wśród 8% światowych bogaczy.

* Jeżeli twoi rodzice żyją i ciągle są małżeństwem...
jesteś wyjątkową rzadkością.

* Jeżeli możesz przeczytać tę wiadomość, otrzymałeś podwójne błogosławieństwo: ktoś o tobie myśli, a co więcej, jesteś szczęśliwszy niż dwa miliardy ludzi, które w ogóle nie umieją czytać.

* Pracuj, jakbyś nie potrzebował pieniędzy.

* Kochaj, jakby nikt cię nigdy nie zranił.

* Tańcz, jakby nikt nie patrzył.

* Śpiewaj, jakby nikt nie słuchał.

* Żyj, jakby to było niebo na Ziemi.
Obserwuj wątek
    • Gość: camel Re: świat - wioska IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 11:05
      dobre...
    • blinski Re: świat - wioska 25.09.04, 12:03
      dobre i pozytywne, mimo że ostro naciągane:)
      • Gość: nitroo Re: świat - wioska IP: *.herby.kielce.pl / 217.153.141.* 25.09.04, 20:45
        czemu "naciągane"? proporcje wydają się być odpowiednie, a ckliwe wstawki? no cóz... to tylko mail i poza konkretnymi danymi (a czy prawdziwymi to już inna historia - choć jeżeli są błędne to prosze o weryfikację i poprawki) akurat zawierał takie chwytliwe sformułowania... ot, konwencja
        • blinski Re: świat - wioska 25.09.04, 22:09
          nie chodziło o to, że chciałem się przyczepić - bo nie o to chodziło przecież w
          tej hm.. odezwie?:)
          po prostu stwierdziłem fakt - naciąganie widać w pewnych miejscach gołym
          okiem:)
          nie mam dokładnych danych, ale mogę ci przytoczyć kilka przykładów:

> * 57 Azjatów
          > * 21 Europejczyków
          > * 14 osób z zachodniej półkuli (południowej i północnej)
          > * 8 Afrykańczyków

z azją się m/w zgadza, ale już np. ludności afryki jest trochę więcej niż
          europy - afryki byłoby z 13 osób, z europy - 11 czy 12, na pewno nie 21:)
          na obu amerykach m/w tyle co w całej europie, czyli też coś 11 czy 12 (może być
          i 14, tego się nie czepiam:)

> * 89 heteroseksualistów
          > * 11 homoseksualistów

homoseksualistów, wg. różnych badań, jest ok. 4-6%, nie 11:) (zero sugestii w
          kierunku dyskryminacji z mojej strony:)

> * 1 osoba byłaby bliska śmierci
          > * 1 osoba byłaby bliska narodzin

ok. 2,5 osoby byłoby bliskie urodzin:)

z tym standardem to nie wiem, bo nie wiem co jest przyjętym standardem:)
          z tym niedożywieniem głowy nie dam, całkiem możliwe.
          ale np. z 70 osobami nie potrafiącymi czytać to już przegięcie - praktycznie
          prawie cała europa, ameryka północna, większa część południowej, oceania, część
          azji stanowi ok.50%, no to powiedzmy optymalnie z 50% ludności nie umiałaby
          czytać (choć mogę się mylić, może ktoś ma dokładne dane)
          z tą jedną osobą mającą wyższe wykształcenie i jedną mającą komputer - też
          cięzkie do uwierzenia, szczególnie że komputer w europie ma chyba ok. 30-40%
          gospodarstw, w usa 70%, a w chinach - choć nie wiem ile ma komputer, to 13% ma
          stałe łącze! (największy procent na świecie)

dobra, dosyć tego - powtarzam, niechciałem się czepiać, sam pytałeś więc masz
          odpowiedź:)
          • Gość: nitroo Re: świat - wioska IP: *.herby.kielce.pl / 217.153.141.* 26.09.04, 10:37
            dzięki... i być może masz rację; nalezy przesłać do autora i poprosić o wprowadzenie poprawek :)
    • annddiik Re: świat - wioska 25.09.04, 23:00
      Tak czy siak nie powinniśmy narzekać. Należymy jako polacy do tej bogatszej
      częsci wsi. A co do homoseksualstów to wszystko zależy od definicji
      homoseksualizmu. Część ludzi jest biseksualna a wtedy do jakiej kategorii ich
      zaliczyć? Jeśli do homoseksualnej to wychodzi że homoseksualistów jest nawet
      wiecej niż 11%
    • Gość: P.S.J. Re: świat - wioska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 09:55
      Parafrazując (bo nie pamiętam dokładnego cytatu) są trzy rodzaje kłamstwa:
      kłamstwo, bezczelne kłamstwo i statystyka...
      • Gość: nitroo Re: świat - wioska IP: *.herby.kielce.pl / 217.153.141.* 26.09.04, 10:40
        ale co tutaj jest kłamstwem? bo jeżeli są przeinaczenia w proporcjach... to możemy starać je skorygować... bo chyba nie jest kłamstwem, że Polska jest jednym z BOGATSZYCH krajów świata
        • blinski Re: świat - wioska 26.09.04, 10:54
          heheh, bogatszym wśród biedniejszych i biedniejszym wśród bogatszych:)
          obie wersje poprawne:)
    • annddiik Re: świat - wioska 26.09.04, 12:00
      Statystycznie człowiek i krowa mają średnio po trzy nogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka